Article Image

Milyenek a parafa padló lerakás árak?

A parafa padló lerakás ár 1.500 – 5.500 Ft között mozog négyzetméterenként, átlagosan 3.000 Ft/m2, de a végösszeg függ a padlóburkolat anyagárától és a burkolni kívánt helyiség adottságaitól is.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Parafa burkolat költségei

Árak tekintetében a parafa padló lerakása átlagosan 1.500 és 5.500 Ft között mozognak négyzetméterenként. A legegyszerűbben úgy tudunk kalkulálni a végleges árakkal, ha a helyiség méretének, valamint a burkolni kívánt felület meghatározása során már előre kiválasztjuk milyen rögzítési típusú (ragasztásos vagy klikkes parafa padló) parafa burkolattal szeretnénk lefedni a helyiséget, hiszen ez az ami a leginkább befolyásolja az anyagköltséget.

A kedvező munkadíjak mellett az anyagárak átlagosan 9.000 Ft/m2-től egészen 16.000 Ft/m2-ig terjednek. Anyag- és munkadíjjal együtt a parafa padló lerakás ár 4.500-17.000 Ft közé esik négyzetméterenként. Ehhez még hozzá kell számolnunk a az előkészítési, bontási költségeket is. 

Honnan tudjuk a parafa padló lerakás árait? Megválaszolunk!

Parafa burkolat lerakásra kell egy profi szaki?

Írd le rövíden mi a feladat és perceken belül szűrheted több tíz burkoló ajánlatát!

Ajánlatkérés burkolásra


Tartalomjegyzék


Parafa padló lerakás árak

Árkategória

Munkadíj ár

Átlagos ár

3.000 Ft/m2

Minimum ár

1.500 Ft/m2

Maximum ár 

5.000 Ft/m2

Parafa padló lerakás árak

Alapanyagok költsége

A parafa padló legmagasabb költsége a padlólap, amelyet típusa és minősége szerint különböző kategóriákba sorolhatunk. 

Egy ragasztós parafa padlóburkolat áltagosan 7.000 Ft és 9.000 Ft között mozog négyzetméterenként. A klikkes, natúr parafa burkolat már 14.500 Ft/m2  és 16.000 Ft/m2 áron vásárolható meg, míg a szintén klikkes, de színes, mintás parafa padlóburkolatok 16.800 Ft-tól indulnak négyzetméterenként. 

Parafa padló anyagára

Munkadíj

Parafa padló lerakás ár  munkadíj tekintetében 1.500 Ft-tól indul, de átlagosan 3.000 Ft. A parafa padló lerakása ragasztva 1.700 Ft/m2 és 5.500 Ft/m2 között várható, míg a klikkes verziójé átlagosan 1.500- 4.000 Ft/m2. 
A parafa padló felújítás munkadíj költsége változó, amit nagyban befolyásolja a jelenlegi parafa burkolat állapota, de átlagosan 2.000-3.000 Ft/m2.  

Érdekel mennyibe fog kerülni a parafa burkolás?

Kérj ingyenes árajánlatot több tucat burkolótól! 

Ingyenes ajánlatkérés 1 percen belül!

Egyéb költségek 

A parafa padló lerakása az előkészületi munkákkal kezdődik, amelyek költségét több tényező is befolyásolja. Az aljzatkiegyenlítés átlagosan 750-1.500 Ft négyzetméterenként, amennyiben betonozás is szükséges a parafa parketta rögzítése előtt abban az esetben, átlagosan 5.500 Ft/m2 díjjal kell számolnunk. A parafa padló alátét lehelyezésére vagy vízszigetelés anyagköltséggel együtt 4.000-5.000 Ft/m2, a míg az élvédők és szegélyek felhelyezésének folyómétere csupán 500-1.700 Ft.

A parafa padló festése átlagosan 1.300 - 2.500 Ft/m2, míg a lakkozása, 1.500 Ft és 3.200 Ft között mozog négyzetméterenként. 

A meglévő burkolat bontása szintén olyan tényező, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor a parafa padló lerakás ár  kerül kiszámításra. A korábbi burkolat felszedése, átlagosan 1.000-2.500 Ft négyzetméterenként. 

Járólap lerakás ára átlagosan 

Munka típus

Minimum ár

Maximum ár

Munkadíj

1.500 Ft/m2

5.500 Ft/m2

Anyagköltség

7.000 Ft/m2

17.000 Ft/m2

Vízszigetelés

4.000 Ft/m2

5.000 Ft/m2

Parafa padló festése

1.300 Ft/m2

2.500 Ft/m2

Élvédők és szegélyek felhelyezése

500 Ft/m

1.700 Ft/m

Aljzatkiegyenlítés

750 Ft/m2

1.500 Ft/m2

Korábbi burkolat felszedése

1.000 Ft/m2

2.500 Ft/m2

Parafa padló lakkozás

1.500 Ft/m2

3.200 Ft/m2

Mi is a parafa padló?

Ha parafa padlóburkolat vásárlásán gondolkozol, demég nem vagy benne biztos, hogy megfelelő lesz, akkor ebben a fejezetben bemutatjuk milyen előnyökkel jár a parafa padló lerakás és, hogy miért lehet bármelyik helyiség stílusos kiegészítője, és mik a legfontosabb jellemzői. 

Milyen előnyökkel jár a parafa padló lerakása?

Számos érvet felsorolhatunk, hogy mik a parafa padló előnyei:

  • Környezetbarát: A parafa burkolat környezetbarát, ez az anyag egyik legnagyobb előnye. Az előállításához nem szükséges kivágni a fákat, amely nagy előny ha számunkra fontos a környezetvédelem. 
  • Antiallergén: A parafát nem támadja meg a penész, nem képez kellemetlen gázokat, antiallergénnek is nevezhető. 
  • Hosszú az élettartama és karbantartása sem bonyolult. Parafa padló tisztítása esetén bőven elég egy porszívó vagy felmosó, de a szakemberek nem ajánlják, hogy a parafát nedvességnek tegyük ki!
  • Hőszigetelő - ezért a tulajdonságért egész évben hálásak lehetünk, hiszen akár télen, akár nyáron, a parafa padló esetében nem kell aggódni a hőveszteség miatt! 
  • Gyorsan kivitelezhető: Előny, hogy gyorsan kivitelezhető a parafa padló javítása , hiszen parafa panelek egyesével is cserélhetőek nem szükséges az egész padlóburkolatot felszedni. 
  • Kényelmes: A parafa burkolat sokkal puhább, ezért kényelmesebb, mint a klasszikus fa padlóburkolatok. Kitűnően elnyeli a hangot és a rezgéseket.
  • Hőálló: A parafa a legmelegebb padlóburkolat típus, nagy a hőellenállása. Ez azt jelenti, hogy nem a szükséges a parafa padló padlófűtéshez, de amennyiben mégis szeretnénk abban az esetben is kivitelezhető.

Árak összehasonlítása más padlóburkolatokkal

Padló lerakás árak

Padlóburkolat típus

Minimum ár

Maximum ár

Laminált padló anyag- és munkadíj

3.500 Ft/m2

19.500 Ft/m2

Padlószőnyeg anyag- és munkadíj

2.000 Ft/m2

11.000 Ft/m2

Vinyl padló anyag- és munkadíj

5.000 Ft/m2 

15.000 Ft/m2

Járólap anyag- és munkadíj

7.800 Ft/m2

21.000 Ft/m2

Parafa padló anyag- és munkadíj

4.500 Ft/m2

16.000 Ft/m2

Milyen tényezők befolyásolják az árakat?

Padló mérete

A parafával burkolandó felület négyzetméterre pontos meghatározása befolyásolja a teljes parafa padló lerakása költségeit, így mindenképpen mérjük fel előre a területét.

Padló minősége

Ha színes klikkes parafa padló vagy egyedi mintájú, szinte fa hatású parafa padló a választásunk, az is befolyásolja a végleges árat. Ami az anyagköltséget illeti a legköltséghatékonyabb választás a natúr, ragasztós parafa padlóburkolat, ha a helység, amelyet burkoltatni szeretnénk nem szabályos négyzetméterekkel, azaz több szintkülönbség és nem derékszögű,párhuzamos falfelületekkel rendelkezik.

Lerakás módja

Ha a jelenlegi padlóburkolatot vagy a korábbi parafa burkolatot el kell távolítani az befolyásolja pontosan mennyi lesz a parafa padló lerakás ára. A felület előkészítési munkadíja biztosan növeli a költségeket, illetve ilyen befolyásoló tényező lehet még a felület javítása, vagy az aljzatkiegyenlítés is. Természetesen a klikkes és a ragasztásos parafa padló lerakás munkadíja között is van különbség, ám ez nem magas. 

Lerakás folyamata

A parafa padlót a burkolóanyagtól függően kétféle módon lehet az lerakni, ragasztott vagy úsztatott technikával. 

Ezt minden esetben a helyiség és az aljzat adottságai szerint határozza meg egy padlóburkoló szakember. A parafa padló lerakása előtt a burkolni kívánt felületekre minden esetben szükséges aljzatkiegyenlítő réteget felsimítani, vagy önterülő padlókiegyenlítővel kialakítani a teljesen sík felületet. 

Gyors és profi parafa burkolás kell?

Ezt bízd a profi burkolóra! Gyorsabb és biztonságosabb.

Burkolót keresek

Ragasztott parafa padló lerakása

A ragasztott, azaz kontakt kivitelnél a lapokat teljes felületükön ragasztják az aljzatra. Ebben az esetben a parafa padló lerakása házilag is megoldható, ám a szakszerű és tartós minőség érdekében ezt a munkát érdemes szakemberre bízni. A aljzatkiegyenlítése és simítása után parafa padló alátét lehelyezésére kerül sor, majd erre a lapokat kötésben kell egymás mellé illesztve leragasztani.

A kontakt kivitelű parafa padlók külön előnye, hogy akár egyedi alakzatok és mintázatok kialakítására is alkalmas, így teljesen egyedivé tehetjük vele otthonunkat.  

A ragasztott kivitelű padlókhoz különféle típusú ragasztóanyagok közül lehet választani. Ragasztás előtt aljzatnak tartósan száraznak kell lennie, mivel bizonyos nedvesség érték felett nem lesz megfelelő a ragasztás tartóssága. A ragasztás a padló lapokra helyezett speciális ragasztó anyaggal történik, ezzel rögzítik a felületre a parafa burkolatot, a szegőléc lehelyezésével pedig szigetelik és lezárják a felületet.

Klikkes parafa padló lerakása

A parafa burkolatok másik fajtája az úsztatott parafa padló, más néven klikkes parafa padló. A  laminált padlókhoz hasonlóan ezekből az elemekből leragasztás nélkül alakíthatók ki az összefüggő padlóburkolatok. Felületük lehet csiszolt natúr vagy előlakkozott kivitelű.

Klikkes parafa padló lerakása esetén az aljzatkiegyenlítés után a szakemberek párazáró fóliát és úsztató réteget helyeznek le, amit a falak oldalaira is fel kell hajtani. Ezt a falra erősített tömörfa vagy parafa furnéros lécekkel lehet eltakarni. A kezeletlen felületű lapokat csak a gyártó által ajánlott, kifejezetten parafához kifejlesztett anyaggal lehet bevonni, ezért is ajánlott mindenképpen burkoló szakemberre bízni a munkát, hiszen ő biztosan tudni fogja mi a legideálisabb az általunk választott parafa padló lerakásához. 

A következő lépés a padlólapok lerakása. Az utolsó, és legfontosabb lépés, amivel tartóssá és széppé teszik a burkolatunkat, a parafa padló lakkozása.   Ez lehet rugalmas, oldószermentes, egy vagy kétkomponensű lakk, esetleg speciális viasz vagy olaj is. Lakk esetében legalább két réteg az erősebben igénybe vett helyiségekbe akár 3-4 réteg lakkréteg szükséges. A bevonatok felületi fénye lehet magas fényű, selymes vagy matt is. 

Érdemes tudnunk, hogy a klikkes padlókat általában lakkozott vagy olajozott bevonattal hozzák forgalomba, ezek utókezelést nem igényelnek, abban az esetben, ha natúr felületű klikkes parafa padlót választunk otthonunkba a felület kezelése minden esetben szükséges, az ehhez ajánlott felületkezelő anyagot a padlóburkoló  szakember biztosan tudni fogja, így a padlónk biztosan tartós lesz.

Klikkes parafa padló lerakása

Klikkes parafa padló lerakása szakember által

Tippek és tanácsok

Alapanyag választása

Parafa padló esetén rengeteg típus és változat közül lehet választani, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Fontos tudnunk, például hogy a vízálló parafa padló hiavatlosan nem létezik, vízre ellenállóbbá, vagy megfelelően szigetelő felületűvé csak egy megfelelően kezelt parafa burkolat válhat. A ragasztó használata sem mindegy, nem az általunk kiválasztott parafa padlólaphoz alkalmazott ragasztó nemcsak, hogy nem rögzíti megfelelően az aljzathoz a burkolatot, de rövid időn belül tönkre is tehetjük vele az új parafa padlót, ami többlet költséggel és persze plusz idővel jár. 

A parafát lényegében bármelyik szobában lehet használni - konyha, hálószoba vagy fürdőszoba - de minden helyiség esetében ugyanazt a szabályt kell betartanunk: a bútorok alatt a parafát ki kell merevíteni. Plust tipp, a világos parafa padlóburkolaton sokkal kevésbé látszanak a bútorok által okozott nyomok. 

Munkadíjak megállapodása 

A parafa padló lerakás ár  munkadíjak tekintetében szélesebb skálán mozog, átlagosan 1.500 és 5.500 Ft négyzetméterenként. Éppen ezért, ahhoz, hogy a legideálisabb árajánlatot kapjuk, fontos, hogy előre határozzuk meg a célunkat és egy reális költségvetést, és tartsuk magunkat hozzá, így már az árajánlat kérésnél szűrhetünk és a díjakat a költségvetésünkön belül tarthatjuk. 

Mindezeket összevetve, járjunk utána a díjaknak, hasonlítsuk össze a díjszabásokat és mérlegeljünk.  Mindenképpen érdemes több padlóburkolótól bekérni ajánlatot és ezeket összehasonlítani, hogy a tökéletes minőségű, de a legjobb árú szolgáltatást válasszuk ki egy profi padlóburkoló  szakembertől. Erre a leghatékonyabb és egyszerűbb felület a Qjob, ahol rengeteg megbízható szakember megtalálható, ráadásul nemcsak könnyen kérhetünk árajánlatot, de össze értékelések alapján is kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb szakembert. 

Egyéb takarékossági lehetőségek 

Ha úgy döntenénk, hogy megpróbálkozunk a parafa padló lerakásával házilag, abban az esetben vegyünk 10%-kal több anyagot a kelleténél arra az esetre, ha hulladék keletkezik. 

Ha inkább szakemberre bíznánk a munkát, akkor pontosan mondjuk el a padlóburkolónak az igényeinket, és előzetesen mérjük fel mi magunk a helyiséget, hiszen a négyzetméterre pontos meghatározása befolyásolja a teljes parafa padló lerakása költségét, amivel felesleges költségektől szabadulhatunk meg. 

Csináld magad vagy bízd meg egy szakembert?

Ha burkolni szeretnénk, több padló lerakási technikát találunk már videókban. Fontos tudnunk azonban, hogy a parafa padló lerakása házilag nem biztos, hogy a legmegfelelőbb döntés! 

A parafa padló lerakása egyáltalán nem csak praktikus ötletekből és könnyű munkából áll, ha mi magunk szeretnénk elvégezni biztosan szükségünk lenne szakmai hozzáértésre. Például helytelen lerakás esetén a víz és a szennyeződések könnyen bekerülhetnek a padlólap alá, ami nemcsak a padló esztétikájából vesz el, de hosszú távon használhatatlanná teszi. 

Az alapanyag vásárláskor tudnunk kell, hogy a helyiség pontosan hány négyzetméter, ehhez mennyi anyagra lesz szükségünk, illetve mennyi plusz anyagra, javítás esetére, illetve a parafa padló esetében a megfelelő ragasztó használata sem utolsó szempont, ahhoz, hogy a burkolni kívánt felület adottságainak megfelelő anyagokat vásároljuk meg. Az ideális parafa burkolat kiválasztás során mindenképpen érdemes padlóburkoló segítségét kérni, mivel nem mindegy, milyen helyiségbe szánjuk, és, hogy az alkalmas-e a hosszú távú használatára, hiszen nem biztos, hogy a parafa padló ideális számunkra, szakértői segítség nélkül, viszont egy meggondolatlan vásárlás csak a mi pénztárcánkat terheli. 

Macerásnak tűnik a parafa padló lerakása?

Azt biztosan jobb egy tapasztalt burkolóra bízni! Egy kattintással kérhetsz a szakik segítségét!

Ajánlatkérés

Miért fontos a szakember megbízása?

A parafa padló lerakás ár legkisebb költség része a munkadíj, így érdemes végig gondolnunk, hogy hozzáértés nélkül az magasabb anyagköltséggel és több idő ráfordítással számolhatunk, ennek tekintetében érdemes-e, hogy mi magunk végezzük el a munkát, vagy egy profi padlóburkoló szakemberre bízzuk. A jól elvégzett munka hosszú távú befektetés és nem bízhatjuk a véletlenre otthonunk padlóját. 

Ha garantáltan a legjobb referenciájú burkoló szakembert szeretnénk kiválasztani, úgy, hogy a saját költségkeretünkön belül szabhassuk meg, mire van szükségünk, és pontosan tudjuk számunkra készülő parafa padló lerakása árát, keressünk környékbeli és megbízható kivitelezőt a Qjob-on, ahol profi, referenciával rendelkező szakemberek ajánlatai közül válogathatunk. 

Nincsen más teendőnk, mint megnyitni az oldalt, létrehozni a feladatod és válogatni a jobbnál-jobb jelentkezők, szakemberek közül. Korábbi értékelések alapján biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő embert választjuk ki, illetve ajánlatot kérhetünk villámgyorsan. 

Válasszunk a megbízható kifizetési és a megállapodás szerinti kifizetési lehetőségek közül és már egyeztethetjük is a megbízást. A Qjob egyedi “kockázatmentes üzlet” funkcióval pedig, csak akkor kell fizetned, ha a szakember elvégezte a munkát, váratlan plusz költségek nélkül. Az oldal egyszerű, gyors, megbízható megoldásként szolgál bármilyen szakember megtalálásra! 

Gyakori kérdések

Ajánlott a parafa padló fürdőszobába? 

Vizes helyiségbe a parafa padló lerakása nem ajánlott, amennyiben mindenképpen parafa padlóburkolatot szeretnének a fürdőszobába, akkor válasszunk keményebb típust és ügyeljünk a szigetelés is! 

Hova ajánlott a parafa padlóburkolat?

A parafa burkolatok nemcsak a lakás helyiségeibe, mint hálószoba, gyerekszoba, konyha, nappali ajánlott, hanem közintézmények, irodák burkolására is kiválóan alkalmas. 

Hogyan kell tisztítani és karbantartani a parafa padlót?

Tisztítására elég egy seprű, porszívó vagy felmosó, de a szakemberek nem ajánlják, hogy a parafát nagy nedvességnek tegyük ki!

A parafa padló lerakása ár szempontjából kedvezőbb a laminált padló vásárlása?

A parafa padló munkadíja olcsóbb, mivel négyzetmétere 1.500-1.700 Ft. A laminált padló átlagára 1.500-2.500 Ft négyzetméterenként.

Mik a parafa padló hátrányai?

A parafa padló viszonylag könnyen megsérül, könnyen meglátszanak rajta a bútor vagy karcolási nyomok. 


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresése   Szakemberként regisztrálok!

Fanni, a cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Több mint 2 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró. Az adott, parafa padló lerakás árak cikk szerzője, körültekintően utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést