Article Image

Mennyibe kerül egy jó coach?

Fedezze fel a coaching árak kialakításának kulcsfontosságú tényezőit és azok hatásait az Ön döntéseiben.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mindenki hallott már a coachingról, de mennyibe is kerül egy ilyen szolgáltatás? Ezek a költségek sokszor kérdésesek lehetnek, és sokan nem is tudják, mire számíthatnak. Az árakat számos tényező határozza meg, és ebben a cikkben részletesebben foglalkozunk ezzel a témával, hogy tisztább képet kapjunk róla.

Gyorsmenü:

Miért fontos a coaching? 

Függetlenül attól, hogy milyen formában zajlik, kulcsfontosságú eszközzé vált sok ember és cég számára, akik a tökéletességre és a céljaik sikeres elérésére törekszenek. 

A coaching előnyei az egyének és vállalatok számára 

Kezdetben elsősorban az üzleti világ eszköze volt. Manapság például nagyvállalatok aktívan használják a profi coachok szolgáltatásait vezetőik és munkavállalóik fejlesztésére. A vállalatok számára a fő előny a termelékenység növelése és a csapatmunka javítása.

Az egyéni ügyfelek számára szintén számos előnnyel szolgálhat. Ez lehet akár személyes akadályok leküzdésében nyújtott segítség, motiváció növelése, vagy személyes és szakmai célkitűzések meghatározása és elérése. 

Hogyan segíthet a coaching az önmegvalósításban? 

Az önmegvalósítás az a folyamat, amikor az ember eléri maximális potenciálját és a legjobb változatává válik önmagából. Éppen itt játszik kulcsszerepet a coaching. Képzelje el, mintha egy edzőteremben lenne, ahol az agya a „izmok”: a gondolatai, meggyőződései és céljai. Akárcsak az edzőteremben lévő edző, a coach segít „edzeni” ezeket az „izmokat”, kérdések feltevésével, visszajelzések adásával és új perspektívák kínálásával.

Kérdései vannak az életével kapcsolatban?  

Egy jó coach segít problémák megértésében, célok megnevezésében és motivál!

 Coacht keresek

Mi határozza meg a coaching árakat?

Ahogyan az autók vagy az ingatlanok esetében is vannak különböző árkategóriák, a coaching szolgáltatásoknál is hasonló a helyzet. De vajon miért van ez? Milyen elemek határozzák meg a végösszeget, amelyet egy ügyfél fizet egy-egy munkamenetért? Nézzük meg a legfontosabb tényezőket!

Képzési és tanúsítási követelmények

Az egyik elsődleges tényező, amely befolyásolja, az a coach képzési és tanúsítási háttere. Egy, az ICF (International Coach Federation) által akkreditált képzést végzett és tanúsított szakember díjai magasabbak lehetnek, mint azoké, akik nem rendelkeznek hasonló végzettséggel. 

A coach szakmai tapasztalata és hírneve

Ahogy a legtöbb szakmában, a tapasztalat itt is aranyat ér. Egy 10 évnyi tapasztalattal rendelkező coach, aki már számtalan ügyfelet segített, valószínűleg magasabb díjakat kér, mint egy kezdő szakember. 

A coaching módja: egyéni vs. csoportos

Az egyéni ülések gyakran drágábbak, hiszen a hozzáértő teljes figyelmét egy adott ügyfélre összpontosítja. Ezzel szemben a csoportos munkamenetek, melyek során több ügyfél is részt vesz, általában költséghatékonyabbak az egyes résztvevők számára, mivel a költségek megoszlanak több fő között.

Milyen gyakran és milyen hosszú ideig tartanak a munkamenetek? 

Az ülések hossza és gyakorisága is befolyásolja a díjakat. Például egy rövidebb, 30 perces konzultáció ára alacsonyabb lehet, mint egy részletes, 90 perces munkameneté. Ugyanakkor ha egy ügyfél heti rendszerességgel veszi igénybe a coaching szolgáltatásokat, az összár kedvezőbb lehet, mint ha csak alkalmanként keresné fel a szakembert.

A különböző coaching típusok és azok árkategóriái 

Tekintsük át a népszerűbb típusokat és azok hozzávetőleges árkategóriáit!

Életvezetési coaching

Ez segít az embereknek abban, hogy jobban megértsék önmagukat, megtalálják életük célját és harmonikusabb, boldogabb életet éljenek. Az életvezetési coaching általában átfogó támogatást nyújt a mindennapi élet kihívásaihoz. Magyarországon általában 15.000-50.000 forint között mozognak, attól függően, hogy mennyire ismert vagy tapasztalt a szakember.

Üzleti és karrier coaching

Ez a típus azoknak szól, akik szeretnének előrelépni a karrierjükben, vagy akár saját vállalkozást indítani. A hozzáértő itt a szakmai fejlődés, a vezetői készségek fejlesztése és a munkahelyi kihívások leküzdése terén nyújt támogatást. Árai változóbbak, hiszen gyakran cégek is igénybe veszik ezt a szolgáltatást. Általában 25.000-100.000 forint között mozognak, attól függően, hogy milyen specifikus területen kíván valaki segítséget kérni.

Egészségi és wellness coaching

Ez a forma az egészséges életmódra, táplálkozásra és a testi-lelki egyensúly megteremtésére fókuszál. A coach segítségével az ügyfél olyan szokásokat alakíthat ki, amelyek hosszú távon is jótékony hatással vannak az egészségére. Általában 20.000-60.000 forint közötti sávban találhatók, attól függően, hogy milyen speciális területen (pl. táplálkozás, mozgás, lelki egészség) kíván valaki segítséget kapni.

Különböző coaching típusok és azok árai

Coaching Típus

Időtartam

Ár

Életvezetési

1 óra

20.000 Ft

Üzleti és karrier

1 óra

25.000 Ft

Egészségi és wellness

1 óra

18.000 Ft

Csoportos coaching

1 óra

10.000 Ft/fő

Online coaching

1 óra

15.000 Ft

Hétvégi intenzív kurzus

2 nap

80.000 Ft

Személyre szabott program

3 hónap

150.000 Ft

Az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak a coach szaktudása, hírneve és egyéb tényezők alapján.

További költségek és tényezők, amelyek befolyásolhatják a költségeket

Amikor ilyen szolgáltatást veszünk igénybe, az alapdíjon kívül gyakran más költségekkel is számolnunk kell. Ezek az árak gyakran rejtve maradnak, de tudatában kell lennünk, hogy az összköltség milyen tényezőktől függ. Vegyük sorra a legfontosabbakat!

Az eszközök és anyagok díjai

Néhány program magában foglalja különböző eszközöket, munkafüzeteket, online platformokat vagy teszteket, amelyek segítenek az ügyfél fejlődésében. Ezeknek az anyagoknak a díja nem mindig van beépítve az alapdíjba. Például, ha egy életvezetési coach pszichológiai teszteket használ, azoknak költsége hozzáadódhat a munkamenet díjához. Az árak itt változhatnak, de 5.000-15.000 forintos többletköltséggel is számolhatunk.

Utazási és helyszíni költségek

Ha egy különleges helyszínen tartják a munkamenetet, az utazási és helyszíni költségek is hozzáadódhatnak. Ezt különösen akkor érdemes figyelembe venni, ha valaki vidéken él, de egy nagyvárosban kívánja igénybe venni a szolgáltatást. Mondjuk, ha egy üzleti coach-t Budapestről viszünk vidékre egy napra, az utazás, szállás és egyéb költségek 20.000-50.000 forintos többletköltséggel járhatnak.

Online vs. személyes konzultációk

 Az online munkamenetek gyakran olcsóbbak, míg a személyes találkozók magasabb díjjal járhatnak. Például egy táv életvezetési coaching munkamenet díja lehet 20.000 forint, míg ugyanaz személyesen 30.000 forintba kerülhet, figyelembe véve a helyszíni költségeket és a szakember személyes idejét.

Hogyan válasszunk megfizethető és minőségi coaching szolgáltatást? 

A coaching befektetés önmagunkba és a jövőnkbe. De hogyan tudjuk biztosan, hogy a választott szakember valóban megéri a befektetett pénzt és időt? Az alábbiakban néhány tippet és trükköt osztok meg, hogy segítsem a döntési folyamatot.

A referenciák és vélemények jelentősége

Mint sok más szolgáltatásnál, itt is az előző ügyfelek véleményei az egyik legjobb módja annak, hogy információt szerezzünk a coach-ról. A pozitív visszajelzések és ajánlások azt mutatják, hogy a hozzáértő munkája hatékony és értékes.

Készen áll arra, hogy az élete boldog és sikerekkel teli legyen? 

Egy szakértő coach segítségével jobban megismerheti önmagát és megtalálhatja az igazi céljait!

 Ingyenes ajánlatkérés coach-tól

Ár-érték arány: hogyan találhatunk szolgáltatást jó áron?

Az ár nem mindig tükrözi a minőséget. Fontos, hogy az összegek mellett más tényezőket is mérlegeljünk, például a coach tapasztalatát, specializációját és a kínált program hosszát. Például, lehet, hogy egy coach 30.000 forintot kér egy munkamenetért, míg egy másik 50.000 forintot, de utóbbi már magában foglal egy munkafüzetet és egyéni feladatokat. Ebben az esetben az utóbbi ajánlat lehet az értékesebb, annak ellenére, hogy drágább.

Kérdések, amelyeket fel kell tenni a coach-nak az első konzultáción

Az első találkozó kiváló alkalom arra, hogy jobban megismerjük a szakembert és a szolgáltatásait. Ne habozzunk kritikus kérdéseket feltenni.

  • Milyen képesítésekkel és tapasztalattal rendelkezik a coaching területén?
  • Milyen módszereket és eszközöket használ a munkájában?
  • Mennyi ideig tart általában egy coaching program nála?
  • Van-e lehetőség a munkamenetek időtartamának és gyakoriságának testreszabására?
  • Milyen eredményeket értek el korábbi ügyfelei?

Az ilyen típusú kérdések segítenek abban, hogy jobban megértsük, mire számíthatunk, és hogy a szakember valóban megfelel-e az igényeinknek és elvárásainknak.

Kedvezmények: hogyan csökkenthetők a költségek? 

Számos ember számára egy értékes eszköz a fejlődéshez, de gyakran a költségek elrettentőek lehetnek. Szerencsére vannak módok a költségek csökkentésére kedvezmények révén. Lássuk, hogyan!

Csoportos kedvezmények és előfizetési csomagok 

Sok coach kínál kedvezményt, ha több munkamenetre előre fizetünk, vagy ha csoportban veszünk részt a programjain. A csoportos coaching lehetőséget kínál, hogy hasonló célokkal rendelkező emberekkel dolgozzanak együtt, miközben csökkentik a költségeiket.

"Early bird" és szezonális kedvezmények 

Az időzítés sokat számít! Sok szakember kínál "korai madár" kedvezményt azok számára, akik időben regisztrálnak egy kurzusra vagy konzultációra. Ezen kívül szezonális akciók is gyakoriak.

Mit ad kapunk a coaching során?

A coaching nem csak egy szolgáltatás, hanem egy befektetés is – mind az egyén, mind a vállalat számára. Az egyének javíthatják életminőségüket, karrierjüket, és hatékonyabbá válhatnak munkahelyükön. A vállalatok számára a coaching befektetés az embereikbe. A hatékonyabb csapatmunka, az elégedettebb munkavállalók és a magasabb szintű vezetői készségek mind hozzájárulnak a vállalat sikeréhez.

Hogyan mérhetjük meg a coaching hatékonyságát? 

Számos módszer létezik. Ezek közül néhány:

  • Előzetes és utólagos felmérések: Mérjük meg, hol állunk a coaching kezdetén és hol vagyunk a befejezésekor.
  • KPI-k (kulcsteljesítmény mutatók) követése: Meghatározott célok és mutatók alapján mérjük az előrehaladást.
  • Visszajelzés gyűjtése: Kérdőívek, interjúk és egyéb eszközök segítségével kaphatunk visszajelzést az érintettektől.

Összességében a coaching értékelése nem csak a költségekről szól. A valódi érték a pozitív változásokban, a növekedésben és a fejlődésben rejlik, amelyet az egyének és vállalatok tapasztalnak meg a folyamaton keresztül.

Mire érdemes figyelni coach választáskor? 

A kiválasztása nem csak arról szól, hogy megtaláljuk a legközelebbi vagy legolcsóbb szakembert. A sikeres együttműködés érdekében fontos, hogy olyan hozzáértőt válasszunk, aki megfelel az igényeinknek és elvárásainknak. Először is, nézzünk utána a végzettségének és szakmai tapasztalatának. Ezen kívül érdemes elolvasni a korábbi ügyfelek visszajelzéseit, amelyek gyakran felbecsülhetetlen információkat tartalmaznak a munkamódszereiről és hozzáállásáról. Ne feledjük, hogy a személyes szimpatia is fontos: az első konzultáció alkalmával érdemes hallgatni az ösztöneinkre, hogy jól tudunk-e együtt dolgozni a szakértővel. Az árak és a csomagok áttekintése mellett az időzítés és a rugalmasság is kritikus tényező lehet, hiszen fontos, hogy a munkamenetek beilleszthetők legyenek a mindennapi életünkbe. A legjobb döntés érdekében érdemes több szakemberrel is konzultálni, mielőtt végső döntést hoznánk.

További költségek coaching szolgáltatásnál

További költség

Leírás

Ár

Utazási költség

10 km-es távolságon belül

5.000 Ft

Anyagok

Jegyzetfüzet, könyvek stb.

10.000 Ft

Online eszközök

Zoom, Skype stb. előfizetés

3.000 Ft/hó

Helyszíni díj

Bérelt helyszín vagy konferenciaterem

10.000 Ft

Hétvégi workshop

Szállás és ellátás díja

40.000 Ft

Speciális programok

Mindfulness, meditáció stb.

8.000 Ft

A táblázatban szereplő árak csak tájékoztató jellegűek és nem tükrözik a valós piaci árakat. Mindig konzultáljon a választott szakemberrel a pontos költségekről!

Gyakran Ismételt Kérdések 

Mennyibe kerül átlagosan egy coaching ülés Magyarországon?

Változó, függ a hozzáértő tapasztalatától, specializációjától és a munkamenet hosszától. Általában az árak széles skálán mozognak, a kezdő szakemberektől a vezető, nemzetközileg elismertekig.

Milyen tényezők határozzák meg a coaching díját?

Több tényező is befolyásolja, mint például a coach képzése, tapasztalata, hírneve, az ülés hossza és gyakorisága, valamint az, hogy egyéni vagy csoportos formában történik-e a beszélgetés.

Milyen szolgáltatásokat kínál a Qjob.hu a coaching területén?

A Qjob.hu egy népszerű szakemberkereső platform, ahol sokféle szakember, köztük coach-ok is megtalálhatók. A platform lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy összehasonlítsák a különböző hozzáértők szolgáltatásait, árait, és elolvassák az előző ügyfelek visszajelzéseit.

Megéri-e befektetni a coachingba, tekintettel az áraira?

Ez egy befektetés az önfejlesztésbe. Azok, akik részt vesznek coachingban, gyakran magasabb önismeretet, jobb döntéshozatali képességeket és számos más előnyt tapasztalnak, ami hosszú távon megtérülhet a magánéletben és a karrierben is.

Hogyan találhatok megfizethető, de minőségi coaching szolgáltatást?

Az ár és a minőség összehasonlítása kulcsfontosságú. Érdemes több coach ajánlatát is megtekinteni, referenciákat kérni, és az ügyfél-visszajelzéseket is tanulmányozni, hogy megtaláljuk a legjobb ár-érték arányt.

Úgy érzi, hogy egy helyben toporog? 

Adjon magának egy esélyt a növekedésre és fejlődésre egy profi coach segítségével!

 Érdekel a coaching

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a tuskó coaching árak témájú cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést