Article Image

Mennyibe kerül az ereszcsatorna szerelés?

Az ereszcsatorna szerelés árak folyóméterenként már 1.400 Ft-ba kerül, de akár 2.000- 4.500 Ft/fm-be is kerülhet a felrakása.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ereszcsatorna építés árak 2024-ben

Az ereszcsatorna kiépítése folyóméterenként 1.400-4.500 Ft-ba kerül, a Qjob.hu felhasználói átlagosan 2.500 Ft/fm-ről szóló ajánlatokat fogadnak el erre a feladatra. Az ereszcsatorna építésének átlagára a környékeden nagyban függ a választott anyagoktól, valamint az elvégzendő munkafolyamatok összetettségétől. A legmagasabb árkategóriában 4.500 Ft/fm-re becsülhető a végösszeg.

Tetőfedő Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik tetőfedési szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

Tartalomjegyzék

Ereszcsatorna szerelés költségei

Országos átlag

2.500 Ft/fm

Minimum ár

1.400 Ft/fm

Maximum ár

4.500 Ft/fm

Átlagár

1.400-4.500 Ft/fm

Az ereszcsatorna fontos részét képezi az ingatlanunknak, mivel távol tartja a vizet a ház alapjától, valamint elvezeti a felhalmozódott esővizet a település csatornarendszerébe. Mindez megakadályozza az alap repedezését, valamint az udvaron a talaj erózióját. Az ereszcsatorna segít kivédeni számos szerkezeti problémát a házban és a telken, így mindenképpen okos befektetésként tekinthetünk rá, amely által hosszútávon sok pénzt takaríthatunk meg. 

Amennyiben van egy ingatlanod, amelyre szeretnél ereszcsatornát építtetni, minden bizonnyal jól jön majd egy aranykezű, hozzáértő szakember segítsége. Mielőtt kiadod a hozzáértőknek a feladatot, olvasd el költségkalkulátorunkat, hogy felkészülten vághass bele a projektbe!

Ereszcsatorna építés, ereszcsatorna szerelés árak

Csatorna folyóméter árak

Egy új ereszcsatorna kiépítése méterenként 1.400-4.000 Ft-ba kerül a választott anyagtól függően (pl. alumínium, műanyag, vagy réz).

Hasonlítsd össze a közeledben lévő tetőfedők árait
 

Ereszcsatorna teljes összköltsége a méret függvényében

Méret (méter)

Ár (Ft)

15

21.000-67.500

30

42.000-135.000

45

63.000-202.500

60

84.000-270.000

75

105.000-337.500

90

126.000-405.000

Ereszcsatorna felrakása ár

Mennyibe kerül az ereszcsatorna?

A különböző ereszcsatorna fajták árai eltérőek. Leggyakrabban PVC-ből vagy műanyagból, alumíniumból, acélból, vagy rézből készülnek. Az alábbi táblázatban és diagramban a különböző anyagú ereszcsatornák folyóméter árait hasonlítjuk össze.

Csatorna folyóméter árak anyag szerint (Ft/fm)

PVC/műanyag

750-1.900

Alumínium

800-2.200

Acél

1.500-3.000

Réz

2.500-4.500

Ereszcsatorna építés, ereszcsatorna szerelés anyag árak

PVC és műanyag ereszcsatorna árak

A PVC és a műanyag ereszcsatorna a legköltségkímélőbb megoldás, mivel már akár 750 Ft/folyóméter áron is be tudjuk szerezni ezeket az elemeket, ez pedig fele az alumínium árának. A műanyag nagyszerű választás azok számára, akik szeretnének beleférni egy kisebb költségvetési keretbe, és nem valami extrém éghajlatú helyen van az ingatlanjuk, ahol sok az esőzés, vagy nagyon hideg/nagyon meleg van. 

A műanyag ereszcsatorna csak néhány színben kapható, idővel pedig ezek az ereszcsatorna színek kifakulhatnak a nap UV sugárzása miatt. Extrém hideg időjárási körülmények mellett meg is repedhet. Élettartama limitált, kb. 10 évre tehető.

Alumínium ereszcsatorna árak

Az alumínium ereszcsatornák a legelterjedtebbek. A horganyzott ereszcsatorna árak 800-2.200 Ft/folyóméter közét tehetőek. Pehelysúlyuk ellenére nagyon is képesek elvezetni a csapadékvizet a ház alapjától. Szinte bármilyen színűre lefesthetőek. A színes ereszcsatorna árak valamivel magasabbak ugyan, így viszont könnyen az ingatlan stílusához tudjuk igazítani ezt a kiegészítőt is. Várható élettartamuk 20 év.

Acél ereszcsatorna árak 

Az acél ereszcsatornák folyómétere 1.500-3.000 Ft-ba kerül, így valamivel meghaladják az alumínium csatorna költségeit. Az extrém időjárási körülményekkel szemben ugyanakkor ellenállóbbak, mivel egy edzettebb fémről beszélünk. Az acélból készült ereszcsatornák tovább is tartanak, várhatóan 30 évig. 

Réz ereszcsatorna árak

A réz ereszcsatorna ára 2.500-4.500 Ft/folyóméter, ebből kifolyólag ez a legdrágább megoldás. A réz ereszcsatorna nem vezet el ugyan több csapadékot az ingatlan alapjától, mint a többi változat, ugyanakkor könnyen a ház homlokzatának díszévé válhat. A rész ereszcsatornákon az idő múlásával szép zöld patina jelenik meg, amely tovább fokozza az esztétikus megjelenést. 

A réz ereszcsatornák ugyanakkor felérnek egy kisebb befektetéssel: Bár jóval többe kerülnek az elején, legalább egy évszázadig, vagy akár több ideig is használhatóak, tehát nem szükséges kicserélnünk azokat. Amennyiben olyan ereszcsatornát keresünk, amely már messziről klasszikus stílust sugároz, és ráadásul tartós is, mindenképp a réz mellett döntsünk!

Keress helyi tetőfedőket és ellenőrizd az árakat. 
 

Toldás nélküli ereszcsatorna építés

Toldás nélküli csatorna felrakása esetén a szakember egyedi árajánlatot ad. Ezt a típusú ereszcsatorna egyetlen hosszabb darabból áll, nem pedig több kisebb részből tevődik össze. Az ereszcsatorna készítő szakember egyedileg, az ingatlan adottságaihoz mérten készíti el az ereszcsatorna elemeket. A toldás nélküli ereszcsatorna ára azért magasabb, mivel a munkadíj, a kiszállítás, valamint az anyagköltség kapcsán is felmerülnek plusz kiadások. Előnyük ugyanakkor, mivel egyetlen, edzett darabból állnak, amely igazodik a tető méretéhez, nem kell szivárgástól tartanunk.

Amennyiben ereszcsatorna toldásokat használ, a szakember több előre legyártott, átlagosan 85 cm hosszú elemekből rakja össze a teljes szerkezetet. Bár ezek összességében véve kevesebbe kerülnek, a szivárgás veszélye is nagyobb az esetükben a lehetséges hézagok miatt az ereszcsatorna összeillesztésének helyein. 

Ereszcsatorna felrakás árak

Amennyiben új ereszcsatorna felszerelése szükséges, ezzel a feladattal átlagosan 1.000 Ft/folyóméter áron bízhatunk meg hozzáértő, profi szakembert.

Hasonlítsd Találj projektedre megfelelő, helyi szakembert!
 

Ereszcsatorna felrakása

Ereszcsatorna helyszerinti árak

Ereszcsatorna árak Békéscsaba

2.500 Ft/fm

Ereszcsatorna árak Debrecen

3.100 Ft/fm

Ereszcsatorna Győr területén

2.700 Ft/fm

Ereszcsatorna árak Kecskemét

2.500 Ft/fm

Ereszcsatorna Miskolc területén

2.900 Ft/fm

Ereszcsatorna Nyíregyháza területén

2.800 Ft/fm

Ereszcsatorna Szeged területén

2.500 Ft/fm

Ereszcsatorna Székesfehérvár területén

2.600 Ft/fm

Ereszcsatorna szűrő, ereszcsatorna védő árak

Az ereszvédők telepítése folyóméterenként 170-420 Ft-ba kerül. A különböző ereszvédő rendszerek ára ugyanakkor típustól függően változó. Az ereszvédők annak megakadályozására szolgálnak, hogy az ereszcsatorna eltömődjön a levelek és egyéb hulladékok miatt. Többféle formájuk létezik az ereszcsatorna tetejére kifeszíthető lombvédő hálótól kezdve a habszivacsból készült megoldásokig.

Kérj ingyenes árajánlatot egyszerre több bádogostól!
 

Ereszcsatorna lefolyó árak

A lefolyók, amelyeket szintén meg kell vennünk új ereszcsatorna felrakása esetén, a választott anyagtól függően 1.500-4.500 Ft-ba kerülnek folyóméterenként. A terület időjárási viszonyaitól függően kb. 10.5 méternyi ereszcsatornához számoljunk 1 lefolyóval. 

A lefolyók általában kerek formájúak, (de négyszög ereszcsatorna is létezik), 6-15 cm átmérővel. Betonfolyóka lerakása szintén szükséges lehet (ára 1.400-5.000 Ft/db), egy bádogcsík felszerelésének díja 700 Ft/folyómétertől indul, az ereszcsatorna tartó bilincs darabja pedig 400-600 Ft-ba kerül.

Egyéb ereszcsatorna kiegészítők árai

Nem minden ereszcsatorna rendszer egyforma. Az ingatlan és a terület adottságaitól függően ugyanis egyéb kiegészítők felszerelése is szükséges lehet, ami plusz kiadásokat eredményez. Az alábbi táblázat a leggyakoribb ereszcsatorna kiegészítők listáját foglalja össze:

Vízelvezető csőrendszer

Vízelvezető csőrendszer

1.500-4.500 Ft/folyóméter

Ezek a csövek elvezetik az ereszcsatornából kifolyó vizet az ingatlantól. Általában egy föld alatti csövön keresztül jut el a felesleges csapadék a lefolyó csőből az udvarra.

Ereszcsatorna idomok, lefolyócső kiegészítők, csatorna elemek

400-5.000 Ft/db

Az eresz lefolyócső kiegészítők, mint pl. az ereszcsatorna alsó kifolyója, csatorna bekötő, csatorna toldóelem, ereszcsatorna szűkítő, ereszcsatorna összekötő segítenek elvezetni a vizet az csatorna lefolyó csövéből, valamint a háztól, és többféle változatban kaphatóak: van műanyag csatorna vagy cső jellegű elem is köztük, de akár folyóka rácsot is beáshatunk a földbe.

Ereszcsatorna szúnyogháló

600 Ft/folyóméter

Megakadályozza, hogy a rovarok és más élőlények bemásszanak az ereszcsatornába.

Ereszcsatorna lombfogó háló

170-420 Ft/folyóméter

Megakadályozza, hogy az ereszcsatorna eltömődjön a bele kerülő hulladékok miatt.

Ereszcsatorna fűtés

800-1.500 Ft/folyóméter

Az ereszcsatorna fűtőkábel egy olyan elektromos vezeték, amely hőt generál, és ezáltal megakadályozza az ereszcsatorna befagyását. Jó befektetés olyan területeken, ahol a hőmérséklet gyakran esik fagypont alá, mivel az ereszcsatornába kerülő jég megrepesztheti azt és kárt tehet benne.

Ereszcsatorna csere költségtényezői

Az ereszcsatorna cseréjének teljes költsége lebontható az ereszcsatorna munkadíjra, valamint az új elemek beszerzésének díjára. 
Az ereszcsatornák ára függ a választott típustól, mérettől, anyagtól, valamint a lefolyócsövektől. A ház magassága, valamint a tetejének a dőlésszöge szintén befolyásolják a végösszeg alakulását. 

Régi ereszcsatorna leszerelése és elszállítása

Egy szakember 500-1.700 Ft/fm-ért vállalja a régi ereszcsatorna leszerelését és elszállítását az anyag mennyiségétől és a munka nehézségétől függően. Amennyiben a meglévő ereszcsatornát újra cseréljük, a régit le kell szerelnünk a házról és el kell szállíttatnunk. 

Tető mérete és lejtése

Minél nagyobb a tető, annál több folyóméternyi ereszcsatornára lesz szükség. Amennyiben az átlagosnál meredekebb a tető, szélesebb ereszcsatornát kell felszerelni a lezúduló csapadék elvezetésére. A több tetősíkkal és orommal rendelkező épületek esetében szintén magasabb lehet a végösszeg. 

Emeletek száma

Minél magasabb az épület, annál többe fog kerülni az ereszcsatorna telepítése is. A többemeletes házakra történő szerelés során ugyanis magasabb létrákra, több munkatapasztalatra, valamint több folyóméter anyagra van szükség. Összességében véve tehát egy egyszintes ingatlanra kevesebbért tudjuk felszereltetni az ereszcsatornát, mint egy emeletesre. 

Időjárási tényezők

Az esős, illetve nagyon hideg vagy nagyon meleg éghajlatú területeken a házakat szélesebb és strapabíróbb anyagú ereszcsatornával kell ellátni, mint mérsékeltebb, szárazabb időjárási viszonyok mellett, ahol a kis ereszcsatorna is megfelelő választásnak bizonyulhat. A szélesebb és strapabíróbb ereszcsatornák ára ugyanakkor magasabb. 

Ereszcsatorna tisztítás árak

Az ereszcsatorna megfelelő működése érdekében legalább évente egyszer ki kell tisztítanunk azt. Az ereszcsatorna tisztítás profi, hozzáértő szakember által alkalmanként átlagosan 1.200 Ft-ba kerül a tető lejtésétől, valamint az ereszcsatorna hosszától függően. 

Ereszcsatorna javítás árak

Az ereszcsatorna javításának költsége a hiba jellegétől függ. A Qjob.hu felhasználói átlagosan 3.000 Ft-ot fizetnek erre a feladatra folyóméterenként. 

Hasonlítsd össze a közeledben lévő tetőfedők árait
 

Hogyan tudok megbízni egy profi ereszcsatorna szerelőt?

A legtöbb ingatlantulajdonos nem bízza a véletlenre az ereszcsatorna kiépítését, egy hozzáértő, profi szakemberre viszont annál inkább! Mielőtt bárkit megbízol ezzel a feladattal, győződj meg róla, hogy:

  • Az illető rendelkezik a megfelelő munkatapasztalattal: bizonyosodj meg róla, hogy az ajánlatadó rendelkezik kellő tapasztalattal az ereszcsatorna telepítés terén, és olvasd el a korábbi megrendelők véleményeit is, hogy képet kapj az általa végzett munka minőségéről! A többi felhasználó által írt véleményeket a kiválasztott szakember adatlapján találhatod meg.
  • Mit tartalmaz az ajánlat: felszámít-e például a vállalkozó extra díjat a régi ereszcsatorna eltávolításáért és elszállításáért? A végösszeg a lefolyócsöveket is tartalmazza-e?
  • Van-e garancia a munkára? Egy debreceni Qjob.hu szakember például 5 év garanciát vállal az általa telepített ereszcsatornákra. 
  • Minden várható költséggel tisztában vagy az ingyenes árajánlatnak köszönhetően: mielőtt bárkit megbízol, kérj be egy tételes árajánlatot, amely tartalmazza többek között az óradíjakat, valamint az anyagköltséget is. Mindenképp érdeklődd meg, hogy milyen széles ereszcsatornára és hány ereszcsatorna lefolyócső árára vonatkozik a végösszeg. 

Találj profi ereszcsatorna szerelő szakembert a Qjob.hu-n!

A jól működő ereszcsatorna rendszerek elengedhetetlenül fontos részét képezik az ingatlanoknak. Bízz meg még ma egy aranykezű ereszcsatorna szerelő szakembert a közelben a Qjob.hu segítségével!

Keress helyi szakembereket és ellenőrizd az áraikat!
 

Gyakori kérdések

Mennyin ideig tart a hagyományos ereszcsatorna szerelése?

Egy ereszcsatorna szerelő szakember átlagosan 15 m ereszcsatornát szerel fel 7 óra leforgása alatt. A telepítés így 1-3 napot fog igénybe venni az ingatlan mérete, a tető és az ereszcsatorna lejtése, valamint az ormok számának függvényében. 

Melyek a legjobb ereszcsatorna megoldások?

A legnépszerűbb ereszcsatorna megoldások azok, amelyeknél ereszcsatorna rácsot, lombhálót vagy habszivacsot, illetve egyéb kiegészítőket is felszerelnek. 

Milyen széles egy ereszcsatorna?

Egy ereszcsatorna kiterített szélessége legtöbbször 25-40 cm. A szélesebb ereszcsatornák több csapadékvízzel és hulladékkal tudnak megbirkózni, ugyanakkor többe is kerülnek. A csapadékos időjárású területen elhelyezkedő, meredek tetővel rendelkező házak esetében mindenképp széles ereszcsatornára van szükség extra lefolyócsövekkel, hogy a vizet gyorsan el tudja vezetni. 

Mik az átlagos ereszcsatorna méretek lakossági építkezéseknél?

Egy 25-ös vagy 33-as ereszcsatorna sztenderd méretnek számít, és az ország bármelyik részén meg tud birkózni a lehulló csapadékmennyiséggel. Egy szakember ugyanakkor pontosan ki tudja számolni a szükséges ereszcsatorna méreteit. A megfelelő csatorna méretek és azok kapacitásának kiszámítása ugyanis egy bonyolult matematikai képlet segítségével történik a tető mérete és lejtése, valamint a terület átlagos várható csapadékmaximuma alapján. 

Krisztián, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Krisztián, több mint 3 éves szövegírói tapasztalattal büszkélkedhet, széleskörű tudással rendelkezik a tartalomgyártás terén. Számos különböző témában írt már cikket, mindig alaposan utánajár a tárgynak, és igyekszik releváns, értékes információt közvetíteni olvasói számára. Krisztián legújabb cikke a "Ereszcsatorna beszerelése" témakört járja körül, ahol ismét megmutatja kutató munkájának eredményességét.

Hagyj megjegyzést