Article Image

Mennyibe kerül a fogfehérítés?

Az orvosi fogfehérítés átlagköltsége 80.000 Ft, míg az otthoni fogfehérítő szettekhez már 10.000 Ft körüli összegért is hozzájuthatunk.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Átlagos fogfehérítés árak 2024-ben

Mindenki tökéletesen fehér mosolyra vágyik. De vajon megéri-e a fogfehérítés az árát? Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes a különböző fogfehérítési technikákról, illetve azok átlagos költségeiről.

A fogfehérítés költsége termékenként, eljárásonként meglehetősen változó.
A professzionális, rendelői fogfehérítés a legdrágább lehetőség, az országos átlagára 80.000 Ft. A fogfehérítés árak leggyakrabban 40.000 Ft és 110.000 Ft között mozognak. Előnye viszont, hogy egy tapasztalt szakember végzi, elősegítve ezzel a kívánt eredmények elérését.

Fogfehérítés ár statisztika

 Szeretnél fehérebb fogakat?

Bízz meg egy szakembert! Igényelj fehérítést most!

Fogfehérítés 35.000 Ft-tól!

Tartalomjegyzék

Fogfehérítési költségek

 

Árak

Átlagos ár

55.000 Ft

Minimum ár

5.000 Ft

Maximum ár

120.000 Ft

A költségspektrum másik végén a vény nélkül kapható fogfehérítők (fehérítő ceruzák, csíkok, vagy géles szettek) találhatók. Ezek a termékek átalagosan már 10.000 Ft körül kaphatóak, a különböző márkák termékei 5.000 Ft és 30.000 Ft között elérhetőek.

Az otthoni fogfehérítés jó megoldást kínál azok számára, akik szép mosolyt szeretnének elérni megfizethető áron. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ha ezeket az olcsóbb, alacsony koncentrációjú peroxidos fehérítőket használjuk, az eredmény sokkal kevésbé lesz látványos, mint egy fogorvosi fehérítés esetében.

Ha középutat keresünk a professzionális fehérítő és a vény nélkül kapható termékek között, akkor jó választás lehet az orvos által kiadott, profi otthoni fehérítő, amellyel megoldható az azonnali fogfehérítés házilag.

Ezek a készletek 35.000 Ft és 60.000 Ft között mozognak, és potenciálisan hasonló eredményt hozhatnak, mint amilyet egy rendelői fogfehérítés során érhetünk el.

Fontos tudni, hogy a kezelés eredménye nem állandó, ami azt jelenti, hogy ha meg akarjuk őrizni fogaink fehérségét, akkor a kezeléseket időnként meg kell ismételni.

Mit jelent a fogfehérítés?

Sajnos a fogaink színe leggyakrabban nem hófehér, hanem általában sárgás árnyalatú. Ez azoknak a foltoknak és lerakódásoknak köszönhető, amelyet a mindennapi tevékenységeink, illetve az evés és az ivás okoznak.

A fogfehérítés a fogak eredeti fehérségének helyreállítását, az esztétikai problémákat okozó elszíneződések eltávolítását jelenti. Ez egy kozmetikai eljárás, nem javítja, és nem is befolyásolja a fogak használhatóságát, azonban sok más szempontból előnyös lehet.

Sokan a fehér fogakat az egészséggel és az ápoltsággal azonosítják. A hófehér mosoly éppen ezért formálhatja a rólunk kialakított képet, sőt az önbizalmunkat, mentális egészségünket is befolyásolhatja. Már ez jó indok lehet arra, hogy a fogaink fehérítésére költsünk.

Hófehér mosoly

A hófehér mosoly az önbizalmunkat is javítja.

A fog elszíneződés leggyakoribb okai

A fogaink természetes alapszíne fehér. Vannak azonban olyan ételek vagy tevékenységek, amelyek elszínezhetik őket. Ezek egy részét elkerülhetjük, hogy megőrizzük, illetve hosszabb ideig fenntartsuk fogaink fehérségét.

A fog elszíneződésének leggyakoribb okai a következők:

  • Étkezési szokások: Egyes ételek és italok, mint például a kávé, bor és tea, tanninokat tartalmaznak. Ezek a vegyi anyagok megtelepednek a fogakon, és színes vegyületeket kötnek magukhoz. Ha rendszeresen fogyasztunk kávét, akkor sajnos nagyobb a veszélye a sárgás fogaknak.
  • Dohányzás: A dohányzás sok szempontból káros, többek között az elszíneződött  fogakért is felelős, hiszen a cigarettában található nikotin barna lerakódásokat hagy a fogainkon.
  • Kábítószerek vagy gyógyszeres kezelés: Egyes gyógyszerek bizonyos vegyi anyagai is elszínezhetik a fogakat.
  • Kopás: A fogainkat borító külső fehér réteg a zománc. Ez a kemény anyag megvédi a fogainkat. Azonban, ha zománc elkopik, akkor láthatóbbá válik az alatta található sárga réteg, a detin. 
  • Öregség: Sajnos a kor és a fogak sárgasága között szoros összefüggés van. Emiatt az idősebbek fogai esetén nem lehet ugyan olyan eredményt elérni fogfehérítés során sem, mint a fiatalabbaknál.

Milyen fogfehérítési lehetőségek vannak?

Manapság számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy fogainkat fehérebbé tegyük. Egyrészt, ha felhagyunk az elszíneződést okozó tevékenységekkel, akkor megelőzhetjük a problémát. Azonban, ha már bekövetkezett a baj, akkor megsárgult fogaink fehérítésére többféle módszer közül választhatunk, az otthoni praktikáktól kezdve a különböző, speciálisan otthoni használatra készült fogfehérítő termékeken keresztül, a fogászati fogfehérítésig.

Nem tudod, milyen kezelés lenne számodra a legmegfelelőbb?

Kérd ki szakember véleményét egy ajánlatkéréssel!

INGYENES árajánlatkérés

Rendelői fogfehérítés vs. fogfehérítés otthon/házilag

Mint azt már említettük a fogfehérítésre különböző módszerek léteznek. Az otthoni fogfehérítő készletek és a profi eljárások költsége azonban nagyban eltér.  A fogfehérítés árak áttekintése után az orvosi fogfehérítés ára sokkal drágábbnak tűnik, mint a fogfehérítés házilag. De vajon indokolt-e az árkülönbség?

Megéri a professzionális fogfehérítés az árát? 

A fogfehérítés nem veszélytelen. Egy képzett szakembert megbízni a feladattal, nemcsak gyorsabb és hatékonyabb, hanem biztonságosabb is. 

Fogfehérítési lehetőségek átlagos költségei

Rendelői fogfehérítés

Az orvosi fogfehérítés a leghatékonyabb módja a fogfehérítésnek, éppen ezért a legköltségesebb is. A fogorvosi fehérítés legfőbb előnye azonban, hogy segítségével gyorsan jelentős színváltozást érhetünk el.
Néhány fogorvos lézeres fogfehérítő kezelést is alkalmaz. Míg a lézeres fogfehérítés magasabb költségekkel jár, kevésbé káros a zománcára.

Gyakran pedig már egy fogkőeltávolítási kezelés is sokat javíthat a fogak fehérségén.Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a leggyakoribb kezeléstípusokat és azok átalagos költségeit.

Biztonságos fogfehérítés?

Ha fogfehérítés - akkor csak biztonságosan, szakember által! Találj magán rendelő fogorvos szakembert a Qjob-on és kérj időpontot fogfehérítésre!

Magán rendelőt keresek

Fogfehérítési szolgáltatás típus szerinti árak

Szolgáltatás típusa

Átlagár

Rendelői fogfehérítés

55.000 Ft

Lézeres fogfehérítés fogkő eltávolítással

105.000 Ft

Orvos által kiadott otthoni fogfehérítő szett

45.000 Ft

Ultrahangos fogkő eltávolítás

20.000 Ft

Ultrahangos fogkő eltávolítás polírozással

25.000 Ft

Dentalhigiéniai fogfehérítés (peroxidmentes)

30.500 Ft

Gyökérkezelt fogak belső fehérítése

10.000 Ft/fog

A rendelői fogfehérítés menete

A leggyakrabban alkalmazott procedúra egy viszonylag magas koncentrációjú peroxid-gél gondosan ellenőrzött használatát foglalja magában, amelyet a fogorvos vagy képzett technikus visz fel a fogakra, miután az ínyre egy védőanyagot helyezett fel. 

A rendelői fogfehérítés átlagára Budapest és egyéb magyarországi városok viszonylatában

A rendelői fogfehérítés átlagára Budapest és egyéb magyarországi városok viszonylatában

A kezelés lépései:

  1. Fogak tisztítása, fogkőeltávolítás, polírozás.
  2. Ínyvédő gél felvitele az alsó és felső fogínyre.
  3. Fehérítő anyag felhelyezés az alsó és felső fogsorra.
  4. Fogfehérítő anyag aktiválása speciális UV fogfehérítő lámpával.

A fehérítő anyag lámpázása 10-15 perces intervallumokban történik, és háromszor vagy négyszer kell megismételni a kiindulási szín függvényében. Ha fogak nem túl „foltosak”, akkor egy órán belül fényesen fehér fogakkal sétálhatunk ki a fogorvosi rendelőből. A különösen makacs elszíneződések esetén a szakemberek javasolhatják, hogy térjünk vissza további fehérítő alkalmakra vagy folytassuk a fehérítést egy otthoni használatú készlettel.

A fogfehérítés otthon, azonban a fogorvos felügyeletével, az általa személyre szabott instrukciók alapján történik: az orvos kiválasztja a különböző koncentrációjú fogfehérítő anyagokból a számunkra megfelelőt, illetve meghatározza  az otthoni kezelés időtartamát. 

A fogorvostól hazavihető készletek egy könnyen használható, alacsonyabb koncentrációjú peroxid gélt tartalmaznak, amely egy órán át vagy tovább (néha egész éjszakára) kell a fogakon hagyni. Minél alacsonyabb a peroxid koncentráció, annál tovább maradhat biztonságosan a fogakon. A gélt a fogakra egy - a fogvédőkhöz hasonló - személyre szabott, a fogsorunkra pontosan illeszkedő műanyag sín segítségével tudjuk felvinni. 

Az alábbi táblázatban láthatóak a fogorvostól hazavihető fogfehérítő eszközök átlagos árai

Fogfehérítő eszközök típusai

Átlagköltség

Otthoni fogfehérítés: sín 1 fogívre

20.000 Ft

Otthoni fogfehérítés: sín 2 fogívre

40.000 Ft

2 alkalmas fehérítő anyag

15.000 Ft

4 alkalmas fehérítő anyag

25.000 Ft

8 alkalmas fehérítő anyag

40.000 Ft

Otthoni fogfehérítő teljes szett

65.000 Ft

A kezelés előnyei

A fogorvosi fehérítés egyik legfőbb előnye, hogy a szakember kezei között biztonságban van fogaink épsége. A fogorvos pontosan tudja, hogyan lehet hatékonyan fehéríteni a fogakat anélkül, hogy károsítanánk a zománcot vagy az ínyt, és orvosi minőségű anyagokat és eszközöket fog használni a fogak fehérségének helyreállításához. Ha a fogak fehérítésének gyors, hatékony és mindemellett biztonságos módját keressük, akkor az eljárás költsége mindenképpen megéri.

Otthoni professzionális fogfehérítő készletek

A fogfehérítés otthon egyszerűen megoldható a különböző készletek segítségével. Ezek az otthoni fogfehérítő készletek általában a legolcsóbb és legkényelmesebb módszerek a fogfehérítésre. De számolnunk kell azzal, hogy ezek nem mindig hatékonyak és biztonságosak.

Fogfehérítés géllel

A fogfehérítés otthon olcsón megoldható a fogfehértő szettek segítségével.
Általában a vény nélkül kapható fogfehérítők csíkok formájában vagy gélként kaphatóak, amihez egy univerzális, mindenki számára megfelelő sín is tartozik.

Ezek a szetteknek gyakran tartozéka egy fogfehérítő készülék, azaz egy ledlámpás eszköz is. Azonban azt fontos tudni, hogy a szettekben található fehérítőszer nem annyira koncentrált, mint amit egy fogorvos használ. 

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a különböző árkategóriájú fogfehérítő szettek átlagárait 

 

Átlagos ár

Olcsóbb árkategóriájú fogfehérítő szettek

4.800 Ft - 10.500 Ft

Közepes árkategóriájú fogfehérítő szettek

9.600 Ft - 15.500 Ft

Drágább árkategóriájú fogfehérítő szettek

23.500 Ft - 31.200 Ft

Utántöltők

3.100 Ft-tól 14.500 Ft

A fenti táblázatból láthatjuk, hogy a szettek átlagára milyen összegek között mozog. Illetve ezekhez általában vásárolható utántöltő is, amely csak a fehérítő gélt tartalmazza, így nem kell újra megvásárolnunk a sínt, a led lámpás fogfehérítés esetén az eszközt. Az utántöltők átlagára szintén látható a táblázatban.

Hány árnyalattal lesz fehérebb a fogam? 

A fehérítéssel elérhető eredmény szubjektív, illetve személyenként jelentősen eltérhet. Sokan azonnal örülnek az eredménynek, míg mások csalódhatnak. Mielőtt bármilyen fehérítő kezelésbe kezdenénk, kérdezzük meg fogorvosunkat, hogy reális képet kapjunk a várható eredményről, és hogy mennyi időbe telik ennek az eredménynek az elérése. 

Mitől függ, hogy hány árnyalattal lesz fehérebb a fogam?

A fogfehérítés eredményét befolyásolja a fogak állapota, az életmód, illetve a fehérítés időtartama is. A cigaretta, kávé, tea okozta elszíneződés esetében lehet a leglátványosabb eredményt elérni a rendelői fogfehérítéssel, de az örökletesen sárgásabb színű fogak is jóval fehérebbek lesznek a kezelés hatására.

A fogorvosi rendelőben a fog kezelés előtti és utáni színét általában speciális fogszínskálával mérik. Ezek olyan eszközök, amelyen különböző fogszínek széles skálája található. A fogorvosok például a korona árnyalatának megválasztásakor is ezt használják. 

A fogszínskála

A fogszínskála nagy segítséget nyújt annak megállapításában, hogy hány árnyalatot fehéredett a fogunk a kezelés hatására. A rendelői fogfehérítés után a páciensek a 16 árnyalatból álló fogfehérítési skálán általában 5-8 fokozattal fehérebb fogakat tapasztalnak.

Fájdalmas-e a fogfehérítés?

Sokakat tart vissza a fogfehérítéstől, hogy attól tartanak, hogy a fehérítési procedúra fájdalmas eljárás. 
Fontos tudni, hogy a kezelés nem fájdalmas. Ha jelezzük fogorvosunknak, hogy fogaink alap körülmények között is érzékenyek, vagy alacsony a fájdalomküszöbünk, akkor érzéstelenítésben is el lehet végezni a fehérítést, de erre általában nincs szükség.

Ráadásul a fogfehérítés rendelőben végezve magas minőségű fogfehérítőkkel történik, amik olyan anyagokat tartalmaznak, amik már önmagukban csökkentik az esetleges érzékenységet.

Fontos tudnivaló a fogfehérítés után

Közvetlenül a fogfehérítő kezelés után teljesen természetes egy kis érzékenység. Ez amiatt van, hogy a kezelés során vizet vonunk el a fogaktól, ami miatt a fogidegek fájdalmat jelezhetnek. Ez a fajta érzékenység legtöbb esetben a procedúra után 1 órával már meg is szűnik, de érdemes számolnunk vele, hogy ne ijedjünk meg, ha ilyet tapasztalunk.

A fogfehérítés kockázatai

Mint minden orvosi eljárás, a fogfehérítés is néhány kockázattal jár. Sőt ez hatványozottan igaz, ha otthoni módszerekhez folyamodunk. Ha nem vagyunk elég óvatosak, a fogfehérítés nem csak pénzbe, hanem az egészségünkbe, a fogaink épségének elvesztésébe is kerülhet.

Bizonytalan vagy a fogfehérítés kockázatai kapcsán?

Akkor konzultálj egy szakemberrel!

Fogfehérítési konzultáció

Milyen kockázatai vannak a fehérítésnek?

  • Fogérzékenység: A fehérítő sajnos egy könyörtelen anyag. Éppen ezért a fehérítési procedúra után fokozott érzékenységet fedezhetünk fel fogainkon meleg vagy hideg hőmérséklet, nyomás vagy érintés hatására. Szerencsére ez az érzékenység maximum néhány napig tart és a fogorvosunk különböző termékeket vagy gyógyszereket ajánlhat a fájdalom enyhítésére.
  • Irritáció: A peroxid irritálhatja az ínyt. Ezért  a fogorvosok egy védőanyagot tesznek az ínyére a kezelés során, amikor az erősen koncentrált peroxiddal dolgoznak. A vény nélkül kapható, otthoni használatú készletek azonban nem nyújtanak védelmet az íny számára.
  • Fogpótlások, műfogak: A fogfehérítő anyagok implantátumokra, fogpótlásokra (pl. tömés, korona) sajnos nincsenek hatással, csupán kizárólag az élő fogakra. Emiatt a töméssel vagy pótlással rendelkező fogaink fehérítés után kevésbé lesznek fehérek a környező fogainknál. A fogfehérítés ebben az esetben sem lehetetlen, de a koronák, hidak fehérítéséhez mindenképpen fogtechnikus közreműködése szükséges. 

Az eredmény fenntartása

A frissen fehérített fogak élettartamának meghosszabbítása érdekében a fogorvosok általában a következőket javasolják a fogfehérítés után:

  • A fogfehérítés után alkohol, sötét színű ételek és italok fogyasztása kerülendő, mert ezek újra megfoghatják a kezelt fogakat.
  • Ha lehetőségünk van rá, a sötét színű italokat szívósszállal igyuk, ezzel elkerülve, hogy érintkezzen a fogainkkal.
  • Alapos szájhigiéné: fogmosás és fogselyem étkezések után, illetve lefekvés előtt.

Hogyan sporólhatunk a fogfehérítésen?

A fogfehérítés egy esztétikai eljárás. Ez azt jelenti, hogy sajnos nem tartozik az ingyenesen igénybe vehető, tb-támogatott kezelések körébe. 

Azonban tehetünk néhány lépést, amivel pénzt takaríthatunk meg. Például, ahogy már fentebb említettük, a prevenció nem elhanyagolható lépés. A fogat elszínező anyagok fogyasztásának kerülésével megelőzhetjük, hogy fehérítésre legyen szükség.

A másik tippünk, hogy érdemes évente kontrollvizsgálatra járni a fogorvosunkhoz, ugyanis a jól kialakított szájhigiéniai szokások is nagyban hozzájárulhatnak a fogak fehéren tartásához. Emellett javasolta a fogkövek folyamatos karbantartása is. Távolíttassuk el évente a lerakodott fogkövet, hiszen már sokszor ez a lépés is jóval fehérebbé teszi a fogakat.

Ráadásul a fogkő eltávolítás támogatott szolgáltatás, tehát ingyenesen igénybe vehető.
Fogfehérítés után pedig érdemes bizonyos időközönként fenntartó kezeléseket végezni, hogy minél hosszabban, minél kisebb ráfordítással tarthassuk meg fogaink fehérségét.
 Szép, fehér mosoly

Egy kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk fogaink fehéren tartásán.

Figyelmeztetések

A fentebb említett kockázati tényezők mellett érdemes még néhány tényt figyelembe vennünk, mielőtt fogfehérítésbe kezdenénk:

  • Semmilyen fehérítés nem eredményezhet „természetellenesen” fehér fogakat.
  • Ha egységes színű fogakat szeretnénk, akkor a fehérítés valószínűleg a fogszínű pótlásokat (pl. tömés, korona, stb.) is ki kell cserélni.
  • Az eredmények csak a fehérítési procedúra után körülbelül 2 hétig láthatók teljes mértékben, azaz ekkor érik el a „végleges” színüket a fogak. Ez fontos szempont lehet, ha fogpótlással rendelkezünk. Ugyanis, ha szeretnénk, hogy ezek színe valóban megegyezzen az újonnan fehérített fogak színével, akkor ezt a kéthetes időtartamot érdemes kivárni.
  • A terhes vagy szoptató nők számára  nem javasolt a fogfehérítés, ugyanis a lenyelt fehérítőszer magzatra vagy csecsemőre gyakorolt lehetséges hatása még nem ismert.

Miért érdemes a Qjob szakembereit felkeresni?

A Qjob egy  szakemberkereső portál, ahol hiteles szakembereket találhatunk, akik egy hitelesítési folyamat során ellenőrzésre kerülnek. Az adatlapjukban megtalálhatjuk a készségeiket, képességeiket, speciális tudásukat és végzettségeiket is. Az eddigi munkáikról ajánlásokat olvashatunk elsőkézből, olyanoktól, akik már igénybe vették szolgáltatásaikat, így minden fontos információt beszerezhetünk róluk, amik segítenek a döntésben. Ráadásul egyedi igényeinknek megfelelően kérhetünk ajánlatot tőlük.

Gyakran Ismételt Kérdések

A fogfehérítés eredménye azonnal látható?

A fogszín a kezelés befejezése utáni 2 héttel stabilizálódik, ekkor lesz látható a végleges árnyalat. Ráadásul ebben az időszakban könnyen befoghatják különböző színezőanyagok, ezért javasolt kerülni például a kávé, tea, vörösbor fogyasztását.

A fogfehérítés során a fogzománc legkülső rétegét rávolítják el?

Ez egy nagyon gyakori tévhit, ami sokakat visszatart a fehérítéstől, de abszolút téves feltételezés. Komoly kutatások támasztják alá, hogy a szakszerűen elvégzett fogfehérítés egyáltalán nem károsítja sem a zománcot, sem a dentint, teljesen biztonságos a fogak épsége szempontjából. A fogfehérítő anyagok PH értéke semleges vagy közel semleges, azaz nem a zománc felszínének maratásával érik el az eredményt, hanem oxidáció révén. A fogak szövetszerkezetében nem idéznek elő semmilyen változást. 

Fogfehérítés után mennyi ideig maradnak szép fehérek a fogak?

A pontos időtartamot nagyon nehéz meghatározni, de jó esetben a fehérítés hatása évekig (akár 2-3 évig is) kitart. Persze ez egyénenként eltérő lehet, és nagyban befolyásolja az adott személy étrendje és szokásai. Minél több színezéket tartalmazó italt, illetve ételt fogyaszt valaki, annál kevesebb ideig marad meg a fogak fehérsége. A dohányzás pedig szintén gyorsíthatja a fogak „visszasárgulásának” folyamatát.  
Időközönként érdemes fenntartó kezeléseket beiktatni, amivel kisebb energiabefektetéssel lehet, hosszabbtávon fenntartani az eredményt.

Kinek ajánlott, és kinek nem a fogfehérítő kezelés?

A fogfehérítő kezelés 18 éven aluliak számára, ínybetegségben szenvedőknek, allergiásoknak, illetve terhes kismamáknak nem ajánlott. Ellenjavallt a kezelés szuvas fog, és nem megfelelően záródó tömés vagy korona esetén is. Ezen kivételeken kívül a fogfehérítés mindenkinek ajánlott, aki elégedetlen a fogai színével, és szép fehér mosolyt szeretne.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!  Szakemberként regisztrálok!

Nina, cikk szerzője
Fogfehérítés szakértője
11 év tapasztalattal rendelkező magán fogorvos vagyok! Szegeden végeztem a fogorvosi tanulmányaimat. Amiket vállalok: fogkőtisztítás, Fogtömések, fogfehérítés, sófehérítés, airflow, ápolási tanácsadás.

Hagyj megjegyzést