Article Image

Milyenek az otthonápolás árak?

Az egy napos gondozás alkalmanként átlagosan 25.000 forintba kerül. Az otthonápolás árak 2.000-4.000 Ft/óra költség ellenében is elérhető. Az árakat befolyásolja az ellátás típusa és az ápoló végzettsége
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mi is az az otthonápolás?

Ha valamilyen okból kifolyólag otthoni gondozásra, ápolásra szorulnánk akár mi magunk, akár egy rokonunk, igénybe tudjuk venni egy otthongondozó szolgáltatásait. Az esetek többségében idős, és/vagy rokkant személyek ápolásával, gondozásával szokták megbízni őket. Az sem ritka azonban, hogy valamilyen fogyatékkal élő személy mellé válik szükségessé egy házigondozó felvétele. Hogy milyenek is az otthonápolási árak? Eláruljuk a cikkben!

Otthonápolás, házigondozás statisztika

Érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak a környéken magán idősgondozás igénybevételével kapcsolatban?

Nézd meg most a Qjob-on!

Házi gondozót keresek


Tartalomjegyzék


Házi gondozás órabér

Árkategória

Árak/óra

Átlagos ár

2.000 Ft

Minimum ár

1.800 Ft

Maximum ár

7.000 Ft

Mennyibe kerül az otthonápolás?

Az otthoni ápolás árak változóak és számos tényezőtől függenek. Az árak alapvetően óradíjakként, napidíjként vagy csomagárakként jelennek meg. Óradíj tekintetében az árak 4.000-8.000 forint között mozognak Magyarországon, míg a napidíj általában 25.000 Ft. Az otthon ápolás árak alacsonyabbak, mint a hosszabb idős otthonban való tartózkodás. 

Otthonápolás árak 2024

Azt, hogy a házi ápolásba mi fér bele, gondozója válogatja. Egy idősgondozás esetében is lehetnek különböző szintek. Ha teljesen magatehetetlen a személy, ott sokkal több a teendő, hiszen etetni, itatni, fürdetni is szükséges. Olyan is lehet azonban, hogy valakinek csak arra van szüksége, hogy segítsenek neki az orvoshoz, terápiára járásban, gyógyszerek kiadagolásában.

Átlagosan elmondható, hogy ma magyarországon az otthonápolás árak 1.800-2.500 ft/óra körül vannak. Amennyiben szakápolásra van szükségünk, 2.300-3.000 ft/óra díjat is elérhetik a költségek. Annak érdekében, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mi fér bele a magán házi segítségnyújtásba és mi nem, összegyűjtöttünk néhány pontot a témában.

A következő tevékenységek azok, amiket a leggyakrabban igénybe szoktak venni házi betegápolás során:

  • Ápolás, fürdetés
  • Étkezések előkészítése, étkeztetés
  • Ágyazás, ágynemű cseréje
  • Gyógyszerek adagolása
  • Társaság

Ápolónő és idős hölgy

Nem csak a társaság, de a rokonokkal, unokákkal való kapcsolattartás is beletartozhat egy gondozó tevékenységi körébe.

Ezeken felül lehet, hogy szükség van további szolgáltatások igénybevételére is. Ilyen esetben teljes mértékben a szolgáltatást nyújtó cég, ápoló az, aki megszabja, mi az, ami belefér és mi az, ami már nem. Ezeket az igényeket érdemes lehet előre tisztázni.

További szolgáltatások lehetnek:

  • Szállítás
  • Pénzügyi menedzsment, pénzügyek kezelése
  • Fizioterápia, gyógytorna (amennyiben képzettséggel rendelkezik az ápoló)
  • Orvosi vizsgálatokon való jelenlét
  • Sebkezelés, sebek átkötözése

Ezen szolgáltatások pedig külön-külön költségeket jelenthetnek a megbízók számára.

A gondozói szolgáltatások átlagköltségei

Azt, hogy az ország mely részén mennyit kell majd fizetnünk a szolgáltatásért, sok minden befolyásolhatja. A költségek számításánál is alapvetően megkülönböztethetjük az óradíjat és a napidíjat, valamint az extra, sürgősségi kiszállásokat.

Az esetek többségében meghatározható, hogy milyen típusú gondozásra van szükség. A 24/7-es felosztás azt jelenti, hogy a hét minden napján, 24 órás felügyeletre van szükség. Az otthonápolási szolgálaton belül ez egy viszonylag költséges felállás és ilyen esetben sokszor szokták javasolni, hogy érdemes valamilyen intézményben elhelyezne az ápolandó személyt.

Ugyanakkor, ha vannak olyan időszakok, amikor mi magunk és tudunk gondoskodni az érintettről, sokat könnyíthetünk a házi betegápolás igénylése során. Hiszen ha az éjszakákat tudjuk biztosítani, esetleg a reggeliztetést, vacsoráztatást, már akkor is elegendő egy 12 órás nappali ellátás.

Érdemes elgondolkodni a szakképzett ápoló felfogadásán, hiszen nem csak fizikailag vehet le terheket a vállunkról, de lelkileg is. Megnyugtató lehet a tudat, hogy ha mi nem is tudunk ott lenni, az otthoni betegápolás akkor is megoldott. A 24 órás, bentlakásos ellátás óradíja habár alacsonyabb, egy hétért cserébe 180.000-250.000 ft-ot is kifizethetünk. 

A témában való eligazodás érdekében egy grafikonon szeretnénk szemléltetni, milyen átlagköltségekkel kell számolnunk, ha a betegápolást vagy idősgondozást otthoni körülmények között szeretnénk megoldani:

Otthonápolás átlagos óradíjai

Milyen módon tudjuk meghatározni a házigondozás költségeit?

Ahogy a fenti példákon is látszik, az egyik alap bérmeghatározás az az óradíj. Ezen kívül pedig beszélhetünk még napidíjról, de éjszakai költségekről is.

Óradíj

Az óradíjas elszámolásra általában akkor van igény, ha nem hosszú távú vagy nem egybefüggően több óra gondozásról van szó. Ilyen lehet a kora reggeli ébredési időszak vagy éppen az esti vacsora, fürdetés. Valamint tökéletes lehetőség arra, hogy megnézzük az egyes gondozókat, hogy ki az, akit végül hosszú távon felbérelnénk.

Sokszor azonban az alkalmi idősgondozáshoz is legalább 2-4 óra vállalása kötelező. Azt érdemes előre tisztázni. Az otthonápolás díja egy szociális gondozó esetében átlagosan 1.800-2.500 ft/óra, míg egy szakápoló házi gondozó bére 2.300-3.000 ft is lehet.

Házi gondozás órabér

Óraszám

Árak

3 órás gondozás

6.500 Ft

4 órás gondozás

8.500 Ft

5 órás gondozás

10.000 Ft

6 órás gondozás

12.000 Ft

7 órás gondozás

14.000 Ft

8 órás gondozás

16.000 Ft

9 órás gondozás

17.500 Ft

10 órás gondozás

19.000 Ft

Napidíj

A napidíjas elszámolási rendszer akkor lehet nagyon hasznos, ha csak alkalmi idősgondozásra van szükségünk. Amennyiben a hétköznapokban meg tudjuk oldani mi magunk, mégis szeretnénk elmenni nyaralni vagy rokonlátogatóba, remek alternatíva lehet.

A 24 órás otthonápolás idősgondozás átlagos költsége egészen 45.000 ft-tól kezdődően akár 60.000-70.000 ft is lehet egy 24 órára.

Éjszakai díj

Az éjszakai díj általában egyedülálló idősek gondozása során merülhet fel. Több okból kifolyólag is lehet, hogy igény van az éjszakai megfigyelésre, segítségnyújtásra. Ha valaki sokszor ébred fel, hogy ki kell mennie a mosdóba, de a felkelés esetleg problémát jelenthet neki.

Vagy a másik leggyakoribb, ha valamilyen mentális betegségben, pl. Alzheimer kórban szenved az illető. Az éjszakai díj általában magasabb egy kicsit, az 40.000-50.000 ft is lehet alkalmanként. Így sokszor megéri hosszabb távú szerződést kötni, ugyanis olyankor csomagajánlatok vagy kedvezmények közül is válogathatunk.

Idős vagy beteg mellé ápolót keresel?

Ez elég komoly feladat, így fontos, hogy nem csak árban, de megbízhatóság szempontjából is a legjobb embert találjuk meg!

Magán ápolót keresek

Milyen gondozói területeket, típusokat különböztethetünk meg?

Ahogy minden szakmában, a házi gondozás területén is megkülönböztethetünk akár a szakképzettségük, akár az általuk gondozott személyek, családi egységek típusa alapján gondozókat.

Idősgondozó

Az idősgondozó kifejezetten nyugdíjas, idősebb korosztály felügyeletével, gondozásával foglalkozik. Sokszor találkozhatunk olyan magánszemélyekkel, akik fő munkaidőben idősotthonban dolgoznak és mellékállásban is ezzel a munkával tevékenykednek. Viszont kifejezetten idősgondozásra specializálódott cégekkel, otthonokkal is találkozhatunk ma már számos helyen.

Családgondozó

A családgondozó egy kicsit más munkakör, mint az idősgondozás. A családgondozó feladatai közé tartozik a lelki támogatás, ügyintézésben való segítségnyújtás, de az élet különböző területeiről való információszerzés és annak átadása is. Ilyen lehet a terhesgondozás során felmerülő különböző juttatások igénylése, lehetőségek kiaknázása vagy éppen a munkahelyszerzés során felmerülő kérdések megértése és tisztázása is.

Családgondozó vagy más néven, családsegítő személy felvétele az esetek többségében nem is fizetős, hanem állami szolgáltatás.

Gondozó nővér

A gondozó nővér általában kifejezetten szakképzettséggel rendelkező ápoló, szakápoló szokott lenni. Komolyabb betegségek, ápolási szituációk során szokott felmerülni az igény a segítségükre. Vannak esetek, amikor állami segítséget is kérhetünk, ugyanakkor magánklinikák és cégek is tudnak már méltányos juttatás mellett ápolókat, nővéreket biztosítani.

Alkalmi vagy állandó gondozó? Mikor melyik szükséges?

Azt, hogy alkalmi vagy bentlakásos idősgondozásra van-e szükség, általában a gondozott állapota határozza meg. Ha demencia vagy betegség miatt folyamatos ápolásra és megfigyelésre van szüksége, érdemes lehet elgondolkodni akár a bentlakásos intézményekben, akár a házi idősgondozás folytonosságán.

Ha azonban csak egy műtét utáni lábadozásról, betegségből való felépülésről van szó, az otthoni betegápolást időszakosan is választhatjuk. Idősek otthoni felügyelete akkor is lehet csak alkalomszerű, ha a családtagok nyaralni mennek vagy valamilyen okból kifolyólag nem tudnak 1-2 napig gondoskodni idős rokonukról.

Otthongondozási díjakat befolyásoló tényezők

Az eddigiekből is jól látható, hogy mennyi minden befolyásolhatja az otthoni gondozást. Most egy pár pontot szeretnénk kiemelni és tüzetesebben is megvizsgálni, miért lehet kiemelkedő szerepe a költségek alakulásában.

Ellátás típusa

Az ellátás típusa talán a legegyértelműbb, hiszen nem mindegy, hogy egy szakápolói segítségnyújtásra van igényünk 2 órában, ami 4.600-6.000 ft vagy 12 órás éjszakai gondozásra, ami pedig 35.000-40.000 ft is lehet. Alapos mérlegelés után, ha az orvosi javaslat is azt mondja, érdemes bizonyos esetekben inkább a befekvést, bentlakásos ellátást választani, mert lehet, hogy mi magunk nem tudunk már úgy gondoskodni szüleinkről, ahogy szeretnénk.

Bentlakásos otthonápolás

Bentlakásos ápolás

Ellátandó személy egészségügyi állapota

A komolyabb, szakápolói kompetenciákat kívánó tevékenységek elvégzéséért általában magasabb óradíjat is szoktak felszámolni. Hiszen míg egy fürdetésre, gyógyszer adagolására minden gondozó képes, addig egy seb szakszerű átkötözésére már komolyabb kompetenciákra van szükség.

Ellátás mértéke, minősége

Egy kicsit az előző ponthoz is kapcsolódik ez a rész. Hiszen az ellátás mértékét nézhetjük egészségi állapot függvényében is. Azonban azokat a tényezőket is vizsgálnunk kell, hogy milyen szinten magatehetetlen a gondozott. Ha ugyanis teljes mértékben fekvőbetegről van szó, akkor nem csak a fürdetés, etetés lehet feladat, de a napi gyógytorna is, amivel az izomsorvadást igyekeznek elkerülni.

Lokáció

Végül, de nem utolsó sorban, az sem elhanyagolható tényező, hogy az ország mely részében szeretnénk igénybe venni gondozói segítséget. Hiszen Budapesten magasabb árakkal kell számolnunk, mint egy vidéki kisváros esetében. 

Otthoni betegápolási árak a különböző nagyvárosokban

A következő táblázatban szerettünk volna támpontot adni azoknak, akik fontolgatják, hogy felfogadjanak-e valakit. Iránymutatás lehet, hogy milyen árakon is mozognak az ápolók óradíjai ebben a szakmában.

Ápolók ára településtől függően

Település

Átlagos költség

Házi ápolás budapesten

2.500-5.000 Ft

Otthoni betegápolás árak győrben

2.500-5.000 Ft

Idősek ápolása otthon egerben

2.000-3.500 Ft

Otthoni segítségnyújtás pécsett

1.800-3.000 Ft

Idős családtag gondozása debrecenben

1.800-3.000 Ft

Otthonápolás árak szegeden

2.000-3.000 Ft

Idősek ellátása otthon kecskeméten

2.000-3.300 Ft

Idősfelügyelet székesfehérváron

2.500-3.500 Ft

Ahogy látható, Győrben és Budapesten beszélhetünk kicsit magasabb árakról. Ezzel szemben Pécsett és Debrecenben akár 2.000 ft-tal is kevesebbet fizethetünk az idős, beteg szülő ápolása során.

Szükséged van valakire, akit felfogadhatsz szüleid, nagyszüleid segítésére?

Hozz létre egy feladatot és találj a számodra megfelelő ápolót!

Otthoni ápolót keresek

Mire érdemes figyelni egy házigondozó esetében?

Az első és legfontosabb az ápolási igény és a szakképzettség összehasonlítása. Ahhoz, hogy kicsit bővebben tudjunk erről beszélni, készítettünk egy ár diagramot, hogy látszódjon, hogy milyen típusú szakképzettséggel milyen költségekre kell számítanunk.

Az otthonápolás átlagos költségei különböző végzettségek esetén

Vannak olyan tevékenységek, amikor elegendő lehet akár egy végzettség nélküli személy felbérelése is. Ilyen lehet az étkeztetés, társaság biztosítása.

Az tehát az egy fontos szempont lehet házi gondozó kiválasztása esetén, hogy milyen szaktudással, kompetenciákkal, referenciákkal rendelkezik. Ezen kívül pedig nem elhanyagolható, hogy milyen személyiség és hogyan fognak tudni együtt dolgozni.

A társadalom biztosításunk fedezi az idősgondozást vagy otthoni gondozást?

Ma magyarországon alapvetően nincs kiforrott és jól működő, társadalombiztosításból fedezhető, hosszú távú idősgondozás. Eseti lehetőségek vannak, azonban az sem áll rendelkezésre mindenkinek.

Bizonyos esetekben fordulhatunk az önkormányzathoz, szociális munkásokhoz is. Számos önkormányzat már biztosítja a házi gondozást, ami több területet is magába foglalhat. Legyen szó az étkezés házhoz való kiszállításáról, alapvető bevásárlásról, gyógyszerek beszerzéséről vagy éppen egy jó kis lélekmelegítő beszélgetésről.

Lehet-e valahogy spórolni valamennyit a házi gondozás során?

Mindig találhatunk olyan megoldást, amivel kicsivel több pénzt tarthatunk a családi kasszában. Most a 3 legfontosabb pontot emelnénk ki: étkeztetés, szállítás és időbeli elköteleződés.

Étkeztetés

Amennyiben nincs étel intoleranciája a gondozott személynek vagy eheti azt, amit a család is eszik, akkor egyszerűen csak főzzünk több személyre. Így nem kell rendelni, hanem könnyedél tudja ő is fogyasztani. Még bizonyos intoleranciák esetén is könnyen megvalósítható a házikoszt, így érdemes lehet rajta elgondolkodni. Hiszen ezzel havi 40.000-80.000 ft-ot is spórolhatunk.

Szállítás

Amennyiben lehetőségeink engedik, érdemes vagy nekünk magunknak szállítani rászoruló rokonunkat vagy ha kórházi kezelésre visszük, betegszállítót igényelni. Tb által finanszírozott szállítót is hívhatunk, bár nekik elég limitáltak a lehetőségeik. Vagy válogathatunk a különböző betegszállító szakemberek közül is, akik már 2.000-4.000 ft/út között is kaputól kapuig viszik a gondozottat.

Időbeli elköteleződés

Ez annyit jelent, hogy az idő nagy részében próbáljunk meg mi vigyázni családtagjainkra, gondoskodni róluk, így sokkal kevesebbet kell ápolóra, gondozóra költeni.

Kell a betegápolás otthon?

Részletezd a teendőket és kapj ingyenes ajánlatokat a Qjob-on regisztrált ápolóktól!

Otthon ápolót keresek

Milyen egyéb idősgondozási kategóriákkal találkozhatunk még?

Nem csak akkor vehetjük igénybe gondozó segítségét, ha már hatalmas baj van, magatehetetlen valamelyik szülőnk, nagyszülőnk. A következő két kategória is ilyen:

Társ-, és általános gondozás

Ennek a célja kifejezetten az idősek mentális egészségének megőrzése. Ez történhet úgy, hogy a gondozó a társasága, de úgy is, hogy biztosítja a különböző szociális eseményekre való eljutást. Ezek mellett figyelemmel kíséri a gyógyszerezést, az orvosi időpontokat. Ennek köszönhetően kaphatunk kiegyensúlyozott időseket.

Személyes, specifikus gondoskodás

Nagyon hasonló a fentebb említetthez. Itt a cél az, hogy bármilyen szempontból is nehezebb egy embernek, lehetőséget biztosítsunk neki ahhoz, hogy teljesértékű életet élhessen. Legyen akár mozgáskorlátozott, akár látás-, vagy hallás sérült. A cél itt is az, hogy kiegyensúlyozott életet tudjanak élni. Ehhez pedig elkísérhetik őket a gondozók különböző programokra, társas összejövetelekre, olvashatnak nekik vagy épp csak sétálhatnak egyet a városban.

Ápolónő és idős ember részt vesznek egy közös programban

Kerekes székes utáni ápolás

Mennyi időre szükséges ténylegesen felbérelni egy ápolót?

Ez teljesen szituáció függő tud lenni. Hiszen ha egy teljes ellátást igénylő személy mellé keresünk valakit, akkor ha nem tudunk mellette lenni, nem úszhatjuk meg a 24 órás felügyeletet. Ha azonban csak az orvosi vizsgálatokhoz és heti 1-2 órára van szükség, felesleges egész hétre felbérelni.

Érdemes szakorvossal és ápolóval is konzultálni, hogy láthassuk, mennyi az a reális idő, amikor ténylegesen ellátásra szorul a szerettünk!

Gyakori kérdések

Sok-sok kérdés merülhet fel a házigondozással kapcsolatban. Mi most néhányra megpróbálunk választ adni, hogy megkönnyítsük a döntéshozatalt.

Miért jobb választás a házi gondozás, mint az idősek otthona?

Az idősebb generációnál általánosan megfigyelhető, hogy kirekesztve érzik magukat a társadalomból. Egyre kevesebb barátuk, ismerősük van, így egyre ritkábban járnak el. Ha kiszakítjuk őket a megszokott, hétköznapi rutinukból is, ezt az érzést fokozhatjuk bennük. Azt érezhetik, hogy a család már nem akar velük foglalkozni, csak teherként tekintenek rájuk, így „megszabadulnak” a nagyszülőktől. A házi idősgondozással pedig ez elkerülhető.

Mennyi az a minimum idősgondozási idő, amit igénybe kell venni?

Szakemberként eltérő lehet. Általában alkalmanként 2-3 óra a minimum. Viszont sokan már heti egyszeri 2-3 órás időszakra is felbérelhetők, nem szükséges heti 20 óra.

Találkozhatunk a gondozóval, mielőtt ő találkozna a gondozottal?

Természetesen! Sőt, ha valaki nem szeretne előtte találkozni, inkább keressünk mást, hiszen nagyon fontos a gondozó-gondozott közötti harmónia és szimpátia.

Mi történik, ha a házigondozó megbetegszik vagy más okból kifolyólag nem tud megjelenni?

Amennyiben egy céggel kötöttünk szerződést, nincs semmilyen probléma, hiszen arra az esetre is biztosítani tudják egy másik gondozó megjelenését. Amennyiben nem céget, hanem egyéni vállalkozói formában béreltünk fel szakembert, érdemes lehet előre tisztázni, mi történik ilyen esetben.


Szerző: Herfert Fanni

Frissítve: 2024.01.03.

Szakember által ellenőrizve: Melánia Tresó

Ellenőrzés dátuma: 2024.01.03.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresés  Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, több éves tapasztalattal rendelkező szövegíró, aki már számos témában írt cikket, ezúttal a "Otthonápolás árak" című cikkével segíti az olvasókat. Cikkében részletesen bemutatja a témát és információkat nyújt a kezelések árazásáról.

Hagyj megjegyzést