Article Image

Mennyibe kerül egy fa terasz telepítése?

Egy fa terasz építés ára 28.000 - 36.000 Ft-ba kerül négyzetméterenként. Méret és anyag függvényében pedig átlagosan 560.000 és 900.000 Ft között mozog az ár.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Új fa terasz építés ára 2024

Az átlagos háztulajdonos 320.000 forintot költ egy 10 négyzetméteres fa terasz építésére, 640.000 forintot egy 20 méteres terasz építésére, és 1.440.000 forintot egy 50 méteres fa terasz építésére. A nyomás alatt kezelt fából, keményfából vagy kompozitból készült fedélzet építésének költsége körülbelül 26-31.000 Ft/m2, mind az anyagok, mind a telepítés tekintetében. A végső költség függ a felhasznált anyagoktól, a mérettől, az építési szinttől és az esetleges egyedi igényektől. 

Fa terasz építés ára - ár statisztika - Qjob.hu

Fa terasz építésére keresel ácsot?

Nálunk gyorsan és könnyen találsz ilyet! Egy kattintás!

Ács keresés

Tartalomjegyzék

Fa terasz építés költsége átlagosan 

 

Árak

Átlagos ár

30.000 Ft/nm

Minimum ár

28.000 Ft/nm

Maximum ár

36.000 Ft/nm

Átlagos terasz építés költsége négyzetméterenként

Egy terasz építésének átlagos költsége 32.000 Ft négyzetméterenként. Egy alap fa terasz alapanyagokkal és munkadíjjal 500-600.000 Ft, míg egy prémium anyagokból épített terasz 58.000 Ft-ba kerül négyzetméterenként.

A terasz építésének költségei méret szerint

A leggyakoribb terasz négyzetméretek és az átlagos építési költségek az alapanyagoktól a prémium anyagokig terjedő skálán:

Méret

Négyzetméter

Átlagköltség

5x5

25

800.000 Ft

7x7

49

1.560.000 Ft

8x10

80

2.560.000 Ft

10x10

100

3.200.000 Ft

Modern fa terasz építése

Modern fa terasz építése

A terasz építésének munkadíja

A fa terasz építésének munkadíja határozza meg a teljes végösszes legnagyobb hányadát, amely 5-10.000 Ft között mozog négyzetméterenként, a mérettől, a felhasznált anyagoktól, az építési szinttől, a terület körülményeitől és az olyan extra opcióktól függően, mint a beépített ülőhelyek vagy lépcsők.

Kíváncsi vagy, mennyibe fog kerülni a terasz építése?

Tudd meg most! Kérj ingyenes ajánlatot egyszerre több szakembertől!

Árajánlatot kérek

Anyagköltség a terasz építéséhez

A leggyakrabban használt fafajták esetében a burkolat alapanyag ára négyzetméterenként 2-6.000 Ft között mozog. A prémium minőségű keményfák és WPC anyagok esetében 24-32.000 Ft négyzetméterenkénti költségekre számíthatunk.

A terasz építésének költségei házilag

Ha egy 25 négyzetméteres, földszinti teraszt saját kezűleg szeretnénk építeni, akkor körülbelül 680-730.000 Ft forintba kerülne a felhasználandó anyagok költsége, míg egy szakembernek összesen 800.000 forintot kell fizetni. WPC teraszburkolat kivitelezése egy 25 négyzetméteres terasz esetén 1.000.000 Ft lesz, vagy kereshetünk egy megbízható szakembert akár a Qjob-on, hogy az végezze el a munkát körülbelül 1.080.000 forintos áron.

Ha prémium anyagokat használunk a barkácsoláshoz, például egy alap 25 négyzetméteres fa terasz építéséhez, akkor körülbelül 800.000 forinttal csappan meg pénztárcánk. Egy terasz építésére specializálódott vállalkozó ehelyett összesen körülbelül 900.000 forintba kerülne mint a munkadíjat, mint az alapanyagokat összesítve.

Anyagköltségek fa terasz kivitelezéséhez

A terasz építéséhez szükséges anyag költségek átlagosan 3-15.000 Ft között mozognak négyzetméterenként. A három legnépszerűbb anyag a kültéri teraszok építéséhez az a puhafa, a keményfa és a WPC vagy kompozit burkolat.

Fa terasz anyagköltsége

A megadott anyagköltségek országos átlagot jelentenek, és attól függően, hogy hol élünk, előfordulhat, hogy négyzetméterenként valamivel többet vagy valamivel kevesebbet kell fizetnünk a fa terasz építési árakért.

Préselt, puha fa terasz költsége

Átlagosan egy puha anyagú fa terasz anyag ára 1.500-3.000 Ft négyzetméterenként. Kevésbé ismert a préselt megoldás, például a szibériai fenyőt egy nagy autoklávban vákuummal levegőtlenítik, majd egy biológiailag aktív (élő szervezetre nem káros) rézvegyület oldatát magas nyomáson a fába préselik. Egyenes felülete sima, mely letisztulttá, modernné teszi a faanyagot.

Hátrányok

  • A puha fa  általában alacsony minőségű akácból vagy fenyőből készül, amely hosszú távon hajlamos a penészedésre és repedezésre, ez folyamatos karbantartást igényel, amely költséges.
  • Amikor a nyomás alatt kezelt fa vízzel találkozik, a terasz építésénél használt fémek, mint például az alumínium burkolat, a horganyzott szögek és csavarok, a kötőelemek, a gerendák és a terasz felfüggesztései korrodálódni kezdenek. Ha javítás nélkül marad, veszélyes szerkezeti instabilitást eredményez a teraszon.
  • Ha fentebbi a anyagokat választjuk a terasz építéshez, akkor érdemes folyamatos plusz költséggel számolunk, a csiszolás, tömítés és festés anyag áraira.

Fa teraszburkolat költségei

A természetes fából készült teraszok építésének anyagköltsége 3-15.000 Ft között van négyzetméterenként, a legtöbb háztulajdonos átlagosan 5-8.000 forintért választ faanyagot négyzetméterenként. A fából készült teraszok gyönyörűek, és a lakástulajdonosok első számú választása, azonban több karbantartást igényelnek, például rendszeres festést és tömítést. 

Vörös fenyő fa terasz

Vörös fenyő teraszburkolat

A leggyakrabban használt fafajták:

  1. A cédrus -  Természetes módon ellenáll az időjárásnak, a rovaroknak és a rothadásnak. Éves karbantartást igényel: csiszolást, tömítést és festést.
  2. Akác - Akác a legolcsóbb deszkázathoz használt anyag, átlagos költsége 1-2.000 Ft/m2. A cédrushoz hasonlóan éves karbantartást igényel az egészségének megőrzése érdekében.
  3. Fenyő - A vörösfenyő deszkázat négyzetméterenként 3-4.000 forintba kerül, és ez a leggyakrabban használt fa a terasz építésben. Rendszeres karbantartás nélkül penészedhet, és a nap károsíthatja.
  4. Tölgy - Keményfa, amely átlagosan 4-7.000 Ft/m2. Általában több mint 40 évig tart, és ellenáll a penésznek. Azonban messze ez a legdrágább fa, amit használni lehet.
  5. Kőris - A kőris az egyik legdrágább keményfa, amelyet a deszkázathoz használnak, átlagos költsége 5-9.000Ft/m2. A tölgyhöz hasonlóan 25 évnél hosszabb ideig tart, és speciális szerszámokra van szükség a telepítéshez szükséges lyukak fúrásához.

Fa teraszburkolat költségei négyzetméterenként

Fenyő terasz burkolat költség

A fa terasz építéshez leggyakrabban használt természetes fafajta a fenyő. Egy fenyőből készült terasz négyzetméterenként 40-45.000 Ft között van, és körülbelül 3-4.000 forintba kerül csak a burkolat anyag. A vörösfenyő négyzetméterenként csak egy kicsivel többe kerül, mint a nyomás alatt kezelt fa.

Előnyök:

  • Elkerüli a réz minden hátrányát és a korróziót
  • Az újrahasznosított kompozit faanyag áránál jóval költséghatékonyabb
  • A fenyő kiválóan alkalmas akár festésre, akár lakkozásra
  • Nem repedezik könnyen, hosszú élettartamú

Hátrányok:

Ha a fenyő terasz burkolatot nem ápoljuk rendszeresen festéssel és az esetleges hibák javításával, tömítésével, akkor bepenészedhet, illetve a nap is károsíthatja.

Tölgy terasz burkolat költség

A tölgy, egy keményfa, amely átlagosan 4-7.000 forintba négyzetméterenként.

Előnyök:

  • A tölgy várható élettartama több mint 40 év.
  • Az tölgy háromszor keményebb, mint a fenyő, és nem karcolódik vagy horpad, mint más fafajták.
  • A tölgy kevés karbantartást igényel, kivéve az éves olajozást.

Hátrányok:

  • Speciális szerszámok szükségesek a fába fúráshoz és vágásához
  • A tölgy akár háromszor annyiba is kerülhet, mint a hagyományosan kezelt fa

Cédrus terasz burkolat költség

A cédrus deszkázat ára négyzetméterenként 3-4000 Ft/m2 között mozog, a kiválasztott minőségtől függően. A cédrus egy természetes puhafa, amelyet kezelt vagy kezeletlen formában is kérhetünk. A legtöbbször a cédrus deszkákat kezeletlenül hagyják, mivel természetes ellenállása az időjárással és a rothadással szemben.

Előnyök:

  • A cédrus az egyik legköltséghatékonyabb deszkázathoz használt anyag.
  • Természetes módon ellenáll az időjárásnak, a rothadásnak és a fakárosító rovaroknak, például a termeszeknek.
  • A cédrus könnyen festhető, tömíthető, és nem vetemedik az öregedéstől.

Hátrányok:

  • A cédrus deszkák nem olyan erősek, mint más keményfák, amelyek könnyen karcolódnak és horpadnak.
  • Rendszeres éves karbantartást igényel: csiszolás, festés és tömítés.

WPC, kompizit burkolat költsége

A kompozit vagy WPC burkolatú fa terasz átlagos költsége 800-1.000.000 Ft között mozog négyzetméterenként és 21-25.000 Ft között mozog négyzetméterenként csak az anyagokért. A legtöbb háztulajdonos 1.000.000 feletti összeget fizet egy átlagos 20 négyzetméteres WPC terasz korlátokkal történő megépítésére.

Az újrahasznosított kompozitot úgy gyártják, hogy úgy nézzen ki, mint a valódi fa, és egyre népszerűbb terasz építőanyag. Újrahasznosított műanyagból készül, a két leggyakoribb lehetőség a polietilén, a polipropilén és a WPC.

Előnyök:

  • Nagyon kevés karbantartást igényel
  • Soha nem szálkásodik vagy rothad
  • Nem tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek korrodálják a fém kötőelemeket.
  • Többféle színben kapható
  • Nem kell festeni vagy tömíteni
  • Egyes kompozit deszkák "üreges" deszkákként is kaphatók, amelyek lehetővé teszik az elektromos vagy hangkábelek vezetését is
  • Könnyű vele dolgozni

Hátrányok:

  • Általában az egyik legdrágább megoldás
  • Ha a termék beázik, nem olyan könnyű visszaállítani a korábbi minőségét, mint a fát, mivel nem lehet csiszolni
  • Nagyon magas külső hőmérséklet esetén a fához képest melegebb felületet képez a láb alatt

Fa hatású csempe burkolat költség

Egy tipikus 25 négyzetméteres fa hatású csempe deszkával épített terasz ára 1.000.000-1.400.000 Ft között mozog, anyagköltség és munkadíjjal együtt. Ezeknek a teraszoknak csak az anyagköltsége átlagosan 15-20.000 Ft között várható négyzetméterenként.

Előnyök

  • A fa hatású csempe deszkák természetes módon ellenállnak a fakulásnak és a foltosodásnak, valamint a penésznek és még a termeszeknek is. A deszkák nem repedeznek, nem rothadnak, nem hasadnak és nem szálkásodnak
  • A márkák általában több tíz év garanciát vállalnak a termékre és arra, hogy strapabíró és időtálló lesz
  • Nincs szükség a terasz rovarok elleni kezelésére, foltozásra, tömítésre vagy vízszigetelésére

Hátrányok

  • A csempe deszkákat nem lehet újrafényezni vagy átfesteni
  • Mint a legtöbb kompozit fedélzeti megoldás, az anyagok drágábbak

További terasz építési lehetőségek és építési költségek

Terasz lépcső építési költségei

A lépcsők hozzáadása a teraszhoz átlagosan 6.000 Ft/m2-rel többe kerül, a szükséges lépcsőfokok számától függően. A végső ár kiszámításához az aranyszabály15.000 Ft lépcsőnként. Néhány fok hozzáadása szép átmenetet eredményez az udvarról a teraszra. Az udvar méretétől függően 2-3 lépcsőfok elegendő lehet, bár dönthetünk úgy is, hogy a lépcsőket a terasz mindkét oldalára megépítjük.

A költségek eltérése attól függ, hogy az egyes lépcsőfokok között szeretnénk-e egy nyitottabb függőleges, vagy inkább egy hozzá illő emelkedővel zárná le. Továbbá, a betonlábazás minden egyes lépcsősorhoz a támasztás érdekében (a földmunkát nem számítva) 1500 Ft/folyóméterenként kerül.

Terasz korlátok építési költsége

A fedélzet építéséhez használt anyagtól függően a fedélzeti korlátok telepítésének átlagos költsége 3-4000 Ft/m2. Általában a korlát nem lesz a terasz mind a négy oldalán, mert a fedélzet egyik oldala a ház mentén lesz. Egy 1 méter magas korlát, egy 2-3 méteres vízszintes korlát és egy 50-70 cm-es közvetlenül a felső korlát alatt elhelyezett szintén 20-30 cm magas korlát esetén az ár az erkély korlátokkal egyenértékű.

Fa terasz építés, fa korlát építése

Fa korlát építése szakember által

Kandalló és tűzgödör telepítésének költsége a teraszon

Ha kandallót vagy tűzrakóhelyet szeretnénk a teraszunkra 30-50.000 Ft közötti összeget költhetünk egy üzletben vásárolt fűtőberendezésre, vagy fizethetünk 160-400.000 Ft közötti összeget egy egyedi építésű megoldásért. Számos lehetőség közül választhat, többek között a következők közül:

  • A kandalló választék egy kisméretű, fatüzelésű, zárt terű rendszertől választható, amelynek fémhálós oldallapjai mind a négy oldalon lehetővé teszik a hőleadást, így biztosítanak meleget.
  • Körülbelül 400.000 forintnál kezdődik egy tűztér - amely olyan, mint egy beltéri kandalló, és csak szemből engedi ki a hőt.
  • Legvégül 250-600.000 Ft közötti összegért a jellemzően magas, függőleges szerkezetbe szerelt fűtési rendszerek, amelyek egy belső kandallóhoz hasonló, saját kéményével ellátott, magas, kéményhez vannak beépítve. Ezek a termékek fatüzelésű vagy gáztüzelésű kandallóként is kaphatóak.

Télikert, terasz beépítésének költsége

Egy meglévő teraszon lévő fedett télikert, zárt terasz beépítésének átlagos költsége körülbelül 15-25.000 Ft/m2. Ez egy romantikus kis tornác esetében 300-350.000 Ft, míg egy, míg egy nagyméretű, házat körbefutó terasz esetében több millió forintos befektetés, ha pedig egy csúcskategóriás technikákkal, mint motoros árnyékolóval, fűthető üveggel, napelemmel, rendelkező terasz beépítése 2-től 5.000.000 Ft-ig terjedő költség.

Költségvetési tudatosságra alkalmas alternatívaként választhatjuk az erkély takaró ponyvát is. Ez akár 20 méter hosszúságban áll a vásárlók rendelkezésére, és majdnem 2 méter magas. Általában minden egyes panel körülbelül 18-20.000 forintba kerü. Ez a megoldás is tartogat plusz kiadást, hiszen szükségünk lesz tartó oszlopokra, amelyekhez mindkét végén le kell kötni,csavarokkal és alátétekkel rögzíteni egy felső tartó sínhez a tömítéseken keresztül.

Hajópadló költsége

Miután a fa teraszunk megépült, különlegesebb padlóburkolatot is választhatunk hozzá,mint példaul hajópadló amelynek átlagos költsége 15-25.000 Ft között van négyzetméterenként, és még 2-3000 Ft többletköltséget is fizethetünk négyzetméterenként, ha átlós mintázatú deszkákat adunk hozzá. 

Fotelek, fekvőhelyek kialakítása a teraszon

Attól függően, hogy a egyedileg tervezett vagy készi ülőalkalmatosságot szeretnénk, az egészes olcsótól a költségesig választhatunk fotelt, terasz bútort. A legpénztárca barátabb megoldás a raklap bútor készítése.

Az átlagos ára, amire számíthatunk bútorvásárlás esetén:

  • 50-200.000 FT között elérhető áruházakban előregyártott, vízálló műanyag bútor, műrattan vagy akár fa
  • 200.000 Ft-tól egyedi bútort készíttettünk, de az L-alakú kanapék, padok ára is ebben az árkategóriába sorolható

Ültetőládák telepítése a teraszon 

A teraszt díszítő ültetőládák átlagos költsége az anyag típustól függően 6-10.000 Ft/db között vásárolhatóak. Széles, keskeny, téglalap alakú ültetőládák kaphatók fából, fémből és különféle anyagból. Magasabb, mélyebb ültetőládák, amelyek kevesebbet növény beültetésére alkalmasak nagyjából 15%-kal olcsóbbak, mint a 50-100 literes opciók.

Jakuzzi telepítése a teraszra

A jakuzzi teraszra történő telepítésének átlagos költsége 200.000 és 1.000.000 Ft között van, a mérettől, a jellemzőktől és a modelltől függően. Fontos tényező, hogy hány embert szeretne elhelyezni a jakuzziban; a fúvókák és szűrők száma; mennyi ideig szeretnénk, hogy a termék kitartson, a típus anyaga és az olyan funkciók, mint az italtartók, színes LED-világítás stb., befolyásolják az árat.

Jakuzzi típus

Átlagár

Alap

200.000 - 350.000 Ft

Középkategória

380.000 - 500.000 Ft

Felső kategória

500.000 - 1.200.000 Ft

Luxus

1.500.000 Ft-tól

A jakuzzi  telepítéséhez egyszerűen közvetlenül a terasz tetejére rakhatjuk, vagy ha a terasz magasított erre kialakított résszel rendelkezik, akkor egy mélyedésbe építhetjük be. Ha a jakuzzink  süllyesztve lesz, akkor valamilyen hozzáféréshez alkalmas formát kell kialakítanunk, hogy biztosítsunk bármilyen karbantartáshoz helyet, amelyre a jakuzzi szivattyúinak vagy elektromos beállításának javítása esetén szükségünk lehet.

Kültéri zuhany építési költsége a teraszhoz

Ha kültéri zuhanyzót szeretnénk építeni - amely lehetővé teszi, hogy kerti munka vagy akár a jakuzzi használata után letusolhassunk és ne a házba keljen bemennünk-, annak a költsége vízvezetéktől és a vízkiállástól való távolságától függően alakulnak:

  • 30-50.000 Ft egy esztétikus, falra szerelt zuhanyzó, egy kis 2x2 méteres tálcával a fapadlóban
  • 80.000 Ft vagy több, ha egy olyan zuhanyzót szeretnénk építeni, amelyiknek már fala is van, akár csak egy belső zuhanyzónak.

Kültéri (nyári)konyha a teraszon 

Ha csak egy mosogatót és egy pultot tervezünk teraszunkra, amely mellé a grillt helyezünk, akkor is érdemes az alábbi költségekkel számolnunk:

  • 240-360.000 Ft egy alap, közepes méretű, megfizethető árú mosogató hely kialakítása
  • 500- 800.000 Ft egy nagyobb mosogató, esztétikus vízkiállások, designos pult és egy közép árkategóriájú grill.
  • milliós tétel ha mindenből felsőbb kategóriát és nagyobb méretet szeretnénk vagy akár egy komplett kültéri konyhát alakítunk ki egy kis hűtő szekrénnyel, pultokkal és szekrényekkel

Terasz tető építésének költségei, terasz lefedése

A terasz tető építésének vagy előtető vázának építésének átlagos ára 300-600.000 Ft között van de akár 2-3.000.000 Ft is lehet. Számolnunk kell egy 20-35.000 Ft közötti összeget egyszer a tartóoszlopok és a beton költségeiért, és további 2.000 forintot négyzetméterenként a szigetelésért. Egy másik lehetőség a deszka váz meghagyása, minimalista stílusban, amelynek költsége 200-300.000 Ft között van, vagy egy nagyobb árszabású alumínium szerkezetű üvegtetős akár motorponyvás megoldás ami már 2.000.000 Ft-tól indul.

A fa terasz szegély, korlát építésének költségei

A terasz szegély építésének átlagos költsége 5-10.000 Ft/m2. A szegélyléc hozzáadásával a terasz tetejétől a talajig lezárhatjuk a teraszt, és megvédhetjük a gyomoktól, a talajvíztől és a kártevőktől.

  1. Teraszkorlát  - 5-25.000 Ft/m2
  2. Védőkorlát - 20-30.000 Ft/m2

A készteraszunk egy teljes védelemmel ellátott hosszú életű élettér lesz. A deszkák közötti kis vagy semmilyen rést nem szabad hagynunk a korlát építésekor, illetve javasolt a  rácsos vagy négyzet alakú, esetleg fa léc korlát. 

A fa terasz javításának, újjáépítésének vagy cseréjének költségei

Egy természetes fából készült terasz esetében az éves karbantartás, javítás és esetleges felújítás a használatának része. Gondos karbantartás és odafigyelés mellett a fából készült deszkázat 25-40 évig is eltarthat, mielőtt cserére lenne szükség. Ha azonban nem tartjuk karban teraszunkat, annak élettartama drasztikusan csökken 10-15 évre.

Meglévő teraszod javításra szorúl?

Ezt is megoldhatod a portálunk segítségével, ahol több képzett ács van regisztrálva. Keress meg őket most! 

Fa teraszburkolat javítása

Terasz javítási költségei

Tervezzünk előre a karbantartási és javítási költségekre:

Javítás típusa

Átlagár

Sérült terasz burkolat cseréje

20.000 -30.000 Ft/m2

Lépcsők javítása

40.000 -50.000 Ft

Penész, rothadás megszűntetése

10.000 -20.000 Ft

Korlát javítása

6.000 -23.000 Ft

Kártevők megszüntetése

3.000 - 10.000 Ft

Festés, tömítés

5.000 - 35.000 Ft

A fa terasz festésének költségei

Egy terasz csiszolásának, festésének és tömítésének átlagos költsége 1-5.000 Ft négyzetméterenként. Ha csak egy kis területet kell kijavítani, megvásárolhatjuk mi is a tömítőanyagot és a festéket, és ezt mi is elvégezhetjük otthon házilag.

  • Pác- Színezett vagy színtelenként kapható, nagyobb négyzetméternyi fafelületet tudunk feledni, és 5-10.000 forintba kerül kiszereléstől függően.
  • Lazúr  - átlátszó vagy vízálló verziót is választhatunk, ezzel hosszú távon védjük a fa felületét és ellenállóbbá tesszük az időjárás viszontagságaival szemben. Ennek költsége literenként 1-2.000 Ft. 

Csak a fa burkolat festésre lenne szükség?

Kattints, írd le mi a teendő és perceken belül várhatod a jelentkezőket!

Fa terasz karbantartása

Fa teraszburkolat festése

A fa teraszburkolat festése - elengedhetetlen a védelem és a hosszantartás szempontjából! 

Költségek a terasz lakkozására, védelmére

A festés árának töredéke szükséges ahhoz, hogy évente újra lakkozzuk a teraszunkat. Egy átlagos faanyagtömítő körülbelül 6.000 forintba kerül, ezekkel ki tudjuk javítani akár mi is a felület hibát, ezután pedig csiszolhatjuk és lakkozhatjuk.

  • A fára használható víztiszta lakk átlagosan 20-30 négyzetméternyi csiszolt fa felületet fed le, és az egy-két rétegben való felvitelre elegendő kiszerelés 10-15.000 forintba kerül.
  • Egyéb fa védő szerek 20-30 négyzetméter, tehát egy kisebb terasz lefedésére akár alkalmazásonként 30-40.000 Ft többlet költséget is jelenthetnek. 

Terasz bontás költség

A terasz bontásának költsége általában egyedi árszabás alapján kerül meghatározásra, de átlagosan 50-100.000 forintba kerül négyzetméterenként, a bontásra ítélt terasz méretétől és állapotától függően.

Ha többszintes vagy beépített fotelekkel, padokkal, egyedi kialakítású korlátokkal rendelkezik, az eltávolítási árak biztosan emelkednek. Egy átlagos 25 m2-es terasz, amely 5x5 méter korláttal rendelkezik, bontása 80.000 Ft körüli összegbe kerül.

A fa terasz építésének költségbecslése

Ha már eleged van abból, hogy a hátsó ajtón kilépve nincs semmi a kertben, amin lazíthatnál, nemhogy grillezhetnél, vagy a jakuzziban feltöltődhetnél, akkor egy terasz biztosan neked való megoldás! 

Építünk földszinti, vagy emelt teraszt, amely az egész kertet vagy akár csak a terasz ajtó előtti kis területet fedi le, bármekorra méretben is gondolkudunk, győződjünk meg róla, hogy megfelel a tervünk minden igényünknek.

Terasz mérete

A legfontosabb dolog, amit ki kell választania, mielőtt elkezdjük a fa terasz építését, az a mérete. A leggyakoribb tanács az, hogy a fedélzetet legalább 5x5 méteresre kell méretezni, hogy egy átlagos család számára használható legyen.

Sok építész tervez egy kis 3x3 méteres terasz kivitelezését, de sokan vagy megbánják, hogy ilyen kicsire hagyták, ezért a későbbiekben mindenképpen felújítják, de ezt a ház felépítés után már nagyon költséges és időigényes megoldani. 

Választhatjuk, hogy egy vagy két emelt részt szeretnénk, és teraszunkon egy jakuzzit vagy akár egy kandallót, ami növeli a terasz vonzerejét, és az ingatlan értékét. Alternatíva lehet a több szintes terasz is, ám ennek szintezési nehézségei vannak. 

Ahhoz, hogy biztos képet kapjunk a felhasználási tervének megfelelő méretről, nézzünk utána az átlagos terasz méreteknek. Gondoljuk végig átlagosan hány vendéget, személyt szeretnénk a teraszunkon fogadni, illetve a bútor és egyéb kiegészítők méretével is kalkuláljunk.

Ha azt tervezzük, hogy a teraszon étkező részt alakítunk ki, akkor az asztal körül körülbelül 3 másfél méternyi helyet hagyjunk ki. Plusz négyzetméterekre lesz szükségünk a tűzrakóhely, a fűtőberendezés, grillsütő vagy egyéb kiegészítők számára is.

Földszintes vs. emelet terasz

Általában a terasz legfeljebb 10 centivel a teraszra vezető ajtó alja alá kell építeni.

A terasz típusai típusai:

Alacsony magasságú terasz - a földszintre épített házakhoz.
Középmagasságú terasz - magasított házakhoz
Magasan fekvő terasz - osztott szintes házakhoz. 

Egy magasított  terasz, amely alatt kevesebb mint 2,5 méter hely van, használható fűnyírók és kerti berendezések tárolására. Ha a köztes tér legalább 2,5 méter magas, akkor egy további lakóterületet hozhatunk létre a terasz padlójával és mennyezetével, így a tetejére egy erkélyt építhetünk, ami négyzetméterenként további költséget jelent.

Terasz stílusok és típusok

Méret opciók

Étkezőterület mérete - Ha terveink legfontosabb szempontja inkább a teraszon való étkezés, építsünk egy átlagos 50m2-es teraszt, hogy 6-8 ember kényelmesen elférjen egy 100-120 cm átmérőjű kerek asztal körül, és még mindig maradjon hely az asztal körül.

Nappali mérete - Egy átlagos nappali kültéri megfelelőjének építésén gondolkozunk, akkor  akár 60m2-es vagy 80m2-es méretű teraszt is építhetünk. Egy ilyen méretű teraszt bőségesen nyugágyakkal, dohányzóasztallal és kültéri kanapéval rendezhetünk be. Emellett a hidegebb hónapokra egy kültéri kandallót is építhetünk. Alternatív megoldásként kombinálhatjuk, és egy ülőgarnitúrát, valamint egy minimum négyszemélyes asztalt és székeket is elhelyezhetünk a teraszon.

Helyszínválasztási lehetőségek

  • Elhelyezkedés a házhoz képest - A teraszok túlnyomó többsége teljes egészében a házzal szemben vagy egy csatlakozó teraszon keresztül épül.
  • A terasz tervezett használata - A hátsó ajtón keresztül történő hozzáférés a teraszhoz kényelmes, és könnyű hozzáférést biztosít a belső konyhához, de a terasz további meghosszabbítása körbeölelheti a ház oldalát - biztosítva a belépést egy ajtón keresztül a hálószobához, ezzel egy különálló csendes helyet biztosítva az esti pihenéshez.
  • Elszigeteltség - Bár a ház hátsó része a legprivátabb hely a telkén egy fa terasz építéséhez, egyes házak váltakozó magasságra épültek, ami miatt a szomszédok házai valamivel magasabbra kerülhetnek, mint a miénk. Lehetőséget kell találnunk arra, hogy a privát tér megmaradjon számunkra. Erre megoldás lehet a terasza egyik vagy akár több oldalára magas kerítés, napellenző, belátásgátló telepítése. 
  • Környező táj - Fontoljuk meg egy terasz vagy magasított terület hozzáadását a házunkhoz, ha ez lehetőséget ad arra, hogy élvezzük a közeli hegyek vagy erdők kilátását.
  • Közvetlen napsütés - Ha olyan helyen élünk, ahol jellemzően több a hideg nap, mint a meleg, akkor a terasz ideális építési területe olyan hely, ahol a nap nagy részében a napfény nem a teraszra tűz. Alternatívaként, ha olyan melegebb városban, településen élünk, akkor a tipikus preferencia egy olyan hely, ahol a nap folyamán a lehető legtöbb árnyékot kapjuk.
  • Meglévő fák - Előfordulhat, hogy a kívánt terasz építés helyén egy vagy több fa is található. Lehet, hogy ki kell vágnia őket, de ezt jól fontoljuk meg környezetvédelmi szempontból! Ha ezt a helyi szabályozások engedélyezik, akkor is gondolkodjunk el egy esztétikus és környezetbarát megoldáson, a fák érettségétől függően a fa beépítését a teraszba, ami ezzel egy árnyékos pihenő helyet biztosít számunkra.
  • Szél - A legideálisabb hely a terasz számára az, ahol a legkevesebb szél fúj rendszeresen.
  • Parkosítás - Ha az udvar parkosítását is tervezzük, ütemezzük azt a terasz tervezésével egy időben, hogy mind a terasz, mind az udvar egy egységes egy egyszeri munkálat legyen.

Hogyan válasszunk megfelelő szakembert?

A fa terasz építés árakat ne bízzuk a véletlenre! Minőségi és megbízható szakembert a terasz építésre pedig biztosan talál a Qjob-on! Adjon fel egy hírdetést, válogasson a szakemberek közül valós értékelések alapján, válasszon a megbízható kifizetési lehetőségek közül és már egyeztetheti is a megbízást. A Qjob egyedi “kockázatmentes üzlet” funkcióval pedig, csak akkor kell fizetned, ha a szakember elvégezte a munkát, váratlan plusz költségek nélkül. 

Gyakori kérdések

Milyen hosszan marad tartos egy fa terasz?

A terasz anyagának kiválasztása során érdemes kellő figyelmet fordítani a fa minőségére. A különböző fafajták különböző az élettartama, azonban átlagosan elmondható, hogy 5-20 éven át tartosak a fa teraszok.

Milyen fát válasszunk teraszburkolatnak?

Számos különböző fafajta közül válogathat, amelyek természetes színük és fizikai tulajdonságuk szerint is különböznek egymástól. A leggyakrabban választott fa fajta a terasz építéshez - a fenyő.

Szükség van alátétszerkezetre?

Igen,  a megfelelő átszellőzés érdekében érdemes legalább 70-100mm-es alátétszerkezetet használni. 

Szükséges a karbantartás?

A természetes fáknál nélkülözhetetlen a fedő réteg alkalmazása a védelem érdekében.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

3 éves tapasztalattal rendelkezik szövegírásban. A jelenlegi cikket a fa terasz telepítésről írt, aminek alaposan utánajárt.

Hagyj megjegyzést