Article Image

Mennyibe kerül a 3 rétegű ablak?

Ismerje meg a 3 rétegű ablak típusait, árait, milyen tényezők befolyásolják a költségeket és hogyan találhat legjobb telepítési ajánlatokat.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ha eddig csak úgy tekintettél az ablakokra, mint egyszerű falnyílásokra, ideje új szemmel nézni rájuk. A háromrétegű ablakok világa talán még újdonság számodra,  de ezek valódi forradalmat jelentenek az otthonok hőszigetelésében és energiatakarékosságában, olyan újításokat hozva, amelyekről talán még nem is hallottál. De mi is pontosan a háromrétegű ablak, és miért érdemes figyelmet szentelni nekik? Most bemutatjuk, mi minden befolyásolja ennek az innovatív megoldásnak az árát, és hogy miért érdemes éppen erre beruházni.

Megnézzük, hogyan határozhatja meg a 3 rétegű ablak árát árát a méret, az anyag, és az, hogy milyen újításokkal vannak ellátva. Kiderül, milyen szerepet játszanak ebben a gyártási eljárások, a piaci trendek, és nem utolsósorban a saját elképzeléseid.Ha az a célod, hogy otthonodat kényelmesebbé és energiatakarékosabbá tedd, anélkül, hogy mélyen a zsebedbe kellene nyúlnod, akkor jó helyen jársz. Ebben a cikkben alaposan beleásukk magunkat a háromrétegű ablakok világába, amelyek nemcsak melegítik lakásodat, de segítenek csökkenteni a rezsiköltségeket is hosszú távon.

Tartalomjegyzék

Ablakok választáskor miért válasszuk a 3 rétegűt?

A háromrétegű ablakok választása valóban komoly döntés, amely kezdetben magasabb beruházást igényelhet a hagyományos kétrétegű ablakokhoz képest. Azonban, ha egy pillanatra megállunk és alaposabban megvizsgáljuk, milyen előnyöket rejt magában ez a választás, könnyen ráébredhetünk: ez nem csupán egy költség, hanem egy hosszú távon megtérülő befektetés, amely javítja otthonunk minőségét és életünk komfortját. Miért érdemes tehát a háromrétegű ablakok mellett dönteni? A következőkben vegyük nagyítő alá az előnyöket.

A 3 rétegű ablakok előnyei röviden

A háromrétegű ablakok előnyei számos területen megmutatkoznak, és valóban képesek hosszú távon megtérülni. Íme, röviden a legfontosabb előnyök:

  • Energiamegtakarítás: A háromrétegű ablakok különleges szerkezete, amely két légréteg és három üvegtábla kombinációjából áll, kiváló hőszigetelést biztosít. Ez jelentősen csökkenti a hőátadást, amivel az otthon energiatakarékosabbá válik. Egy átlagos méretű, 120x150 cm-es ablak ára az anyagától és a további szigetelési jellemzőktől függően 80.000 és 120.000 forint között mozoghat.
  • Zajcsökkentés: A háromrétegű ablakok akár 30-40%-kal is képesek csökkenteni a külső zajszintet a kétrétegű ablakokhoz képest, ami különösen fontos lehet forgalmas környékeken élők számára.
  • Biztonság: A többrétegű üvegezés nehezebben törhető, így nagyobb védelmet nyújt illetéktelen behatolókkal szemben. A modern háromrétegű ablakok gyakran rendelkeznek további biztonsági jellemzőkkel is, mint például többpontos zárómechanizmusok.
  • Hosszabb élettartam: A háromrétegű ablakok minőségi anyagokból és fejlett gyártási technológiával készülnek, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Ez hosszabb élettartamot és megbízható működést garantál, ami hosszú távon gazdaságosabbá teszi őket.

Ezek az előnyök nemcsak az otthonod komfortját és biztonságát növelik, hanem hosszú távon jelentős pénzügyi megtakarítást is eredményezhetnek a csökkentett energiafelhasználás és az alacsonyabb karbantartási költségek révén.

Milyen típusú 3 rétegű ablakokat találunk ma a piacon?

A mai piacon számos háromrétegű ablak típus közül választhatunk, amelyek különböző anyagokból készülnek, hogy mindenki megtalálhassa a saját igényeinek és az építészeti stílusának leginkább megfelelőt. Az anyagok változatossága lehetővé teszi, hogy az ablakok megfeleljenek az energiahatékonysági és biztonsági elvárásoknak is. Itt van néhány, amivel gyakran találkozhatunk:

Műanyag (PVC) ablakok

A legnépszerűbb választás sok háztulajdonos számára, mivel ezek az ablakok kedvező árúak, kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, és könnyen karbantarthatóak. A PVC ablakok széles szín- és formaválasztékban érhetők el, így könnyen illeszkednek különböző építészeti stílusokhoz.

Fa ablakok

Egy másik népszerű választás, amely a hagyományos és elegáns megjelenést kedvelők szívét hódítja meg. A fa természetes hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami hozzájárul az otthonok melegebb és kellemesebb légköréhez. A faablakokat gyakran választják esztétikai okokból, valamint környezettudatos megoldásként.

Alumínium ablakok

Ezek az ablakok különösen alkalmasak modern, minimalista építészeti stílusokhoz. Az alumínium rendkívül tartós és időjárásálló, ami hosszú élettartamot biztosít az ablakok számára. Bár az alumínium önmagában nem a legjobb hőszigetelő anyag, a mai modern alumínium ablakokat úgy tervezik, hogy a hőszigetelési teljesítményük mégis kiváló legyen.

Alumínium borítású fa ablakok

Ez a kombináció az előző két anyag előnyeit ötvözi. A belső oldalon a fa meleg, természetes megjelenést és jó hőszigetelést biztosít, míg a külső alumínium borítás védelmet nyújt az időjárási viszontagságokkal szemben, minimalizálva a karbantartást.

Ezek az ablakok mindegyike különböző előnyökkel rendelkezik, így a választás során fontos mérlegelni az anyagok tulajdonságait, a költségvetést, valamint azt, hogy melyik típus illeszkedik leginkább az otthonunk stílusához és igényeihez.

3 rétegű ablak típusai

Választhatunk a műanyag, fa és akár alumínium keretű és 3 rétegű ablakok között.

Az egyes anyagok előnyei és hátrányai

Nézzük meg közösen, mik a különböző anyagú 3 rétegű ablakoknak az előnyei és esetleg a hátrányai.

Műanyag ablakok

Előnyök:

  • Költséghatékonyak: A PVC ablakok általában kedvezőbb árúak, mint a fa vagy alumínium alternatívák.
  • Jó hőszigetelés: Kiváló hőszigetelő képességük van, segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket.
  • Alacsony karbantartás: Nem igényelnek rendszeres festést vagy lakkozást, és könnyen tisztíthatóak.

Hátrányok:

  • UV-sugárzásra érzékenyek: Hosszantartó napfény hatására elszíneződhetnek vagy törékennyé válhatnak.
  • Kevesebb tartósság: A műanyag ablakok hajlamosak lehetnek a hőtágulásra és összehúzódásra az évszakok és a napi hőmérsékleti ingadozások függvényében. Ez a folyamatos mozgás idővel gyengítheti az ablakok szerkezetét, különösen a hegesztett sarkoknál, ami a szigetelés romlásához vagy a keret deformálódásához vezethet.

Fa ablakok

Előnyök:

  • Természetes hőszigetelés: Kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, természetes megjelenést kölcsönöznek.
  • Esztétikai érték: Meleg és klasszikus megjelenésükkel hozzájárulnak az otthon esztétikai értékéhez.
  • Újrafesthetők/bevonhatók: Lehetőség van a színük megújítására és a védelmük növelésére festéssel vagy bevonattal.

Hátrányok:

  • Magas karbantartási igény: Rendszeres védelem szükséges az időjárás és a rovarok káros hatásaival szemben.
  • Magasabb ár: Általában magasabb áron kaphatók, mint a műanyag ablakok.

Alumínium ablakok

Előnyök:

  • Tartósság: Nagyon tartósak és hosszú élettartamúak, kiválóan ellenállnak az időjárási viszontagságoknak.
  • Alacsony karbantartás: Alig igényelnek karbantartást, és nem rozsdásodnak vagy korhadnak.
  • Modern megjelenés: Elegáns és modern külsőt biztosítanak minden típusú épülethez.

Hátrányok:

  • Gyengébb hőszigetelés: Hűvösebb lehet a belső felületük hideg időben, ami kondenzációhoz vezethet.
  • Magasabb ár: Általában drágábbak, mint a műanyag ablakok, bár az árak változhatnak a kialakítás és a gyártó függvényében.

Minden ablaktípusnak megvan a maga helye és szerepe az építészetben, és a választás során figyelembe kell venni az otthonod specifikus szükségleteit, az éghajlati viszonyokat, az esztétikai preferenciákat és a költségvetést.

Mennyibe kerülnek a 3 rétegű ablakok? 

A 3 rétegű ablak árak jelentősen változhatnak a különböző tényezők függvényében, mint például az anyag, a méret, a forma, és a beépítési költségek. Általánosságban elmondható, hogy a 3 rétegű ablak árak magasabbak, mint a hagyományos egy vagy kétrétegű ablakoké, de az energiahatékonyság és a hőszigetelés tekintetében nyújtott előnyök hosszú távon kompenzálhatják ezeket a kezdeti költségeket.

Árak ablaktípus és anyag szerint

Az ablakok árai széles körben változhatnak a kiválasztott anyagok, méretek és extra funkciók függvényében. Itt egy általános útmutató a három legnépszerűbb típusú ablak árairól, standard méretben (pl. 120x150 cm), hogy segítsen jobban tájékozódni a költségekről:

Műanyag (PVC) ablakok

  • Méret: 120x150 cm
  • Ár: Kb. 80.000 forinttól
  • Megjegyzés: A PVC ablakok ára változhat a profil vastagságától, a szigetelés minőségétől és a gyártótól függően. Fa ablakok
  • Méret: 120x150 cm
  • Ár: Kb. 120.000 forinttól
  • Megjegyzés: A fa ablakok ára függ az ablakfa típusától (pl. borovi fenyő, tölgy), a felületkezeléstől és a használt üvegezéstől.

Alumínium ablakok

  • Méret: 120x150 cm
  • Ár: Kb. 150.000 forinttól
  • Megjegyzés: Az alumínium ablakok esetében az árak a keretek szerkezeti tulajdonságaitól, az üvegezés típusától és a design komplexitásától függhetnek.

Ezek az árak tájékoztató jellegűek, és az egyedi igények, például speciális üvegezés (pl. hangszigetelő, hőszigetelő), extra biztonsági jellemzők vagy egyedi méretek jelentősen befolyásolhatják a végső költséget. Mindig érdemes több gyártótól is árajánlatot kérni, hogy a legjobb ajánlatot választhassa ki az igényeihez és költségvetéséhez mérten. A következő táblázatok hasznosak lehetnek a vásárlóknak a teljes költség megtervezéséhez, beleértve a telepítést és az extra funkciók árait.

Különböző, 3 rétegű ablak árak anyag, méret szerint

Anyag

Méret (cm)

Ár (Ft)

Műanyag

120x150

80.000

Műanyag

150x150

100.000

Fa

120x150

120.000

Fa

150x150

150.000

Alumínium

120x150

150.000

Alumínium

150x150

180.000

Ártényezők áttekintése

A háromrétegű ablakok végösszegét több különböző tényező befolyásolhatja, ami teljes képet ad arról, hogy miért és hogyan alakulnak az egyes árak. Itt egy áttekintés a legfontosabb ártényezőkről:

Anyagköltségek

  1. Műanyag (PVC): Ez a legkedvezőbb árú opció, amely jó hőszigetelést és alacsony karbantartási igényt kínál.
  2. Fa: Középkategóriás árazású, kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal és természetes megjelenéssel.
  3. Alumínium: A legdrágább opció, amely magas tartósságot és modern design-t kínál.

Az anyagválasztás döntően befolyásolja az ablakok árát, stílusát, hőszigetelési és tartóssági képességeit.

Méret és forma

  • Standard méretek: Az alapmodell ablakok, mint például a 120x150 cm-es méret, általában kedvezőbb árúak.
  • Egyedi méretek és formák: Íves, háromszög alakú vagy nagy méretű ablakok speciális gyártási folyamatot igényelnek, ami magasabb költséget jelent.

Beépítési munkadíj

A telepítési költségek változhatnak a földrajzi helyzettől függően. Az ablakok száma, a beépítés bonyolultsága és az esetlegesen szükséges további munkálatok, mint a régi ablakok eltávolítása, befolyásolják a munkadíjat. A telepítési díj általában ablakonként 20.000-30.000 forint között mozog, de ez bonyolultabb beépítések esetén magasabbra is emelkedhet.

A fenti tényezők figyelembevétele segít abban, hogy a vásárlók jobban megtervezhessék a költségvetésüket, amikor háromrétegű ablakok beszerzését fontolgatják. Mindig ajánlott több gyártótól és szolgáltatótól is árajánlatot kérni, hogy a legjobb ár-érték arányú megoldást találjuk.

3 rétegű ablak telepítése nem igazán kivitelezhető saját kezűleg

Az ablakok csere vagy beszerelése nem egy "csináld magad" projekt. Jobb megbízni egy szakembert!

Tippek a megfelelő ablak kiválasztásához

A megfelelő ablak kiválasztása kulcsfontosságú az otthon kényelmének, energiahatékonyságának és biztonságának szempontjából. Íme néhány tuti tipp, amelyek segíthetnek a legjobb döntés meghozatalában:

  • Értékelje ki otthona tájolását: Az otthonának melyik része kapja a legtöbb napfényt? Északi fekvésű ablakok esetén különösen fontos a jó hőszigetelés, míg a déli fekvésűeknél fontos lehet a napvédelem is.
  • Gondolja végig az ablakok funkcióját: Minden helyiség esetében érdemes megfontolni, hogy mire szeretné használni az ablakot. Szellőztetés, fényviszonyok javítása vagy esetleg a kilátás a legfontosabb? Ez befolyásolhatja az ablak méretét, típusát és nyitási módját.
  • Ügyeljen a minőségi tanúsítványokra: Válasszon olyan ablakokat, amelyek rendelkeznek minőségi tanúsítványokkal, mint például az energiahatékonyságot igazoló címkék. Ez biztosítja, hogy hosszú távon elégedett lesz a választásával.
  • Személyre szabott megoldások: Ne habozzon személyre szabott megoldásokat kérni. A szabvány méretek mellett sok gyártó kínál egyedi méretre készült ablakokat, amelyek pontosan illeszkednek az otthona specifikus igényeihez.
  • Fontolja meg a hosszú távú karbantartást: Mérlegelje, mennyi időt és erőforrást tud és szeretne az ablakok karbantartására fordítani. A műanyag ablakok például kevesebb karbantartást igényelnek, mint a fa ablakok.
  • Kérjen több ajánlatot: Mielőtt dönt, kérjen árajánlatokat több gyártótól és beszerelőtől. Ez nem csak az árak összehasonlítását teszi lehetővé, hanem tájékozódhat a különböző opciókról és szolgáltatásokról is.
  • Ne feledkezzen meg a garanciáról: Válassza azokat az ablakokat, amelyek hosszú távú garanciával rendelkeznek. Ez nemcsak a termék minőségére utal, hanem hosszú távú nyugalom is.

Az ablakválasztás során a legfontosabb, hogy ne siessen a döntéssel. Vegye figyelembe az összes fent említett szempontot, hogy megtalálja az Ön és otthona számára legmegfelelőbb megoldást.

Telepítési költségek és folyamat

A 3 rétegű ablakok telepítése egy összetett folyamat, amely több lépésből áll, és a projekt költségvetésének jelentős részét képezheti. A telepítési költségek nem csak a fizikai munkára vonatkoznak, hanem magukban foglalhatják az előkészítési és befejezési munkálatokat is, valamint a szükséges eszközöket és anyagokat.

Telepítési szolgáltatások árai

Telepítési szolgáltatás

Ár (Ft)

Alap telepítés

20.000

Bonyolult telepítés

30.000

+ Régi ablak eltávolítása

15.000

Többpontos zárórendszer telepítése

25.000

Speciális üvegezésű ablak telepítése

40.000

Hangszigetelés

50.000

Energiatakarékos üvegezés

45.000

Színre szabás

20.000

Ablakcsere lépései

Az ablakcsere folyamata több lépésből áll, amelyek biztosítják, hogy az új ablakok tökéletesen illeszkedjenek és hosszú távon is megfelelően működjenek. Íme a lépések részletesen:

  1. Mérések és árajánlat: Minden ablakcsere folyamat első és alapvető lépése, hogy felmérjük a pontos méreteket. Ezután készítünk egy részletes árajánlatot, amely tartalmazza az anyagköltségeket, a munkadíjat és a szállítási költségeket is.
  2. Régi ablakok eltávolítása: A meglévő ablakokat óvatosan eltávolítjuk, ügyelve arra, hogy a környező falak sérüléseit minimalizáljuk. Ez a lépés kritikus, mert a helyes előkészítés nélkül az új ablakok nem fognak megfelelően illeszkedni vagy működni.
  3. Nyílás előkészítése: A régi ablakok eltávolítása után előfordulhat, hogy a nyílásokat módosítani kell az új ablakok fogadására. Ez magában foglalhatja a nyílás tágítását, javítását vagy erősítését, hogy biztosítsuk az új ablakok stabil és biztonságos illeszkedését.
  4. Új ablakok telepítése: Ezután következik az új ablakok beillesztése és rögzítése. Fontos, hogy az ablakokat pontosan vízszintesen és függőlegesen helyezzük el, hogy biztosítsuk a megfelelő működést és szigetelést.
  5. Tömítés és befejezés: Miután az ablakok a helyükre kerültek, a következő lépés a részek tömítése, amivel megakadályozzuk a levegő és víz bejutását. Ez javítja az ablakok szigetelési képességét és hozzájárul az otthon energiahatékonyságának növeléséhez.
  6. Utómunkálatok: Az utolsó lépések közé tartozik a belső és külső párkányok telepítése, valamint szükség esetén a festés vagy vakolás. Ezek az utómunkálatok biztosítják az ablakok esztétikai beilleszkedését az otthonunk stílusába.

Ezek a lépések biztosítják, hogy az ablakcsere folyamata zökkenőmentes és hatékony legyen, maximális előnyöket nyújtva az új háromrétegű ablakokból.

Hogyan befolyásolja a telepítés az árat?

A telepítési költségek jelentős hatással vannak az ablakcsere projekt teljes árára, és számos tényező befolyásolja ezeket. Az, hogy mennyire munkaigényes a telepítés – például egyedi méretű vagy különleges formájú ablakok esetében –, meghatározhatja a végső költségeket. A régi ablakok eltávolítása is hozzáadódik az árhoz, különösen, ha ez nehézségekbe ütközik vagy extra munkát igényel. Emellett, ha a nyílásokat módosítani kell az új ablakok fogadására, az tovább növeli a költségeket. A minőségi tömítőanyagok, szigetelőanyagok és a speciális eszközök használata, bár hosszú távon javítják az ablakok teljesítményét, szintén emelik a telepítési árat.

Ezek a tényezők összességében befolyásolják, hogy mennyibe fog kerülni az új ablakok beépítése, ezért fontos ezeket figyelembe venni, amikor költségvetést tervezünk az ablakcsere projekthez.

Hol találhatom meg a legjobb ajánlatokat?

A legjobb ablakcsere ajánlatok megtalálása érdekében érdemes több helyen kutatást végezni. Íme néhány javaslat:

  • Szaküzletek és ablakgyártók: Kezdje a helyi szaküzletekkel és ablakgyártókkal, ahol személyesen is tájékozódhat az elérhető termékekről és szolgáltatásokról. Sok gyártó kínál ingyenes helyszíni felmérést és árajánlatot.
  • Online platformok: Az interneten számos weboldal, mint  a Qjob.hu segítségével összehasonlíthatja a különböző gyártók és beszerelők árait és ajánlatait. Ez lehetőséget ad arra, hogy kényelmesen tájékozódjon otthonából.
  • Ajánlások: Kérdezze meg ismerőseit, családtagjait vagy szomszédjait, különösen azokat, akik nemrégiben végeztek ablakcserét. Személyes ajánlások alapján gyakran megbízható szolgáltatókra találhat.
  • Építőipari kiállítások: Látogasson el építőipari kiállításokra vagy vásárokra, ahol közvetlenül találkozhat az ablakgyártókkal, és információt szerezhet a legújabb termékekről és technológiákról.
  • Árajánlatok összehasonlítása: Miután begyűjtötte az ajánlatokat, hasonlítsa össze azokat nem csak az ár, hanem az ár-érték arány, a garancia, a termék minősége és a telepítési szolgáltatások tekintetében is.

Ne feledje, hogy a legolcsóbb ajánlat nem mindig a legjobb választás. Fontos megfontolni az ablakok minőségét, az energiatakarékossági szempontokat és a hosszú távú megtérülést is. Gondos kutatással és alapos összehasonlítással megtalálhatja azt az ajánlatot, amely a leginkább megfelel az Ön igényeinek és költségvetésének.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy átlagos méretű 3 rétegű ablak Magyarországon?

Az átlagos méretű, például 120x150 cm-es 3 rétegű ablakok ára változó lehet, függően az ablakok anyagától és extra tulajdonságaitól. Általánosan elmondható, hogy a műanyag ablakok ára 80.000 forinttól kezdődik, míg a fa és az alumínium ablakok ennek többszöröse is lehetnek. Fontos, hogy az ár-érték arányt is figyelembe vegyük, hiszen a magasabb kezdeti befektetés hosszú távon megtérülhet az energia-megtakarítások révén.

Hogyan lehet megtalálni a legjobb ajánlatokat 3 rétegű ablakokra?

A legjobb ajánlatok megtalálása érdekében érdemes több ablakgyártó és forgalmazó árait és szolgáltatásait összehasonlítani. A különböző weboldalak, mint a Qjob.hu, lehetőséget biztosítanak arra, hogy egyszerre több szolgáltatótól is kérjenek árajánlatot, így könnyebben megtalálhatja a pénztárcájának és igényeinek megfelelő legjobb lehetőségeket. Emellett ne feledkezzen meg a garancia és az utószolgálati támogatás fontosságáról sem.

Milyen tényezők befolyásolják leginkább a 3 rétegű ablakok árát?

A 3 rétegű ablakok árát számos tényező befolyásolja, többek között az ablakok anyaga (műanyag, fa, alumínium), mérete, a keretek és az üveg extra tulajdonságai, mint például UV-szűrés vagy hangszigetelés, valamint a telepítési költségek. Minél egyedibb az ablak mérete vagy formája, és minél több extra szolgáltatást igényel, annál magasabb lehet az ár.

Miért érdemes befektetni a magasabb árú 3 rétegű ablakokba?

A magasabb árú 3 rétegű ablakok gyakran jobb hőszigetelést és hangszigetelést biztosítanak, emellett tartósabbak és ellenállóbbak lehetnek az időjárási viszontagságokkal szemben. Ezek az ablakok hosszú távon jelentős energiamegtakarítást eredményezhetnek, csökkenthetik a fűtési és hűtési költségeket, valamint növelhetik otthona kényelmét és értékét.

Milyen garancia vonatkozik a 3 rétegű ablakokra, és mit fedez ez?

A 3 rétegű ablakokra vonatkozó garancia időtartama és lefedettsége változhat a gyártótól és a forgalmazótól függően. Általában a garancia az ablakkeretekre, az üvegezésre és a működő alkatrészekre terjed ki, és több évig is érvényes lehet. Fontos tisztázni a garanciális feltételeket már a vásárlás előtt, beleértve azt is, hogy a garancia mit foglal magában, például az esetleges gyártási hibákból adódó javításokat vagy cseréket.

Barbara, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a 3 rétegű ablak ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést