Article Image

Milyen árakon dolgoznak a webfejlesztők?

A webfejlesztői óradíjak 10.000-35.000 Ft között alakulnak. Egy statikus weboldalt már 50.000 Ft-tól, egy dinamikusat pedig akár már 100.000 Ft-tól is megkaphatunk.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyibe kerül egy weboldal fejlesztése 2024-ben?

A webfejlesztés árak átlagosan 70.000-300.000 Ft között mozog, így egy honlap fejlesztése átlagban 185.000 Ft. Az azonban, hogy valójában mennyibe kerül egy fejlesztés, attól is függ, mennyire egyedi a projekt, hány órát vesz igénybe a kivitelezése vagy éppen, hogy szabadúszót vagy céget bíztunk meg a feladattal.

Webfejlesztés árak, webfejlesztők, ár statisztika - Qjob.hu

Van már egy konkrét terved a weboldaladdal kapcsán? 

Nincs más dolgod, mint egyedi árajánlatot kérni és összemérni, melyik vállalkozót fogod megbízni a fejlesztéssel!

Árajánlatot kérek!

Tartalomjegyzék

Webfejlesztés árak

 

Árak

Átlagos árak

70.000 - 185.000 Ft

Minimum ár

50.000 Ft

Maximum ár

5.000.000 Ft

A diagram alapján is látható, hogy nagyon széles spektrumon mozognak a webfejlesztési költségek, amiket számos tényező befolyásolhat.
Webfejlesztés országos árak

Webfejlesztés árak alakulása 

Ezek alapján mindenki találhat olyan kivitelezőt, aki el tudja készíteni a megfelelő minőségű weboldalt.
A megfelelően felépített webhely elengedhetetlen minden vállalkozás számára, legyen az egy óriás forgalmú webshop vagy egy helyi étterem, esetleg egy kézműves mikrovállalkozó.

Ma már rengeteg olyan oldal, cég létezik, ahol az önálló weboldal szerkesztés is lehetséges. Ezeken a helyeken általában segítséget kaphatunk az alapvető webhely felépítésében és megtervezésében egyaránt. Ezzel szemben egy honlap fejlesztésben sokkal több funkciót tudunk az oldalunkhoz hozzáadni egy webfejlesztő megbízásával. Legyen szó akár új funkcióról, professzionális megjelenésről vagy éppen az oldal megbízhatóságáról, domain név megadásáról vagy megváltoztatásáról, a fejlesztő egy jó opció lehet.

Mielőtt megbízunk egy szakembert a weboldalunk elkészítésével, érdemes lehet megismerkedni egy weboldal elkészítésének átlagos költségeivel mind szabadúszó, mind céges árak tekintetében. Ezáltal sokkal pontosabb képet kaphatunk, sokkal okosabban tudunk mérlegelni, hogy mely webfejlesztés árak lehetnek reálisak és számunkra kedvezőek. Az országos weblap fejlesztési költségtartomány a következőképpen alakul:

Webfejlesztő költsége

Mely tényezők azok, amik befolyásolják a webfejlesztési költségeket? 

Azt, hogy mennyit kell költenünk egy webfejlesztés során akár szabadúszó fejlesztő, akár céges megbízás során, számos tényező befolyásolhatja. Ezek közül a következők azok, amikkel számolnunk kell:

Webfejlesztő óradíja 

Amennyiben a projekt árán felüli fejlesztésekre van szükség, a webfejlesztés árak egyik komoly befolyásoló tényezője az emberi költség, azaz az órabér. Egy szakember átlagos óradíja 10.000-35.000 Ft között mozog a szaktudás és tapasztalat függvényében. A következő diagramon az átlagos óradíjak alakulását láthatjuk:

Webfejlesztő óradíjak

Az átlagos webfejlesztői óradíj ezek alapján 10.000-25.000 Ft között alakul. A projektalapú díjszámítás esetében a díjszámítás során figyelembe veszik a szakemberek azt is, hogy hány személy fog dolgozni az adott feladaton és nekik mennyi idejükbe fog telni a kivitelezés. Ezen kívül természetesen számos tényezőt kell még szem előtt tartani. Ezek közül a legfontosabbak:

Weboldal típusa

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy webshophoz, személyes brand oldalhoz, egy üzleti oldalhoz vagy egy bloghoz szeretnénk felületet fejleszteni. Egyes típusok drágábbak lehetnek, mert specifikus fejlesztéseket igényelhetnek (pl. kereskedelmi weboldal, ahol bankkártyás fizetésre, felhasználókezelésre is szükség van). Ezeknek a kódolása több időt, energiát vehet igénybe. Ezen kívül a webhely mérete (a fejlesztendő oldalak száma) szintén befolyásolják a költségeket.

Kisvállalkozásodhoz szeretnél weboldalt vagy éppen blogot indítanál? Esetleg üzletedhez készítenél webshopot?

Nálunk megtalálhatod a neked megfelelő webfejlesztőt!

Webfejlesztőt keresek

Front-end vagy back-end fejlesztés mennyisége

Front-end: grafikus felhasználói felület, back-end: háttérben futó folyamatok

Általánosságban elmondható, hogy a front-end fejlesztők azon dolgoznak, hogyan is néz ki a weboldal, milyen dizájn elemeket láthatunk felhasználóként, valamint milyen a felépítése. Minél egyedibb kialakítást, megjelenést szeretnénk, annál nagyobb költségekkel számolhatunk.
Ahhoz azonban, hogy mindez jól működjön és megfelelően funkcionáljon, szükség van a megfelelő háttértámogatásra, amit a back-end csapat adhat meg, akik az űrlapok betöltésével, funkciókkal foglalkoznak.

Annak érdekében, hogy tökéletes legyen az oldalunk, mind a kettőre szükségünk van. Ehhez pedig sokszor valamilyen egyedi webfejlesztést is igénybe kell vennünk és segítséget kell kérnünk. Ha tárhelyek között szeretnénk mozgatni a tartalmat, vagy domain nevet szeretnénk cserélni, nem árt, ha megbízunk egy szakembert. Nézzük, milyen további back-end fejlesztési projektek lehetnek, amik növelhetik a költségeket.

Backand fejlesztések költségei

Szolgáltatás

Költsége

Marketingszoftverek integrációja

(pl.: Salesforce, Marketo, MailChimp)

4.000-20.000 Ft

További e-kereskedelmi funkciók

(pl.: bankkártyás fizetés, szállítási funkciók)

35.000-50.000 Ft

Weboldal üzemeltetése, karbantartása

7.000-500.000 Ft/hó

Tartalomkezelő rendszer kiépítése

(pl.: blogok, posztok, galériák létrehozása)

7.000-30.000 Ft

Nyelvválasztási lehetőség

10.000-15.000 Ft

Keresési szűrők beállítása, létrehozása

5.000-10.000 Ft

Űrlapkezelő rendszer

5.000-12.000 Ft

A projekt összetettsége

Ahogy a fejlesztésnek nincs egy egységes megoldása, kivitelezése, úgy egységes webfejlesztési árakkal sem találkozhatunk. Mindig lesznek átfedések is, de különbségek is, hiszen minden ügyfél más igényekkel érkezik, minden fejlesztő máshogy dolgozik. Viszont összességében elmondható, hogy minél összetettebb egy projekt, a kivitelezési költségek annál magasabbak lehetnek.

Ha például olyan szoftvert szeretnénk használni, ami speciálisabb, komolyabb beállításokat igényel, akkor azoknak a beállítása több időt vehet igénybe. Ha pedig időközben szeretnénk átvinni a tartalmat egy könnyebben kezelhető felületre, akkor számolnunk kell az 5.000-35.000 Ft-os óradíjjal.
A fejlesztők azonban egyeztetnek velünk, megrendelőkkel, mielőtt olyan feladatot végeznének el, ami plusz költséggel jár.

Webfejlesztő munka

Az előzetes megbeszéléseknek köszönhetően elérhető, hogy senkit ne érjen negatív meglepetés

Weboldal üzemeltetése, folyamatos támogatás

Amennyiben elkészült a weboldal, felkerült minden információ és élesben is működik minden, a fejlesztőkkel való közös munka akkor sem áll meg. Ugyanis folyamatosan merülhetnek fel problémák, üzemeltetési kérdések, amik miatt a webfejlesztőnek rendelkezésre kell állnia. Vannak, akik az átlagos, 10.000-15.000 Ft-os órabérrel teszik el. Ugyanakkor olyan szakemberrel is találkozhatunk, aki egy havi 15.000-40.000 Ft-os átlagköltséggel számol. 

Különböző bővítmények alkalmazása: dízájn, marketing feladatok

Nem minden szabadúszó és céges fejlesztő rendelkezik ugyanolyan képességekkel, szaktudással. Egyesek a webdizájn vagy a marketing területén szerezhetnek tapasztalatot, mások ügyesebbek lehetnek a különböző összetett integrációk összehangolásában. Amennyiben egy teljeskörű szolgáltatást szeretnénk, egy webfejlesztő céget érdemes megbíznunk. Akkor nagyobb valószínűséggel kaphatunk egy komplett, jó eredményeket elérő oldalt. Így a SEO-tól elkezdve, a tartalommarketingen át, a felhasználói élményig mindent rendben tudhatunk.

Természetesen a megrendelő igényei alapján készülnek ezek az oldalak, így érdemes lehet tudnunk, hogy milyen kisebb elemekre adjuk ki a pénzt, amikor megbízunk egy céget. 

Web szolgáltatás típusainak árai

Szolgáltatás típusa

Költsége

Weboldaldizájn (weboldal tervezése)

25.000-50.000 Ft/terv

Grafikai tervezés

5.000-10.000 Ft/terv

Márkaépítési munkák

3.000-10.000 Ft/óra

Szövegírás

1-10 Ft/karakter

Keresőoptimalizálás

3.000-10.000 Ft/óra

Webdizájn

Amennyiben nem szeretnénk sablont használni, vagy azt kicsit átdolgoznánk, akkor megéri kérni egy webdizájnt a cégtől. Ezzel láthatjuk, hogyan is fog kinézni a végső oldal, esetleges funkciók hiánya is kiderülhet még ennél a pontnál. Amint a terv elfogadásra kerül, megkezdődik a fejlesztői munka.

Amennyiben esetleg a szabadúszónak nincs tapasztalata webdizájn téren, kapcsolata biztosan akad, akinél meg lehet csináltatni a szükséges grafikai anyagokat. Ennek költsége 25.000-50.000 Ft/terv között alakul.

Grafikai tervezés

Ez a pont abban tér el a webdizájntól, hogy nem a weboldal kinézetét határozza meg, hanem az azon elhelyezkedő képi tartalmakat. Legyen szó bannerről, logóról, illusztrációkról, a grafikusok ezeket a munkákat általában 3.000-10.000 Ft/terv vagy 2.000-7.000 Ft/óra költség ellenében végzik.

Márkaépítési munka

A teljeskörű weboldaltervezésen túl sok vállalat esetében van lehetőség a webfejlesztés árak mellett márkaépítésről is árajánlatot kérni. Ennek célja, hogy a webhely és annak tartalma ténylegesen ott hagyhassa lábnyomát az interneten és az emberek emlékezetében. A másik opció pedig, hogy egy, már létező márkát újradefiniálnak a piacon. Ezekért a feladatokért átlagosan 3.000-10.000 Ft-ot kérnek a szakemberek óránként.

Szövegírás

A szövegírás nem csak azért fontos, hogy tartalom legyen a weboldalon, hanem az ügyfelek informálása érdekében és a keresőmotorok miatt is. A szabadúszók és a vállalkozások is átlagosan 1-10 Ft/karakter közötti összeget költenek szövegírásra. Amennyiben ez a szövegírás keresőoptimalizálással együtt történik, az összeg 4-6 Ft/karakternél is kezdődhet.

Keresőoptimalizálás (SEO)

Már a fejlesztési munkálatok során is figyelembe kell venni pár tényezőt, hogy tökéletes legyen a keresőoptimalizálás. Amennyiben azonban később éreznénk ennek szükségét, kifejezetten SEO tanácsadókat is megkérhetünk, akik 3.000-10.000 Ft/óra díjon dolgoznak.

Tárhely és domain szolgáltató 

A fentieken túl meg kell még említenünk a tárhely-, és domain szolgáltatót, mint árakat befolyásoló tényezőt. Egy új weboldal elindításához ugyanis mindezekre szükség van.

Webtárhely díja

Ez a tárhelyszolgáltatótól és az igénybe vett díjcsomagtól függ. Ez az összeg 5.000 Ft-tól kezdve havi 50.000-60.000 Ft-is lehet, ha 0-24-es ügyfélszolgálatra és mindenféle extra szolgáltatásra is szükségünk van.

Domain díja

Ahhoz, hogy a weboldal működjön, meg kell vásárolni a domain nevet (azt, amit a keresőbe is írunk: pl.: qjob.hu). Ezeknek a költsége átlagosan 2.000-5.000 Ft/év. Ha népszerű nevet választanánk, akkor azonban a több tízezer Ft-os havi kiadás is lehetséges.

Domain név készítése, webfejlesztés

Az előre megbeszélt díjakkal kalkulálva mi magunk is könnyedén kiszámíthatjuk, milyen szakembert bíznánk meg

Mennyibe kerül egy teljesen új weboldal elkészítése? 

A webfejlesztők által elkészített statikus weboldalak 40.000-150.000 Ft között mozognak átlagosan, míg a dinamikus oldalak tipikusan 90.000-350.000 Ft között. Ettől függetlenül az egyedi igényeknek és megvalósíthatóságnak köszönhetően az sem kizárt, hogy egy oldal lefejlesztéséhez több millió Ft-ot kelljen kifizetni.

Ezek az árak fejlesztő cégenként, de még országrészenként is eltérőek lehetnek. A következő táblázatban azt foglaltuk össze, hogy Magyarországon belül nagyjából milyen weboldalfejlesztési költségekkel találkozhatunk.

Elhelyeszkedés szerinti költségek

Település

Fejlesztés átlagos költsége

webfejlesztés Debrecen környékén

90.000-450.000 Ft

Szeged webfejlesztés árai

110.000-500.000 Ft

webfejlesztés Pécsett

110.000-500.000 Ft

webfejlesztés Győr térségében

200.000-800.000 Ft

webfejlesztés Budapesten

350.000-1.500.000 Ft

webfejlesztés Nyíregyháza vonzáskörzetében

100.000-450.000 Ft

   

Minden árajánlat, amit kapunk, kicsit másként fogja megközelíteni a munkát, más elemeket fog magába foglalni, erre számítanunk kell, így a weblak árak is kicsit különbözőek lesznek.

Milyen előnyökkel járhat egy profi webfejlesztő megbízása? 

Manapság az interneten fellelhető tudásnak köszönhetően bárki elsajátíthatja a weboldal készítés alapjait és megvalósíthatja a saját oldalát, így csak a tárhelyet és domain szolgáltatót kell kifizetnünk. Még ha úgy érezzük, hogy értünk is egy kicsit a weboldal elkészítéséhez és webdesign ötletek is vannak a fejünkben, sok-sok munka, míg elkészül a teljes oldal. Valamint a különböző sablonos megoldásoknak köszönhetően egy egyszerűbb weboldal könnyedén létrehozható és kialakítható.

Ha azonban valamilyen különleges, professzionális megjelenést szeretnénk, vagy webshop-ot nyitnánk, esetleg különböző szoftverintegrációkra van szükség, érdemes lehet megnézni, milyen webfejlesztés árak vannak a piacon és felbérelni egy profi szakembert.

Amennyiben ugyanis egy tapasztalt szakembert bízunk meg, nem csak, hogy működni fognak a funkciók, de sokkal hamarabb kész is lehet a weboldal. Ezen kívül pedig segíteni fog a hibák kiküszöbölésében, a felhasználói élmény javításában, de még a weboldal optimalizálásában is.

Habár egy webfejlesztő magas költség lehet nekünk, mégis megéri, mert egy hosszútávú befektetés. Ha pedig még a márkaépítési munkálatokhoz is ért a szakembert, akkor fizető vásárlókat terelhetnek a weboldalra, így a látogatók fizető ügyfelekké válhatnak.

Te is arra jutottál, hogy inkább egy webfejlesztő szakembert bíznál meg?

Most megteheted!

Megbízok egy fejlesztőt

Hogyan spórolhatunk a weboldal esetleges költségein?

A magas tervezői-, és fejlesztői fizetések egyben azt is jelentik, hogy nekünk, mint megrendelőknek többet is kell fizetnünk. A rövid vagy hosszú távú megtakarítás érdekében a következőket tehetjük:

Az esetleges csomagmódosításokat előre beszéljük meg a szakemberrel!

Annak érdekében, hogy mi is megkapjunk mindent, de csökkentsük is a felesleges költségeket, érdemes átbeszélni a paramétereket. Így, amennyiben olyan pontot is tartalmaz a csomag, amit mi nem vennénk igénybe, lehetőségünk van azt kivetetni, ezzel is csökkentve a költségeket.
Így egy 180.000-200.000 Ft-os csomagárat lehet, hogy le tudunk faragni 100.000-150.000 Ft környékére is akár!

Olyan felület válasszuk, amit mi magunk is használhatunk, szerkeszthetünk később! 

A folyamatosan felmerülő költségek elkerülése érdekében érdemes olyan rendszert, felületet választani, ami felhasználóbarát és könnyedén szerkeszthető a későbbiek folyamán is. Így amennyiben blogbejegyzést szeretnénk közzétenni vagy frissítenénk egy információt, nem lesz szükségünk fejlesztőre.

Magyarországon 2 ilyen tipikusan használt és preferált weboldal van: WordPress és a Wix. Mind a kettőnek nagy előnye, hogy akár kereskedelmi tevékenységre, akár brand építésére használnánk, tökéletesen kezelhetők. 

Abban az esetben azonban, ha nagyobb karbantartást szeretnénk vagy teljes arculatváltást, érdemes lehet szakembert fogadni, hogy meggyorsíthassuk a folyamatot, ezzel időt, energiát és költségeket spórolva meg.

Azzal, ha megtanuljuk használni a felületet és nem hívjuk a fejlesztőt olyan feladatokkal, mint a helyesírási hibák kijavítása, óránként 5.000-35.000 Ft-ot spórolhatunk meg!

Válasszuk egy kisebb céget, kisebb csapatot! 

Egy cég esetében az árak a projekt összetettsége, a rajta dolgozó fejlesztői csapat nagyságán is múlik. Éppen ezért, minél több embernek kell dolgoznia az oldalon, a webfejlesztés árak annál magasabbak lehetnek, hiszen az összes ember fizetését is ki kell termelni.

Amennyiben egy egyéni vállalkozót bízunk meg, vagy egy kisebb ügynökséget, ezek a díjak alacsonyabbak lehetnek. Így lehet, hogy egy egyéni vállalkozó 60.000-70.000 Ft-ért, míg egy kisebb cég nagyjából 80.000-110.000 Ft-ból készít el egy WordPress alapú weboldalt.

Az ismétlődő díjakat évente vagy még ritkábban fizessük! 

Amennyiben nem havi rendszerességgel, hanem éves vagy akár 2-3 éves rendszerben fizetjük akár a domain akár a tárhely költségeit, kedvezményeket kaphatunk. Egy 5-10%-os kedvezmény egy 5.000 Ft-os domain esetén 4.950 Ft-os, de egy 15.000 Ft-os esetében már 14.700 Ft-os kiadást jelent éves szinten.

Adjuk át a webhelyre szánt tartalmat! 

Rengeteg időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg azzal, ha előre elkészítjük a weboldalon megjelenő tartalmakat. Hiszen maga az oldal azokra a tartalmakra épül, így ha előre tudjuk, mit szeretnénk látni, gyorsabb, gördülékenyebb lehet a fejlesztés. A fejlesztő pedig ezeket átnézve akár a SEO-ban, akár a tagolásban nyújthat nekünk segítséget, hogy mivel javíthatunk a weboldalunkon.

Az előre átadott feladatokkal akár 8-10 óra munkát is megspórolhatunk, ami egy átlagos, 15.000 Ft-os órabérrel számolva már 120.000-150.000 Ft.

Weboldal tartalom készítés, webfejlesztés

A tartalmak előzetes átadásával gyorsíthatunk a munkafolyamatokon!

Légy rugalmas a projekt időzítésével kapcsolatban!

Amennyiben csökkenteni szeretnénk a költségeket, a „gyors” és „sürgős” kifejezéseket jobb, ha elfelejtjük. Hiszen ezek azok, amik hatalmas mértékben növelhetik a teljes árat. A normál árhoz képest 1,5-2-szeres szorzót is jelenthet, ha 24-48 órán belül szeretnénk a módosítást. Így egy 15.000 Ft-os órabér helyett akár 30.000 Ft-ot is fizethetünk óránként.

Mire kell figyelni, amikor webfejlesztőt vagy ügynökséget bízunk meg?

Mielőtt szerződést kötnénk bármilyen ügynökséggel vagy fejlesztővel, érdemes átbeszélni a szakmai múltját, hogy milyen típusú weboldalakat készített eddig. Valamint át kell tudnunk vele beszélni a következő pontokat is:

  • Weboldal trendek: Érdeklődjünk, hogy követik-e a különböző digitális marketing trendeket, tervezési változásokat és ismerik-e a legújabb, számunkra is releváns szoftvereket. Valamint egyezzünk meg az alapvető dolgokban: gyors reakcióidő, reszponzív weboldal.
  • Tapasztalat az adott felületen: Mielőtt megbíznánk valakit, hogy a már meglévő oldalukon ténykedjen, győződjünk meg, hogy ért a már meglévő felületek használatához. Ilyen lehet a WordPress, Wix, Drupal, Shopify, Shoprenter.
  • Portfólió megtekinthetősége: Ha van lehetőségünk, kérjünk portfóliót, előző ügyfélmunkákat, amik alapján meggyőződhetünk arról, hogy megfelel-e nekünk a minőség. Kifejezetten előnyös lehet, ha tervezési segítséget szeretnénk kérni, hogy látunk más példákat, amikből egyes elemeket esetleg mi is felhasználhatunk.
  • Elérhetőség: Mindig kérdezzünk rá, tisztázzuk előre, hogy webfejlesztő mikor, milyen időintervallumban elérhető a problémáinkkal kapcsolatban.
  • A több éves tapasztalat és a szaktudás ára: Aki 15-20 éves tapasztalattal rendelkezik, annál akár a 25.000-35.000 Ft-os órabér sem ritka. Míg ugye egy pályakezdő vagy junior fejlesztő esetében 5.000-10.000 Ft-os órabér csábítóbb lehet. Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy egy senior szakember 1 óra alatt elvégzi a feladatot, míg a junior kolléga ugyanazt 6-8 óra alatt. Így pedig sokkal jobban járunk a tapasztaltabb szakemberrel.

Keress egy webfejlesztőt a közelben! 

Attól függetlenül, hogy egy weboldalt indítanánk, vagy csak segítségre lenne szükségünk, most megtalálhatjuk a megfelelő szakembert minden feladathoz! Ha már konkrét elképzelésünk van arról, milyen weboldalt szeretnénk, foglaljuk össze a pontos paramétereket és adjunk fel egy hirdetést!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!  Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, több mint 5 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró, aki már számos témában írt cikket, ezúttal a "Webfejlesztés árak" című cikkével segíti az olvasókat. Cikkében részletesen bemutatja a témát és információkat nyújt a szolgáltatás árazásáról.

Hagyj megjegyzést