Article Image

Mennyibe kerül a tablet javítása?

Ismerd meg a tablet javítás árakat típus és márka szerint és hogyan határozhatod meg, hogy megéri-e a költséget.
Kérj ajánlatokat
Tablet javításra keresel szervizt??Kérj ajánlatokat

Függetlenül attól, hogy egy régi modellt kell frissíteni vagy egy sérült eszköz javításáról van szó, egy tablet megjavításának a költsége sokkoló lehet. Ebben a cikkben áttekintjük a leggyakoribb javítási típusokat és azok árát, valamint segítünk annak eldöntésében is, hogy mikor érdemes szervizbe vinni a készüléket és mikor jobb újat vásárolni. 

Gyorsmenü:

A tabletek napjainkban elengedhetetlen társainkká váltak, legyen szó munkáról, tanulásról vagy szórakozásról. A javítás költségei széles skálán mozognak, a márkától, modelltől és a szükséges javítás típusától függően.

A javíttatással kapcsolatos döntés nem csupán a költségek ismeretét igényli, hanem azt is, hogy tisztában legyünk azzal, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat az egyes javítási opciók választása. Fontos megérteni, hogy bizonyos esetekben a magas költségek ellenére is érdemes lehet megjavíttatni a készüléket, míg más helyzetekben gazdaságosabb újat vásárolni.

Egy törött tablet képernyő javítása csökkenti a további károk kockázatát és gazdaságosabb megoldást kínál, mint egy új tablet megvásárlása.

 

Időben javított vagy cserélt tablet képernyő elengedhetetlen a teljes funkcionalitás helyreállításához és az új vásárlás költségeinek megtakarításához.

A leggyakoribb javítások és költségek

Legyen szó törött képernyő cseréjéről, akkumulátor problémákról, vagy szoftveres hibák javításáról, a szükséges beavatkozás jellege döntően befolyásolja az árat. 

A képernyőcsere költségei

Az egyik leggyakoribb javítási igény a képernyőcsere, melynek költsége a tablet márkája és modellje szerint alakul. Például egy Apple iPad Pro 12.9 képernyőcseréje akár 150-200 ezer forintba is kerülhet, míg egy Samsung Galaxy Tab S7 esetében ez az összeg 80-120 ezer forint között mozoghat. Ezek az árak magukban foglalhatják az alkatrészeket és a munkadíjat is.

Az akkumulátorcsere árai

Az akkumulátor élettartama korlátozott, így a cseréje idővel szükségessé válik. Az akkumulátorcsere költsége általában 20-40 ezer forint között mozog, függően a tablet típusától.  

Szoftveres hibák és frissítések

Például az operációs rendszer összeomlása vagy vírusok okozta hibák elég gyakran fordulnak elő. Ezen javítások ára viszonylag alacsony, általában néhány ezer forint és 20 ezer forint közötti összeg, amely magában foglalja a hibadiagnosztikát és a szükséges  szoftveres beavatkozásokat. Azonban, ha a szoftver probléma az alaplap cseréjét teszi szükségessé, az a kiadások jelentős megugrását jelenti.

Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy a javítás árában jelentős eltérések lehetnek régiónként és a szolgáltatók között is. Éppen ezért javasolt több szerviz árajánlatát is kikérni a döntés előtt. A következő részben arról esik szó, hogy miként lehet megállapítani a javítás költségeit és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a szolgáltató kiválasztásánál.

Tablet javítási költségek hibatípusonként

Javítás típusa

Átlagos költség (Ft)

Megjegyzések

Képernyőcsere

50.000 - 200.000

Márka és modell függvényében

Akkumulátorcsere

25.000 - 50.000

Modelltől függő

Port csere

15.000 - 30.000

USB, töltőportok javítása

Szoftver hiba javítás

10.000 - 25.000

Víruseltávolítás, rendszeroptimalizálás

Alaplapcsere

120.000 - 250.000

Komplex javítás, drága alkatrészek

Kamera csere

20.000 - 40.000

Első és hátsó kamera egyaránt

A második táblázat a leggyakoribb javítási típusokra vonatkozó átlagos költségeket tartalmazza, figyelembe véve a munka bonyolultságát és a szükséges alkatrészek árát. Ez a tájékoztató segítséget nyújthat a fogyasztóknak abban, hogy milyen típusú javításra számíthatnak, és milyen kiadással kell számolniuk.

A tablet javításának ára márka szerint

A piacvezető gyártók árai között jelentős különbségek vannak, amelyek az alkatrészek, a szervizhálózat elterjedtsége és a javítandó hiba szerint alakulnak. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb tablet márkák javítási árait, hogy segítsünk felmérni a várható költségeket.

Az Apple iPad javítás költségei

Az Apple iPad egyike a legnépszerűbb tableteknek, emiatt a javítási költségek igen magasak lehetnek a prémium alkatrészek és a szakképzett személyzet óradíja miatt. Például egy iPad Air modell esetében a képernyőcsere költsége körülbelül 100-150 ezer forint, míg az akkumulátorcsere 30-50 ezer forintba kerül, az alaplap cseréje pedig akár a 200 ezer forintot is elérheti.

Samsung Galaxy Tab javítás árai

A Samsung Galaxy Tab sorozat általában kedvezőbb javítási költségeket kínál, összehasonlítva az Apple termékekkel. Egy Galaxy Tab S6 képernyőjének cseréje körülbelül 70-90 ezer forintba kerül, míg az akkumulátorcsere általában 25-40 ezer forint közötti összeg. Az árak eltérőek a modelltől és a javítást végző szerviztől függően.

Microsoft Surface javítási költségek

A Microsoft Surface tablet esetében a javítási költségek magasak lehetnek, különösen, ha a képernyőt vagy az alaplapot kell cserélni. Egy Surface Pro 7 képernyőcseréje például 120-160 ezer forint közötti összegbe kerülhet, mivel ezek az eszközök prémium kategóriás alkatrészeket igényelnek.

Egyéb márkák javítási árai

Más gyártók, mint a Huawei vagy Lenovo, szintén versenyképes árakat kínálnak. Egy Huawei MediaPad vagy Lenovo Tab képernyőcseréje általában 50-80 ezer forint közötti költséggel jár, míg az akkumulátorcsere 20-35 ezer forintba kerül. Az árak itt is függnek az elérhető szolgáltatásoktól és a javítás helyétől.

Összességében elmondható, hogy a tablet javításának költségei márka szerint jelentősen eltérőek, ezért érdemes minden esetben alaposan tájékozódni és több ajánlatot is összehasonlítani a szolgáltatás megrendelése előtt. A következő szakaszban arról lesz szó, hogyan lehet megállapítani a javítás várható költségét és milyen tényezőket kell figyelembe venni. 

Tablet javítási költségek márkánként

Márka

Javítás típusa

Átlagos költség (Ft)

Apple iPad

Képernyőcsere

100.000 - 150.000

Samsung Tab

Akkumulátorcsere

25.000 - 40.000

Microsoft Surface

Alaplapcsere

150.000 - 200.000

Lenovo Tab

Hiba javítás

10.000 - 20.000

Huawei MediaPad

Port csere

15.000 - 25.000

ASUS ZenPad

Kamera csere

20.000 - 30.000

Táblázatunk részletesen bemutatja a különböző márkák leggyakoribb javítási költségeit. Ezek az árak a piacon elérhető átlagot mutatják, amelyek magukban foglalják az alkatrészek árát és a szerelés munkadíját is. 

Javítás vagy új tablet vásárlása: Hogyan döntsünk?

A tablet meghibásodása esetén gyakori a dilemma: érdemes megjavíttatni vagy inkább újat kellene vásárolni. Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Mérlegelni kell a javítás gazdaságosságát, és összehasonlítani azt az új vásárlás mellett szóló érvekkel.

A javítás gazdaságossága

Ennek megítélése többek között a hiba természetétől, a készülék életkorától, és a javítás díjától függ. Ha a javítási költség jelentősen alacsonyabb, mint egy új készülék ára, és a tablet még viszonylag új, megéri a javíttatás. Például, ha egy két éves iPad Pro akkumulátorcseréje 40 ezer forintba kerül, míg egy új készülék vásárlása 300 ezer forint felett van, akkor a javítás természetesen gazdaságosabb. Emellett, ha a meghibásodás nem gyakori, és a javítás meghosszabbíthatja a készülék élettartamát, az további megtakarítást jelenthet.

Hogyan lehet javítani a régi tabletet? Tippek!

A régi tablet javítása különös odafigyelést és megfontolást igényel, mivel a készülékek koruknál fogva gyakran sérülékenyebbek és kevésbé kompatibilisek az új alkatrészekkel. A következő tippek segíthetnek abban, hogy a régi tabletet hatékonyan és gazdaságosan legyen felújítva.

1. Diagnosztizálás és hibafeltárás

Fontos alaposan megvizsgáltatni a készüléket. Ez magában foglalja a képernyő, az akkumulátor, a csatlakozó portok és a kamera állapotának ellenőrzését, valamint a szoftveres problémák azonosítását. 

2. Megfelelő alkatrészek beszerzése

Régi modellek esetében gyakori probléma, hogy az eredeti alkatrészek már nem kaphatók. Ebben az esetben érdemes megbízható forrásból, esetleg utángyártott alkatrészeket beszerezni, vagy használt, de jó állapotú alkatrészeket keresni. Fontos, hogy az alkatrészek kompatibilisek legyenek a készülékkel.

3. A szerviz kiválasztása

Szükséges szakértelem hiányában ajánlott szakembert felkeresni. Különösen igaz ez a bonyolultabb javítások, mint az alaplapcsere vagy a portok cseréje esetében. Egy tapasztalt technikus nemcsak gyorsabban, de nagyobb biztonsággal is elvégzi a javítást.

4. Szoftverfrissítés és optimalizálás

A régi tabletek gyakran lassabbak az elavult szoftverek miatt. A rendszer frissítése, felesleges alkalmazások eltávolítása és a háttérműveletek minimalizálása jelentősen javíthatja a készülék teljesítményét. Ha a gyári beállításokra való visszaállítás szükséges, gondoskodni kell az adatmentésről.

5. Rendszeres karbantartás és tisztítás

A régi tablet hosszabb élettartama érdekében rendszeresen végezz karbantartást, ami magában foglalja a belső tisztítást a por és szennyeződések eltávolítása érdekében, valamint az akkumulátor és a kijelző megfelelő ápolását. Ez segít megelőzni a későbbi meghibásodásokat és növeli a készülék megbízhatóságát.

Ezek a tippek segítenek abban, hogy a régi tablet újra működőképes állapotba kerüljön, minimalizálva a szükséges javítási költségeket, miközben a készülék élettartama is meghosszabbodik.

Az új vásárlás előnyei

Új tablet vásárlásának számos előnye van, különösen, ha a régi készülék elavult, vagy ha a javítási költségek aránytalanul magasak. Új készülék vásárlása esetén hozzáférhetsz a legújabb technológiai fejlesztésekhez, jobb teljesítményhez, és új szoftverekhez, amelyek javíthatják a felhasználói élményt. Továbbá, új készülék vásárlásakor garancia is jár az eszközre, ami biztosítékot nyújt hosszabb távra is. Ez különösen fontos lehet, ha a régi készülék gyakran romlik el, vagy ha már többször volt javítva.

A döntés javítás vagy új vásárlás között nem mindig egyszerű. Fontos tisztában lennii a jelenlegi készülék állapotával, fel kell mérni a technológiai igényeket, és a pénzügyi keretet. Ha a javítás költségei közelítenek egy új készülék árához, és fontos a legújabb funkciók megléte, akkor az új vásárlás a jobb választás. Ha viszont a javítás költségei mérsékeltek, és a készülék még képes kielégíteni a mindennapi igényeket, a javítás a gazdaságosabb opció.

A javítás ideje hibatípusonként

Javítás típusa

Átlagos időtartam

Megjegyzések

Képernyőcsere

1-3 óra

Függ a modelltől és a sérülés mértékétől

Akkumulátorcsere

30 perc - 1 óra

Gyorsabb, ha könnyen hozzáférhető az akkumulátor

Port csere

1-2 óra

Bonyolultabb esetekben tovább tarthat

Szoftver hiba javítás

1-3 óra

Függ a probléma komplexitásától és a szükséges frissítésektől

Alaplapcsere

2-4 óra

Ez az egyik legbonyolultabb javítási típus

Kamera csere

1-2 óra

Modelltől és kamera típusától függő

Ez a táblázat a különböző típusú tablet javítások várható időtartamát mutatja be abban az esetben, ha a szükséges alkatrész rendelkezésre áll.. Az időtartamok tájékoztató jellegűek, és változhatnak a készülék típusa, a meghibásodás mértéke, valamint a javítást végző szakember tapasztalata függvényében. Ezen időtartamok ismerete fontos lehet a tervezés szempontjából, különösen, ha a javítást sürgősen kell elvégezni.

Egy technikus egy jól felszerelt műhelyben javít egy tabletet, finom szerszámokat használva.

Egy jól felszerelt, finom eszközökkel dolgozó szervizben nincs miért aggódnunk a tabletünkért! 

Hogyan válasszunk megbízható szakembert, szervizt?

A tablet javításának eredményessége nagymértékben függ a szakember vagy szerviz szolgáltatásának minőségétől. A megbízható szolgáltató kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen ez határozza meg a készülék további használhatóságát és élettartamát.

A szolgáltatók kiválasztásának szempontjai

Első lépésként tanácsos ellenőrizni a szolgáltató hírnevét, az online értékelések és vélemények megfelelő  információt nyújthatnak a szolgáltatás minőségéről és a korábbi ügyfelek tapasztalatairól. Fontos továbbá a szerviz szakmai tapasztalata és az alkalmazottak képesítése. Egy jól képzett technikus gyorsan és hatékonyan képes orvosolni a legtöbb hibát.

Ajánlott továbbá tájékozódni a garancia lehetőségeiről is. Egy megbízható szerviz garanciát vállal a végzett munkára, ami biztosítékot jelent a javítás minőségére is. Emellett érdemes összehasonlítani a különböző szolgáltatók árait, hogy a lehető legjobb ár-érték arányú szolgáltatást megtaláljuk.

A hivatalos márkaszervizek előnyei és hátrányai

A hivatalos márkaszervizek biztosítják a legmagasabb szintű szakértelmet és a gyári alkatrészek használatát, ami különösen fontos lehet drágább vagy különleges technológiával rendelkező készülékek esetében. Ezek a szervizek általában rendelkeznek a legfrissebb diagnosztikai eszközökkel és szoftverekkel, ami lehetővé teszi, hogy pontosan azonosítsák a problémát és hatékonyan javítsák azt.

Azonban a hivatalos márkaszervizek általában magasabb árakat szabnak meg, ami jelentős többletköltséget jelenthet. Továbbá, bizonyos helyeken kevesebb hivatalos szerviz áll rendelkezésre, ami korlátozhatja a gyors és kényelmes hozzáférhetőséget.

Végső soron a döntés, hogy hivatalos márkaszervizt vagy független javító műhely jön-e számításba, számos tényezőtől függ, beleértve a költségeket, az elérhetőséget és a személyes preferenciákat is. A legfontosabb, hogy olyan szolgáltatót válasszunk, aki megbízható, jól képzett és megfelelő garanciális feltételeket kínál, hogy a lehető legjobb eredményt érd el a tablet javításakor.

Hol keressünk javító szolgáltatót, szakembert?

Az internet korában számos online platform segíthet a megfelelő szakember megtalálásában, de a döntés előtt érdemes mérlegelni a különböző források előnyeit és hátrányait.

Az internetes keresőmotorok, mint a Google, széles körű lehetőségeket kínálnak a javító szolgáltatások felfedezésére. A keresés során használhatsz specifikus kulcsszavakat, mint „tablet javítás”, „iPad akkumulátor csere”, vagy akár a lakóhelyed nevét is hozzáadva a keresési feltételekhez. Az online értékelések és ügyfélvélemények fontos támpontot nyújthatnak a szolgáltató megbízhatóságáról. Azonban az interneten történő keresés során óvatosnak kell lenni, mivel nem minden információ ellenőrzött vagy megbízható.

Keresés a Qjob.hu szakemberkereső platformon

A Qjob egyre népszerűbb alternatívát kínál az internetes keresésekhez képest, különösen a szabadúszó szakemberek és kis javítóműhelyek terén. A platform előnye, hogy a szakemberek profiljai általában részletes információkat tartalmaznak, beleértve képesítéseiket, korábbi munkáikat és az ügyfélértékeléseket. Továbbá, a Qjob lehetővé teszi a közvetlen kommunikációt a szolgáltatókkal.

Ezen felül, az oldal biztosít egy megbízható fizetési rendszert (kockázatmentes üzlet), amit a feladat létrehozáskor választhatunk, s amennyiben mind szakember mind megrendelő teljesítettnek jelöli a feladatot, a pénz a szakemberhez kerül. Ez tovább növeli a biztonságot a szolgáltatás igénybevétele során. Ez különösen hasznos lehet, ha aggódsz a fizetési tranzakciók biztonsága vagy a munka minősége miatt.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül általában egy tablet képernyőjének a cseréje?

A képernyőcsere általában 50-200 ezer forint között mozog, függően a tablet márkájától és modelljétől. Például egy prémium kategóriás iPad képernyőcseréje magasabb költséggel jár, mint egy kevésbé ismert márkájú eszközé.

Mik azok a rejtett költségek, amelyekre számítani lehet a javítás során?

Váratlan költségek jelentkezhetnek az alkatrészárak és a munkadíjak változása miatt. Ezen kívül extra díjak merülhetnek fel diagnosztikai tesztek, szoftverfrissítések vagy adatmentés miatt, amelyeket érdemes előre tisztázni a szolgáltatóval.

Melyek a leggyakoribb hibák, amelyek miatt a tableteket javítani kell?

Ezek közé tartozik a törött képernyő, az akkumulátor gyors lemerülése, a töltési problémák és a vízkár. Ezen felül a szoftveres hibák, mint az alkalmazások összeomlása vagy a rendszer lassulása is gyakori okok, amelyek javítást igényelnek.

Van-e különbség az egyes márkák javítási költségei között?

Igen, jelentős különbségek vannak az egyes márkák között. Általában az Apple, Samsung és Microsoft eszközök javítása drágább, mivel ezek prémium alkatrészeket és speciális műszaki ismereteket igényelnek. Ezzel szemben a kevésbé ismert márkák termékeit, mint a Lenovo vagy Huawei, általában mérsékeltebb árakon lehet megjavíttatni.

Julianna, cikk szerkesztő
Tapasztalt szövegszerkesztő
Julianna szerkesztette az adott, tablet javítás árak témájú cikket, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.