Article Image

Megváltozott munkaképességű állás: interjú egy autista szakemberrel a Qjob oldaláról

Az emberek többsége egy kezén meg tudná számolni azt, hogy hányszor került bármilyen kapcsolatba megváltozott munkaképességű emberrel

Az emberek többsége egy kezén meg tudná számolni azt, hogy hányszor került bármilyen kapcsolatba megváltozott munkaképességű emberrel. Ideértve mind a mozgáskorlátozott embereket, mind pedig a pszichoszociális zavarral élőket vagy éppen a látás- és hallássérülteket. 

Ennek oka egyszerű: legtöbben nem találkozunk velük sem az iskolában, sem az egyetemeken, sem a munkaerőpiacon.

De miért is láthatatlanok számunkra ezek az emberek? Miért nem találkozunk velük nap mint nap, mint minden más embertársunkkal? Mi az oka annak, hogy gyakran a négy fal között töltik a napjainkat, és hogyan lehetne ezen változtatni? 

Luci Gáborral beszélgettünk, aki a Qjob oldal regisztrált szakembere. Az egyetemen diszlexiával, később pedig autizmus spektrum zavarral (ASD) diagnosztizálták. Ennek ellenére ő a bezárkózás helyett a láthatóságot választotta, így több területen is sikeresen tevékenykedik.  

Tudna röviden mesélni arról, hogy mivel foglalkozik?  

Jelenleg főállásban a Magyar Vöröskeresztnél dolgozom, mint utcai szociális munkás. Főként utcán élő hajléktalan embereknek nyújtok támogatást. 

Qjob oldalán pedig szociális tanácsadóként regisztráltam. Küldetésem, hogy segítsek az embereknek a társadalmai kompetenciáik fejlesztésében. 

Ez mit takar pontosan? 

A munkám során egyfajta mentor szerepet töltök be. Segítek az embereknek abban, hogy elhagyják a komfortzónájukat és megmutassák magukat. Ugyanis csak így lehet elindulni az életben. Más nem fogja helyettünk megtenni az első lépést, de én tudok abban segíteni, hogy ez könnyebb legyen.  


Ha neked is valamilyen megoldandó problémád van, vagy szakemberként új megbízásokat és ügyfeleket keresnél, regisztrálj a Qjob.hu-n, adj fel hirdetést, vagy jelentkezz egy feladatra.

Legyél szakember


Tudom, hogy nem egyszerű. Mivel ASD-vel rendelkezem, ezért én is egy introvertált ember vagyok, ennek ellenére nap mint nap emberekkel foglalkozom. Számomra minden egyes beszélgetés a komfortzónám tudatos, ugyanakkor egyre könnyebb átlépését jelenti. 

Milyennek találja a Magyarországon élő akadályozott munkaképességűek helyzetét, ami az előítéleteket és a munkakeresést illeti? 

Sajnos még ma is meglepődnek az emberek, amikor kiszállunk egy autó vezető ülése mögül, vagy éppen ki merünk állni egy színpadra az emberek elé. Úgy gondolom, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az oktatás során az érzékenyítésre – lehetőleg már viszonylag korai gyermekkorban is. 

Szerencsére vannak már próbálkozások és pozitív minták, amelyeket elkezdtek nálunk is alkalmazni. Egyre több EU-s kezdeményezés van, amelyekben az autisták képzését és a munkaerőpiacra való beillesztését szorgalmazzák.  

Ez azonban még jócskán gyerekcipőben jár, így a helyzet nem túl fényes sem a munkakeresést, sem a hazai protokollt illetően.

Hogy a saját példámat említsem. ASD-vel rendelkezőként 2016-tól megváltozott munkaképességűként voltam regisztrálva, így előírták azt, hogy mennyi keresetem lehet. Azonban, ahogy emelkedett a fizetésem, ezt az összeget önhibámon kívül átléptem. Sajnos az ezzel járó tartozással és jogi vitákkal kapcsolatban hosszú időbe telt zöldágra vergődni a hatóságokkal. 

A megváltozott munkaképességűek számára biztosított ellátást végül lemondtam, hiszen ilyen fajta korlátozások mellett az ember nem tud kilépni a komfortzónájából úgy, ahogyan azt szeretné. 

Nagyon rossz gyakorlatnak tartom azt, hogy az embereket belekényszerítik egy olyan helyzetbe, ahonnan nem léphetnek előre. 

Hogyan érdemes elindulnia egy megváltozott munkaképességűnek az álláskeresés útján? 

A legfontosabb az, hogy az ember a saját erősségeivel foglalkozzon és ne a környezete előítéleteivel. 

Gyakran nem is gondolnánk, hogy saját magunk vagyunk a legnagyobb gátjai az előrejutásunknak. Amikor valaki mozgássérültté válik vagy megkapja azt a bizonyos diagnózist, hajlamos beskatulyázni és elszigetelni magát. Ezzel igazából saját magát stigmatizálja, amit kivetít a környezetére is.

Fontos, hogy az ember ne betegként definiálja magát, hanem egy olyan állapotként gondoljon a helyzetére, ami tele van lehetőségekkel. Merjen hangot adni annak, amire képes.  

Hiszen mindenkiben vannak erősségek. Lehet, hogy bizonyos értelemben mások vagyunk, de pontosan ebben a különlegességben rejlik az a hozzáadott érték, amit hasznosítani lehetne a munkaerőpiacon. Hiszem, hogy a megváltozott munkaképességűek esetén is meg lehet látni azokat a bizonyos soft skilleket, amiket a munkáltatók keresnek egy szakember esetén. Legyen az például megbízhatóság, kedvesség, pozitív hozzáállás, kreatív problémamegoldás vagy nyitottság. 

Természetesen nehézségek mindig adódnak majd és előítéletekkel is fogunk szembesülni. A környezet próbára tesz mindannyiunkat, de ez csak tovább erősít minket. 

Ugyanakkor azt is meg kell tanulnunk, hogy merjünk elfogadni segítséget, és inkább abba az irányba orientálódjunk, ahol támogatnak minket.  

Mit gondol, a munkaadók ezeket a hozzáadott értékeket kezdik felismerni? 

Sajnos a munkaadók többsége fél az ismeretlentől. Tart attól, hogy mi lesz, ha felvesz valakit, aki „más”. Hogyan fog beilleszkedni, mennyire lesz hatékony a munkában. A munkáltatók többsége arra sem hajlandó, hogy változtasson a berögzült szokásokon. 

Hogy konkrét példát is hozzák, az ASD-vel élők hatalmas erőssége, hogy rettentően jól tűrik a monotonitást, ami nagyon sok területen hatékony lehet. Az autizmuson belül pedig például az Asperger-szindrómások kivételesen magas intelligenciával rendelkeznek. Azonban az autisták számára ehhez biztosítani kellene egy olyan munkakörnyezetet, ahol nem a zsúfolt irodai csacsogástól és a nyomtatók zúgásától hangos az légkör. Mi nyugodt körülmények között tudunk dolgozni. Erre jó megoldást jelentene a home office lehetősége.

Ez ugyanígy igaz a rugalmas időbeosztásra is. Sokszor nem működik a 8-tól 4-ig tartó főállás. Van például olyan ASD-s programozó ismerősöm, aki csak éjszaka tud hatékonyan dolgozni. llyen fajta rugalmasságra azonban sok munkáltató nem hajlandó. 

A COVID járvány kapcsán egyre több munkahely biztosít home office lehetőséget. Ez talán javíthat a helyzeten. 

Igen, én is bízom abban, hogy valamelyest átalakul a munkahelyi környezet, és a munkáltatók nyitnak a rugalmasság, illetve a munkavállalókba vetett bizalom felé. Elhiszik, hogy az ember otthon is elvégzi a munkát, nem csak a főnök folyamatos ellenőrzése mellett. 

Segíthetnek a megváltozott munkaképességűek számára az olyan online szakemberkereső platformok, mint amilyen a Qjob oldala

Abszolút. Minden online felület nagy segítség lehet, ahol stresszhelyzet nélkül megmutathatjuk a tudásunkat a munkáltatóknak. 

Qjob hatalmas előnye az, hogy úgy kerülhetünk közvetlenül kapcsolatba a munkáltatóval, hogy nem kell elmennünk egy személyes interjúra. Legalábbis nem elsőre. Hanem az otthonunk biztonságot nyújtó bázisából kelthetünk első benyomást.  

Könnyebbséget jelent egy mozgássérültnek például Skype-on vagy más online felületen beszélgetni, ahol a gyengeségei kezdeti feltárása helyett először az erősségeiről beszélhet. Vagy akár egy ASD-vel élőnek. Mi ugyanis kerüljük a személyes találkozások során a szemkontaktust, emiatt már gyakran az első pillanatban bukjuk az állást. 

Qjob oldala nagyszerű lehetőség nyújt arra is, hogy a munkáltatók merjenek nyitni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása felé. Hiszen az oldalon mások véleményét is olvashatják, amelynek köszönhetően csökkenhet bennük az előítéletesség. 

Qjob oldalán sok a regisztrált szabadúszó szakember. Ez az irány is jó megoldás lehet az akadályozott munkaképességűek számára? 

Igen, csak merni kell belevágni. Viszont attól kezdve, hogy beindul a dolog, sokkal kevesebb stressz éri az embert, mint egy alkalmazotti állás során.

 

Hiszen például a Qjob oldalán keresztül online is megkereshetők az ügyfelek, nyugodt munkakörnyezetben dolgozhatunk és a saját magunk főnökei lehetünk. Nálunk, autistáknál különösen előnyös, ha szabadon oszthatjuk be az időnket. 

Hasznos lehet a Qjob oldala a megváltozott munkaképességűek számára akkor is, ha szakemberre lenne szükségük?  

Igen. Szintén amiatt, mert könnyedén fel tudják venni a kapcsolatot a szakemberekkel különösebb stresszhelyzet nélkül. Csak meghirdetik az adott feladatot és már választhatnak is a gyorsan reagáló jelentkezők közül. 

Ez az egyszerűség különösen nagy segítség lehet például egy mozgássérült számára. Náluk gyakori, hogy hirtelen kell segítséget találniuk. 


Ha Neked is szükséged van segítségre, vagy szakemberként kedvet kaptál ahhoz, hogy a Qjob oldalán szerezz ügyfeleket, akkor adj fel pár lépésben egy feladatot vagy regisztrálj az oldalunkon!  

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést