Article Image

Sofőr állás - Ötletek, tanácsok, tapasztalatok első kézből

Egy Qjob szakember személyes tapasztalatai és hasznos tanácsai sofőr állást keresőknek.

Elsuhan előttem egy szuper autó. Egyesek irigykedni kezdenek vagy azt gondolják, de jó is lenne egy ilyen autóban ülni! Persze ugyanebben a pillanatban a legtöbben el is hessegetik maguk elől a gondolatot, hogy „nekem sosem lesz ilyen autóm” vagy „én nem engedhetem meg magamnak”, ám kevesen gondolnak arra, hogy ez nem mindig csak pénz kérdése. Van, hogy a munkája során ülhet az ember egy ilyen mások által csodaszépnek gondolt járgányba. És a ráadás, a sofőr állást választva még pénzt is lehet keresni vele!

Amióta a sofőr állás mellett döntöttem, én már pontosan tudom, mit érzek, mikor egy ilyen autót meglátok. Engem konkrétan eltölt a büszkeség, mert a munkám során minden nap szép, tiszta és ápolt autókban tölthetem a munkaidőmet. 

Bár a sofőr állás egyes emberek számára nagy felelősséggel járó feladat, ennek ellenére én számtalan előnyt is kovácsoltam belőle magamnak, így ha ezeket olvasva Neked is beindul a fantáziád, akkor érdemes belevágnod a munkába. 


Ha te is ennyire szeretsz vezetni - regisztrálj és találj megbízást a Qjob-on

Sofőr leszek


 

Magánsofőr lettem a Qjob.hu-n, mert szeretek vezetni és sem a szélsőséges időjárási körülmények sem pedig a nagyobb távolságokra való vezetés nem jelent gondot nekem. Sofőrt nem csak régen, ma is elsősorban azok alkalmaznak, akik megfelelő egzisztenciával rendelkeznek ehhez. Így a sofőr állás több annál, mint csak vezetés. Ez tulajdonképpen egy bizalmi pozíció is. Én a munkám során szem előtt tartom mindig, hogy udvarias és türelmes legyek. Mivel érhetnek váratlan helyzetek az utazás alatt így én fontos tulajdonságomnak érzem, hogy jó a problémamegoldó képességem, gyorsan feltalálom magam problémás helyzetekben és nem utolsó sorban kellően türelmes is vagyok és higgadt akkor is, ha ezt egy közlekedési szituáció igényli. Nem csak magamra, hanem a közvetlen környezetemre is figyelek, ami azt is jelenti, hogy azt a járművet is tisztán tartom, amivel közlekedek, még akkor is, ha nem az enyém. A sofőr állás egyik elengedhetetlen része pedig a diszkréció. 

Információ, ami egyértelmű képet ad arról, mire van szükség a sofőr állás, mint karrier elindításához. 

  • érvényes B kategóriás jogosítvány
  • büntetlen előélet
  • erkölcsi bizonyítvány megléte
  • egészségügyi alkalmasság 
  • aktuális KRESZ szabályok ismerete
  • személyautóhoz kapcsolódó általános műszaki ismeret

Igazából az itt felsoroltak csak és kizárólag az alapokat adják a B kategóriás sofőr állás betöltéséhez a Qjob.hu-n. Ezek azok a dolgok, amikkel kötelezően rendelkezem én is, mert az előírások ezt követelik meg tőlem. 

A kötelező dolgokon túl vannak olyan képességek, amik megkönnyíthetik a munkában rám nehezedő felelősség súlyát. A rutinos és biztonságos vezetést egyrészt a forgalomban balesetmentesen levezetett kilométerek száma mellett az is meghatározta nekem, hogy olyan éles helyzetekre is felkészüljek, amiben akár csak apró hibázás is komoly károkat okozhat.

Saját tapasztalat alapján is írom, hogy a sofőr állásban hatalmas előny, hogy rutinosan mozgok váratlan helyzetekben is és képes vagyok uralni a járművet, amit vezetek. 

Helyzetek, amikre egy sofőr állás során készen kell állni

  • fékezés vészhelyzetben
  • megállás vizes, havas útfelületen
  • sodródó jármű feletti uralom visszaszerzése 
  • alul és túlkormányozottság kezelése
  • közlekedés hegyvidéki úton

Mivel sofőrként felelős vagyok az Ügyfél biztonságáért így én fontosnak tartottam, hogy ezekre a váratlan helyzetekre felkészüljek, hiszen nem csak engem, hanem Ügyfelemet is hazavárja családja a munkanap végén. 

Jól képzett sofőr bárkiből válhat, fejlessze készségeit vezetéstechnikai tréning segítségével:

Egy sofőr állás során vannak alapvető követelmények, amiknek minimum meg kell felelni 

  • öltözékem, amit viselek, tiszta és ápolt legyen
  • nem fogyasztok alkoholt
  • választékosan beszélek 
  • nem káromkodok
  • figyelek az egészségemre
  • figyelmes vagyok
  • ám diszkrét is

Szép autóban ülni, választékosan beszélni és igényesen öltözködni. A sofőr állás azonban van, hogy nem csak ebből áll. Én szívesen segítek reptéri útnál a bőröndök mozgatásában vagy akár egy bevásárlás alkalmával a csomagok pakolásában is.

Szeretem a munkám és a Qjob.hu segítségével most még több lehetőséghez jutok ezen a téren. A sofőr állás nekem nem csak a hivatásom, hanem az életem is. Ügyfeleimmel jó kapcsolatot ápolok és munkám során számtalan olyan helyen is megfordultam, ahová egyébként életemben sosem jutottam volna el. Tisztában vagyok vele, hogy sok felelősséggel járó munka, de abban is biztos vagyok, hogy amennyire felelősségteljes épp annyira változatos, színes és örömteli is tud lenni. Éppen ezért ajánlom bátran vágjon bele a sofőr állás elindításába az, aki a soraim között magára ismert.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést