Mennyibe kerül a sövénynyírás?

A sövénynyírás árak átlagosan 4.000-6.500 Ft/óra közöttiek. A zöldhulladék elszállítása pedig 3.500-5.000 Ft/m3 átlagosan, míg otthoni komposztálással ez 0 Ft!

Sövénynyírás árak

Bizonyos sövénytípusok képesek olyan sebességgel nőni, hogy széltében, hosszában is látszik már, hogy megérett a vágásra. A sövényvágás átlagos díja 4.000-6.500 Ft/óra. Ez átlagosan 5.500 Ft nagyjából. Míg a levágott nyesedék elszállításának költsége 3.500-5.000 Ft/m3.

Találhatunk azonban olyan szakembereket is, akik extrém alacsony díjért, mint 1.500-2.000 Ft/óra vagy éppen extrém magasért, 8.000-10.000 Ft/óra költségért végzik ugyanezeket a munkákat. Ennek a költségét számos tényező befolyásolja.

Kíváncsi vagy, hogy milyen árakon dolgoznak a környezetbeli szakemberek? A Qjob-on könnyen találsz megfelelő kertrendezőt!

Kertrendezés - sövénynyírás!

Minimum ár

1.500 Ft

Maximum ár

13.000 Ft

Átlagár

5.000 Ft

Amennyiben pedig azt érezzük, hogy szükségük lenne a kerti sövényeknek a nyírásra, akkor ez a cikk nagy segítséget adhat az árak vonatkozásában!

Az országos átlag sövénynyírás árak 5.000-5.500 Ft között mozognak:
Sövénynyírás árak átlagosan egy diagramban összefoglalba.

Milyen témákat említünk meg a cikkben? 

Sövényvágás költségbecslése az idő függvényében
Sövényvágás költségbecslése a méret függvényében
Egyéb, költségeket befolyásoló tényezők
Hulladéklerakási-, és elszállítási díjak vs. önkormányzati átvétel
Sövényvágás saját kezűleg
Szükséges felszerelés
Hogyan kivitelezhető a vágás szakszerűen?
Saját kezű vágás költségei vs. professzionális sövényvágás árak
A sövényvágás költsége hely, elhelyezkedés szerint
GYIK – gyakori kérdések
Összegzés

Sövényvágás költségbecslése az idő függvényében 

A legtöbb profi szakember a tereprendezés költségét a munka ideje alapján határozza meg. Mivel nagyon különbözőek a sövények típusai, méretei, így az óradíj alapján való meghatározás a legegyszerűbb.

Sok esetben azonban van egy minimális munkaidő, amit mindenféleképpen ki kell fizetni. Az átlagos sövénynyírás árak 4.000-6.500 Ft között alakulnak. Amennyiben 3 órás minimum foglalási idő van, amennyiben 1 óra alatt végeznek is, nekünk ugyanúgy 12.000-19.500 Ft-ot kell kifizetnünk.

Sövénynyírás házilag

Az ilyen különleges minták, formák vágása nem csak sok gyakorlást, szaktudást, de időt is igényel, így ezek költsége akár 2-3-szorosa is lehet az átlagos áraknak

Sövényvágás költségbecslése a méret függvényében 

Habár legkönnyebben a sövénynyírás ideje alapján tudunk elszámolni, mégis sok olyan vállalkozóval találkozunk, akik így határozzák meg a költségeiket.
A következő táblázat egy kis segítséget nyújt ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy a saját sövényünk nyírása mennyibe kerülne. Általánosságban azonban az mondható el, hogy 200-400 Ft/nm áron vágnak a szakemberek. Az egyszerűség kedvéért mi most a 300 Ft/nm-es költséggel számolunk.

Szélesség

Magasság

2 m

3 m

2 m

1.200 Ft

1.800 Ft

4 m

2.400 Ft

3.600 Ft

6 m

3.600 Ft

5.400 Ft

8 m

4.800 Ft

7.200 Ft

10 m

6.000 Ft

9.000 Ft

12 m

7.200 Ft

10.800 Ft

14 m

8.400 Ft

12.600 Ft

  

Egyéb, költségeket befolyásoló tényezők 

A növény méretén kívül számos olyan tényező van még, amik befolyásolhatják a sövénynyírás árakat. Ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk arról, hogy a saját sövényünk nyírása mennyibe is kerülhet, érdemes egyedi ajánlatot kérni egy szakembertől!

Ingyenes ajánlatkérés

Hulladéklerakási-, és elszállítási díjak vs. önkörmányzati átvétel 

A sövény nyírása mellett a nyesedék elszállítása is költségeket vonhat, sőt a legtöbb esetben von is maga után. A zöldhulladék elszállítása átlagosan 3.500-5.000 Ft/m3 között mozog.

Amennyiben a településünkön van lehetőség a zöldhulladék elszállítására, ennél akár olcsóbban is kijöhetünk. Ilyen esetben a szemétszállítási díj magába szokta foglalni ezt a típusú hulladék elszállítását is. Ennek havi költsége átlagosan 3.000-5.000 Ft között mozog. Ez persze településenként, kukaméretenként, ürítési sűrűségenként változhat.
A sövényvágás ideje általában március környéke és ősz, csapadékos nyarak esetén azonban egy évközi júliusi-augusztusi vágást is meg szoktak ejteni. Ennek megfelelően mutatja a következő grafikon a hulladéklerakási-, és elszállítási díjakat egy évre vonatkozóan:

Mennyibe kerül a zöldhulladék elszállítása, lerakása

A legolcsóbb megoldás a saját komposztálás, ha nincs rá lehetőségünk, akkor is több lehetőségünk van az elszállítás kapcsán!

Nehézségi szint, sövényvágás technikája és bonyolultsága

Az örökzöld sövények között is megkülönböztethetünk különböző típusokat, amiknek az áraik is mások lehetnek. Ennek oka, hogy némelyik sövény más-más vágási technikát igényelhet.

Ezen felül pedig a sövény formára nyírása, főleg, ha az valamilyen extrémebb forma, szinte mindin plusz költséget von maga után.

 

Sövényvágás költségei Speciális sövény lehet akár egy tüskés, vagy nehezen kezelhető fajta. Ilyen lehet a babérmeggy, vagy a babér

Vágandó sövény magassága 

A sövénynyíró cégek azt is meghatározhatják, hogy bizonyos sövénymagasságig vállalják a közzétett árakkal a vágást. Ez annak tudható be, hogy egy 4-5 méteres növény nyeséséhez már emelőkosaras kocsi vagy speciális jármű szükséges, ami plusz költséget jelent a cégnek is.
A legtöbb cég 2-2,5 méter magas sövények vágását tudja biztosítani a normál, 4.000-6.500 Ft/óra áron. ezek felett pedig gyakran méterenként 300-700 Ft-ot is ráfizethetünk.

Extrém magas sövényed van? Nem bírsz már vele egyedül, azonban szeretnéd, ha ugyanolyan magas maradna? Kérj ajánlatot egy szakemberünktől, aki segíthet a növény gondozásában!

Sövényvágás

Sövényvágás saját kezűleg 

Amennyiben kisebb sövény növények találhatók az udvarunkban, akár mi magunk is megpróbálhatjuk a nyírást. Ebben az esetben a következő tippeket javasoljuk:

Szükséges felszerelés

Habár a sövénynyírás árak magasnak tűnhetnek, a profi szakemberek gyorsan és precízen végzik el ezeket a feladatokat. Ezt azonban mi is megtanulhatjuk és elsajátíthatjuk. Ehhez a következő eszközökre lesz szükségünk: 

Szükséges eszközök

Az eszközök költsége

Sövényvágó vásárlása

10.000-12.000 Ft

Sövényvágó bérlése

4.000-6.000 Ft/nap

Metszőolló

2.000-5.000 Ft

Vágás-, és szúrásbiztos kesztyű

1.000-1.300 Ft

Sövényvágó olló

3.000-7.000 Ft


Sövényvágót már 10.000-12.000 Ft-tól is találhatunk, azonban a profibb gépek vagy teleszkópos eszközök már akár 30-40, de a 90.000 Ft-os tételek is lehetnek.
Azt, hogy milyen eszközre van szükségünk, mindig a sövény típusa határozza meg.

Sövénynyírás, sövénygép

A sövényvágó gép a legdrágább eszköz, egy ilyen alap gép is azonban már 10.000-12.000 Ft-ból megvásárolható!

Hogyan kivitelezhető a vágás szakszerűen? 

A következő pontokat tartsuk szem előtt a sövényvágás során:

  • Mindig tiszta és éles eszközökkel dolgozzunk, hogy ne roncsoljuk a növényt!
  • Igény esetén használjunk sövénygyűjtő ponyvát, hogy könnyebb legyen a takarítás!
  • A vágást mindig a növény tetején kezdjük!
  • Amikor végeztünk a tetejével, jöhetnek az oldalai!
  • A ponyvával gyűjtsük össze a nyesedéket, ami mehet is a komposztra vagy elszállításra!

Az egyes sövény fajták vágása nehezebb lehet vagy nagyobb szakértelmet igényelhet. Ugyanis a nagyobb levélzettel rendelkező sövénykerítés esetében (pl. babérmeggy, japán babér) célszerű kerülni az elektromos eszközöket.

Saját kezű vágás költségei vs. professzionális sövényvágás árak

Amennyiben megvesszük a szükséges eszközöket, az egyszeri 16.000-25.000 Ft kiadást jelent. Ezzel szemben a sövénynyírás árak 4.000-6.000 Ft/óra között mozognak. Habár pénzben jobban megérheti saját eszközöket vásárolni és magunknak végezni a folyamatot, lehet, hogy mégis jobban járunk, ha profi szakembereket bízunk meg!

Sövénynyírás házilag

Amennyiben saját kezűleg vágjuk a sövényünket, nem biztos, hogy olyan alapos és pontos munkát tudunk végezni, mint a szakemberek

A sövényvágás költsége hely, elhelyeszkedés szerint 

A sövényvágás árak régiónként eltérhetnek. Általánosságban talán elmondható, hogy az árak a sűrűbben lakott területeken magasabbak.
Összegyűjtöttük, hogy Magyarországon mennyibe kerülnek az egyes régiókban a sövényvágási munkálatok:

Régió

Sövényvágás átlagos ára

Nyugat-Dunántúli

5.000-6.000 Ft/óra

Közép- Dunántúli

5.000-7.000 Ft/óra

Dél-Dunántúli

4.000-7.500 Ft/óra

Közép-Magyarország

5.000-10.000 Ft/óra

Dél-Alföld

4.000-6.000 Ft/óra

Észak-Magyarország

3.000-5.500 Ft/óra

Észak-Alföld

3.000-5.500 Ft/óra

Gyakori kérdések a sövényvágás témában

A sövénynyírás költségek kora tavasszal és ősszel sok embert megmozgatnak, így további kérdések is merülhetnek fel a fentieken túl. Lássuk, milyen témakörök merültek még fel az olvasókban!

Milyen gyakran kell metszeni a sövényt? 

Általánosságban elmondható, hogy évente 2-szer, csapadékos nyár esetén inkább 3-szor. Amennyiben azonban gyorsan növő sövény díszíti kertünket, a 3-5 vágás lehet a szokásos.

Mikor van a legjobb idő a sövények levágására? 

A legtöbb sövény esetében a kora tavaszi, őszi vágást javasolják a szakemberek. Speciális típusok esetében azonban más szabályok érvényesek. Ilyen az azálea, ami korán virágzik és ezt a vágással is meg kell várni.

Vannak valamilyen feltételek, amiknek meg kell felelnünk sövény ültetése során? 

Amellett, hogy megnézzük, hogy nálunk milyen növények élnének meg, fontos figyelembe venni a városi szabályozásokat. Ezek alapján tájékozódjunk, hogy milyen magas lehet, mennyire takarhatja ki a kilátást a növény egy esetleges kereszteződésben.

Van valami trükk nyesedék gyors összeszedésére? 

Igen! Nagyszerű tipp lehet egy ponyva leterítése. Amikor végeztünk a nyeséssel, csak annyit kell tennünk, hogy a ponyvát összehajtjuk és mehet a komposztba a zöldhulladék.

Összegzés 

A kert tökéletes összhangja érdekében hasznos, ha szépen karban vannak tartva a sövények. Habár a sövénynyírás árak lehet, hogy soknak tűnnek, ezzel időt, energiát spórolhatunk, amit akár munkával, pihenéssel vagy a családdal is tölthetünk.

Ilyen szempontból sokszor megéri erre az évi 2-3 alkalomra megbízni egy profi szakembert, aki átlagosan 5.000-5.500 Ft/óradíjon el is végzi helyettünk ezt a feladatot.
Ha te is úgy gondolod, hogy ezzel a pénzbeli kiadással sokkal többet nyerhetsz, akkor már tudod is keresni a szakembert, aki információt adhat neked az árak kapcsán!
 


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!

Szakemberként regisztrálok!

Bettina tudja, mennyibe kerül a sövénynyírás