Article Image

Mennyibe kerül a legjobb szigetelő anyag?

Ismerje meg a szigetelő anyagokat, azok árait, és kapjon tippeket a vásárláshoz és telepítéshez a legújabb blogbejegyzésünkben.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ez a cikk kiegészítő cikként készült a már korábban közzétett szigetelés árak címü cikkhez. 

Gondolkodott már azon, mennyibe kerülhet a szigetelő anyagok beszerzése és azok telepítése? Többféle típusú és árfekvésű anyag létezik a piacon, és nem mindig egyszerű a választás. Ebben a cikkben segítünk megtalálni az Ön számára legjobb megoldást, az árakat és a telepítési tippeket is figyelembe véve. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon!

Gyorsmenü

Miért fontos a jó szigetelő anyag?

Mert nem csak a kellemes, kiegyensúlyozott belső hőmérsékletet biztosítja otthonunkban, hanem fontos szerepet játszik az energiaköltségek csökkentésében is. Vajon mitől jó egy szigetelő anyag? Nézzük meg részletesen!

A szigetelő anyagok szerepe az energiamegtakarításban

Fő funkciója a hőáramlás ellenőrzése. Minél hatékonyabb az anyag, annál jobban képes megőrizni a belső hőt a hideg hónapokban, és tartani a hűvöset a meleg napokon. Egy átlagos családi ház esetében a jól szigetelt falak, padló és tető akár 30-50%-os energiamegtakarítást is eredményezhetnek, ami hosszú távon jelentős költségcsökkenést eredményez.

Például, ha egy 150 négyzetméteres családi házban kőzetgyapotot használunk, az m2 ára körülbelül 2.000-2.500 forint között van. Ez azt jelenti, hogy a szigetelési munkálatok összköltsége körülbelül 300.000-375.000 forint között lesz. Azonban, ha a jól szigetelt ház évente akár 50.000-75.000 forintot is megtakaríthat a fűtési és hűtési költségeken, akkor a befektetés 4-5 éven belül megtérül.

A különböző szigetelő anyagok jellemzői

Számos különböző termék közül választhatunk. Vegyük például a kőzetgyapotot és a polisztirol habot. Előbbi kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll a magas hőmérsékleteknek és a tűznek, de nehezebben dolgozható fel. Míg a polisztirol hab könnyű, könnyen kezelhető és szintén jó hőszigetelő, de hajlamos az elégésre. Mindkét matériának megvannak a maga előnyei és hátrányai, így fontos, hogy a választás előtt alaposan megfontoljuk, melyik anyag felel meg leginkább az igényeinknek és a költségvetésünknek.

Az anyagválasztás és a környezetvédelem összefüggése

Az anyagválasztás nem csak az energiamegtakarítás szempontjából fontos, hanem a környezetvédeleméből is. A kőzetgyapot, amely természetes, például bazaltból és dolomitból készül, szinte teljes mértékben újrahasznosítható, ami azt jelenti, hogy kicsi az ökológiai lábnyoma. Ezzel szemben a polisztirol hab szintetikus anyag, amely nehezebben újrahasznosítható. Tehát a szigetelő anyagok választásakor fontos, hogy figyelembe vegyük a termék életciklusát és a környezeti hatását is.

Ne hagyja, hogy a szigetelési projektje stresszessé váljon! 

Vegye fel a kapcsolatot a profikkal, és élvezze az egyszerű és gyors szigetelési megoldásokat! 

  Hívjon most!

Az anyagok és árak bemutatása

A matériák különbözőek lehetnek természetes, szerves eredetűek, vagy szintetikus, szervetlen termékek. Nézzük meg néhány fő típust és az áraikat!

Szerves szigetelő anyagok és áraik

Általában természetes anyagokból készülnek, mint például a gyapjú és a cellulóz. Ezek az anyagok gyakran újrahasznosított matériákból készülnek, és környezetbarát alternatívákat kínálnak.

Gyapjú szigetelő anyagok

Mint például a rostgyapjú, ideálisak a hő- és hangszigetelésre. Ára általában 3.500-4.500 forint között mozog négyzetméterenként, a vastagságtól függően.

Cellulóz szigetelő anyagok

Például az újságpapír alapú cellulózszigetelés, szintén jó választás lehet. Nagyjából 2.500-3.500 forint között van négyzetméterenként, szintén a vastagságtól függően.

Szervetlen szigetelő anyagok és áraik

Mint a kőzetgyapot és a polisztirol, szintén népszerűek a piacokon. Ezek az anyagok általában tartósabbak, és jobban ellenállnak a nedvességnek és a tűznek.

Kőzetgyapot szigetelő anyagok

Kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, és jól ellenállnak a magas hőmérsékleteknek. Ezeknek az anyagoknak az ára körülbelül 2.000-2.500 forint négyzetméterenként.

Polisztirol szigetelő anyagok

A polisztirol, ismertebb nevén hőszigetelő hab, könnyű, könnyen kezelhető és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az ára négyzetméterenként 1.500-2.000 forint között mozog, attól függően, hogy milyen vastagságú polisztirolt választunk.

Különböző szigetelő anyagok és áraik

Szigetelő anyagok

 Árak

Gyapjú szigetelő anyag 

8.000 Ft - 15.000 Ft / m2

Cellulóz szigetelő anyag 

5.000 Ft - 15.000 Ft / m2

Kőzetgyapot szigetelő anyag

6.000 Ft - 16.000 Ft / m2

Polisztirol szigetelő anyag 

6.000 Ft - 12.000 Ft / m2

Üveggyapot szigetelő anyag

10.000 Ft - 15.000 Ft / m2

Formaldehid és fenolmentes szigetelő anyag

16.000 Ft - 20.000 Ft / m2

Figyelembe véve ezeket az információkat, könnyebben dönthet a legmegfelelőbb szigetelő anyag kiválasztásáról.

Hogyan vásároljunk szigetelő anyagot?

Megvétele nem mindig egyszerű feladat, különösen, ha nem vagyunk tisztában a különböző matériák előnyeivel és hátrányaival. Az alábbiakban néhány tippet adunk, hogyan válasszunk és vásároljunk szigetelő anyagot.

A szigetelő anyag minőségének ellenőrzése

Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely megfelel az igényeinknek és a költségvetésünknek.

A gyártó és a termék hitelességének ellenőrzése

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk, hogy ellenőrizzük a gyártó és a termék hitelességét. Olvassuk el az értékeléseket és kutassunk a gyártó hírnevével kapcsolatban. Ha lehetőségünk van rá, ellenőrizzük, hogy a terméknek van-e valamilyen minőségbiztosítási jelölése, mint például az EU CE-jelölés.

A szigetelő anyag teljesítményének értékelése

Továbbá, érdemes megvizsgálni az anyag teljesítményét is. Hőszigetelő képességét az R-érték mutatja, amely azt jelzi, hogy a matéria mennyire képes ellenállni a hőátadásnak. Minél magasabb az R-érték, annál jobb!

Ár-érték arány elemzése

Szintén fontos szempont a vásárláskor. Nem mindig a legdrágább termék a legjobb, és nem mindig a legolcsóbb a legrosszabb. Fontos, hogy megfontoljuk, mennyi pénzt vagyunk hajlandók költeni, és milyen hosszú távú megtakarítást remélünk a szigetelési munkálatoktól.

A szigetelő anyag vásárlásának költséghatékonysága

Bár ez drága beruházás lehet, de hosszú távon megtérülhet, ha csökkenti a fűtési és hűtési költségeket. Érdemes ajánlatokat kérni több különböző szállítótól, és összehasonlítani az árakat és a szolgáltatásokat. Ne feledjük, hogy a minőségű munka hosszú távon megtérül, így érdemes lehet többet költeni a telepítésre egy megbízható szakemberrel.

Szigetelő anyagok telepítése: lépésről lépésre

Itt bemutatjuk, hogyan készüljünk fel és hogyan végezzük el az építést.

Az előkészítő munkálatok

Minden projekt előkészítéssel kezdődik. Itt beszélünk az anyagok beszerzéséről és szállításáról, valamint az eszközök és a munkaterület előkészítéséről.

Az anyagok beszerzése és szállítása

Miután kiválasztottuk a megfelelő szigetelő anyagot, gondoskodjunk a beszerzésről és a szállításról. Érdemes ellenőrizni, hogy a szállító cég rendelkezik-e szállítási szolgáltatással, és hogy a szállítás díját beleértették-e az árba.

Az eszközök és a munkaterület előkészítése

Távolítsuk el az esetleges akadályokat, takarítsuk fel a területet, és győződjünk meg arról, hogy rendelkezésre állnak a szükséges eszközök. Ezek közé tartozhatnak ollók, mérőszalag, létra és védőfelszerelés.

A szigetelő anyagok helyes telepítése

Ezután jön a szigetelő anyag telepítése. Itt fontos figyelembe venni a gyártó ajánlásait és követni a helyes technikákat.

A szigetelés folyamata

A folyamat függ a matériától. Gyapjú és cellulóz esetén a anyagot rendszerint lapokban vagy tekercsekben szállítják, amelyeket egyszerűen a helyükre kell illeszteni és rögzíteni. Kőzetgyapot esetén a paneleket méretre kell vágni és a helyükre illeszteni. Polisztirol esetén a habot közvetlenül a felületre kell permetezni.

A szigetelő anyag rögzítése és befejezése

Miután a helyére helyeztük, gondoskodjunk a megfelelő rögzítésről. Ezt követően az anyagot lezárhatjuk, például gipszkarton lemez vagy burkolat segítségével. Ezután következhet a befejező munkálatok, mint a festés vagy tapétázás. Ne feledje, hogy a szigetelés telepítése nagy pontosságot és szakértelmet igényel, így ha nem érzi magát magabiztosnak, mindig bízza a munkát szakemberre.

Szigetelő anyagok telepítésének költségei

Szigetelő anyagok  

Telepítési költség

Gyapjú szigetelő anyag

10.000 Ft - 15.000 Ft / m2

Cellulóz szigetelő anyag

10.000 Ft - 13.000 Ft / m2

Kőzetgyapot szigetelő anyag 

15.000 Ft - 17.000 Ft / m2

Polisztirol szigetelő anyag

16.000 Ft - 12.000 Ft / m2

Üveggyapot szigetelő anyag 

17.000 Ft - 15.000 Ft / m2

Formaldehid és fenolmentes szigetelő anyag 

16.000 Ft - 20.000 Ft / m2

Ez a táblázat a különböző szigetelő anyagok telepítési költségeit tartalmazza. 

Miért érdemes szakembert megbízni a szigetelő anyagok telepítésével?

Bár sokan úgy gondolják, hogy ez egy otthoni munka, számos okból kifolyólag érdemes szakembert megbízni ezzel a feladattal. A szigetelés telepítése szakértelmet, tapasztalatot és precíz munkát igényel, amit a szakemberek biztosítani tudnak. Továbbá, a megfelelő telepítés hozzájárul a szigetelés hosszabb élettartamához, és a szakszerű telepítés eredményeképpen maximalizálható az energiamegtakarítás.

Hol lehet keresni szakembert?

Számos forrásból lehet megtalálni. Az egyik legmegbízhatóbb forrás a személyes ajánlás, kérdezzük meg ismerőseinket, barátainkat, családtagjainkat, hogy tudnak-e ajánlani valakit. A szakmai szervezetek, mint például a Magyar Építész Kamara szintén rendelkezik megbízható szakemberek adatbázissal. Végül, az interneten található számos platform, ahol helyi szakembereket találhatunk, itt az ügyfelek véleménye és értékelése alapján választhatunk.

Mennyibe kerül a szigetelés telepítése munkadíja?

Nagyban függ a telepítendő anyagtól, a munka bonyolultságától, és a szakember áraitól. Általában, a munkadíj tartalmazza a munkaórák költségét és az esetleges extra díjakat, mint az utazás vagy a speciális eszközök kiadását. Mindig érdemes több ajánlatot is kérni, és összehasonlítani azokat, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb szolgáltatást a legjobb áron.

Szeretne energiát és pénzt megtakarítani? 

Lépjen kapcsolatba szakértőkkel, hogy megtudja, hogyan segíthet a megfelelő szigetelés! 

   Ajánlatkérés

Tippek a karbantartás és a hosszú élettartam érdekében

Az alábbiakban néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogyan gondoskodhatunk szigetelő anyagainkról és hogyan növelhetjük azok élettartamát.

A szigetelő anyagok karbantartása

Ez elsősorban a rendszeres ellenőrzést és az időben elvégzett javításokat jelenti.

A rendszeres ellenőrzés jelentősége

Fontos, mert időben felfedezhetők a potenciális problémák. Például, ha észlelünk nedvességet, penészt vagy repedéseket a szigetelő anyagban, azonnal intézkedni kell. A legjobb, ha szakember végezi el az ellenőrzést, aki megfelelő tapasztalattal és ismeretekkel rendelkezik.

A szükséges javítások és cserék

A javítások általában kisebb sérülések, mint a repedések vagy lyukak esetén szükségesek, míg a nagyobb károk, mint a vízkárok vagy a penész, általában cserét igényelnek.

Hogyan lehet meghosszabbítani a szigetelő anyagok élettartamát?

Az anyagok megfelelő használatával és a megelőző karbantartással. 

Az anyagok megfelelő használata

Mindig a gyártó által meghatározott módon és a szükséges előírások szerint kell használni. Ez azt jelenti, hogy például a szigetelő anyagokat nem szabad túlmelegíteni, túlzott mechanikai terhelésnek kitenni vagy nedvességnek kitenni.

A megelőző karbantartás szerepe

A megelőző karbantartás magában foglalja a rendszeres ellenőrzést, a szigetelő anyagok tisztítását és az időben elvégzett javításokat. 

Gyakori kérdések

Mennyibe kerülnek a különböző típusú szigetelő anyagok?

Nagyon változó lehet, függően a típusától és minőségétől. A szervetlen szigetelő anyagok, mint például a kőzetgyapot vagy a polisztirol, általában olcsóbbak, míg a szerves matériák, mint a gyapjú vagy a cellulóz, drágábbak lehetnek. 

Hol lehet jó minőségű és megfizethető szigetelő anyagokat vásárolni?

Számos helyen lehet, beleértve az építőanyag-üzleteket, a nagyobb áruházláncokat és az internetes kereskedőket is. Fontos, hogy mindig ellenőrizze a termék minőségét és az ár-érték arányt.

Milyen szakemberrel érdemes együttműködni a szigetelő anyagok telepítése során?

Például a szigetelőanyag-telepítők vagy az építőipari szakemberek. A Qjob.hu egy olyan weboldal, ahol számos ilyen szakértőt találhat, akik széles körben elismertek a szigetelés területén.

Hogyan lehet meghosszabbítani a szigetelő anyagok élettartamát?

Rendszeres karbantartással és a megfelelő használattal lehet. Ez magában foglalja az anyagok rendszeres ellenőrzését, a szükséges javításokat és a megfelelő használatot a gyártó utasításai szerint.

Összefoglaló

Összefoglalva, a szigetelő anyagok vásárlása és telepítése nem kis feladat. Néhány alapvető szempontot figyelembe véve azonban, mindezt hatékonyan és költséghatékonyan is meg lehet oldani.

A szigetelő anyagok vásárlásának és telepítésének fontos pontjai

A vásárlás során legyünk figyelmesek az anyag minőségére, az ár-érték arányra és a gyártó hitelességére. Válasszuk ki a megfelelő matériát a saját igényeink és az épület jellemzői alapján. Ezenkívül ne felejtsük el, hogy a telepítés folyamata is kulcsfontosságú, érdemes szakember segítségét kérni ebben.

A legfontosabb tippek és tanácsok

Fontos, hogy mindig végezzünk alapos piackutatást és hasonlítsuk össze a különböző ajánlatokat. A minőség és tartósság nagymértékben befolyásolja a hosszú távú megtakarításainkat. A telepítés során pedig mindig legyünk türelmesek és alaposak, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el. Végül ne feledjük, hogy a szigetelő anyagok karbantartása és megfelelő használata meghosszabbíthatja élettartamukat és növelheti hatékonyságukat.

Ön is támogatná a környezetvédelmet? 

Válassza a fenntartható szigetelő anyagokat!  

    Kapcsolatfelvétel

Barbara, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a szigetelő anyagról cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést