Article Image

Olcsó kerítés házilag: praktikus útmutató

Fedezze fel a legjobb tippeket és trükköket, hogy elkészítse saját olcsó kerítését házilag, és tegye otthonát még vonzóbbá
Ajánlatkérés szakemberektől
Szakember segítségére van szükség??Ajánlatkérés szakemberektől

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készíthet olcsó kerítést házilag lépésről lépésre. Megmutatjuk, milyen anyagokat érdemes választani, hogyan kell tervezni és hogyan készítheti el a kerítést a lehető legkevesebb költséggel. Ne aggódjon, minden apró részletre kitérünk, így bármilyen kérdése lenne, választ talál rá.

Tartalomjegyzék

Miért jó választás az olcsó kerítés házilag?

Manapság a költséghatékonyság egyre fontosabb szempont otthonunk kialakításánál. Az olcsó, házilag elkészített kerítés nemcsak pénztárcabarát megoldás, de egyedi és személyre szabott is. Ezenkívül környezetbarát és fenntartható anyagokat használhat, így jó döntés a természet szempontjából is.

A tervezési fázis

A kerítés céljának meghatározása

Először is döntse el, milyen célból szeretnél kerítést építeni: elbújás, biztonság, vagy csak esztétikai szempontból? Ha ezekre a kérdésekre válaszol, könnyebb lesz a megfelelő anyagok és magasság kiválasztása.

A megfelelő magasság kiválasztása

Ebben az esetben vegye figyelembe a kerítés célját és a helyi szabályozásokat. Általában a magasság 1,2-2 méter között változik. Ne feledje, hogy a magasabb kerítés több anyagot és munkát igényel, így többe is kerülhet.

Anyagok és költségvetés

Határozza meg a költségvetést, és ehhez mérten válassza ki a matériákat. A költségvetésétől függően választhat például faanyagokat (3.000-10.000 Ft/m²), műanyagokat (5.000-20.000 Ft/m²) vagy dróthálót (1.500-5.000 Ft/m²).

Olcsó kerítés házilag  - fa kerítés egy olcsó megoldás!

Az egyszerűbb fa anyag költségbarát választás! 

A legjobb anyagok kiválasztása olcsó kerítéshez

Faanyagok

A faanyagok közül a legolcsóbbak a fenyő és a borovi, amelyek ára 3.000-6.000 Ft/m² között mozog. A tölgy és a cser matériák drágábbak, áruk 7.000-10.000 Ft/m² között van. A megfelelően kezeléssel és karbantartssal hosszabb távon is megőrizhetik szépségüket és tartósságukat.

Műanyagok

Előnyük, hogy kevés karbantartást igényelnek és időjárásállóak. A PVC kerítések ára 5.000-12.000 Ft/m² között mozog, míg a prémiumabb WPC kerítésekért 17.000-20.000 Ft/m² közötti összeget kell fizetni. A műanyag kerítések széles szín- és mintaválasztéka lehetővé teszi, hogy megtaláld a tökéletes megjelenést kerted számára. 

Drótháló

A drótháló a legolcsóbb megoldás, ára 1.500-5.000 Ft/m² között változik. A drótháló kerítés könnyen telepíthető és karbantartható, de kevésbé esztétikus és intimitást biztosító, mint a többi megoldás.

Különböző kerítésanyagok és költségeik

Anyag

Előnyök

Árak

Fa

Természetes megjelenés, könnyen alakítható

15.000 - 50.00 Ft/fm

Műanyag

Alacsony karbantartás, időjárásálló

17.000 - 60.000 Ft/fm

Drótháló

Költséghatékony, könnyű telepítés

5.000 - 15.000 Ft/fm

Ötlete sincs, hogyan kezdjen hozzá az olcsó kerítéshez házilag?

Lépjen kapcsolatba egy szakemberrel, aki segíthet megvalósítani álomkerítését! 

Kapcsolatfelvétel szakemberrel

Az alapok elkészítése

Megfelelő hely kiválasztása

Mielőtt nekilát a kerítés építésének, ellenőrizze a helyi szabályozásokat és engedélyeket. Győződjön meg arról, hogy a kerítése nem sérti a szomszédok jogait vagy a közterületek rendjét.

A földmunkák és az alapozás

A kerítés stabil és tartós alapozása érdekében ásni kell a talajba, és betonozni az oszlopokat. A mélységnek meg kell felelnie a fagyhatárnak, ami Magyarországon általában 60-80 cm. Az oszlopok közötti távolságot a kerítés típusától és anyagától függően határozza meg.

A kerítés építése

Az oszlopok telepítése

Az oszlopokat betonozza a talajba, és hagyja, hogy megszáradjon. Ügyeljen arra, hogy az oszlopok pontosan egyenesek legyenek, és azonos magasságúak.

A kerítés panelek vagy háló felszerelése

Rögzítse őket az oszlopokhoz. Ennek módja függ a választott anyagtól és a kerítés típusától.

A kapu beépítése

A kapu beépítéséhez először telepítsen a kapuoszlopokat, majd szerelje fel a kaput és a kapuvasalatot. Ügyeljen arra, hogy a kapu megfelelően működjön, és stabil legyen.

Úgy érzi mégis jobb, ha megbízna egy szakembert?

Nincs más hátra mint találni szakembert! Egy kattintás és szűrheti a jelentkezőket!

Ajánlatot kérek

Fém kerítés rögzítése

Fém kerítés rögzítése az oszlophoz

A kerítés kiegészítése és díszítése

Növények és dekorációk

A kerítés körüli növények segíthetnek az esztétikai megjelenés fokozásában, valamint a hangulat megteremtésében. Választhat például futó- vagy sövény növényeket, melyek ára 1.000-30.000 Ft/növény között mozog.

Népszerű növények a kerítés körül

Növény

Jellemzők

Árak

Futónövények (pl. borostyán)

Gyors növekedés, dús zöld takaró

1.000 - 2.500 Ft/növény

Sövény növények (pl. tujasor)

Tömött, magas sövény, jó látvány és szélvédelem

1.500 - 3.500 Ft/növény

Virágos cserjék (pl. orgona)

Dekoratív, illatos virágok, méhek és pillangók vonzása

2.500 - 5.000 Ft/növény

A kerítés körüli növények díszítő és funkcionális szerepet töltenek be.

Világítás és biztonsági eszközök

A kerítéshez szerelhet kültéri világítást (2.500-10.000 Ft/lámpa) és biztonsági eszközöket, például kamerákat vagy mozgásérzékelőket (15.000-30.000 Ft/db). Ez nemcsak esztétikus, hanem növeli a biztonságot is.

Kültéri világítás és biztonsági eszközök

Termék

Leírás

Árak

Kültéri LED lámpa

Energiahatékony világítás, hosszú élettartam

2.500 - 10.000 Ft/lámpa

Mozgásérzékelő lámpa

Automatikus bekapcsolás mozgásra, biztonság és kényelem

5.000 - 20.000 Ft/lámpa

Biztonsági kamera

Vizuális felügyelet, riasztó hatás

15.000 - 30.000 Ft/db

Az otthona és a kertje biztonságának növelésére érdemes kültéri világítást és biztonsági eszközöket telepíteni. 

A fent bemutatott táblázatok segítségével jobban átláthatja a kerítésed elkészítésével kapcsolatos költségeket, választhat a legmegfelelőbb növények közül, és megtalálhatja a szükséges kültéri világítási és biztonsági eszközöket. Ne feledje, hogy a konkrét árak változhatnak, ezért érdemes több forrásból tájékozódni, mielőtt vásárolna.

Nem akar egyedül megküzdeni a kerítésépítés kihívásaival?

Lépjen kapcsolatba egy kerítésépítő szakemberrel, és élvezze a profi segítséget és a nyugalmat!

Ajánlatkérés szakembertől

Karbantartás és időjárásállóság

A megfelelő anyagok és festékek használata

A fa kerítésnél például érdemes víz- és UV-álló lazúrt (2.500-5.000 Ft/liter) vagy festéket (1.700-4.000 Ft/liter) használni.

Rendszeres ellenőrzés és javítás

A karbantartási feladatok közé tartozik a festék, a szerkezet és a rögzítések ellenőrzése.

Sikeres Qjob.hu-s kaland

Pár hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy felújítom a kerítést a kertünkben, mivel már eléggé lepusztult, és esztétikailag sem volt már szép. Úgy gondoltam, hogy olcsó kerítést szeretnék házilag elkészíteni, de nem voltam biztos benne, hogyan kezdjek hozzá. Ekkor jutott eszembe a Qjob.hu, ahol szakemberek adnak tanácsot és segítséget különféle projektekben.

Rátaláltam Zoltánra, egy tapasztalt kertészre és kerítésszerelőre, aki Pécsett dolgozott. Elmeséltem neki az elképzeléseimet és a rendelkezésre álló költségvetést. Zoltán körültekintően felmérte a helyzetet, és részletes javaslatokat tett az anyagokra és a megvalósításra. Azt javasolta, hogy válasszunk fából készült kerítést, mivel természetes megjelenésű, könnyen alakítható és az általa ajánlott anyagok költséghatékonyak voltak, így az árak 20.000 - 25.000 Ft/fm között mozogtak.

Miután megegyeztünk a részletekben, Zoltán elvégezte a szükséges előkészületeket és segített nekem beszerezni az anyagokat. Az elkészítés során folyamatosan tanácsot adott és támogatott, így a végeredmény egy gyönyörű, tartós és költséghatékony kerítés lett.

Nagyon hálás vagyok Zoltánnak, hogy segített ebben a projektben, és büszke vagyok arra, hogy házilag készítettük el a kerítést. A Qjob.hu-nak köszönhetően megtaláltam a tökéletes szakembert, aki segített megvalósítani az álmaimat.

Úgy érzi, hogy az olcsó kerítés házilag elkészítése nem elegendő?

Lépjen kapcsolatba egy kerítés szakemberrel, és garantáltan elégedett lesz a végeredménnyel!

Ajánlatkérés

Gyakran ismételt kérdések

Milyen anyagot válasszak az olcsó kerítés házilag elkészítéséhez?

A választott anyag függ a kerítés céljától, az időjárási viszonyoktól és a rendelkezésre álló költségvetéstől. A leggyakoribb anyagok a fa, a műanyag és a drótháló. Mindhárom matéria előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, ezért fontos, hogy alaposan mérlegelje, mi a legjobb választás az ön számára.

Mekkora távolságot hagyjak az oszlopok között?

Ez függ a választott kerítés típusától és anyagától. Általánosságban elmondható, hogy ez 1,5-3 méter közötti legyen, de az optimális távolság a kerítés anyagának és a tervezett terhelésnek függvényében változhat.

Mennyibe kerül az olcsó kerítés házilag elkészítése?

Az olcsó kerítés költsége függ a választott anyagtól, a mérettől és az egyéb kiegészítőktől. A drótháló a legolcsóbb megoldás, míg a fa és műanyag kerítések ára magasabb. A pontos költségek meghatározásához érdemes összehasonlítani az anyagok és kiegészítők díjait a piacon.

Milyen gyakran kell karbantartani az olcsó kerítést?

Ezek az igények a kerítés anyagától függenek. A fa kerítést rendszeresen kell kezelni víz- és UV-álló lazúrral vagy festékkel, míg a műanyag és a drótháló kerítés kevesebb karbantartást igényel. Mindenesetre érdemes évente ellenőrizni a kerítést, és szükség esetén javítani.

Szükségem van-e engedélyre az olcsó kerítés házilag elkészítéséhez?

Ezek a szabályok helyi szinten változhatnak. Fontos, hogy tájékozódjon az adott településen érvényben lévő szabályokról, és szükség esetén kérvényezze az építési engedélyt. Ne feledkezzen meg a szomszédokkal való egyeztetésről sem!

Összefoglalás: Az olcsó kerítés házilag előnyei és tippek

Az olcsó kerítés házilag előnyei közé tartozik a költséghatékonyság, az egyedi és személyre szabott megjelenés, valamint a fenntarthatóság és a környezetbarát megoldások. Az általunk készített útmutató segítségével könnyedén elkészítheti a saját kerítését, és még többet kihozhat a kertjéből. Ne feledje a megfelelő anyagok és karbantartás fontosságát, hogy hosszú távon is örömét lelhesse a munkájában.

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést