Article Image

A legjobb számítógép-szerelő - a Qjob értékelése szerint

Interjú Nagy András számítógép-szerelővel, aki 2003 óta javít számítógépeket és most kész megosztani tapasztalatait és javaslatait.

„Nagy András a számítógép-szerelők Dr. House-a, ugyanolyan éles eszű. Minden egyes "tünethez" megmondja a helyes diagnózist”- írják az értékelésekben mai interjúalanyunkról.

Elbeszélgettünk Nagy Andrással, és megtudtuk, hogyan lehet elkerülni a bosszantó számítógépes hibákat, és miért nem érdemes kidobni a régi okostelefonokat.

Hozz létre egy feladatot! Legyél szakember

Mi az Ön szakmája?

– Rendszermérnök vagyok illetve egy számítógép-szerelő tanfolyamot is elvégeztem. Számítógépek, illetve informatikai eszközök javításával foglalkozom. Szolgáltatásaim közé tartozik a laptopszerviz, a telefonszerviz, és az iPhone-szerviz is. Mindent meg tudok javítani, ami elromlott.

Egy férfi és egy kislány telefonál Nagy András otthoni műhelyében

Mióta vagy számítógép-szerelő?

– 2003 óta. Ez idő alatt a számítógépes világ fenekestől felfordult. Azok a számítógépek, amelyekkel annak idején elkezdtem dolgozni, sokkal gyengébbek, mint a mai első osztályosok telefonjai.

Laptop szerelő férfi

Különféle szerkentyűk

Mióta van fent a Qjob.hu-n?

– 2020-ban kezdtem el használni a szolgáltatást. Valahol olvastam róla, gondoltam, kipróbálom. Most már beletanultam, a munkarend nekem tökéletesen megfelel.

Nehéz volt az indulás?

– Amikor beregisztráltam, senki sem akart engem választani: ismeretlen szakember, értékelések nélkül. Eleinte keveset kerestem. Aztán, amikor megjelentek a normális értékelések, elkezdtem rendszeres munkákat kapni, a szolgáltatás jó jövedelmet kezdett hozni.

A Qjob.hu-n való együttműködés után sok ügyfél fordul hozzám, hogy tanácsot kérjenek a munkájuk során felmerülő kisebb kérdésekkel kapcsolatban, továbbadják az elérhetőségeimet a barátaiknak vagy a szomszédaiknak. A szájhagyomány további jövedelmet eredményez.

Férfi laptop szervíz közben    Mi van itt?

Idézze fel a legérdekesebb feladatait

– Szeretek szmítógép-szerelő lenni, ezért számomra minden eset érdekes. Leginkább a nem szokványos feladatokat szeretem. Nem csak az olyanokat, hogy: „Tisztítsa meg a számítógépet a vírusoktól”, „Cserélje ki a billentyűzetet a laptopon”, hanem azokat, amelyek túllépnek a mindennapi kereteken. Volt egy megrendelés: videófal aktiválása és konfigurálása egy karaoke bárban. Ugyanakkor nem volt meg a dokumentáció, se az a személy, aki telepítette, így mindent érzésre kellett megcsinálni.

Volt egy furcsa eset. Be kellett állítani egy multifunkciós készüléket, nyomtató, szkenner, fénymásoló volt egyben. Kimentem a helyszínre, mindent megcsináltam, az ügyfél elégedett volt. Kikapcsoltam a multifunkciós készüléket, és nyugodt lelkiismerettel távoztam. Pár kilométert tettem meg, amikor felhívott az ügyfél, hogy semmi sem működik. Nagyon meglepődtem. Megfordultam, megérkeztem, bekapcsoltam az eszközt: mindent nyomtat, másol, szkennel. Kikapcsolom, elmegyek, ismét csörög a telefon.

Kiderült, hogy hol a hiba. Ha egy ilyen eszközökkel dolgozunk, az a szokásos eljárás, hogy a munka befejeztével egy kapcsolóval áramtalanítjuk a készüléket. Bemutattam, hogy működik a készülék, majd szabályszerűen lekapcsoltam. Kiderült, hogy az ügyfél ahhoz van szokva, hogy kihúzza az eszközt a konnektorból, de a kapcsolót nem használja. Amikor távoztam, a kapcsoló megnyomása nélkül csatlakoztatta a konnektorhoz, így a készülék nem működött.

Kik vannak többen a megrendelői között: nők vagy férfiak? Kinek van gyakrabban szüksége számítógép szerelőre?

– Egyformán: férfiak és nők, fiatalok és idősek egyaránt.

Egyszer egy 70-80 év körüli nőnek teljesítettem egy feladatot. A legtöbb megrendelővel ellentétben annyira hozzáértő műszaki kérdéseket tett fel, hogy elcsodálkoztam. Tisztában volt a legújabb trendekkel: milyen chipkészletek jöttek ki, melyik gyártótól. A legtöbb nyugdíjas esetében az szokott lenni, hogy az unokáktól kap egy laptopot, megmutatják neki, hogyan kell használni a Skype-ot, és ennyi. De ez a nagymama nagyon életrevaló volt.

Sikeres laptopszervízMunka közben

Melyek a gyakoribb számítógépes problémák?

– A leggyakoribb hibák a „magától” esetekkel kapcsolatosak. Tegnap kikapcsoltam a számítógépet, ma bekapcsoltam – nem működik. Ez akkor történik, ha az illető letöltött egy ingyenes játékot, kaszinóban játszott, és hitt az ingyenes víruskereső ígéretének.

Azonnal kitör a pánik, rémület, az illető arra a következtetésre jut, hogy új számítógépet kell vásárolnia.

Egy számítógép-szerelő alaplapot javít    Új feladatok teljesítése a Qjob.hu-ról

Mit javasol gyakrabban: számítógép szerelést vagy frissítést?

- A régi berendezések gyakran megbízhatóbbak, mint az új eszközök. De sajnos a régi számítógépekre nem lehet új programokat, frissítéseket telepíteni. Így az a paradox helyzet áll elő, hogy maga a hardver még sok évig bírná, de már nincs hozzá szoftver. És az ember kénytelenek váltani.

Önt úgy emlegetik, hogy a számítógép-szerelők "Dr. House"-a. Hogyan sikerül pontos diagnózist felállítani?

– Érzem a számítógépet. Tudom, hova nyúljak, mit nézzek meg, hogy megtaláljam a hibát. És a tippjeim szinte mindig helyesnek bizonyulnak.

    A Qjob.hu-n telefon szervíz szolgáltatást is igénybe vehetesz

Mi segít megvédeni a számítógépet a rosszindulatú programoktól és a bosszantó meghibásodásoktól?

– A legfontosabb szabály, amit a gyártóknak nagybetűkkel kellene ráírniuk a monitorra, az hogy „Az interneten nincsenek ingyenes dolgok.” Ha egymillió játék aranyat ígérnek, előnyt a kaszinóban és más hasonló ostobaságot, akkor 100-ból 99 esetben rosszindulatú programról vagy más piszkos trükkről van szó, amely sok problémát és kellemetlenséget fog okozni.

Laptop szervíz szakember   Egy kis finomítás

Telefonokat és tableteket is szerel?

– Elsősorban számítógépekkel foglalkozom. Telefont és tabletet akkor hoznak hozzám, ha valamit frissíteni kell, vagy olyan funkcióra van szükség, amely alapértelmezés szerint nincs benne.

Például egy tabletből autós szkennert kell csinálni, amely hibaolvasóként fog funkcionálni. Régi mobiltelefonból – otthoni biztonsági rendszert.

Az okostelefonokat, amelyeket már nem használunk, vagy odaadjuk a szülőknek, vagy eltesszük a fiók mélyére, ahol sokáig porosodnak. Pedig még a legrégebbi okostelefonban is van egy kamera, egy mikrofon és egy adatátviteli modul.

Egy kis finomítással ezekből a tétlenül heverő eszközökből létre lehet hozni egy teljes biztonsági rendszert. Egy ilyen a boltban 50 ezer forintba kerül. Az ilyen telefon elhelyezhető a házban vagy a garázsban. Bármilyen gyanús tevékenység esetén a hang- és optikai érzékelők figyelmeztetik Önt, bekapcsolják a kamerát, és láthatja, mi történik ott. Tehát ne siessen kidobni régi okostelefonját.

Laptop szervíz közbenProbléma észlelve - javításra kész

Számítógép-szerelőkön kinek ajánlaná még szolgáltatásunkat?

Hozz létre egy feladatot! Legyél szakember

– Mindenkinek. Nagyon jó szolgáltatás. Itt bármilyen alkalomra találhatunk szakembert és nem csak számítógép-szerelőt. Legyen az árurendelés a boltból, ha valaki túl lusta ahhoz, hogy elmenjen otthonról, vagy egy teljes körű gép- vagy lakásfelújítás, bútorok beszerelése vagy szállítása, iPhone-szerviz, telefonszerviz vagy laptopszerviz. A Qjob.hu oldalon bármi megtalálható.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Számítógép-szerelő

Hagyj megjegyzést