Article Image

Mennyibe kerül a tulajdoni lap?

Fedezze fel, hogyan végezheti el a tulajdoni lap lekérését online, lépésről lépésre
Ajánlatkérés
Nincs időd böngészni??Ajánlatkérés

A tulajdoni lap egy olyan hivatalos dokumentum, amely tartalmazza az ingatlanra vonatkozó legfontosabb információkat, mint például a tulajdonos(ok) nevét és a tulajdoni hányadot. A tulajdoni lap lekérése fontos lépés az ingatlanvásárlás vagy -értékesítés során, hiszen a tulajdoni lapot általában a hitelfelvételhez vagy a jelzálog igényléséhez is bekérik.

De vajon hogyan kezdhetjük el a tulajdoni lap lekérését? A cikk a tulajdoni lap lekérésének menetét mutatja be, hogy azt minden olvasó könnyedén elvégezhesse.

Tartalomjegyzék

Mi az a tulajdoni lap?

A tulajdoni lap a magyarországi ingatlan-nyilvántartásból származó állami hivatalos okirat, amely közhiteles és törvényben meghatározott adatokat tartalmaz az ingatlanról és a tulajdonosról. Ezeket, a fent említett adatokat feljegyzik a tulajdoni lapra, mely olyan információkat tartalmazza, mint az épület típusa, területének nagysága, az építés éve, a felhasználási módja, valamint az értékbecslése is.

A tulajdoni lap ára

Általános díjak és figyelmeztetés

Egy ingatlan tulajdoni lap ára változhat, azonban fontos tudni, hogy vannak olyan vállalkozók, akik törvénytelenül magasabb díjakat számolnak fel. A jogszabályok tiltják az ingatlan-nyilvántartási adatok továbbadását és továbbszolgáltatását, így az ilyen hirdetésekkel óvatosan bánjunk!

1. Hiteles tulajdoni lap és térképmásolat díjai

  • A hiteles, biztonsági elemekkel ellátott papír alapú tulajdoni lap másolat (szemle vagy teljes) díja: 6.250 Ft
  • A térképmásolat díja: 3.000 Ft

Ezt a szolgáltatást kizárólag az ingatlanügyi hatóságok és a kormányablakok nyújtják a hét minden munkanapján, gyors ügyintézéssel.

2. Elektronikus lekérés díjai

A tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapus regisztrációval,l a Földhivatal Online rendszerén keresztül közvetlenül hozzáférhető, valamint a térképmásolat is ott tölthető le.

  • Az e-hiteles tulajdoni lap másolat díja (szemle vagy teljes): 3.000 Ft
  • A térképmásolat díja: 3.000 Ft

A díjak elektronikus bankkártyás fizetéssel rendezhetők a hét minden napján, a nap 24 órájában.

Ezek az információk segítenek abban, hogy tisztában legyünk a tulajdoni lap lekérésének valós költségeivel, és elkerüljük a jogellenes díjakat felszámoló hirdetéseket.

Mikor szükséges a tulajdoni lap?

A tulajdoni lap fontos dokumentum, amelyre számos okból lehet szükség:

Ingatlanvásárlás

Az ingatlanvásárlás során a tulajdoni lap segítségével ellenőrizhető az ingatlan tulajdonjoga, tehát hogy a valódi tulajdonos próbálja-e meg eladni az ingatlant.

Ingatlan adásvételi szerződésének megírása

A tulajdoni lap másolata szükséges magához a szerződés elkészítéséhez, mivel az ingatlan pontos adatait és a tulajdonosokat is tartalmazza.

Hitelfelvétel

A hitelintézetek általában tulajdoni lapot kérnek a hitelbírálat során, hogy ellenőrizhessék az ingatlan értékét és a tulajdonosokat.

Ingatlan bérbeadása

A bérbeadó a tulajdoni lap segítségével bizonyíthatja, hogy jogosult az ingatlan bérbeadására. Mi pedig, mint bérlők, az albérleti szerződés megkötése előtt a tulajdoni-lap (ügyfélkapu ingatlan lekérdezésével) kikérésével megtudhatunk minden fontos információt az ingatlanról és annak tulajdonosáról.

Ingatlanügyi jogviták

A tulajdoni lap alapján lehet egyértelműen igazolni az ingatlan tulajdonjogát, például peres eljárásokban vagy örökösödési ügyekben.

Építési engedélyeztetés

Az építési engedélyeztetési eljárások során a tulajdoni lap bemutatása szükséges az ingatlanra vonatkozó adatok ellenőrzése céljából.

Ingatlan-értékbecslés

Az értékbecslők a tulajdoni lap alapján határozzák meg az ingatlan értékét, amely fontos lehet például hitelfelvételnél vagy adásvételnél.

A tulajdoni lap szükséges és fontos dokumentum az ingatlanjog, ingatlanügyek és az ingatlanokkal kapcsolatos tranzakciók területén. Az ingatlanok tulajdonjogának, terheléseinek és egyéb adatainak ellenőrzéséhez elengedhetetlen.

Bizonytalan a földhivatal tulajdoni lap lekérésében?

Ne kockáztassa a hibákat, inkább forduljon szakemberhez, aki gyorsan és hatékonyan elvégzi az ügyintézést Önnek! 

Kapcsolatfelvétel szakemberrel

Mit tartalmaz a tulajdoni lap?

A tulajdoni lap egy hivatalos dokumentum, amely az ingatlanra vonatkozó alapvető információkat tartalmazza. A tulajdoni lapról megtudhatjuk az ingatlanról többek között a következő tényeket:

A tulajdoni lap tartalma

Elem

Információ

Helyrajzi szám

Az ingatlan egyedi azonosítója, amely alapján a Földhivatal nyilvántartja.

Cím

Az ingatlan pontos címe (település, utca, házszám).

Terület nagyság

Az ingatlan mérete négyzetméterben.

Ingatlan típusa

Az ingatlan jellege (pl. lakás, családi ház, ikerház, telek stb.).

Tulajdonos(ok)

A tulajdoni lap tartalmazza a tulajdonos(ok) nevét, személyazonosító adatait, tulajdonszerzés jogcímet.

Tulajdoni arány

A tulajdonosok közötti tulajdoni arány (pl. 1/1, 1/2 stb.).

Terhelések és korlátozások

A tulajdoni lap tartalmazza az ingatlanra vonatkozó jelzálogjogokat, elővásárlási jogokat stb.

Bejegyzett jogok és tények

A tulajdoni lap tartalmazza a bejegyzett jogokat és tényeket, mint például a haszonélvezeti jogot.

Ez a táblázat a tulajdoni lap főbb elemeit és a hozzájuk kapcsolódó információkat sorolja fel. Fontos megjegyezni, hogy a tulajdoni lapok esetenként eltérő információkat is tartalmazhatnak attól függően, hogy milyen típusú ingatlanról van szó, és milyen bejegyzések szerepelnek rajta.

A tulajdoni lap lekérése 2023-tól

Bemutatjuk, hogyan változott a tulajdoni lap lekérése 2023-tól, és milyen új lehetőségek állnak rendelkezésre. 2023-tól már csak hiteles másolatot adnak a tulajdoni lap lekérésénél. Ez azt jelenti, hogy a nem hiteles másolatok megszűntek, és csak a hiteles változat áll rendelkezésre.

1. Ügyvéd segítségét kérve

Az ügyvéd kérésre beszerzi és átadja a tulajdoni lapot. Ez a módszer költségesebb lehet, de az ügyvéd segítségével biztosan megkapjuk a szükséges dokumentumot.

2. Személyesen intézkedni

Személyesen lehetőségünk van elmenni a Földhivatal egyik kirendeltségébe vagy egy kormányablakba és ügyintéző segítségével szerezni be. Ez a módszer jelentős időbefektetéssel járhat, mivel számítanunk kell a sorban állás mellett a jelentős adminisztratív idővel is. Sok ember tart ettől a hosszadalmas folyamattól.

Sokan pedig még nem is tudják, hogy a tulajdoni lapot nem csak az alább felsorolt módokon lehet megszerezni, hanem sokkal egyszerűbb és könnyebb a harmadik utat választani.

Szeretné időt és energiát megtakarítani a tulajdoni lap lekérés során?

Bízza a feladatot egy tapasztalt szakemberre!

Gyors és hatékony segítség

3. Tulajdoni lap online

Ez a legkényelmesebb és leggyorsabb módja a tulajdoni lap beszerzésének. Az ingyenes tulajdoni lap lekérése online történik a Földhivatal Online használatával, ahol ügyfélkapus vagy KAÜ-s azonosítással lehet belépni.  Fontos információ, hogy az elektronikus dokumentumként kapott hiteles tulajdoni lap másolat csak elektronikusan hiteles, kinyomtatva nem.

Ha valamilyen hivatalos ügyben papír alapon kell benyújtani hiteles tulajdoni lap-másolatot, akkor az csak személyesen kérhető ki bármelyik földhivatali irodában.

Mivel a harmadik utat még mindig sokan nem ismerik, pedig ez a legkényelmesebb és leggyorsabb módja a tulajdoni lap beszerzésének, ezt részletesebben később bemutatjuk.

Az ingatlan ügyvéd szerepe a tulajdoni lap lekérése során

Ebben a fejezetben bemutatjuk, milyen szerepet töltenek be az ingatlan ügyvédek a tulajdoni lap lekérésében és milyen előnyökkel jár az ügyvéd igénybevétele.

1. Az ingatlan ügyvédek feladatai

  • Az ingatlan ügyvédek segítenek a tulajdoni lap lekérésében, és megbizonyosodnak arról, hogy a különböző tranzakciók törvényesen zajlanak.
  • Megkönnyítik az ingatlan-nyilvántartási eljárásokat, és segítenek elkerülni a későbbi problémákat.

2. Az ügyvéd igénybevételének előnyei

  • Az ügyvéd tapasztalata és szakértelme biztosítja, hogy a tulajdoni lap lekérése zökkenőmentesen történjen.
  • Az ügyvéd képes a jogi problémák és akadályok azonnali kezelésére és megoldására.
  • Az ügyvéd segítségével gyorsabban és hatékonyabban lehet lekérni a tulajdoni lapot.

Összefoglalva, az ingatlan ügyvédek jelentős szerepet játszanak a tulajdoni lap lekérésének folyamatában, és az ügyvéd igénybevétele számos előnnyel jár a folyamat során.

Hogyan lehet igényelni személyesen a tulajdoni lapot?

A tulajdoni lap földhivatali igényléséhez az illetékes földhivatalban kell megjelenni személyesen vagy írásban kérni a dokumentum kiállítását. Az igénylés során az ingatlan pontos címére, az ingatlan azonosító számára, illetve a tulajdonos(ok) nevére van szükség ahhoz, hogy igényelni tudja a tulajdoni lapot. A tulajdoni lapért fizetni kell, a díj mértéke az ingatlan típusától, valamint az ingatlanon található terhek számától függ. Az ingatlan tulajdoni lapját postán vagy személyesen lehet átvenni a legközelebbi földhivatali kirendeltségen.

A tulajdoni lap lekérése a kormányablakokban egy egyszerű folyamat, mely során a tulajdoni adatokat tartalmazó hivatalos dokumentumot igényelheti. A tulajdoni lap információkat nyújt egy ingatlan tulajdonjogáról, területéről és egyéb fontos adatokról. A tulajdoni lap lekérése az alábbi lépéseket igényli:

1. Menjen el egy közeli kormányablakba vagy földhivatalba. Az ország minden részén találhatóak kormányablakok, ahol intézheti ügyeit.

2. Vigye magával személyazonosító okmányai egyikét, mint például személyi igazolványát, útlevelét vagy jogosítványát. A tulajdoni lap lekéréséhez szükséges fényképes igazolvánnyal azonosítania magát.

3. Kérjen egy soron következő számot az ügyfélszolgálati pultnál, és várjon, amíg számát hívják.

4. Amikor sorra kerül, mondja el az ügyintézőnek, hogy tulajdoni lapot szeretne lekérni, és adja meg a kért adatokat (pl. ingatlan helyrajzi száma, címe).

5. Fizessen illetéket a tulajdoni lap kiállításáért. Az illeték összege változó lehet és attól függ, hogy milyen formátumú tulajdoni lapot szeretne lekérni (elektronikus vagy papíralapú).

6. Amennyiben minden adat rendelkezésre áll és a kérelem megfelelő, az ügyintéző kiállítja a tulajdoni lapot. Ha elektronikus tulajdoni lapot kért, azt emailben megküldik Önnek, míg a papíralapú tulajdoni lapot személyesen veheti át (vagy postai úton kerül kézbesítésre).

7. Ha a tulajdoni lapot postai úton szeretné megkapni, kérje az ügyintézőtől a postázást, és adja meg a postacímét. Ebben az esetben a postaköltséget is ki kell fizetnie.

Ügyeljen arra, hogy a tulajdoni lap egy hivatalos dokumentum, ezért mindig ellenőrizze, hogy az adatok helyesek-e, és tárolja biztonságos helyen!

Hogyan lehet letölteni az ingatlan tulajdoni lapját?

Az ingatlan tulajdoni lapját online is le lehet letölteni. A tulajdoni lap letöltés Ügyfélkapu segítségével is megoldható, ehhez azonban ügyfélkapus regisztrációra van szükség. Az online tulajdoni lap letöltésekor szüksége lesz az ingatlan pontos címére, az ingatlan azonosító számára, illetve a tulajdonos(ok) nevére. Az e-tulajdoni lap letöltése után lehetőség van a dokumentum kinyomtatására vagy elmentésére elektronikus formában.

Mi szükséges a tulajdoni lap lekéréséhez?

A tulajdoni lap lekéréséhez nem szükséges semmilyen dokumentum, viszont néhány alapvető adatot és hozzáférést elő kell készítenie az igénylőnek:

1. Ügyfélkapus regisztráció: A Földhivatal Online szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges egy Ügyfélkapus fiók és regisztráció. Ha már rendelkezünk ilyen fiókkal, készítük elő a felhasználónevet és a jelszót. Ha még nincs fiókunk, regisztráljunk az Ügyfélkapu felületén.

2. Alternatív bejelentkezési módszerek egyike: A KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) szolgáltatás keretében az Ügyfélkapun kívül más bejelentkezési lehetőségek is léteznek:

  • Elektronikus személyi igazolvány: Ha rendelkezik az igénylő e-személyivel és a hozzá tartozó PIN-kóddal, ezzel is beléphet a rendszerbe.
  • Telefonos igazolás: Az e-identitás mobilalkalmazás segítségével telefonos azonosítás is végezhető.

3. Ingatlan helyrajzi száma vagy címe: Ahhoz, hogy le tudjuk kérni a tulajdoni lapot, ismernünk kell az ingatlan helyrajzi számát vagy címét. Ha ismerjuk mindkettőt, az még könnyebbé teszi a lekérdezést. Amennyiben nem ismerjük, a helyrajzi szám lekérése is rendkívül hasznos funkció.

Ezek az adatok elegendőek ahhoz, hogy a Földhivatal Online rendszerén keresztül ingyenes helyrajzi szám lekérdezést is tudunk végezni, ebben az esetben tulajdoni lapot bárki kikérhet a felületről. Ügyeljünk arra, hogy az adatok pontosak legyenek, így zökkenőmentes lesz a lekérdezés folyamata.

Tulajdoni lap lekérés ügyfélkapu segítségével lépésről lépésre

A következő néhány pontban a tulajdoni lap lekérés menete olvasható:

1. lépés

Keresd meg a Földhivatal honlapját (foldhivatal.hu), és kattints rá a bal felső sarokban lévő Földhivatal Online ikonra!

Földhivatal, tulajdoni lap letöltése

2. lépés

Miután rákattintottál, a bejelentkező ablak jön fel. Kétféle módon jelentkezhetsz be: Ügyfélkapu vagy KAÜ azonosítással. A kiválasztott módon lépj be!

Tulajdoni lap lekérése ügyfélkapuval

3. lépés

Az alábbi ablak jön fel. Itt először a "Személyes adatok megadása" sorra érdemes rákattintani, amennyiben még nem használtad ezt a felületet. Az adatok beírása után pedig jöhet a "Szolgáltatások indítása" kattintás!

Ingyenes tulajdoni lap lekérése földhivatalon keresztül

4. lépés

A "Szolgáltatások indítása" pontból az alábbi ablak nyílik meg. Itt az "Ingatlan keresése" lehetőségre kattints! Ezt követően két lehetőséged van: "Keresés helyrajzi szám alapján" vagy "Keresés cím alapján". Kinek mi a kényelmesebb, aszerint keresheti az ingatlant.

Ingatlan lekérdezése földhivatalban

5. lépés

Add meg az ingatlan címét vagy helyrajzi számát a kereséshez, és válaszd ki az ingatlant a találati listából.

Ingatlan lekérdezés cím alapján

6. lépés

Ezt követően már csak el kell dönteni, hogy melyik fajta földhivatali szolgáltatás fajtát szeretnéd igénybe venni. Korábban volt hiteles és nem hiteles tulajdoni lap. Most már kizárólag e hiteles tulajdoni lap másolat van. Ebből évente 2 db tulajdoni lap ingyen letölthető. A kormányablak nem hiteles tulajdoni lap kiadásában is a segítségünkre lehet.

Tulajdoni lap letöltése

A fenti lépéseket követve az ügyfélkapu tulajdoni lap lekérése szempontjából is egy rendkívül hasznos felület, hiszen általa lekérhető és letölthető a tulajdoni lap Földhivatal Online rendszeréből.

Ingyenes tulajdoni lap lekérés lehetőségei 

Bizonyos esetekben ingyenes tulajdoni lap lekérdezésre is van lehetőség:

Magánszemélyeknek évente két alkalommal

Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdoni lap másolat lekérdezés évente kétszer ingyenes magánszemélyek számára. Minden további lekérdezés esetén ingatlanonként 3.000 Ft-ot kell fizetni. (2023. január 1-jétől, hogy megszűnt a nem hiteles tulajdonilap- és térképmásolat, amelyek letöltés díja 1000, illetve 2250 forint volt, már csak hiteles másolat kérhető, drágábban.) 

Díjmentes 20x a tulajdoni lap I. része

Az évente 2 db ingyenes letöltésen felül még 20-szor ingyenes lekérhető a tulajdoni lap 1. része (ezt az ingatlan leíró adatai néven találhatjuk meg).

Állami támogatás igénylése esetén

Ha valaki lakásépítéshez, -vásárláshoz vagy -bővítéshez vissza nem térítendő állami támogatást igényel, évente egyszer díjmentesen kérhető a tulajdoni lap másolat a hitelintézetnek az igénylő megbízásából.

Egyéb ingyenes esetek

Ingyenes lehet az e-hiteles tulajdoni lap másolat többek közt hagyatéki, gyámügyi, kisajátítási, a részarány-földtulajdonnal kapcsolatos vagy az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokhoz. Az egyes közigazgatási hatósági, bírósági és ügyészségi eljárások lefolytatásához is ingyenes a letöltés.

Személyi mentességek

Az állami és egyházi szervezetek mentesülnek a díjfizetés alól (az egyházi szervezetek évente egyszer kérhetik le ingyenesen az ingatlanjaik tulajdoni lapját).

Ingyenes tulajdoni lap lekérés esetei

Eset

Leírás

Magánszemélyek évente kétszer

Magánszemélyek számára évente kétszer díjmentesen lekérhető az e-hiteles tulajdoni lap másolat.

Állami támogatás igényléséhez

Díjmentes a tulajdoni lap lekérdezése a lakás építéséhez, vásárlásához vagy bővítéséhez igénybe vehető állami támogatásokhoz.

Hitelintézetnek történő benyújtás

Az igénylő megbízásából évente egyszer díjmentesen kérhető a tulajdoni lap másolat a hitelintézetnek.

Hagyatéki, gyámügyi, kisajátítási eljárásokhoz

Ezen eljárásokhoz szükséges tulajdoni lap másolat díjmentesen kérhető.

Részarány-földtulajdonnal kapcsolatos eljárásokhoz

Ilyen eljárásokhoz szükséges tulajdoni lap másolat díjmentesen kérhető.

Osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokhoz

Ezen eljárásokhoz szükséges tulajdoni lap másolat díjmentesen kérhető.

Egyes közigazgatási hatósági, bírósági és ügyészségi eljárásokhoz

Ezen eljárások lefolytatásához szükséges tulajdoni lap másolat díjmentesen kérhető.

Állami és egyházi szervezetek

Az állami és egyházi szervezetek évente egyszer díjmentesen kérhetik ingatlanjaik tulajdoni lapját.

Ez a táblázat összefoglalja azokat az eseteket, amikor díjmentesen lehet tulajdoni lapot lekérni. Ezek alapján látható, hogy számos esetben ingyenesen is hozzáférhető az e-hiteles tulajdoni lap másolat.

Ne hagyja, hogy a tulajdoni lap lekérése fejfájást okozzon!

Vegye igénybe szakértőink segítségét, akik könnyedén navigálnak az ügyintézési folyamatban és garantálják a sikeres lekérdezést.

Fejfájásmentes ügyintézés

Gyakori kérdések és válaszok

Ezek a gyakori kérdések és válaszok segíthetnek az olvasóknak eligazodni a tulajdoni lap lekérésének  folyamatában és megérteni magát a folyamatot és a költségeket.

Mennyi idő alatt kérhető le a tulajdoni lap?

Elektronikus úton a tulajdoni lap azonnal lekérhető, míg papír alapú másolat esetén az ügyintézés általában 10 percen belül megtörténik.

Milyen dokumentumok szükségesek a tulajdoni lap lekéréséhez?

Az ingatlan-nyilvántartási azonosító és a tulajdonos neve vagy a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban szereplő ingatlan adatai szükségesek.

Hol lehet lekérni a tulajdoni lapot?

Elektronikusan a Földhivatal Online rendszerén keresztül, papír alapú másolat esetén az ingatlanügyi hatóságoknál (korábban földhivatali kirendeltségek) vagy a kormányablakokban.

Milyen ma a tulajdoni lap ára?

Az e-hiteles tulajdoni lap másolat díja 3.000 Ft (szemle vagy teljes másolat), a térképmásolaté pedig 3.000 Ft.

Mikor lehet ingyenesen lekérni a tulajdoni lapot?

Magánszemélyeknek évente kétszer a tulajdoni lap lekérés ingyenes ügyfélkapu segítségével, de számos más esetben is díjmentes lehet (például állami támogatás igénylésekor vagy bizonyos jogi eljárások során).

Bonyolultnak tűnnek az információk?

 Vegye igénybe szakértők segítségét, akik  elmagyarázzak Önnek a tulajdoni lap lekérés folyamatát, és végigvezetik Önt az összes szükséges lépésen.

Szakértő segítsége

Anna, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Több mint 2 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró. Az adott, a tulajdoni lap lekérése cikk szerzője, körültekintően utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést