Szabadúszó: egy sikertörténet

Hogyan kezeljük a feladatokat, az ügyfeleket, az online munkát, miközben jól keresünk?

Mire hasonlít a szabadúszó életforma?

QJob.hu: Kérjük, ossza meg velünk szabadúszóként szerzett tapasztalatait! Láttam, hogy fent van a Freelanceren és az Upworkön (webhelyek szabadúszók számára). Ezeken a helyeken találja meg a feladatai nagy részét? Hol keres még? Csak szabadúszó munkát végez, vagy van főállása is?

Először hadd válaszoljam meg gyorsan ezeket a kérdéseket, majd olyan témákkal folytatjuk, amelyek hasznosak lehetnek a kezdő szabadúszók számára.

  1. Szinte mindegyik platformon dolgozom, amit megtalálok. Upwork, Codementor, Freelancer, QJob.hu és egy csomó más platform, ahol van munka. Néhány közülük nehézkes, mások éppen ellenkezőleg, szuperek, mint például a QJob.hu. Gyakran kapok e-maileket fejvadászoktól az új webhelyekről, amelyek felkérnek, hogy csatlakozzak, mivel más platformokon aktív vagyok.  
  2. Most már öt éve dolgozom szabadúszóként, ez a fő tevékenységem, nincs más állandó munkám. Ezt megelőzően részmunkaidős állásban szereztem tapasztalatokat még az egyetemre való felvételem előtt. Néhány évvel ezelőtt három hónapot dolgoztam egy startup vállalkozásnál, de kiléptem, mert jobban szeretem a szabadúszó munkát
  3. Ezek a platformok adják a munka 50–60%-át. További 20-30% jön be a személyes kapcsolatok révén, a szabadúszóként teljesített nagyszámú projekt eredményként és a hálás ügyfeleknek köszönhetően, akik szájról szájra adják tovább a híremet. Az utolsó 10-20% pedig az olyan emberektől származik, akik az interneten keresve találnak rám, és közvetlenül kapcsolatba lépnek velem. Néhány évvel ezelőtt egyáltalán nem használtam szabadúszó platformokat, és az összes megrendelésemet a hagyományos hirdetéseknek köszönhetően kaptam, ami sokkal bonyolultabb és drágább volt!

Megrendelések beérkezése (reméljük, hogy a pénzé is)

Minden szabadúszó platformra úgy tekintek, mint egy nagyszerű lehetőségre az értékelésem javítására. Valójában nagyon érdekes, ahogy az ember halad felfelé az úton: leleményesnek kell lennie, de fogalma sincs arról, hogy meg tudja-e csinálni. Ha új vagyok egy platformon, megpróbálok „sürgős” megjelölésű vagy kicsi és olcsó megrendeléseket megszerezni, amelyek kevés időt vesznek igénybe, de amelyek segítenek a pozitív értékelések megszerzésében. 

A pozitív értékelés valódi kincs a kezdők számára. Valójában az első két-három megszerzése érdekében érdemes akár a profitot is feláldozni. Ezután elkezdheti emelni a tétet, és kiválaszthatja azokat a projekteket, amelyekkel dolgozni szeretne, vagy amelyek segíthetnek a továbbfejlődésben. 

Be fogják csapni, főleg akkor, amikor épp csak elkezdi, és még nem szokott hozzá az online munka világához. Ez nagyon bosszantó. A legnagyobb veszteségem 300 ezer forint volt, bár nem online platformon történt. Történjék bármi, fel kell ismernie, hogy még csak most tanulja megkülönböztetni az ügyfeleket. 

Nekem nagyon kifinomult a „szaglásom” az ügyfelek tekintetében, és a rossz ügyfeleket távolról megérzem. Szétszórtan viselkednek, ragaszkodnak ahhoz, hogy a munka könnyű vagy csekély, azt mondják, hogy a pénz nem jelent problémát, vagy alkalmazni akarják Önt, mielőtt világosan elmagyaráznák, hogy mi a konkrét munka. Önnek, mint szabadúszónak, érdemes lassítania és elgondolkodnia. 

A jó ügyfél azt akarja, hogy Ön pontosan megértse, hogy mit keres. És Önnek sokkal több esélye van jó pénzt keresni, ha világosan megértette a feladat sajátosságait. Készítsen egy listát mindarról, amit Ön szerint az ügyfél kapni szeretne, és küldje el jóváhagyásra, mielőtt nekilát a munkának. Ha ezt nem teszi meg, akkor fennáll annak a veszélye, hogy nemcsak túl sok munkát végez túl kevés fizetésért, hanem rossz értékelést is kap. És ez véleményem szerint sokkal rosszabb, mint egy kis pénz elvesztése! 

Mit ne tegyen 

Ahelyett, hogy felsorolnék mindent, amit meg kell tennie (mivel erről mindenki beszél), adok néhány tanácsot, hogy mit ne tegyen.

  • Ne gondolja, hogy rögtön özönleni fognak a megrendelések! Legyen türelmes és kitartó! Ha kap egy megrendelést, akkor kaphat ezret is. Ebben a tengerben nagyon sok hal van, előbb-utóbb Ön is fog munkát találni. 
  • Ne csak egy platformhoz csatlakozzon! Ebben az esetben ők lesznek előnyben, és ha valami félreértés miatt zárolják a számláját, akkor Önnek annyi. 
  • Ne csak arra koncentráljon, amit tud! A szabadúszó létforma egy jó lehetőség arra, hogy olyan munkát kapjon, ami egy kicsit meghaladja a képességeit. Egy jó profil meggyőzi az ügyfeleket arról, hogy képes teljesíteni egy feladatot, még akkor is, ha hiányzik egy adott képesség. 
  • Ne lógjon a teszteken, és ne foglalkozzon állandóan a portfólióval! A legtöbb ügyfél meglehetősen felszínesen böngészik, ezért helyezzen el néhány szép képet és linket, és foglalkozzon inkább az igényekkel. 
  • Ne másolás-beillesztéssel tegyen ajánlatot! Szánjon rá 2-3 percet, és írja meg jelentkezését! A válaszok száma észrevehetően növekszik! 
  • Ne utasítsa el a tanulást! Ez több mint egyértelmű kell, hogy legyen. Ön szabadúszó, aki valódi emberek számára készít dolgokat, Ön az élen jár, tehát feleljen is meg ennek! 

Talán Önnek is vannak elképzelései arról, hogy mit NE tegyen szabadúszóként? Rengeteg ilyen dolog van, és valószínűleg a legtöbbet közülük megtapasztaltam. A csudába is, még a rossz webhelyeken lévő visszajelzési űrlapokat is megpróbáltam használni, hogy kapcsolatba léphessek a rendszergazdáikkal, és felajánljam a szervizszolgáltatásaimat! Igaz, soha nem válaszoltak. 

Tehát próbáljon ki néhány szokatlan módszert, és tapossa ki a saját útját! Ha nem tud megrendelést szerezni, próbálja meg lejjebb vinni az árat. Keressen fix árú megrendeléseket, és ha Ön tényleg szakértő, akkor valóban nagyon jó jövedelemre tehet szert. Legyen kedves az ügyfelekkel, és kicsit (tényleg csak egy kicsit) zargassa őket, és néhány havonta számoljon be nekik a frissen elvégzett munkáiról vagy az új képességeiről.

„Pluszok” és „mínuszok” 

Összességében körülbelül évi 6-7 millió forintot keresek szabadúszóként: az összeg attól függően változhat, hogy mennyit utazom. Hetente körülbelül 30–40 órát dolgozom, amikor és ahol akarok (most egy vállalat létrehozásának folyamatában vagyok, így többet dolgozom). Van elég pénzem ahhoz, hogy nyugodtan és kényelmesen élhessek, jókat egyek és boldognak érezzem magam. Ezért azt gondolom, hogy szabadúszóként megtaláltam a számításom. Legalábbis mostanáig. 

Vannak negatívumok is. Bizonyos értelemben magányosnak kell lennie. Vadásznia kell az ügyfeleket. Időnként előfordul, hogy nem kap semmit a munkájáért, és az ilyen esetekben saját magát kell motiválnia. A kapott összegek a legelején jelentéktelenek lehetnek ahhoz képest, amit teljes munkaidőben főállásban keresett. Lehetnek stresszes helyzetek a határidőkkel kapcsolatban, rossz döntések a megrendelések kiválasztásánál és olyan kötelezettségek vállalása, amelyeket nem tud teljesíteni. Az ügyfél miatti aggodalomtól még az álom is elkerülheti. 

Így van ez. Ilyen a szabadúszók élete. De a bennem élő vállalkozói szellem arra ösztönöz, hogy hozzak létre valamit, járjam a magam útját, olyan dolgokon dolgozzak, amelyek nem közömbösek a számomra. Az otthoni munka előnyei, az alkotás, az az érzés, hogy mi mindenre vagyok képes, és a képességeim folyamatos fejlesztése valóban értékes dolgok. Szeretek kapcsolatot teremteni különböző emberekkel – soha nem lehet tudni, mi sül ki belőle. 

De a legfontosabb dolog a szabadság. Nem csak a bárhol történő munkavégzés szabadsága, hanem az a szabadság is, amely abból a tudatból fakad, hogy maga írja a saját sikertörténetét, hogy képes munkát találni magának és azt el is tudja végezi, és hogy ezzel foglalkozva önállóan megtervezheti a saját életét. Ezért nagyon szeretem a tevékenységemet, és köszönöm a QJob.hu-nak, hogy segít ügyfeleket találni!


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre