Article Image

10 módja annak, ahogyan a nyári időjárás károsíthatja az otthonát

Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen különböző módokon okozhat kárt a nyári időjárás a házában - és hogyan előzheti meg vagy javíthatja ki őket!

Nyári napjainkat szívesen töltjük a tengerparton, úszunk, grillezünk, vagy izgalmas utakon autózunk. Azonban, míg a nyári időjárás tökéletes a szórakoztató tevékenységekhez, a hőség, a pára, a száraz forró szél és a nyári viharok komoly károkat okozhatnak az otthonunkban. Szerencsére vannak módszerek, melyekkel megelőzhetjük (és kijavíthatjuk) a károkat.

Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen különböző módokon okozhat kárt a nyári időjárás a házában - és hogyan előzheti meg vagy javíthatja ki őket!

A festék leválása a falakról

A hőség, a páratartalom és az általános hőmérséklet-változások csúnya károsodásokat okozhatnak otthonunk belső és külső festékében. Például, ha a fürdőszobájában vagy konyhájában a nyarak alatt általában magas a páratartalom, észreveheti, hogy a falakon és szekrényeken levő festék elkezd hámlani. Ennek megelőzése érdekében ügyeljen arra, hogy a szobák megfelelően szellőzzenek és a légkondicionáló működjön. Megfontolhatja akár egy párátlanító berendezés elhelyezését is a szobában.

Amennyiben kétségei vannak, keresse fel egy szakember segítségét, aki segít megbizonyosodni arról, hogy a megfelelő lépéseket teszi-e otthona festésekor. És ha már tapasztalt festékkárokat, egy szakember segíthet a javításban és a felület újrafestésében.

Bármilyen szakembert keres, itt megtalálja!

Szakembert keresek

Barna foltok a gyepen

Az ilyen pázsitok gyakran hűvösebb évszakokban kedvelt fűfajtákat tartalmaznak, mint például a Kentucky-kékperje, a csenkeszek és az évelő rozsfű. Ezek a fűfajták a forró és száraz nyári hónapokban dormánssá válhatnak, ami kevésbé élénk, világoszöld vagy barna megjelenést kölcsönöz a fűszőnyegnek. Ez teljesen normális, és a gyep újra zöld lesz, amennyiben betartja a következő tippeket:

  • Mélyen, de ritkábban öntözzön (lehetőleg a reggeli órákban). A csepegtető öntözőrendszer általában hatékonyabb, mint a szórófejek.
  • Ne vágja túl rövidre a füvet, mivel ez lehetővé teszi a több hőség és napfény káros hatásait. Célozzon meg körülbelül 7,5 cm magasságot.
  • Győződjön meg róla, hogy a fűnyíró pengéi élesek. Az tompa pengékkel történő nyírás sárgára vagy barnára változtathatja a pázsitot.
  • Ne trágyázza túl. A túl sok nitrogén leégetheti.
  • Fontolja meg a gyep szellőztetését is (ha meleg évszakban kedvelt fűfajtája van, vagy ha a talaj túlságosan tömörödött).

Néha a nyári eső és páratartalom gombásodást segíthet elő, ami barna foltokhoz vezethet. Ilyenkor érdemes lehet gombairtó szer használatát megfontolni. A helyi specialisták segíthetnek megelőzni ezeket a problémákat, vagy segíthetnek megoldást találni a javítására.

Kerítések károsodása 

A térelválasztók minden oldalról ki vannak téve az elemeknek, és a nyár folyamán a túlzott nedvesség, a szélsőséges hőmérsékletek, az erős szél és a viharok károsíthatják őket. A forró idő és a napközbeni hőmérséklet-változások torzíthatják a festéket. A túlzott nedvesség és páratartalom rozsdásíthatja a fém kerítést, vagy rothadáshoz vezethet a fánál.

Ha olyan területen él, ahol nyári viharok és hurrikánok vannak, valószínűleg már tudja, hogy az erős szél és az eső kilazíthatja a kerítésoszlopokat, és hajlíthatja vagy törheti a kerítéspaneleket. A viharos időjárás más közeli szerkezeteket vagy fadarabokat is leszakíthat, amelyek aztán károsíthatják a kerítést.

Ezen a nyáron legyen előrelátó! Maradjon a javításokkal naprakészen, és tartsa be az éves karbantartást, hogy megelőzze a komoly problémákat a nyár változékony időjárásában. Távolítsa el a gyenge fadarabokat, amelyek leeshetnek és eltalálhatják a kerítést.

Gondoskodjon arról is, hogy a kerítésoszlopoknak megfelelő vízelvezetésük legyen, hogy megakadályozza a nedvesség összegyűlését az alapok körül. Cserélje ki a rozsdás oszlopokat, és tartsa a kerítést szabadon a szeméttől, amely túlzott nedvességet tarthat vissza, vagy tűzveszélyt jelenthet. Választhat is egy tartós kültéri festéket és tömítőanyagot, hogy a kerítése a legjobb formáját hozza.

A nyári időjárás kikezdte a kerítését?

Bízza szakemberekre a javítást és az éves karbantartást. Lépjen kapcsolatba a kerítésjavítás szakértőkkel most.

Kérjen ajánlatot

Rothadás a kültéri fából készült szerkezeteken

A fa szerkezetek, mint például a teraszok, pergolák és a kültéri bútorok, penészesedhetnek, mohásodhatnak, rothadhatnak és rozsdásodhatnak a párás éghajlaton. De ha rendszeresen karbantartja és ellenőrzi ezeket a területeket, megelőzheti a problémákat.

Fontolja meg a nyomásmosást és a terasza, valamint a bútorai szükséges lezárását, hogy megszabaduljon a penésztől és a mohától. Emellett védekezzen a forró nyári napsugárzás ellen, például fák, cserjék, pergola vagy napellenző segítségével.

Időről időre ellenőrizze a teraszát és a bútorait! Ha rothadást vagy hajlást észlel, szüksége lehet egy szakemberre a javításokhoz.

Ha újra kell festenie a fa szerkezeteidet, győződjön meg róla, hogy megfelelően előkészítette a felületet a festés előtt. Az előkészítés gyakran magába foglalja a csiszolást, tisztítást és az alapozást. Használjon magas minőségű alapozókat és festéket, és ügyeljen arra, hogy ne fessen, amikor kint forró és párás az idő. Ha befejezte a munkát, érdemes lehet lezáró anyagot felvinni, hogy megvédje őket az UV-sugaraktól.

A tetőanyagok gyengülése 

Nyáron a páratartalom elősegítheti a nedvesség és a penész kialakulását, ami a tetőcserép görbülését és hajlását okozhatja. A deformálódása repedéseket és szakadásokat okozhat, amelyek végül szivárgáshoz vezethetnek.

A nyári viharok és a forró, száraz szelek is károsíthatják a cserepet vagy a tetőszerkezetet. A hő kiszáríthatja a szellőzők és a világítás körüli tömítőanyagot, amely szintén túlzott nedvességet engedhet be. Ha a nyári napokon nagyon meleg van, de éjszaka hűvös, a hőmérséklet-változások miatt a tető kiterjedhet és összehúzódhat, ami gyengítheti a tetőanyagot és szivárgást okozhat.

A rendszeresen ütemezett tetőkarbantartás és ellenőrzés minden háztulajdonos számára elengedhetetlen. Gondoskodnia kell arról is, hogy a tető szerkezetileg stabil legyen. Egy megfelelően gondozott tető befolyásolja az ingatlan értékét.

Beton repedések és elhalványuló felületek

Az UV sugarak károsíthatják és kifakíthatják a betonfelületeken lévő dekoratív elemeket, mint például a bejárati utakat, padlókat, teraszokat és alapozásokat. Idővel a nyári hőség még a beton repedését is okozhatja.

A bejárók és teraszok esetében fontolja meg, hogy rendszeresen UV-álló tömítőanyagot alkalmazzon, hogy a felület jól nézzen ki. Ajánlott a foltokat gyorsan eltávolítani, mielőtt beszívódnának a betonba. Ezenkívül javítsa meg a repedéseket, vagy cserélje ki a sérült és törött lapokat, ahogy szükséges!

A keményfa padlók elszíneződése és hajlása 

A páradús környezet miatt a keményfa padlókban lévő természetes fa rostok növekedni és terjeszkedni kezdenek, ami azt eredményezi, hogy a padló eltorzul, kupásodik vagy felfelé nyomódik. Ha a keményfa padlók egyenetlen felületet képeznek, tartós repedéseket és károsodást okozhatnak.

A National Wood Flooring Association azt javasolja, hogy az év során otthona páratartalmát tartsa 30%-50% között. Ha otthona a nyári hónapokban átlagosan páradúsabb, akkor érdemes lehet beépíteni egy egész házra kiterjedő páramentesítőt. Ez segít megvédeni a padlózatot attól, hogy a felesleges nedvességtől megduzzadjanak és kiterjedjenek. Ha a kár már megtörtént, akkor új padlót kell beépíteni, vagy javításokat kell végezni. Érdemes lehet megcsiszolni és újra befejezni a fát is.

Másik probléma, amely előfordulhat: az UV károsodás megváltoztathatja a padló színét. Ha keményfa padlója van, észreveheti, hogy egyes részei világosabbak vagy halványabbak - különösen az ablakok közelében lévő területeken. Ezt azzal előzheti meg, hogy szőnyegeket helyez a padlóra, áthelyezi a bútorokat, és ablakvédőket telepít, hogy megvédje a keményfát a közvetlen napfénytől.

Penészképződés

A forró hőmérsékletek és a magas páratartalom ideális környezetet teremtenek a penész számára. Ha mindehhez hozzáadjuk a gyenge szellőzést és a nedvességszabályozás hiányát, akkor komoly problémákkal szembesülhetünk a nyáron.

Gondoskodjon arról, hogy otthona megfelelően szigetelt legyen, hogy segítsen a belső hőmérséklet hűvös és penészmentes fenntartásában. A légkondicionáló és a páramentesítő használata segíthet a felesleges nedvesség megelőzésében. Amíg otthona megfelelő szellőzéssel és páratartalommal rendelkezik, segíthet védeni otthonát.

A ház alapjaihoz kapcsolódó problémák

Az Ön régiójában a nyarak szárazak és forrók? Ha igen, figyelje a háza körüli talajt. A szárazság-szerű körülmények kiszáríthatják a földet, ami elmozdulást és zsugorodást okozhat, súlyos a ház alapjához kapcsolódó problémákat eredményezve, mint például:

  • A ház alapjának repedései
  • Belső fal repedések
  • Ajtók, amelyek nem záródnak be
  • Kidudorodó padlók
  • Kibővített tömítések és tömítőanyagok

Ha észreveszi ezeket a jeleket, vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel. Ők segíthetnek meghatározni a probléma okát és javításokat javasolhatnak.

Légáramlási és szellőzési gondok

Lehet, hogy észrevette, hogy a rossz szellőzés és a magas páratartalom különféle károkat okoz nyáron. A penész képződéstől a festék leválásáig - sok ilyen probléma megelőzhető, ha otthona belső terét hűvös és túlzott nedvességtől mentes állapotban tartja.

A jó légáramlással rendelkező otthon kényelmesebb és kevésbé költséges. Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílásai szabadok legyenek a szemétől (és a penésztől), és szervizeltesse a légkondicionáló rendszerét. Béreljen egy helyi, magas minősítésű HVAC-szerződőt, aki értékeli a rendszerét, karbantartást végez vagy javításokat végez.

Légáramlási és szellőzési problémákat tapasztal?

Forduljon szakemberekhez a légkondi szereléshez.

Kapcsolatfelvétel

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést