Article Image

Mennyibe kerül egy kútfúrás?

A kútfúrás árak 15.000-25.000 Ft/méter között mozognak. Az árakat sok tényező befolyásolja. Egy átlagos kerti kút fúrása engedélyekkel, szivattyúval és beszereléssel együtt 200.000 Ft-ba kerül.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Kútfúrás árak 2024-ben

A kútfúrás ára méterenként átlagosan 15.000-25.000 Ft között mozog, amiben benne van a kútfúró rendszer telepítése is. Az árat a kút mélysége, a talaj szerkezete, a felhasznált anyagok minősége és alkalmazott technológia befolyásolja, illetve az, hogy hány kút fúrása szükséges. Egy átlagos kerti kútfúrás 250.000 Ft. A pontos árakat minden esetben érdemes szakemberrel egyeztetni!

Kútfúrás árak, ár statisztika, Qjob.hu

Kútfúrásra van szükséged?

Kérj egyedi, ingyenes árajánlatokat a profi szakemberektől itt!

Ingyenes ajánlatkérés

Egy kút építésére a telken több ok miatt kerülhet sor, de legyen ez akár lakhatási vagy mezőgazdasági, ez egy olyan nagy projekt, ami szakember segítségét igényli. Egy profi megbízásával biztosítható a személyi- és vagyonvédelem, illetve az engedélyeztetési eljárás is egyszerűbbé válhat.


Tartalomjegyzék


Kútfúrás átlagos költségei

Árkategória

Árak

Minimum ár

10.000 Ft

Maximum ár

100.000-300.000Ft

Átlagár

15.000-25.000 Ft

A kútfúrás és a kútásás ára méterenként

A kútásás ára méterenként 15.000-40.000 Ft, plusz a beépített anyagárak, amik további 15.000-25.000 Ft-os költséget jelentenek, erre még rájöhetnek kiszállási költségek, mely a benzin/gázolaj árfolyamának függvénye. A kútfúrás ennél jóval olcsóbb méterenként, átlagosan 15.000-25.000, amiben benne van a fúró telepítése és a fúráshoz használt anyagár is. 

Érdekel, hogy mennyibe fog kerülni a kútfúrás?

Tudd meg most!

Érdeklődök

A kútásás rendszerint kisebb mélységekben történik, ahol nem kell nehezebben elérhető talajrétegeket elérni. Az ásás esetén a víz a talajvíz szintje alól érkezik, gyakran nem alkalmas fogyasztásra. A talaj szerkezete miatt, például köves talaj esetén, sokszor csak a fúrás jöhet szóba a mélységtől függetlenül.

Az ásott kút kialakítása időigényes, kézi módszerekkel ásnak és ezt követően, meg kell erősíteni a kút falát téglával vagy beton gyűrűkkel. A fúrt kúthoz egy speciális fúrót használnak, a rétegvíz szintjéig lemehetünk, akár 300 méter mélységig, de csak szivattyúval hozható fel a felszínre víz. A szivattyú ára és beszerelése külön költséget jelent. Attól függően, hogy milyen típusú szivattyúra van szükség az optimális vízellátáshoz, ez egy 65.000-500.000 Ft-os költséget is jelenthet, plusz a beszerelés 30.000-50.000 ezer forint.

Kútfúrás árak, kútfúrás, Qjob.hu

Lakossági kutak

A lakossági projektek átlagosan 15.000-25.000 Ft/méter áron vannak, plusz a szivattyú és a fúrt kút engedélyezése ára. Sok szakember 20 méterig a kút mélyégétől függően fix áron dolgozik, ez 120.000-460.000 Ft között változik.

Elhelyeszkedés szerinti kútfúrás árak

Város

Árak

Kútfúrás Nyíregyháza

10.000-15.000 Ft

Kútfúrás Debrecen

15.000-25.000 Ft

Kútfúrás Miskolc

10.000-15.000 Ft

Kútfúrás Szeged

10.000.-20.000

Kútfúrás Győr

10.000-15.000 Ft

Kútfúrás Pécs

15.000-20.000 Ft

Kútfúrás Pest megye

10.000 Ft

Kútfúrás Fejér megye

10.000-25.000 Ft

Csatornázás és mezőgazdasági kutak

Egy mezőgazdasági kútfúrási költsége 10.000-18.000 Ft között van, jellemzően mélyebbre fúrnak akár 500 méteres mélységig, 225 mm-es furattal. Mezőgazdasági vagy ipari felhasználású kutak kiépítésekor egy bonyolultabb folyamatról van szó, nagyobb és mélyebb furatot kell készíteni és magasabb vízhozamot kell biztosítani. Agrár- vagy ipari célú kutak esetén az engedélyeztetési folyamat és a kivitelezés eltér a lakossági kutakétól, sokkal szigorúbb szabályozás vonatkozik rájuk. 

kútfúrás, artézi kút

A kútvizet a mezőgazdaságban öntözésre, állatok itatására használják. Rengeteget lehet spórolni a megfelelően kialakított rendszerrel!

Artézi kútak

Az artézi kút fúrása nagyon költséges, de az operálási és karbantartás költsége nagyon alacsony. Az artézi kút esetén nincs szükség szivattyúra, a nagy nyomás miatt a víz magától tör felszínre.

Ezeket az artézi kutakat még pozitív kút-nak is nevezik. Magyarországon artézi víz mélységenek legalább 200-300 méternek kell lennie, speciális berendezéssel. Magyarországon az artézi kutak jellemzően a fürdőket látják el vízzel. Az artézi kutak látványos jelenségek. Hazánkban a 19-20 század során építettek sok artézi kutat.

Geotermikus kútfurás árak

A geotermikus energia kinyerése más folyamatokat és eszközöket igényel. A geotermikus kutak fúrása Magyarországon átlagosan 100-200 méter mélységről történik, a furatokba telepített talajszondák vezetik a hőt a hőszivattyús rendszerbe. A rendszer telepítése költséges, átlagosan 5 év vagy még hosszabb idő alatt térül meg, mivel nem szükséges tüzelőanyagot vásárolni vagy gázszámlát fizetni, viszont a rendszer működtetése villamos energiába kerül.

Magyarországon a földrajzi adottságok miatt óriási lehetőség van a geotermikus energia használatához. Egy családi ház esetén a költségek, a 2-3 millió Ft-nál kezdődnek, amiben benne van a fúrás, a hőszivattyú ára és beüzemelése, az anyagköltség és a munkadíj is, plusz az évenkénti karbantartási költség, ami 50.000 Ft körül van.

Kútmélyítés ára

Előfordul olyan eset, amikor valaki a már meglévő kutat szeretné mélyíteni, azért, hogy ezzel növelje a vízhozamot. A kútmélyítésére általában van lehetőség, ennek az ára a kút eredeti és a tervezett mélysége, illetve az eredeti kút kivitelezének függvénye. A kútmélyítés ára körülbelül 35.000-45.000 Ft/kétgyűrű. Jellemzően ásott kutakat szoktak mélyíteni.

Profi kútmélyítésre van szükséged?

Egy kattintással kérhet árajánlatokat a szakemberektől!

Ajánlatkérés 1 percen belül!

A kutak kivitelezésének költsége és az új rendszer telepítése

Egy kút teljesen kivitelezési költsége nagyon változó, 200.000-300.000 Ft-nál kezdődik. Ebben benne van a kút ásás/fúrás költsége, a felhasznált anyagok, a kút szivattyú ára és telepítése. 

Ipari vagy mezőgazdasági célú kutat telepítési költsége

Egy ipari vagy mezőgazdasági célú kút esetén 300.000-400.000 Ft kezdő árról érdemes kiindulni. Az árat nagyban befolyásolja a kút célja, tehát mindenképpen érdemes több szakembertől is árajánlatot kérni.

Költségek

Számos tényező befolyásolja a költségeket, a mélység, talaj szerkezete, engedélyeztetés, vízvizsgálat. Egy kút kialakítása megtörténhet 200.000-250.000 Ft-ból is, de a költségek elérhetik az 1.000.000 Ft-ot is.

Mélység – sekély vagy mély kutak

A kút kialakításának árát leginkább a kívánt mélység határozza meg. A legtöbb szakember csak bizonyos mélységig tud fúrni, ami 40-300 méter mélység között van lakossági kutak esetén. A fúrás mélységét az határozza meg, hogy milyen mélyen van a talajvíz vagy a rétegvíz. A talajvíz könnyen szennyeződik, Magyarországon általában nem alkalmas emberi fogyasztásra. Az ideális ásási/fúrási mélység meghatározásához szakember szükséges. Ehhez általában próbafúrást végeznek, ami 10.000-20.000 Ft, illetve lehetséges műszeres vízkeresési eljárással kiválasztani a kút helyszínét, ez 15.000-40.000 Ft is lehet.

Geográfia

A talaj szerkezete fontos tényező a költség meghatározásakor. Magyarország sokszínű talajföldrajzi képpel rendelkezik. Andezit, gránit, dolomit vagy mészköves talajok esetén növekszik a kútfúrás méterenkénti ára. Például a Balatonfelvidéken a méterenkénti kútfúrás költség felmehet akár 33.000-40.000 Ft/méterre is.

Engedélyeztetés, fúrt kút engedélyezése ára

A jelenleg érvényes szabályozás értelmében Magyarországon minden kutat engedélyeztetni kell, illetve fennmaradási engedélyköteles az összes olyan kút, amely engedély nélkül készült, vagy kapott létesítési engedélyt, de nem a tervek szerinti műszaki tartalommal és paraméterekkel épült meg.

Az ipari, gazdálkodási céllal épülő kutak esetén a vízvételezését kútkamerák segítségével mérik fel, ez alapján készül a kérelem. A kisebb, egyszerűbb kerti kutak jegyzői hatáskörbe tartoznak. Nincs egységes ára annak, hogy melyik típusú kutat milyen költséggel mérik fel a kútfúrással foglalkozó cégek. A közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő általános eljárási illeték 3.000 Forint.

A közműpótló talajvízkút illetékmentes. Az eljárás során keletkező egyéb költségek, és a dokumentáció készítésének költségei a kérelmezőt terhelik. A kutak dokumentálását és felmérését, csak a törvényben előírt jogosultsággal rendelkező szakember vagy cég végezheti. Az engedélyeztetési eljárás lakossági kutak esetén 70.000-80.000 Ft, ipari kutaknál 100.000 Ft felett is lehet. Az illegális kutat engedélyeztetési eljárásáért 68.500 Ft-ot számol fel a legtöbb szakember.

Kútfúrás árak, engedély költségei

Engedély nélküli kút van a telkén? Bár az engedély benyújtásának határidejét kitolták 2023. december 31-ig, nem érdemes várnia, keressen szakembert a kút engedélyeztetéséhez még ma!

A háztól való távolság

Minél közelebb van a házhoz a kút, annál jobban csökken beszerelési költség. A kút és a lakóház távolságára vannak irányelvek, hogy a fúrás és a kút használata során ne rongálódjon a lakóépület. A kút építése során védőtávolságot kell tartani az esetlegesen szennyezéssel járó tevékenységek és a kút között.

Egy jó szakember mérésekkel határozza meg a kút ideális helyét, nem érdemes 10.000-15.000 Ft-ot spórolni a csövek árán, mivel később a rossz helyen létesült kút által okozott problémák, akár többszörös kárt okozhatnak.

Kerti kútfúrás ár - kútfúró

Kerti kútfúrás

A víz laborvizsgálata, a kútvíz vizsgálat ára

Az engedélyeztetési eljárás része, a kút műszaki leírása mellett, a víz laborvizsgálatának elkészítése. Ez akkor szükséges, ha a kútból kinyert vizet bevezetik a házba. Ha igen, akkor a tulajdonos köteles kémiai vizsgálatot kérni a vízmintára, amit egy akkreditált laboratóriumban végeztethető el.

Lehetőség van a helyi vízszolgáltatóhoz beküldeni a mintát, és ott laborvizsgálatot kérvényezni, illetve vannak független laboratóriumok is. A víz laborvizsgálata régiónként eltérhet, a Dunántúli régióban 13.724-24.205 Ft + ÁFA költséggel végeztethető el, míg a főváros és környékén fixen 30 930 Ft+ÁFA adott paraméterekre.

Kút víztisztító berendezés

Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, a legtöbb rétegvíz ivásra alkalmas. A fő veszélyt az arzén, vas, mangán és a műtrágyaszármazékok jelentik, ezek mellett baktériumok és a homok jelenti a fő problémát. Lehetőség van a kutakba különböző víztisztító berendezést építeni, amik 500.000-1.000.000 Ft-os költséget is jelenthetnek.

Árvizek után vagy elhanyagolt kutak esetén szükség lehet víz bakteriológiai  vizsgálatra, persze kúttisztításra, ez a kútba került szennyezőanyag kiszivattyúzását és vegyi fertőtlenítést jelent. Erre a szennyeződéstől és a kút szerkezetétől függően felmérés utáni egyedi kútvíz vizsgálat árajánlatot szoktak adni.

Egy 30 méter mély kút tervezett költsége

Árkategória

Árak

Fúrás költsége

500.000 Ft

Szivattyú fúrt kúthoz

100.000 Ft

Dokumentáció + vízvizsgálat

100.000 Ft

Víztisztító berendezés

500.000 Ft

Kiszállási díjak, parkolás, egyéb költségek

100.000 Ft

Összesen

1.300.000 Ft

Saját kút vs. vízszolgáltató

A vízműtársaságok településenként eltérő árat számolnak fel a víz köbméterére. Ez 2024-ben Budapesten 218,95 Ft/m3, de Biatorbányon pl. 423,4 Ft/m3 lakossági ügyfelek esetén. Ha egy évi átlagos 4 tagú családnál 220 köbméter fogyasztással számolunk, akkor évi 48.00-93.100 Ft között van az éves vízdíj + a szolgáltatói alapdíjak. Azonban ebben az autómosás, a kert öntözése, medencefeltöltés nincs benne. 

A fenti ábrán egy hozzávetőleges költségbecslés van, ahol a család éves vízfelhasználása csak vezetékes víz, vezetékes víz fogyasztása és kútvíz locsolásra használása és kizárólagos kútvíz használatra. Tegyük fel, hogy a család 200 m3 vizet használ fel fogyasztásra 500 m3-t locsolásra. A kút ára legyen 1 millió Forint, évi 15.000 Ft-os fenttartási költséggel. A vízdíjra 300 Ft/m3-real számolva a 2. esetben a kút 9-10 év, a 3. esetben 5-6 év körül térül meg teljesen. Ez természetesen csak egy gyors kalkuláció, ami nem veszi figyelembe az inflációt, jogszabályi változásokat, alapdíjakat és a csatornadíjakat.

Szakember vagy kútfúrás házilag?

Magyarországon minden kút engedélyköteles és általában több méter mélyről kell felhozni a vizet, tehát a fúráshoz a megfelelő eszközökre és szaktudásra van szükség. Vannak kiviteles esetek, amikor a kútfúrás házilag, barkács módszerekkel is építhető, azonban a kútfúrás veszélyes szakma, nem profi kivitelezés esetén nagy a furat beomlásának esélye, ami életveszélyes gyakran halálos sérülésekhez vezethet. Egy kút készítése nagy költség, akár 900.000-1.000.000 Ft is lehet, de ezt pár év alatt vissza tudja hozni.

Szeretnél egy saját kutat? 

Hidd el, hogy megéri! Kérj ingyenes ajánlatot és találj profi szakembert!

INGYENES ajánlatkérés

Gyakori kérdések

Milyen mélyre szoktak a kutakat fúrni?

A kút mélysége attól függ, hogy milyen mélyen van a felhozni kívánt víz. A legtöbb szakember meghatároz egy fix mélységet, ameddig le tud fúrni a rendelkezésére álló gépekkel, ha ennél mélyebben helyezkedik el a talajvíz vagy rétegvíz, akkor nem tudja vállani a megbízást.

Egy jó szakember először megvizsgálja a lehetőségeket, minden régiónak megvan a sajátossága és a kútfúró szakemberek a szomszédban található kutat és az egyéb területi referenciaadatok alapján becslik a fúrás mélységét és a várható vízhozamot. A lakossági kutak esetén egyes vállalkozók le tudnak fúrni 120 méter mélységig, ipari és mezőgazdasági kutak esetén, akár 500 méterig is vagy mélyebbre.

Fontos, hogy ha a környéken ásott kutak vannak a vízadó réteg sajátosságai miatt, akkor kútfúrás helyett érdemes a kútásás mellett dönteni. Ilyenkor az ásott kútnak nagyobb a tároló képessége. Az ilyen esetekben előfordulhat, hogy nagyságrendekkel mélyebbre kellene fúrni, ami a költségek növekedésével jár.

Mennyibe kerül a kútfúrás engedélyeztetése?

A végső összeg akár 100.000 Ft fölé is mehet. Kisebb kutaknál az engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentumok beszerzése 70-80 ezer Ft körül van. Nincs listaáras rendszer, elképzelhető az is, hogy a dokumentumok kiállítását a szakember beszámítja megrendelés esetén az kútfúrás árába. Ha a vizet bekötik a házba, még hozzáadódik ehhez a bevizsgáltatás költsége is.

Lehetséges-e a kútfúrás kézzel?

Igen, vannak olyan talajtípusok és körülmények, amikor megoldható a kézi kútfúrás, akár házilag is 5.000-10.000 Ft-ból, ehhez szükség lesz egy kézi kútfúróra. De ezek a kutak engedély nélküliek és a vizük nem alkalmas emberi fogyasztásra.

Mi a száraz kútfúrás?

Kútfúráshoz leggyakrabban az ún. öblítéses technológiát alkalmazzák. Ekkor a kútfúrás közben keletkező iszapos rész támasztja meg a furat falát, és teszi szabaddá a furatot. Tehát ilyenkor a tömörebb, iszapos réteg megakadályozza a fúrt lyuk beomlását. Ezt az iszapos részt később eltávolítják, ez a vízbe nem kerül bele. Ezzel a technológiával a szakemberek könnyen le tudnak fúrni a vízig. 

Ezzel szemben száraz technológia alkalmazásakor a lyuk megtámasztása acél védőcsövek segítségével történik, amik a furatban maradnak, amíg a kút kialakítása be nem fejeződik. Ezután a kútbélés csövek védőcsőbe helyezése történik meg, és ezeket a szűrőkavics betöltése közben húzzák fel. A száraz technikás kútfúrás, bonyolultabb, eszközigényesebb folyamat.

A száraz fúrás maximum mélysége 50-60 méter és leginkább talajmechanikai fúrásoknál, cölöp alapoknál, környezetvédelmi fúrásoknál, ipari furatok készítésénél, talaj mintavételeknél, kisebb mélységű kutaknál, repedezett kőzetes és kavicsos talajban történő kútfúrásnál alkalmazzák. 

Az öblítéses kútfúrással nagyobb mélységű kutak készíthetők. Ilyenkor a furatban történő geofizikai mérésekkel tudják meghatározni a fúrt talaj szerkezetét, a talaj és vízadó rétegeket. Az iszapöblítéses technológia az olcsóbb 10.000-20.000 Ft között van, a szárazfúrás 15.000-25.000 Ft.


Szerző: Rafael Andor

Frissítve: 2024.01.03.

Szakember által ellenőrizve: Kállai Csaba

Ellenőrzés dátuma: 2024.01.03.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresés  Szakemberként regisztrálok!

Anikó, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
pár éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik.

Hagyj megjegyzést