Article Image

Mennyibe kerül egy tetőablak?

Ismerd meg, milyen tetőablakot érdemes választani, mik a tetőablak árak és telepítési költségek. Cikkünk minden szükséges információt tartalmaz.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Gondolkodott már azon, mennyibe kerül egy tetőablak? Ha igen, akkor a cikkünkben mindent megtalál a tetőablakok árának kialakításáról. Megvizsgáljuk a legfontosabb tényezőket, hogy Ön a legjobb döntést hozhassa meg. Olvassa el cikkünket és legyen jól informált vásárló!

Tetőfedő Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik tetőablak beépítéssel kapcsolatos szolgáltatásokat is kínálhatnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

Amikor tetőablak vásárlására kerül sor, számos tényezőt kell mérlegelnünk: a minőséget, a funkcionalitást, és természetesen az árat. De vajon mi az aktuális költsége egy tetőablaknak? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a különböző típusokat és árkategóriákat, hogy segítsünk megtalálni a tökéletes egyensúlyt otthonod számára.

Gyorsmenü:

Tetőablak árak átlagosan

A tetőablakok beszerzésekor az egyik legfontosabb szempont az ár. Ezek a költségek jelentősen változhatnak attól függően, hogy milyen típusú, méretű és márkájú tetőablakot választunk. Általában az árak 40.000 forinttól kezdődnek az egyszerűbb modellek esetében, és elérhetik akár a 200.000 forintot vagy annál is többet a prémium kategóriájú, különleges funkciókkal rendelkező tetőablakok választásakor.

Tetőablak árak méret és márka szerint

A tetőablakok méret szerinti árazása rendkívül változatos. Például, egy standard 78x98 cm-es tetőablak ára körülbelül 60.000 és 100.000 forint között mozoghat a funkcióktól és a gyártójától függően. Ha nagyobb méretű tetőablakot szeretnénk, például egy 114x118 cm-es modellt, akkor az ár 80.000 forinttól kezdődik, és elérheti a 150.000 forintot is, márkától függően.

Ami a márkákat illeti, a Velux egyike a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb gyártóknak a piacon, így termékeik általában a felső árkategóriába tartoznak. Egy standard méretű tetőablak ára körülbelül 100.000 forinttól kezdődik. A Fakro egy másik ismert márka, amire a kiváló ár-érték arány jellemző. Ennél a márkánál a hasonló méretű ablakok árai körülbelül 80.000 forinttól indulnak. További márka, mint például a Roto vagy a Optilight, kedvezőbb árakat kínálhatnak, gyakran 60.000 forint körüli kezdő árakkal, anélkül, hogy jelentős mértékben csökkenjen a minőség vagy a funkcionális jellemzők.

Tetőablakok árak és típusok

Márka

Méret (cm)

Ár (Ft)

Velux

78x98

120.000

Fakro

55x78

95.000

Roto

114x118

150.000

Optilight

78x98

80.000

Fakro

134x98

165.000

Velux

66x118

140.000

A táblázat a piac különböző márkáinak és méreteinek árait mutatja be. Ez segíthet a vásárlóknak abban, hogy megtalálják az igényeiknek és rendelkezésre álló pénzügyi keretüknek megfelelő tetőablakot. Látható, hogy a Velux és a Fakro márkák a prémium kategóriát képviselik magasabb árakkal, míg az Optilight kedvezőbb árú alternatívát kínál.

Modern, rusztikus fa tetőtéri ablak

Egy tetőablak révén a tetőtéri helyiségekben több fényhez juthatunk!

Hogyan válasszunk otthonunk számára megfelelő tetőablakot?

A tetőablak kiválasztása során több szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy biztosítsuk az otthonunk számára a legmegfelelőbb opciót. Az egyik legfontosabb tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, ez az energiahatékonyság.

Energiahatékonyság és tetőablakok

A modern tetőablakok tervezésekor kiemelt szempont az energiahatékonyság. A különböző üvegezési technológiák, mint a kettős vagy háromrétegű üvegezés, jelentős szerepet játszanak a lakások energia hatékonyságának javításában. Ezek az üvegezési megoldások csökkentik a hőátadást, így télen melegen tartják, nyáron pedig hűvösen tartják a helyiségeket. Ezáltal jelentős mértékben csökkenhet a fűtésre és hűtésre fordított energia, ami kedvezően befolyásolja az energiafogyasztást és az ezzel járó költségeket.

A hőszigetelő keret szintén fontos eleme a tetőablaknak. Ezek a keretek további szigetelést biztosítanak, amivel még hatékonyabban lehet csökkenteni a hőveszteséget. Az ilyen típusú keretek gyakran készülnek olyan anyagokból, amelyek nem csak jó szigetelő képességgel rendelkeznek, hanem tartósak és időjárásállók is, biztosítva ezzel a tetőablak hosszú élettartamát.

Amikor tetőablakot választunk, fontos figyelmet fordítani az ablakok U-értékére is, ami az ablak hőátbocsátási tényezőjét jelenti. Minél alacsonyabb az U-érték, annál jobb a hőszigetelési képessége az ablaknak. A korszerű tetőablakok gyakran rendelkeznek alacsony U-értékkel, ami hozzájárul az otthon energia  hatékonyságának növeléséhez.

Összefoglalva, a megfelelő tetőablak kiválasztása során fontos szerepet játszik az energiahatékonyság. A kettős vagy háromrétegű üvegezés, valamint a hőszigetelő keretek segítenek az energiafogyasztás és a költségek csökkentésében, miközben komfortos és kellemes belső környezetet biztosítanak az otthonunkban.

Telepítési költségek

A tetőablakok beépítése során nemcsak magának az ablaknak az árát kell figyelembe venni, hanem a beépítés költségeit is. Ezek a költségek jelentősen változhatnak attól függően, hogy milyen típusú tetőablakot választunk, és hogy milyen bonyolult a beépítés. A munkálatok költsége általában tartalmazza a szakember munkadíját, az anyagköltségeket és felmerülhetnek egyéb költségek is, mint például az utazási költség vagy a különleges eszközök bérlése, ha erre a beépítéskor erre szükség van. 

Általánosan, a tetőablak beszerelési munkadíja 30.000 forinttól kezdődnek és akár 100.000 forintig vagy ez fölé is emelkedhetnek, függően a projekt bonyolultságától és a választott szakember gyakorlottságától. Fontos, hogy több ajánlatot is kérjünk, és referenciákat nézzünk meg a szakemberektől, hogy a legjobb ár-érték arányt választhassuk.

Mitől függ a szakemberek munkadíja?

A szakemberek munkadíja több tényezőtől függ. Először is, a telepítés bonyolultsága jelentősen befolyásolhatja a költségeket. Egy egyszerű tetőablak beépítése, ahol nincs szükség komolyabb tetőszerkezeti módosításokra, kevesebbe kerülhet, mint egy bonyolultabb kivitelezés, ahol például a tetőszerkezetet is át kell alakítani a tetőablak beépítése miatt.

Másodsorban, a szakember tapasztalata és hírneve is meghatározó lehet. Egy magasan képzett, sok éves tapasztalattal rendelkező szakember díja magasabb lehet, de ez gyakran magasabb munkaminőséget és nagyobb megbízhatóságot jelent.

Harmadsorban, a földrajzi helyzet is számít. Egyes területeken, ahol magasabb az életszínvonal vagy kevés a kínálat, a munkadíjak is magasabbak lehetnek.

Tetőablak árak beépítési munkára vonatkozólag

Szolgáltatás

Átlagos ár (Ft)

Megjegyzés

Standard beépítés

40.000 - 80.000

Kisebb méretű ablakok

Bonyolult beépítés

80.000 - 120.000

Nagyobb méret, speciális keret

Cserélhető keret beépítés

100.000 - 150.000

Prémium márkák

Szigetelés javítása

20.000 - 50.000

További szigetelés

Extra funkciók beépítése

30.000 - 60.000

Árnyékolók, távirányítók

A tetőablak beépítési költségek táblázatban bemutatott árak azokat a költségeket tartalmazzák, amelyek a tetőablak beépítése során felmerülhetnek. A táblázat segít a tulajdonosoknak felmérni, mennyibe fog kerülni a teljes beépítési folyamat, beleértve a szigetelés javítását és az extra funkciók telepítését is. Az árak változhatnak a projekt bonyolultságától függően.

Engedélyköteles a tetőablak beépítése?

A tetőablakok beépítésekor gyakran felmerül a kérdés, hogy szükség van-e engedélyre a munka elvégzéséhez. A válasz nem egységes, mivel ez nagymértékben függ a helyi építési szabályzatoktól és előírásoktól.

Engedélyek és előírások

Az engedélykötelezettség főként a tetőablak beépítésének méretétől és jellegétől függ. Például, ha a tetőablak beépítése jelentős változtatást jelent a tetőszerkezeten vagy a tető megjelenésén, valószínűleg engedélyre lesz szükség. Ez különösen igaz történelmi vagy védett épületek esetén, ahol a külső megjelenés megváltoztatása szigorúan szabályozott.

A legbiztosabb módja annak, hogy megtudjuk, szükség van-e engedélyre, ha felkeressük a helyi önkormányzat építésügyi osztályát vagy a települési építési hatóságot. Ők tudják a legpontosabban tájékoztatni minket az adott területen érvényes szabályokról és az engedélyezési folyamatról.

Fontos tudni, hogy a tetőablak telepítése előtt érdemes tájékozódni az épület energetikai előírásairól is. Egyes esetekben a tetőablakok beépítése javíthatja az épület energetikai besorolását, azonban megfelelő üvegezés és keret kiválasztása nélkül romlás is előfordulhat. Ezért fontos, hogy olyan tetőablakot válasszunk, amely megfelel az energetikai előírásoknak és hozzájárul az épület energia hatékonyságának növeléséhez.

A telepítés előtti lépések

  • Tájékozódás a helyi előírásokról: Forduljunk a helyi építésügyi hatósághoz információkért.
  • Engedélykérelem: Ha szükséges, nyújtsuk be az engedélykérelemhez szükséges dokumentumokat, terveket.
  • Szakember választása: Keressünk megbízható szakembert, aki ismeri a helyi előírásokat és segíthet az engedélyeztetési folyamatban.
  • Energetikai előírások figyelembevétele: Válasszunk olyan tetőablakot, amely megfelel az épület energetikai szempontból való követelményeinek.

Összefoglalva, bár nem minden esetben szükséges engedély a tetőablak beépítéséhez, fontos, hogy előzetesen tájékozódjunk a helyi előírásokról és szükség esetén beszerezzük az engedélyeket a munka megkezdése előtt.

Tetőtéri ablak beszerelése

A tetőablak beszerelése biztosan nem DIY projekt!

Hol keressük szakembert?

A megfelelő szakember kiválasztása kulcsfontosságú a tetőablakok sikeres telepítése szempontjából. Számos forrás áll rendelkezésre, ahol megtalálhatjuk a megfelelő szakembert a munkához. Az internetes szakemberkereső oldalak, mint példáúl a Qjob és portálok gyors és módját kínálják a keresésnek, ahol átnézhetjük a szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások profiljait, értékeléseket és ajánlásokat. Emellett érdemes megkérdezni ismerőseinket, családtagjainkat, akik esetleg korábban már végigmentek hasonló folyamaton, és ajánlani tudnak megbízható szakembert.

Mire figyeljünk a kiválasztáskor?

Amikor szakembert választunk, több szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy biztosak lehessünk a jó döntésben:

  • Referenciák és vélemények: Keresünk olyan szakembert, aki rendelkezik pozitív visszajelzésekkel és ajánlásokkal. Az elégedett ügyfelek véleménye sokat elárulhat a szakember hozzáállásáról és munkájának minőségéről.
  • Tapasztalat: A tetőablakok telepítése speciális szaktudást igényel, ezért fontos, hogy a kiválasztott szakember rendelkezzen elegendő tapasztalattal ezen a területen.
  • Árajánlat és költségek: Kérjünk részletes árajánlatot a szakembertől, amely tartalmazza az összes költséget, beleértve az anyagokat és a munkadíjat is. Fontos, hogy több szakembertől is kérjünk ajánlatot, hogy ezeket összehasonlítása után tudjunk dönteni.
  • Biztosítás és garancia: Győződjünk meg arról, hogy a szakember ad-e a munkára vonatkozó garanciát.
  • Kommunikáció: A jó kommunikáció elengedhetetlen a sikeres projekt megvalósításához. Olyan szakembert válasszunk, aki nyitott a kérdésekre, és világosan kommunikálja a munkafolyamat minden lépését.

A megfelelő előkészületekkel és a fent említett szempontok figyelembevételével megtalálhatjuk azt a szakembert, aki segítségével zökkenőmentesen valósíthatjuk meg a tetőablak beépítését.

Gyakran ismételt kérdések

Amikor a tetőablakok árairól esik szó, számos kérdés merülhet fel. Itt van néhány, amelyek gyakran előkerülnek az online fórumokon, közösségi médiában és általános keresések során.

Milyenek a tetőablak árak és telepítési költségek átlagosan?

Egy tetőablak teljes költsége a beszerzést és a telepítést is magában foglalja. Az árak jelentősen változhatnak a tetőablak méretétől, típusától és a gyártótól függően. Átlagosan 100.000 és 250.000 forint közötti összegre számíthatunk, amely tartalmazza a tetőablak árakat és a telepítési költségeit is.

Melyik márkájú tetőablakokat ajánlják leggyakrabban, és miért?

A Velux és a Fakro tetőablakokat gyakran ajánlják magas minőségűk, tartósságuk és a kiváló hőszigetelési mutatójuk miatt. Ezek a márkák széles termékválasztékot kínálnak, amelyek megfelelnek a különböző igényeknek és pénztárcának.

Hol találhatok megbízható szakembert tetőablak telepítéséhez?

A Qjob.hu egy szakemberkereső platform, ahol különböző szakembereket, cégeket találhat a tetőablakok telepítéséhez is. A platform lehetővé teszi, hogy böngésszen a szolgáltatásokat nyújtó szakemberek között, olvashat értékeléseket és kapjon ajánlatokat az oldalon regisztrált szakemberektől, így pedig összehasonlíthatja munkadíjaikat.

Mennyire befolyásolja a tetőablak mérete az árát?

A tetőablak mérete jelentős mértékben befolyásolhatja az árát. Nagyobb méretű ablakok esetében több anyagra és munkára van szükség, gyártásuk egyedi technológiát igényelhet, így az ár emelkedik. Az ár növekedését a méretarányosan nagyobb üvegezés és a szerkezeti erősítések is okozhatják.

Milyen extra funkciók emelhetik a tetőablak árát?

Többféle extra funkció áll rendelkezésre, amelyek növelhetik a tetőablak árát, többek között a beépített árnyékolók, a zajcsökkentő üvegezés, a hőszigetelő bevonatok, és a távirányítással működtethető nyitó mechanizmusok. Ezek a funkciók javítják a tetőablakok funkcionalitását, de emellett növelik a költségeket is.

Barbara, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a tetőablak ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést