Article Image

Fonott kerítések: a választás, telepítés és karbantartás teljes útmutató

Ismerje meg a fonott kerítés előnyeit! Stílus, tartósság és könnyű karbantartás egyben.
Segítségkérés szakemberektől
Szakember segítségére van szükség??Segítségkérés szakemberektől

Egy kerítés nemcsak a magánélet védelmét szolgálja, hanem otthonunk stílusát is meghatározza. A fonott kerítés ezen értékek tökéletes ötvözete. De vajon mennyibe kerül, és milyen előnyöket kínál? Olvassa el cikkünket, és merüljön el a fonott kerítések világában!

Gyorsmenü:

Bevezető

A kerítés nemcsak a kertünk határát jelöli, de otthonunk megjelenésének is fontos része. Az otthonosság, a magánélet védelme és a stílus kombinálása sosem volt könnyebb, mint a fonott kerítéssel. De miért is olyan népszerű ez a típus, és milyen előnyei vannak? Lássuk!

A fonott kerítés előnyei

A fonott kerítés - legyen az drótból, fából, vagy akár műanyagból készült - egyszerre szolgál praktikus és esztétikai célokat. Az anyagának köszönhetően egyszerűen illeszkedik a természetes környezetbe, hozzájárulva otthonunk megjelenésének harmonikus összképéhez. Nem beszélve arról, hogy a zöld növényzet háttere előtt egy elegáns fonott kerítés igazi látványossággá válhat.

Ez a fajta kerítés emellett kiemelkedően tartós is. A drót fonott kerítés például könnyen ellenáll az időjárás viszontagságainak, míg a fából készült szintén hosszú élettartamú, ha rendszeresen karbantartjuk.

Az ár tekintetében a fonott kerítések általában a középkategóriába tartoznak. A pontos költségek azonban az anyagtól, a mérettől és a telepítéstől függően változnak. Például egy átlagos drót fonott kerítés ára négyzetméterenként 5.000 és 15.000 forint között mozog.

Miért érdemes fonott kerítést választani?

A válasz egyszerű: a fonott kerítés sokoldalú. Városi lakókörnyezetben ugyanúgy megállja a helyét, mint egy farm, vagy egy vidéki ház kertjében. A fonott kerítés lehet rusztikus és hagyományos, vagy modern és innovatív, attól függően, hogy milyen stílusban készül.

Ezen kívül ezek a kerítések rendkívül könnyen telepíthetők. Sok esetben nincs szükség komoly földmunkára, így a telepítés gyorsan és egyszerűen, akár saját kezűleg is elvégezhető.

Végül, de nem utolsósorban, a fonott kerítés hosszú távú befektetés. Megfelelő karbantartás mellett évtizedekig szolgálhat bennünket, miközben kiemeli otthonunk szépségét.

Tehát, ha egy természetes megjelenésű, tartós és költséghatékony kerítést keres, akkor a fonott kerítés remek választás.

Ne hagyja, hogy a kerítés telepítése gondot okozzon!

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, és élvezze a gondtalan és szakszerű munka előnyeit. Ne várjon, lépjen velünk kapcsolatba most!

 Kapcsolatfelvétel

A fonott kerítés típusai

Választékban nincs hiány, ha fonott kerítésekről beszélünk. Többféle anyagból készülhetnek, így mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelőt. Lássuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre!

Huzalból készült

A huzalból készült fonott kerítések kiemelkedően tartósak és időjárásállók. A huzalokat úgy fonják össze, hogy a kerítés stabilitása és szilárdsága maximális legyen. Ezen kívül a huzalkerítésekhez könnyű hozzájutni és viszonylag egyszerűen telepíthetők. Az árak itt négyzetméterenként általában 7.000-től 20.000 forintig terjednek.

Fából készült

A fa fonott kerítések természetes megjelenést kölcsönöznek a kertnek. A fa természetes textúrája és melegsége mindig is népszerű választás volt a kerítések terén, többféle fajtája is létezik, mint például a rönk- vagy a vesszőkerítés, amelyek mindegyike egyedi megjelenést kölcsönöz. Az árak itt négyzetméterenként 4.000-től 15.000 forintig változhatnak  fafajtától függően.

Műanyagból készült

A műanyagból készült fonott kerítések modern és tartós megoldást kínálnak. A műanyag időjárásállósága és karbantartásmentessége miatt sokak számára ideális választás. A négyzetméterárak általában 5.000 és 10.000 forint között vannak.

Vegyes anyagokból készült kerítés

A vegyes anyagokból készült kerítések a legjobb tulajdonságokat ötvözik. Ezek lehetnek például fa és huzal kombinációi, amelyek a tartósság és a természetes megjelenés ideális egyensúlyát hozzák létre. Az árak ebben a kategóriában széles skálán mozognak, attól függően, hogy az alapanyagokat milyen arányban használják a gyártás során.

A fonott kerítések típusai és átlagos költségek

Fonott kerítés típusa

Anyag

Átlagos költség méterenként

Huzal

Acél

2.000 - 4.000 Ft

Fa

Tölgy

4.000 - 7.000 Ft

Műanyag

PVC

3.000 - 5.000 Ft

Vegyes anyagok

Acél és fa

5.000 - 8.000 Ft

Huzal

Rozsdamentes acél

3.000 - 6.000 Ft

Fa

Fenyő

3.000 - 5.500 Ft

Műanyag

Polietilén

2.500 - 4.500 Ft

Ez a táblázat bemutatja a fonott kerítések különféle anyagát és az átlagos költségeket. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az árak változnak a piaci viszonyoktól és a gyártótól függően.

A fonott kerítés telepítése soha nem volt ilyen egyszerű! 

Szakértőink segítenek kiválasztani a megfelelő anyagot, megtervezik és kivitelezik a kerítést. 

  Vegye fel a kapcsolatot

A fonott kerítés kiválasztása

Amikor kerítést választunk, fontos, hogy több tényezőt is figyelembe vegyünk. A megfelelő kerítés kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, de funkcionalitás, tartósság és karbantartás szempontjából is kulcsfontosságú. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

A helyszín és a kerítés stílusának összehangolása

A helyszín meghatározó szerepet játszik a kerítés stílusának megválasztásában. Egy vidéki, rusztikus környezetben például a fa fonott kerítés tökéletes választás, míg egy modern városi kertben inkább a huzal vagy műanyagból készült kerítés illik jobban. Fontos, hogy a kerítésünk harmonizáljon a környezetünkkel és az otthonunk stílusával.

Az időjárás és az anyagválasztás

A helyi időjárási körülmények is befolyásolják, milyen anyagot érdemes választanunk. Az erős szélben és esőben például a huzalból készült kerítés a legjobb választás, míg a napfényben a fa kerítés kiváló megoldás, feltéve, hogy megfelelően karbantartjuk.

Az anyag tartóssága és karbantartása

Végül, de nem utolsósorban, figyelembe kell vennünk az anyag tartósságát és a karbantartás szükségességét is. A huzalból és műanyagból készült kerítések általában kevesebb karbantartást igényelnek, de kevésbé természetes a megjelenésük. A fa kerítés karbantartása több munkát igényel, de cserébe természetes hangulatot kölcsönöz a kertünknek.

Tehát, melyik a legjobb választás? A válasz nagyban függ a személyes preferenciáktól, a helyi körülményektől és a rendelkezésre álló költségvetéstől. A lényeg, hogy alaposan gondoljuk át a döntésünket, hogy kerítésünk hosszú távon is megfeleljen az elvárásainknak.

A fonott kerítés telepítése

Egy fonott kerítés telepítése nem feltétlenül igényel szakértelmet, ha rendelkezünk némi kézügyességgel és megfelelő eszközökkel. Lássuk, hogyan is kezdjünk neki!

Szükséges eszközök és anyagok

A kerítés telepítése előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy a munkához rendelkezünk-e mindennel. A választott kerítésanyagon túl szükségünk lesz rögzítő elemekre (pl. drótok, csavarok, kapcsok), esetleg betonra a kerítésszakaszok stabilizálásához, mérőszalagra, szintezőre, ásóra és olyan szerszámokra, mint a kalapács és a fúró.

A kerítés telepítésének lépései

  1. Először határozzuk meg a kerítésünk nyomvonalát, és jelöljük ki a rögzítőpontok helyét.
  2. Ássuk ki a lyukakat a kerítésszakaszok számára, és helyezzünk betont a lyukakba a stabilitás érdekében.
  3. Helyezzük el a kerítésszakaszokat a kijelölt helyeken, és rögzítsük őket a betonban.
  4. Ezt követően feszítsük ki és szereljük  a kerítésanyagot (huzal, fa stb.) a kerítésszakaszok rögzítőpontjaihoz.
  5. Ismételjük meg ezt a folyamatot, amíg a kerítésünk teljes hosszában el nem készül.

Tippek a telepítéshez

A telepítés során fontos, hogy mindig legyünk óvatosak és biztonságos körülmények között dolgozzunk, viseljünk védőkesztyűt és védőszemüveget, ha szükséges. Használjunk szintezőt, hogy a kerítésszakaszok egyenesek és stabilak legyenek. Ha lehet, kérjünk segítséget, két ember könnyebben és gyorsabban végzi el a munkát. És végül, de nem utolsósorban, ne siessünk, jobb, ha lassabban és gondosan dolgozunk, hogy a végeredmény pontos és szilárd legyen.

Reméljük, hogy ezekkel a tippekkel és tanácsokkal sikerül majd saját fonott kerítésedet megvalósítani!

Válassza a minőséget és a szakértelmet! 

Szakemberek segítségével gyönyörű és tartós fonott kerítést kaphat. 

 Kezdjük a tervezést!

A fonott kerítés karbantartása és javítása

Ahhoz, hogy kerítésünk hosszú távon is szép és erős maradjon, rendszeres karbantartásra és időnkénti javításra van szükség. Nézzük meg, mire kell odafigyelni!

A karbantartás fontossága

A fonott kerítés karbantartása hozzájárul az anyag élettartamának meghosszabbításához és a kerítés esztétikai megjelenésének megőrzéséhez. Például, a fa kerítés esetében rendszeres lakkozás vagy festés szükséges, hogy megvédjük az időjárás viszontagságaitól. A huzalból vagy műanyagból készült kerítés esetében pedig az esetleges rozsdásodás vagy elszíneződés elleni védelem a fontos.

Gyakori problémák és megoldások

A fonott kerítések esetében gyakran előforduló problémák közé tartozik az anyag elszíneződése, deformálódása, vagy a rögzítő elemek lazulása. Ezeket a problémákat általában a karbantartási munkák során lehet orvosolni. Például, ha a fakerítésünk elszíneződött, egy jó minőségű fafesték segíthet visszaadni eredeti színét. Ha a huzalkerítés deformálódott, akkor jobb, ha kicseréljük a sérült szakaszt.

Javítási és karbantartási tippek

A kerítés karbantartása során figyeljünk oda arra, hogy a rögzítő elemek (drótok, csavarok stb.) még mindig stabilan tartanak-e. Ha nem, cseréljük ki őket. Amennyiben a kerítés anyaga rozsdásodik, használjunk rozsdagátló festéket. Fakerítés esetén gondoskodjunk a rendszeres lakkozásról, festésről.

Egy jól karbantartott és időről időre javított kerítés hosszú éveken keresztül megőrzi szépségét és funkcióját. Tehát ne feledkezzünk meg a karbantartásról!

A fonott kerítés költségei

A fonott kerítés költsége több tényezőtől függ, például az anyagoktól, a telepítési munkadíjtól, és a karbantartási költségektől. Nézzünk meg néhány általános becslést!

Az anyagköltség becslése

A fonott kerítés anyagköltsége az anyagtól és a mennyiségtől függ. Egy általános becslés szerint a huzalból készült kerítés anyagköltsége 2.000 és 4.000 forint között lehet méterenként, míg a fa anyagköltsége körülbelül 4.000 és 7.000 forint között van méterenként.

A munkadíj és a telepítési költségek

A munkadíj és a telepítési költségek is széles skálán mozognak, a munka bonyolultságától és a vállalkozó díjszabásától függően. Egy általános becslés szerint a kivitelezés költsége méterenként 5.000 és 10.000 forint.

A karbantartási költségek becslése

A költségek attól függnek, hogy milyen anyagból készül a kerítés, és milyen gyakran van szükség karbantartásra. Például, fakerítés esetében a rendszeres festés és lakkozás költségeivel is számolnunk kell.

A fonott kerítés telepítési és karbantartási költségei

Szolgáltatás

Átlagos költség

Telepítés

5.000 - 10.000 Ft/méter

Festés

2.000 -   4.000 Ft/méter

Javítás

3.000 -   6.000 Ft/méter

Csere

5.000 - 15.000 Ft/méter

Tisztítás

1.500 -   3.000 Ft/méter

Karbantartás

2.000 -   5.000 Ft/méter

Ez a táblázat áttekintést ad a kerítés telepítésének és karbantartásának átlagos költségeiről. Kérjük, ne feledje, hogy ezek árak változnak a konkrét munkától és a szolgáltatótól függően.

A kerítés a ház arcát képezi.

Szakértőink segítségével olyan kerítése lesz, ami tökéletesen illeszkedik otthonához. 

  Kérjen árajánlatot!

Összefoglaló

A fonott kerítés előnyei és hátrányai

Összefoglalva, a fonott kerítés számos előnnyel bír, mint például a szép megjelenés, a személyre szabhatóság, és a viszonylag egyszerű telepítés. Ugyanakkor hátránya a magasabb anyagköltség (különösen fakerítés esetében), és a rendszeres karbantartás szükségessége.

Végső tippek a fonott kerítés kiválasztásához és telepítéséhez

Mielőtt döntést hoznánk, gondoljuk végig a következőket:

  1. Milyen anyagot szeretnénk használni? 
  2. Mennyit vagyunk hajlandók költeni az anyagra, a telepítésre és a karbantartásra? 
  3. Milyen stílusú kerítést szeretnénk? 
  4. És végül, de nem utolsósorban, mennyi időt és energiát vagyunk hajlandók befektetni a kerítés karbantartásába? 

Ezek a kérdések segíthetnek a legjobb döntés meghozatalában.

A fonott kerítés telepítése nagyszerű módja annak, hogy egyedi hangulatot és stílust adjunk otthonunknak, miközben biztonságot és a magánéletet védelmét is biztosítja. Reméljük, hogy ez a cikk segített eligazodni a fonott kerítések világában és hasznos szempontokkal szolgált a vásárláshoz. Sok sikert a tökéletes fonott kerítés kiválasztásához!

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést