Article Image

Mennyibe kerül a rolós medencefedés?

Ismerd meg a rolós medencefedés árakat, rolók típusait, telepítés költségeit és lépéseit, illetve tippeket a szakember választásra.
Kérj ajánlatokat
Rolós medencefedést szeretnéd??Kérj ajánlatokat

A családi házban élők a medence lefedését a kényelmen túl egy értéknövelő beruházásnak is tekinthetik. Cikkünkben bemutatjuk a rolós medencefedéssel kapcsolatos minden szükséges információt, amire szükség lehet a döntés előtt.

Gyorsmenü:

Miért fontos a medence lefedése?

A kültéri medence lefedése nemcsak kényelmi szempontból jelentős, hanem gazdasági és biztonsági okokból is. Egy jól megválasztott tető meghosszabbítja a medencehasználat  szezonját, megóvja a vizet a szennyeződésektől, és megelőzi a baleseteket.

A medence lefedésének előnyei

Elsősorban jelentősen csökken a medence karbantartási igénye, mivel a víz tisztán marad, távol tartva a leveleket, rovarokat és egyéb szennyeződéseket. Emellett a párolgás mértéke is csökken, így kevesebb vizet és vegyszert kell pótolni, ami hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet. Például, egy átlagos 10x5 méteres medence esetében évente akár 2000-3000 liter vizet is megspórolhatunk.

Biztonság és védelem

A rolós fedés különösen fontos, ha gyerekek vagy háziállatok is használják a kertet. A fedés megakadályozza a véletlenül baleseteket, ezzel is növelve a környezet biztonságát. Ezen felül, egy zárt medence kevésbé vonzó a betolakodók számára, így a medence és kiegészítő berendezések is védettebbek.

Energiahatékonyság és fenntarthatóság

A hő megtartása miatt kevesebb energia szükséges a medence fűtéséhez, ami csökkenti az energiafogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Egy jól szigetelt tetőszerkezet akár 70%-kal is csökkentheti az éves fűtési költséget. Egy tipikus 10x5 méteres medencénél ez az összeg akár 200.000 forintnyi összeg is lehet évente, a helyi díjszabás és az időjárási viszonyok tekintetében.

Hagyományos, rolós medencefedő szerkezet.

Hagyományos, rolós kivitelű medencetakaró szerkezet.

Rolós medencefedés árak

Magyarországon a legegyszerűbb modellek körülbelül 400.000 forinttól kezdődnek, és elérhetik az 1.500.000 forintot is legfejlettebb, automatizált rendszerek esetében. Ezek az árak a szerelés költségét is magukban foglalják, de a végső összeget befolyásolja a pontos specifikáció és a telepítés bonyolultsága is

A rolós medencefedés telepítési költsége

Telepítési mód 

Átlagos telepítési idő (nap)

 Telepítési költség (forint)

A meedence szélén álló roló

1  

50.000 - 100.000

Pihenőpad alá rejtett roló

1-2  

150.000 - 200.000

Víztükör alá süllyesztett roló

2-3 

250.000 - 300.000

Falfülkébe rejtett roló

2

200.000 - 250.000

Medencefenékbe rejtett roló

3-4

300.000 - 350.000

Felső kamrába rejtett roló 

2-3

275.000 - 350.000

A második táblázat a rolós medencefedés telepítésének különböző módjait, azok időtartamát és költségeit tartalmazza, ami segítséget nyújt a telepítési folyamat megtervezésében és a költségvetés elkészítésében.

Milyen típusú rolók vannak? 

A rolós fedések több kategóriába sorolhatók, attól függően, hogy a tető milyen anyagból készül, és hogy mennyire automatizált. Az egyszerűbb, kézi működtetésű modellek olcsóbbak, általában 400.000 - 700.000 forint közötti áron kaphatók. A teljesen automatizált rendszerek, amelyek távirányítóval vagy akár okostelefonról vezérelhetők, jóval drágábbak, az 900.000 - 2.000.000 forintos ársávban mozognak.

A rolós medencefedés típusai árakkal

Típus 

Méret (méter)

 Ár (forint)

Kézi rolós medencefedés 

3x5

350.000 - 600.000

Automatizált rolós medencefedés

3x5

1.000.000 - 1.200.000

PVC fólia roló

4x8 

400.000 - 700.000

Polikarbonát rolós fedés

4x8

800.000 - 950.000

Biztonsági rolós fedés

5x10

1.200.000 - 1.400.000

Szolár rolós fedés

5x10

1.500.000 - 1.800.000

Az első táblázatban a rolós típusú medencefedés áraiba kapunk betekintést egy-egy átlagos mérettel számolva.

Kézzel működtetett tetőszerkezetek

Léteznek az egyszerű, kézzel működtetett rendszerek. A kézi rolós medencetakarók a legkedvezőbb árkategóriát képviselik, melyek 50-70.000 ezer forinttól indulnak. Ezek a modellek egyszerűen kezelhetők és nem igényelnek elektromos energiaellátást, ám ezeknek a típusoknak is több fajtája van, amelyek funkcionális és esztétikai jellemzőik alapján különböznek egymástól, valamint az áruk is jelentősen eltérő lehet a telepítés módja szerint..

Automatizált medencetetők

Az automatizált rolós tetőszerkezetek távirányítóval vagy akár mobilalkalmazáson keresztül is irányíthatók, ezek ára 1.000.000 forinttól indul. A fólia rolók PVC-ből készülnek, és alapvető védelmet nyújtanak a szennyeződések ellen, ezek 400.000 forint körül érhetők el. A polikarbonát rolós fedések UV-állóak és nagyobb ellenálló képességgel bírnak, ezért áruk 600.000 forinttól kezdődik. A biztonsági rolós fedések különösen erős anyagokból készülnek, hogy maximális védelmet nyújtsanak, áruk 1.200.000 forint körül van. 
A szolár rolós fedések beépített hőgyűjtő funkcióval rendelkeznek, amely segít a víz felmelegítésében, melyeknek ára általában 1.500.000 forint körül van.

A medence szélén álló rolók

Ezeket a fajta rolókat gyakran választják, mert könnyen telepíthetők és az áruk is kedvező, 200-300 ezer forintért szerezhetők be. A pihenőpad alá rejtett rolók esztétikailag vonzóbb megoldást jelentenek, mivel a medence környéke rendezettebb marad; ezekért azonban már 300-400 ezer forintot is ki kell fizetni. 

A víztükör alá süllyesztett rolók

Ezek a szerkezetek a vízfelszín alatt helyezkednek el, amikor nem használják őket, így teljesen láthatatlanok és 500-600 ezer forint között elérhető. A falfülkébe rejtett rolók hasonlóan diszkrét megoldást kínálnak,ezekért általában 450-550 ezer forintot kell fizetni.

A medencefenékbe rejtett fedőszerkezet

Ezek a rolók a legmagasabb technológiai innovációt képviselik, a medence aljába vannak süllyesztve, és fedlap segítségével automatikusan záródnak, így maximális biztonságot és esztétikai megjelenést nyújtanak. Az ilyen típusú rolók ára 800.000 forinttól kezdődik.

A felső kamrába rejtett rolók

A felső kamrába rejtett rolók szintén diszkrét megoldást kínálnak, mivel a medence tetejére szerelt kamrába kerül a takaró elem, amikor nem használják. Ezek a berendezések különösen népszerűek azok között, akik nem szeretnék, hogy a roló látható legyen, és még 700-800 ezer forintot is hajlandóak kifizetni érte.

Ez a típusú rolós medencefedés az egyik legelőkelőbb választás, rejtett kialakításával egyszerű és letisztult összhatást nyújt.

Ez a típusú rolós medencefedés az egyik legelőkelőbb választás, rejtett kialakításával egyszerű és letisztult összhatást nyújt.

A rolós medencefedés telepítésének lépései

A telepítés egy alaposan megtervezett előkészítést igényel, amely biztosítja, hogy a fedés tökéletesen illeszkedjen a medence méretéhez és formájához. 

Tervezés és előkészítés

A telepítési folyamat első lépése a tervezés, amely során felmérik a medence pontos paramétereit. Ebben a szakaszban döntenek arról is, hogy milyen típusú rolós fedést szeretnének telepíteni — legyen az manuális, automatizált, vagy speciális funkciókkal ellátott. Fontos szempont a medencét körülvevő környezet is, például, hogy van-e elég hely a fedés tárolására, amikor nem használják.

A telepítés folyamata

Miután a tervezési fázis befejeződött és minden szükséges engedély rendelkezésre áll, akkor kezdődhet a tényleges telepítés. Ez magában foglalja a rolós fedés alapjának kialakítását, a szerkezeti elemek összeszerelését és a medence szélén vagy annak közvetlen közelében történő elhelyezését. 

A folyamat általában egy-két napot vesz igénybe, függően a medence méretétől és a fedés komplexitásától. A kivitelezés során különös figyelmet kell fordítani a teljesen vízszintes elhelyezkedésre és arra, hogy a fedés tökéletesen zárjon.

Hol keressünk szakembert a rolós medencefedésre?

A személyes ajánlások mellett számos online lehetőség is rendelkezésre áll, amelyek segíthetnek a választásban. Az internetes keresés során érdemes megnézni a különböző cégek weboldalait, ahol általában részletes információkat találunk az általuk kínált szolgáltatásokról, a cég hátteréről, valamint ügyfélvéleményeket is olvashatunk a sikeres döntés érdekében.

Ezen túlmenően, egyre népszerűbb az online szakemberkereső platformok használata. Ilyen például a Qjob.hu, amely egy széles körben ismert magyar szakemberkereső portál, ahol országosan regisztrált szakemberek és cégek profiljait böngészhetjük. Ezen a felületen nem csak az egyes szolgáltatók részletes bemutatkozását találjuk meg, hanem lehetőség van közvetlenül ajánlatokat is kérni tőlük. A Qjob.hu honlapon lehetőség van a különböző szakemberek összehasonlítására a kínálatát, az árak és az ügyfelek visszajelzései tekintetében. 

Mire figyeljünk, ha online keresünk szakembert?

Először is, alaposan olvassuk át a szakemberek vagy cégek ügyfélértékeléseit és véleményeit, amelyek fontos betekintést nyújthatnak a munka minőségét és a szakember megbízhatóságát illetően.. Ügyeljünk arra, hogy az értékelések hiteles forrásból származzanak, és lehetőleg frissek legyenek.

Másodszor, vizsgáljuk meg a szolgáltató szakmai hitelességét és tapasztalatát. Érdemes ellenőrizni, hogy rendelkezik-e megfelelő végzettséggel, szakmai tanúsítvánnyal, és hogy milyen projekteken dolgoztak korábban. Ha lehetséges, kérjünk referenciákat korábbi munkáikról.

Harmadszor, tájékozódjunk a költségekrőll. Keressünk átlátható, részletes árajánlatokat, amelyek tartalmazzák az összes kiadástt, így elkerülhetjük a későbbi kellemetlen meglepetéseket. Figyeljünk arra is, hogy az ajánlatok összehasonlíthatók legyenek a piacon fellelhető más szolgáltatásokkal.

Végül, de nem utolsósorban, győződjünk meg arról, hogy a megbízott szakember rendelkezik-e a szükséges garanciákkal a később felmerülő problémákra.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy átlagos rolós medencefedés?

Ez a költség jelentősen változhat a medence mérete és a kiválasztott fedés típusa alapján. Egy egyszerű kézi működtetésű modell ára 350.000 forinttól kezdődik, míg a fejlettebb, automatizált rendszerek ára akár a 2.000.000 forintot is elérheti.

Előfordulnak-e rejtett költségek a telepítés során?

A szerkezet árán felül számolni kell a szerelési költségekkel, amely magában foglalja a szükséges előkészítő munkálatokat, a szállítási díjat és az esetleges speciális kiegészítőket is. 

Hogyan lehet kiválasztani a legmegfelelőbb rolós medencefedést?

A vásárlás előtt figyelembe kell venni a medence méretét, formáját és az igényelt funkciókat. Fontos szempont a fedés anyaga, a működési mechanizmus (kézi vagy automatizált), valamint a biztonsági jellemzők. Döntés előtt ajánlatos több terméket és szolgáltatót összehasonlítani.

Hol található megbízható szakember?

A Qjob.hu online szakemberkereső portál kiváló lehetőség erre, mivel a honlapon országszerte regisztrált szakemberek között böngészhetünk, profiljaikat és korábbi munkáikat tanulmányozhatjuk, valamint közvetlenül kérhetünk tőlük árajánlatokat.

Mennyi időt vesz igénybe a telepítési munkálat?

A tetőszerkezet szerelése általában 1-2 napot vesz igénybe, de természetesen ez függ a medence méretétől, a helyszíni terepviszonyoktól és a kiválasztott rendszer bonyolultságától. A pontos időtartamot a telepítést végző szakember tudja a legjobban megbecsülni a helyszíni felmérés után.

Julianna, cikk szerkesztő
Virtuális asszisztens
Julianna, aki a "Rolós medencefedés árak" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.

Hagyj megjegyzést