Article Image

WPC kerítés vs. hagyományos fa kerítés: előnyök és hátrányok

Összehasonlítjuk a WPC kerítést és a fa kerítést, hogy segíthessünk eldönteni, melyik a jobb választás az otthonunkhoz. Kattintson és tájékozódjon!
Konzultálás szakikkal
Szakember segítségére van szükség??Konzultálás szakikkal

A kerítésválasztás komoly döntés, hiszen a megfelelő kerítés nemcsak biztonságot nyújt, de esztétikai szempontból is fontos eleme a kertnek vagy az udvarnak. De vajon melyik a jobb választás: a modern WPC kerítés vagy a hagyományos fa megoldás? Ebben a cikkben összevetjük ezeket az opciókat és bemutatjuk az előnyöket és hátrányokat, hogy segíthessünk a döntésben.

Ne hagyd, hogy a kerítés kiválasztása stresszes feladattá váljon!

Fordulj hozzánk bizalommal, és szakembereink segítenek eligazodni a WPC és fa kerítések között, valamint megtalálni a tökéletes megoldást a kerted számára.

Szakértői tanács

Tartalomjegyzék

WPC kerítés alapjai

Mi az a WPC?

A WPC, azaz Wood Plastic Composite, egy olyan anyag, amely fa és műanyag keverékéből áll. Ennek köszönhetően a WPC kerítés rendkívül tartós és ellenálló a külső behatásokkal szemben. Ennek a gyártása során a fa és műanyag alapanyagokat összekeverik, majd hő és nyomás hatására formázzák.

WPC kerítés típusai és stílusai

A WPC kerítések többféle kialakításban és stílusban kaphatók. Néhány népszerű típus a WPC lapok, WPC szálak és WPC lécek. A WPC lapok ára általában 10.000 és 20.000 Ft között mozog méterenként. A WPC szálak költsége pedig 3.000 és 5.000 Ft között alakul. A WPC lécek ára méterenként 2.000 és 4.000 Ft között kapható.

Hagyományos fa kerítés alapjai

Fa kerítés anyagai

A fa kerítések esetében többféle faanyag közül választhatunk, mint például a borovi fenyő, a vörös fenyő vagy a tölgy. A borovi fenyő kerítések ára méterenként 1.500 és 3.000 Ft között, a vörös fenyő kerítéseké 2.000 és 4.000 Ft között, míg a tölgy kerítéseké 5.000 és 10.000 forint között vásárolható meg.

Fa kerítés kialakítási opciói és stílusai

A hagyományos fa kerítések között többféle dizájnnal és stílussal találkozhatunk, mint például a lábazati kerítés, a lamellás vagy éppen a rácsos kerítés. A lábazati kerítések ára méterenként 3.000-6.000 Ft, a lamellás kerítéseké 4.000-8.000 Ft, míg a rácsos kerítéseké 2.500-5.000 Ft között alakul.

Előnyök

WPC kerítés előnyei

A WPC kerítésnek számos előnye van, mint például a tartóssága, a szükséges karbantartás mennyisége és a hosszú évekig való használat miatti környezetbarát tulajdonsága. A WPC anyagának köszönhetően az időjárás viszontagságainak ellenállóbb, mint a hagyományos fa kerítés és akár 20-30 évig is kiszolgálhat bennünket. A WPC kerítések karbantartása is egyszerű, hiszen nem igényelnek rendszeres festést vagy lazúrozást.

Fa kerítés előnyei

A hagyományos fa kerítések előnyei között szerepel a természetes megjelenés, a költséghatékonyság és a megmunkálhatóság. A fa kerítések esetében a természetes anyagoknak köszönhetően egy meleg és otthonos hangulatot teremthetünk. A fa kerítések általában olcsóbbak, mint a WPC kerítések, így rövid távon költséghatékonyabb megoldást kínálnak. Emellett könnyen megmunkálhatók, és számos dizájnnal és stílussal készülhetnek.

A tökéletes kerítés kiválasztása fontos a kerted biztonsága és esztétikája szempontjából.

Lépj kapcsolatba szakértőinkkel, akik felmérik az igényeidet, és személyre szabott ajánlatot adnak a legjobb kerítés megoldásra.

Ajánlatkérés

Hátrányok

WPC kerítés hátrányai

A WPC kerítésnek is vannak hátrányai, mint a magasabb ár, a szín és forma változatosságának hiánya, valamint a javítási nehézségek. A WPC kerítések általában drágábbak, mint a hagyományos fa kerítések, így kezdetben nagyobb befektetést igényelnek. Emellett a WPC kerítések szín- és formaválasztéka korlátozottabb, mint a fa kerítéseké. A WPC anyagának köszönhetően a javítás is bonyolultabb lehet, mint a hagyományos fa kerítések esetében.

Fa kerítés hátrányai

A fa kerítések hátrányai közé tartozik az időjárásnak való kitettség, a rendszeres karbantartás szükségessége és a korlátozott élettartam. A fa anyaga miatt ezen kerítések könnyebben károsodnak az időjárás hatására és rendszeres festésre vagy lazúrozásra lehet szükség. Emellett a fa kerítések élettartama általában rövidebb, mint a WPC kerítéseké. Ez általában 10-15 év között mozog.

Telepítési és karbantartási költségek

WPC kerítés telepítése

A WPC kerítések telepítése során figyelembe kell vennünk a munkaerő költségét és a szükséges eszközöket. A WPC kerítés telepítési költségei méterenként általában 5.000 és 10.000 Ft között mozognak, attól függően, hogy milyen típusú és milyen magas kerítést szeretnénk.

Fa kerítés telepítése

A hagyományos fa kerítés telepítése esetén szintén számolnunk kell a munkaerő költségével és a szükséges eszközökkel. A fa kerítés telepítési költségei méterenként általában 4.000 és 8.000 forint között alakulnak és szintén befolyásoló tényező lehet annak típusa és magassága.

WPC és fa kerítés típusok és árak

Kerítés típusa

WPC kerítés ára (méterenként)

Fa kerítés ára (méterenként)

Lábazati elem

6.000 - 10.000 Ft

2.500 - 5.000 Ft

Lamellás

8.000 - 14.000 Ft

4.000 - 8.000 Ft

Rácsos

7.000 - 12.000 Ft

2.500 - 5.000 Ft

Tábla

10.000 - 15.000 Ft

5.000 - 9.000 Ft

Léckerítés

9.000 - 13.000 Ft

3.500 - 6.500 Ft

Dekoratív

12.000 - 18.000 Ft

6.000 - 12.000 Ft

A táblázat bemutatja a különböző WPC és fa kerítés típusokat és azok árait méterenként.

Karbantartási költségek

A WPC kerítés karbantartási költségei alacsonyabbak, mint a hagyományos fa kerítésé, hiszen nem igényel évente, 2 évente festést vagy lazúrozást. A fa kerítés karbantartási költségei magasabbak lehetnek, ugyanis rendszeres csiszolásra és festésre vagy lazúrozásra van szükség, amelyek költségei méterenként 1.000 és 3.000 Ft között alakulnak.

Karbantartási költségek összehasonlítása

Karbantartási tevékenység

WPC kerítés költség (méterenként)

Fa kerítés költség (méterenként)

Festés

Nem igényel

1.000 - 2.000 Ft

Lazúrozás

Nem igényel

1.500 - 3.000 Ft

Tisztítás

500 - 1.000 Ft

500 - 1.000 Ft

Rovarirtás

Nem szükséges

1.000 - 2.500 Ft

Cserélhető elemek

3.000 - 6.000 Ft

2.000 - 4.000 Ft

Időszakos átvizsgálat

1.500 - 3.000 Ft

1.500 - 3.000 Ft

A táblázat bemutatja a WPC és fa kerítések karbantartási költségeit, mint például festés, lazúrozás, tisztítás, rovarirtás, cserélhető elemek és időszakos átvizsgálat. A WPC kerítések esetében kevesebb karbantartást igényelnek, ami hosszú távon költséghatékonyabbá teszi őket.

Melyik kerítést válasszuk?

WPC vagy fa kerítés: az igények és költségvetés szempontjai

A kerítés kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a céljainkat és elvárásainkat, valamint a hosszú távú költségeket. Ha tartós és karbantartásmentes kerítést szeretnénk, a WPC kerítés lehet a jobb választás. Ha viszont fontos számunkra a természetes megjelenés és a rövid távú költséghatékonyság, akkor a fa kerítés lehet a megfelelő opció.

Döntési segédlet

Az összegzés alapján érdemes szakértői véleményeket is kikérni, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk. Mindkét esetben érdemes több ajánlatot is összehasonlítani és a saját igényeinknek megfelelően választani a kerítéstípusok közül.

WPC és fa kerítés összehasonlítása

Tulajdonság

WPC kerítés

Fa kerítés

Ár (méterenként)

7.000 - 15.000 Ft

4.000 - 10.000 Ft

Élettartam

20 - 30 év

10 - 15 év

Karbantartás

Festés nélküli

Festést igényel

Környezetbarátság

Újrahasznosított anyagokból

Természetes anyagokból

Színválaszték

Korlátozott

Széles választék

Telepítési idő

Gyorsabb

Hosszabb időt igényel

A táblázat összefoglalja a WPC és fa kerítések legfontosabb tulajdonságait, beleértve az árat, az élettartamot, a karbantartást, a környezetbarátságot, a színválasztékot és a telepítési időt.

Következtetés

A WPC kerítés és a hagyományos fa kerítés közötti választás nem egyszerű feladat. Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai, így a döntést a saját igényeinknek és költségvetésünknek megfelelően kell meghoznunk! A WPC kerítés előnyei közé tartozik a tartósság, a karbantartás mentesség és a környezetbarát tulajdonsága, ugyanakkor magasabb árral és korlátozottabb szín- és formaválasztékkal kell számolnunk.

A fa kerítés természetes megjelenést, költséghatékonyságot és megmunkálhatóságot kínál, de számolnunk kell a rendszeres karbantartással és a rövidebb élettartammal. A telepítési és karbantartási költségek szempontjából a WPC kerítés hosszú távon költséghatékonyabb lehet, míg a fa kerítés rövid távon olcsóbb megoldást kínál.

A döntés során érdemes több szakértői véleményt és ajánlatot is összehasonlítani, hogy a legjobb választást hozzuk meg. Mindenképpen válasszunk olyan kerítést, amely a saját igényeinknek és elvárásainknak megfelel, és hosszú távon is biztonságot és esztétikai értéket nyújt számunkra.

Ha nem vagy biztos a döntésedben, és szükséged van egy tapasztalt szakértőre, aki segít a legjobb kerítés kiválasztásában, lépj kapcsolatba egy profi kerítésépítővel!

Ők a legmegfelelőbb anyagokat és stílust tudják javasolni az igényeidnek megfelelően.

Kapcsolatfelvétel szakértővel

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést