Article Image

Hogyan legyél egyéni vállalkozó és keress pénzt hivatalosan is a Qjob.hu-n?!

Sosem volt még olyan egyszerű vállalkozóvá válni Magyarországon, mint ma. A kisadózó vállalkozók tételes adója, azaz a KATA, lehetővé teszi, hogy akár fő

Sosem volt még olyan egyszerű vállalkozóvá válni Magyarországon, mint ma. A kisadózó vállalkozók tételes adója, azaz a KATA, lehetővé teszi, hogy akár fő, akár mellékállásban vállalkozó lehess. Miért ne egészítenéd ki jövedelmed a Qjob.hu-val, vagy válnál teljesen függetlenné, rugalmas időbeosztással? Ez nem álom többé, legyél diák, GYES-en vagy GYED-en lévő szülő, vagy szárnyait bontogató pályakezdő! 

Sok kérdést kapunk arról, vajon a Qjob.hu-n szerzett jövedelem legális-e. Mivel mi nem kezelünk pénzt, és a megbízási díjat te és a megrendelő az oldaltól függetlenül intézhetitek, ezért erre a kérdésre csak ti tudhatjátok a választ.  

Ha szeretnél munkát végezni az oldalon keresztül, és szeretnél ezt minden jogszabálynak megfelelően tenni, két lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik, hogy kiváltod az úgynevezett 7-es adószámot. Ez még nem jelent önálló vállalkozás indítását, ebben az esetben magánszemélyként adózol a főállásod mellett megszerzett jövedelem után. Ezt a lehetőséget kifejezetten csak alkalmi munkák elvállalására ajánljuk, hiszen magasa az adótartalma a második lehetőséghez képest. 


Ha egy problémára keresel megoldást, akkor tegyél közzé egy feladatot és válaszd ki a legjobb szakembert a beérkezett ajánlatokból!
Rendelj szolgáltatást a Qjob.hu szakembereitől

Hozz létre egy feladatot


Ebben a cikkben erről a második lehetőségről lesz szó: ha ténylegesen vállalkozást indítasz, hogyan lehetsz egyéni vállalkozó, és hogyan dolgozhatsz, megfelelve, minden adózási szabálynak, illetve, hogyan kérhetsz segítséget ehhez a Qjob.hu-n. 

Kinek jó az egyéni vállalkozás? 

Az egyéni vállalkozás a legegyszerűbben, legolcsóbban kiváltható vállalkozási forma így kezdő vállalkozók számára ideális megoldást nyújthat. A KATÁ-s adózási forma optimális lehet kezdő vállalkozóknak, különösen a Qjob szakembereinek. Nem csak azért, mert olyan fix tervezhető és kiszámítható költségekkel jár, melyeket a legrosszabb hónapban sem nehéz kitermelni, de létrehozása sem igényel extra kiadásokat, vagy pénzügyi szakértelmet.  

Cikkünkből tudj meg mindent a KATÁS adózási formáról, és hozd létre ingyen te is a vállalkozásod, hogy már holnap szakember lehess a Qjob.hu-n! 

Az egyéni vállalkozás alapfeltételei

Székhely 

Minden vállalkozásnak szükséges székhelyet létrehozni, a legegyszerűbb, ha ez a saját lakcímed, de előfordulhat az is, hogy ez nem megy ilyen egyszerűen. 

Amennyiben nem te vagy az ingatlan tulajdonosa, vagy ha a tulajdonosa vagy, de van más haszonélvező is, akkor be kell adnod egy a székhelyhasználat jogcímét igazoló okiratot, amelyben a tulajdonos és a haszonélvező is hozzájárulását adja, hogy az egyéni vállalkozás székhelye arra a címre legyen bejegyezve.  

Tevékenység

Az egyéni vállalkozás indításakor meg kell adnod egy főtevékenységet, amivel szeretnél foglalkozni. Természetesen több tevékenységet is megadhatsz, ezek lesznek a melléktevékenységek. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a tevékenység, amit választottál, valamilyen engedélyhez kötött vagy sem. Ha nem találod neten, ebben bármelyik okmányiroda segíteni tud.

Alanyi adómentesség 

Az egyéni vállalkozás létrehozása során dönthetsz arról, hogy alanyi adómentességet választasz, vagy sem. Ez akkor éri meg, ha például szolgáltatásokat nyújtasz a Qjob.hu-on keresztül és nincsenek számottevő kiadásaid, amelyeket elszámolnál.  
 
Kezdő vállalkozók számára kifejezetten előnyös lehet, hiszen nem merül fel ÁFA bevallási kötelesség, évi 12 millió forintos árbevételig, és ha értesz kicsit a pénzügyekhez, még könyvelőre sem lesz szükséged. Ha mégis könyvelőre van szükséged, havi 3000 ft-ért már találsz szakembert erre a feladatra.

Ezt nagyon egyszerűen tudod megtenni, hiszen nincsen más teendőd, mint létrehozni egy feladatot a Qjob.hu-n.  

Elsőként kattints a Feladat létrehozása menüpontra, majd válaszd ki az Üzleti szolgáltatások fő kategóriát, ebben a könyvelő alkategóriát. Ezt követően ír le, mihez kérsz segítséget. Ha személyesen is szeretnél találkozni a szakemberrel, add meg azt a települést, ahol élsz, ha elég telefonon, e-mailen is a tanácsadás, akkor válaszd a „Nem fontos” pontot a szolgáltatás helyszínénél, az űrlapon. Add meg a számodra elfogadható díjat ezért a feladatért, ennek mértéke jellemzően 3-5 ezer forint, ha tanácsadásról van szó. Ezt követően tedd közzé a feladatot. Várhatóan még aznap több ajánlatot is kaphatsz a szakemberektől, aki segítenek létrehozni az egyéni vállalkozásodat. 

Minden, amit tudni szeretnél a KATÁ-ról!

A kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz ismertebb nevén a KATA, egy adózási forma, mely a legtöbb kezdő vállalkozónak nagyon kedvező. 12 millió forintos éves árbevételig, mindössze havi 50 ezer forintot kell fizetned, ha főállású vállalkozó vagy.

Legalább heti 36 órás munkaviszony mellett, vagy nappali tagozatos hallgatóként, csak havi 25 ezer forintnyi járulékot kell fizetned. GYED vagy GYES esetén havi 50 000 Ft fizetendő, és természetesen mindkét támogatás továbbra is igénybe vehető a gyermekek után. Ezen felül, évente kétszer, iparűzési adó kötelezettséged lesz, amit, ha a tételes fizetést választod, 25 ezer forintos részletekben márciusban és szeptemberben kell fizetned a helyi önkormányzatnak.  

A KATÁ-s adózási formának ugyanakkor hátrányai is vannak.

Az alacsony járulékoknak köszönhetően, a vállalkozók rendkívül alacsony nyugdíjra számíthatnak, így érdemes fontolóra venni, hogy az emelt, 75 ezer forintos összeget válaszd, ha valamivel magasabb nyugdíjat szeretnél majd. Ha ezt az adózási formát választod, nem lesz szükséged vállalkozói bankszámlára, és a vállalkozói igazolvány kiváltása sem kötelező.

Az egyéni vállalkozás létrehozásának lépései:

1. Egyéni vállalkozás nyilvántartásba vétele:

  • Kormányablak: Ha nincs ügyfélkapud, akkor mindenképp keress fel egy kormányablakot, és regisztrálj be, hiszen később úgy sem tudsz e nélkül ügyeket intézni.  
  • Online: Amennyiben van ügyfélkapud, a webes ügysegéden keresztül indíthatod el az egyéni vállalkozásod. 

2. Legfontosabb kitöltendő adatok az ügysegédben:

  • Székhely 
  • Tevékenységi körök 
  • Áfamentesség ! 
  • KATA bejelentés 
  • Munkavégzés jellege 

3. Kamarai tagság

Minden vállalkozás részére kötelező a kamarai tagság. Így, ha létrehoztad a vállalkozásod, regisztrálj az illetékes területi Kereskedelmi és Iparkamara alá. A tagság éves díja 5000 forint. A területileg illetékes szervezetet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara weboldalán találhatod meg. 

Ha biztosra szeretnél menni, hogy mindent jól csináltál, kérd egy könyvelő vagy jogász segítségét, melyet könnyedén megtehetsz a Qjob.hu-n keresztül! Csak hozz létre egy feladatot, és vágj bele!

Támogatások kezdő vállalkozónak

Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása - Ginop 5.2.7

Ha komolyan belevágnál a vállalkozói létbe, neked találták ki ezt a vissza nem térítendő támogatást!  

Közel 4 és fél millió forint nyerhető el vállalkozásonként. Az összeget felhasználhatod az induló költségekre, mint például weboldal készítés, marketing tervezés, eszközbeszerzés, és az első évben még bérköltségekre is. A pénzbeli támogatás mellett teljeskörű 2 hetes vállalkozói képzésben is részesülsz a cégalapítás előtt. A pályázatra azok jelentkezhetnek, akik a szerződéskötéskor regisztrált álláskeresők, nincs többségi tulajdonuk más cégben és nincs nappali tagozatos hallgatói jogviszonyuk sem. 

Fontos, ha élni szeretnél a pályázati lehetőséggel a vállalkozásod a kérelem benyújtása előtt, maximum 3 hónappal állapíthatod meg! A pályázat leírását a Ginop hivatalos oldalán találhatod meg. 

Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása 6 havi munkabérrel megegyező összeggel

A támogatás legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő mértékben nyújtható, vissza nem térítendő formában. 

Az illetékes munkaügyi központban tudsz érdeklődni az aktuális feltételekről, megyénként eltérő lehet hány hónap regisztrált álláskeresői státusz igazolását kérik. Itt is fontos, hogy ne alapítsd meg a vállalkozásod, csak ha jóváhagyták a szükséges nyomtatványokat és a jelentkezésed, különben nem tudod érvényesíteni a támogatást! 

Nem könnyű feladat egy pályázati anyagot összerakni és megírni! Ha stressz és görcsölés helyett egy szakemberre bíznád a feladatot, tedd közzé a Qjob.hu-n, és válaszd ki a neked legszimpatikusabb szakembert!


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

 

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést