Article Image

A lelkem egy részét az embereken hagyom.” Egy tetováló mester története a Qjob-ról

Mi segített Vilmos tetováló mesternek abban, hogy túlélje egy közeli ember elvesztését?

„Csináld azt, amit szeretsz”, „Ne nyafogj, hanem cselekedj” - ez a két szabály segített Vilmos tetováló mesternek abban, hogy túlélje egy közeli ember elvesztését, hogy elhelyezkedjen az egyik legjobb magyar szalonban és elismerést szerezzen más országokban is.  

A Qjob megkérdezte a tetováló művészt, miben különbözik a magyar tetoválási kultúra a külfölditől, miért tetovált banánokat és miért bosszantja őt minden budapesti szalon.

fotok kozos tetovalas

Gyakran előfordul, hogy egy már megbánt közös tetoválást kell átterveznem

Vilmos gyermekkora óta sportolt: bokszedzésekre járt. De ezalatt a rajzolás utáni vágya nem hagyta el. Kamaszként graffitikat kezdett festeni a budapesti házak falára, a barátjával történt baleset után pedig úgy döntött, hogy tetovál. 

Vilmos legjobb barátja elhatározta, hogy graffitit fest egy hídra. De az egyik pillanatban megcsúszott a lába, és a földre esett. A tragédia Vilmos születésnapján történt, éppen 16 éves lett. Idő múltán a barátja rajzait a falakon átfestették.

Vilmosban megfogalmazódott, hogy barátja emlékére folytatnia kell a festést. De már úgy, hogy senki se festhesse át a rajzot. “Mások érthetetlenkedtek a rajzokon, nekem pedig fájt. Akkor rájöttem, hogy nem akarok eltűnni a világ számára nyom nélkül”, - magyarázza Vilmos. 

fotok ferfi tetovalas

Egy férfi tetoválásnál gyakrabban előfordulnak a nagy minták, mint a nőknél

„Nyomot hagyok a bőrön, és az emberek viselik a munkám egy részét.  Emberek a tetkóimmal szerte a világban" 


Ha neked is valamilyen megoldandó problémád van, vagy szakemberként új megbízásokat és ügyfeleket keresnél, regisztrálj a Qjob.hu-n, adj fel hirdetést, vagy jelentkezz egy feladatra.

Feladatok keresése a Qjob-on


Ha te is kreatív személyiség vagy és új ügyfeleket keresel, akkor mindenképp nézd meg a Qjob oldalát

Ő maga is részt vett egy akadémiai rajzórán, de amit a tanár mondott, közérthető volt és időpazarlásnak tűnt. 

fotok egesz karos tetovalas mintak

Az egesz karos tetoválas minták tervezését élvezem a leginkább

Első rózsát ábrázoló tetoválását 17 évesen varrta barátja testén, apja támogatásának köszönhetően. "Mindig szégyeltem pénzt kérni a szüleimtől, de akkor megkértem apámat, hogy ajándékozzon nekem karácsonyra tetováló gépet" - emlékszik vissza Vilmos. 

Apám kb. 200.000 forintot költött a gépre és a több doboz festékre. Vilmos a világ legboldogabb kamaszának érezte magát. "Először banánra rajzoltam tetoválást, azután a barátaimat «varrtam ki»" - emlékszik mosolyogva Vilmos. 

Miért éppen banánra? Általában a mesterek speciális szilikon próbababákon gyakorolnak, de ezt Vilmos nem engedhette meg magának. Ám leginkább a banánhéj hasonlít az emberi bőrre. 

Munkái ma már nemcsak híres emberek, hanem a szívéhez közel állók: apja, barátnője és testvére bőrét is borítják. 

Hogyan lesz valaki tetováló mester

A mester azt tanácsolja, hogy állítsák ki munkáikat tetováló fesztiválokon, ahol művészek ezrei mutatják meg profizmusuk színvonalát. Az ügyfelek ott keresik a mestereket. "De előtte ki kell alakítani a saját stílust és magabiztosnak kell lenni" - tanácsolja Vilmos.

fotok alkar tetovalas

Az alkar tetoválás az egyik legnépszerűbb az ügyfeleim körében

Ő maga realisztikus stílusban fest, hozzátéve a japán kultúra elemeit annak szigorú vonalaival és érdekes színezetével. „A realizmus stílusában végzett munka a legmagasabb szint. Szükség van arra, hogy a szem higgyen a rajzban”- állítja a mester. 

„Van, aki szerint a menő stílus a minimalizmus. Húznak néhány vonalat – és kész. De ez 5 perc műve, és az olcsóság hatását kelti. Az ilyen emberek a pszichiátriai betegekhez hasonlóan nem fogják fel, hogy a tetoválás – az maga az egész univerzum." 

Vilmos szerint a tetoválás minősége attól is függ, hogy hová viszik fel. No meg a bőr tónusától és természetesen, a mester tapasztalától. 

Vannak olyan testrészek, amelyeken nehéz dolgozni: a kézfejek, az ujjak, a nyak. Sok múlik a tűn. Úgy kell átvinni a színt a bőrre, hogy a művelet ne sebezze meg az embert. A gép sebességét a tápfeszültség, a tű szöge és annak élezése határozza meg. 

Ahhoz, hogy jártas legyen a tetoválásban, a mesternek ki kell próbálnia az összes tűt. "Mint a festőművésznek az ecseteket", - mondja Vilmos. “De a vászon újrarajzolható, a bőr viszont nagyon kényes anyag. 

Arra a kérdésre, hogy hány igazán jó mester van Budapesten, Vilmos szomorúan elmosolyodik: "Minden jó srác kiment." Annak idején ő is kiutazott Németországba, ahol körülbelül két évig élt és dolgozott. Aztán Lengyelországban tetovált. 

Az ilyen hosszú utazások alkalmával születnek ma is Vilmos új vázlatai. Az utazáson kívül inspirálja a kerékpározás, a síelés, európai városok látványa és más embereknek a művészi tetoválás iránti szeretete. 

Miben különböznek a magyarországi tetoválások a németországi tetoválásoktól 

Németországban, Vilmos szerint, a tetováló mestert testük művészének tekintik. Rajonganak érte és tisztelik. Nálunk más felfogás uralkodik: „Elvégre kevesen engedhetik meg maguknak, hogy jó mester tetoválja őket, az emberek jövedelemszintje jelentősen lecsökkent”. „Nem képzek túlzott árakat, ennyivel is beérem. Csak azt akarom, hogy jöjjenek az emberek”- magyarázza Vilmos.

A fiatalember szerint a különbség történelmileg alakult így: „Ugyanakkor a németek toleránsak, nagyon modernek. Ők már a gyerekkoruktól kapták azt, amit mi csak most tudtunk meg. Náluk már a nagymutter és a nagypapi is "szakavatottak".

A stúdiót, ahol Vilmos ma dolgozik, üzletemberek, sportolók, közéleti személyiségek és informatikusok látogatják. "Banktulajdonos, sportoló, sok külföldi jár ide" - mondja a tetováló mester a Qjob-ról. 

Egy tetoválás díja nála Budapesten 150.000 forinttól kezdődik. Az ár a munka összetettségétől és méretétől függ.


A Qjob-on kiváló feladatokat találsz, kiváló áron! Ne habozz, regisztrálj és keress pénzt a Qjob-on

Qjob szakember leszek


 

fotok kezfej tetovalas

A kézfej tetoválástól a legtöbben még mindig ódzkodnak

Miért nem lehet tudni azonnal a tetoválás árakat?

A mester portfóliójában összegyűjtött ábrák tetoválása olcsóbb, mint az egyedi megrendelésűek elkészítése, mivel a szokványos rajzok nagy része világos körvonalú, árnyék nélküli és csupán két vagy három színű. A saját vázlata vagy az ügyfél leírása szerinti vázlat alapján készített tetoválás növeli a munka bonyolultságát és ennek megfelelően annak díját. 

A mester szolgáltatásainak végső ára több tényezőből tevődik össze: 

  • a kiválasztott ábrázolás mérete; 
  • a testtájék, amelyre a rajz felkerül; 
  • a vázlat összetettsége; 
  • a felhasznált anyagok ára; 
  • a munka elvégzéséhez szükséges szeánszok száma. 

Az ár különösen látványosan nő, ha kelta stílusú rajz felviteléről vagy fantasztikus témájú és három dimenziós rajzokkal tűzdelt biomechanikáról van szó. Realizmus, fényképészeti pontosság, több szín használata - mindezek befolyásolják a folyamat munkaigényességét és természetesen a tetoválás végső díját. A nagyon összetett munkához több szeánszra lehet szükség, amelyek mindegyike körülbelül 4 órán át tart. 

Mi a különbség a stúdiók és a szalonok között

A szalon az, amikor fogadnak téged és különféle szolgáltatásokat kínálnak, beleértve a tetoválást is. "A stúdió az, amikor kinyitod az ajtót és egy másik világban találod magad: szól a zene, mindenki érdekesen kivarrva, szívesen emlékezel erre az érzésre és mesélsz róla a gyerekeknek" – tesz összehasonlítást Vilmos csillogással a szemében. 

fotok comb tetovalas
A vádli és comb tetoválások a kevésbé fájdalmasak közé tartoznak

Nem szereti a magyar szalonokat. Úgy véli, hogy a "jöttmentek és dilettánsok" lerontják a jó mesterekről és a tetoválásról, mint művészetről kialakult képet. Egyébként, egy szalon berendezésének a beszerzése akár 500.000 forintba is kerülhet. Plusz a helyiség bérlése, a kanapék és a kiegészítő kellékek költsége. A legjobb felszerelést Németországban és Amerikában gyártják. Ezekben az országokban a tetoválás kultúráját az emberek szinte az óvodától ismerik. 

Női tetoválások és azok jelentése

A gyakorlat azt mutatja, hogy a tetoválások nem különíthetők el férfira és nőire, de a témák sokfélesége jelen van. A nők (lányok) általában esztétikusabb rajzokat készíttetnek, különös figyelmet fordítva az ábrázolás szépségére, nem pedig a jelentésbeli árnyalatokra. A nők tetoválásai természetüknél fogva kevésbé agresszívek és életigenlő jelentést hordoznak.

fotok intim tetovalas

Az intim tetoválások az utóbbi időben egyre népszerűbbek

A tetoválás egy önkifejezési mód, amely a státusz megjelenítését, az akadályok leküzdését, az arctalan tömegből való kitűnés kísérletét hivatott megmutatni. De néha a tetoválás segít elrejteni a hegeket, a bőr rendellenességeit, a pigmentációt és az anyajegyeket is. 

A tetoválás elsősorban olyan jelentést hordoz, amilyennel a tulajdonosa felruházza azt.

fotok csalad tetovalas

A családi tetoválásokból néha előfordulnak igazan hihetetlen ötletek is

Sok mindenhez értek, de leginkább tetoválni akarok

Az itthon és külföldön folytatott szakmai praxisa alatt Vilmos legfiatalabb ügyfele egy 14 éves srác volt. „Számomra ez egy kicsit aggasztó. Az anyja csak saját magával törődik, a fiúcska pedig ott áll rémült szemekkel. Túl korán van egy tetováláshoz, még nincs saját története és értelmezése”- magyarázza Vilmos. 

Jött egy 70-es éveiben járó, őszhajú úriember is. Unokájával együtt felvarratták a varsói felkelés jelképét. „Ez nem csupán egy tetoválás iránti vágy. Ez egy egész történet. És nincs annál jobb, mint amikor az embereket boldoggá tesszük, ha különleges pillanatokat viszünk fel a bőrükre”- folytatja a mester. 

fotok alkar tetovalas
Egy alkar tetoválás is kezelést igényel a felvarrást követő néhány hétben

Vilmos ma nem tud jobb életet és munkát elképzelni magának a tetoválásnál. Számára ez alkalom arra, hogy érdekes emberekkel társalogjon, világot lásson, és ott hagyja abban önmaga egy részét. 

„Sok mindenhez értek, mint minden normális férfi. De a tetoválás az, amivel örömet okozok az embereknek, és nem tudok semmilyen más dolgot, ami annyira magával ragadna és másoknak is tetszik. ”- mondja Balla Vilmos.

fotok alkar tetovalas 2

A különböző idézetek, évszámok gyakori elemei az alkar tetoválásoknak

Idős korára pedig Vilmos arról álmodozik, hogy képeket fest és saját műtermet nyit. Azt mondja, hogy akkorra elegendő bölcsessége lesz egy ilyen komoly projekthez és lehetősége nyílik egy új generációt tanítani a tetoválás művészetére. 


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

tetóváló mester

Hagyj megjegyzést