Article Image

Mennyibe kerül egy terasztető?

Minden, amit tudni érdemes a terasztető árakról egy helyen! Útmutatónk segít megérteni a különféle típusok és anyagok árstruktúráját, valamint a választást befolyásoló tényezőket.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a különböző terasztető típusok és anyagok árát, valamint azt, hogy milyen tényezők befolyásolják ezen költségeket. Ha úgy érzi, hogy az árak között úgy elveszik, mint egy labirintusban és nem tudja, hol kezdje, ez az útmutató segítségére lesz. Olvassa tovább és legyen szakértő a terasztető árak terén!

Tetőfedő Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik tetőfedési szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

Gyorsmenü:

Terasztető árak

Az átlagos terasztető árak rendkívül változatosak lehetnek, a terasztető típusától, anyagától és a bevonni kívánt szakembertől függően. Általánosságban, az árak 5.000 és 15.000 Ft között mozognak négyzetméterenként, attól függően, hogy milyen anyagot és stílust választunk.

Típusok

Itt fontos megjegyezni, hogy ezek az árak csak a puszta anyagköltségeket fedik és nem tartalmazzák a munkadíjat vagy egyéb költségeket, mint például az alapozás vagy az engedélyek beszerzése.

Polikarbonaát terasztető

Általában ez a legolcsóbb opció, körülbelül 5.000 Ft/m².

Cseréptető

Klasszikus és tartós, azonban az ára magasabb, átlagosan 10.000 Ft/m².

Fémlemez

Modern és könnyű, ára 8.000 Ft/m² körül mozog.

Üvegtető

A legdrágább, de legexkluzívabb választás, körülbelül 15.000 Ft/m².

Hasonlítsd össze a közeledben lévő tetőfedők árait
 

Munkadíj

A munkadíj külön tétel, és ez általában a projekt bonyolultságától és időigényétől függ. Az általános munkadíjak a következők:

  • Alap munkadíj: 4.000 Ft/m²
  • Bonyolultabb struktúrák, mint például ívelt formák: 5.500 Ft/m²
  • Speciális igények, például extrém magasság vagy nehezen megközelíthető helyek: akár 6.000 Ft/m² is lehet.

Összességében, a terasztető ára nem csak az anyagoktól függ, hanem a munka bonyolultságától és az egyedi igényektől is. Ezért mindig érdemes több árajánlatot is kérni, hogy a teraszfedés esetén a legjobb döntést hozhassuk meg.

Alumínium terasztető

Modern alumínium szerkezetű terasztető

Milyen tényezők befolyásolják az árat?

A terasztető építésének ára számos tényezőtől függ. Ebben a részben bemutatjuk azokat az alapvető szempontokat, amelyek meghatározhatják a projekt költségét.

Anyag típus 

Ahogy korábban is említettük, az anyag típusa alapvetően befolyásolja a terasztető költségeit. A polikarbonát terasztető gyakran a legolcsóbb megoldás, míg az üveg és a cserép általában drágábbak. A választott anyagtól függően az ár akár 5.000 és 15.000 Ft között is mozoghat négyzetméterenként. Érdemes többféle anyagtípus között is szemezgetni és összehasonlítani azok előnyeit, hátrányait és árait.

Terasztető fedőanyagok és árak

Anyagtípus

Átlagos ár (m2-enként)

Élettartam

Polikarbonát

15.000–20.000 Ft

10–15 év

Cserép

12.000–18.000 Ft

20–30 év

Fémlemez

10.000–14.000 Ft

15–20 év

Üveg

20.000–30.000 Ft

20–25 év

Műanyag lemez

8.000–12.000 Ft

5–10 év

Bitumenes lemez

7.000–11.000 Ft

10–15 év

Ez a táblázat bemutatja az egyes terasztető anyagtípusokat, azok átlagos négyzetméterenkénti árát, és az élettartamot. Ezek az árak tájékoztató jellegűek és függhetnek a kivitelezőtől és a piaci helyzettől.

Szerkezetek típusa

Az anyagok nem csak a tető borításánál, de a szerkezetnél is kulcsszerepet játszanak a költségek alakulásában. A fém gerendázat például általában drágább lehet, körülbelül 200.000–250.000 Ft között 10 négyzetméterre, viszont hosszabb élettartamot kínál és kevesebb karbantartást igényel. Ezzel szemben a fa gerendázat ára 150.000–200.000 Ft között mozog 10 négyzetméteres terasztető esetében.

Az alumínium terasztető és keretek, amelyek könnyebbek és korroziónak ellenállóak, szintén a magasabb árkategóriába tartoznak, átlagosan 220.000–270.000 Ft között lehet számolni 10 négyzetméterre.

A szerkezeti anyagok választása hatással van a munkadíjra is. Például, az acélgerendás szerkezetek több szakértelmet és speciális eszközöket igényelnek a telepítés során, ami megemeli a munkadíjat. A különböző anyagú szerkezetek eltérő ár-érték arányt kínálnak, ezért érdemes alaposan mérlegelni a lehetőségeket a költségvetés összeállítása során.

Találj egy tetőfedőt a környékeden!
 

Hogy illeszkedik a terasztető a házhoz

A terasztető formája és az, hogy pontosan hogyan illeszkedik a meglévő struktúrához, szintén befolyásolhatja a költségeket. Tekintsünk át néhány lehetséges forgatókönyvet:

A háztető alól indulva

Ebben az esetben az árak általában alacsonyabbak, mert nincs szükség komplikált alapozásra vagy szerkezeti módosításokra. Átlagosan ez 1.000-2.000 Ft-tal csökkentheti a m² árat.

Házhoz épített terasz, azaz tűzfalhoz illeszkedő

Ha a terasztető egy meglévő tűzfalhoz csatlakozik, akkor lehet, hogy extra rögzítőelemekre és talán egyéb engedélyekre is szükség lesz, ami növeli az árat.

A háztetőhöz illeszkedik és nem alatta fut

Ez a legbonyolultabb és általában a legdrágább opció, mert itt az egész tetőszerkezetet módosítani kell, és emiatt szakértői tervezés szükséges. Az ár itt akár 3.000-5.000 Ft-tal is növekedhet négyzetméterenként.

Minél bonyolultabb a terasztető kialakítása és illesztése, annál magasabbak lesznek a költségek. Ezért mindig érdemes előzetesen szakértői tanácsokat kérni, hogy a legoptimálisabb megoldást választhassuk.

Egyéb tényezők 

Az alapanyag és a munkadíj mellett több egyéb tényező is jelentősen befolyásolhatja a terasztető árát. Lássunk néhány példát:

  • Nehezen megközelíthető hely: Ha a terasz olyan helyen található, ahová nehezen lehet bejutni, esetleg magasabb emeleten van vagy akadályokkal van tele a bejárati út, akkor ez növelheti a munkadíjat és a szállítási költségeket is. Egy ilyen projektnél a munkadíj akár 5.000-7.000 Ft/m² is lehet.
  • Bonyolult alapozás: Az alapozás is nagymértékben befolyásolja a költségeket. Ha a talaj állapota nem ideális, vagy speciális alapozásra van szükség (például vízszigetelés), az további költségekkel jár. Egy bonyolult alapozás esetében az alapköltség akár a teljes projekt árának 20-30%-át is kiteheti.
  • Engedélyek és díjak: Egyes esetekben engedélyeztetni kell a terasztető építését, ami időt és pénzt vesz igénybe. A helyi önkormányzatok díjai változóak, de általában néhány tízezer Ftot tesznek ki.
  • Szezonális tényezők: A kereslet és kínálat változása is befolyásolja az árakat. A nyári hónapokban általában magasabbak a munkadíjak, mivel ekkor van a legtöbb igény a terasztetők építésére.

Mivel számos faktor befolyásolhatja a terasztető árát, érdemes alaposan tájékozódni és több árajánlatot is kérni, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg.Üveges terasztető

Polikarbonat terasztető

Mennyibe fog kerülni egy terasztető teljes kivitelezése?

Egy 10 négyzetméteres terasztető kivitelezése átlagosan 490.000 és 800.000 Ft közötti összegbe kerül. Természetesen, a pontos költség több tényezőtől is függ, de egy átlagos kalkuláció alapján a következőképpen bonthatók le az árak.

Mit tartalmaz az átlagos ár?

Gerendázat

A stabil és tartós gerendázat az egyik legfontosabb része a terasztetőnek. A fa gerendázat esetében a költség kb. 120.000 Ft lehet.

Terasztető anyaga 

A polikarbonát egy gyakran használt, UV-álló és jól szigetelő anyag, amit terasztetők kialakításánál használnak. Így a terasz tetőfedés anyagköltsége mintegy 180.000 Ft körül mozoghat.

Kötőanyagok

A csavarok, tiplik, és egyéb kötőanyagok ára nem elhanyagolható, ámde sokkal olcsóbb, mint a többi tétel. A kötőanyagok ára körülbelül 20.000 Ft.

Munkadíj

A munkadíj talán a legnagyobb változó a terasztető árak egészében. Egy tapasztalt szakember vagy csapat esetében a munkadíj körülbelül 170.000 - 250.000 Ft között mozoghat, attól függően, hogy milyen bonyolult a projekt.

Tehát, egy 10 négyzetméteres terasztető átlagos kivitelezési költsége gerendázattal, polikarbonát tetőanyaggal, kötőanyagokkal és munkadíjjal együtt körülbelül 490.000 - 570.000 Ft lenne alap esetben, de ez az összeg az említett tényezőktől függően még növekedhet is.

Kapj ingyenes ajánlatot munkadíjra egyszerre több helyi tetőfedőtől!
 

Terasztető kivitelezése – Munkafolyamatok és költségek

Munkafolyamat

Ár (10 m2 esetén)

Időtartam

Alapozás

40.000–60.000 Ft

1–2 nap

Gerendázat

100.000–150.000 Ft

2–3 nap

Tetőfedés

150.000–200.000 Ft

3–5 nap

Kötőanyagok

10.000–20.000 Ft

Bevonat, festés

30.000–50.000 Ft

1–2 nap

Munkadíj

130.000–220.000 Ft

Ezen táblázat az egyes munkafolyamatok és azok költségeit mutatja be egy 10 négyzetméteres terasztető esetében. Az árak és időtartamok tájékoztató jellegűek, és változhatnak a projekttől és a kivitelezőtől függően.

Csináld magad vagy szakember?

Terasztető készítés házilag lehet egy izgalmas "csináld magad" projekt is, azonban a legtöbb esetben érdemes szakembert hívni a munkára. Lássuk, miért:

Minőség és biztonság

Egy szakember rendelkezik azokkal az ismeretekkel és tapasztalatokkal, amelyek garantálják a terasztető minőségét és tartósságát. A szakszerűen felépített terasztető biztonságosabb, és valószínűleg tovább is fog tartani.

Idő és kényelem

Ha nem vagy járatos az építészetben és a a terasztető készítésében, egy Csináld Magad-projekt sok időt és energiát vehet igénybe. A szakember gyorsabb és hatékonyabb munkát végez, ezzel időt és fáradtságot spórolva neked.

Hasonlítsd össze a közeledben lévő tetőfedők árait
 

Garancia és engedélyek

A szakemberek gyakran vállalnak garanciát a munkájukra, és ismerik azokat a jogi előírásokat, amelyek szükségesek lehetnek a terasztető engedélyeztetéséhez. Ez főleg olyan esetekben fontos, ahol az építési kódok és engedélyek szigorúak.

Rejtett költségek elkerülése

Bár egy Csináld Magad-projektnek alacsonyabbak lehetnek az előzetes költségei, az esetleges hibák és a minőségi anyagok beszerzésének szükségessége miatt a végső költségek meglehetősen magasak lehetnek.

Összességében, bár magasabbak lehetnek a kezdeti költségek, a szakember által végeztetett munka gyakran gazdaságosabb és fenntarthatóbb hosszú távon. Ezért a terasztető építésénél érdemes profi segítséget igénybe venni, mert nem feltétlen attól lesz olcsó terasztető a végeredmény, hogy spóroltunk a munkadíjon.

Hol találsz szakembert?

Ha úgy döntött, hogy szakember segítségével szeretné megvalósítani a terasztető építését, akkor felmerül a kérdés: hol találjunk megbízható szakembert? Egyik jó választás lehet a Qjob platform, amely összekapcsolja a szakembereket a megrendelőkkel.

Miért válasszuk a Qjob-ot?

  • Böngészhető portfólió: A platformon számos szakember portfólióját megtekintheti, így könnyen összehasonlíthatja az elvégzett munkákat és az árakat.
  • Vélemények és értékelések: Elolvashatja más megrendelők visszajelzéseit, hogy jobb képet kapjon a szakember megbízhatóságáról.
  • Online ajánlatkérés: Egyszerűen kérhet ajánlatot egy vagy több szakembertől, így áttekintheti és összehasonlíthatja a különböző ajánlatokat.

Hogyan kérjünk ajánlatot?

A Qjob platformon könnyen kérhet ajánlatot. Csak regisztrálnia kell, majd kitölteni egy rövid űrlapot a tervezett projekt részleteiről. Ezt követően több szakember is elküldheti ajánlatát, amelyek közül Ön kiválaszthatja a legmegfelelőbbet.

Összességében ez egy egyszerű és hatékony megoldás szakember keresésére, ahol könnyedén találhat olyan szakembert, aki megfelel az Ön elvárásainak és költségvetésének.

Keress helyi tetőfedőket és ellenőrizd az árakat!
 

Gyakran Ismételt Kérdések 

Átlagosan hány nap alatt készül el egy terasztető?

A terasztető építésének időtartama nagyban függ a projekt méretétől és bonyolultságától. Egy egyszerű, 10 négyzetméteres terasztető esetében 3-7 munkanap is elegendő lehet, míg egy komplexebb vagy nagyobb méretű projekt akár több hétig is eltarthat.

Milyen engedélyekre van szükségem a terasztető építéséhez és befolyásolja-e ez az árat?

Az engedélyek beszerzése gyakran szükséges, és ez plusz költségekkel is járhat. Az engedélyek típusa és ára településenként változó, ezért érdemes ezt is előre tisztázni a tervezés során.

Miért változnak a terasztető árak régiótól függően?

A kivitelezési árak nagymértékben függenek a települési adottságoktól, például a szállítási költségektől és a helyi munkaerőpiaci viszonyoktól. Az árak esetleg eltérőek lehetnek Budapesten, vidéken vagy más országokban.

Mi az az "extra költség," amit gyakran említenek a terasztető építésénél?

Az extra költségek olyan tételek, amelyek nem szerepelnek az alap árajánlatban. Ilyenek lehetnek például a nehezen megközelíthető építési területek, egyedi design vagy bonyolult alapozási munkálatok, amelyek további költségekkel járnak.

Milyen garanciaidővel számolhatok egy terasztető építésénél?

A garanciaidő általában a kivitelezőtől és az anyagoktól függ. A polikarbonát tetők esetében például 5-10 év garanciát is kínálhatnak, míg egy fémlemez tető esetében ez rövidebb lehet. Mindig érdemes ezt a tényezőt is figyelembe venni az árajánlatok összehasonlításánál.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a terasztető árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést