Article Image

Mennyibe kerül az ásott kutak tisztítása?

Fedezze fel az ásott kút tisztítás árakat, befolyásoló tényezőket, tisztítási módszereket és folyamatot, illetve tippeket a megfelelő szakember keresésre.
Találj szakembert
Ásott kút tisztításra keresel szakembert??Találj szakembert

Az ásott kutak tisztítása létfontosságú teendő, ami nemcsak a víz minőségét javítja, de meghosszabbítja a kút használhatóságát. Ebben a cikkben alaposan körbejárjuk a különböző tisztítási módszereket, azok költségeit, és bemutatjuk, milyen gyakran szükséges ezeket alkalmazni. Továbbá részletesen tárgyaljuk, hogyan lehet biztonságosan végezni a kúttisztítást, és mire érdemes odafigyelni a szakember kiválasztásakor. Ismerje meg, hogyan óvhatja meg vízellátását, és milyen előnyökkel jár a rendszeres karbantartás.

Gyorsmenü

Miért fontos a rendszeres kúttisztítás?

Az ásott kutak használatakor az egyik legfontosabb teendő a rendszeres tisztítás megoldása. Ez a víz minőségének megőrzése mellett azért is fontos, mert növeli a kút élettartamát. A vízben lévő szennyeződések, mint például vas, mangán, és különböző mikroorganizmusok hosszú távon károsíthatják a kút szerkezetét és a vízszivattyút is.

Gondoskodjon kútja tisztításáról! Kérjen ajánlatot helyi szakemberektől.
 

A vízminőség megőrzése

A vízminőség romlása nemcsak egészségügyi problémákat okoz, de a rossz ízű vagy szagú víz használata is kellemetlen lehet a háztartásban. Emellett, ha a vízben túlzott mennyiségű szerves anyag vagy vas található, ezek idővel lerakódnak a kút falán, csökkentve annak hatékonyságát és áramlási kapacitását.

A kút élettartamának növelése

Mint már említettük, a kút élettartamának növeléséhez hozzájárul az időben történő és rendszeres karbantartás. A szennyeződések, például homok és iszap, hosszú távon erodálhatják a kút szerkezeti elemeit, ami komoly javítási költségekhez vezethet. Az iszap és egyéb szennyeződések eltávolítása csökkenti a berendezések kopását, így kevesebb karbantartást és javítást igényelnek majd a jövőben.

Költségmegtakarítás hosszú távon

Bár a kút tisztítása kezdetben költséggel jár, hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet. A rendszeresen karbantartott kút kevesebb hibával üzemel, így a drága javítások elkerülhetők. A kutak tisztításának költsége változó, Magyarországon általában 50.000 és 150.000 forint között mozog, attól függően, hogy milyen mély a kút és milyen módszereket alkalmaznak a tisztítás során.

Fontos, hogy a kúttisztítást csak profi és tapasztalt szakemberek végezzék!

Fontos, hogy nem mi magunk tisztítsuk, hanem egy profi és tapasztalt szakembereket bízzuk meg! 

Ásott kút tisztításának szükségessége

Ebben a szekcióban részletezzük a tisztítás gyakoriságát és azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy itt az ideje a kút karbantartásának.

A tisztítás gyakorisága

A kút tisztításának gyakorisága több tényezőtől függ, beleértve a kút típusát, a vízhasználat mértékét és a víz minőségét. Általános szabályként az ásott kutakat ajánlott legalább 3-5 évente alaposan megtisztítani. Azonban, ha a kút nagy igénybevételnek van kitéve, vagy ha a területen magas a víz szennyezettsége, akkor évente szükség lehet a tisztításra.

A rendszeres karbantartás részeként érdemes évente ellenőrizni a víz minőségét, hogy időben észleljük a problémát. A szakszerű vízelemzés segíthet meghatározni a szennyeződések típusát és mennyiségét, amely alapján a szakemberek pontosabban tudják ajánlani a tisztítás gyakoriságát.

Jelek, hogy szükség van a kút tisztítására

Több jel is utalhat arra, hogy itt az ideje a kút kitisztításának. Ezek a jelek általában a víz minőségének romlásával kapcsolatosak:

 1. Változás a víz ízében, szagában vagy színében: Ha a víz színe sárgásra vagy vörösesre vált, ez vas vagy mangán jelenlétét jelezheti. Szokatlan szag vagy íz is utalhat szennyeződésekre.
 2. Csökkenő víznyomás: Ha a víznyomás idővel csökken, ez arra utalhat, hogy iszap, homok vagy egyéb lerakódások halmozódtak fel a kútban.
 3. A vízpumpa gyakori bekapcsolása: Ha a vízpumpa gyakrabban kapcsol be, mint korábban, az a kút csökkent hatékonyságát jelzi, ami miatt szintén szükségszerű a tisztítás.
 4. Vízszűrők gyakori cseréje: Ha a vízszűrőket a szokásosnál gyakrabban kell cserélni, az is a megnövekedett szennyeződés jele lehet.

Az említett jelek mindegyike arra hívja fel a figyelmet, hogy a kút állapota és működése optimalizálásra szorul. A rendszeres és időben elvégzett kúttisztítás nemcsak a víz minőségét javíthatja, hanem hosszú távon gazdaságosabb is, mivel csökkenti a nagyobb javítások és a váratlan meghibásodások kockázatát.

Szerezzen ingyenesen ajánlatokat a helyi kúttisztítóktól!
 

Az ásott kút tisztításának technológiái és módszerei

Az ásott kutak tisztításához számos technológia és módszer áll rendelkezésre, melyek különböző előnyökkel és hatékonysági szintekkel bírnak. Ebben a szakaszban bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott tisztítási technikákat és azok jellemzőit, hogy segítsük a tulajdonosokat a legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

Mechanikai tisztítás

A mechanikai tisztítás az egyik legelterjedtebb módszer, amely fizikailag távolítja el az iszapot, homokot és egyéb szilárd anyagokat a kútból. Ezt a módszert különösen akkor ajánlják, ha a kútban jelentős mértékű lerakódás tapasztalható.

Búvárszivattyú használata

A szivattyú segítségével nagynyomású vízsugár juttatható a kút aljára, ami felkavarja és eltávolítja a lerakódásokat.

Kézi ásás és kaparás

Régebbi vagy kisebb kutak esetében gyakran alkalmaznak kézi eszközöket is a lerakódások eltávolítására.

Kémiai tisztítás

A kémiai tisztítás során speciális vegyszereket használnak, hogy feloldják a vízkő- és egyéb ásványi lerakódásokat. Ez a módszer hatékony abban az esetben is, ha a mechanikai módszerek nem hoznak kielégítő eredményt.

Savas tisztítás

Savakat, mint például a hidroklorid-sav vagy foszforsav alkalmazható a kalcium-karbonát és egyéb ásványi anyagok feloldására. 

Alkáli tisztítás

Alkáli anyagok segíthetnek a szerves anyagok, mint például algák és mikroorganizmusok eltávolításában.

Biológiai módszerek

Biológiai tisztítási eljárások is léteznek, amelyek különösen hasznosak lehetnek abban az esetben, ha a víz minőségét mikrobiális szennyeződések befolyásolják.

 • Bakteriofág-kezelés: Speciális vírusokat alkalmaznak, amelyek célzottan támadják meg a káros baktériumokat.
 • Biofilm-előállítók: Ezek az anyagok segítenek a jó baktériumok szaporodásában, amelyek természetes módon megtisztítják a kutat.

Szűrés és ultrahangos tisztítás

A modern tisztítási technológiák közé tartozik a szűrés és az ultrahangos tisztítás, amelyek különösen hatékonyak lehetnek kisebb részecskék és mikroorganizmusok eltávolításában.

 • Szűrőrendszerek: Különböző méretű és anyagú szűrők használatával távolíthatók el a szennyeződések a vízből.
 • Ultrahangos tisztítás: Ultrahangos hullámok segítségével tisztíthatók meg a nehezen elérhető részek és a mikroszkopikus szennyeződések.

Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy a kúttulajdonosok szakértő segítségét kérjék a legmegfelelőbb technika kiválasztásához. A helyes tisztítási technika kiválasztása jelentős mértékben hozzájárulhat a kút hatékonyságának és biztonságának növeléséhez.

Ásott kút tisztítási technológiák és módszerek

Tisztítási módszer

Leírás

Időtartam

Mechanikai 

Iszap és homok eltávolítása gépi eszközökkel

1-2 nap

Kémiai

Oldószerek használata a lerakódások feloldására

2-3 nap

Manuális

Szennyeződések kézi eltávolítása

1 nap

Ultrahangos

Ultrahang segítségével történő lerakódás eltávolítás 

2-4 nap

Biológiai

Baktériumok használata az organikus anyagok lebontására

3-5 nap

Kombinált

Több módszer együttes alkalmazása a teljes körű tisztítás érdekében

3-6 nap

A mellékelt táblázat különböző kúttisztítási technológiákat és módszereket mutat be, ismertetve azok jellemzőit, beleértve a leírást és az eljárások várható időtartamát.

Az ásott kút tisztítás ára

Magyarországon az ásott kút tisztítás ára átlagosan az elvégzendő munka mennyiségétől és a konkrét teendőktől függ. Általánosságban a kúttisztítás díja 50.000 forinttól kezdődik, de ez akár 150.000 forintig vagy annál is magasabbra emelkedhet a kút mélységétől és az alkalmazott tisztítási technológiától függően. Az egyszerűbb mechanikai tisztítás általában az olcsóbbik megoldás, míg a kémiai és a legmodernebb technológiákat igénylő eljárások költségesebbek.

Ingyenes árajánlatot kérhet az oldalon regisztrált kúttisztítóktól!
 

A kúttisztítás árát több tényező is befolyásolja

 • A kút mérete: A mélyebb és szélesebb kutak esetében több munka és idő szükséges, ami növeli a költségeket.
 • Tisztítási módszer: A mechanikai, kémiai, ultrahangos, vagy biológiai tisztítás különböző költségeket von maga után.
 • A kút állapota: Amennyiben a kút rendkívül elhanyagolt állapotban van, a szennyeződések eltávolítása is több erőforrást igényel.
 • Földrajzi elhelyezkedés: A szolgáltatás helyszínétől függően változhatnak a munkadíjak és az utazási költségek.
 • Időzítés: Bizonyos időszakokban, mint például a tavaszi és nyári hónapokban, általában magasabb a kereslet, ami befolyásolja az árakat.

A lehető legjobb ár-érték arány elérése érdekében a fenti a tényezőket érdemes figyelembe venni és több szolgáltatótól is árajánlatot kérni.

Ásott kút tisztítás árak Magyarország különböző régióiban

Régió

Átlagos tisztítási költség (Ft)

Megjegyzés

Budapest

60.000 - 100.000

Mechanikai tisztítást tartalmaz

Debrecen

50.000 - 90.000

A kút mélységétől függő díjazás

Szeged

55.000 - 95.000

Kémiai kezelést tartalmaz

Pécs

70.000 - 120.000

Mély kutak esetén

Gödöllő  

65.000 - 110.000

Iszap eltávolítását foglalja magában

Miskolc

50.000 - 85.000

Manuális tisztításon alapul

A fenti táblázatban megjelölt tájékoztató jellegű árak régiók, a kút mélysége és a választott tisztítási technológia függvényében eltérőek.

Egy jó szakember a felmérés során ajánlani fog az esetnek megfelelő kúttisztítási módszert.

Egy jó szakember a felmérés során ajánlani fog az esetnek megfelelő kúttisztítási módszert.

Hol keressük kúttisztításra szakembert?

Az egyik legkényelmesebb módja a szakember keresésének az online platformok használata. Egy ilyen jól ismert és hasznos platform a Qjob, amely összeköti a szolgáltatást kereső ügyfeleket a különböző szakemberekkel. 

A Qjob oldalán könnyedén böngészhetünk a különböző kúttisztítást vállaló szakemberek között, megtekinthetjük profiljaikat, korábbi munkáikat és az ügyfelek értékeléseit. Ez a fajta transzparencia segít abban, hogy megbízható szolgáltatót találjunk, aki megfelel elvárásainknak és költségvetésünknek is.

Emellett érdemes a helyi vállalkozásokat is felkeresni, akik rendelkeznek a környék speciális tulajdonságainak ismeretével, ami hasznos lehet a munka hatékonysága és a költségek szempontjából.

Végül, ne feledkezzünk meg a szakmai szervezetek, mint például a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete ajánlásairól sem. Ezek a szervezetek gyakran rendelkeznek listával a minősített és megbízható szakemberekről. Ezen szakmai listák és ajánlások alapján biztosak lehetünk abban, hogy a kiválasztott szakember megfelel a legmagasabb iparági szabványoknak.

Találj a közeledben kúttisztításra szakembert!
 

Milyen szempontok szerint keressünk szakembert?

Amikor kútépítőt vagy -tisztítót választunk, több fontos tényezőt is figyelembe kell venni a döntés során:

Szakmailag megbízható

Keresünk olyan szakembereket vagy cégeket, amelyek rendelkeznek a szükséges engedélyekkel és biztosításokkal. Ezek a dokumentumok biztosítják, hogy a vállalkozás jogosult a kúttisztítási munkálatok elvégzésére.

Szakmai tapasztalat

A hosszú távú tapasztalat és a szakmai hozzáértés kulcsfontosságú. Tanácsos olyan szakembert választani, aki nagy tapasztalattal rendelkezik az ásott kutak tisztítása terén.

Tagság szakmai szervezetekben

Ellenőrizzük, hogy a szakember vagy cég tagja-e a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének vagy más releváns szakmai szervezeteknek. Ez bizonyítékul szolgálhat a szakmai elkötelezettségre és az iparági standardok betartására.

Ügyfél vélemények és referenciák

Keresünk véleményeket és referenciákat korábbi ügyfelektől. Az elégedett ügyfelek pozitív visszajelzései bíztatóak lehetnek.

Hogyan hasonlítsuk össze az ajánlatokat?

Az ajánlatok összehasonlítása során több szempontot is figyelembe kell venni:

 • Ár és szolgáltatások: Hasonlítsuk össze az árat és azt, hogy mit tartalmaz az ajánlat. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen szolgáltatásokat kapunk az ár ellenében.
 • Részletesség és átláthatóság: Az ajánlatoknak részletesnek és átláthatónak kell lenniük. Ellenőrizzük, hogy az ajánlat tartalmazza-e a munka minden aspektusát, beleértve az anyagköltségeket, munkadíjakat és a várható időtartamot.
 • Garancia és utógondozás: Fontos, hogy tudjuk, milyen garanciát vállal a szakember a munkára. Ezenkívül érdeklődjünk az esetleges utógondozási és karbantartási lehetőségekről is.
 • Egyeztetés a szolgáltatóvall: Beszéljünk személyesen a szakemberekkel. A közvetlen kommunikáció során feltehetjük kérdéseinket, és jobban megismerhetjük az illető szakmai hozzáállását.

A fent említett szempontok alapján nagyobb eséllyel választhatunk olyan szakembert, aki megbízhatóan és hatékonyan végzi el a kút tisztítását.

Kérjen ajánlatot kúttisztításra egyszerre több szakembertől!
 

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen tényezők befolyásolják leginkább az ásott kút tisztításának költségét?

Az ásott kút tisztítás ára több tényezőtől függ, melyek a kút mélysége, a szennyeződés mértéke, a választott tisztítási technológia (pl. mechanikai, kémiai), és a földrajzi elhelyezkedés. A szolgáltatás szezonális jellege is jelentősen befolyásolja az árakat.

Mennyi ideig tart általában egy ásott kút teljes kitisztítása?

Ez az időtartam függ a kút méretétől és állapotától. Általánosan, egy standard méretű és mélységű kút tisztítása 1-2 napot vesz igénybe, de extrém esetekben akár több napon keresztül is eltarthat.

Van-e szükség speciális engedélyre az ásott kút tisztításához Magyarországon?

Általában nincs szükség külön engedélyre, de az adott település önkormányzata vagy a vízügyi hatóság speciális előírásokat szabhat. Javasolt előzetesen tájékozódni a helyi szabályozásokról.

Milyen előnyökkel jár a rendszeres kúttisztítás?

A rendszeres kúttisztítás biztosítja a kút hosszú távú működőképességét, megőrzi a víz minőségét, és elkerülhetőek általa a nagyobb javítási költségek. Emellett segít megelőzni a vízszennyeződés okozta egészségügyi problémákat.

Zsuzsanna egy sokoldalú és elhivatott hölgy, aki minden projekthez alapos kutatással és mély odafigyeléssel áll hozzá. Évek óta foglalkozik kreatív szövegírással. Kiváló helyesírási és stilisztikai ismereteivel biztosítja, hogy minden általa szerkesztett vagy ellenőrzött szöveg grammatikailag tökéletes és stílusos legyen. Zsuzsanna precíz munkáját a "Ásott kút tisztítás ár" témájú cikk szerkesztőjeként is megcsodálhattuk, ahol ismét bebizonyította, hogy minden témájú szöveg szerkesztéséhez hozzáértéssel és alaposan felkészülten áll hozzá.