Article Image

Mennyibe kerül egy statikus szakvélemény?

A statikus árak 50.000 – 160.000 Ft között mozognak, de átlagosan 120.000 forintos költséget jelent számunkra. A végösszeg függ a lakóépület típusától, adottságaitól illetve a pontos helyszíntől (vidék vagy a főváros).
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mit jelent a statika, ki a statikus tervező?

Egy épülő új családi ház tervezésekor szinte biztos, hogy statikus mérnök munkájára is szükség lesz. A statikus feladata felmérni az újonnan építendő családi ház, vagy egy meglévő építmény, szerkezet (pl. lapozás, fal, födém, tetőszerkezet, repedések, süllyedések, acél tartószerkezetek, valamint épületek, egyéb építmények) állagát, állapotát felméri, az esetleges romlás okairól, a kivitelezési munka minőségéről jelentést készít.

Statikus szakvéleménye fontos az építkezés vagy a műszaki tervezés során. Honnan tudjuk az árakat? Qjob.hu!

Statikus segítségére van szükséged?

Egy kattintással kérhetsz a szakemberek jelentkezését!

Ingyenes ajánlatkérés  


Tartalomjegyzék


Épületeknél általában akkor van erre szükség, ha az épület átalakítás előtt áll (tető csere, falak kiváltása, hozzáépítés, bontás, tetőtér beépítés stb.). A statikus felelőssége elkészíteni a statikai kiviteli tervet, amely a statikus szakvélemény, ezzel az építőmérnök munkáját is segíti.

Statikus tervezés árak

Árkategória

Árak

Átlagos ár

120.000 Ft

Minimum ár

50.000 Ft

Maximum ár 

160.000 Ft

A statikai vizsgálat tartalma

Mindamellett, hogy teljesen az ingatlanunkra szabott, tehát nem egy sztenderd dokumentum, illetve a tartószerkezeten túl és a speciális igények értelmében tartalmazza:

  • az alapozási tervet,
  • a födémek tervét,
  • a lépcsők vasbeton tervezetét,
  • az áthidalókat,
  • a tartógerendákat,
  • de egyes esetekben a támfalak, a tetőszerkezet, illetve a rámpa terveit is.

Egy úgynevezett egyszerű statikai vizsgálat kiszállási díj nélkül átlagosan 50.000 Ft-tól indul, míg egy összetettebb már 80.000 Ft-tól. 

Mennyibe kerül a statikus szakvélemény?

A statikus árak változóak az ingatlan méretétől és bonyolultságától függően. Átlagosan egy családi ház esetén az árak 70.000 és 215.000 forint között mozognak, nagyobb vagy összetettebb épületek esetén pedig az árak négyzetméterenként növekednek.

Műszaki szakember véleményére van szükség? 

Ne habozz! Kérj segítséget tőlünk, műszaki statikus mérnökeink állnak rendelkezésedre.

Statikus szakvéleménykérés 

Statikus árak

Az statikus árak  kiszámolása esetén érdemes megkülönböztetni az újépítésű és a meglévő épületrészeket és a családi házakat, mint felmérendő ingatlan. Egy új építésű ingatlan esetén a statikai vizsgálat díja átlagosan 50.000 és 120.000 Ft között mozog, meg egy meglévő lakás, épület statikai költsége 80.000 - 160.000 Ft átlagosan. 

A kiszállási költség egy külön tényező, amelyet minden esetben figyelembe kell vennünk mielőtt árat kalkulálunk. A teljes végösszeg Budapesten vagy vidéken eltér, amennyiben szeretnénk statikus tervező szolgáltatását igénybe venni. Hazánkban a területi felosztás szerint a fővárostól indulva a statikus árak 120.000 Ft-tól indulnak, míg az országhatárok felé a vidéki régiókban már átlagosan 230.000 Ft a díj.

Statikus árak átlagosan Magyarországon

Város

Árak

statikus Miskolc

230.000 Ft

statikus Budapest

120.000 Ft

statikus Győr

180.000 Ft

statikus Szeged

215.000 Ft

statikus Debrecen

200.000 Ft

statikus Cegléd

170.000 Ft

statikus Pest megye

120.000 Ft

statikus Szombathely

230.000 Ft

statikus Salgótarján

230.000 Ft

statikus Nyíregyháza

230.000 Ft

statikus Veszprém

230.000 Ft

statikus Esztergom

190.000 Ft

Érdemes előre meghatározni, hogy pontosan az ingatlanon belül mit szeretnék felmérni, teljes területet vagy csak részlegesen, hiszen erre is más ár vonatkozik, akár négyzetméter alapon, ami átlagosan 800-1.000 Ft/m2 illetve a statikus szakvélemények közül a bontási szakvélemény átlagosan 150.000 Ft, az állapotrögzítő szakvélemény 170.000 Ft, míg a hőkamerás vizsgálat esetén 80.000 Ft átlagos költséggel számolhatunk ha statikus szakvélemény igénylésén gondolkodunk. 

Statikai vizsgálat típusok szerint

Típus

Minimum ár

Maximum ár

Lokációs díjak Magyarországon

120.000 Ft

230.000 Ft

Új építésű ingatlan statikai vizsgálat 

50.000 Ft

120.000 Ft

Meglévő ingatlan statikai vizsgálat 

80.000 Ft

160.000 Ft

Kiszállási díj 

30.000 Ft

50.000 Ft

Bontási szakvélemény

100.000 Ft

160.000 Ft

Állapotrögzítő szakvélemény

150.000 Ft

170.000 Ft

Hőkamerás vizsgálat

70.000 Ft

90.000 Ft

Statikus vélemény típusok

Újépítésű

Egy új építésű  családi ház statikai vizsgálata a leggyakrabban igénybevett szolgáltatás a statikus tervezőknél. A teljes ingatlan felmérése mellett az új építésű ingatlanok esetében, érdemes már rögtön, még az átadás előtt, statikus szakvéleményt kérnünk és megbízni egy szakértőt. Általában ezek az ingatlanok esetén a korszerű építőanyagok és technikák ellenére is érdemes alapozási, födém és fedélszerkezeti tervek alapján a statikus szakvéleményt igénybe vennünk. Újabb építésű épületek esetén nem csak a bontási és épületkárok, repedések vizsgálata fontos szempont, hanem az is, hogy az ingatlan továbbépítési, beépíthetőségi, esetlegesen napelemek és energiahordozók telepítésére is kérhetünk statikus szakvéleményt a statikustól, ez pedig később az engedélyeztetéshez is szükséges.

Tudtad, hogy a műszaki tervezésnél a statikus véleménye kritikus jelentőségű?

Kérj szakértők segítségét, hogy jó döntést hozz a tervezési folyamatban!

Ajánlatot kérek 

Meglévő

Érdemes statikust megbízni abban az esetben is, ha egy régi ingatlan megvételét tervezzük. A szakember ekkor megvizsgálja a vásárolni kívánt építmény statikai állapotát, átalakítási lehetőségeit, stb., amely eredményeiről hivatalos szakvéleményt is ad. Olyan vizsgált szempontokra is választ kaphatunk a szakvéleményben, mint például a, hogy milyen helyreállítási-, megerősítési munkálatok kellenek, vagy eldönteni, hogy egyáltalán lakható-e az épület hosszútávon. Jellemzően ilyen ingatlanok esetében a víz-, árvíz-, tűz-, vagy akár szakszerűtlen tervezés/kivitelezés, a leggyakrabban előforduló problémák, amelyekre a statikai vizsgálat  rámutat és megoldást kínál. 

Mi befolyásolja az árakat?

A legfontosabb befolyásoló tényező, amikor azt szeretnénk kiszámolni számunkra mennyibe kerül egy statikus szakvélemény, a kiszállási díj, illetve a lakóépület típusán és minőségén felül, az az, hogy egyszerűsített vagy összetett statikus szakvélemény az igényünk. 
Az egyszerűsített statikus árak átlagosan 50.000 és 80.000 Ft között mozognak, míg az összetett statikus szakvélemény költségei 80 és 120.000 Ft várhatóak. 

Az egyszerűsített írásbeli statikus szakértői vélemény alkalmas:

  • házvásárláshoz
  • fennmaradási és továbbépítési engedélyekhez
  • épületszerkezetek, vagy teljes épületrészek bontásához
  • válaszfalak, vagy tartószerkezeti falak bontásához
  • egyszerűbb utólagos nyíláskiváltásokhoz
  • épületkárok, repedések vizsgálata
  • lakások fa- vagy acélszerkezetű galériáinak vizsgálata, tervezése
  • tetőtér beépíthetőségének előzetes vizsgálata
  • napelemek tetőszerkezeten való elhelyezésének vizsgálata

Az összetett írásbeli statikus szakértői vélemény pedig:

  • összetettebb épületszerkezetek, vagy teljes épületrészek bontásához
  • tartószerkezeti falak bontásához
  • összetettebb utólagos nyíláskiváltásokhoz
  • nagyobb épületkárok, repedések vizsgálata
  • tetőtér beépíthetőségének részletes vizsgálata

Statikus szakvélemény típusok

Mikor szükséges a statikai vizsgálat?

A statikus szakvélemény elkészítésekor, amiben a megbízott mérnök pontosan kiszámolja, hogy az épület a különböző típusú erőhatásokkal hogyan tud majd megbirkózni. Ennek értelmében megtervezi, hogy milyen tartószerkezetekre, oszlopokra vagy pillérekre van szükség – vagyis megszabja, hogy mitől lesz egyensúlyi állapotban és rendkívüli erőhatások alkalmával is stabil a ház szerkezete.

Abban az esetben, ha egy meglévő épület tartószerkezetének módosítására kerül sor, ugyanúgy statikus szakmai tudására van szükség. Erre olyan átalakításoknál van szükség, mint egy fal kivétele, egy új ablak behelyezése, a tetőszerkezet megemelése vagy a tetőtér beépítése. Ezek a változtatásokkal az épület teherbíró képessége és stabilitása is módosulhat.

Nem kötelező, de egy régi ingatlan vásárlás előtti statikus szakvélemény is ajánlott. Hivatalos szakvéleménye garanciát jelent, hiszen így teljesen biztos lehetsz abban, hogy egy ekkora értékű beruházáskor egy időtálló és egyben jó konstrukcióval bíró házat vásárolsz.
Végül, egy építés alatt álló ház károsodásakor szintén a statikus munkája lesz segítségedre. Ha bármilyen okból kifolyólag az épületen repedések jelennek meg, akkor a helyreállítási munkálatok szükségességét vagy az épület életveszélyességének tényét egyaránt meg tudja állapítani.

Előnyei

  • Ha eladni szeretnénk az ingatlanunkat a statikus szakvélemény garantáltan értéknövelő tényező számunkra,
  • Újabb építésű épületek esetén statikai szakvélemény garanciális javításokat is igényelhetünk még a vásárlás előtt  az épület kivitelezőjénél,
  • Ha megvásárolni szeretnénk az adott ingatlant, biztosabb képet kaphatunk annak az állapotáról és a lehetséges javítási, felújítási költségekről, kiderülhetnek az esetleges problémák, melyek később, a vásárlás után plusz költségeket, kiadásokat vonhatnak maguk után, 
  • Minden esetleges átalakítási és későbbi építési lehetőségről tájékoztatást kapunk ez pedig felesleges idő ráfordítástól és későbbi kiadástől szabadít meg minket, 
  • Nem elhanyagolható szempont, hogy az statikus szakvélemény érvényessége minimum 5 év, ezáltal egy egyszeri költség, de biztosak lehetünk abban, hogy hosszú távon megtérül, hiszen mint a vevőnek, mint az eladónak biztosítékul szolgál. 

Mi szükséges a statikus szakvéleményhez?

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet írja elő, azt, hogy az építésügyi hatósági eljárások lefolytatásához pontosan milyen építészeti-műszaki dokumentáció összeállítására lesz szükségünk. Az alábbiakra röviden összefoglalva biztosan szükségünk lesz:

  • alaprajz vagy építész tervdokumentáció
  • helyrajzi szám
  • bizonyos esetekben a felméréshez szükséges, a szomszédhoz való bejutás biztosítása

Hogyan történik a statikus vélemény?

A statikus felmérés készítéséhez általában a mi magunk, vagy az épületünkön dolgozó építészmérnök/tervező keresi fel a statikust. A feladatok ismertetése után, a statikus egy elsődleges szóbeli felmérést ad az ingatlanról, azaz kimegy a területre és előzetesen felméri a jelenlegi állapotát és részletesen tájékoztat az elsődleges észrevételeiről. Amennyiben megbízzuk a munkával, át kell nekii adnunk az építész dokumentációt (építész tervek, geodézia, gépésztervek, stb.). Ezek alapján kapjuk meg a végleges árajánlatot és az elkészülés határidejét határidőnk, amely elfogadása után, a statikus megkezdi a tervezést. Az elkészült statikus szakvéleményt pedig kiküldik számunkra vagy személyesen adják át, ennek a birtokában pedig a további építési munkálatok, esetleges javítások is kezdetét vehetik.

Szeretnéd, hogy az építkezésed vagy bármilyen műszaki projekted biztonságos legyen?

Kérj a statikus segítségét most! Ingyenes árajánlatkérés a Qjob-on.

Ingyenes ajánlat 2 percen belül! 

Miért fontos a statikus munkája?

A statikus szakember munkája rendkívül fontos a biztonságos és tartós épületek és más szerkezetek tervezése és kivitelezése szempontjából. Az épületek és más szerkezetek tartóssága, stabilitása és biztonsága kulcsfontosságú az emberek életének és egészségének megóvása, valamint a vagyonbiztonság fenntartása érdekében. A statikus szakember feladatai közé tartozik a megfelelő méretezés és tervezés, az előírások betartása, valamint a különböző terhelési feltételek, például az időjárás, a földrengések és a szél terhelésének figyelembevétele. Ennek eredményeként a munkájuk nagyban hozzájárul az épületek és más szerkezetek biztonságosabb és tartósabb tervezéséhez, amelyek elősegítik az emberek életének és egészségének megóvását és az anyagi javak védelmét.

Miért fontos a szakember megbízása?

A statikus árak legkisebb költség része a kiszállás, így egyértelműen a szakmai tudást és a hozzáértést fizetjük meg egy megbízható mérnök személyében. A hiteles statikai tanúsítvány hosszú távú befektetés és nem bízhatjuk a véletlenre otthonunk állapotát és biztonságát. 

Ha garantáltan a legjobb referenciájú statikust szeretnénk kiválasztani statikus szakvélemény megszerzéséhez, úgy, hogy a saját költségkeretünkön belül szabhassuk meg, mire van szükségünk, és pontosan tudjuk számunkra készülő statikai vizsgálat árát, keressünk környékbeli és megbízható szakembert a Qjob-on, ahol profi, referenciával rendelkező szakemberek ajánlatai közül válogathatunk. 

Nincsen más teendőnk, mint megnyitni az oldalt, létrehozni a feladatod és válogatni a jobbnál-jobb jelentkezők, mérnökök közül. Korábbi értékelések alapján biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő embert választjuk ki, illetve ajánlatot kérhetünk villámgyorsan. 
Válasszunk a megbízható kifizetési és a megállapodás szerinti kifizetési lehetőségek közül és már egyeztethetjük is a megbízást. A Qjob egyedi “kockázatmentes üzlet” funkcióval pedig, csak akkor kell fizetned, ha a szakember elvégezte a munkát, váratlan plusz költségek nélkül. 

Gyakori kérdések

Szükséges-e a helyszíni felmérés?

Igen, minden esetben! 

Meddig érvényes a statikus szakvélemény?

A statikus szakvélemény átlagosan 5 évig érvényes. 

A statikus tervező mennyi idő alatt készíti el a dokumentumokat? 

Statikus szakvélemény a kiszállást és a helyszíni felmérést követően 5 munkanapon belül elkészül.

A statikus szakvéleménnyel bontási és épületi átalakítást is végezhetek?

Igen! A statikus szakvélemény a kivitelező és az építőmérnök számára is egy hivatalos dokumentum, így nem szükséges plusz dokumentum. 

Milyen tényezők befolyásolják a statikus árakat?

A statikus árakat számos tényező befolyásolja, például az építmény mérete, bonyolultsága és funkciója, valamint a tervezési követelmények

Mit kell figyelembe venni a statikus tervező kiválasztásakor?

A statikus tervező kiválasztásánál fontos, hogy olyan szakembert válasszon, aki megfelelő szakmai tapasztalattal és képesítéssel rendelkezik. Az építőiparban dolgozó statikusok általában mérnöki végzettséggel rendelkeznek, és az épületszerkezetek statikai tervezésének szakértői. Az ajánlatok összehasonlítása és az ajánlattevők referenciáinak ellenőrzése is segít az építtetőnek a legmegfelelőbb szakember kiválasztásában.

Mi a teendő, ha az építőipari projektem során változások történnek az eredeti tervekhez képest?

Ha az építőipari projekt során változások történnek az eredeti tervekhez képest, és ezek hatással vannak az épületszerkezetre, akkor szükség lehet a statikus tervezés módosítására. Az ilyen változásokról haladéktalanul tájékoztatni kell a statikust, hogy a tervező időben reagálhasson a változásokra és megfelelően áttervezhesse az épületszerkezetet. Az ilyen változtatások hatással lehetnek a statikus árakra is, és a módosított tervezésre vonatkozó új árakról megállapodást kell kötni az építtetővel.

Mi van ha lejárt a statikus szakvélemény érvényességi ideje?

Ha lejárt a statikus szakvélemény érvényességi ideje, akkor ajánlott újra felkeresni a statikus tervezőt és kérni tőle egy frissített szakvéleményt az épület állapotáról. Az épület állapotának változása, az új terhelések, a környezeti hatások és más tényezők befolyásolhatják az épület statikai viselkedését, ezért fontos rendszeresen ellenőrizni az állapotát és szükség esetén frissíteni a szakvéleményt. Ezzel biztosítható az épület biztonságos használata, és elkerülhetők a súlyosabb károsodások és a veszélye.


Szerző: Burda Ádám

Frissítve: 2024.01.03.

Szakember által ellenőrizve: Tóth Andrea

Ellenőrzés dátuma: 2024.01.03.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresése   Szakemberként regisztrálok!

Ádám, cikk szerzője
Statikus szakértő
20 éves tapasztalattal rendelkező építész mérnök, statikus

Hagyj megjegyzést