Article Image

Mennyibe kerül a szeptikus tartály szivattyúzása?

A szeptikus tartály és az emésztők szennyvíz szippantás ára átlagosan 500-3.800 Ft-ba kerül. Az sem ritka, hogy egy szállítás során 19.000 Ft-ot kell fizetni.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Szeptikus tartály és szennyvíz szippantás ára 2024-ben

Átlagosan 500-3.800 Ft-ba kerül 1 m3 szennyvíz szippantása, a szennyvíz elszállítása. Hivatalosan évente egyszer mindenki köteles szippantást kérni, amennyiben nincs kiépített szennyvízelvezetés. Átlagosan 10.000-40.000 Ft-ot költünk éves szinten a szennyvíz szippantására. Ha szeptikus, zárt tartályt vásárolunk és nem a már meglévő emésztőgödröt használjuk, akkor éves szinten 3-4 alkalommal biztosan hívni kell a szippantós kocsit, ha nagyobb a család, mint amire a tartályt kitalálták.

Szennyvíz szippantás ár, ár statisztika, Qjob.hu

Nem tudod mennyibe kerül a szennyvíz szippantása?

Most kideritheted egy kattintással!

INGYENES ÉRDEKLŐDÉS  

Tartalomjegyzék

Az emésztő tartály és az emésztő gödör szippantási árai

 

Költségek 1 m3-re

Minimum ár

500 Ft

Maximum ár

3.800 Ft

Átlagköltség

2.150 Ft

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a költség csak a m3-enkénti szippantási árakat tartalmazza, ehhez hozzá jöhet még a szállítás, a környezetterhelési díj, valamint a 27%-os ÁFA!

Szennyvíz szippantása, csatorna

Szennyvízszippantás

Szennyvíz szippantás ára Magyarország egyes területein

Magyarország egyes területein eltérőek lehetnek a szennyvíz szippantás árai. A következő táblázatban látható, hogy az egyes településeken, hogyan alakulnak átlagosan a szippantási árak.

Települések szerinti árak

szennyvíz szippantás Budapesten

9.500-16.000 Ft/forduló

szennyvíz szippantás ár Vácott

9.000-15.000 Ft/forduló

szennyvíz szippantás ár Érden és környékén

9.000-15.000 Ft/forduló

szennyvíz szippantás ár Debrecen vonzáskörzetében

7.500-14.000 Ft/forduló

szennyvíz szippantás ár Pécsett

5.000-9.000 Ft/forduló

Míg a szippantás árak Budapesten sokkal magasabbak, addig a szennyvíz szállítás ára Debrecenben vagy Pécsett töredéke. Ennek oka, hogy a két vidéki városban egy alapdíjat fizetnek a lakosok, aminek következtében az alkalmankénti szállítási díjat lent tudják tartani.

Szennyvíz szippantása

A szippantás ára területileg változik, így mindig az illetékes szervnél kell érdeklődni a díjakról!

Szeptikus tartály szivattyúzási árai a tartály mérete szerint 

Magyarországon alapvetően nem lehet azt megmondani, hogy adott méretű szennyvíztartályt mennyiért ürítenek, hiszen ezt a költséget befolyásolhatják a következő tényezők:

  • a területileg illetékes szennyvízszállító cégnek van-e megegyezése az önkormányzattal
  • fizetnek-e alapdíjat a szolgáltatást igénybe venni kívánó háztartások
  • mekkora szennyvíztartállyal rendelkezik a kocsi, ami kiérkezik és ahhoz mérten mekkora az ülepítő akna, ahonnan szippantani kell
  • fordulónként vagy m3-enként számláznak-e a szolgáltatók

Egy lakóautó szeptikus tartályának tisztítási költsége 

Magyarországon még nem elterjedt a szürkevíz (konyha, fürdés) és a feketevíz (wc-használat) leengedéséhez szükséges mobil tárolók használata és jelenléte. Ezt hetente 1-2 alkalommal kell üríteni. 
A karbantartáshoz és a megfelelő tisztításhoz szükséges szerek, eszközök nagyjából 1.500-2.000 Ft-os költségeket jelentenek. 

Szeptikus tartály karbantartási költsége 

Habár sokszor elég az éves 1-szeri szippantós autó rendelése, mégis igényel némi karbantartást a szeptikus tartály is és esetenként elromolhat benne egy-egy elem, amit szükséges cserélni.

Szennyvíz tartály elemeinek ára

Merülőszivattyú szeptikus tartályhoz

15.000-30.000 Ft

Szikkasztó alagút

15.000-28.000 Ft

Magasító gyűrű

20.000-28.000 Ft

Szennyvízátemelő tartály fedele

8.000-12.000 Ft

Érdekel, mennyibe kerülne egy szeptikus rendszer telepítése?

Igényelj most!

Rendszer telepítése  

Szeptikus rendszer vizsgálati költségei 

Szeptikus rendszerek esetében és klasszikus aknáknál is a szennyvíz szippantás árakon túl felmerülhetnek egyéb tisztítási és karbantartási költségek. Ezeket a díjakat nem érdemes megspórolni, mert több idegeskedéssel és kellemetlenséggel jár csak.

Szeptikus tartály vizsgálatának a költsége

Milyen gyakran kell szivattyúzni egy szeptikus tartályt? 

A magyar törvények értelmében a szennyvizet minden háztartás esetében évente legalább egyszer ki kell szippantani. Az, hogy erre szükség van-e sűrűbben, függ a:

  • lakosok számától
  • tartály méretétől

Az alábbi diagramon az látható, hogy milyen típusú házak, épületek esetében, milyen gyakorisággal várható a szippantás egy átlagos szeptikus tartály esetében. Általánosságban elmondható, hogy minél többen élnek egy háztartásban, annál sűrűbben kell üríteni mind a szeptikus tartályt, mind az emésztő gödröket.

Szennyvíz szippantásnak a sűrűsége

Mi befolyásolhatja a szeptikus tartály ürítésének gyakoriságát? 

Azt, hogy milyen gyakran kell a szennyvíz szippantás árat bekalkulálnunk a kiadásaink közé, számos tényező befolyásolhatja. Megfelelő életvitel mellett az éves szippantás még a legdrágább esetben is 15.000-19.000 Ft között alakul. Míg, ha nem vigyázunk, lehet, hogy évente 3-szor is szippantani kell, ami viszont 45.000-57.000 Ft is lehet évente.

Ami tehát befolyásolhatja a szeptikus tartály ürítésének gyakoriságát nem más, mint:

  • Zsiradékok leengedésének elkerülése: A szerelvények megóvása és a ritka tisztítás érdekében érdemes a lehető legkevesebb zsírmaradványt leengedni a lefolyón.
  • Kávézacc: Szintén ne dobjuk és ne engedjük le a lefolyóba!
  • Mosóvíz: Ha tehetjük, használjunk környezetbarát mosószereket és ne engedjük a szennyvízbe a mosóvizet, hanem használjuk újra!
  • Családi vacsorák mennyisége: Minél több a program, a sok személyt felvonultató rendezvény, annál gyakrabban lehet szükség a szennyvíz szippantására.
  • Parkolóhelyek megfelelő kialakítása: Ne helyezzünk talajt a kimosási terület fölé, ugyanis ott sokkal könnyebben összetömörülhet a talaj!
  • Épületek elhelyezése: Szintén kerülendő a kimosási terület fölé épített építmény!

Úgy érzed, eljött az ideje a tartály ürítésének?

Most megteheted!

Szakember kihívása

Egy szeptikus tartály kiürítésének költsége 

Ha megfelelően van kialakítva a rendszer, akkor kell kiüríteni a tartályt, ha az megtelik, áthelyeznénk vagy kicserélnénk. A kiürítési költségek minden alkalommal megegyeznek a területileg illetékes szennyvízszállítással foglalkozó cég díjszabásával, ami 500-600 Ft vagy éppen 9.000-15.000 Ft is lehet. Ha azonban meg is telik a tartály, azt lehet, hogy nem kell teljesen kiüríteni, csak az iszap nagy részét kell eltávolítani.

Szippantás utáni tartálytisztítás

Ha szeretnénk megtartani a tartály és az alkatrészek egészségét, egy általános tisztítást is érdemes beiktatni minden ürítés során!

Szeptikus tartály tisztítási költsége 

A tartály, kevésbé elterjedt mivolta miatt viszonylag nehezen meghatározni, mennyibe is kerül maga a tisztítási költség. Ezen felül pedig egyedi felmérést is igényel, hogy milyen szintű karbantartásra és tisztításra van szükség. Elég-e csak elszivattyúzni a szennyvizet vagy el kell távolítani a törmelékeket, szilárd anyagokat is a szivattyúból, csövekből, esetleg egyes szűrőkből. Ha csak szivattyúzni kell, akkor az pár 1.000 Ft-tól 15.000-19.000 Ft is lehet, ha javítás is szükséges, akár 40.000-50.000 Ft-tal is számolhatunk.

Tisztítási módszerek 

A legtipikusabb tisztítási módszerek a következők:

  • Szivattyúzás: Eltávolítja a szennyvizet a szeptikus tartályból.
  • Sugárzás: Eltávolítja a lerakódásokat a csövekről.

A javítások oka leggyakrabban az elhanyagolt szűrők és a rendszer szivattyúzásának és rendszeres ellenőrzésének elmaradása.

Elvégezhetem otthon a szeptikus tartály szivattyúzását vagy kérjek profi segítségét? 

Semmiképpen nem javasolt a rendszer szivattyúzását otthon, magunknak elvégeznünk! Egyrészt, mert illegális, másrészt, mert a tartályból kiszivattyúzott iszap veszélyes hulladéknak minősül. Ebből kifolyólag pedig megfelelő tartályban kell végezni a szállítást és tárolást.

A legkönnyebb és legegyszerűbb az, ha profi szakembert bízunk meg ezzel a feladattal! Neki ugyanis meg van minden szükséges eszköze és felszerelése ahhoz, hogy az iszapot és a keletkezett habot biztonságosan elszállítsa, tárolja és megsemmisítse. Éppen ezért mindig keressük meg a területileg illetékes szervet, aki ezzel foglalkozik és bízzuk rájuk ezt a feladatot!

Kell a profik segítsége?

Most itt a lehetőség és megkereshetjük a területileg illetékes szervezetet!

Céget keresek

Gyakori kérdések

Hogyan működik a szeptikus tartály? 

A Magyarországon megszokott központi csatornarendszerrel ellentétben, ahol az önkormányzat által fenntartott vízelvezetőbe folyik a szennyvíz, ez egy otthoni speciális szennyvízgyűjtő tartály. Minden, az otthonunkban keletkezett szennyvíz, amely akár a zuhanyzás, mosdóhasználat, mosás közben keletkezik, ebben a szennyvíztartályban végzi.
Amikor a szennyvíz eléri a tartályt, 3 részre oszlik:

  • Iszap: A szilárd hulladék lesüllyed a tartály aljára, ahol a tartályban lévő baktériumoknak köszönhetően a szilárd anyagok iszappá alakulnak.
  • Víz: Az itt lévő vizet szürkevíznek nevezzük. Ezek ivásra ugyan nem alkalmasak, de mérgezőnek, veszélyes hulladéknak sem tekinthetők.
  • Uszadék: A zsírok, olajok, amelyek a tartály tetején úszkálnak

A kimeneti és a bemeneti csövek és a tetőlemezek elhelyezésének köszönhetően az iszap és a hab nem tudja elhagyni a tartályt. A szennyvíz azonban a csöveken lefelé haladva eléri a lefolyómezőt.

Mik a jelei annak, hogy megtelt a szeptikus tartály? 

A szeptikus tartály megteltének jelei a következők:

  • Szennyvíz szagot érezhetünk az otthoni lefolyóból, esetleg szennyvíztartályból.
  • Esetleges szennyvíz megjelenése az otthonunkban, túlfolyás képében.

Mi történik, ha a szeptikus tartályt nem szivattyúzzák ki? 

Amennyiben nem történik meg a rendszer időnkénti szivattyúzása (1-3 évente, de a törvényi kötelezettség miatt évente muszáj), a következő dolgok történhetnek:

  • Túlzottan felhalmozódhat az iszap. Ez az iszap elkezd beszivárogni a lefolyóba, szennyezve ezzel a rendszert és esetlegesen a talajvizet is.
  • A csövek eltömődhetnek, eldugulhatnak, esetleg eltörhetnek.
  • A szivattyúk eltömődését és eltörését is okozhatja.
  • Még akár a lefolyómezőben is kárt tehet, ami a rendszer cseréjét jelentené.

Mi a különbség a szeptikus tartály és a pöcegödör között? 

A két rendszer közötti hatalmas különbség a működési elv. A szivattyúzás költségei ellenben mindkét esetben azonosak.

  • Pöcegödör: egy részben vagy egészben betonozott, falakkal rendelkező emésztő(rendszer), ahonnan a szennyvíz a környező talajba távozik. Amennyiben a környező talaj telítődik, új gödör kiásása lehet a megoldás. Magyarországon tilos az ilyen pöcegödrök, valamint részben vagy egészben nyílt emésztők létesítése!
  • A szeptikus rendszer célja is, hogy a salakanyag leülepedjen és a víz távozhasson. Ez azonban egy teljesen zárt rendszeren belül történik. A szennyvíz beengedése után már csak a gondosan átszűrt és leülepített szürkevíz az, ami kiengedésre kerül. Az iszap és az uszadék nem kerül ki a környezetbe. A lefolyómező sokkal nagyobb területen oszlatja szét a szürkevizet, mint egy pöcegödör vagy emésztő, így lehetővé teszi, hogy a talajon keresztül folyhasson, azáltal egy természetes fertőtlenítés is történhessen.

Hogyan tarthatom meg a szeptikus rendszerem egézségét?

A szeptikus rendszerünk egészségét a következő pontok betartásával érhetjük el:

  • Ne engedjünk bele gyógyszereket, tablettákat, szirupokat!
  • Ne használjunk antibakteriális kézmosó szappant!
  • Kerüljünk el bizonyos WC-tisztító szereket!
  • Lehetőség szerint a legkevesebb fürdő-, és testolaj kerüljön bele!
  • Bizonyos mosogatószerek elkerülése is javallott!
  • A túlzott mosószer, öblítő használata sem kifizetődő!
  • Bizonyos vízlágyítók kerülése is célszerű!

Fontos megjegyeznünk, hogy míg a biológiai adalékok vélhetően nem károsak, addig számos olyan vegyszer van, amit azért hirdetnek, hogy azzal tisztán tartsuk a szeptikus tartályunkat, ugyanakkor komoly károkat okozhatnak a rendszerben!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, a tapasztalt szövegíró, aki már számos témában írt cikket ezúttal a "Szennyvíz szippantás ára" című cikkével segíti az olvasókat.

Hagyj megjegyzést