Article Image

Mennyibe kerül egy tűzálló ajtó beszerelése?

Ismerje meg, hogyan javíthatja otthonának biztonságát tűzálló ajtók felszerelésével, miközben tájékozódik az ajtók árairól és a telepítési költségekről.
Kérj ajánlatokat
Ajtó telepítésre van szükség??Kérj ajánlatokat

A tűzálló ajtók nem csupán megóvják otthonunkat a tűztől, hanem életeket is menthetnek. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet a megfelelő szabványoknak eleget tevő ajtót találni, és milyenek a tűzgátló ajtó beépítés árak. 

Gyors menü

Miért fontos a tűzgátló ajtók telepítése?

A tűzgátló ajtók alkalmazása kulcsfontosságú minden épület tűzbiztonságának javításában. Ezek az ajtók speciálisan kialakított komponenseket tartalmaznak, amelyek képesek ellenállni a tűz terjedésének, ezzel értékes időt biztosítva az épületben tartózkodóknak a biztonságos kimenekítésére. Az ilyen típusú ajtók növelik az épületek tűzállóságát, mérséklik a tűzkár mértékét, és jelentősen hozzájárulnak az emberélet megóvásához.

Tűzvédelem az otthonokban

Otthonainkban a tűzveszély mindig jelen van, legyen szó egy esetleges elektromos hibáról, konyhai balesetről vagy akár szándékos gyújtogatásról. Egy jól megválasztott és szakszerűen telepített tűzgátló ajtó akár 30, 60, vagy 90 percig is képes kordában tartani a lángokat. Ez az időintervallum kritikus lehet a tűzoltók kiérkezése és a biztonságos menekülés szempontjából. Az általános piaci árak szerint egy standard méretű, CE jelzéssel ellátott tűzgátló ajtó telepítése körülbelül 200.000 és 500.000 forint, függően attól, hogy melyik városban és milyen típusú ingatlanról van szó.

Hogyan működnek a tűzgátló ajtók?

A tűzgátló ajtók több rétegből állnak, amelyek között tűzálló anyagok, például kőzetgyapot vagy speciális hab található. A külső rétegek általában acélból vagy edzett üvegből készülnek, amelyek nem csak a hőt, hanem a füstöt és a lángokat is távol tartják. A tűzgátló ajtók tervezésénél kiemelt figyelmet fordítanak a zárószerkezetekre és a tömítésekre is, amelyek biztosítják, hogy az ajtó peremén ne juthasson át tűz vagy füst. Ezek az ajtók megfelelnek az Európai Unió szabványainak és szigorú biztonsági előírásoknak. A legjobb gyártók, mint például a Hörmann vagy a Schüco, olyan megoldásokat kínálnak, amelyek integrálják a modern technológiát és a hagyományos anyaghasználatot, biztosítva ezzel az ajtók magas tűzállóságát és hosszú élettartamát.

Tűzgátló ajtók közzé tartoznak az acél anyagból készült ajtók.

A legelterjedtebb tűzgátló ajtók anyaga az acél.

A tűzgátló ajtók fajtái

A tűzgátló ajtók piacán számos változat áll rendelkezésre, amelyek különböző anyagokból és technológiákból épülnek fel. Ezek az ajtók különböző védelmi szinteket és esztétikai megoldásokat kínálnak, így minden épület specifikus igényeihez igazíthatók.

Anyagok és technológiák

A tűzgátló ajtók készülhetnek acélból, fából, üvegből vagy ezek kombinációjából. Az anyagválasztás nagyban függ az ajtó helyétől és a tűzvédelmi előírásoktól. Minden anyag más-más előnyökkel és hátrányokkal bír a tűzvédelem és a design területén.

Acél és. fa tűzgátló ajtók

Az acél tűzgátló ajtók a legelterjedtebbek, mivel rendkívül ellenállóak a magas hővel szemben. Egy átlagos acél ajtó ára 250.000 forinttól kezdődik, és akár 600.000 forintba is kerülhet, a méret és a további biztonsági funkciók tekintetében. Ezzel szemben a fából készült tűzgátló ajtók, ugyan esztétikailag vonzóak, azonban kevésbé ellenállóak a tűzzel szemben. Fa ajtók már 150.000 forinttól elérhetőek, de áruk 300.000 forint fölé is emelkedhet.

Újítások a tűzállóságban

Az elmúlt években számos technológiai újítás történt a tűzálló ajtók piacán. Ilyen például a többrétegű, tűzálló üvegezés, ami lehetővé teszi, hogy az ajtók átlátszó panelekkel is rendelkezzenek anélkül, hogy csökkenne a tűzvédelmi hatékonyságuk. Ezenfelül, modern tömítési technológiák és hőálló festékek használata is hozzájárul az ajtók hatékonyabb  tűzállóságához.

Standard méretek és egyedi megoldások

A tűzgátló ajtók szabványos méretekben kaphatók, amelyek megfelelnek a legtöbb építéshatósági előírásnak. Azonban gyakran előfordul, hogy egyedi méretre van szükség, különösen régi épületek vagy speciális tervezésű helyiségek esetében. Az egyedi méretű ajtók ára magasabb a standard ajtóknál, körülbelül 400.000 forintnál kezdődik, és akár több millió forintba is kerülhet a legmagasabb védelmi szintek és luxus kivitel esetén.

Tűzgátló ajtó beépítés ár

A tűzálló ajtók telepítése kritikus fontosságú lehet az épületek biztonsága szempontjából, hiszen jelentős védelmet nyújtanak tűz esetén. A tűzgátló ajtó beépítés ára számos tényezőtől függ, többek között az ajtó anyagától, méretétől, a kiválasztott zár- és tömítési technológiától, valamint a munka bonyolultságától. Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen költségekkel kell számolniuk azoknak, akik tűzálló ajtót szeretnének beépíteni.

Anyagköltség

A tűzálló ajtók anyaga döntően befolyásolja az árat. A leggyakoribb anyagok az acél és a speciális tűzálló fa. Az acél ajtók általában drágábbak, ám jobban ellenállnak a tűznek és hosszabb élettartamot kínálnak. Egy standard méretű acél tűzgátló ajtó ára 250.000 forinttól indul és akár 600. 000 forintig is elérhetnek.  A faajtók, bár kevésbé tűzállóak, mérsékelt áron kaphatók, áruk 150.000 forint körül indul és 300.000 forintig terjedhetnek. A legújabb technológiájú anyagok, mint például a tűzálló üveg vagy speciális kompozitok, még többe kerülnek, áruk elérheti az 500.000 forintot is.

Tűzgátló ajtók típusai és átlagos áraik

Ajtótípus 

Anyag

Átlagos ár (Ft)

Standard acél

Acél 

250.000 - 350.000

Egyedi méretű acél

Acél 

400.000 - 600.000

Standard fa

Tűzálló fa

150.000 - 250.000

Egyedi méretű fa

Tűzálló fa

300.000 - 500.000

Üvegezett ajtó

Tűzálló üveg 

450.000 - 650.000

Kombinált anyagú

Acél és üveg 

500.000 - 700.000

Az első táblázat a különböző típusú tűzgátló ajtók anyagát és az átlagos piaci árakat mutatja be.

Ár-érték arány a piac különböző szegmenseiben

A tűzgátló ajtók piacán a különböző ár-érték arányok ismerete kulcsfontosságú a beszerzés előtt. Az alacsonyabb árú ajtók általában alapvető védelmet nyújtanak, míg a magasabb árkategóriájú modellek speciális funkciókat, például hangszigetelést vagy extra tűzállósági képességeket kínálnak. Fontos mérlegelni, hogy egy magasabb beruházás hosszú távon megtérül-e a hatékonyabb biztonsági funkciók és alacsonyabb karbantartási költségek révén. 

Szerelési díjak

A tűzgátló ajtó beépítés árak széles skálán mozognak, attól függően, hogy milyen típusú ajtót választunk és hogy hol található az ingatlan. A munkadíj tartalmazza az ajtó beépítését, a szükséges tömítések és zárrendszerek felszerelését, valamint a helyszíni beállításokat. Egy átlagos szerelési költség 50.000 - 100.000 forint között van, de speciális esetekben, ez az összeg akár 150.000 forint is lehet.

Tűzgátló ajtó beépítés árak

Szolgáltatás típusa

Leírás 

Átlagos díj (Ft)

Standard telepítés

Acél vagy fa ajtók

50.000 - 100.000

Egyedi telepítés

Egyedi méretek, nehezen hozzáférhető helyek

100.000 - 150.000

Tömítések és zárak cseréje

Szükséges tömítések és zárak javítása vagy cseréje

30.000 - 70.000

Karbantartás

Éves ellenőrzés és karbantartás

20.000 - 50.000

Sürgősségi javítás

Tűz vagy egyéb károk utáni helyreállítás

80.000 - 120.000

Biztonsági frissítések

Biztonsági rendszerek integrálása

60.000 - 90.000

A második táblázat a telepítési költségeket részletezi, beleértve a standard és egyedi telepítési munkálatokat, valamint a karbantartási és javítási költségeket. 

Tűzgátló ajtó beépítésével fontos tapasztalt és megbízható szakember bízni.

Tűzgátló ajtó beépítésével fontos tapasztalt és megbízható szakember bízni. 

A tűzgátló ajtók telepítésének lépései

A tűzgátló ajtók megfelelő telepítése létfontosságú, hogy maximális védelmet biztosítsanak tűz keletkezése során. A telepítési folyamat több lépésből áll, amelyek mindegyike elengedhetetlen a végeredmény szempontjából. A következőkben részletesen bemutatjuk ezeket.

Szükséges előkészületek

Az ajtó telepítése előtt, alaposan fel kell mérni a helyszínt. Ez magában foglalja méret pontos meghatározását, valamint az esetleges akadályok, mint például kiálló csövek vagy egyenetlen falak azonosítását. Ezenkívül ellenőrizni kell, hogy a meglévő falazat képes-e megtartani az ajtó súlyát, különösen ha nagyobb méretű vagy különösen nehéz tűzgátló ajtóról van szó. A helyszín előkészítése során a megfelelő szerszámok és anyagok beszerzése is kulcsfontosságú.

A tűzgátló ajtó telepítése egy összetett feladat, amely komoly szakértelmet igényel, hogy az ajtó a szabványoknak megfelelően működjön a kritikus helyzetekben.

Eszközök és segédanyagok

A telepítés során használatos eszközök közé tartozik a lézerszintező, fúró, csavarhúzók, valamint speciális tűzálló tömítőanyagok, amelyek biztosítják, hogy az ajtókeret tökéletesen illeszkedjen a falba.Továbbá, használni kell tűzálló habokat is, amelyek kitöltik az ajtókeret és a fal közötti réseket, megakadályozva a füst és lángok átjutását.

Gyakori hibák elkerülése

A telepítés során gyakori hiba a rossz méretválasztás, ami a tűzállósági funkciók csökkenéséhez vezethet. Emellett fontos odafigyelni a tömítések helyes alkalmazására is, mert ha ezek nem megfelelőek, az ajtó nem lesz teljesen légmentes. A megfelelő szintezés elmulasztása szintén gyakori probléma, amely megakadályozhatja, hogy az ajtó záródása tökéletes legyen, így csökkentve annak tűzállóságát. A beépítési folyamat során folyamatosan ellenőrizni kell a minden szempontból az ajtó funkcióit.

Hol keressük szakembert?

A megfelelő szakember megtalálása a tűzgátló ajtók telepítéséhez kulcsfontosságú. Több forrásból és módszerből választhatunk, hogy megtaláljuk a leginkább hozzáértő szakembereket. Íme néhány lehetőség, hogyan is  érdemes kezdeni a keresést.

Online platformok

Az interneten számos olyan platform található, ahol szakemberek és szolgáltató cégek listáját böngészhetjük, ellenőrizhetjük az ügyfélvéleményeket és kérhetünk árajánlatokat. Ilyen oldalak például a Qjob lehet keresni tűzgátló ajtók telepítésére szakembereket. Ezek az oldalak gyakran lehetővé teszik, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjünk a szakemberekkel, megkönnyítve a kommunikációt és a szerződéskötést.

Olyan szakemberkereső portálok, mint a Qjob.hu

Ezek a platformok kiválóan alkalmasak arra, hogy gyorsan és hatékonyan rátaláljunk a szükséges szakértőkre. Ezen a platformon a felhasználók értékelések alapján is meg lehet találni a legmegfelelőbb szakembert, ami növeli a szolgáltatás átláthatóságát és a felhasználói bizalmat.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szolgáltatót?

A szakember kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a végeredmény nemcsak esztétikailag, hanem biztonságtechnikailag is kifogástalan legyen.

Szolgáltatók kiválasztásának szempontjai

Az alábbi szempontok alapos mérlegelése hasznos segítséget nyújthat:

  • Szakmai tapasztalat: Válasszunk olyan céget, amely hosszú évek óta foglalkozik tűzgátló ajtók telepítésével, és rendelkezik a szükséges szakmai hitelesítésekkel.
  • Biztosítékok és garanciák: Ellenőrizzük, hogy a vállalkozás biztosít-e garanciát az ajtókra és a munka minőségére.
  • Árazás: Kérjünk árajánlatot több szolgáltatótól is, hogy legyen összehasonlítási alapunk.
  • Megbízhatóság: A szolgáltató megbízhatóságát az is jelzi, hogy mennyire állnak rendelkezésre a felmerülő kérdések vagy problémák esetén.

Felhasználói vélemények és referencia munkák

  • Ügyfél vélemények: Keressünk online fórumokon, közösségi médián és a szolgáltató weboldalán közzétett ügyfélvéleményeket. Ezekből sokat megtudhatunk a cég hozzáállásáról és munkájának minőségéről.
  • Referencia munkák: Jó, ha a szolgáltató tud mutatni korábbi, hasonló projekteket, amelyek sikeresen megvalósultak. Ez bizonyítékul szolgálhat a cég kompetenciájára és megbízhatóságára.

Személyes ajánlások: Ha lehetséges, kérjünk személyes ajánlásokat barátoktól, családtagoktól vagy szakmai kapcsolatok révén, akik már dolgoztak a választott szolgáltatóval

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi időt vesz igénybe egy tűzgátló ajtó telepítése?

A tűzgátló ajtó telepítése általában 3-5 órát vesz igénybe, de a munka időtartama függ az ajtó méretétől és típusától, valamint a telepítés helyszínének specifikus kihívásaitól. Fontos, hogy a telepítést szakképzett munkaerő végezze, aki rendelkezik a szükséges eszközökkel és elégséges tapasztalata is van.

Milyen garancia vonatkozik a telepítésre?

A gyártók általánosan 1-5 év közötti garanciát vállalnak az ajtókra, míg a telepítésre vonatkozó garancia 1 év szokott lenni. Mindig győződjön meg arról, hogy részletes garancia információkat kapjon a vásárláskor.

Milyen típusú tűzgátló ajtó alkalmas lakó- és irodai használatra?

Lakóépületek esetében gyakran ajánlott a fából készült tűzgátló ajtók használata, mivel ezek esztétikailag is illeszkednek a lakóterekhez. Irodai környezetben azonban célszerűbb az acél tűzgátló ajtókat választani, mivel ezek jobban ellenállnak a nagyobb igénybevételnek és magasabb tűzvédelmi szintet biztosítanak.

Mik a legfontosabb szempontok az ajtó beszerzésekor?

Fontos figyelembe venni az ajtó tűzállósági osztályát, az anyagok minőségét, a zárrendszerek típusát és a tömítések hatékonyságát. A CE jelzésű ajtók garantálják, hogy az ajtó megfelel az Európai Unió biztonsági előírásainak.

Julianna, cikk szerkesztő
Virtuális asszisztens
Qjob szakember

Hagyj megjegyzést