Article Image

Hogyan alakulnak a könyvelés árak 2024-ben?

A könyvelés árak átlagosan 25.000 Ft/hó körüliek. Az éves adóbevallást 12.000–20.000 Ft-ért, az egyéni vállalkozás elindítását 12.000–18.000 Ft-ért vállalják a könyvelők.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyibe kerül egy könyvelő 2024

A könyvelés árak országos szinten változóak lehetnek. Találhatunk már 4-5.000 Ft-os alkalmi tételeket, de 120.000 Ft-os éves díjakat is. A könyvelő költségét nagyban befolyásolja, hogy milyen tevékenységben van szükségünk a segítségére. Egyes könyvelési folyamatokat óránként, másokat tevékenységenként számláznak ki.

Ha csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit jelent az elektronikus számla, valamint, hogyan tudjuk úgy kiállítani, hogy az megfeleljen az aktuális törvényi előírásoknak, akkor várhatóan 1 órás tanácsadási díjjal kell számolnunk. Ennek költsége 10-15.000 Ft között mozog.

Könyvelés árak, könyvelő ár statisztika - Qjob.hu

Könyvelőre van szükséged?

Találj a Qjob-on most! Egy kattintás és már szűrheted is az ajánlatokat.

Árajánlatot kérek

Tartalomjegyzék

Egy könyvelő átlagos havi költségei

A következő táblázatban összefoglaltuk, melyek az átlagos könyvelői költségek ma Magyarországon. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ezen költségek régiónként, megyénként, de még településenként is változnak és befolyásolhatja a szakember képzettsége és tapasztalata egyaránt.

Könyvelői költségek

Minimum ár

10.000 Ft/hó

Maximum ár

50.000 Ft/hó

Átlag ár

30.000 Ft/hó

Átlagos ár

20.000 Ft/hó

Könyvelés árak, könyvelő munka - számolás, adóbevallás stb.,

Minden vállalkozásnak kell egy könyvelő

A könyvelési árak alakulása a különböző adózási formák esetében

A különböző vállalkozási és adózási formák más-más könyvelési folyamatot igényelnek, ennek megfelelően más költségeket is vonnak maguk után. Egy Kft könyvelése például költségesebb lehet, mint egy egyéni vállalkozó adózása.

KATA adózás

A KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója egy olyan adózási forma, amit egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező Bt., kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság és ügyvédi iroda választhat. 

A KATA könyvelés árak már 10.000 Ft-os havi költségtől elérhetők, amennyiben áfamentes ügyfélről van szó. Áfás ügyfél esetén valamivel drágább lehet a díj, ilyen esetben 12-15.000 Ft-os havidíjjal érdemes számolnunk. Az éves KATA bevallás elkészítése átlagosan 15-20.000 Ft a KATA adózás esetében.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a KATA adót hova kell utalni. Ezzel kapcsolatban a NAV oldalán találhatunk hiteles információt, mely szerint a NAV Kisadózó vállalkozások adójának bevételi számlájára kell, amihez a következő számlaszám tartozik: 10032000-01076349.

KIVA adózás

A KIVA, aza a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem, amely 3, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki. Ezek a következők: szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás és a társasági adó. Ezt egyéni vállalkozón kívül választhatja: egyéni cég, kkt, bt., kft, zrt, szövetkezes és lakásszövetkezet, erdőbirtokossági társulat, végrehajtó iroda, ügyvédi iroda vagy külföldi vállalkozó is.

KIVA adózásra Bt-knek és Kft-knek egyaránt van lehetőségük. A mérlegképes könyvelő megbízása átlagosan havi 25-30.000 Ft-tól kezdődik. Ezt a költséget befolyásolhatja, hogy hány db könyvelendő bizonylatról van szó. Ezért a díjért általában 25-40 könyvelendő bizonylat fér bele a könyvelés elvégzésébe. További bizonylatok esetében további költségekre számíthatunk.

EKHO adózás

Az EKHO adózást, azaz az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást azok választhatják, akik olyan tevékenységből származó bevételt szereznek, ami főként a művészet, média és sport területén mozog. Ilyen lehet a műfordító, a hangmérnök, a kulturális producer vagy a táncművész. A teljes lista elérhető a NAV honlapján. 

Az EKHO adózás esetében valahol a KATA és a KIVA közé esnek általában a költségek. Így nagyjából 18-25.000 Ft-os havi könyvelési díjakkal kalkulálhatunk. 

Egyéni vállalkozók adózása

Az egyéni vállalkozó adózása többféleképpen is megtörténhet. Alapvetően a vállalkozói jövedelme szerint adózik, viszont választhatja a KATA-s vállalkozó is, vagy fizethet átalányadót is. Ennek megfelelően a havi költségei 10.000 Ft-tól kezdődően egészen 18-25.000 Ft-os költséget is elérhetik. A lenti táblázatban összegyűjtöttünk néhány olyan tevékenységet, ami a könyvelő feladata lehet egy egyéni vállalkozás adózása kapcsán. 

Bizonytalan vagy abban, melyik adózási formát válassz?

Kérj egy könyvelő véleménynét a Qjob-on! Ingyenesen!

Ingyenes véleménykérés

Könyvelési árak

Tevékenység

Várható költségek

Egyéni vállalkozás beindítása

12-18.000 Ft

Egyéni vállalkozók lekérdezése

5-8.000 Ft

Egyéni vállalkozó támogatása (havi könyvelés)

10-25.000 Ft/hó

Egyéni vállalkozás szüneteltelése

5-10.000 Ft

Egyéni vállalkozás újraindítása

5-10.000 Ft

Alvó egyéni vállalkozás könyvelése

7-12.000 Ft/hó

Éves adóbevallás elkészítése

12-20.000 Ft

Könyvelőnek számos specializálódása lehet

Ha felmerült bennünk, hogy mit jelent a fordított adózás, egy tanácsadás során bármelyik könyvelő ki tud segíteni a témában!

A különböző könyvelői szolgáltatás költségei

Aki könyvelőt keres, az láthatja, hogy a különböző szolgáltatások más-más költségekkel járnak. Az árakat befolyásolják maguk a tevékenységek, de a számviteli szakember tudása, tapasztalata egyaránt. A könyvelői tevékenységek közé tartozik a számlasoros könyvelés, mérleg könyvelése, kettős könyvelés, de az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vétele is. A következő diagramban összegyűjtöttünk néhány tevékenységet, amit a könyvelők vállalnak.

Fordított ÁFA könyvelése 

Ha röviden szeretnénk összefoglalni, mit is jelent a fordított adózás, azt mondanánk, hogy ebben az esetben az adót a termék beszerzője vagy a szolgáltatást igénybe vevő személy fizeti meg az állam részére. Azaz, az ÁFA felszámítása nélkül kerül kiállításra a számla. Azt, hogy mikor lehet pontosan fordított adózást igénybe venni, az ÁFA törévny 142. §-a írja le. Fordított adózás esetében számíthatunk némi felárra az alapvető könyvelési díjak esetében. Éppen ezért, azon cégek esetében, ahol fordított adózás történik, az átlagköltségek 30-35.000 Ft-os havi költség körül mozognak. Fontos megemlítenünk, hogy önmagában adózási formaként a fordítótt adózás nem választható!

Könyvelés árak

Valamilyen könyvelői szolgáltatásra van szükséged?

Írd meg mivel kapcsolatban kell a könyvelő segítsége és perceken belül szűrj ajánlatokat!

Ajánlatkérés

Könyvelő díjak egy hónapban

Sok könyvelő áll folyamatos megbízásban cégekkel, egyéni vállalkozókkal, így az ő költségeik magukba foglalhatják a heti, havi vagy akár a negyedéves feladatokat és tevékenységeket is. Míg egyesek egy általános havidíj ellenében végzik el a felmerülő feladatokat, addig mások tevékenységenként számláznak a feladat típusától függően.

Ilyen üzleti csomag lehet a következő példa:

KATA csomag – 10-15.000 Ft/hó

  • alanyi adómentes vállalkozás esetén 10.000 Ft-tól
  • legfeljebb 30 bizonylat könyvelése
  • hatóságok felé történő bejelentkezés
  • nyilvántartások pontos, precíz vezetése
  • bevallások elkészítése

Induló csomagok – 15-25.000 Ft/hó

  • Egyéni alanyi adómentes vállalkozóknak havi 15.000 Ft-tól
  • Egyéni ÁFA körbe bejelentkezett vállalkozások számára havi 20.000 Ft-tól
  • legfeljebb 30 bizonylat könyvelése
  • hatóságok felé történő bejelentkezés
  • nyilvántartások pontos, precíz vezetése
  • bevallások elkészítése
  • tulajdonos havi bérszámfejtése

Gazdasági társasági csomag – 20.000 Ft/hó költségtől

  • legfeljebb 30 bizonylat könyvelése
  • 1 db bankszámla vezetése
  • általános könyvelési szolgáltatások
  • bevallások elkészítés

Milyen tényezők befolyásolhatják a könyvelői díjakat?

A következő pontok bármelyike akár külön-külön, akár egyben is komoly befolyásoló tényező lehet:

  • földrajzi elhelyezkedés: a nagyobb városokban költségesebb lehet a könyvelő megbízása, mint egy kistelepülésen
  • adózási forma: a legtöbb könyvelő különbséget tesz a különböző adózási formák között, hiszen más-más eljárásmódot, hozzáértést, időbeni ráfordítást igényelhet
  • szervezettség mértéke: ha jól szervezett, kategorizált és átlátható az anyag, amivel a könyvelőnek dolgoznia kell, kisebb összegre számíthatunk
  • megbízás hossza: az egyszeri megbízások arányosan nézve drágábbak lehetnek, min a hosszú távú együttműködések

Könyvelő, könyvelés

A kiállított és fogadott számlák pontos nyilvántartásával is rengeteg időt, ezáltal pénzt spórolhatunk!

Az adóbevallás könyvelői díja

Szinte minden könyvelő vállalja az éves adóbevallás elkészítését nem csak üzleti partnereknek, de magánszemélyeknek egyaránt. Egy könyvelő Budapesten a következő könyvelési tételdíjakon készítheti el az éves adóbevallást a különböző ügyfeleinek:

Adóbevallás költsége

Egyéni vállalkozóknak

12-18.000 Ft

Éves zárás Kft-k, Bt-k részére

25-30.000 Ft

Személyi jövedelemadó bevallása céges megbízás esetén

5.000 Ft

Magánszemélyek estében

10-15.000 Ft

Éves bevallások (zárások) elkészítése

Az éves adóbevallások elkészítését a szakemberek általában 1 havi könyvelési díj ellenében vállalják. Ilyen esetben a fentebb is látható összegek a mérvadóak. Ha azonban év közben nem kerültek megfelelően vezetésre a számlák vagy sokkal több időt vesz igénybe azoknak a rendbetétele, további költségekre is számíthatunk.

Éppen ezért érdemes az éves adóbevalláshoz a bejövő és kiállított számlákat, nyugtákat egyaránt időrendi sorrendbe kigyűjteni, esetleges szerződést, teljesítésigazolást csatolni mellé. Ezzel hatalmas segítségére lehetünk a könyvelőnek és nem utolsó sorban pénzt is takaríthatunk meg.

Kinek szükséges éves adóbevallást csinálnia?

Minden év májusában van az szja-bevallás leadási határideje.  Ezt mindenkinek el kell készítenie vagy el kell fogadnia a NAV által készített bevallást, amennyiben az előző évben bármilyen kereső tevékenységet folytatott (nyugdíjas és diák munkavállalónak is, ahogy a megbízási szerződéssel, idénymunkában foglalkoztatott vagy ingatlan bérbeadással bevételt szerző személyeknek is).

Amennyiben vállalkozókról van szó, a következő határidőket érdemes észben tartani:

  • havi ÁFA bevallása: tárgyhót követő 20. nap
  • negyedéves ÁFA bevallás: negyedévet követő 20. nap
  • éves ÁFA bevallás: tárgyévet követő február 25.
  • TAO, azaz társasági adó bevallása, megfizetése: tárgyévet követő május 31. nap
  • cégautó bevallása: negyedévet követő hónap 20. nap
  • KATA, azaz kisadózó vállalkozások tételes adója: tárgyhót követő hónap 12. nap
  • KIVA, azaz kisvállalati adó: negyedéves adófizetés április, július, október és január 20. napjáig; éves elszámoló bevallás benyújtása: május 31. nap
  • iparűzési adó: tárgyévet követő május 31. nap (előlegfizetés március és szeptember 15. napig)

Mennyit kérnek a könyvelők óránként?

Egyes könyvelők nem a megadott tevékenység, hanem a munkával töltött óra után számláznak. Ez sem minden szolgáltatás esetében van így. Tipikusan ilyen a tanácsadás. Tanácsadás során lehet szó akár vállalkozás indításával kapcsolatos követelményekről, de számviteli szoftver telepítéséről vagy használatáról egyaránt. Az óradíjak régiónként, de akár településenként is változhatnak.

Átlagosan azonban elmondható, hogy a költségek 10-15.000 Ft/óra között mozognak egy-egy tanácsadás esetében. A különböző településeken élő könyvelők más-más díjakon dolgozhatnak. Mindig kérjünk aktuális ajánlatot!

Hogyan bízhatok meg egy könyvelőt?

A következő lépések figyelembevételével olyan szakembert találhatunk, aki nem csak megbízható, alapos, de akinél a könyvelés árak sem szállnak el.

1. Kérjünk ingyenes konzultációt

Számos szakember nyújt ingyenes konzultációt a feladatok felméréséhez, vagy, hogy elmagyarázzák, hogyan is fog kinézni a közös munka, megbecsüljék a várható költségeket. Ezen konzultáció során lehetőségünk van találkozni a könyvelővel, így láthatjuk, hogy mennyire szimpatikus nekünk, meg van-e köztünk az a kémia, ami révén hatékonyan tudunk majd együtt dolgozni.

2. Határozzuk meg a költségkeretünket

Nézzük meg, mennyi az a keret, amit havi szinten könyvelőre tudunk fordítani. Így előre össze tudjuk vetni, hogy mely szakemberek azok, akiket meg tudunk fizetni, ezzel pedig időt és energiát takaríthatunk meg.

3. Fogalmazzuk meg az igényeinket

Egyéni vállalkozók vagyunk, kisvállalkozást vezetünk vagy csak magánszemélyként lenne szükségünk az adóbevallásunk elkészítésére? Fontos tisztázni, hogy milyen jellegű szolgáltatásra van szükségünk, ugyanis annak megfelelően tudjuk kiválasztani a számunkra tökéletes könyvelőt. Így elkerülhetők a felesleges megbeszélések, találkozók és már az első alkalommal is azzal a szakemberrel találkozhatunk, aki a segítségünkre lesz a feladatok elvégzése során.

4. Beszéljük át a rejtett díjakat is

Minden esetben tisztázzuk a szakemberrel, hogy milyen összegért milyen (mértékű) szolgáltatást tud nyújtani. Vannak-e olyan feladatok, amiknek az elvégzése plusz költséget jelent? Esetleg egyes, a feladathoz tartozó tevékenységek felárasak? Ezen kérdések tisztázása után kisebb lesz az esély a jövőbeli meglepetésekre.

5. Kérjünk referenciát

Kérhetünk akár az adott könyvelőtől referenciát, hogy megbizonyosodjunk arról, hogyan is dolgozik. A másik opció azonban az, ha ismerősi körben kérdezünk körbe, hátha van egy megbízható, pontos, precíz szakember, akitől segítséget kérhetünk a könyvelés folyamata során.

Szakmai háttér és tapasztalat

A hivatalos szakképesítéssel rendelkező könyvelők éveket tanultak ahhoz, hogy elsajátítsák a szakmát. Komoly vizsgákat tettek, továbbképzéseket végeztek, hogy a lehető legprecízebben tudják végezni a munkájukat.

Ahhoz, hogy szakszerű segítséget kapjunk, elengedhetetlen a szakember végzettsége. Ezt a végzettséget akár egyetemi tanulmányokkal, akár OKJ-s vizsga keretein belül is megszerezheti. Figyeljünk arra, hogy mindig olyan könyvelőt bízzunk meg, akinek végzettsége és tapasztalata is van az adott területen!

Kíváncsi vagy, milyen könyvelők tevékenykednek a környékeden?

Most egyszerűen meg is nézheted!

Könyvelőt keresek

Hogyan zajlik egy konzultáció a könyvelővel?

A megkeresés után akár személyesen, akár online formában is lehetőségünk van részt venni egy konzultáción. Bizonyos esetekben már a telefonos egyeztetés is elég lehet. Azt, hogy milyen módon történik a megbeszélés, sok minden meghatározhatja:

  • földrajzi távolság
  • téma komplexitása
  • járványhelyzet
  • könyvelő leterheltsége

Először felvázoljuk a problémát, hogy kiszűrhető legyen, hogy csak könyvelői vagy esetleg jogi segítségre is szükségünk lehet. Majd a szakember kidolgoz egy tervet, hogy mi lesz a menete a közös munkának. Ebben már a konkrét megbízási díjat is láthatjuk. Ezek alapján pedig könnyedén eldönthetjük, hogy folytatjuk-e a közös munkát vagy esetleg másik szakembert keresünk.

Hogyan takaríthatunk meg egy kis pénzt, ha könyvelésről van szó?

Természetesen sokakban felmerül a gondolat, hogy ha lehetséges, megpróbáljon spórolni egy kicsit a könyvelési költségeken. De, hogyan is lehetséges ez? Lényegében minden szegmensnek és vállalkozói típusnak van lehetősége spórolni egy kicsit. A következő, általános pontok betartásával erre lehetőségünk is lesz:

Használjunk profi számlázó programokat

Ezek a programok nem csak a számla kiállítását könnyítik meg a számunkra, de közben a legtöbb, NAV felé történő bejelentést is elvégzik helyettünk. Ezzel szemben, ha nyugtát állítunk ki, nekünk kell figyelnünk arra, mikor és milyen feltételek mellett van bejelentési kötelezettségünk. Ilyen számlázó program: szamlazz.hu, billingo.hu vagy éppen a bizxpert.hu

Határozzuk meg a csomagajánlatokat

Gondoljuk át, tényleg megéri-e igénybe venni a csomagajánlatokat! Amennyiben a csomag tartalmából csak 1-2 szolgáltatásra lenne szükségünk, megéri egyedi árajánlatot kérni. Azonban, ha szinte minden feladatkör érint minket is, megéri azt választani, hiszen sokszor a fix, havi díjas csomagok olcsóbban jöhetnek ki, mint a tételes elszámolás.

Rendszerezz rendszeresen

Amennyiben csak alkalmanként bízunk meg egy szakembert, fontos lehet számunkra az adótanácsadói óradíjak lefaragása. Ezt akár azzal is elérhetjük, hogy a lehető legátláthatóbban rendszerezzük a dokumentumokat, számlákat, nyugtákat. Ez azért is nagyon fontos, mert így időt spórolhatunk, hiszen a könyvelő hamarabb fog megoldást találni a problémára.

Miért éri meg profi könyvelőt megbízni?

Mivel a könyvelés alapjai mindenki számára elsajátíthatók, így sokan választják azt az utat, hogy ők maguk intézik ezen feladatokat. Teljesen érthető, hiszen rövid távon a könyvelés árak így elég könnyedén lefaraghatók.

Fontos azonban tisztázni, hogy ez nem minden vállalkozási formában tevékenykedő személynek lehet megoldás. Míg egy KATA egyéni vállalkozó viszonylag könnyen el tudja intézni magának is az ügyeit, addig egy Kft-nek, egy Bt-nek vagy akár egy átalányadós egyéni vállalkozónak már komolyabb könyvelői segítségre lehet szüksége. Habár csábító lehet átvenni a gyeplőt és magunknak intézni a könyvelést, komoly hibákat ejthetünk közben. A könyvelő felvételével nem csak a számla kiállítás szabályaival kerülhetünk tisztába, de segítségünkre lehet a KATA adó befizetésében, az online könyvelésben, fordított adózásban, ingatlan eladás utáni adózásban, de a lakáskiadás adózás kapcsán is megválaszolhat néhány kérdést.

Felmerült benned kérdés, egy konkrét adózási formával kapcsolatban?

Egy tanácsadás során a könyvelő ki tud segíteni a témában!

Konzultáció könyvelővel

Amennyiben neves, nagy tapasztalattal rendelkező könyvelőt bízunk meg, biztosak lehetünk abban, hogy expanzív könyvelést fog végezni, ameddig velünk dolgozik. Ez röviden azt jelenti, hogy ügyfélközpontú hozzáállásával nem csak a törvényi előírás szerinti minimum feladatokat látja el. Célja, hogy pénzügyi, számviteli, és jogi szinten is a lehető legnagyobb segítség lehessen a partnerének. Amennyiben megbízunk egy ilyen szakembert, kiküszöbölhetjük az esetleges hibákat, későbbi problémákat. A vállalkozás méretétől függetlenül is rendkívül fontos a könyvelés és nem csak az éves adóbevallás miatt, hanem napi kiadások, bevételek rögzítése és az összes pénzügyi tranzakció megfelelő nyomon követése miatt is. Amikor profi könyvelőt bízunk meg, egy részletes nyilvántartásunk lehet az összes pénzügyi tranzakcióról, mely lehetővé teszi, hogy az esetleges pénzügyi veszteségekre vagy nyereségekre fény derüljön, így a cég a megfelelő lépéseket tehesse meg.

Ezen szakemberek területeik mesterei. Szakértelmüknek köszönhetően tanácsadásokat tarthatnak és segíthetnek tisztán látni az általunk tervezett befektetések kapcsán. Általuk alaposan le tudjuk bontani az egyes projektek gazdasági költségeit, így láthatjuk, a vállalkozás tényleg megéri-e. Amennyiben új belépők vagyunk a piacon, mint vállalat, segíthetnek kidolgozni egy alapos költségelszámolási stratégiát, így szilárd struktúrát felállítani, hogy a vállalkozásunk pénzügyileg is stabil lehessen.

Gyakori kérdések a könyvelés árak alakulása kapcsán

A következő kérdések foglalkoztatják az embereket leggyakrabban a könyvelés, könyvelő megbízása kapcsán:

Mi a könyvelő feladata?

A könyvelő feladatai közé tartoznak a következő pontok:

  • Számlák és bizonylatok rögzítése, ahogy a törvényi előírások rendelkeznek róla (legyen az egyszerűsített számla, előlegszámla vagy éppen végszámla)
  • Kapott számlák ellenőrzése, mely során figyelembe veszik a hatályos jogszabályi előírásokat
  • Hatóságok felé történő adatszolgáltatás, azaz időszaki bevallások elkészítése
  • Kimutatások elkészítése vezetői kérésre
  • Éves beszámolók elkészítése, mint a mérleg vagy eredménykimutatás
  • Törvényi változásokról történő tájékoztatás, információ nyújtás
  • Szabálytalanság, törvénytelen viselkedés esetén a vezető figyelmeztetése
  • Bérszámfejtés

Fontos azonban még tisztázni, hogy vannak olyan feladatok, amik nem tartoznak könyvelői hatáskörbe. Ilyen a számlák valóságtartalmának ellenőrzése, a szerződések vagy teljesítési igazolások ellenőrzése vagy éppen a házipénztár kezelése. Vannak könyvelők, akik kifejezetten egy-egy területre specializálódtak, mint a KATA könyvelő, vállalati könyvelő.

Ki végezhet könyvelői tevékenységet?

Törvényi előírás értelmében (Szt. 151. §-ának (1) bekezdése) a könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatokat ellátó személynek regisztrált mérlegképes könyvelői végzettséggel kell rendelkeznie, amennyiben az utolsó két év nettó árbevételének átlaga meghaladja a nettó 10 millió Ft-ot. Amennyiben ez nem történik meg, nem szükséges, hogy regisztrált mérlegképes könyvelő végezze a feladatot.

Mi az a KATA adózási forma?

A NAV honlapján olvasható, hogy a KATA egy mozaikszó, amely a „kisadózó vállalkozások tételes adója” kifejezést rövidíti. Ez egy olyan vállalkozási forma, amit egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság és ügyvédi iroda választhat. Ezen adózási formában 3-féle költség merülhet fel (2022.08.31-ig):

  • 50.000 Ft/hó KATA
  • Iparűzési adó
  • Kamarai regisztrációs díj

A KATA kapcsán fontos megemlíteni a 2022. nyarán történő változásokat, melyek cikkünk megírása során még nem voltak tisztázottak és véglegesek. Az már most is látszik, hogy csak és kizárólag az választhatja majd a KATA adózási formát, aki olyan főállású vállalkozó, aki csak és kizárólag magánszemélynek állít ki számlát.

Mi az EKHO adózási forma?

Az EKHO az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást jelenti. Ezt rendszerint magánszemélyek választhatják, akik bizonyos, meghatározott foglalkozás keretein belül tevékenykednek. Csak akkor lehet ezt a formát választani, ha a foglalkozás végeztekor alkotó jelleggel vesz részt a folyamatban az adózó. Ilyen tevékenységet végez például az előadóművész, képzőművész.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Gabriella, cikk szerzője
Könyvelés szakértője
Már négy éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a pénzügyek és számvitel területén.

Hagyj megjegyzést