Article Image

IKEA bútor összeszerelés - könnyű feladat

Farkas Máté bútor összeszereléssel és szállítással foglalkozik. Újonc Qjob felhasználóként kérdeztük szakmájáról, és hogy kinek ajánlja ezt a szakmát.

Újvagy használt nappali bútort gyorsabb összeszerelni? A régi, vagy az új a jobb minőségű bútor? Érdemes egyáltalán magunk nekiállni, vagy hívjunk egy jobb szakit, hogy megoldja a feladatot? Farkas Máté mondja el tapasztalatait a bútorösszeszerelésről, és hogy miért érdemes bútorszállítással együtt kérni az összeállítást.

Hozz létre egy feladatot! Legyél szakember

Mióta foglalkozol bútorokkal?

12 éve foglalkozom új és használt bútorok összeszerelésével, kiszállításával, mindegy, hogy az nappali, fürdőszoba vagy éppen kerti bútor. Érdekes volt látni, hogyan változik egy évtized alatt ez az iparág, milyen más, új megoldásokat használnak a gyártók egy-egy szekrény, ágy összeszereléséhez.

Új ügyfeleket szerzek, közvetítők és jutalék nélkül keresek pénzt a Qjob.hu segítségével - Regisztrálj ingyen!

Hogyan csatlakoztál a Qjob.hu-hoz? Adtál már ajánlatot?

Január elején regisztráltam a Qjob.hu-ra, mert nagyon könnyen kezelhető, jó oldalnak találom, és korrekt a fizetési rendszere is: a korlátlan csomagot választottam, ezzel korlátlan számú ajánlatot adhatok havi 5000 Ft-ért. Ami különösen fontos számomra, hogy van élő értékelés az oldalon, azaz engem is értékelnek, és én is értékelhetem a megrendelőt. Ennél jobb reklám nem is kell!

Alkalmi munka: PAX gardrób összeszerelése - 8 000 Ft.  - Ajánlatot adok

A regisztráció után két héttel érkezett egy megkeresés: a helyi bútoráruházból kellett egy nappali bútorszettet elszállítani és összeszerelni, mert jobb ajánlatot adtunk, mint az áruház.Részletesen leírták, mekkora méretű a nappali bútor lapra szerelve, hány csomagból áll, és mekkora súlya van. Azonnal tudtam ajánlatot adni, nem kellett kérdeznem.Ez éppen egy új bútor volt, de nagyon sok használt, Németországból behozott bútort is összeszerelünk.

Szerinted az új, vagy a használt bútorral nehezebb dolgozni?

Mindkettő tud bonyolult lenni. Az új bútorok szinte mindig több darabból, csavarból állnak, mint a régi társaik, és még gyakorlott bútor összeszerelőként is át kell tanulmányozni az összeállítási útmutatót. Különösen igaz ez a nappali bútorokra, ráadásul sokszor még világítást is tartalmaznak. A használtak esetében pedig az útmutató nélküliség okoz problémát, vagy az, hogy összekeverednek az elemek. Mindig szoktam is mondani a kollégáknak, ha leveszünk két szekrénysort, de ágy lesz belőle, akkor valamit nagyon nem jól csináltunk!

Ma már egy egyszerű kerti bútorhoz is kapunk összeszerelési útmutatót, egy kevésbé gyakorlott családfőhöz képest mennyi idő alatt állítasz össze mondjuk egy szekrényt?

Kialakul azért a rutin, biztosan gyorsabban rakunk össze egy bútort, mintha valaki otthon, nulláról nekiállna. Érdekes, nekem az a tapasztalatom, hogy az új bútorokat, főleg az IKEA-ás darabokat több idő összeállítani (IKEA bútor összeszerelés), mint a régieket, és itt azonos darabokról beszélek, azaz nem egy nappali bútort hasonlítok össze egy fürdőszoba bútorral.

Alkalmi munka: IKEA íróasztalok összeszerelése (IKEA bútor összeszerelés) - 13 500 Ft.  - Ajánlatot adok

IKEA bútor összeszerelés ár - 2020

A bútor összeszerelés ára %-ban kerül kiszámításra a bútor árából. A Qjob szakemberei általában az IKEA bútorok árának 5-10%-át számolják fel összerelési árnak. Az én 8%-os díjszabásom a következőket foglalja magában: bútor összeszerelés, szekrények és munkalapok felszerelése.

IKEA bútor összeszerelés

Ár

IKEA előszoba

3.000-7.000 Ft

IKEA polc

2.000 Ft- tól

IKEA éjjeliszekrény

1.500 Ft- tól

IKEA íróasztal

2.500-5.000 Ft

IKEA tv állvány

1.900 Ft- tól

IKEA fürdőszoba szekrény

2.900-7.000 Ft

IKEA szekrény

1.500-8.500 Ft

IKEA fürdőszoba szekrény

2.900-5.900 Ft

IKEA cipőtartó

500 Ft- tól

IKEA gyerekágy

1200 Ft- tól

IKEA franciaágy

1.900-9.500 Ft

Van összehasonlítási alapod, milyen az új bútorok minősége a régiekhez képest?

Ma már egyértelműen látszik, hol spórolnak a gyártók. Már a bútorlap is sok esetben vékonyabb 1-2 milliméterrel, mint a régen megszokott, hasonló darab esetében, és a rögzítések között is egyre több a műanyag tipli, kisebb, vékonyabb csavar. Ez nem feltétlenül rossz, mert a bútor továbbra is stabil, betölti a funkcióját, és az ára is kedvezőbb. A probléma ott kezdődik, amikor ezeket a bútorokat szét kell szerelni, és újra össze kell rakni.

A másik dolog, amire nagyon kell figyelni, hogy az új bútorlapok sok esetben csak egy vékony fóliával vannak laminálva, és rendkívül könnyen sérülnek. Ez főleg az olcsóbb kategória képviselőinél fordul elő, ezért nagyon óvatosan, a lapot mindenképpen plédre, kartonra helyezve mozgassuk, óvatosan szereljük. Akár egy csavarhúzó is képes végzetes karcolást okozni, és ebben az esetben nem mondhatjuk, bocs: a lapot saját költségen pótolni kell, ami nagyon macerás. Vagy a gyártótól kérünk pótdarabot, ha ez lehetséges, vagy a lapszabászatban vágatunk egy újat. Ez természetesen mind idő, és költség, hiszen nem elég megvárni, míg elkészül, ki is kell szállítani, ki kell szerelni a rossz darabot, és az újat a helyére tenni. Amit nyerünk egy-egy szerelésen, egy ilyen már el is viszi!

Mi egy bútorösszeszerelő alap szerszámkészlete?

A csavarbehajtó alapkövetelmény. A diszkontoknál is egész jó darabokat lehet venni, vannak olyan kollégák az iparban, akik csak ezeket a gépeket használják. Egy 12 V-os már elég, de legyen nálunk tartalék aksi, mert megadhatja magát, akár télen a hidegtől, nyáron a melegtől, vagy zárlatot kaphat. A lényeg, hogy biztosan senki nem akar kézzel összeszerelni egy gardróbszekrényt: nemcsak időigényesebb, de a kezünk is megérzi.

Egy alkalommal megállt a csavarbehajtóm, egy kicsit megerőltettem. Kipróbáltam a Qjob.hu-t ebben is: feltettem feladatként az oldalra, és bár nem azonnal, de egy hét múlva már újra használhattam. A legjobb az volt benne, hogy nem kellett szervízbe rohangálnom, szerintem olcsóbban is úsztam meg. A szerelővel megbeszéltünk egy mindkettőnknek megfelelő találkozási pontot, megjavította, majd hasonlóan vissza is hozta.

A csavarbehajtó mellett szükséges fogó, kalapács, gumikalapács is, és többféle bitfej, imbuszkulcs készlet, estleg villáskulcs. Ha egy méretből több van, is hasznos lehet, ahogy a csavarbehajtóból is: ketten szerelve sokkal gyorsabban összeáll egy bútor, mint egyedül, sőt, sok esetben nem is ajánlják egy nagyobb darab összeszerelését egyedül.

IKEA házhozszállítás vs. Qjob.hu - futárszolgálat

Biztosan ismered a svéd bútorgyártót, amely nem csak a marketing fogásairól, a megfizethető bútorairól, az összeszerelési útmutatóiról híres, hanem az utóbbi időben sok nehézséggel járó házhozszállítási lehetőségéről is. Az IKEA házhozszállítás szolgáltatása az utóbbi években egyre inkább, növekvő tendenciában csak negatív visszajelzéseket, véleményeket kap:

  • nem érkezett meg az áru napok óta
  • nem az a termék érkezett meg amit rendeltünk
  • az ügyfélszolgálat a házhozszállítást illetően használhatatlan
  • különféle plusz díjakat számol fel a rendszer egy egyszerű szekrény esetén is

... és még sorolhatnánk.

Miért nem a legjobb választás az IKEA saját kiszállítási rendszere?

Ahogy tapasztalhattuk, nem csak a szolgáltatás minőségével van gond. Az IKEA házhozszállítás ára nem csak hogy magas – főleg budapesti viszonylatban -, hanem még különféle díjakat is felszámolnak: ha esetleg pont aznap nem tudod átvenni, akkor már fizethetjük a csúszásért járó tárolási díjat, de már a csomag összekészítése is díjjal jár (legyen az bármekkora súlyú és értékű).

Beszélhetünk arról is, hogy az IKEA házhozszállítása mennyi időbe is telik. A rendeléstől számítva egy 3 napos intervallumban választhatod ki a neked tetsző dátumot, illetve napszakot 4 órás részekre felbontva, ami a vélemények alapján nem mindig van pontosan betartva. Általában késik, csúszik a szállítás, a többi gondról nem is beszélve.

Van alternatív megoldás?

A Qjob.hu erre a problémára kínál megoldást: te kiválasztod az új bútorokat, dekorációkat, az egyik szakemberünk pedig kiszállítja őket neked a megbeszélt időben kedvező áron – mely közös megegyezésen alapszik. Nem történik meg az, hogy más terméket szállítanak ki neked, nem csúsznak a szállítással, nem keveredik el az áru, nem telik meg a házhozszállítási kapacitásuk, mint az IKEA házhozszállítása esetén. Sőt mi több, ha másik eladótól, mint a JYSK, szeretnél bútort vásárolni, szakembereink ugyanúgy vállalják a bútorszállítást.

Hogyan jöhetünk ki a legjobban, ha bútorösszeszerelést rendelünk?

Érdemes szállítással együtt megrendelni például egy kerti IKEA bútor összeszerelését is: egyszerűen így olcsóbb. Ha úgy számolunk, hogy mindenképpen oda kell jutni, ahova a bútor kerül, már annak van egy díja, plusz a cipelés, mondjuk az első emeletre. Egy sima kiszállás nagyjából már a felébe kerül ennek az összegnek, ezért nem érdemes sokszor csak összeszerelést kérni.

Az árakkal érdemes úgy számolni, hogy óránként egy fő nagyjából 5000 Ft-ot kér el, ez két embernél 10 000 Ft, óránként, azaz egy kiszállással, hogy nem mi szállítjuk, 15-20 000 Ft-ot szoktunk kérni nagyobb bútoronként. Ez az összeg szállítás esetén már csak kb. 5000 Ft.

A Qjob.hu-t azért is szeretem, mert az itt érkező megbízásaink többsége bútor összeszerelés, amivel idő és ár/érték arányban sokkal jobban lehet keresni, mint bútorszállítással, és még csak cipekedni sem kell. Az utolsó rendelések egyike egy nagyobb nappali bútor összeszerelése volt, nem egészen négy órát töltöttünk el vele, és 20 000 Ft-ot kerestem. Szerintem még így is alatta vagyunk az asztalosok által elkért árnak, és mi sem járunk rosszul. Ha jól látom, valahol ez is a Qjob lényege: a cégektől alacsonyabb áron vállalhatunk munkát, de még így is jól járunk, mi is, és a megrendelő is.

Mi történik, ha hiányzik egy darab az összeszereléshez?

Elsőként mindig cifrán mérgelődni szoktam, mert előre látom, mennyi időt vesz majd a pótlás, de így vagy úgy, mindig meg kell oldani! De komolyan: van egy esztergályos barátom, aki ilyen esetekben elkészíti nekem a csavarokat. Nyilván, csak fődarabokat érdemes megcsináltatni, amik szerkezetileg is fogják a bútort, mert egy-egy kör ebből van 8-10 000 Ft is.

Alkalmi munka: Bùtorok összeszerelèse - 14 000 Ft.  - Ajánlatot adok

Persze mindig számolnak kisebb csavarokat, alkatrészeket az új bútorszettekhez, ezeket megtartjuk, hasznosítjuk. Ha nincs idő esztergáltatni, vagy nincs a készletben, kreatívan oldjuk meg a problémát, helyettesítünk. Mindig van pozdorja csavar, vasalat a szerszámos ládában, ezekre az esetekre. Ilyen esetekben mindig figyelünk az esztétikára és a funkcióra, ne csak szép legyen, hanem tartson is, és fordítva.

Sokan nem használják a készletekhez adott faragasztót, egyrészt, mert macera, másrészt mi van, ha szét kell szedni a bútort? Neked mi a tapasztalatod?

A ragasztó egyre többször fordul elő az új szettekben, kisebb daraboknál mondjuk egy éjjeli szekrénynél kivétel nélkül ragasztunk, ha előírja az útmutató, de nagyobb darabokat, a nappali bútort, amiket egyszer valószínűleg szét kell szedni, soha. Ez alól csak az olcsó bútorok a kivételek, amiket, ha egyszer szétszedtünk, nem biztos, még egyszer úgy össze lehet rakni: mozog, nyeklik, nem jó. Ekkor kíméletlenül ragasztunk, ha a megrendelő is egyetért. Megmutatjuk a problémát, és ő dönt.

Új ügyfeleket szerzek, közvetítők és jutalék nélkül keresek pénzt a Qjob.hu segítségével - Regisztrálj ingyen!

Mit tanácsolsz azoknak a Qjob felhasználóknak, akik megpróbálják a bútor összeszerelést?

Elsőként, hogy használják az oldalt! Időt és pénzt spórólnak: valóban extra idő és pénz nélkül érkeznek a megkeresések, ehhez pedig csak egy jó bemutatkozás kell.Töltsenek fel profilképet, adjanak meg az adatokat, hitelesítsék magukat szakemberként, és ami a két legfontosabb: készítsenek bemutatkozó szöveget, töltsenek fel referencia képeket!

Hozz létre egy feladatot! Legyél szakember

Készüljenek fel, hogy a szállítások, szerelések zöme korán reggel, vagy délután, esetleg hétvégén történik: az emberek többsége dolgozik, és csak ekkor ér rá. Ez nem a megszokott munkaidő, volt kollégám, aki azért váltott munkahelyet, mert a család mellett ezt nem tudta tartani.

De azt gondolom, megéri: aki kedveli az összetettebb, komplexebb feladatokra, és van némi érzéke a szereléshez, megbirkózik vele.

Miért választottad magadnak ezt a szakmát?

Szeretek fával, illetve faanyagokkal dolgozni. Minden bútorra kihívásként tekintek, még akkor is, ha ismerem a századik nappali bútordarabot is. Mindig van valami, ami váratlan és meg kell oldani, és így ez nemcsak munka, hanem szórakoztat is. A barátnőm mondta legutóbb, amikor elvittem magammal egy hétvégi kisebb fürdőszoba bútorszerelésre: nahát, neked olyan jó, egész nap legózol. Valahol igaza van!


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Építkezés és felújítás

Hagyj megjegyzést