Article Image

Hogyan válasszuk ki a megfelelő WPC kerítést?

Fedezze fel a wpc kerítés alapanyagok előnyeit és válassza a legjobbat otthonához. Kattintson és olvassa el most!

A WPC, vagyis a Wood Plastic Composite, egy egyedülálló fa-műanyag kompozit anyag, amely egységesíti a fa és a műanyag előnyeit. A WPC előállítása során a fa és a műanyag összekeveredik, majd magas hőmérsékleten és nyomáson formázzák. Ennek köszönhetően a WPC kerítések nagyon tartósak és ellenállóak a külső tényezőkkel szemben, ugyanakkor megőrzi a fa természetes megjelenését és textúráját is.

Tartalomjegyzék

Az WPC előnyei és hátrányai

A WPC kerítések számos előnnyel rendelkeznek, amelyek vonzóvá teszik őket a kerttulajdonosok számára:

  • Tartósság: A WPC egy hosszú élettartamú anyag, mivel ellenáll a korhadásnak, a penészedésnek, és a rovarok támadásának. Ez azt jelenti, hogy egy WPC -ből készült kerítés sokkal tovább fog tartani, mint egy hagyományos fakerítés.
  • Karbantartásmentesség: A WPC kerítéseknek nincs szükségük festésre, lakkozásra vagy impregnálásra, ami időt és pénzt takarít meg a tulajdonos számára. Egy egyszerű vízzel történő tisztítás elegendő a kerítés karbantartásához.
  • Időjárásállóság: Ellenállnak az UV-sugárzásnak és a nedvességnek, így nem fakulnak vagy deformálódnak az idő múlásával sem.
  • Környezetbarát: A gyártás során gyakran újrahasznosított anyagokat használnak fel, ami csökkenti az erdőirtást és a műanyag hulladékot.

Azonban a WPC kerítéseknek is vannak hátrányai, amelyeket érdemes figyelembe venni:

  • Ár: A WPC kerítések általában drágábbak, mint a hagyományos fakerítések. Azonban hosszú távon ez a befektetés megtérülhet a kevesebb karbantartás és az élettartam miatt.
  • Súly: Ezek a kerítések általánosan nehezebbek is, mint a fakerítések, ami megnehezítheti a telepítést és a szállítást.
  • Hőtágulás: A WPC hőtágulása nagyobb, mint a fáé, ami a hőmérséklet-ingadozások miatt hátrányt jelent, hiszen a kerítésben repedések keletkezhetnek. Viszont a megfelelő tervezéssel és szereléssel ezt a problémát minimalizálni lehet.

Összefoglalva a WPC kerítések számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos fakerítésekkel szemben, mint például a tartósság, a karbantartásmentesség és az időjárásállóság. Ugyanakkor, a magasabb ár és a súly is fontos szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a döntés során. A WPC kerítések kiválasztásakor érdemes mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb kerítést.

Ne hagyd a véletlenre a WPC kerítés kiválasztását és telepítését!

Keress egy megbízható WPC kerítés szakembert!

Szakértőt keresek

Wpc kerítés modern kivitelezése

Barna-fekete fa hatású wpc kerítés

A WPC kerítések főbb típusai

Lámpalázas kerítés

A lámpalázas kerítés egy modern, letisztult megjelenésű kerítéstípus, amely a WPC anyag előnyeit kihasználva hosszú élettartamot és karbantartásmentességet biztosít. Egyre népszerűbb azok között, akik egy stílusos, de mégis praktikus kerítést szeretnének. A lámpalázas kerítés jellemzője, hogy a kerítés elemei egymástól egyenletes távolságra helyezkednek el, lehetővé téve a fény áramlását és a természetes megjelenést.

Szalagkerítés

A szalagkerítés egy áttetszőbb és könnyedebb megjelenésű WPC kerítéstípus. A kerítés elemei vékony szalagok formájában vannak elrendezve, amelyek között rés van, így biztosítva a kilátást és a szellőzést. A szalagkerítés ideális választás azok számára, akik nem szeretnének teljesen elzárni magukat a külvilágtól, de mégis szeretnének egy stílusos és tartós kerítést.

Láncszemű kerítés

A láncszemű kerítés a WPC anyagot egy erős és strapabíró, de kevésbé esztétikus megoldással kombinálja. A kerítés elemei egymáshoz kapcsolódó láncszemekből állnak, amelyek megfelelő védelmet és tartósságot biztosítanak. A láncszemű kerítés gyakran választásra kerül olyan helyeken, ahol a biztonság és az ellenállóképesség fontosabb, mint az esztétika.

Dekoratív mintás kerítés

A dekoratív mintás kerítés a WPC anyag előnyeit egy különleges és esztétikus megjelenéssel ötvözi. A kerítés elemein különféle minták és formák találhatók, amelyek egyedi és stílusos megjelenést kölcsönöznek az otthonnak. A dekoratív mintás kerítés lehetővé teszi, hogy kifejezzük egyéniségünket és összhangba hozzuk a kerítést a kert és az otthon stílusával.

WPC kerítések főbb típusai és áraik

Típus

Jellemzők

Árak (lineáris méterenként)

Lámpalázas kerítés

Egyszerű, modern design, szellős szerkezet

4.800 Ft - 8.000 Ft

Szalagkerítés

Klasszikus megjelenés, magasabb szintű privátosság

6.000 Ft - 12.000 Ft

Láncszemű kerítés

Robusztus, időtálló, nagyobb területek elkerítésére

8.000 Ft - 15.000 Ft

Dekoratív mintás

Egyedi mintázatok, esztétikai megjelenés

12.000 Ft - 20.000 Ft

Ez a táblázat a WPC kerítések főbb típusait és azok árait mutatja be. A táblázatban szereplő árak tájékoztató jellegűek, a tényleges árak eltérhetnek a különböző gyártóktól és telepítőktől függően.

Milyen szempontok alapján válasszunk WPC kerítést?

A WPC kerítés kiválasztása során fontos figyelembe venni a kerítés célját. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb célokat, és ezekhez milyen szempontokat érdemes mérlegelni.

Biztonsági megfontolások

Ha a kerítés elsődleges célja a biztonság, akkor fontos, hogy a kerítés magas és masszív legyen, nehéz legyen átmászni vagy áttörni. Ebben az esetben érdemes olyan WPC kerítést választani, amely erős szerkezettel és tartóssággal rendelkezik, mint például a láncszemű kerítés.

Magánélet védelme

Amennyiben a kerítés célja a magánélet védelme, akkor érdemes azt a típust választani, amely nem átlátszó, és megfelelő magassággal rendelkezik. A lámpalázas vagy a dekoratív mintás kerítés megfelelő lehet erre a feladatra, attól függően, hogy mennyire szeretnénk elzárni magunkat a külvilágtól.

Esztétikai elvárások

Azonban, ha a kerítés célja elsősorban esztétikai, akkor a legfontosabb szempont a kerítés megjelenése és stílusa. A dekoratív mintás kerítés, a lámpalázas kerítés vagy a szalagkerítés mind remek választás erre, attól függően milyen stílusú kerítést szeretnénk. Fontos, hogy a kerítés összhangban legyen az otthon és a kert stílusával és tükrözze a tulajdonos egyéniségét és ízlését.

Egyedi igényeid vannak a WPC kerítés kiválasztásával és telepítésével kapcsolatban?

Fordulj bizalommal a szakemberekhez, ők személyre szabott megoldást kínálnak a legjobb ár-érték arány mellett.

Egyedi ajánlatot kérek

Az anyag minősége

A megfelelő WPC kerítés kiválasztásakor az anyag minősége is nagyon fontos szempont. Nézzük meg, milyen tényezőket érdemes figyelembe venni:

Sűrűség és szilárdság

Az anyag sűrűsége és szilárdsága közvetlenül befolyásolja a kerítés tartósságát és ellenállóképességét. A magasabb sűrűségű és szilárdságú WPC anyagok hosszabb élettartamot és jobb teherbírást biztosítanak, így érdemes ezeket választani, ha a kerítés tartóssága a fő szempont.

UV-stabilitás

Az UV-stabilitás megmutatja mennyire ellenállóak a WPC anyagok az UV-sugárzás okozta károsodással szemben. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az anyag színe idővel fakulhat, ha nem rendelkezik megfelelő UV-stabilitással. Amikor WPC kerítést választunk, érdemes odafigyelni melyik rendelkezik jó UV-stabilitással, hogy a kerítés színe hosszú távon is megmaradjon.

Vízállóság

A vízállóság egy másik fontos tényező a WPC kerítések esetében. A megfelelő vízállóság garantálja, hogy a kerítés ne deformálódjon vagy romoljon nedvesség hatására. Érdemes olyan WPC anyagokat választani, amelyek jó vízállósági tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy a kerítés hosszú távon ellenálljon a nedvesség okozta károsodásnak.

Wpc kerítés telepítése szakemberek által

WPC kerítés telepítése szakemberek által

A telepítés módja és mire érdemes figyelni

A WPC kerítés kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szerelés módját is, hiszen ez befolyásolja a kerítés stabilitását és tartósságát, valamint meghatározza a telepítés egyszerűségét és gyorsaságát.

Rögzítési rendszerek

A WPC kerítések esetében többféle rögzítési rendszer létezik, amelyek eltérő stabilitást és tartósságot biztosítanak. A leggyakoribb rögzítési rendszerek közé tartozik a fém vagy műanyag oszlopokba való rögzítés, illetve a panelek egymáshoz történő kapcsolása speciális rögzítőelemek segítségével. Érdemes olyan WPC kerítést választani, amelynek rögzítőrendszere megfelelő stabilitást és tartósságot biztosít, valamint egyszerűen és gyorsan telepíthető.

Gyors és egyszerű telepítés

A WPC kerítés telepítésének egyszerűsége és gyorsasága szintén fontos szempont a kiválasztás során. A legtöbb WPC kerítés könnyen és gyorsan telepíthető, akár házilag is, csökkentve ezzel a telepítés költségeit és időigényét. Érdemes olyan WPC kerítést választani, amelynek telepítése egyszerű és gyors, így a kerítés hamar felállítható, és kevésbé lesz rá szükség szakértői segítségre.

A WPC kerítések telepítési költségei

Telepítési munka

Leírás

Árak (lineáris méterenként)

Alapozás

Beton alapozás a kerítés rögzítéséhez

1.500 Ft - 3.000 Ft

Oszlopok telepítése

A kerítés oszlopainak elhelyezése és rögzítése

4.000 Ft - 10.000 Ft

Panelek felszerelése

A WPC panelek elhelyezése és rögzítése

3.900 Ft - 9.900 Ft

Kapu telepítése

A kerítéshez illő kapu elhelyezése és rögzítése

15.000 Ft - 35.000 Ft

A táblázat a WPC kerítések telepítési költségeit mutatja be, melyek a kerítés árán felül jelentkeznek. A felsorolt költségek tájékoztató jellegűek, a pontos összegek a kivitelezőtől és a munka bonyolultságától függően változhatnak.

A WPC kerítés telepítése fontos döntés, és a legjobb eredmény érdekében érdemes profi szakemberekre bízni.

Vedd fel a kapcsolatot a szakikkal, és találj gyorsan és precízen dolgozó vállalkozókat!

Profi telepítés

Karbantartás és tisztítás

A WPC kerítés kiválasztásakor fontos figyelembe venni a karbantartási és tisztítási igényeket is, hiszen ezek hatással vannak a kerítés hosszú távú megjelenésére és élettartamára.

Időjárásállóság

A WPC anyagok jellemzően jól ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, mint például az eső, a hó és a hőmérséklet-ingadozások. Ennek köszönhetően a WPC kerítések kevés karbantartást igényelnek, és hosszú távon is megőrzik szépségüket. A megfelelő időjárásállóság érdekében érdemes olyan WPC anyagokat választani, amelyek megfelelő vízállósággal, UV-stabilitással és a változó hőmérséklettel szembeni ellenállással rendelkeznek.

Könnyű tisztíthatóság

Általában a WPC-ből készült kerítések könnyen tisztíthatók, ami hosszú távon is megkönnyíti a karbantartást. A legtöbb WPC kerítés esetén elegendő a felületet vízzel és enyhe tisztítószerrel átmosni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a port. Fontos szempont tehát WPC kerítést választáskor, olyan kerítés mellett döntsünk, amely könnyen tisztítható, így hosszú távon is megőrzi esztétikai megjelenését és élettartamát.

A WPC kerítések karbantartási és javítási költségei

Karbantartási / javítási munka

Leírás

Árak (Ft/lineáris méter)

Tisztítás

A kerítés időszakos tisztítása, lerakódások eltávolítása

1.200-2.000

Festés / felületkezelés

A WPC kerítés felületének újrafestése, kezelése

2.400-5.000

Panelcsere

Sérült, törött panelek cseréje

5.000-8.000

Rögzítőelemek cseréje

Sérült vagy elkorrodált rögzítőelemek cseréje

2.500-4.000

A táblázat a WPC kerítések karbantartási és javítási költségeit mutatja be, amelyek a kerítés élettartama alatt jelentkezhetnek. A felsorolt költségek tájékoztató jellegűek, a pontos összegek a szakember díjazásától és a munka bonyolultságától függően változhatnak.

A WPC kerítés hosszú élettartama érdekében fontos a megfelelő karbantartás és a szükséges javítások elvégzése.

WPC kerítés karbantartás és javítás a legjobb szakemberekkel!

Karbantartást kérek

A WPC kerítések ár-érték aránya

Ha WPC kerítés telepítése mellett döntünk fontos szempont az ár-érték arány figyelembevétele, hiszen a kerítés költségei hosszú távon is befolyásolják a befektetés értékét. Nézzük meg, milyen költségeket érdemes figyelembe venni:

Anyagköltség

A WPC kerítések anyagköltsége általában magasabb, mint a hagyományos fa vagy műanyag kerítéseké, de alacsonyabb, mint a fém vagy kő kerítéseké. Az anyagköltség befolyásolja a kerítés teljes költségét, így érdemes összehasonlítani a különböző WPC anyagok árait, hogy a legjobb ár-érték arányú terméket válasszuk.

Szerelési költségek

A szerelési költségek általában alacsonyabbak, mint a fém vagy kő kerítéseké, mivel a WPC anyagok könnyen és gyorsan telepíthetőek. A szerelési költségek csökkentése érdekében érdemes olyan WPC kerítést választani, amely egyszerűen és gyorsan telepíthető, akár házilag is.

Karbantartási költségek

A kerítés alacsony karbantartási költségei hosszú távon is megtakarítást jelentenek. Mivel a WPC anyagok jól ellenállnak az időjárásnak és könnyen tisztíthatók, kevesebb időt és pénzt kell fordítani a karbantartásra is. A karbantartási költségek minimalizálása érdekében érdemes olyan WPC kerítést választani, amely megfelelő időjárásállósággal és könnyű tisztíthatósággal rendelkezik.

Már telepített szürke wpc kerítés

Már telepített szürke WPC kerítés

Tanácsok és tippek a megfelelő WPC kerítés kiválasztásához

A megfelelő WPC kerítés kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, hiszen több szempontot is figyelembe kell venni. Az alábbi tippek és tanácsok segíthetnek a döntés meghozatalában:

Szakértői vélemények és ajánlások

A WPC kerítésekkel kapcsolatos szakértői vélemények és ajánlások értékes információforrást jelenthetnek a megfelelő termék kiválasztásához. Érdemes megkérdezni építész vagy építőipari szakértő véleményét, illetve elolvasni online fórumokat, blogokat és termékértékeléseken alapuló véleményeket és ajánlásokat. Ezek alapján könnyebb megtalálni a legjobb ár-érték arányú és a saját igényeknek leginkább megfelelő WPC kerítést.

Összehasonlítás és minták megtekintése

Mielőtt döntést hoznánk egy WPC kerítésről, érdemes összehasonlítani a különböző típusokat és anyagokat, valamint élőben is megtekinteni a mintákat. Sok gyártó és forgalmazó biztosít mintadarabokat, amelyek segítségével könnyebben eldönthető, hogy melyik WPC anyag felel meg leginkább az elvárásoknak és a költségvetésnek.

A minták megtekintésekor érdemes figyelembe venni a színárnyalatokat, a felületi textúrát és a rögzítési rendszert, valamint összehasonlítani a különböző anyagok sűrűségét és szilárdságát. Minél több információ áll rendelkezésre a különböző WPC kerítésekről, annál könnyebb megtalálni a legjobb megoldást.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy WPC kerítés telepítése?

A WPC kerítés telepítésének költsége eltérő lehet a választott anyag, a kerítés mérete és a szerelési módszer függvényében. A pontos ár megállapításához érdemes több árajánlatot is kérni különböző gyártóktól és szakemberektől.

Mennyi ideig tart egy WPC kerítés?

A WPC-ből készült kerítések élettartama jellemzően 20-30 év, de a minőségtől, az anyagtól, és a karbantartástól függően akár hosszabb is lehet. A megfelelő anyagválasztás és karbantartás mellett a WPC kerítések hosszú távon is megőrzik szépségüket és funkcionalitásukat.

Hogyan lehet karbantartani a WPC kerítéseket?

Általában kevés karbantartást igényelnek, az időjárási viszontagságok és a szennyeződések eltávolításához elegendő a kerítést vízzel és enyhe tisztítószerrel átmosni. Mivel nem szükséges festeni vagy lazúrozni a felületet, így a karbantartás egyszerű és gyors.

Milyen előnyei vannak a WPC kerítéseknek a hagyományos fa vagy műanyag kerítésekkel szemben?

A WPC előnyei közé tartozik a hosszú élettartam, az időjárásállóság, a könnyű tisztíthatóság és a karbantartásmentesség. Emellett a WPC anyagok kevésbé hajlamosak a repedésekre, a deformációra és a rovarok általi károsodásra, mint a hagyományos fa vagy műanyag anyagok.

Következtetés

A megfelelő WPC kerítés kiválasztása sok szempontot igényel, beleértve a cél, az anyag minősége, a szerelés, a karbantartás és az ár-érték arány figyelembevételét. A szakértői vélemények, az összehasonlítás és a minták megtekintése segíthetnek megtalálni a legjobb megoldást. A részletes információk és a különböző típusok és anyagok ismerete hosszú távon is értéket képvisel, és segíti a legjobb döntés meghozatalát.

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést