Article Image

Mennyibe kerül egy ruhajavítás?

Méretre igazítás ára 3.500 Ft-tól egészen 10.000 Ft-ig is terjedhet. Ezzel szemben egy cipzár javítás már 1.000 Ft-ért megoldható!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mitől függnek a ruhajavítás árak 2024

A szabó vagy a varrónő a ruhák olyan módosítására szakosodott szakember, aki a ruhákat aszerint módosítja, hogy az minél jobban illeszkedjen az egyénhez. Az egyéni méretre szabott ruhák manapság meglehetősen ritkák, köszönhetően a készen kapható dizájner divatnak. Ennek ellenére a varrónő és a szabó azonban képes egyedi ruhákat készíteni, valamint a már készen kapható ruhákat az egyén egyedi testalkatához igazítani. 

Varrónő árak - honnan tudjuk az árakat

Ruhajavításra van szükséged?

Részletezz a feladatot és találj megoldásra most!

Feladat részletezése

Tartalomjegyzék

 

Árak

Átlagos ár

6.000 Ft

Minimum ár

1.000 Ft

Maximum ár

30.000 Ft

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan kalkuláljuk a ruhajavítás árakkal kapcsolatosan?

Egy egyedi ruhadarab ára fedezi a szakember idejét, valamint az összes anyagköltséget. Ne számíts arra, hogy olcsó lesz, különösen akkor, ha a ruhadarab megtervezése is a munka része! A legtöbb szabó ruhadarabonként vagy projektenként számítja fel az árakat. Az árak a legtöbb esetben fixek, átlagosan néhány 1.000 forinttól (pl. cipzár csere) akár 30.000 forintig is terjedhetnek egy zakó bélésének cseréje esetében, vagy egy esküvői ruha javítása során.

Tehát ha egy ruhadarab különleges anyagot vagy varrási módszert igényel, a költségek magasabbak lehetnek. Hasonlóképpen, ha egy ruhadarab bővítésre szorul, akkor valószínűleg többe kerül a plusz anyag, illetve időigényesebb lesz ha speciális szabástechnikát igényel. A szabászat során egyes szabók a női ruhák módosításáért több költséget számíthatnak fel, mintsem a férfi ruhákért. 

A cipzár javítások árai tájékoztató jellegűek, a végösszeg függvénye az adott ruhadarab és a cipzár anyaga:

Cípzár javítás város szerint

Árak

 Budapest

5.000 Ft

Szeged

4.000 Ft

Nyíregyháza

3.500 Ft

Békéscsaba

3.000 Ft

Szolnok

3.500 Ft

Debrecen

4.000 Ft

Tatabánya

3.000 Ft

Pécs

3.500 Ft

Ruha átalakítás típusa

Egy profi szabász szinte bármilyen, a ruhadarab illeszkedésével kapcsolatos probléma megoldására képes, bármilyen változtatást elvégez. A nadrág vagy az ing ujjának megrövidítése a leggyakoribb módosítási típus – és egyben a legegyszerűbb is, mivel csak szövetet kell eltávolítani.

A ruhadarabok különböző szabói trükkökkel megnagyobbíthatók, ezt nevezik „kiengedésnek” is. Nem árt megkérdezni egy szabót, hogy milyen szolgáltatások elérhetőek nála, hiszen nem mindegy, hogy egy cipzár csere miatt keressük fel vagy pedig egy esküvői ruha megnagyobbítása miatt. A lehetőségek attól függnek, hogy hány anyagrétegből és milyen típusú anyagból van a ruhadarab, valamint, hogy mennyi időbe telik egy olyan ruha elkészítése, amelyen egyáltalán nem látszódik, hogy változtattak rajta.

Varrónő munkavégzés közben

Varrónő ruhát készít

Az alábbiakban felsoroljuk a különböző ruhadarabok javítása, módosítása során fellépő árakat:

Farmer felhajtása vastag cérnával

2.300 Ft

Vékonyabb szövet felhajtása géppel

2.100 Ft

Rugalmas anyag felhajtása

2.000 Ft

Zseblap csere

2.300 Ft/zseb

Farmer gomb csere

800 Ft/db

Szoknya méretre igazítása

3.300 – 6.300 Ft

Szoknya, ruha során bélés csere

3.500 – 11.000 Ft + bélés

Ingujj rövidítése

2.000 Ft

Gallér fordítás

2.500 Ft

Ing, blúz gombfelvarrás 1-2 db esetén

500 Ft/db

Pulóver zippzár csere

3.500 Ft + zipp

Zakó aljának felhajtása

4.500 – 6.500 Ft

Zakó ujjának felhajtása

4.500 – 7.500 Ft

Zakó méretigazítás

4.000 – 18.000 Ft

Zakó bélés csere

14.000 – 25.000 Ft + bélés

Kabát aljának felhajtása

4.000 – 6.000 Ft

Kabát bélésének cseréje

14.000 Ft-tól + bélés

Kabát zippzár csere

1.000 – 1.300 Ft

Kabát patentozás, ringlizés, tépőzár csere

1.000 Ft/db

A fenti példák bármelyike többe kerülhet a helytől függően, ha vannak felmerülő „extrák”, például szellőzőnyílás az öltönykabát ujján vagy szegélyén, vagy bármilyen egyedi varrás vagy jellegzetesség a ruhadarab szabásán.

Öltés típusa

Az alkalmazott öltés típusa is befolyásolhatja a módosítások árát. A vakon varrott (láthatatlan) nadrágszegély gyakran kevesebbe kerül, mint például a felülvarrott szegély. Ha egy szabásmódosítás sok kézi varrást igényel, az is többe kerülhet. Például egy bonyolult, gyöngyökkel díszített menyasszonyi ruha vagy bármilyen kényes vagy csúszós anyagból készült ruhadarab esetében előfordulhat, hogy kézzel szükséges varrni.

Szövet

Bizonyos típusú ruházati anyagok megváltoztatása többe kerül. Például a farmerek rövidítése és szegése átlagosan 800 – 1.000 Ft-al többe kerül, mint a más anyagból készült nadrágoké, mivel a szabóknak nehezebb tűt és cérnát használó varrógépet kell alkalmazniuk. A farmerek másfajta szegési módszereket és stílusokat igényelnek a hagyományos nadrágokhoz képest. Ha egy mandzsettás nadrágot kell felhajtani, átlagosan körülbelül 1.200 Ft-al többet kell majd fizetned.

Cipzár típusok

Előfordulhat, hogy kedvenc ruhánkon elromlik a cipzár, de ezen egy szabó könnyedén segíthet. Ahhoz, hogy választani tudjunk a különböző opciók közül, tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen cipzár típusok léteznek.

Elromlott a cipzár?

Nem kell kidobni! Legyél környezettudatos és inkább kérj cipzárcserét!

Cipzárcsere

Cipzár javítása

Cipzár csere

  • Rejtett cipzár: A rejtett cipzár kifejezetten szépen mutat, ugyanis a fogai nem látszanak a ruha színén, csak a húzó része. Speciális technikával varrják be, mely a fogak tövében történik, ezért sajnos alapvetően nem a legtartósabb fajta. A le és a felhúzástól könnyen sérül, ezért főként alkalmi szoknyákban, nadrágokban használják.
  • Fém cipzár: Ezek minősülnek a legerősebb cipzáraknak. Farmerekbe és vastagabb anyagokba használják, a cipzár bevarrási módja pedig mindig ugyanolyan, mint amilyen eredetileg is volt.
  • Műanyag, sima cipzár: Vékonyabb ruhaneműknél részesítik előnyben, és ennek is a bevarrása ugyanúgy zajlik, mint ahogyan eredetileg volt.
  • Pulóverek, kabátok cipzár cseréje: A pulóverekbe és a kabátokba nagyfogú műanyag, spirálfoggal ellátott, vagy pedig fém cipzár kerül. Hosszabb pulóverekbe és kabátokba 2 kocsis cipzárt alkalmaznak, aminek a lényegi funkciója, hogy nem csak fentről, hanem alulról is ki lehet nyitni a ruhaneműt, így az ülés közben sem fog megfeszülni.

Ha a nadrágunkon vagy a szoknyánkon nincsen cipzár (mert az gumis derekú) és ezért nehéz felvenni, akkor ki lehet alakítani a cipzárt oldalt vagy akár hátul, így könnyebbé válik a felvétele.

Bőr

Bőrkabát javítása

Bőrvarrás

A bőrből készült ruhadarabok átalakítása a ruha szabászat speciális területe, és általában drágább is. Egyes hagyományos szabók felár ellenében – néha akár 50 százalékkal is többért – vállalják a bőrruhák módosítását, mint a szövetdarabokét. A nehezebb vagy különleges bőrdarabok esetében azonban érdemes keresni valakit, akinek van tapasztalata a bőrrel való munkában.

Alapvetően a szabász szakemberek többsége azt vallja, hogy nehéz megmondani, mennyivel kerül többe egy bőrből készült ruhadarab javítása. Az ár attól függ, hogy hány darabot kell eltávolítani, módosítani vagy visszavarrni a ruhadarabból. Például egy bőrdzseki átalakítása 15.000 – 30.000 Ft-ba is kerülhet, de ha az ügyfélnek csak néhány újrafoltozásra van szüksége, akkor ez csak 4.000 – 6.000 Ft-ba fog kerülni átlagosan. 

Bőrkabát javítása

Esküvői ruhák

Gyakori, hogy az esküvői ruhaszalonok csak egy vagy két méretet tartanak raktáron egy bizonyos ruhadarabból. A hagyományos ruhákhoz képest az esküvői ruhaméretek eltérőek, általában kisebbek, így egy esküvői ruha vásárlása esetén érdemes egy vagy két számmal nagyobb ruhát választanunk a hagyományos ruhaméretünktől viszonyítva.

A leendő menyasszonyoknak leggyakrabban valamilyen módon módosítaniuk szükséges a ruhájukat, legyen szó akár rögzítők vagy melltartó kosarak hozzáadásáról, egy hát vagy pánt nélküli ruha esetében. Valójában a legtöbb menyasszonyi ruhát úgy tervezték, hogy a ruha szabászata során módosítani lehessen őket, és úgy készültek, hogy ezek a változtatások könnyedén megvalósíthatók lehessenek, nem úgy, mint egy hagyományos készruha esetében.

Mennyasszonyi ruha átalakításra varrónőt keresel?

Írásban vagy telefonon több varrónőtől ajánlatot kapsz!

Ingyenes ajánlatkérés

Általában a szabászok azt javasolják, hogy legfeljebb egy mérettel nagyobb ruhát vásároljunk a sajátunkhoz viszonyítva. Bár egy ruhát mindig könnyebb felvarrni, mint kiengedni, az egy mérettel nagyobb ruha megváltoztatása mégis nehezebb folyamat. A ruha mindenütt arányosan nagyobbra lesz szabva, a nyakkivágástól és a vállaktól kezdve a míder és a szoknya oldalsó varrásáig.

A megyétől függően a menyasszonyok 30.000 forinttól akár 220.000 forintig is költhetnek egy esküvői ruha varrónő megfizetésére. A legtöbb módosítás a menyasszonyi ruhák esetében többe kerül, mint más ruhadarabok esetén, mivel az anyagok kényesek és a ruhák varrási módja miatt nehezebben változtathatók. Egy ruha megrövidítése például 60.000 – 80.000 forintba kerül, a tervezési változtatások, például a gyöngyök hozzáadása vagy a sziluett átformálása pedig átlagosan 10.000 forinttól több, mint 50.000 forintba is kerülhet. A tipikus átalánydíj átlagosan 50.000 és 70.000 forint között mozog, a szalontól és a várható változtatásoktól függően.

A leggyakoribb menyasszonyi ruha módosítások és az átlagos árak a következők:

  • Oldalrészek bevétele: 60.000 – 80.000 Ft
  • Melltartó kosarak hozzáadása: 6.000 – 12.000 Ft

Esküvői ruha varrása

A ruhapróbák során győződj meg róla, hogy ugyanazt a fehérneműt, cipőt és kiegészítőket viseled, mint amit az esküvő napján is tervezel, de erre az esküvői ruha varrónőd is felhívja majd a figyelmed. A legjobb szabásvonalhoz pontosan a ruházat és a kiegészítők alapján kell dolgozni.

Szabás a kisméretűek számára

A kisebb méretet viselő nők már ismerik a különböző illeszkedési problémákat – a tátongó derékpántokat, a túl hosszú és aránytalan nadrágszárakat, illetve szoknyákat. Vannak szabók, akik arra szakosodtak, hogy a kisebb méretet viselő nők ruháit olyan arányban tudják módosítani, hogy az megfelelően illeszkedjen rájuk. Ez a folyamat nagyobb szaktudást igényel, nem mindig olyan egyszerű, mintha csak egy-két centivel feljebb vennénk egy készruha szegélyét.

Kosztüm módosítások

Mint minden más ruhadarabot, a kosztümökön is lehet módosításokat tenni, hogy jobban illeszkedjenek – de számolj azzal, hogy ez többe kerülhet. A kosztümök általában díszesebb, bonyolultabb anyagokból készülnek, mint a hagyományos ruhák, és gyakran speciális fonalakat igényelnek a varráshoz. Egyes varrónők javítási és restaurálási szolgáltatásokat kínálnak a vintage darabok számára.

Kosztüm módosítása

Férfi kosztüm átalakítás, szabás 

Profi tippek

  • Ha gépben mosható ruhadarabokon szeretnél változtatni, győződj meg róla, hogy azokat már kimostad, mielőtt változtatnak rajta, így figyelembe vehető a zsugorodása.
  • Ha magassarkú cipőt viselsz, vigyél magaddal egy párat, amikor találkozol a varrónővel, hogy a nadrág esése látható legyen, a szegély megfelelően álljon a sarkakhoz viszonyítva.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi idő alatt készül el a ruhám?

A legtöbb esetben ha a szakembernek személyesen adjuk le a módosításra szoruló ruhánkat, akkor átlagosan 2 munkanap alatt végez azzal, míg futárral való elküldés esetén ez 5 munkanapot is igénybe vehet.

Bőrkabáton tönkrement cipzár esetén lehetséges-e a javítás?

Igen. Legyen szó akár fröccsöntött műanyag, spirális zárláncú, fémfogas vagy fogazart nélküli cipzárról, minden esetben lehetséges a helyrehozatala a ruhának.

Az esküvői ruhámon szeretnék módosításokat, milyen költséggel számolhatok?

A módosítások számától és az anyag ismeretétől függően, a végső ár 30.000 és 220.000 Ft közé tehető.

24 órán belüli ruhajavítás is elérhető?

Mindenképpen az adott szakemberrel való konzultációt igényel, hogy ilyen szolgáltatás elérhető-e nála. Ami biztos, hogy ebben az esetben számítsunk némi felárra.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Krisztián, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Krisztián, aki több mint 3 éves szövegírói és szerkesztési tapasztalattal büszkélkedhet, széleskörű tudással és sokoldalúsággal rendelkezik a tartalomgyártás terén. Számos különböző témában írt már cikket, mindig alaposan utánajár a tárgynak, és igyekszik releváns, értékes információt közvetíteni olvasói számára. Krisztián legújabb cikke a "Ruhajavítás árak" témakört járja körül, ahol ismét megmutatja kutató munkájának eredményességét.

Hagyj megjegyzést