Article Image

Hogyan szerezhetjük meg a legjobb szobafestő állást?

Kovács Dávid először egy mester mellett tanulta ki a szakmát, majd mellette kapott szobafestő állást, ma pedig már önálló vállalkozásba kezd, ebben a Qjob.hu is a segítségére van

Hogyan kezdtél el szobafestőként dolgozni? 

Az egyetemen testnevelés szakon végeztem, ez alatt rengeteg sportot megtanulunk, és rengeteg emberrel találkozunk, akik a szabadidejükben sportolnak. Teremfoci bajnokság alatt ismerkedtem meg egy szobafestővel, akinek saját vállalkozása volt, és alkalmi segítséget keresett, ha hirtelen sok megbízása volt. Mint minden egyetemistának, nekem is szükségem volt a pénzre, így szobafestő állás után néztem, hogy kipróbálhassam magam.


Ha egy problémára keresel megoldást, akkor tegyél közzé egy feladatot és válaszd ki a legjobb szakembert a beérkezett ajánlatokból!
Rendelj szolgáltatást a Qjob.hu szakembereitől

Hozz létre egy feladatot


Hogyan kaptad meg az első szobafestő állást? 

Először úgy, ahogy mindenki. Én nem festőiskolába jártam, kezdetben csak a kisebb kiegészítő dolgokkal foglalkoztam. Sokan nem is tudják, a takarás a festés teljes idejének van, hogy harmada, és e nélkül nem lehet nekikezdeni. Nemcsak fóliával kell letakarni a festési területet, hanem le kell ragasztani a szegélyléceket, az ablak- és ajtópárkányokat, szükség estén takarni a csillárt, bútorokat, és sokszor nekünk kell leszedni a villanykapcsolókat is. Lakásról lakásra, házról házra jártam, és készítettem elő a festő mestereknek a munkaterületet. Aztán egyszer nekem kellett a színezőt belekeverni a fehér festékbe, és innen már nem lehetett elragadni a festékes vödör mellől, elkezdtem festeni. 

Miben, hogyan segít neked a Qjob.hu az új szobafestő munkák elvállalásában? 

Egy nagyon olcsó reklámfelületként tekintek rá. Ingyenes a regisztráció, és saját adatlapod van, amire feltöltheted a bemutatkozásodat, és egy csomó referenciát. Ezt az adatlapot meg is oszthatod. Fontosnak tartom az értékeléseket, mindig külön kérem a megrendelőket, nemcsak a munkadíj, hanem az általuk adott pozitív értékelés is nagyon fontos. Így inkább engem választanak ki egy feladat során, mint azt, akinek nincs, vagy kevésbé jobb értékelése van.

Egy nagyon olcsó reklámfelületként tekintek rá.

Milyen feladatokat voltak az elsők, amiket teljesítettél már a Qjob.hu-n? 

Az első feladatom egyike egy WC helyiség rendbetétele volt. Kis munkának tűnt, de három napot jártam vissza az anyagszáradások miatt, miközben a használták is. Meg is kértem az árát, és mert csinos lett a eredmény, szemrebbenés nélkül ki is fizették. 

A másik munka egy 70 négyzetméteres lakás kifestése volt, amit három nap alatt kellett megoldanom. Ilyenkor van, hogy 3-4 kollégával is összeállok, és késő estig dolgoznunk, hogy elkészüljünk. Már a szerszámokat mostuk el, mire a megrendelők megérkeztek a hosszú hétvégéből. Az egy szép munka volt, meg is fizették.  

Szokatlanak tűnik egyetemi tanulmányok mellett egy önálló, fizikai munkával járó szakmát kitanulni. Mi miatt választottad ezt az utat? 

Megszerettem az anyaggal dolgozni, és mindig elégedettséggel szemléltem a végeredményt. Ez a fajta elégedettséget nem minden esetben találtam meg az elméleti tanulmányok alatt. Igaz, hogy magas szinten vívtam, és országosan is jegyzett eredményeim voltak, de ez egyre inkább a hobbim lett, mint a munkám a szobafestő állásom. Ebben az is közrejátszott, hogy a szobafestők, akik ezt a szakmát tanulták, és mesternek számítottak, egyre inkább megbecsültek: az első pillanatban tanítottak, hogyan fogjam az ecsetet, hogyan húzzam a glettet, hogyan csiszoljak, mivel javítsak, ha nem tapad a festék. Mire végére értem az egyetemnek, kitanultam a szakmát is, és bár testnevelő - edzői oklevelet kaptam, már festőként is nyilvántartottak. Nem mellesleg: festőként kétszer annyit kerestem, mint kezdő tanárként, vagy edzőként kereshettem volna.  

Nem volt szükséged szakmai bizonyítványra, hogy szobafestő állást vállalhass ? 

Segédként voltam jelen folyamatosan, napi bejelentéssel, olyan vállalkozó mellett, aki rendelkezett a szükséges végezettséggel. Ez most okozott problémát, hogy önállóan is vállalkozni szerettem volna. Ezt egyrészt úgy oldottam meg, hogy magam is beiratkoztam a megfelelő képzésre, és egy végzett festő sráccal dolgozom együtt. Ez így teljesen rendben van, megfelel a szabályoknak.

Nem furcsa számodra, hogy visszaülsz az iskolapadba, egy olyan témában, amit már magad is mesterként űzöl? 

Ez okoz néha vicces helyzeteket, ám a tanárok összességében becsülik, hogy így is meg akarom tanulni a szakmát, és ami a legjobb, nekem már megvan a gyakorlati tapasztalatom. Az elmélet kifejezetten frissítően hat: nagyon jó szélesebb nézőponttal szemlélni a szakmai kérdéseket, és ez sok ötletet ad a jövőre nézve a következő szobafestő állás során. Összességében megéri az esti, hétvégi tanulás, nem véletlenül áldozok rá időt, pénzt. 

Ha csak egy pillanatot emelnél ki, mi volt számodra legnagyobb siker, vagy tanulságos munka, amit szobafestőként végeztél? 

Pár éve egy alig öt éves, egy jobb helyen épült társasházi lakást kellett kifestenem. Albérletnek adták ki, és az új bérlő nem volt megelégedve a festés minőségével. Garázsra való, rossz minőségű festéket használtak, megszáradva, érintésre porzott, és mint kiderült, a „mester” természetesen a jobb minőségű anyagárat és munkadíjat kérte el. 

Bevállaltam, annak ellenére, hogy tudtam, a teljes lakást le kell majd csiszolnom, mert a fal így nemcsak megissza a festéket, de még csúnya is lesz. A csiszolásért nem kértem külön pénzt, pedig nem lett volna kevés. Még a mennyezeti vakolás egyenetlenségeit is kijavítottam, amennyire lehetett, és a repedéseket is tisztességesen leszalagoztam, volt, ahol hálóztam, és szépen eldolgoztam rajuk az anyagot.  

Azon túl, hogy egyrészt tényleg jólesett szépet alkotnom, elmondták, új, átvett állapotában sem volt ilyen szép a lakás, és egy héten belül három másik megkeresést kaptam a környékről, hogy tisztasági festésre lenne szükségük. Hát ezért vállaltam be ingyen a csiszolást, és áldoztam rá több időt, tudtam, a tehetős környéken hamar híre megy a jó festőnek.  

Ilyen helyeken sokkal többször áldoznak a lakás felújítására, alapvetően a falak, mennyezetek jobb állapotban vannak, kevesebb javítási munkát igényelnek, azonos pénzért. 

Lassan három hónapja vagy már fent a Qjob.hu-n, te már tettél fel feladatot, vagy csak feladatot keresel rajta?  

Kipróbáltam én is, és működött. Találtam rajta beugróst is, egy egyetemistát, akinek az volt a feladata, mint nekem régen: takarni. Sokat segített, hogy időben elkészülhessek a festéssel. A másik sokkal hétköznapibb volt, ami megesik: egyszerűen nem tudtam megszervezni, hogy időben elhozzam a festéket a boltból, és kezdjek is: pár nappal előtte feltettem egy hirdetést, hogy szállítsa le egy autós futár a 6 vödör festéket, ezek egyenként 20 kilósak. Minden rendben is volt: nekem megérte az a háromezer forint, sokkal többet kerestem óradíjban a szobafestő állásomon.  

Mit javasolsz azoknak, akik egyedül szeretnék kifesteni az otthonukat?  

Mielőtt belekezdenek, mérjék fel, valóban meg tudják-e csinálni. Ha egy tisztasági festésről van szó, néhány apró lyuk javításával, akár gond nélkül el tudják végezni, és nemcsak megspórolják a festő munkadíját, de biztosan időben is jobban járnak. Nagyon fontos, ne spóroljanak az anyag minőségén!  

Csak jó minőségű, legalább középárú festéket vásároljanak, megérik az árukat! Nemcsak jobb velük dolgozni, de egyenletesebben száradnak, nem foltosodnak, jobban fednek, akár már egy festéssel is. Ez még akkor is jobban jön ki, ha a festő mindig jobb anyagárat kap, mint amin ők be tudják majd szerezni, és még úgy is, hogy kezdőként sokkal több festéket használnak majd el a szükségesnél. Mindig kérjék az festékbolti eladók segítségét a jó választáshoz! 

Ha már élvédőt is be kell tenni az élekre, vagy nagy fafelületeket telibe kell glettelni, csiszolni, a falat festeni, hiába jön ki összehasonlíthatatlanul drágábban egy szakember, a végeredmény biztosan jobb lesz, mint ha maguk végeznék el. Az ilyen munkákhoz nemcsak tudás, de rutin is kell a megfelelő minőséghez.

Mire figyeljünk, amikor kiválasztunk egy festőt, és mire akkor, amikor átveszünk egy munkát? 

A festők hiúk a saját munkájukra, szinte kivétel nélkül készítenek, ha mást nem, maguknak a telefonjukra egy-egy képet az elkészült szobákról, lakásokról. Nézzük meg, milyen felszerelésekkel érkeznek. 

Mindenképpen kérjük meg, mutassa meg a telefonján a legutóbbi munkáit.

Kérdezzünk meg például, milyen hengerekkel dolgoznak, mennyibe kerül egy „nagy bundi”. Ha erre 4-5 ezer forintos árat mondanak, feltételezhetjük, nem mindegy számukra az anyag eldolgozásának minősége, sőt, élménye, ami szép felületet garantál a végén.  

Az ilyen szakemberek már biztosan alumínium nyéllel dolgoznak, amely nemcsak könnyű és nem törik, drága is. A létra már más kérdés, az ezer éves nyiklő-nyakló festőlétra sokszor jobb szolgálatot tesz munka közben, mint az újak, hiszen a festő a létre tetején lépeget balra, jobbra, nem száll le létrát igazítani. A lényeg, ha a mester az eszközeire is igényes, a munkájára is az. 

Fontos, ha nem mi hozzuk a festéket, ellenőrizzük, a fedelüket nem szedték-e már le, ezt a sérülésmentes műanyag rögzítőszalag mutatja. 

Ha már üzletben kevert színről van szó, az új vödör, amiben hozzák, a garancia arra, rendes minőségű festéket kapunk. Gyanú esetén kérjük el az arról szóló számlát, még akkor is, ha tudjuk, a bolttal a festő havi elszámolásban van. Egyszerűen jelezzük neki előre, erről a tételről kérje ki előbb a számlát, és így érkezzen. 

Bátorítod a szobafestő állás iránt érdeklődőket, hogy próbálják ki magukat a Qjob.hu-n? 

Ha úgy érzik, van egy kis érzékük a szakmához, mert mondjuk otthon már kipróbálták magukat, mindenképpen. Egy festő egy napra 20-30 ezer forint között kér el, egy „segédfestő” is megkap 10-15 ezer forintot egy szobafestő állás alatt. Azon túl, hogy ez egy szép szakma, jó érzés, hogy otthonokat, vagy éppen közösségi tereket szépítünk, újítunk meg.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést