Article Image

Kéménybélelés mennyibe kerül?

A kéménybélelés árak átlagosan 120.000 Ft körül vannak, az olcsó, alumínium bélést 60.000 Ft, de a népszerű műgyanta bélés 200.000 - 300.000 Ft is lehet.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Kéménybélelés árak, telepítési költségek 2024-ben

Egy átlagos háztulajdonos számára a kéménybélés felszerelése körülbelül 120.000 Ft-ba kerül. A drágább anyagokkal való bélelés alapára 150.000 Ft körül mozog, de akár 400.000 Ft-ra is felkúszhat. Az olyan könnyen beszerelhető anyaggal, mint az alumínium, a kéménybélelést akár 60.000 Ft-ból is megúszhatjuk.

Kéménybélelés árak, ár statisztika, Qjob.hu

Szeretnéd tudni, milyen állapotban van a kémény bélése?

Kapj ingyenes konzultálást, árajánlatot a Qjob szakembereitől akár most!

Szakembert keresek  

Tartalomjegyzék

Ezek a termékek megóvják a tégla és falazott kéményeket az állagromlástól és a kátrány felhalmozódásától. Végig futnak a kémény teljes hosszán, és szellőzőjáratot biztosítanak a kandalló vagy a fatüzelésű kályha számára. Ha a kéményed néhány évtizednél régebbi, előfordulhat, hogy nincs bélelve, és érdemes megfontolni egy bélés behelyezését. Ha van bélés, de attól tartasz, hogy rossz állapotban van, keress fel egy szakembert a kémény átvizsgálására, aki feltárja, milyen munkát kell elvégezni!

Kéménybélelés költségek

Átlagköltség

120.000 Ft

Maximum ár

430.000 Ft

Minimum ár

57.000 Ft

A bélés beszerelésének vagy cseréjének költségét befolyásolják a kémény méretek (magasság és átmérő), a kéményre csatlakoztatott tüzelőegység száma, a választott anyag, és, hogy szükség van-e szigetelésre. A szigetelés gyakran követelmény a rozsdamentes acél bélésnél, ami a bélés köré tekerhető vagy önthető. Ez szilárd akadályt biztosít a rendszer hője és az épített falak között. Ezenkívül javítja a hatékonyságot, blokkolja a hideg levegőt, és megtartja a hőt.

Kéménybélelés folyamata

A kémény bélelésének költségeit a kémény mérete, de például a választott anyag és a szigetelés szükségessége is befolyásolja

A kéménybélelés költségei típusonként

Kéménybélelés árak típusonként

Bélés típusa

Átlagos anyagköltség méterenként

Saválló acél

14.000 Ft

Kerámia

2.500 Ft

Alumínium

4.500 Ft

Műgyanta

15.000 Ft

Saválló acél kéménybélé

A saválló vagy nemesacél kémény bélelés az egyik legnépszerűbb, és a szakemberek által is ajánlott megoldás. A termék merev és rugalmas formában is kapható. A saválló acél kémény béléscső árak átlagosan 12.000 -14.000 Ft között mozognak méterenként. Egy max. 6 méteres kémény bélelésének alapára átlagosan 170.000 Ft a munkadíjjal és egyéb telepítési költségekkel együtt, és minden további méter körülbelül 12.000 Ft. Nagyon tartós, és kiváló tűzbiztonsági minősítéssel rendelkezik.

Kerámia béléstest 

Maga a kerámia béléstest olcsó anyag, méterenként 2.500 Ft, de a munkadíj költségek miatt ez drágább megoldás. A vállalkozóknak le kell bontania a kémény egyes részeit, hogy hozzáférhessen a belső térhez, és többletmunkát igényel a régi béléstest eltávolítása is, illetve az újak utólagos felszerelése.

A kerámiával bélelt kémény hatékony választás, mert az anyag nem vezeti hőt és nem korrodálódik. A bélés kerámiahengerekből készül, amelyek a kémény belsejében vannak egymásra rakva. Ezekkel a leggyakoribb probléma az, hogy a szélsőséges hőségtől megrepednek.

Ha jelenleg kerámia béléssel rendelkezel, és a nagyfokú repedés miatt kell cserélni, akkor érdemes megfontolni egy másik típusú bélésanyagot. Az elemeket samottcsőnek, vagy kerámia béléscsőnek nevezik. Mindkét kifejezés az agyagra utal, mivel a nyers agyag égetett eredménye. 

Alumínium kéménybélés 

A kéménybélelés olcsón megúszható, ha alumínium bélést választunk. Ez olcsóbb fém opció, mint az acél, egy teljes bélelési projekt körülbelül 70.000 Ft, és bizonyos feltételek mellett megfelelő megoldás lehet. Az alumínium kiválasztása előtt konzultálj szakemberrel, ugyanis csak gázkandallókhoz és alacsony hőmérsékleten használható. Ellenkező esetben nagyon érzékeny a korrózióra. Az anyag könnyű és könnyen megmunkálható, így felszerelése viszonylag egyszerű, és nem igényel annyi munkát.

Furanflex (műgyanta) kémény béléscső 

A FuranFlex jelenleg az egyik legelterjedtebb kéménybélelési technika hazánkban. Bármilyen méretű, hosszúságú és alakú kémény bélelésére alkalmas. A beépítéséhez nem szükséges szerkezetbontás, hiszen az eljárás során egy képlékeny, hőre keményedő műgyanta (kompozit) csövet húznak be a kéménybe, ami gőzzel felfújva teljes mértékben felveszi a kémény alakját, és a forró hő hatására megkeményedik.  Furanflex, műgyanta kéménybélelés

FuranFlex (műgyanta) kéménybélés képes felvenni bármilyen kémény méretét és alakját

Ez a kéménybélés minden típusú kazánhoz alkalmazható, létezik gáz- és olajtüzeléshez alkalmas, illetve fatüzeléshez alkalmas verziója is. Beépítése néhány óra alatt kivitelezhető, és vékony anyagának köszönhetően nem okoz keresztmetszetcsökkenést a kéményben.

A FuranFlex kéménybélelés beépítésének alapára (max. 6 m-ig) 150.000 Ft körül alakul, és minden további méter 10.000 Ft-os átlagáron  készítenek el. Amennyiben fatüzelésü Furanflex RWV kéménybélelést szeretnénk, akkor annak a költsége kb. netto 260.000 Ft + 15.000 Ft méterenkéntre jön ki. 

Nemtudod, hogy a te kéményed bélelése mennyibe kerülne?

Kérj konkrét ajánlatot ellenőrzött szakemberektől! Beszéld meg a részleteket telefonon vagy chaten! 

Egyedi ajánlatkérés

Öntött kéménybélés 

Az öntött kéménybélés Magyarországon nem jellemző típus. Amerikában használják ezt a technikát, mely során a kéményben egy cementszerű keveréket öntenek le egy gumicső körül, és ezt hagyják megszilárdulni, mielőtt eltávolítják a csövet. Ennek eredményeként a kémény nagyobb megerősítéssel és kiváló hő- és korrózióvédelemmel rendelkezik. 
Ez a legdrágább módszer, mert sok anyagot és nagy teherbírású berendezéseket igényel, és sok munkával jár. A költségei akár a négyszerese is lehet bármely más típusénak. 

Saválló 0,8 mm acél kéménybélelés ára

NA 130  6 m-ig BRUTTÓ

 151.000,-  +1 m 12.800,- Ft

NA 150 6 m-ig BRUTTÓ

 170.000,-  +1 m 14.100,- Ft

NA 180 6 m-ig BRUTTÓ

 188.000,-  +1m  15.000,- Ft

Na de, mi az, ami befolyásolja a kéménybélelés árákat?

  1. A kémény hossza
  2. A kéménybélelés anyaga
  3. A kéménybélelés átmerője 
  4. És a kivitelezés módja

A kéménybélés felszerelésének költsége 

A kéménybélés teljes költsége általában 122.000 Ft-tól 705.000 Ft-ig terhed. Bár ez nagy kiadásnak tűnhet valami olyanért, ami nem is látható, de a kéménybélés meglétét nem szabad alábecsülni. Ezek a bélések megóvják a kéményt és javítják a fűtőegységünk hatékonyságát. A bélések megvédik otthonunkat a tűzveszélytől, és megakadályozzák, hogy a kémény beszívja a hideg levegőt.

Az alábbi diagrammon látható, hogy a teljes kéménybélelési projekt milyen költségtényezőkből áll össze. Az anyagdíjon felül, a munkadíjjal, az engedély, illetve a kémény ellenőrzési/tisztítási költségével is számolnunk kell.

Kéménybélelés áraknak a tényezői

Kémény ellenőrzése és tisztítása 

Mielőtt régi kémény bélelésebe hozzákezdenénk,x kicserélnénk vagy felszerelnénk a bélést, indokolt lehet kémény tisztítása.  Magyarországon a sormunkához kötődő – időpontfoglalással bejelentett - lakossági kéményellenőrzések ingyenesek (legfeljebb csak kiszállási díj terheli), de a megrendelésre elvégzett feladatokat a szakemberek költségtérítés ellenében végzik. Az ellenőrzés és tisztítás átlagosan 10.000 – 25.000 Ft között mozog. Az ellenőrzés során azt is megállapíthatjuk, hogy milyen bélelőanyagra van szükség.

Engedély 

A kémény építéséhez Magyarországon főszabály szerint építési engedély nem szükséges, viszont a kéményseprő felülvizsgálatát minden esetben meg kell rendelni, és használatba vételi engedélyt kell kérni. Ennek költsége átlagosan 7.000 -  10.000 Ft.

Anyag 

Az átlagos kémény 6-7 méter magas. A költségek növekedni fognak, ha magas vagy nagyon széles kéményt kell bélelni. A fémből készült kéménybélésekhez adott plusz szigetelések méterenként kb. 10.000 Ft-tal növelhetik a költségeke, így a teljes méterenkénti anyagköltség 2.500 – 25.000 Ft  közé esik.

Munkaerő 

A kéményen végzett munka nagy szakértelmet és odafigyelést igényel. Ennek eredményeként a munkaerőköltségek átlagosan 80.000 – 290.000 Ft között mozognak. A projektre fordított időt a felmerülő nehézségek, és a szükséges előzetes javítási munkálatok növelhetik.

Pontos árat szeretnél?

Segítünk! Egy kattintással több ajánlat érkezik!

Ajánlatkérés   

A kéménybélés javításának költsége 

A ráfordított összeg nagyon eltérő lehet. Egy teljes kémény felújítás 100.000 – 150.000 Ft-ba kerülhet az egyik termék esetében, és 300.000 Ft-ba egy másik termék esetében. A kéménybélések megrepedhetnek, különösen a habarcscsatlakozásaiknál. Egy szakember segíthet eldönteni, hogy a javítás elegendő-e ezeknek a problémáknak a megoldásához, vagy szükség van-e cserére. Vitatott téma, hogy a javítási módszerek elég biztonságosak-e, éppen ezért kérjük szakember véleményét, és ne végezzük el önállóan a javítási feladatokat sem!

Figyelmeztetés: Vigyázzunk, hogy ne essünk áldozatául a csalóknak! Előfordulhat, hogy az állítólagos szakértők ellenőrzik a kéményt, és megállapítják, hogy több százezer forintért teljesen új kéménybélésre van szükség, pedig valójában a kéménybélésünkkel semmi probléma sincs.

Ráadásul a csalók gyakran eltúlozzák, milyen veszélyes a helyzet, amivel pánikba ejtik a lakástulajdonosokat, hogy súlyos pénzeket fizessenek ki a munkáért. Ha gyanúsan magas árat kapunk, és nem vagyunk biztos az árajánlatban, bátran kérjünk másodvélemény! Mielőtt megbízzuk a szakembert, tájékozódjunk a referenciáiról, és a korábbi munkáinak értékeléseiről.

Gond van a kéménybéléssel? Nem tudod, javítás vagy csere legyen?

Szakembereink segítenek! Konzultálj velük ingyenesen!

Szakemberrel konzultálok! 

A kéménybélés javításának vagy cseréjének költsége 

A kéménybélelés árak a javítása vagy cseréjekor általában 100.000 Ft - 300.000 Ft között mozognak. Ennek a költségnek a kulcstényezője az, hogy el kell-e távolítani az eredeti bélést. Sok régi kémény bélelése kerámiából van, és gyakran végig repedezett. Ha ismét kerámia béléstesteket szeretnénk alkalmazni, vagyis ha a régi kémény felújítását szeretnénk, akkor el kell távolítania a régieket. Ez több munkát igényel, és bontásra is szükség van hozzá.

Ha rozsdamentes acél bélést szeretnénk felszerelni, valószínűleg a szakember is azt fogja javasolni, hogy a régi kerámia béléstestet ne bontsuk ki, hanem tartsuk meg, hiszen a szigetelés és az új, fém bélés fedi majd a korábbi béléstesteket. Fontos, hogy ezt a döntést szakember segítségével hozzuk meg a kémény biztonsága és stabilitása érdekében.

DIY vagy Profi szakember megbízása?

Habár vannak olyan módszerek a kémény bélelésére, amelyeket barkácsprojektként is lehet kezelni, a szakemberek óva intenek attól, hogy bármilyen kéménymunkát önállóan végezünk el. A kéménybélelés házilag való kivitelezése több szempontból sem biztonságos, és számos ponton tudjuk elrontani a folyamatot.

Ellenben, ha elég képzettnek érezzük magunkat a feladathoz, vásárolhatunk szaküzletben és tüzépeken vásárolhatjuk meg a munkához szükséges eszközöket és alapanyagokat.

Mielőtt bármilyen döntést hoznánka, fontos a kémény átvizsgálása egy kéményes kivitelező által. Az ellenőrzés hasznos lehet annak meghatározásában, hogy milyen sérülései vannak már a jelenlegi bélésnek, és melyik típusú bélés működik a legjobban. Lehet, hogy több javításra vagy tartósabb anyagra lesz szükségünk, mint azt előzetesen gondoltuk. Biztonságosabb, ha hozzáértő szakember bízunk meg a kémény bélelésének kivitelezésével.

Kéménybélelés profikkal, kéménybélés cső ára - tudd meg az árakat a Qjob-on!

E munka néha két szakember kezét is igényli

Bizonyos típusú kéménybélelés munkákat mindenképp szakembernek kell elvégeznie, hiszen például az kerámia béléstestek kezelése vagy a FuranFlex bélés speciális felszerelést és képzést igényel. De a rozsdamentes acél bélés felszerelése is bonyolultabb lehet, mint azt elsőre gondolnánk. Ez egy fontos befektetés, amely meghosszabbíthatja a kémény élettartamát és javíthatja a fűtési hatékonyságot. Ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor kevésbé lesz hatékony, sőt akár veszélyes is lehet. 

Gyakori kérdések

Melyik bélést válasszam a kéményemhez? 

A rozsdamentes acél az egyik legnépszerűbb választás, és az iparágban dolgozók is szívesen ajánlják. A kerámia béléstest élettartama azonban akár 50 év is lehet, és kiválóan tartja a hőt. A legjobb, ha szakemberrel átvizsgáltatjuk a kéményt, aki a látottak alapján a számunkra legmegfelelőbb megoldást tudja javasolni.

Mit nevezzünk kandallóbélésnek? 

A kandalló burkolatai nagyon különböznek a kéménybélésektől, ez az, amit fontos tudni, amikor szakembert bízunk meg, vagy megvesszük az ehhez szükséges alapanyagokat. A kandallóbélések dekoratív panelek, amelyek a gázkandallók hátsó falai mentén illeszkednek. Úgy tervezték őket, hogy úgy nézzenek ki, mint az igazi falazott, fatüzelésű kandallók.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, a tapasztalt szövegíró, aki már számos témában írt cikket ezúttal a "Kéménybélelés árak" című cikkével segíti az olvasókat.

Hagyj megjegyzést