Article Image

Freelancer: egy sikertörténet

Hogyan kezeli egy freelancer a feladatokat, az ügyfeleket és az online munkát, miközben közben jól is keres?

Mire hasonlít a freelancer életforma?

QJob.hu: Kérjük, ossza meg velünk szabadúszóként szerzett tapasztalatait! Láttam, hogy fent van a Freelancer és az Upwork weboldalán. Ezeken a helyeken találja meg a feladatai nagy részét? Hol keres még? Csak szabadúszó munkát végez, vagy van főállása is?

Először hadd válaszoljam meg gyorsan ezeket a kérdéseket, majd olyan témákkal folytatjuk, amelyek hasznosak lehetnek a kezdők számára.

1. Szinte mindegyik platformon dolgozom, amit megtalálok. Néhány közülük nehézkes, mások éppen ellenkezőleg, szuperek, mint például a QJob.hu. Gyakran kapok e-maileket fejvadászoktól az új webhelyekről, amelyek felkérnek, hogy csatlakozzak, mivel más platformokon aktív vagyok.


Az online platformok a szabadúszók 73%-ának nyújtanak megjelenési lehetőséget.

Ott az Upwork, a Fiverr és Magyarországon itt a Qjob. Az online piacterek jelentik a legmegbízhatóbb megjelenési lehetőséget a freelancerek számára. A szabadúszó közösség csaknem háromnegyede elismeri, hogy az online platformokat használja a potenciális ügyfelek felkutatására. Nagyjából a harmaduk az ajánlásokban bízik. 14% a LinkedIn oldalán, vagy más szakmai portálon kutat potenciális ügyfelek után.


2. Most már öt éve dolgozom szabadúszóként, ez a fő tevékenységem, nincs más állandó munkám. Ezt megelőzően részmunkaidős állásban szereztem tapasztalatokat még az egyetemre való felvételem előtt. Néhány évvel ezelőtt három hónapot dolgoztam egy startup vállalkozásnál, de kiléptem, mert jobban szeretem ezt az életformát.    


A Z generáció 53%-a szabadúszóként dolgozik.

Úgy tűnik, hogy a Z generációt érdekli a leginkább a szabadúszói létforma. A korosztály több mint fele dolgozik független munkaerőként. Ehhez képest a századfordulósok (az Y generációsok) 40%-a, a X generációsok 31%-a és a baby boomerek 29%-a keres munkát az online térben.


3. Ezek a platformok adják a munka 50–60%-át. További 20-30% jön be a személyes kapcsolatok révén, a nagyszámú teljesített projekt eredményként és a hálás ügyfeleknek köszönhetően, akik szájról szájra adják tovább a híremet. Az utolsó 10-20% pedig az olyan emberektől származik, akik az interneten keresve találnak rám, és közvetlenül kapcsolatba lépnek velem. Néhány évvel ezelőtt egyáltalán nem használtam szabadúszó platformokat, és az összes megrendelésemet a hagyományos hirdetéseknek köszönhetően kaptam, ami sokkal bonyolultabb és drágább volt!


A szabadúszók 77%-a szerint a technológia sokkal egyszerűbbé tette a független munka projektek felderítését.

A 'sharing economy', azaz a közösségi gazdaság mindenki számára lehetővé tette, hogy egy kis plusz pénzt keressen. Van, aki a javait ajánlja fel, van, aki a készségeivel kereskedik. Ilyen könnyű szabadúszóvá válni. Van egy autód? Biztosan találsz fizetőképes utasokat. Van egy kiadó szobád? Add ki az Airbnb-n és válj főbérlővé! Van egy drónod? Add kölcsön annak, akinek szüksége van rá. Az új alkalmazások és technológiák megkönnyítik a szabadúszóvá válás folyamatát.



2030-ra a freelancerek a globális munkaerő 80%-át képviselhetik

Noha ez még csak feltételezés, egy évtizeden belül könnyen valósággá válhat. Jelenleg a szabadúszók a munkaerő 35-40%-át teszik ki, de ezek a számok még emelkedni fognak. Úgy dolgozni, ahogyan csak szeretnél és abban az idősávban, amikor neked jó: ez egyre vonzóbb a munkavállalók számára. Sokan ragaszkodnak a biztonságos, bejelentett 8 órás állásukhoz (amit gyakran már nagyon unnak) és így kezdenek el szabadúszó munkákat vállalni.


Megrendelések beérkezése (reméljük, hogy a pénzé is)

Minden online platformra úgy tekintek, mint egy nagyszerű lehetőségre az értékelésem javítására. Valójában nagyon érdekes, ahogy az ember halad felfelé az úton: leleményesnek kell lennie, de fogalma sincs arról, hogy meg tudja-e csinálni. Ha új vagyok egy platformon, megpróbálok „sürgős” megjelölésű vagy kicsi és olcsó megrendeléseket megszerezni, amelyek kevés időt vesznek igénybe, de amelyek segítenek a pozitív értékelések megszerzésében. 

Érdekel, hogy miképpen dolgozhatnál a Qjob.hu -n? Ha szabadúszó karriert tervezel, tanulnod kell. A freelancer élet sokkal nehezebb lenne, ha nem volnának online piacterek erre a célra. Kattints ide!

A pozitív értékelés valódi kincs a kezdők számára. Valójában az első két-három megszerzése érdekében érdemes akár a profitot is feláldozni. Ezután elkezdheti emelni a tétet, és kiválaszthatja azokat a projekteket, amelyekkel dolgozni szeretne, vagy amelyek segíthetnek a továbbfejlődésben. 

Be fogják csapni, főleg akkor, amikor épp csak elkezdi, és még nem szokott hozzá az online munka világához. Ez nagyon bosszantó. A legnagyobb veszteségem 300 ezer forint volt, bár nem online platformon történt. Történjék bármi, fel kell ismernie, hogy még csak most tanulja megkülönböztetni az ügyfeleket. 

Nekem nagyon kifinomult a „szaglásom” az ügyfelek tekintetében, és a rossz ügyfeleket távolról megérzem. Szétszórtan viselkednek, ragaszkodnak ahhoz, hogy a munka könnyű vagy csekély, azt mondják, hogy a pénz nem jelent problémát, vagy alkalmazni akarják Önt, mielőtt világosan elmagyaráznák, hogy mi a konkrét munka. Önnek, mint szabadúszónak, érdemes lassítania és elgondolkodnia. 


A szabadúszók 45%-a szakképzett szolgáltatást kínál.

A freelancerek közel fele kínál szolgáltatást. Független kereskedőként termékeket sokkal kevesebben árulnak - mértékük 26%-ra rúg az online piacon. De mi van akkor, ha nincs megfelelő tudásod, illetve szakképesítésed, amit árulhatnál? Még mindig válhat belőled szabadúszó? A statisztikák azt mondják, hogy igen. A freelancerek 30%-a ajánl szakképzettség nélküli szolgáltatást. Különben is, mik azok a szakképzettséget igénylő szolgáltatások? A legnépszerűbbek mind közül a művészeti ágak és design. Aztán jön a szórakoztatás, az építészet, az oktatás és az egyéb üzleti tevékenységek.


A jó ügyfél azt akarja, hogy Ön pontosan megértse, hogy mit keres. És Önnek sokkal több esélye van jó pénzt keresni, ha világosan megértette a feladat sajátosságait. Készítsen egy listát mindarról, amit Ön szerint az ügyfél kapni szeretne, és küldje el jóváhagyásra, mielőtt nekilát a munkának. Ha ezt nem teszi meg, akkor fennáll annak a veszélye, hogy nemcsak túl sok munkát végez túl kevés fizetésért, hanem rossz értékelést is kap. És ez véleményem szerint sokkal rosszabb, mint egy kis pénz elvesztése! 

Mit ne tegyen a freelancer

Ahelyett, hogy felsorolnék mindent, amit meg kell tennie (mivel erről mindenki beszél), adok néhány tanácsot, hogy mit ne tegyen.

💡 Ne gondolja, hogy rögtön özönleni fognak a megrendelések! Legyen türelmes és kitartó! Ha kap egy megrendelést, akkor kaphat ezret is. Ebben a tengerben nagyon sok hal van, előbb-utóbb Ön is fog munkát találni.

💡 Ne csak egy platformhoz csatlakozzon! Ebben az esetben ők lesznek előnyben, és ha valami félreértés miatt zárolják a számláját, akkor Önnek annyi.

💡 Ne csak arra koncentráljon, amit tud! Ez a létforma egy jó lehetőség arra, hogy olyan munkát kapjon, ami egy kicsit meghaladja a képességeit. Egy jó profil meggyőzi az ügyfeleket arról, hogy képes teljesíteni egy feladatot, még akkor is, ha hiányzik egy adott képesség.

💡 Ne lógjon a teszteken, és ne foglalkozzon állandóan a portfólióval! A legtöbb ügyfél meglehetősen felszínesen böngészik, ezért helyezzen el néhány szép képet és linket, és foglalkozzon inkább az igényekkel.

💡 Ne másolás-beillesztéssel tegyen ajánlatot! Szánjon rá 2-3 percet, és írja meg jelentkezését! A válaszok száma észrevehetően növekszik! 

💡 Ne utasítsa el a tanulást! Ez több mint egyértelmű kell, hogy legyen. Ön szabadúszó, aki valódi emberek számára készít dolgokat, Ön az élen jár, tehát feleljen is meg ennek! 

Talán Önnek is vannak elképzelései arról, hogy mit NE tegyen? Rengeteg ilyen dolog van, és valószínűleg a legtöbbet közülük megtapasztaltam. A csudába is, még a rossz webhelyeken lévő visszajelzési űrlapokat is megpróbáltam használni, hogy kapcsolatba léphessek a rendszergazdáikkal, és felajánljam a szervizszolgáltatásaimat! Igaz, soha nem válaszoltak. 


További részletek


Tehát próbáljon ki néhány szokatlan módszert, és tapossa ki a saját útját! Ha nem tud megrendelést szerezni, próbálja meg lejjebb vinni az árat. Keressen fix árú megrendeléseket, és ha Ön tényleg szakértő, akkor valóban nagyon jó jövedelemre tehet szert. Legyen kedves az ügyfelekkel, és kicsit (tényleg csak egy kicsit) zargassa őket, és néhány havonta számoljon be nekik a frissen elvégzett munkáiról vagy az új képességeiről.

"Pluszok" és "mínuszok"


A szabadúszók világszerte átlagosan 6000 forintnak megfelelő összeget keresnek óránként.

"Ha jó vagy valamiben, ne csináld ingyen!" Így szól Joker legendás mondata a "The Dark Knight", azaz "A sötét lovag" című nagysikerű Batman filmben. A Payoneer (az egyik legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb banki szolgáltató) készített egy felmérést 170 országban, 21 000 személy részvételével. A jogi területen dolgozók kapják a legtöbbet, hozzávetőlegesen 9000 forintot óránként. Viszont a pénzügyi, a menedzsment és a HR területek hozzák a legtöbb munkaórát. Ez magasabb fizetést jelent, mint amennyit a magyarok 70%-a keres óránként.


Összességében körülbelül évi 6-7 millió forintot keresek szabadúszóként: az összeg attól függően változhat, hogy mennyit utazom. Hetente körülbelül 30–40 órát dolgozom, amikor és ahol akarok (most egy vállalat létrehozásának folyamatában vagyok, így többet dolgozom). Van elég pénzem ahhoz, hogy nyugodtan és kényelmesen élhessek, jókat egyek és boldognak érezzem magam. Ezért azt gondolom, hogy megtaláltam a számításom. Legalábbis mostanáig. 

Vannak negatívumok is. Bizonyos értelemben magányosnak kell lennie. Vadásznia kell az ügyfeleket. Időnként előfordul, hogy nem kap semmit a munkájáért, és az ilyen esetekben saját magát kell motiválnia. A kapott összegek a legelején jelentéktelenek lehetnek ahhoz képest, amit teljes munkaidőben főállásban keresett. Lehetnek stresszes helyzetek a határidőkkel kapcsolatban, rossz döntések a megrendelések kiválasztásánál és olyan kötelezettségek vállalása, amelyeket nem tud teljesíteni. Az ügyfél miatti aggodalomtól még az álom is elkerülheti. 


A szabadúszók 92%-a nem tud rendes szabadságra menni.

Ha azt gondolod, hogy a szabadúszók csak élnek bele a világba, akkor gondold át újra. Igen, saját maguk osztják be az idejüket, de ez nem jelenti, hogy kevesebbet is dolgoznak. Igazából sokkal elfoglaltabbak az átlagnál. Nehéz hinni a statisztikáknak, de így igaz. Elképesztő, hogy 92%-uk még szabadság alatt is dolgozik. Igaz, néhányan azért robotolnak még ekkor is, mert élvezik a munkát (vagy unatkoznak.). Viszont nagyjából a 60 százalékuk azért nem áll le, mert úgy érzi, hogy nem lehet. Mivel folyamatosan érkeznek az új rendelések, nehéz betervezni a munkamentes napokat. És ha még sikerül, akkor is mindig ott van az esély, hogy felhalmozódnak az új feladatok. Egy átlagos munkahelyen megteheted, hogy elhalasztod, vagy lepasszolod a projekteket, de freelancerként ilyesmire nincs lehetőség. A statisztikák szerint a freelancerek több mint 40 százaléka érez bűntudatot azért, hogy a szabadságuk idején is a munkával vannak elfoglalva. Sokszor ezért rejtik el a barátaik és a családtagjaik elől, hogy dolgoznak. És ugyanígy titkolják az ügyfelek elől is, hogy éppen szabadságon vannak.


Így van ez. Ilyen a szabadúszók élete. De a bennem élő vállalkozói szellem arra ösztönöz, hogy hozzak létre valamit, járjam a magam útját, olyan dolgokon dolgozzak, amelyek nem közömbösek a számomra. Az otthoni munka előnyei, az alkotás, az az érzés, hogy mi mindenre vagyok képes, és a képességeim folyamatos fejlesztése valóban értékes dolgok. Szeretek kapcsolatot teremteni különböző emberekkel – soha nem lehet tudni, mi sül ki belőle. 

Ne érts félre! Szabadúszóként pénzt keresni nem éppen habostorta. Türelmet, kitartást és szakértelmet igényel.

Lehet, hogy végül sokkal kevesebbet keresel majd, mint amennyit egy átlagos munkahelyen keresnél. Talán úgy találod, hogy napi legalább 16 órákat dolgozol. Ráadásul gondolkodnod kell a társadalombiztosítás és az egészségügyi ellátás költségeinek kikalkulálásán is.

Mégis elnyerheted, ami ebben az életben talán az egyik legfontosabb dolog: a szabadságodat. És hát nem ezért harcolunk mindannyian?


A szabadúszók 51%-a azt állítja, hogy nem fog visszatérni a hagyományos munkához

Noha nem jut önfeledt szabadság a számukra, a legtöbben élvezik ezt az életstílust. A freelancerek több mint fele állítja, hogy nem menne vissza a hétköznapi munkarendbe, akármennyit is kínálnának nekik. Ahogy azt a statisztikák mutatják, 4 százalékuk csakis az esetben volna hajlandó visszatérni, ha évente 3 millió forintnyi extra összeg ütné a markukat.


De a legfontosabb dolog a szabadság. Nem csak a bárhol történő munkavégzés szabadsága, hanem az a szabadság is, amely abból a tudatból fakad, hogy maga írja a saját sikertörténetét, hogy képes munkát találni magának és azt el is tudja végezi, és hogy ezzel foglalkozva önállóan megtervezheti a saját életét. Ezért nagyon szeretem a freelancer tevékenységemet, és köszönöm a QJob.hu-nak, hogy segít ügyfeleket találni!

Mit gondolsz, készen állsz rá, hogy ezentúl magadnak dolgozz?


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Hagyj megjegyzést