Article Image

Mennyibe kerül az üvegház?

Olcsó üvegházak? Igen, lehetséges! Olvassa el cikkünket az árakról és spóroljon.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Az üvegházak nem csupán a kertészkedés rajongóinak nyújtanak menedéket; egy gondosan megtervezett üvegház lehetőséget ad a fenntarthatóság és az önellátás felé tett első lépések megtételére. De felmerül a kérdés: mennyibe kerül mindez? Ebben a cikkben részletesen elemezzük az üvegházépítés és fenntartás költségeit, hogy segítsünk dönteni, megéri-e befektetni egy ilyen projektbe. Túllépve a puszta számokon, nézzük meg, hogy egy üvegház hogyan változtathatja meg mindennapjainkat.

Gyorsmenü

Üvegház előnyeiről röviden

Az üvegházak ideális megoldást nyújtanak mindazoknak, akik szeretnék kiterjeszteni a termesztési időszakot, függetlenül az időjárástól. Ezek a szerkezetek nem csak a hobbikertészeknek jelentenek hasznot, hanem azok számára is, akik fenntartható módon kívánnak élelmiszert előállítani. Az üvegházakban ellenőrzött környezetet hozhatunk létre, ami elősegíti a növények egészséges növekedését és termékenységét, miközben védelmet biztosítanak a külső kártevők ellen. Egy jól megtervezett üvegház nem csak azért előnyös, mert támogatja a növények fejlődését, hanem mert csökkenti a víz- és tápanyagszükségletet is, ezáltal hosszú távon gazdaságosabbá válik.

Az üvegházak előnyei közé tartozik:

Hosszabb növekedési időszak

Az üvegházak kiemelkedő előnye, hogy lehetővé teszik a növények egész éven át történő termesztését, még a hidegebb hónapokban is. Ez azt jelenti, hogy télen is élvezhetjük a saját kertünkben termesztett friss zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek így nem csak finomabbak és táplálóbbak, de a szállításból adódó környezetterhelés nélkül kerülnek az asztalunkra.

Klímavezérelt környezet

Az üvegházakban a hőmérséklet, páratartalom, és szellőzés pontos szabályozása révén teremthetünk ideális növekedési feltételeket a növények számára. Ez a finomhangolás segít a különböző növényfajták specifikus igényeinek kielégítésében, így maximalizálhatjuk természetes potenciáljukat.

Védelem a kártevők ellen

Az üvegház fizikai védelmet nyújt a kártevők és a vadállatok támadásaival szemben. Ezzel csökken a növények károsodásának esélye, és kevesebb vegyszer használatára lehet szükség, ami a termesztés egészségesebb és környezetbarátabb módját jelenti.

Víztakarékosság

Az üvegházban alkalmazott zárt rendszerű öntözés lehetővé teszi a víz újrahasznosítását, ami nemcsak a környezet védelmében játszik kulcsszerepet, de jelentős megtakarítást is eredményez a vízszámlán. Az ilyen típusú öntözési megoldások különösen fontosak lehetnek szárazság sújtotta területeken.

Esztétikai és pszichológiai előnyök

Az üvegházak nem csupán praktikus hasznuk miatt értékesek. Esztétikai értékükkel feldobhatják otthonunkat vagy kertünket, és egy pihentető, zöld oázist hozhatnak létre, ahol közelebb érezhetjük magunkat a természethez. A kertészkedés ebben a környezetben nem csak a testet, de a lelket is táplálja, és lehetőséget biztosít a mindennapi stressz oldására.

Az üvegházakba való befektetés tehát nemcsak az életminőségünk javulását hozhatja el, hanem hosszú távon gazdaságilag is előnyös döntésnek bizonyulhat, különösen, ha figyelembe vesszük a zöldségek és gyümölcsök piaci árának emelkedését. Az üvegház használatával nem csak saját magunkat és családunkat látjuk el friss, egészséges élelmiszerekkel, de hozzájárulunk a környezetünk védelméhez is.

Milyen típusú üvegházakat találunk ma itthon?

Magyarországon a kertészek és mezőgazdasági termelők számos üvegház típus közül választhatnak, figyelembe véve a rendelkezésre álló helyet, a költségvetést és a termesztési céljaikat. Az alábbiakban bemutatom a legnépszerűbb üvegház típusokat és jellemzőiket:

Fóliasátrak és tunnelek

Ezek ideális választások lehetnek kezdő kertészek számára vagy azoknak, akik kisebb költségvetéssel rendelkeznek. Könnyen telepíthetők és mozgathatók, megfizethető áron kínálnak védelmet a növényeknek. A fóliasátrak esetében fontos a szellőzés biztosítása, amit cipzáras ajtók és hálószellőzők segítségével érhetünk el​ 

Polikarbonát üvegházak

Ezek a típusok robosztusabb és tartósabb alternatívát jelentenek a fóliasátrakhoz képest, jobb hőszigetelést és tartósságot kínálva. Kompakt kialakításuk miatt kis kertekben is elhelyezhetők, az UV-álló burkolatuk és az alumínium váz hosszú élettartamot biztosít. A vízelvezetésre és szellőzésre is nagy figyelmet fordítanak, így az ilyen típusú üvegházak jó választások lehetnek azok számára, akik kevés helyet foglaló, mégis hatékony megoldást keresnek​ 

Üveg üvegházak

A klasszikus, üvegből készült üvegházak kiemelkedő fényáteresztő képességgel rendelkeznek, és esztétikailag is vonzóak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek azok számára, akik sok növényt tartanak és nevelnek, mivel a nyeregtetővel ellátott modellek lehetővé teszik nagy méretű növények nevelését is, és egyszerű szellőzést biztosítanak a tetőablakokon keresztül​.

Készen vásárolt, kompakt üvegház.

Készen vásárolt, kompakt üvegház.

Télikertek

Ezek az üvegházak közvetlenül a házhoz kapcsolódnak, fűthetőek, és ideálisak lehetnek minden kertimádó számára, aki télen is szeretne foglalkozni a növényneveléssel. A télikertek lehetővé teszik, hogy fagyérzékeny növényeinket épségben átteleltessük, miközben mi magunk is élvezhetjük a szépségüket. Nyáron és télen is varázslatos helyszínt biztosítanak baráti vagy családi összejövetelek számára​.

Ezek a leggyakoribb üvegház típusok Magyarországon, amelyek különböző igényeket és költségvetéseket képesek kielégíteni. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért érdemes alaposan megfontolni a döntést, figyelembe véve a rendelkezésre álló helyet, a termesztési célokat és a költségvetést.

Üvegház árak átlagosan

Az üvegházak árai széles skálán mozognak, attól függően, hogy milyen anyagból készülnek, mekkora a méretük, és milyen extra funkciókkal rendelkeznek. Itt egy átlagos áttekintést adunk a magyar piacon elérhető néhány alapvető típus és méret szerint.

Alumínium üvegházak

Az alumínium vázas üvegházak tartósak és viszonylag könnyen összeszerelhetők. Általában jobb a hőszigetelésük, mint a fóliasátraknak, így a hűvösebb időszakokban is hatékonyabbak lehetnek. Az árak széles skálán mozognak, általában 150. 000 forinttól kezdődnek, és akár 1.000.000 forintig vagy afölött is elérhetnek, a mérettől és a felszereltségtől függően.

Polikarbonát üvegházak

A polikarbonát lapokból készült üvegházak kiváló fényáteresztő képességgel rendelkeznek, és ellenállnak az extrém időjárási körülményeknek. Ezeknek az üvegházaknak az ára általában 200.000 forinttól indul, és nagyobb, jobban felszerelt modellek esetén elérheti az 1.500.000 forintot is.

Fóliasátrak

A legkedvezőbb árú opciók közé tartoznak, és ideálisak lehetnek kezdő kertészek számára vagy azoknak, akik csak szezonálisan szeretnék használni az üvegházat. Áruk már 20.000 forint körül kezdődik, de a nagyobb és tartósabb változatok ára elérheti a 100.000 forintot is.

Üvegházak típusai és átlagos árai Magyarországon

Üvegház típusa

Méret

Átlagos ár (Ft)
Fóliasátor 3x6m

30.000 - 100.000

Polikarbonát üvegház

4x8m

200.000 - 600.000

Üveg üvegház

5x10m

500.000 - 1.500.000

Hobbi üvegház

2x3m 50.000 - 150.000

Automatizált üvegház

6x8m

1.000.000 - 5.000.000

Méret szerinti árak

Kis üvegházak (például 2x3 méter)

Ezek a kompakt méretű üvegházak ideálisak kis kertekbe vagy akár teraszokra is. A legegyszerűbb fóliasátrak ára már 50.000 forint körül kezdődik, míg az állandóbb, tartósabb anyagokból (mint az alumínium vagy polikarbonát) készült változatok ára 100.000 forinttól indulhat.

Közepes méretű üvegházak (például 3x6 méter)

Ezek az üvegházak több térrel rendelkeznek a növények számára, így nagyobb rugalmasságot nyújtanak a kertészkedéshez. A fóliasátrak ebben a méretkategóriában 200.000 forint körüli áron kezdődnek, míg az erősebb és tartósabb anyagokból készült üvegházak, mint az alumínium vagy a polikarbonát, 300.000 forinttól elérhetők.

Nagy üvegházak (például 6x8 méter és nagyobbak)

A nagyobb méretű üvegházak jelentősebb beruházást igényelnek, és általában a professzionális kertészkedés vagy mezőgazdasági termelés igényeit szolgálják ki. Ezeknek az árai 500.000 forinttól indulnak, a legmagasabb minőségű és legjobban felszerelt modellek pedig több millió forintba is kerülhetnek.

A következő  táblázatok hasznos áttekintést nyújtanak az üvegházak építésével és fenntartásával kapcsolatos költségekről.

Kész házak vagy egyedi építésű?

Amikor üvegház építéséről van szó, valóban fontos mérlegelni, hogy egy kész, előre gyártott modellt választunk, vagy egyedi, személyre szabott megoldást keresünk. Mindkét opció előnyöket és hátrányokat rejt magában, amelyeket alaposan érdemes átgondolni a döntés előtt.

Kész Üvegházak

Előnyök

  • Gyors telepítés: A kész üvegházakat úgy tervezték, hogy gyorsan és könnyedén felállíthatók legyenek, minimálisra csökkentve a várakozási időt.
  • Költséghatékony: Általában olcsóbbak, mint az egyedi tervezésű üvegházak, köszönhetően a tömeggyártás előnyeinek.
  • Könnyű összeszerelés: A legtöbb kész üvegház egyszerű összeszerelési útmutatóval érkezik, lehetővé téve, hogy a kerttulajdonosok saját maguk is felállíthassák őket.

Hátrányok

  • Korlátozott testreszabás: A méret, forma és a funkciók tekintetében kevesebb rugalmasságot kínálnak, ami korlátozhatja az üvegház adaptálhatóságát a kert adottságaihoz.
  • Standard minőség: A tömeggyártás néha kompromisszumokat jelenthet a minőség terén, ami nem minden esetben felel meg a legmagasabb elvárásoknak.

Egyedi Építésű Üvegházak

Előnyök

  • Teljes testreszabás: Lehetőség nyílik minden részlet pontos igények szerinti kialakítására, beleértve a méretet, formát és a speciális funkciókat.
  • Optimális kihasználás: Az adott helyszín adottságaihoz és környezeti feltételeihez szabható, maximális hatékonyságot és termelékenységet érve el.
  • Magas minőség: Az egyedi tervezés lehetővé teszi, hogy a legjobb anyagokat és technológiákat válasszuk, biztosítva a hosszú távú értéket és tartósságot.

Hátrányok

  • Magasabb költségek: Az egyedi megoldások általában magasabb árkategóriát képviselnek, hiszen különleges tervezést és anyagokat igényelnek.
  • Hosszabb előkészítési és kivitelezési idő: A tervezéstől az építésig eltelt idő hosszabb lehet, ami késlelteti a növénytermesztést.

A választás során figyelembe kell venni a rendelkezésre álló költségvetést, az időkeretet, valamint a személyes preferenciákat, mint például az egyediség és a kertbe való illeszkedés fontosságát. Érdemes szakértői véleményt is kikérni, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg.

Tippek az üvegház vásárláshoz

Az üvegházak vásárlása izgalmas lépés minden kertbarát életében, amely lehetővé teszi a kertészeti szezon meghosszabbítását és a növények védelmét az időjárás viszontagságaival szemben. Ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhassuk, érdemes megfontolni néhány fontos szempontot. Íme néhány tipp, ha üvegház vásárlás előtt állsz!

  1. Határozzuk meg a szükségleteinket: Mielőtt bármit is tennénk, fontos tisztázni, milyen célból szeretnénk üvegházat. Gondoljunk arra, milyen növényeket szeretnénk termeszteni, milyen nagy az a terület, amit be tudunk szántani az üvegháznak, és milyen funkciókat tartunk fontosnak.
  2. Méret és elhelyezés: Az üvegház méretének megválasztása kulcsfontosságú. Győződjünk meg róla, hogy van elegendő helyünk az üvegház számára, figyelembe véve, hogy a jövőben szeretnénk-e bővíteni. Az üvegház elhelyezése is lényeges; keressünk egy olyan helyet, ahol a lehető legtöbb napfény éri.
  3. Anyagok: Az üvegházak különböző anyagokból készülhetnek, mint például üveg, polikarbonát, vagy fólia. Minden anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így érdemes megfontolni, melyik illik leginkább a szükségleteinkhez és a költségvetésünkhöz.
  4. Szellőzés és hőszabályozás: Egy jó üvegházban fontos a megfelelő szellőzés és hőszabályozás. Ellenőrizzük, hogy az üvegház rendelkezik-e elegendő ablakkal és szellőzőnyílással a megfelelő levegőáramlás és hőmérséklet-szabályozás érdekében.
  5. Vízelvezetés: Az üvegházban a megfelelő vízelvezetés elengedhetetlen a növények egészsége szempontjából. Győződjünk meg róla, hogy az üvegház tervezésekor figyelembe vették e ezt a szempontot.
  6. Ár-érték arány: Az ár fontos tényező, de ne csak az árat vegyük figyelembe. Az olcsóbb üvegházak gyakran kevésbé tartósak, míg a drágábbak jobb minőségű anyagokból készülnek és hosszabb élettartamot ígérnek.
  7. Vásárlói vélemények és garancia: Olvassunk el vásárlói véleményeket, és nézzük meg, milyen garanciát kínál a gyártó. A pozitív visszajelzések és a megbízható garancia nagyban hozzájárulhatnak a nyugalomhoz és elégedettséghez.

Megfelelő előkészülettel és kutatással az üvegház vásárlása nemcsak hogy egyszerűbbé, de izgalmasabbá is válik. Egy jól megválasztott üvegház éveken át biztosíthatja a kertészkedés örömét.

Egyedi üvegházak számos előnnyel rendelkeznek, többek közt a teljes mértékű személyre szabhatósággal.

Egyedi üvegházak számos előnnyel rendelkeznek, többek közt a teljes mértékű személyre szabhatósággal.

Hol keressük szakembert az egyedi kivitelezéshez?

Az egyedi üvegházak kivitelezéséhez szükséges szakember megtalálása kulcsfontosságú lépés a projekt sikerességéhez. Egy jól megtervezett és megépített üvegház nemcsak hogy esztétikailag vonzó lesz, de hosszú távon is kifizetődő lesz. Az alábbiakban megnézzük, hogy hol és hogyan találhatjuk meg a megfelelő szakembereket.

  • Ajánlások: Kérjünk ajánlásokat barátoktól, családtól vagy szomszédoktól, akik már építettek üvegházat. Az első kézből származó tapasztalatok értékes információval szolgálhatnak.
  • Kertészeti és építési szaküzletek: Gyakran ajánlanak megbízható szakembereket vagy vállalkozókat, akik az üvegházak tervezésére és építésére szakosodtak. Érdemes ezekben az üzletekben érdeklődni.
  • Online szakemberkereső oldalak: Az interneten számos platform található, ahol helyi szakemberek és vállalkozók listáját találhatjuk meg. Ilyen példáúl a Qjob a szakemberkereső portál. Qjob segítségével egyszerűen kereshetsz szakembereket a közeledben, összehasonlíthatod az áraikat, és elolvashatod a korábbi ügyfelek visszajelzéseit, ami segít a legmegfelelőbb választásban. Az oldal felhasználóbarát felülete  lehetővé tesz, hogy gyorsan megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelő szakértőt.

Milyen szakemberre lesz szükségünk?

Az egyedi üvegházak építésekor, különösen ha a projekt méretei meghaladják a hobbikertészkedés kereteit és esetleg a megélhetés forrásává válik, számos különböző szakértelmű szakember bevonása válhat szükségessé.

Amikor nagyobb méretű, akár kereskedelmi célú üvegházakat tervezünk, elengedhetetlenné válik például a mezőgazdasági mérnökök, építészek, valamint a fűtési és szellőzési rendszerekre szakosodott műszaki szakemberek segítsége.

Ezek a szakértők nem csupán az alapvető építési munkálatokban nyújtanak támogatást, hanem hozzájárulnak ahhoz is, hogy az üvegházak kialakítása optimálisan támogassa a növények növekedését, miközben gazdaságos és fenntartható maradnak. Az ilyen típusú projektek sikere gyakran múlik azon, hogy a tervezéstől kezdve milyen szakértők vesznek részt a megvalósításban, hiszen a megfelelő szakértelem biztosíthatja az üvegház hosszú távú produktivitását és stabilitását.

Átlagos munkaerő költség

Az üvegházak építéséhez szükséges munkaerő költsége jelentősen változhat attól függően, hogy milyen típusú üvegházat építünk, milyen anyagokat használunk, és milyen a projekt komplexitása. Az átlagos munkaerő költség meghatározásakor figyelembe kell venni a tervezés, az építés, valamint az esetleges villanyszerelési és vízvezeték-szerelési munkálatokat is.

  • Tervezés: Egy tapasztalt tervező díja változó, de általában néhány százezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet, a projekt méretétől és bonyolultságától függően.
  • Építés: Az építőmunkások díja óránkénti vagy teljes projektdíjként számítható fel. Magyarországon az építőipari munkaerő óradíja általában 3.000 - 6.000 forintig terjedhet, de ez függ a szakember tapasztalatától és a munka bonyolultságától. Egy komplett üvegház építése így akár több százezer forintba is kerülhet csak munkadíjban.
  • Villanyszerelés és vízvezeték-szerelés: Amennyiben az üvegház tervezése magában foglal elektromos és vízvezetéki rendszereket, a szakemberek díja ezekre a munkálatokra külön számolandó. Ezen szakmák díjazása hasonlóan változó, de általánosságban az óradíjak 5.000-10.000 forint között mozognak. Fontos megjegyezni, hogy ezek az árak tájékoztató jellegűek, és a konkrét költségek a piaci viszonyoktól, a választott anyagok minőségétől, a projekt bonyolultságától és a szakemberek tapasztalatától függően változhatnak. Mindig érdemes több ajánlatot is kérni és összehasonlítani, hogy a lehető legjobb ár-érték arányt érjük el.

Üvegházak építésével és felszerelésével kapcsolatos átlagos munkadíjak

Szolgáltatás

Átlagos munkadíj (Ft)

Tervezés

50.000 - 200.000

Építés

100.000 - 500.000

Villanyszerelés

30.000 - 150.000

Vízvezeték-szerelés

40.000 - 200.000

Üvegezés

20.000 - 100.000

Automatizálás

200.000 - 800.000

A pontos árak természetesen változhatnak a választott anyagok, a konstrukció minősége, a tartozékok (például automatizált öntözőrendszerek, hőmérsékletszabályozók stb.) és a gyártó vagy forgalmazó árazási politikájától függően. Mindig ajánlott több ajánlatot is kérni és összehasonlítani a lehető legjobb döntés meghozatala érdekében.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy alap üvegház Magyarországon?

Az üvegházak árai széles skálán mozognak Magyarországon, attól függően, hogy milyen típusú és méretű üvegházat választunk. Egy egyszerű fóliasátor már 20.000 forinttól elérhető, míg a tartósabb polikarbonát vagy üveg szerkezetek ára 100.000 forinttól kezdődik és akár több millió forintig is elérhet, a méret és a felszereltség függvényében.

Mik a legfontosabb szempontok az üvegház kiválasztásakor?

Az üvegház kiválasztásakor több fontos szempontot is figyelembe kell venni, többek között az anyagok minőségét, a méretet, a szellőzési lehetőségeket, valamint az ár-érték arányt. Fontos, hogy az üvegház illeszkedjen a kert méretéhez és stílusához, valamint megfeleljen a növények igényeinek.

Hogyan találhatom meg a legjobb ajánlatokat üvegházakra?

Az üvegházak legjobb ajánlatainak megtalálásához érdemes több forrásból is tájékozódni, beleértve az online kereskedőket, kertészeti központokat és építési piacokat. Online összehasonlító oldalak segíthetnek az árak, méretek és anyagok összevetésében. Ezen felül, a különböző gyártók és forgalmazók gyakran kínálnak akciókat és kedvezményeket, amelyekről érdemes érdeklődni.

Milyen rejtett költségekkel számoljak az üvegház építésekor?

Az üvegház építésénél számolni kell néhány rejtett költséggel is, mint például a szállítási díjak, az építési engedélyek költségei, valamint az alapozás és a telepítés munkáinak díjai. Ezen felül, a fűtési és szellőzési rendszerek, valamint a növények automatizált öntözése is további befektetést igényelhet. 

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a legjobb üvegház árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést