Article Image

Mennyibe kerül a sövénynyírás?

A sövénynyírás árak átlagosan 4.000-6.500 Ft/óra közöttiek. A zöldhulladék elszállítása pedig 3.500-5.000 Ft/m3 átlagosan, míg otthoni komposztálással ez 0 Ft!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Sövénynyírás árak 2024-ben

Bizonyos sövénytípusok képesek olyan sebességgel nőni, hogy széltében, hosszában is látszik már, hogy megérett a vágásra. A sövényvágás átlagos díja 4.000-6.500 Ft/óra. Ez átlagosan 5.500 Ft nagyjából. Míg a levágott nyesedék elszállításának költsége 3.500-5.000 Ft/m3.

Találhatunk azonban olyan szakembereket is, akik extrém alacsony díjért, mint 1.500-2.000 Ft/óra vagy éppen extrém magasért, 8.000-10.000 Ft/óra költségért végzik ugyanezeket a munkákat. Ennek a költségét számos tényező befolyásolja.

Sövénynyírás árak, ár

Kíváncsi vagy, hogy milyen árakon dolgoznak a környezetbeli szakemberek?

A Qjob-on könnyen találsz megfelelő kertrendezőt!

Kertrendezés - sövénynyírás!

Tartalomjegyzék

Sövénynyírás árak

Minimum ár

2.800 Ft

Maximum ár

13.000 Ft

Átlagár

5.000 Ft

Amennyiben pedig azt érezzük, hogy szükségük lenne a kerti sövényeknek a nyírásra, akkor ez a cikk nagy segítséget adhat az árak vonatkozásában! Az országos átlag sövénynyírás árak 5.000-5.500 Ft között mozognak.
Sövénynyírás árak átlagosan egy diagramban összefoglalva.

Sövényvágás költségbecslése az idő függvényében 

A legtöbb profi szakember a tereprendezés költségét a munka ideje alapján határozza meg. Mivel nagyon különbözőek a sövények típusai, méretei, így az óradíj alapján való meghatározás a legegyszerűbb.

Sok esetben azonban van egy minimális munkaidő, amit mindenféleképpen ki kell fizetni. Az átlagos sövénynyírás árak 4.000-6.500 Ft között alakulnak. Amennyiben 3 órás minimum foglalási idő van, amennyiben 1 óra alatt végeznek is, nekünk ugyanúgy 12.000-19.500 Ft-ot kell kifizetnünk.

Sövénynyírás házilag

Az ilyen különleges minták, formák vágása nem csak sok gyakorlást, szaktudást, de időt is igényel, így ezek költsége akár 2-3-szorosa is lehet az átlagos áraknak

Sövényvágás költségbecslése a méret függvényében 

Habár legkönnyebben a sövénynyírás ideje alapján tudunk elszámolni, mégis sok olyan vállalkozóval találkozunk, akik így határozzák meg a költségeiket.
A következő táblázat egy kis segítséget nyújt ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy a saját sövényünk nyírása mennyibe kerülne. Általánosságban azonban az mondható el, hogy 200-400 Ft/nm áron vágnak a szakemberek. Az egyszerűség kedvéért mi most a 300 Ft/nm-es költséggel számolunk.

Sövény magasság szerinti árak

Szélesség

Magasság

2 m

3 m

2 m

1.200 Ft

1.800 Ft

4 m

2.400 Ft

3.600 Ft

6 m

3.600 Ft

5.400 Ft

8 m

4.800 Ft

7.200 Ft

10 m

6.000 Ft

9.000 Ft

12 m

7.200 Ft

10.800 Ft

14 m

8.400 Ft

12.600 Ft

Egyéb, költségeket befolyásoló tényezők

A növény méretén kívül számos olyan tényező van még, amik befolyásolhatják a sövénynyírás árakat. Ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk arról, hogy a saját sövényünk nyírása mennyibe is kerülhet, érdemes egyedi ajánlatot kérni egy szakembertől!

Ingyenes ajánlatkérés

Hulladéklerakási-, és elszállítási díjak vs. önkörmányzati átvétel

A sövény nyírása mellett a nyesedék elszállítása is költségeket vonhat, sőt a legtöbb esetben von is maga után. A zöldhulladék elszállítása átlagosan 3.500-5.000 Ft/m3 között mozog.

Amennyiben a településünkön van lehetőség a zöldhulladék elszállítására, ennél akár olcsóbban is kijöhetünk. Ilyen esetben a szemétszállítási díj magába szokta foglalni ezt a típusú hulladék elszállítását is. Ennek havi költsége átlagosan 3.000-5.000 Ft között mozog. Ez persze településenként, kukaméretenként, ürítési sűrűségenként változhat.
A sövényvágás ideje általában március környéke és ősz, csapadékos nyarak esetén azonban egy évközi júliusi-augusztusi vágást is meg szoktak ejteni. Ennek megfelelően mutatja a következő grafikon a hulladéklerakási-, és elszállítási díjakat egy évre vonatkozóan. A legolcsóbb megoldás a saját komposztálás, ha nincs rá lehetőségünk, akkor is több lehetőségünk van az elszállítás kapcsán!

Mennyibe kerül a zöldhulladék elszállítása, lerakása

Nehézségi szint, sövényvágás technikája és bonyolultsága

Az örökzöld sövények között is megkülönböztethetünk különböző típusokat, amiknek az áraik is mások lehetnek. Ennek oka, hogy némelyik sövény más-más vágási technikát igényelhet.

Ezen felül pedig a sövény formára nyírása, főleg, ha az valamilyen extrémebb forma, szinte mindin plusz költséget von maga után. Speciális sövény lehet akár egy tüskés, vagy nehezen kezelhető fajta. Ilyen lehet a babérmeggy, vagy a babér.

Sövényvágás költségei

Vágandó sövény magassága 

A sövénynyíró cégek azt is meghatározhatják, hogy bizonyos sövénymagasságig vállalják a közzétett árakkal a vágást. Ez annak tudható be, hogy egy 4-5 méteres növény nyeséséhez már emelőkosaras kocsi vagy speciális jármű szükséges, ami plusz költséget jelent a cégnek is.
A legtöbb cég 2-2,5 méter magas sövények vágását tudja biztosítani a normál, 4.000-6.500 Ft/óra áron. ezek felett pedig gyakran méterenként 300-700 Ft-ot is ráfizethetünk.

Extrém magas sövényed van? Nem bírsz már vele egyedül?

Kérj ajánlatot a szakembereinktől!

Sövényvágás - ajánlatkérés

Sövényvágás saját kezűleg 

Amennyiben kisebb sövény növények találhatók az udvarunkban, akár mi magunk is megpróbálhatjuk a nyírást. Ebben az esetben a következő tippeket javasoljuk:

Szükséges felszerelés

Habár a sövénynyírás árak magasnak tűnhetnek, a profi szakemberek gyorsan és precízen végzik el ezeket a feladatokat. Ezt azonban mi is megtanulhatjuk és elsajátíthatjuk. Ehhez a következő eszközökre lesz szükségünk. 

Szükséges eszközöknek az ára

Szükséges eszközök

Az eszközök költsége

Sövényvágó vásárlása

10.000-12.000 Ft

Sövényvágó bérlése

4.000-10.000 Ft/nap

Metszőolló

2.000-5.000 Ft

Vágás-, és szúrásbiztos kesztyű

1.000-1.300 Ft

Sövényvágó olló

3.000-7.000 Ft

Sövényvágót már 10.000-12.000 Ft-tól is találhatunk, azonban a profibb gépek vagy teleszkópos eszközök már akár 30-40, de a 90.000 Ft-os tételek is lehetnek.
Azt, hogy milyen eszközre van szükségünk, mindig a sövény típusa határozza meg.

Sövénynyírás, sövénygép

A sövényvágó gép a legdrágább eszköz, egy ilyen alap gép is azonban már 10.000-12.000 Ft-ból megvásárolható!

Hogyan kivitelezhető a vágás szakszerűen? 

A következő pontokat tartsuk szem előtt a sövényvágás során:

  • Mindig tiszta és éles eszközökkel dolgozzunk, hogy ne roncsoljuk a növényt!
  • Igény esetén használjunk sövénygyűjtő ponyvát, hogy könnyebb legyen a takarítás!
  • A vágást mindig a növény tetején kezdjük!
  • Amikor végeztünk a tetejével, jöhetnek az oldalai!
  • A ponyvával gyűjtsük össze a nyesedéket, ami mehet is a komposztra vagy elszállításra!

Az egyes sövény fajták vágása nehezebb lehet vagy nagyobb szakértelmet igényelhet. Ugyanis a nagyobb levélzettel rendelkező sövénykerítés esetében (pl. babérmeggy, japán babér) célszerű kerülni az elektromos eszközöket.

Saját kezű vágás költségei vs. professzionális sövényvágás árak

Amennyiben megvesszük a szükséges eszközöket, az egyszeri 16.000-25.000 Ft kiadást jelent. Ezzel szemben a sövénynyírás árak 4.000-6.000 Ft/óra között mozognak. Habár pénzben jobban megérheti saját eszközöket vásárolni és magunknak végezni a folyamatot, lehet, hogy mégis jobban járunk, ha profi szakembereket bízunk meg!

Sövénynyírás házilag

Amennyiben saját kezűleg vágjuk a sövényünket, nem biztos, hogy olyan alapos és pontos munkát tudunk végezni, mint a szakemberek

A sövényvágás költsége hely, elhelyeszkedés szerint 

A sövényvágás árak régiónként eltérhetnek. Általánosságban talán elmondható, hogy az árak a sűrűbben lakott területeken magasabbak. Összegyűjtöttük, hogy Magyarországon mennyibe kerülnek az egyes régiókban a sövényvágási munkálatok.

Magyarország különböző régiójában más-más árak vannak a sövénynyírásra vonatkozóan 

Régió

Sövényvágás átlagos ára

Nyugat-Dunántúli

5.000-6.000 Ft/óra

Közép- Dunántúli

5.000-7.000 Ft/óra

Dél-Dunántúli

4.000-7.500 Ft/óra

Közép-Magyarország

5.000-10.000 Ft/óra

Dél-Alföld

4.000-6.000 Ft/óra

Észak-Magyarország

3.000-5.500 Ft/óra

Észak-Alföld

3.000-5.500 Ft/óra

Gyakori kérdések a sövényvágás témában

A sövénynyírás költségek kora tavasszal és ősszel sok embert megmozgatnak, így további kérdések is merülhetnek fel a fentieken túl. Lássuk, milyen témakörök merültek még fel az olvasókban!

Milyen gyakran kell metszeni a sövényt? 

Általánosságban elmondható, hogy évente 2-szer, csapadékos nyár esetén inkább 3-szor. Amennyiben azonban gyorsan növő sövény díszíti kertünket, a 3-5 vágás lehet a szokásos.

Mikor van a legjobb idő a sövények levágására? 

A legtöbb sövény esetében a kora tavaszi, őszi vágást javasolják a szakemberek. Speciális típusok esetében azonban más szabályok érvényesek. Ilyen az azálea, ami korán virágzik és ezt a vágással is meg kell várni.

Vannak valamilyen feltételek, amiknek meg kell felelnünk sövény ültetése során? 

Amellett, hogy megnézzük, hogy nálunk milyen növények élnének meg, fontos figyelembe venni a városi szabályozásokat. Ezek alapján tájékozódjunk, hogy milyen magas lehet, mennyire takarhatja ki a kilátást a növény egy esetleges kereszteződésben.

Van valami trükk nyesedék gyors összeszedésére? 

Igen! Nagyszerű tipp lehet egy ponyva leterítése. Amikor végeztünk a nyeséssel, csak annyit kell tennünk, hogy a ponyvát összehajtjuk és mehet a komposztba a zöldhulladék.

Összegzés

A kert tökéletes összhangja érdekében hasznos, ha szépen karban vannak tartva a sövények. Habár a sövénynyírás árak lehet, hogy soknak tűnnek, ezzel időt, energiát spórolhatunk, amit akár munkával, pihenéssel vagy a családdal is tölthetünk.

Ilyen szempontból sokszor megéri erre az évi 2-3 alkalomra megbízni egy profi szakembert, aki átlagosan 5.000-5.500 Ft/óradíjon el is végzi helyettünk ezt a feladatot.

Ha te is úgy gondolod, hogy ezzel a pénzbeli kiadással sokkal többet nyerhetsz, akkor már tudod is keresni a szakembert, aki információt adhat neked az árak kapcsán!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot! Szakemberként regisztrálok!

Zoltán, szakértő
Kertészkedés szakértője
Kertépítő-fenntartó egyéni vállalkozó. 3 fős kis csapatommal 5.éve folytatjuk tevékenységünket a szakmában, elsősorban Budapest és Pest megye területén. Korrekt árakkal, minőségi munkával, rövid határidővel, ingyenes helyszíni szemlével és tanácsadással állunk szíves rendelkezésére. Elvégzett munkánkra természetesen garanciát vállalunk, és számlaképesek vagyunk!

Hagyj megjegyzést