Article Image

Mennyibe kerül egy ügyvéd?

Egy pontos árajánlatért célszerű közvetlenül kapcsolatba lépni egy vagy több ügyvéddel, hogy specifikus árajánlatot kaphass az adott ügyedre vonatkozóan.
Ajánlatkérés
Számold ki a projekted költségétAjánlatkérés

Ügyvéd árak 2024-ben

Az ügyvédi költség attól függ, hogy milyen ügyben keresed fel (azaz milyen jogot gyakorol), az ügyvéd tapasztalatán, a földrajzi elhelyezkedéseden és még sok máson. Az átlagos ügyvédi költség a legtöbb ember számára 22.000 - 30.000 Ft per óra. Többezer ember keresett fel minket az elmúlt évben árajánlatért. Ezért úgy döntöttünk, hogy lenyomozzuk, a helyi ügyvédek mennyit kérnek, és ezt megosztjuk veletek.

Ügyvédi Szakértői Központunk

Fedezze fel a legjobb ügyvédi szolgáltatásokat egy helyen! Válaszoljon pár egyszerű kérdésre, és azonnal összekötjük Önt a legmegfelelőbb szakemberekkel, akik segítenek ügyének sikerében. Gyors, egyszerű, megbízható – minden, amire szüksége van a jogi megoldásokhoz.

Válassza ki Ügyvédjét

Ügyvéd árainak a statisztikája

Kérj ingyenes árajánlatot a helyi ügyvédektől
 

Ügyvéd óradíjak

Nemzeti átlagár

25.000 Ft

Minimum ár

15.000 Ft

Maximum ár

200.000 Ft

Átlagos költség

20.000 - 30.000 Ft

Tartalomjegyzék

Amit tudnod kell az árakról

Az ügyvéd költsége, azaz ára attól függ, hogy miért van rá szükséged (szóval milyen jogot gyakorol), mekkora tapasztalttal rendelkezik az ügyvéd, és attól, hogy te honnan keresed, stb. Vannak ügyvédek, akik 100.000 forintot kérnek el minden egyes megkezdett óráért. Szeretném hozzátenni, hogy az átlagárak, (hétköznapi ügyekért) inkább 20.000 - 40.000 Ft per óra magasságába tehetőek. Az már most jól láthatjátok, hogy az árak dramatikusan eltérhetnek.

Jogi tanácsadás árak

Tételek

Átlagos díjak

Konzultációs díj (összesen)

80.000-200.000 Ft

Óradíj (minden megkezdett óra)

20.000-50.000 Ft

* A táblázat átlagos árakat tartalmaz.

Árazási szempontok: Magánszektor vagy ügyvédi iroda?

Minél nagyobb presztízzsel rendelkezik, az iroda ahol az ügyvéd dolgozik annál nagyobb lesz a költséged. A végleges árat a tapasztalat, az iroda híre, mérete, földrajzi elhelyezkedése és az ügyfélkör minőségének a kombinációja teszi össze.

Soha nem tanácsos a lehető legolcsóbb ügyvédet választani. Ez olyan, mintha a legolcsóbb szívsebészt keresnénk.

A következményektől függően, ha egy ügy nem a te javadra dől el, a drágább óradíjjal rendelkező ügyvéd felkeresése végül kevesebbe kerülhet neked, mivel az ügyvéd tapasztalata gyorsabb megoldást hozhat, mint egy kevésbé drága óradíjjal rendelkező ügyvédé, akinek kevesebb a tapasztalata.

Találj helyi ügyvédet és kérj ajánlatot!
 

Jellemző árképzés

A legtöbb polgári ügyben az ügyvédet az alábbi díjmegállapodások valamelyike (vagy ezek kombinációja) alapján fizethetitek ki:

Százalékos

Néha, amikor az ügyvéd úgy gondolja, hogy valószínűleg jelentős kifizetést fog kapni az ügyben, mert úgy tűnik, hogy a javadra, javatokra fognak ítélni, az ügyvéd úgy dönthet, hogy elhalasztja a kifizetést az ügy rendezéséig. Ezen esetekben a javadra ítélt kifizetés 0.3% - 0.6%-a illeti az ügyvédet

Ebben a helyzetben a díj az elszámolás összegének egy százalékát teszi ki, és nem véletlen, hogy ezt a struktúrát ingatlan- vagy hagyatéki ügyekben látjuk a legtöbbszőr. Egy elhunyt hozzátartozó végrendelete esetén az ügyvédi iroda a hagyaték különböző szakaszaiban lehívásokat eszközölhet.

Fix vagy átalánydíj

Ingatlan ügyekben az ingatlan értékétől függetlenül a fix ügyvédi díjazás 90.000 Ft körüli.

Az ügyvédek általában átalánydíjat számítanak fel a te jogi érdekeidnek képviseletéért egy egyszerűbb jogi ügyben - például egy hétköznapi kft. létrehozásakor -, mivel az ügyek jól meghatározottak és az ügy viszonylag egyszerű. Ez a fix vagy átalánydíj több tíz ezer forinttól akár több százezer forintig is terjedhet.

A legtöbb esetben az átalánydíj nem tartalmazza a bírósági iktatási díjakat, ezért ellenőrizd a dokumentált részleteket, amelyek pontosan megnevezik, hogy mit fedez és mit nem, így elkerülheti a váratlan költségeket.

Hasonlítsd össze a közeledben lévő ügyvédek árait.
 

Óradíj

Bizonyos esetekben a jogi konzultáció első 30 perce díjmentes, viszont a továbbiakban átlagosan 22.500 Ft - 45.000 Ft óradíj fizetendő.

A különböző díjszabási struktúrák közül az ügyvédek leggyakrabban az óradíjakat alkalmazzák, mivel gyakran szinte lehetetlen pontosan meghatározni, hogy milyen mértékű erőfeszítésre lesz szükség.

Minden egyes alkalommal, amikor az ügyvéd a te ügyeden dolgozik - legyen szó akár telefonhívásról vagy e-mailről, a többi félnek postázandó írásbeli közlemények elkészítéséről, vagy a veled folytatott megbeszéléseken való részvételre fordított időről -, az órákat rögzítik és dokumentálják, hogy te pontosan tisztában legyen a felmerült költségekkel.

Általában az ügyvéd még az ügyvédi megbízás előtt tájékoztat, arról, hogy az órák milyen növekményei vagy részei alapján történik a számlázás, hogy ne legyenek félreértések, amikor megkapod a szolgáltatásról szóló számlát. Egyes drágább ügyvédek egy órát számolnak fel egy ötperces hívás elvégzéséért, míg mások ugyanezt tizenöt perces részletekben számolnak fel.

Kontingens

Nagyobb ügyek és nagyobb kifizetések esetén az ügyvédeknek lehetőségük van arra, hogy úgynevezett kontingens díj alapján dolgozzanak. Ezeknek a struktúrának a keretében az ügyvéd csak abban az esetben kap fizetést, ha az ügynek egy bizonyos kimenetele van, például ha az ügy a te javadra zárul, vagy ha a te javadra egyezség születik.

Kontingens

A leggyakoribb ügytípusok, ahol az ügyvédek ezen az alapon dolgoznak azok a perek, vagy ahol te pénzügyi kártérítésben, kárpótlásért folyamodsz, mint például egy orvosi műhiba ügy.

Siker

A sikerdíj a kontingens díjszabás és az óradíjas díjszabás elemeinek kombinációja, ami alacsonyabb óradíjat eredményez, egy megállapodás szerinti kifizetési összeg vagy százalékos arány mellett, abban az esetben, ha az ügy az általad elvárt eredménnyel zárul.

Pro bono

Ez egy latin kifejezés, ami azt jelenti, hogy „a közjó érdekében”. Igen, az ügyvédek dönthetnek úgy is, hogy ingyen dolgoznak.
A legtöbb ügyvéd minden évben kijelöl valamennyi időt, amit pro bono ügyekre, valamint olyan személyekre szán, akinek pro bono ügyvédi képviseletre van szüksége.

Az ügyvéd tapasztalati szintje

Az ügyvéd ára a tapasztalatával együtt növekszik. Attól függően, hogy mennyire fontos neked az ügy és az mennyire súlyos, dönthetsz úgy, hogy nem a fiatalabb, tapasztalatlanabb, olcsóbb ügyvédet választod, hanem egy rangidős ügyvédet választasz a pozitív eredmény elérése érdekében.

Az ügyvéd tapasztalati szintje

Egyes ügyvédi irodáknál 30.000 forintot kérnek el óránként egy junior ügyvéd munkájáért, és 100.000 forintot egy szenior ügyvédnek vagy partner munkájáért. Bár ez sokkal többnek tűnik, a rangidős ügyvéd gyorsabb eredményeket érhet el, vagy olyan stratégiát dolgozhat ki, amely biztosan a kívánt eredményre vezet.

Tekintettel arra, hogy a szokásos heti munkaidő 40 óra, egy ügyvédi iroda vadonatúj partnere (általában körülbelül tíz évnyi munkaviszony után) jellemzően legalább 24 000-25 000 órányi tapasztalattal rendelkezik, míg egy ügyvéd, aki másodéves ügyvédként dolgozik, nagyjából 4 800 órányi tapasztalattal rendelkezik. Ez a mennyiségű tapasztalat nagy hatással befolyásolhatja egy ügy kimenetelét.

Milyen ügyvédre van szükségem?

A jogban számos szakterület létezik, ami lehetővé teszi, hogy olyan ügyvédet válasz, aki a lehető legtöbbet tudja az adott ügytípusról, és arról, hogyan védjen meg, küzdjön érted a bíróságon.

Nem mondanám a legjobb választásnak, ha egy válóperes ügyvédet választanál a képviseletedre egy nemzetközi üzleti ügyekben.

Hasonlóképpen, egy ügyvéd óradíja, aki csődügyekre szakosodott, nem lesz ugyanaz az, abban az esetben, ha szerzői jogi jogsértési vita miatt képviselné a cégedet. És feltételezhetően az eredmény sem lenne ugyan az, mint hogy ha egy erre szakosodott ügyvéddel dolgoznál együtt.

Találj megfelelő ügyvédet a közeledben!
 

A különböző típusú ügyvédek közé tartoznak többek között a következők:

Csődjog

A csődjog mind a kereskedelmi szervezetek, mind a magánszemélyek fizetésképtelenségi ügyeire vonatkozik.

Társasági jog

Míg egy Kft. vagy egy egyszerű szerkezetű vállalat alapításával a legtöbben általános ügyvédhez fordulunk. Viszont a vállalatok adminisztrációja körüli komolyabb jogi szempontokhoz vállalati ügyvédre lesz szükséged, a vállalatod legjobb védelmének érdekében. Ez magában foglalja a bonyolult vállalati struktúrák létrehozását vagy megszüntetését.

Amennyiben cégalapításra vagy cégmódosításra van szükséged 45.000 Ft – 70.000 Ft ügyvédi díjjal számolhatsz.

Ez a szükséglet a nagyobb vállalatoknál még nyilvánvalóbbá válik - ezek gyakran rendelkeznek házon belüli jogászokból álló csapatokkal, amelyek olyan ügyeket kezelnek, mint az egyesülések és felvásárlások, belső átszervezések, vagy a vállalatok és magánszemélyek közötti jogi konfliktusok, amelyek olyan kérdésekre terjednek ki, mint a szabadalmak, a felelősség, valamint az állami szabályozási megfelelési kérdések. Azokat az ügyvédeket, akik vállalati ügyfelük alkalmazottjai, általában házon belüli jogtanácsosnak nevezik.

Polgárjogi jog

A polgári jogi megbízások alapdíja rendszerint minimum 70.000 Ft. Peres képviselet esetén 70.000 Ft - 100.000 Ft közötti díjjal számolhatunk. Perújítás és felülvizsgálat esetén átlagosan 50.000 Ft kiegészítő költségre számíthatunk.

A társadalom fejlődésével a polgárjogi jog területe a kormányzati szervek és az egyes emberek vagy csoportok közötti kérdések egyensúlyának megteremtésén dolgozik. Ez a terület olyan esetekre terjed ki, amelyek a diszkrimináció és az egyének szabadságát és jogait tisztességtelenül sértő gyakorlatok körébe tartoznak olyan területeken, mint az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás vagy más jogosultságok.

Büntetőjog

A törvény meghatározása szerint a jogellenes vagy bűncselekménynek minősülő cselekményekkel vagy magatartásokkal a büntetőjog foglalkozik. A kerületi ügyészek és ügyészek szankcionálják a jogi lépéseket, a büntetőjogi ügyvédek pedig képviselik a bűncselekménnyel vádolt ügyfeleiket. Az ügyészségi ügyvédek és a védőügyvédek számára központi kérdés az alapvető jogok, az egyéni szabadság és a felelősség.

Büntetőjog

Szórakoztatóipari és médiajog

A szellemi tulajdonjog a találmányokhoz és kreatív alkotásokhoz fűződő jogi jogok körül forog. A szórakoztatási jog központi elemei a művészeti, zenei, sport-, televíziós, színpadi és filmes médiával kapcsolatos jogdíjakkal és jogokkal kapcsolatos kérdések. Az atlétika területén a sportjogászok gondoskodnak a szabályozási megfelelési kérdésekről, és részt vesznek a szerződések kidolgozásának jogi aspektusaiban, valamint a sportolók képviseletében ilyen ügyekben.

Környezetvédelmi jog

Az állami, sőt nemzetközi jog a környezetvédelmi jogon alapuló szerződések, törvények, egyezmények és szabályozások széles skálájával foglalkozik. Ezen a területen az ügyvédek vagy ügyeket indítanak, vagy érdekvédelmi csoportok, magánszemélyek, kormányzati szervek vagy magánszemélyek képviseletét látják el. Ezekkel az ügyekkel a környezetvédelmi ügyvédek foglalkoznak. A környezetvédelmi jogban a legtöbbször felmerülő témák közé tartozik a földek használata, a környezetszennyezés, és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás. Az ügyekhez jellemzően kötődnek közegészségügyi kérdések is.

Családjog

Ez a terület a család fogalmába tartozó személyek közötti jogi kérdésekkel foglalkozik. Általában ezek jóval kisebb ügyvédi irodák, és gyakorlatukban tipikus ügyeik közé tartoznak a házasságok, élettársi kapcsolatok, polgári házasságok, válás, örökbefogadás, gyermekvédelem, gyermekbántalmazás és törvényesség.

Házastársak válópere esetén a megbízás alapdíja 120.000 Ft - 270.000 Ft között mozog. Az alapdíjon felül rendszerint óradíj is felszámításra kerül.

Egészségügyi jog

Az egészségügyet érintő valamennyi jogszabály, illetve szabályozás hatályát lefedve az ügyvédek részt vesznek a biztosítótársaságok, klinikák, egyéni egészségügyi szakemberek vagy betegek érdekeinek képviseletében. Az egészségügyi politikák kidolgozását, bevezetését és végrehajtását jogászok végzik. De a biotechnológiai és gyógyszeripari vállalatok, valamint az oktatási intézmények számára is nyújtanak házon belüli tanácsadást.

Bevándorlási jog

Mivel a jog a bevándorlási folyamat minden egyes szakaszában kritikus szerepet játszik, az ezen a területen dolgozó ügyvédek honosítással, menekültekkel, valamint menedékkérők képviseletével foglalkoznak. A konzultáció és jogi képviselt során 35.000 Ft - 120.000 Ft között díjszabás a jellemző.

Szellemi tulajdonjog

Mivel a szellemi tulajdonjog az alkotások, a védjegyek, az alkotók és jogaik védelmével kapcsolatos, a hatály kiterjedt az ügyvédek szakterületére, beleértve az ipart, a művészeteket és a tudományt is. A szerzői jogi ügyvédek munkáján belül a vizuális identitás, a szerződések, a szlogenek vagy a márkanevek jogi összetevőiről gondoskodnak; a vizuális, hang, művészeti és szórakoztató médiumok fejlődésével pedig az ilyen vagyontárgyakat szabályozó és védő törvények is fejlődésben vannak, mivel a jognak védenie kell mind a digitális vagyontárgyak továbbítását, mind a reprodukálását.

Nemzetközi jog

Ha a peres képviselet nemzetközi fórumokon szükséges a díjszabások 100.000 Ft-nál kezdődnek.

Ez a terület magában foglalja mind a kereskedelmi vagy üzleti érdekeket, mind a nemzetek közötti ügyek üldözését és védelmét. Az ebbe a területbe tartozó kérdések közé tartoznak a kereskedelmi megállapodások megsértése és az adózási viták, és azokat olyan szabályozások szabályozzák, amelyeket azért hoztak létre, hogy létrehozzák az elfogadható határok kereteit, amelyek között mindkét fél általában egészséges kapcsolatokban működik.

Munkajog (foglalkoztatási jog)

Egyszerű konzultáció esetén az árak 10.000 Ft/óra díjszabásnál kezdődnek, míg perbeli képsviselt során már minimum 30.000 Ft-os óradíjjal + a megnyert összeg körülbelül 10%-val számolhatunk.

Amikor olyan kérdések, mint a negatív magatartásformák, zaklatás, bérek vagy ösztönző kompenzációs viták, vagy a megkülönböztetés bármely formája, beleértve az életkor, faj, nem stb.; mind a munkavállaló, mind a munkáltató igénybe veszi a munkajogra szakosodott ügyvéd szolgáltatásait, hogy a kérdést lezárja.

Katonai és hadi jog

A fegyveres erőkön belül kódexek és eljárások szabályozzák a jogi természetű ügyeket. Ezzel a területen foglalkozó ügyvédek általában hadsereg szolgálatot teljesítő tagjai.

Személyi sérüléssel kapcsolatos jog

A munkahelyi sérüléseket, baleseteket, orvosi műhibákat, jogtalan halálesetet vagy termékfelelősséget magában foglaló helyzetek, amelyek az egyénekre pszichésen vagy fizikailag kihatással vannak a nem szándékos vagy szándékos helytelen cselekedetek következtében, olyan területeket képeznek, amelyek mindkét fél számára indokolttá teszik, hogy a személyi sérülésjog jogi szakértőit keresse fel.

Ingatlanjog

Az építéssel, telekvitákkal, tulajdonjoggal, bérbeadókkal, bérlőkkel kapcsolatos jogi kérdésekkel mind a lakossági, mind a kereskedelmi oldalon az ingatlanjoggal foglalkozó ügyvédek foglalkoznak, és szerződéseket készítenek és vizsgálnak felül, valamint együttműködnek a kormányhivatalokkal, beleértve a tervezési és területrendezési osztályokat is.

Abban az esetben ha ingatlan adásvétel illetve ajándékozás során szeretnél ügyvédhez fordulni az ingatlan adásvétel ügyvédi díja illetve az ingatlan ajándékozási szerződés díja az ingatlan árának 0.40 – 0.55%-a, de minimum 80.000 Ft - 100.000 Ft. Egy bérleti szerződés ügyvédi díja rendszerint nem kevesebb mint 60.000 Ft - 70.000 Ft.

Amit nem tartalmaz az ingatlanjogi ügyvéd díja:

  • Díjakat
  • Adókat
  • Illetékeket
  • Tulajdoni lap beszerzésének díjait
  • Postaköltségeket
  • Egyéb ügyvédi készkiadásokat

Ki fizeti az ügyvédi díjat? Ingatlan adásvétele során általánosan elmondható, hogy a vevő az, aki érdekeltebb abban, hogy az ingatlannal és a papirozással minden rendben legyen, így az is elmondható, hogy az ügyvédi díjak lakásvásárlásnál rendszerint a vevőt terhelik.

Adójog

A nemzeti szintű kormánypárti változások miatt gyakran történnek olyan felülvizsgálatok és kiegészítések, amelyek mind a belföldi, mind a nemzetközi ügyletekre vonatkozó adójogot érintik. Ez folyamatosan növeli a folyamatosan fejlődő jogi adózási struktúra összetettségét, amely a legtöbb más jogterületnél több folyamatos képzést igényel.

Kapj ingyenes ajánlatot egyszerre több helyi ügyvédtől.
 

További költségek

Több területen is felmerülhetnek további költségek, többek között:

Tételek

Díjak

Szakértői díjak

Orvos szakértő: 30,000 Ft/óra

Egyéb szakértő: 20,000 Ft/óra

Nyomozói óradíj

20-40,000 Ft/óra

Fénymásolási díjak

10-30 Ft/oldal

Utazási költségek

Változó

Bírósági díjak

(beleértve: szolgáltatási díj, nem szakértői tanúdíj, közvetítői díj és fellebbezési díj)

Változó

Büntetőjogi díjak

(ezek magukban foglalhatják a börtönben töltött idő, a bűnügyi nyilvántartás ellenőrzése stb. költségeit)

Változó

* A táblázat átlagos árakat tartalmaz.

Ügyvédi költségek

Fizetési módok

Amikor eljön az ideje, hogy fizessen az ügyvédnek az elvégzett szolgáltatásokért, fizethet a következőkkel:

Számlák

Az óradíjak esetében szokásos, hogy a hónap végén számlát kapsz, amely általában 30-60 napos fizetési határidőkkel működik. Mielőtt megbízol egy ügyvédet, tisztázd, hogy milyen részletességű havi számlát szeretnél.

Tartalékos

Ha egy ügyvéddel tartalékos szerkezet keretében dolgozik együtt, egy átalányösszeget utal át az ügyvédnek, és a munka megkezdésekor a tartalékból vesznek le részeket. Ezután minden hónapban kapsz egy számlát, amely részletezi, hogy mennyi pénzt terheltek ki az előlegből. Ha az előleg már közeledik a kimerüléshez, és nyilvánvaló, hogy az egész összeg el fog fogyni, mielőtt a tárgyalás véget érne, akkor újra fel kell tölteni, hogy az ügyvéd folytatni tudja, vagy az ügy végeztével, ha még mindig maradt pénz az előlegből, akkor a fennmaradó összeget visszaküldik neked.

Fizetési tervek

Egyes ügyvédek beleegyeznek egy olyan fizetési terv kidolgozásába, amely lehetőséget ad arra, hogy kéthetente vagy havonta fizess. Ez jellemzően a több százezer vagy milliós nagyságrendű átalánydíjas struktúra esetén fordul elő.

A leggyakrabban gyakorolt jogterületek a következők:

  1. Kereskedelmi peres ügyek
  2. Ingatlanjog
  3. Személyi sérüléssel kapcsolatos jog
  4. Munkajog
  5. Családjog
  6. Csődjog

Egyéb lehetőségek a megoldásra

Egy másik lehetőség, hogy elkerüljék a jogi tanácsadás igénybevételét és a vita bírósági útra terelését, az ezzel járó esetleges negatív következményekkel együtt, hogy megállapodásra jutunk egy közvetítő segítségével.

Az emberek nagyon gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amikor a közvetítés nem működik, vagy nem hoz olyan megoldást, amely bármelyik vagy mindkét fél számára kielégítő. Ilyenkor van itt az ideje ügyvédet fogadni.

Ügyvédet keresel? Segítünk helyi szakembert találni!
 

Hogyan válasszunk ügyvédet

✅    Állapítsd meg, hogy milyen ügyvédre van szükséged

✅    Forduljon a területednek megfelelő ügyvédi kamarához az ajánlott ügyvédek listájáért

✅    Hasonlítsd össze az ajánlott ügyvédek értékeléseit

✅    Kérj ajánlást családtagjaidtól, barátaidtól vagy munkatársaidtól

✅    Állíts össze egy 3-5 ügyvédből álló végleges listát

✅    Ellenőrizd az egyes ügyvédek honlapját

✅    Kérj időpontot az ügyvédektől, hogy megbeszéljétek az ügyet

✅    Állítsa össze a kérdések listáját a találkozóra

✅    Vigyél magaddal minden fontos dokumentumot a találkozóra

✅    Találkozz az ügyvédekkel

✅    Válaszd ki azt az ügyvédet, akivel a legjobban érzed magad, és aki megfelel a költségvetésednek


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Barbara, szövegszerkesztő
Szövegíró és szerkesztő
Tapasztalt seo szakember és szövegíró, illetve szerkesztő.

Hagyj megjegyzést