Íme a tapétázás árak 2021-ben

A tapétázási munkadíjak országos átlagos költségtartománya 1.500-4.500 Ft/m2. Egy 12,5 m2-es falfelület tapétázása átlagosan 83.250 Ft-ba kerül standard vinyl tapéta felhasználásával.

A tapétázás népszerű falburkolási technika, de gyakran alulértékelik. Nem csak esztétikai szempontból érdemes ezt a megoldást választanunk, hanem azért is, mert a tapéta sokkal tartósabb, mint a festék, és egyúttal meg is védi a falakat a kopástól. Ráadásul ez egy olyan burkolattípus, amiből a választék óriási: megannyi szín, textúra, stílus és anyag közül válogathatunk. Kiválóan feldobhatjuk vele az unalmas falakat, játékosságot és dimenziót csempészhetünk a szobába a különböző textúrák és minták segítségével.

Tapéták átlagos négyzetméterára

Átlagos költség

3.000 Ft/m2

Átlagos költségtartomány

2.500 – 3.500 Ft/m2

Legalacsonyabb átlagár

1.500 Ft/m2

Legmagasabb átlagár

4.500 Ft/m2

Honnan tudjuk ezeket az árakat? Évente emberek százai kérik a Qjob segítségét projektjeikhez. Nyomonkövetjük a helyi szakemberektől kapott árajánlatokat, majd ezeket megosztjuk Önökkel.

A tapétázás menete

A tapétázás egy meglehetősen bonyolult folyamat. A tapétázásra fordítandó költség sokösszetevős, többek között függ a tapétázandó fal állapotától és a tapéta típusától, illetve felhelyezésének komplexitásától.

A tapétázás menete

Először is megfelelően elő kell készíteni a falakat. Szép végeredményt csak egyenletes felületre való tapétázással lehet elérni, így az egyenetlenségeket gletteléssel, majd a glett síkba csiszolásával kell orvosolni. Ha pedig korábban már a helyiség volt tapétázva – akár többször is – akkor előfordulhat, hogy a munka megkezdése előtt először ezeket a rétegeket el kell távolítani. Ez azt jelenti, hogy először meg kell tisztítani a falat, hogy a ragasztó felvihető legyen.

A tapétaragasztó árán lehet némileg spórolni, de a hozzáértők szerint nem éri meg

Ezután a tapéta kimérése és méretre vágása következik. A ragasztó felvitele után következhet az első tapétadarab felhelyezése, ügyelve arra, hogy az anyag ne ráncolódjon, ne gyűrődjön sehol, illetve ne maradjanak alatta légbuborékok. A soron következő darabok precízen egymás mellé helyezve, szorosan illesztve kerülnek felhelyezésre.

A teljes felület tapétázása után, győződjünk meg arról, hogy a felhelyezett tapéták szépen illeszkednek-e (pl. az éleknél, sarkoknál). Ha szükséges pótoljuk a hézagokat és vágjuk le a felesleges tapétadarabokat.

A tapétázás menete

Kérje szakember segítségét a minőség és tartós végeredmény eléséhez!

Gyorsan szeretnék szakembert találni

Mi befolyásolja a tapétázás árak alakulását?

Egy jó tapéta esetében valóban igaz a mondás: ápol és eltakar. Amellett, hogy védik falainkat, jól is néznek ki, és manapság már elérhető áron kaphatóak, így jó befektetésnek minősülnek. Mielőtt azonban a tapéta mellett tesszük le a voksunkat, nézzük meg milyen tényezők befolyásolják a tapétázás árak alakulását.

Íme néhány befolyásoló tényező:

-    A tapétázandó felület állaga: amennyiben a fal a tapétázás előtt előkészítést igényel (például korábbi tapétarétegek lekaparása vagy egyenetlenségek korrigálása gletteléssel), úgy az további költségekkel jár. Sőt a javítási munkadíjon felül számítanunk kell a takarítás és a sitt elszállításának díjával is.

-    Falfelület magassága és tagoltsága: ha nagyon magas belmagasságú helyiséget szeretnénk tapétázni, előfordulhat, hogy állványozásra lesz szükség, ami plusz költséget jelent. A  nagyon tagolt falfelület tapétázása pedig a bonyolultsága miatt több időt vesz igénybe, így magasabb a munkadíja, míg egy nagyobb, egybefüggő fal tapétázását jóval olcsóbban megúszhatjuk.

 

-    Tapétázási munka mennyisége: a tapétázási munka mennyisége kedvező irányba is befolyásolhatja az árakat. A mennyiségi kedvezmények miatt több négyzetméternyi felültre várhatóan alacsonyabb átlagárat kapunk, mint kevesebbre, így érdemes a különböző helyiségeink tapétázására egyben árajánlatot kérni.

-    Tapéta típusa: óriási a választék a tapétapiacon, számos fajtából választhatunk, ami persze az árat is befolyásolja. A legegyszerűbb, legolcsóbb tapétáktól egészen a luxuskategóriáig válogathatunk. És a kategórián belül sem mindegy milyet választunk. A hagyományos papír alapanyagú tapétáknál például a középnehéz és nehéz tapéták többe kerülnek, mint a könnyűek.

-    Különleges tapéták: ha mintás vagy posztertapétát választunk, a falfelület méreténél 10%-kal több tapétát érdemes vásárolni, hogy legyen miből dolgozni, és biztosan megfelelően kijöjjön a minta.

-    Munkaköltség és a használt anyagok minősége: ha tartós megoldást szeretnénk, ez az, amin nem érdemes spórolnunk. Egy jó szakember kiválasztásával évekkel növelhetjük a tapéta élettartamát. És bár léteznek például olcsóbb tapétaragasztók, de a hozzáértők szerint érdemes a minőségibb anyagokat választanunk.

-    Utómunkák díja: értjük ezalatt például, hogy a hagyományos fűrészporos tapéta festése klasszikusan fehér színnel történik, azonban, ha mi mást színt szeretnénk, akkor az várhatóan feláras lesz.

Falak előkészítése a tapétázáshoz

A tapétázási munkák megkezdése előtt fel kell mérnünk a falfelület állagát és minőségét. A tapéták felhelyezése előtt kiemelten fontos lépés a tapétázandó felület megfelelő előkészítése. Nem csak azért, mert egyenletes falfelületre sokkal könnyebb dolgozni, hanem azért is, mert a hepehupás vagy sérült falak miatt gyűrődés, ráncosodás vagy buborék keletkezhet a felhelyezett anyagon, és ez rövid időn belül a tapéta leválását okozhatja.

Befolyásolja az árat, hogy milyen volt a tapéta alatt a fal, kellett-e javítani, hány korábbi réteget kellett lekaparni, stb.

Éppen ezért ezeket a hibákat mindenképpen orvosolni kell: a falsérüléseket és lyukakat gletteléssel lehet pótolni, a falon található dudorokat vagy kitüremkedéseket pedig le kell kaparni vagy csiszolni.

Ha esetleg a felület korábban is tapétázva volt, azt is fel kell mérnünk, hogy erre lehet-e még további réteget ragasztani, vagy a korábbi tapétákat el kell távolítanunk. Ehhez tudnunk kell hány réteg tapéta volt a falon, ez alapján tudunk dönteni arról, hogy erre helyezzük fel az újat, vagy a korábbi rétegek lekaparása szükséges. Egy átlagos falra maximum 2, vékonyabb tapétákból maximum 3 réteg vihető fel.

Falak előkészítése a tapétázáshoz

A falfelület állapotának felmérése azért is fontos, mert a költségeket nagyban befolyásolja, hogy a falat a tapétázás előtt kell-e javítani, vagy esetleg korábbi tapétarétegeket eltávolítani. Az alábbi táblázat tartalmazza, az előkészítési munkálatok átlagos költségét.

Munka megnevezése

Átlagár

Tapéta leszedés, régi tapéta eltávolítása

50-400 Ft / m2

Tapéta bontása tapétaleoldó szerrel

400-650 Ft / m2

Falkaparás (régi, laza bevonat eltávolítása)

200 Ft / m2

Műanyag alapú festék eltávolítása, kaparása

700 Ft / m2

Tapétázás előtti alapozás (mélyalapozás, impregnálás)

150 Ft / m2

Glettelés 1 rétegben gipszes alapú glettanyaggal, csiszolással

600 Ft / m2

Glettelés 2 rétegben gipszes alapú glettanyaggal, csiszolással

1050 Ft / m2

Glettelés 3 rétegben gipszes alapú glettanyaggal, csiszolással

1750 Ft / m2

Tapétaléc, karnis, szegély bontása

120 Ft / fm

Folyékony makulatúra felfestése

250 Ft / m2

Papír makulatúra felhelyezése (szélek elglettelésével)

300 Ft / m2

Ha a tapétázás utáni takarítás nem volt benne a megállapodásban, akkor az külön költségnek számít.

A pontos árkalkulációhoz kérjen árat a helyi szakemberektől!

Kérejen árajánlatot

Tapétázás munkadíj árak

Lássuk milyen áron dolgoznak a tapétázó szakemberek! Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a különböző feladattípusokat és az átlagos költségtartományát.

Munka megnevezése

Díjak (Ft/m2)

Padló takarása és szegélyek maszkolása

300-1.000

Folyékony makulatúra felhordása

300-450

Makulatúra csíkragasztás (az illesztések alatt)

400-600

Papír makulatúra felhelyezése a szélek elglettelésével

500-750

Könnyű tapéta ragasztása (pl.: papír)

1.500-2.300

Középnehéz tapéta ragasztása (pl.: habosított, vlies)

1.900-2.900

Nehéz tapéta ragasztása (pl.: vinil, textil)

2.000-4.000

Fűrészporos tapéta felragasztása, két rétegben festve

1.000-2.000

Bordűr felhelyezése vastagságtól függően - folyóméter

300-500

Tapétázás üvegszálas tapéta felhasználásával

900-2.000

Kenhető tapétázás (szigetelő alapozó festéssel)

3.200-4.000

Poszter vagy fotótapéta ragasztása

3.000-3.700

Hőszigetelő tapéta felhelyezése

3.800-4.500

Tapétázás munkadíj árak

Tapéta típusok és átlagos költségük

A tapétázás árak meghatározásakor az egyik legnagyobb költségtényező maga a tapéta anyag. Anyagok tekintetében a lehetőségek tárháza szinte végtelen, minden anyag más-más megjelenést és stílust adhat szobánknak, az árukat tekintve pedig az olcsó tapétaáraktól kezdve a határ a csillagos ég.

Az alábbiakban vegyük sorra a leggyakoribb tapétatípusokat és azok átlagos költségeit (melyek nem tartalmazzák a burkoló szakember munkadíját).

Tapéta típusok és átlagos költségükA különböző anyagú tapéták tekintetében nagyon széles a paletta. A fenti ábrán láthatóak a leggyakoribb tapétatípusok és azok átlagos díja.

Ha nem biztos abban, milyen anyagú tapétát válasszon konzultáljon szakértővel!

Vegye igénybe szakértő segítségünket!

Makulatúra (papír alaptapéta)

Papír makulatúrát abban az esetben szükséges alkalmazni, ha a papír (vagy papír hátoldallal rendelkező tapétát nem átlapolással, hanem illesztéssel ragasztjuk a falra. Ilyenkor egy réteg alaptapétát kell alá a kiválasztott tapétához használt ragasztóval felragasztani. A papírtapéták jellemzője, hogy nem mérettartóak, tehát a ragasztás során a víztartalom hatására megduzzadnak, majd a száradás során pedig zsugorodnak. Ezzel a technikával – azaz papír makulatúra felhelyezésével – azonban megakadályozhatjuk, hogy a tapétánk szélei szétváljanak. Ha ezt a lépést kihagyjuk, szinte garantált, hogy a tapétacsíkok között a tágulás és zsugorodás során rés keletkezik.

A makulatúrát többféleképpen is alkalmazzák: a teljes felületet lefedve vagy csíkokban az illesztéseknél, sőt a makulatúra egy speciális változata a folyékony tapéta (amely poralapú, és vízzel hígítva a finom glettelést helyettesíti). Amennyiben a makulatúra csíkokban kerül felhelyezésre, fontos, hogy a széleit legletteljük, mert különben előfordulhat, hogy átüt a tapétán.

A kenhető vagy simítható makulatúra különböző hibák (beázások sárga foltjainak vagy koromfoltok) eltakarására is használják, mert megfelelő vastagságban felhordva és csiszolva nagyon jól fed.

A folyékony makulatúra átlagosan 75 Ft / m2 áron kapható, míg makulatúra papírt 230 Ft / m2 áron, makulatúra papír csíkot pedig 150 Ft / m2 áron szerezhetünk be.
Fűrészporos tapéta

A fűrészporos tapétázás manapság már nem örvend akkora népszerűségnek, mint korábban, azonban számos előnye van, ami miatt még mindig sokan választják ezt a fajta tapétát. Amellett , hogy egyszerű vele dolgozni, elég tartós is. A fűrészporos tapéta festése igen egyszerű, és sok réteg festést elbír. Ezek  a tapéták falra és mennyezetre egyaránt használhatóak. Könnyen javítható, ha megsérül, és ízlés szerint választhatunk durva, közepes vagy finom szemcsés verziót is. Ráadásul nagyon olcsó, a többi tapétafajtához képest, hiszen 130-210 Ft/m2 között mozog a fűrészporos tapéta ár.

Papírtapéta

Jelenleg a papírtapéta, és annak különböző változatai az egyik legkelendőbb, legtöbbször alkalmazott tapétatípus, ami valószínűleg a kedvező árának köszönhető. Vert- vagy vályogfalakhoz kifejezetten ez a típus javasolt, ugyanis a papírtapéta megfelelően engedi szellőzni a falakat.

Azonban nem mérettartó, ezért kicsit nehezebb vele dolgozni, és mindenképpen makulatúra szükséges alá. A tapéta kiválasztásánál fontos szempont lehet az átfesthetőség és a tisztíthatóság. A papírtapéták általában nedves ronggyal áttörölhetőek, de nem vízállóak, így nem szabad őket lemosni. Kopásállósága a többi anyaghoz képest gyengébb. A piacon találhatunk nyomott, dombornyomott vagy zúzott papírból készült tapétákat is, egy vagy többrétegű verziókat és sima vagy préselt változatokat egyaránt.  A papírtapétákat a súlyuk alapján 3 kategóriába soroljuk:

  • könnyű papírtapéták (75 – 100 g/m2)
  • középnehéz papírtapéták (80 – 130 g/m2)
  • nehéz papírtapéták (130 – 180 g/m2)

A papír tapéta árak átlagosan 600 Ft-tól 1300 Ft /m2 ár között mozognak.

PapírtapétaA papírtapéták esetében a festéket a tapéta hátuljára kell felhordani, míg a vlies tapéta esetében a falfelületet ragasztózzuk be.

Vlies tapéta

A Vlies tapétákat más néven gyapotrostos, vagy gyapjúrostos tapétáknak is nevezik. Gyapotszálak és kötőanyagok polimerrel való összekeverésével készül. A tapéták többségével szemben ez a típus nem papír alappal rendelkezik, a hordozója nem szőtt textília. Különböző nyomott mintás, domború mintázatú (pl. szövetet, halszálkát imitáló) felületekkel készül.

Ez a tapétatípus a legmodernebb, számos előnnyel rendelkezik. Csak, hogy néhányat említsünk ezek közül, rendkívül kopásálló és strapabíró, erős és rugalmas. Vízálló tapéta, ezért jól tisztítható, mosható. És általában festhető tapéta. Kis mértékben hőszigetelő hatású, de engedi szellőzni a falakat, így a papírtapétához hasonlóan szintén használható vert- vagy vályogfalaknál.

Amellett, hogy abszolút környezetbarát, nagyon könnyen kezelhető is, ezért akár házilag is felhelyezhető. Mérettartó, ezért a ragasztót nem a tapétára, hanem rögtön a falra kell kenni. Ráadásul a vlies tapéta szárazon lehúzható a falról, így nem okoz gondot a tapéta leszedése, ami nagyban megkönnyíti az esetleges későbbi felújítási munkákat. Fontos azonban tudni, hogy a vlies tapéta esetén nincs szükség makulatúrára, sőt kifejezetten ellenjavallt.
A vlies tapéták átlagos négyzetméter ára nagyon széles skálán mozog, az 500 Ft/m2-től egészen az 1800 Ft /m2 árig találhatunk ilyen típusú anyagot.

Vlies tapétaHa mi magunk szeretnénk megoldani a tapéta felhelyezését, akkor a könnyen kezelhetősége miatt a vlies tapéta a legjobb választás.

Vinyl tapéta

A vinyl tapéta alapanyaga a műanyag, és készülhet papíralapú vagy vlies alapú hordozóréteggel is. A felragasztás technikáját is ez határozza meg, papír hátoldal esetében a papírtapétáknál leírtakhoz hasonlóan kell a falra ragasztani, vlies hátoldalú tapéta esetén viszont a ragasztót a falra kell felhordani, mert ez a típus mérettartó.

Rendkívül strapabíró, és teljes mértékben vízállaó, így bátran mosható, és akár dörzsölve is tisztítható. Nem fakul és nem szakad, ezért gyakran alkalmazzák fürdőszobák, konyhák és előszobák burkolására.

A strapabírósága miatt a vinyl tapéta ára is kissé borsosabb, átlagosan 1400-2000 Ft/m2 áron juthatunk hozzá.

Üvegfátyol és üvegszövet tapéta

Ez a nagyszilárdságú, erős üvegszövet szálból készült burkolóanyag az utóbbi időben egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy nem olcsó. Jól tisztítható, lemosható, méret- és színtartó tapétatípus. Rendkívül strapabíró, ütésálló, ezért élettartama elérheti a több évtizedet is. Jól variálható, hiszen festhető tapéta.

Gyártása során finom üvegszálakat sodornak egy speciális technológiával különböző vastagságú fonallá, majd ezt alakítják át sokféle szövetté. Ez az anyag éghetetlen, ellenáll a korrózióval és a vegyszerekkel szemben. Az üvegszálas tapéta kiválóan alkalmas lehet a régi, repedezett vakolatú helyiségek hosszútávú burkolására, vagy olyan helyiségekben, amelyek fokozott igénybevételnek vannak kitéve – például az előszoba.

Négyzetméter ára közepes, 600-1200 Ft/m2 áron találhatunk üvegszövet tapétát, azonban általában 1 x 50 m-es tekercsekben kapható, és tekercsenként 30000 – 60000 Ft-ot is fizethetünk érte.

Üvegfátyol és üvegszövet tapétaA fenti diagrammon látható, hogy egy átlagos szoba falaihoz szükséges tapéta mennyibe kerül a különböző anyagú tapéták esetében.

Bordűrök (dísz tapéta)

Az úgynevezett bordűr, vagy szegőtapéta egy díszítőszegély, amely az adott tapétatípushoz illeszkedve, a tapéta felső szélének dekoratív lezárására alkalmas, a tapétázott falfelület modern befejező eleme. Bordűröket hagyományos és modern mintákban, sokféle színben, számos alapanyagból és különböző vastagságban találhatunk.

Általában 10 méteres tekercsekben kapható, különböző vastagságú kivitelben 60-190 Ft/ méter áron.

Speciális, különleges tapéta

Természetesen a fent felsoroltakon felül számos tapétatípussal találkozhatunk. A tapéták megannyi féle anyagból készülhetnek, léteznek például nád-, velúr-, textil-, parafa-, bársony, bambusz-, műbőr és fémtartalmú tapéták is.
A választékban fellelhető különleges folyékony tapéta, 3D tapéta és a manapság nagy népszerűségnek örvendő egyedi tervezésű, digitálisan nyomtatott design tapéta is.

A tapétázás átlagos költsége négyzetméterenként

Lássuk mennyi a tapétázás négyzetméter ára, amely már a tapéta árát és a munkadíjakat is magában foglalja. Ebben a példában vinyl bevonatú tapétát használtunk, mert ez egy középkategóriás és népszerű tapéta anyag.

A vinyl tapéta leggyakrabban 0,53 cm vastagságban 10 méteres tekercsekben kapható. A vinylbevonatú tapéták négyzetméterenkénti ára 400-800 Ft között mozog, amihez még hozzájön a 3-5 ezer Ft/m2 munkadíj, így tehát összesen 1.800 Ft-tól 2.800 Ft-ig fizethetünk négyzetméterenként.

Lássunk néhány átlagos falfelület méretet és azok tapétázási költségeit:

Négyzetméter

Átlagos költség (tapéta + munkadíj)

26,5 m2 (2,7 m x 3 m)

58.300-95.400 Ft

28 m2 (3 m x 3 m)

61.600-100.800 Ft

30,8 m2 (3 m x 3,5 m)

67.760-110.880 Ft

33,5 m2 (4 m x 3 m)

73.700-120.600 Ft

36,3 m2 (4 m x3,5 m)

79.860-130.680 Ft

41,7 m2 (5 m x 3,5 m)

91.740-150,120 Ft

Nagyobb felület tapétázása esetében mennyiségi kedvezményt kaphat. A tapétázandó felület megmérése után kérjen egyedi, személyre szabott ajánlatot!

Hozz létre egy feladatot Szakember vagyok és munkát keresek!