Article Image

Hogyan él egy fotós Budapesten 1 millió forintra?

Főállás mellett, családi és portréfotózásokat vállalva átlagosan havi 4-500.000 Ft-ot kerestem. Amióta főállásban csinálom, 3-4 millió Ft-ot keresek havi szinten.

Néhány gondolat rólam

Gábor vagyok, 38 éves, fotós. Nem ez az eredeti szakmám, pályaelhagyó vagyok. Ha jobban megnézzük, igazából mégsem, csak épp a vállalati marketing helyett a saját vállalkozásom marketingjével foglalkozom a fotózás mellett. Vácon élek a menyasszonyommal, Linával és a kutyánkkal, Pabloval.

Ki vagyok én és mivel foglalkozom?

Eredetileg közgazdász végzettségem van, marketinggel foglalkoztam sok-sok évig és mellette először csak hobbiból kezdtem el fényképezni, leginkább a kutyámat. Idővel alakult át ez a hobbi először szenvedéllyé, majd pedig szerelemmé. Elkezdtem a munka mellett fotózni. Először csak ismerősöket, de nagyon gyorsan terjedt a hírem, már az ismerősök ismerősei is megkerestek. 3 év után jutottam oda, hogy elgondolkodtam, hogy kilépjek-e a biztos munkahelyről és elkezdjek-e főállásban fotózni. 1 évig örlődtem, de meghoztam a döntést. Azóta, már 4 éve csak a fotózásból élek. Először egyedül, de az egyik fotózás alkalmával találkoztam Linával, ami olyan jól sikerült, hogy mára a menyasszonyom és 2024 nyarára tervezzük az esküvőt.

Mennyit keres egy fotós?

Ez a legnehezebb kérdés. Ha minden jó és annyi munkám van egy adott hónapban, amennyit én szeretnék és tudok is vállalni, akkor akár 4-5,5 millió Ft között is tudok keresni. Ez inkább a főszezonokra vonatkozik. Az esetemben ez az október-november és a nyár. Bár szerencsére egy átlagos hónapban is megkeresek 1-1,5 millió Ft-ot biztosan.

Én kifejezetten családi- és portréfotózással, valamint rendezvényfotózással foglalkozom, ami lehet akár esküvő, születésnap, csapatépítő egyaránt. Így nem vagyok annyira az évszakokhoz kötve, mint egy csak és kizárólag esküvőkkel foglalkozó fotós.

Fotós vagy? Vállalnál extra fotózásokat?

Csatlakozz a Qjob.hu-hoz! Vállalj neked tetsző megbízásokat és keress többet akkor, amikor neked jó!

Csatlakozok

Mivel foglalkozik és mennyit keres a menyasszonyom?

Lina 29 éves, HR-esként dolgozik egy középvállalkozásnál. Ő havi szinten átlagosan 450.000 Ft-ot keres. Így, ketten együtt meg tudjuk teremteni azt az életszínvonalat, amivel minden belefér.

Milyen saját tulajdonaim vannak?

A lakás, amiben élünk, 50-50%-ban közös tulajdon. 2 éve vásároltuk, amihez hitelt kellett felvennünk, de legalább már nem az albérleti díjat fizetjük, hanem a lakás törlesztőjét. (Tehát igazából, ameddig le nem telt a törlesztés, a banké, de ez most részlet kérdés.)

A lakás mellett van még egy autóm. Ez egy 2018-as Ford Focus, amit egész jó áron vettem idén használtan. Mivel rengeteget utazok a fotózások miatt, így szükségem is van egy megbízható autóra és eddig nem csalódtam benne.

Valamint, ha teljessé szeretném tenni a listát, van egy vidéki, csongrádi nyaraló, ami 50%-ban az enyém öröklés révén, de oda nem túl sokszor jártam ki eddig. 

Mennyit tudok félretenni, megtakarítani, esetleg befektetni?

Annak köszönhetően, hogy vállalkozóként dolgozok, sok kiadásom van, de szerencsére tudok is félre tenni. Ha azt nézzük, a fizetésem egy részét a vállalkozásomba fektetem, hiszen néha szükségem van egy-egy új objektívre, lámpára, egyszóval munkaeszközökre.

Másrészt van egy megtakarítási számlám, ahová havi rendszerességgel utalok át 150-200.000 Ft-ot, attól függően, éppen milyen hónapom volt, volt-e valami váratlan nagyobb kiadás.

Terveim közt szerepel, hogy a jövőben vásároljak esetleg egy vidéki nagyvárosban egy lakást. Így szóba jöhet Szeged, Debrecen vagy Kecskemét. Akár kiadni is remek lehetőség lenne, de ha fenntartok magamnak egy szobát, sokkal rugalmasabban tudok fotózni abban a régióban is. Ez azonban még nagyon képlékeny, addig sok minden történhet.

Habár vállalkozóként tudom, hogy nem számíthatok egy hatalmas nyugdíjra, nem ártana félre tennem, az a tervem, hogy ha sikerülne lakást vásárolnom, azt kiadnám és abból lenne némi plusz bevételem, amikor már nem tudok dolgozni.

Közös vagy külön kassza? Hogyan oszlanak meg a költségek a párkapcsolatunkban?

Tudom, ez a kérdés nagyon megosztó tud lenni, sokan kifejezetten az egyik vagy a másik oldalt képviselik. Mi valahol a kettő között vagyunk. Mindkettőnknek van külön bankszámlája, ahová a fizetése érkezik és nagyjából el vannak osztva, hogy ki mit fizet, de teljesen rugalmasan kezeljük.

Általában én fizetem a hiteltörlesztést, biztosításokat, valamint a rezsiből vagy a villanyt vagy a gázt. Lina pedig a rezsi fennmaradó részét és a bevásárlásokat. Ha épp közbejön valami és úgy alakul, én fizetek többet, a szórakozásra, kikapcsolódásra is általában az én fizetésemből költünk.

Rendszeres kiadásaim

Vannak fix kiadások minden hónapban, amire gondolnom kell. A következőket emelném ki.

Kötelezően fizetendő tételek

Ide sorolnám a hiteleket és a biztosításokat. Hitelből csak a lakáshitel van, aminek a havi törlesztője durván 120.000 Ft. Mellé még a lakásbiztosítás durván 50.000 Ft. Az autó biztosítása nagyjából 40.000 Ft. Ezek közül a lakás törlesztője az, ami havi kiadás, a biztosításokat szerencsére csak évente kell fizetni.

Előfizetéseim

Az előfizetések közé sorolnám a mobil, a streaming szolgáltatók előfizetéseit, valamint a TV és az internetszolgáltatást.

A mobil előfizetésünk egy csomagban van, így viszonylag kedvező csomagajánlattal havi 12.000-et fizetünk összesen. Mivel imádunk filmezni, sorozatozni Linával, így 3.500 Ft-ot fizetünk havonta a Netflixre, valamint durván 2.400 Ft-ot HBO-ra. Ezen kívül van egy 2 fiókos Spotify előfizetésünk havi 2.500 Ft-ért. Én nem is élném túl a zenék nélkül az utazásokat. A TV és internet szolgáltatásért pedig havi 6.500 Ft-ot fizetünk, szintén a már említett mobilos előfizetési csomag kapcsán.

Lakhatáshoz kapcsolódó költségek

A mi lakásunk egy 65 m2-es, amerikai konyha+nappali, 2 szobából álló lakás. Ennek a fűtését, hűtését kell havi szinten rendeznünk. A rezsire átlagosan 40-45.000 Ft-ot költünk (ebből a gáz kb. 25.000 Ft, a villany pedig 15.000 Ft), továbbá a közös költség 10.000 Ft.

Étkezésre szánt keret

Igyekszünk, vagyis Lina igyekszik tudatosan megtervezni hétről hétre a menüt, figyelve arra, hogy minden maradékot használjunk fel (nem is értem, hogy csinálja, de olyan isteni kajákat dob össze a 2 napos zöldséges bulgur vagy éppen a húslevesből kimaradt húsból, hogy némelyik séf is megirigyelhetné). Ennek a tudatosságnak köszönhetően viszonylag ritkán kell ételt kidobni, így pedig több pénz maradhat arra, hogy kicsit drágább, esetleg minőségibb termékeket is megvásárolhassunk.

Havonta átlagosan 100-120.000 Ft-ot költünk ételekre. Bár mindig van valami, amit nagyobb tételben vásárolunk, mert éppen elfogyott, mint a liszt, cukor, tészták. Vagy éppen olyan drágább, ugyanakkor egészségesebb dolgok is a kosárba kerülnek, mint az olivaolaj vagy az avokádó.

Fotós élete, pályakezdő

Habár összességében szeretnénk mindig egészségesen élni, néha azért lecsúszik egy kis hamburger vagy pizza

Kisállatok

Már említettem Pablo kutyát. Egy rendkívül játékos, jó kedélyű, vidám kutyus, aki imád mindent, amit velünk csinálhat. Egy menhelyről fogadtuk örökbe, akkor volt 3 éves, most már ő is 2 éve a családunk tagja. Az ő kiadásai inkább negyedéves vagy éves szintűek, mert szeretünk nagy tételben vásárolni, úgy nem csak olcsóbban kijön kg-ja a tápnak, de biztosan lesz is itthon és nem kell minden héten gondoskodni róla. 

Neki 15-18 kg-os tápot szoktunk rendelni, ami 20-22.000 Ft. Egy ekkora mennyiség durván 2 hónapig elég. Ezen kívül az éves oltásai durván 20-25.000 Ft között mozognak. Ugyanilyen rendszeres kiadás volt a kutyaiskola, ahová a 3 hónapos képzésre 55.000 Ft-ot fizettünk.

Az állandó kiadások mellett voltak még egyszeri vásárlások, például póráz, ketrec, játékok, fekhely vagy éppen a kakis zacskók. Ezekre összesen durván 60.000 Ft-ot költöttünk.

Közlekedés

A közlekedés esetében több kategóriát is lehet a mi családunkban alakítani. Egyrészt Lina Vácon belül gyalog vagy biciklivel közlekedik általában, másrészt, ha Budapestre kell utaznia valami miatt, akkor vagy tömegközlekedik vagy autóval megy. Mivel ez nagyon kiszámíthatatlan, így nincs bérlete, hanem jegyet szokott venni.

Én a munkám miatt leginkább autóval megyek mindenhova, mert úgy könnyebb vinnem a felszerelést és gyorsabban, könnyebben megközelíthetem a helyszíneket. Amikor külsős helyszínről van szó, akkor pedig végképp ez a legtökéletesebb közlekedési mód.

Egészségmegőrzés

Nem túl sokat költök egészségmegőrzésre (sajnos). Napi rendszerességgel szedek C-, és D-vitamint, ezeknek a havi költsége 4.000 Ft. Ezen kívül pedig inkább az étkezésre próbálunk figyelni: lehetőségeinkhez mérten bio élelmiszereket vásárolunk, helyi termelőktől (igen, tudom, az avokádó nem az, de néha engedünk a kísértésnek).

Talán még ide sorolható a rendszeres sport. Futni járok el heti 2-3 alkalommal, többre nincs is szükségem, annyit sétálok munka közben, ha külső helyszínen dolgozunk. Mellette pedig 1-2 alkalommal kondizni járok le, általában súlyzós edzéseket csinálok. Így a kondibérletre, felszerelések időszaki frissítésére havi átlagosan 10-15.000 Ft-ot költök.

Szépség, divat

Mivel fontosnak tartom a jó megjelenést fotósként, így igyekszem adni magamra. Havi egyszer fodrászhoz és barberhez járok, ott átlagosan 10-12.000 Ft-ot fizetek. Ezen kívül a hétköznapi bőrápolásra, mint tusfürdő, sampon, arclemosó (igen, Lina megtanított arra, hogy végre ne a tusfürdővel vagy a samponnal mossak arcot) további 3-5.000 Ft-ot költök.

Ruházkodás szempontjából nem szoktam minden héten vagy hónapban vásárolni. Általában inkább a szezonváltások előtt megnézem, melyik ruhám milyen állapotban van, mik azok, amiket pótolni kell, esetleg cserélni és annak megfelelően céltudatosan megyek megvenni az adott darabot.

Szórakozás

Ha hétvégére jön ki egy vagy több nagyobb vidéki fotózás, Linával össze szoktuk kötni a jót a hasznossal. Ez azt jelenti, hogy elkísér a fotózás helyszínére és általában maradunk még 1-2 napot. Ameddig én dolgozok, ő vagy szétnéz a városban vagy a szálláson marad és pihen (mindig 2-3 könyvet hoz, biztos, ami biztos alapon). Ilyenkor egy-egy hétvége alatt szállásra, étkezésre, szórakozásra általában 30-35.000 Ft-ot szoktunk költeni.

Ezen kívül még néha el szoktunk menni moziba vagy étterembe. Ilyenkor 5-10.000 Ft hagyja el a családi kasszát.

Önfejlesztés, képzések

Mivel fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlődjek, ezáltal egyre jobb minőséget tudjak biztosítani az ügyfeleimnek, így rendszeresen képzem magam. Ez általában azt jelenti, hogy neves fotósok tartalmait nézem, olvasom. Kifejezett képzésre már nem költök. Az elején, amikor egy keretet akartam adni a tudásomnak, hogy tényleg tisztában legyek mindennel, elvégeztem egy 1 éves képzést, az akkor 150.000 Ft-ba került. Arra jó volt, hogy lobogtathatok egy papírt és néhány olyan trükköt is mutattak, amit addig nem tudtam.

Fotós felszerelése

Ez inkább az elején volt kifejezetten nagy beruházás, de akkor is fokozatosan haladtam. Amíg csak hobbiként tekintettem a fotózásra és a bridge gépemmel jártam fotózgatni, még táskára sem kifejezetten volt szükségem. Ahogy cseréltem ezt a Sony gépemet egy Canon (EOS 6D Mark II.) full frame gépre és elkezdtem beszerezni a további objektíveket, már sokkal inkább szükségem volt a táskára is. Összesen az első 1-2 évben olyan 2-2,5 millió Ft-ot költöttem a gépparkra. 

Egy fotósnak nem csak a fényképezőből, fényekből vagy objektívekből áll a felszerelése, ugyanolyan fontos egy jó laptop vagy épp egy táblagép!

Egy fotósnak nem csak a fényképezőből, fényekből vagy objektívekből áll a felszerelése, ugyanolyan fontos egy jó laptop vagy épp egy táblagép!

Hivatalos munkavégzés

Ahhoz, hogy hivatalos keretek között tudjak munkát végezni, szükségem volt valamilyen egyéni vállalkozói bejelentésre. Ez sokáig KATA-t jelentett, viszont, mivel alkalomadtán vannak céges megbízásaim is egy-egy rendezvényfotózásra vagy portréfotózásra, amiktől nem akartam elesni, így váltottam és átalányadózó lettem. Az ezzel járó közterhek durván havi 150.000 Ft-ra jönnek ki.

Az átalányadóval felmerülő költségeken kívül még éves 5.000 Ft-os kamarai tagsággal is számolni kell, valamint a könyvelői díjjal. Nekem ismerős végzi a könyvelésem, így én havi 7.000 Ft-ot fizetek csak, ami jelentős kedvezmény, főleg a budapesti árakhoz viszonyítva. 

Vannak olyan költségek, amik költségek ugyan, de visszajönnek, ugyanis az ügyfélnek történő kiszámlázásban benne van. Ilyen a km-díj, amit Budapesten és Vácon kívül 60 Ft/km-ben határoztam meg, valamint a stúdióbérlés, ha műtermi fotózásról lenne szó.

Hogyan néz ki egy hetem?

Kicsit rendhagyó módon nem egy hétfővel fog indulni a hetem bemutatása, mert logikusan felépítve inkább a csütörtök a kezdete a tevékenységeknek.

Csütörtök - napi költés: 6.000 Ft

8:30 - Kicsit elhúzódott az ébresztő, mert tegnap este elég sokáig dolgoztam még. Lina már elment dolgozni, így Pablo ébresztett, mert már 30 perce “késik” a reggelije. Szörnyű napindítás (szerinte biztos).

8:30-9:30 - Megetetem Pablot, felkapok egy melegítő szettet, kabátot, amíg a kutya eszik, utána indulunk le sétálni (Lina reggelente indulás előtt egy gyors pisire leviszi, de ilyenkor jön neki egy nagyobb kör kényelmes séta). Amíg sétálunk, útba ejtjük a kedvenc kávézómat, ahol rendszeresen megveszem a reggeli kávémat és szendvicsemet (1.800 Ft) és nem túl egészséges módon ugyan, de menet közben ezeket el is fogyasztom, ameddig sétálunk.

9:30-10:00 - Hazaérve összeszedem kicsit magamat, elvégzem a reggeli rutinom: fogmosás, arcmosás, beállítom a hajam, felöltözök és megnézem, mindent összekészítettem-e tegnap este a mai munkákhoz. Ma ugyanis hosszú napom lesz. Lesz itt céges fotózás, ahol a középvállalkozás weboldalára kell portrékat készíteni, valamint egy megbeszélés és még egy páros jegyesfotózás, valamint családi fotózás is.

10:00-10:25 - Vácon belül elmentem a vállalkozás székhelyére.

10:25-13:00 - Az első megbeszélés alkalmával annyira gördülékenyen haladtunk, hogy már akkor ki tudtuk választani a megfelelő helyszínt a képek elkészítéséhez, így azzal már nem ment az idő. 12 főt kellett befotózni, volt, akivel nagyon gyorsan haladtunk, mert megszokta már a gépet, de olyan is, akinek kicsit oldódnia kellett.

13:00-14:00 - Mivel egy elég jó kis étterem is van a cég közelében, ahol fotóztam, az ebédet itt oldottam meg (4.200 Ft). Amíg vártam a megrendelt ételre, kihasználtam az időt és elkezdtem átválogatni a képeket, hogy ezzel is előrébb legyek egy kicsit.

14:00-15:00 - Átmentem Budapestre, ahol a következő pár teendőm lesz. Kicsit hamarabb érkeztem, így volt időm megenni azt a sütit, amit Lina a táskámba csempészett reggel. (Isteni finom a zabkeksze!)

15:00-15:30 - Már túl is vagyok egy gyors megbeszélésen, ahol egyeztettük egy vidéki család fotózását, akik a nagyszüleik 50. házassági évfordulójára akarnak egy családi hatalmas fotózást. Mivel ez egy online megbeszélés volt, praktikusan a következő fotózásom helyszínén, a Városligetben oldottam meg.

15:30-17:00 - Egy jegyespár fotózásán is túl vagyunk ma. Mivel mind a ketten eredetileg is budapestiek, így egyértelműnek tartották, hogy a jegyesfotózásuk is itt legyen, ráadásul azon a helyen, ahol megismerkedtek, a Városligetben.

17:00-18:00 - A jegyesfotózás után átmentem egy stúdióba, ahol a mai utolsó munkám lesz, egy családi fotózás. Kicsit későn van már, nem is sűrűn szoktam ilyenkor fotózásokat vállalni már, de mivel vidékiek és nem tudták máshogy megoldani, kivételt tettem.

18:00-19:15 - Lezajlott a stúdiómunka, nagyon jó volt a hangulat, nem bántam meg, hogy elvállaltam őket még ilyen későn is.

19:15-19:30 - Összeszedtem a dolgaimat, irány haza, mert már kopog a szemem az éhségtől, Lina pedig valami vacsival vár.

20:30 - Végre hazaértem és ahogy beléptem a lakásba, már éreztem is, hogy Lina a kedvencemet főzte, Carbonarat. Zseniális ez a nő!

21:30 - Mivel elég durva napom volt, nagyon elfáradtam, gyorsan túlesek a fürdésen és megyek is aludni. Ez most egy ilyen nap.

22:30 - Azt hiszem, ez volt az a pont, amikor utoljára néztem az órára, utána kidőltem és azonnal el is aludtam.

Péntek - napi költés: 142.300 Ft

7:30 - Ébresztő. Pablo ma boldog lehet, mert időben érkezik a reggeli.

Pablo egyik kedvenc elfoglaltsága a fűben való hempergés. Az egyik kedvenc képem róla

Pablo egyik kedvenc elfoglaltsága a fűben való hempergés. Az egyik kedvenc képem róla

7:30-9:00 - Elkészülök, ma már séta előtt van időm rendesen felöltözni, majd jön a szokásos etetés, séta, reggeli. (1.800 Ft)

9:00-10:00 - Ma kicsit lassabban indul a nap. A délelőtt folyamán van pár itthonról intézős ügyem. Érkezik az sms, hogy levonták a hiteltörleszést (120.000 Ft), valamint a Netflixet is (3.500 Ft). Ez legalább emlékeztet rá, hogy ne felejtsem el befizetni a villanyszámlát (17.000 Ft), amit meg is tettem. 

10:00-11:30 - Dolgozok egy kicsit, befejezem a tegnapi céges fotózás képeinek a kiválogatását, valamint még a jegyesfotózás 300 képén is átszaladtam és csináltam egy előválogatást.

11:30-12:30 - Összedobtam egy gyors ebédet, amit meg is ettem. Most csak Air Fryerben sütöttem egy kis halrudacskát és zöldséges bulgurt csináltam mellé.

12:30-13:00 - Átmentem Veresegyházára, ott lesz a mai egyetlen fotózásom. Egy hölgynek készítek termékfotókat a webshopjához (igen, néha ilyen jellegű munka is becsúszik).

13:00-15:00 - Termékfotózások

15:00-16:30 - Hazavezettem Vácra

16:30-17:30 - Linával megsétáltattuk Pablot, majd jön a délutáni műszak, ameddig Lina elkészíti a vacsit.

17:30-20:30 - Befejeztem a nyers képek válogatását, valamint elkezdtem az utómunkázást.

20:30-22:30 - Elfogyasztottuk a vacsorát, beszélgettünk kicsit, megnéztünk egy sorozat részt, majd összepakoltunk a hétvégére, ugyanis holnap reggel indulunk Balatonfűzfőre. 

Szombat - napi költés: 33.500 Ft

5:30-6:30 - Elvégezzük a reggeli készülődést, ameddig én bepakolom a kocsiba a cuccokat, Lina elszalad Pabloval egy gyors sétára, majd mind a 3-an kocsiba ülünk és irány Balatonfűzfő. Időközben tettünk egy kitérőt, tankoltunk (22.500 Ft), majd mentünk is tovább.

6:30-8:30 - Viszonylag gyorsan átértünk, így van időnk még egy gyors kávéra, az első fotózás ugyanis csak 9-kor kezdődik.

9:00-11:00 - A fűzfői kilátónál találkozunk a fotózás résztvevőivel, ugyanis itt, valamint az erdőben is fognak képek készülni. Ezek a képek egy párról készülnek, akik az évfordulójuk megünneplése alkalmából szerettek volna közös képeket, amiket profi csinál.

11:00-13:00 - Mi is sétáltunk még egyet Linával és Pabloval, valamint kerestünk egy helyet, ahol isteni hambit árulnak, hogy egy padon ülve, Pablo kuncsorgása mellett ehessük meg (3.200 Ft). Ritkán vannak ennyire nyugodt étkezéseink a napi rohanás mellett. Ezért is szeretjük annyira ezeket a napokat, amikor eljöhetünk otthonról.

13:00-15:00 - Mivel szabad volt a délutánunk, amit csak egy órás fényképezés szakít meg, Pablot leadtuk egy kutyakozmetikushoz, amúgy is ráfért már a teljes tavaszi felfrissítés, mi pedig szétnéztünk a városban, úgy bolyongva, hogy 15:00-ra a Partisétánynál legyünk, ahol a fotózás lesz.

15:00-16:15 - Megtörtént a fotózás, szerencsére nem volt ragyogó napsütéses idő, így rengeteg jó kép készült a sétányon, stégeken, mólókon. Nagyon szeretek ilyen helyeken fotózni, mert nem csak a modell számít, vagy az, én, hogy állítom be a gépet, hanem a természetre is tekintettel kell lenni.

16:15-18:30 - Felvettük Pablot és továbbra is sétáltunk. Igen, tudom, rengeteget sétálunk. A svédek szerint napi 10.000 lépés az ideális az egészség megőrzése érdekében. Hát, a mai 21.000 lépésemmel azt hiszem, letudtam a sportot mára.

18:30 - Elfoglaltuk a szállást, rendeltünk egy pizzát és üdítőt (7.800 Ft), majd maratoni filmnézés mellett bealudtunk.

Vasárnap - napi költés: 46.400 Ft

9:00-10:00 - Ma extra későn indult a nap, vagyis az enyém. Lina a szokásos módon már 6:30-kor ébren volt. Megetette Pablot, elvitte sétálni, így nem az én nyakamba ugrált, hogy éhes. Szokásos reggeli készülődés, elfogyasztottuk a reggelit, amit tartalmaz az ár, majd fizettünk (34.000 Ft) és elindultuk a következő helyszínre.

10:50-kor megérkeztünk Velencére. Ez most azért különleges fotózási helyszín, mert az alany nem más, mint Lina, valamint Pablo. Imádom őket fotózni!

12:00 - Nagyjából dél lehetett, mikor fotózás közben találtunk egy kis családias éttermet, ahol ettünk egy isteni finom babgulyást, valamint máglyarakást (12.400 Ft). Nem egy tipikus kombináció, de tökéletes volt!

14:00-16:00 - Az Agárdi Horgásztanyán béreltünk egy csónakot és a következő 1,5-2 órát a vízen töltöttük. Azt hiszem, a mai napon sem fog hiányozni a plusz edzés. Még szerencse, hogy a hétvége ilyen aktívan telt, mert kedden voltam utoljára edzeni.

16:00-17:30 - Hazaértünk Vácra, Pablo teljesen kifáradt, végig aludt a kocsiban és otthon is az első dolga az volt, hogy körbe szaglászott és lefeküdt aludni. Nem mondom, mi is nagyon elfáradtunk!

17:30-18:30 - Gyors vacsi, zöldségekkel megpakolt szendvics és azt hiszem, mára már csak sorozatunk, fürdünk és alszunk.

Gone girl sorozat

Néha nekünk is szükségünk van arra, hogy csak feküdjünk és pihenjünk

Hétfő - napi költés: 33.800 Ft

8:00-9:00 - Ébresztő, Pablo megetetése, szokásos reggeli séta, közben reggeli (1.800 Ft).

9:00-13:00 - Belefogtam a képek utómunkázásába, retusáslásába és annyira belemerültem, hogy azon kaptam magam, hogy korog a gyomrom az éhségtől. A tegnapi maradékokból összedobtam egy gyors szendvicset, ma ez lesz az ebédem.

13:00-14:00 - Kellett egy kis pihenő, mert elég fárasztó volt ez a pár óra, így levittem sétálni Pablot és útközben meghallgattam egy podcast részt, felkészülve a következő utómunkás feladatokra.

14:00-16:30 - Mivel nem szeretem magam előtt tolni hetekig a képek utómunkáját, ha nem muszáj, így inkább ilyenkor, amikor nincs fényképezés, ezzel foglalkozom. Ezt pedig csak Lina hazaérkezése szakítja félbe, aki megérkezett a bevásárlással (32.000 Ft). 16:30

18:00 - Segítettem kipakolni Linának, aki már 19:00-re megy is tovább a barátnőivel találkozni, így csak kipakoltunk, váltottunk pár szót és el is ment.

18:00-19:30 - Lementem én is az edzőterembe, csináltam egy órás súlyzós edzést, majd felfrissülve irány haza, dolgozok még egy kicsit, míg Lina haza nem ér.

19:30-22:00 - További pár óra képszerkesztés, minőség javítása. A nap végére sikerült teljesen befejezni a céges megrendelést, valamint a csütörtöki jegyesfotózás képeit. Ezekre azonban holnap még visszatérek, megnézem még egyszer friss szemmel is. Most ideje aludni.

Kedd - napi költés: 7.500 Ft

8:00-tól 12:00-ig ugyanaz volt a mentrend, ami a hétfő napon, haladtam a munkákkal. Leadtam a cégnek a profilképeket, valamint kicsit még módosítottam a jegyespár képein, de délben végül azokat is elküldtem. (Reggeli: 1.800 Ft)

12:00-14:00 - Összedobtam egy bolognait, megebédeltem.

14:00-14:30 - Volt egy online megbeszélésem, ahol egyeztettünk egy következő, nyáron esedékes munka kapcsán. Az egyik gimnáziumi osztálytársam lakodalma lesz, oda szeretnének majd jegyesfotózást is, valamint esküvői fotósnak is engem gondoltak.

14:30-17:00 - A változatosság kedvéért (ja nem) most is utómunkával teltek ezek az óráim. Úgy néz ki, sikerült a családi fotózás végére is eljutnom, nekik is elküldtem az anyagokat. Sokat tud számítani, hogy a felszabaduló 1-2 órában is szelektálok, válogatok a képek közt.

17:00-18:00 - Hazaért Lina, hozott egy jó kis kínai kaját vacsira (5.700 Ft), mert tudta, hogy ma is sokáig fogok dolgozni. Azt megettük és vissza is tértem a feladatokhoz. 

18:00-20:00 - Elkészítettem a saját közösségi média oldalaimra a következő heti posztokat, valamint nagyvonalakban kitaláltam, mik fognak kikerülni a rá következő héten.

20:00-00:00 - Ma ráhúztam még egy kicsit a munkára: kiválogattam a Veresegyházán készült képeket, valamint Balatonfűzfőn tartott fotózás eredményeit. Meg persze néhányat a Velencei tónál készült képek közül is, mert Lina nagyon ki akarta már tenni instára az egyiket. Belekezdtem az utómunkába is, de éjfélkor kidőltem.

A közösségi média jelenlét megtervezése elengedhetetlen a munkához, hiszen ez biztosítja, igazolja az ügyfeleknek a minőséget!

A közösségi média jelenlét megtervezése elengedhetetlen a munkához, hiszen ez biztosítja, igazolja az ügyfeleknek a minőséget!

Szerda - napi költés: 20.600 Ft

8:00-10:00 - Reggel a szokásos reggeli kör mellé, a reggeli elé beiktattam egy gyors futást is Pabloval, hátha felpörget és készen állok majd a mai napra is.

10:00-13:00 - Dolgoztam, képeket szerkesztettem.

13:00-14:30 - Elugrottam a városba, rendeltem ebédet Lina munkahelyéhez közeli kifőzdében, így mire odaért, már ehettük is. (4.400 Ft)

14:30-18:00 - Beültem egy közeli kávézóba dolgozni, jó néha kiszakadni a 4 fal közül. Közben legurult néhány kávé, szendvics, limonádé. (8.200 Ft)

18:00-21:00 - Beültünk a haverokkal egy pizzára, elmentünk biliárdozni (8.000 Ft). Az elmúlt 1-2 hétben kicsit eltűntem a köreikből, annyi munkám volt, így ez most nagyon jó esti levezetés volt.

Heti ráfordítás összegzése

Az elmúlt héten a következő kiadásaim voltak:

  • Csütörtök: 6.000 Ft
  • Péntek: 142.300 Ft
  • Szombat: 33.500 Ft
  • Vasárnap: 46.400 Ft
  • Hétfő: 33.800 Ft
  • Kedd: 7.500 Ft
  • Szerda: 20.600 Ft

Az összesen: 290.100 Ft. Nem mondom, nem utazunk minden héten ennyit vagy nem rendelünk ilyen gyakran házhoz. Viszont kár tagadni, vannak ilyen napok. Néha nem találjuk az egyensúlyt a munka és a magánélet között, de igyekszünk együtt tökéletesíteni.

Hogyan készül a havi költségtervezésem?

Ha meg kellene határozni, hogyan gazdálkodom egy hónapban, a következő kategóriákat hoznám létre:

  • Megtakarítás: mikor mennyi pénzt sikerül félretenni.
  • Lakhatás: átlagosan 20.000 Ft (rezsi rám eső része)
  • Biztosítás: kb. 120.000 Ft
  • Szórakozás: kb. 80.000 Ft
  • Önfejlesztés: 0 Ft
  • Egészség: kb. 15.000 Ft
  • Bevásárlás rám eső része: nagyjából 50.000 Ft
  • Egészség: kb. 15.000 Ft
  • Szépségápolás: kb. 15.000 Ft
  • Vállalkozással kapcsolatban felmerülő költségek: kb. 150-200.000 Ft

Ez durván 450.000 Ft összesen. Ez az, ami mindig fix, de mindig vannak olyan napok, amikor fölé kell menni. Igyekszünk nem feltétlen költekezni feleslegesen, de hát néha megesik, hogy többet költünk szórakozásra, utazásra vagy gyorsétteremre, mint szerettünk volna. Ez általában ad annyi löketet, hogy a következő 1-2 hónapban biztosan visszább fogjuk magunkat.

Utószó, az eddigiek értékelése

Fotósként számomra Budapest és körzete csodálatos lehetőségeket rejt. Mindemellett hatalmas a konkurencia, így elkezdeni nagyon nehéz volt. Ha nem jöttek volna az ajánlások, nem tudom, mi lett volna velem.

Viszont nagyon buzdítom arra a kezdő fotósokat, hogy ne dobjanak el csapot, papot csak azért, mert holnaptól fotózni szeretnének. Annyira sok a jó és a közepesen jó szakember is, hogy nem biztos, hogy akár hónapokon belül szereznek annyi megrendelőt, amennyiből fenn tudnak tartani egy addig megszokott életszínvnalat. Valamint ne feledd, habár valószínűleg a fotózás részét imádod a legjobban, nem az teszi ki a munkád döntő többségét! 

Szintén egy kis jó tanács kezdőknek: ne félj hirdetni magad! Tényleg! Csináld a tőled telhető legjobban, amit csinálsz és jó leszel! Használd az ismerőseidet, a meglévő közösségi média felületeidet, a weboldalad vagy ha annyira az elején vagy, szakemberkereső portálokat is bevethetsz, mint amilyen a Qjob is.

Fotós vagy? Vállalnál extra fotózásokat?

Csatlakozz a Qjob.hu-hoz! Vállalj neked tetsző megbízásokat és keress többet akkor, amikor neked jó!

Csatlakozok

Így összegezve és leírva, mennyit és miket költöttünk a héten, látom, hogy kicsit sok lett a rendelés, a vendéglátóhelyen való étkezés. Erre a jövőben sokkal jobban kellene figyelnünk. Nem csak azért, mert egyébként jobban esik a hazai koszt, de azért is, mert sokkal olcsóbb is!

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést