Article Image

Kőkerítés építése: Hogyan készítsünk lépésről-lépésre lenyűgöző kerítést

Bemutatjuk, hogyan készíthet kerítést kőből lépésről-lépésre, hogy otthona még vonzóbb legyen. Szóval, kezdjük is el!
Konzultáció kérés szakemberektől
Szakember segítségére van szükség??Konzultáció kérés szakemberektől

Bevezetés 

Sziasztok, Károly vagyok, és ma egy olyan témába fogunk belemerülni, ami a kertbarátokat és a házépítőket érinti: a kőből épült kerítések világába. Kőből készült kerítés - ez nem csupán funkcionális határjelző, de esztétikus kertészeti dísz is.

Szóval, kezdjük is el!

Mi az a kőkerítés? 

Amikor a kerítésről beszélünk, az jut eszünkbe, hogy megvédje az otthonunkat, és egyértelműen jelölje a birtokhatárt. De miért ne lehetne a kerítésünk ugyanakkor esztétikailag is vonzó? Itt jön képbe a kőkerítés.

A kőkerítés egy strapabíró, hosszú élettartamú és esztétikus telekhatároló megoldás. Az építése magában foglalja a megfelelő kövek kiválasztását, a kerítés alapjának megtervezését és építését, majd a kövek elhelyezését.

Miért válasszunk kőkerítést?

Először is, a kőkerítés rendkívül tartós és időjárásálló. Lehet, hogy drágább befektetés, mint a fa vagy a fém, de évtizedekig megőrzi szépségét anélkül, hogy szükség lenne nagyobb karbantartásra. Ráadásul, számos kőfajta közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja a stílusához és a kertjéhez illő megoldást. A természetes hatású hasított kőkerítés például akár 20-40 ezer forint közötti áron is elérhető méterenként, míg a precízebben megmunkált, elegánsabb megoldások ára már 50 ezer forinttól indul.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a kőkerítések iránt. A következő részben a kőkerítés építésének alapjaival fogunk foglalkozni. Maradjatok velünk!

Ön szerint is a kőkerítés a legjobb választás?

Ne hagyja a dolgokat a véletlenre! Vegye fel a kapcsolatot szakértőkkel, akik segítenek megvalósítani álmai kerítését!

Kapcsolatfelvétel

A kőkerítés készítésének alapjai

Most, hogy már áttekintettük a kőkerítés előnyeit, lássuk, hogyan is kezdjünk neki az építési folyamatnak!

A megfelelő kő kiválasztása

Elsőként is, a legfontosabb döntés, amit meg kell hoznunk: milyen követ válasszunk kerítésünk építéséhez. A döntésünket befolyásolhatják többek között a következő tényezők: a kő színe, textúrája, tartóssága és természetesen az ára. Nem utolsó sorban döntésünkben a saját ízlésünkre hagyatkozunk és válasszunk kertünk stílusához illeszkedő követ.

A hasítottkő-kerítés előnyei

Az egyik legnépszerűbb választás a hasított kő. Ez a kőtípus természetes megjelenést kölcsönöz a kerítésünknek, emellett rendkívül tartós és időjárásálló. A hasított kő általában költséghatékonyabb is, mint a finomabban megmunkált kövek. Általánosságban elmondható, hogy a hasítottkő-kerítés ára méterenként 20-50 ezer forintba kerül.

Kőkerítés-elemek: az alapanyagok

A kőkerítés építése során többféle anyagra lesz szükségünk. Elsődlegesen persze a kőre, de szükségünk lesz még betonra a talaj előkészítéséhez és a kerítés stabilizálásához, valamint vasra az erősítéshez. Az árak itt igen változatosak lehetnek, a választott kő és a kerítés mérete alapján.

A kőkerítés építésének folyamata

A kőkerítés építése nem egyszerű feladat, de a végeredmény minden fáradságot megér. Kezdjük a tervezéssel: milyen magas és hosszú legyen a kerítés, milyen követ választunk, és hol lesznek az esetleges kapuk. Miután ezt eldöntöttük, jöhet a kövek beszerzése. 

Remélem, sikerült érthetővé tennem a kőkerítés építésével kapcsolatos alapvető tudnivalókat. A következő részben a betonkerítés kővel való díszítésének módjáról is fogunk beszélni. Maradjatok velünk!

Különböző kőkerítések típusai és árai

Táblázatunk segít megérteni, hogy a különböző kőkerítés-típusok milyen árkategóriába tartoznak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az árak csak becslések, és változhatnak a kő típusától, méretétől és a szállítási költségektől függően.

Kőkerítés típusa

Méretek (magasság x hosszúság)

Ár (Ft/m²)

Rakott kőkerítés

1.5m x 10m

35.000

Hasított kőkerítés

1.5m x 10m

45.000

Betonkerítés kővel kirakva

1.5m x 10m

35.000

Drót-kőkerítés

1.5m x 10m

30.000

Kerítés burkoló kővel kirakva

1.5m x 10m

50.000

Kőkerítés elemekből

1.5m x 10m

55.000

A kerítésépítés kőből: lépésről-lépésre

Amikor a kőkerítés építéséről beszélünk, minden részlet számít. Nézzük meg közelebbről a folyamat minden lépését!

Tervezési szakasz

Minden jó munka a tervezéssel kezdődik. A kerítés esetében az alábbi kérdéseket kell figyelembe vennünk: milyen hosszú és magas lesz a kerítés, milyen típusú követ választunk, és hol lesznek az esetleges kapuk vagy járatok.

Anyagbeszerzés: kő, beton és egyéb szükséges eszközök

Az alapanyagok beszerzése a következő lépés. Szükségünk lesz kőre, betonra és vasra, valamint eszközökre, mint például lapát, keverőkanál, vízmérték és mérőszalag. Ezen felül természetesen gondoskodnunk kell biztonsági a felszerelésről is, szükség esetén kesztyű, védőszemüveg és sisak viselése ajánlott.

Építési folyamat: az alapozással kezdődik

A jó kerítésnek stabil alap kell. Ezért az alapozásra kiemelt figyelmet kell fordítanunk, meg kell határoznunk, hogy milyen mélységű és szélességű alapot készítünk. Az alapozás ára általában 10-20 ezer forintba kerül méterenként a paraméterek függvényében.

A kerítés felrakása: technikák és tippek

Amint az alap elkészült, jöhet a kerítés rakása. Fontos, hogy a köveket szorosan és stabilan illesszük egymáshoz. A drót kőkerítés különösen népszerű, mivel a drót segít összetartani a köveket, növelve a kerítés stabilitását.

Utómunka: a kőkerítés befejezése és karbantartása

Végül, de nem utolsósorban következik a kerítés befejezése és a későbbi karbantartás átgondolása. A kőkerítés kevés karbantartást igényel, de azért érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nincsenek-e repedések vagy más sérülések.

Remélem, ezekkel a lépésekkel sikerült tisztább képet adnom a kőkerítés építésének folyamatáról. Ne felejtsük el, hogy a kőkerítés kivitelezése nemcsak munka, hanem alkotás is. 

Kőkerítés karbantartási költségei

Az alábbi táblázat áttekintést nyújt a kőkerítések karbantartásának költségeiről. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek az árak csupán tájékoztató jellegűek, és változnak a kerítés méretétől és állapotától függően, valamint attól, hogy milyen gyakran van szükség a karbantartásra.

Karbantartási feladat

Gyakoriság

Ár (Ft)

Repedések javítása

Szükség szerint

10.000

Algásodás eltávolítása

Évente egyszer

  5.000

Mohásodás eltávolítása

Évente egyszer

  5.000

Kőkerítés tisztítása

Évente kétszer

  7.000

Kőkerítés impregnálása

Minden 2-3 évben

15.000

Kőkerítés festése

Minden 5-7 évben

20.000

Betonkerítés kővel való kirakása

Az építőiparban számos módszer létezik a kerítések szépítésére és személyre szabására. Az egyik ilyen a betonkerítés kővel való kirakása. Nézzük meg, hogyan is működik ez!

Betonkerítés kővel való burkolása

A betonkerítés kővel való burkolása a legtöbb esetben esztétikai okokból történik, a kő révén kerítésünk sokkal természetesebb és egyedibb megjelenést kap. A folyamat során a köveket közvetlenül a beton felületére ragasztjuk, a kívánt mintát követve. A kő ára fajtánként változik, általában 10-20 ezer forint a négyzetméterára.

Drót-kőkerítés: alternatív megoldások

Ha valami igazán egyedire vágyunk, akkor érdemes megfontolni a drót-kőkerítést. Ebben az esetben a köveket nem a betonra, hanem dróthálóba rakjuk. Ez a módszer tökéletes a természetközeli, rusztikus kertekhez. A drót-kő kerítés anyagköltsége általában méterenként 15-25 ezer forint, a választott kő fajtájától függően.

Azért, hogy biztosak legyünk kerítésünk stabilitásában és tartósságában, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

A kőkerítés ára

A kerítés építése komoly beruházás, így mindenki szeretné előre tudni, milyen kiadásokra számíthat. Vizsgáljuk meg, mennyibe kerül a kőkerítés építése!

A kőkerítés építésének ára: mire számíthatunk?

A kőkerítés elkészítésének ára nagyban függ a következő tényezőktől: a választott kő típusától, a kerítés méretétől, a munka bonyolultságától, és persze attól, hogy magunk végezzük-e el a munkát, vagy szakembert bízunk meg vele. Általában a kőkerítés megépítésének az ára méterenként 30-60 ezer forint között van, de ezt az összeget a fent említett tényezők konkrét ismerete alapján lehet pontosan kalkulálni.

Az árak összehasonlítása: betonkerítés kővel vs. rakott kőkerítés

A betonkerítés kővel való kirakása általában olcsóbb, mint a csak kőből épült kerítés, mivel itt csak a felület burkolására van szükség. A betonkerítés kővel való kirakása méterenként körülbelül 20-40 ezer forint közötti összeg a kő és a beton árától függően.

A rakott kőkerítés azonban sokkal masszívabb és látványosabb megoldás, azonban drágább is, méterenként 50-70 ezer forinttal kell számolni.

Mindkét esetben fontos figyelembe venni a karbantartás költségeit is. A kőkerítés általában kevesebb karbantartást igényel, mint a betonkerítés, de a beton is rendkívül tartós és időtálló anyag, ha jól gondozzuk.

Végül is, a döntés a tiéd! Az árakat mindig érdemes szem előtt tartani, de ne felejtsd el, hogy a kerítés a házad és a kerted összképét is befolyásolja. Válaszd azt a megoldást, ami a legjobban illik hozzád és a környezetedhez!

Kőkerítés árkalkuláció

A mellékelt táblázat áttekintést ad a kőkerítés építésének költségeiről. Bemutatja a különböző anyagok, munka- és karbantartási díjait. Ne feledje, hogy ezek az árak becslésen alapulnak, a tényleges költségek változnak a projekt specifikációitól és a munka bonyolultságától függően.

Tétel

Egység

Mennyiség

Egységár (Ft)

Összesen (Ft)

Kőkerítés elemek

50

  5.500

275.000

Alapozó beton

2

25.000

  50.000

Drót-kőkerítés anyagok

m

50

     700

  35.000

Kőkerítés rakás munkadíj

50

  3.000

150.000

Szállítási költség

Út

1

20.000

20.000

Kőkerítés impregnálása

50

     300

15.000

Kőkerítés karbantartás (éves)

Év

1

30.000

30.000

Összesen

-

-

-

575.000

Összefoglalás

Összegezzük, amit a kőkerítésekről tanultunk!

A kőből épített kerítés előnyei és hátrányai

A kőkerítés nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik: természetes megjelenés, nagyfokú tartósság és alacsony karbantartási igény. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kőkerítések építése időigényes, ha szakember végezi a munkát, akkor költségesebb is. A kőkerítés építése ráadásul sokkal több tervezést és előkészületet igényel, mint egy egyszerűbb fa vagy betonkerítés építése.

A leggyakoribb kérdések a kőkerítéssel kapcsolatban

Vajon mennyibe kerül a kőkerítés építése?

A kiadások a következő tényezőktől függnek: a kő típusa, a kerítés hossza és magassága, valamint az, hogy magad végzed-e a munkát, vagy szakembert bízol meg vele. Átlagosan a kőkerítés kivitelezése méterenként 30-60 ezer forintba kerül.

Milyen típusú követ válasszak a kerítésemhez?

A kőkerítéshez sokfajta kő áll a rendelkezésünkre, a leggyakoribbak a gránit, a mészkő, az andezit és a bazalt. A választásodat a következő tényezők alapján érdemes meghoznod: a kő színe, mintázata, tartóssága, valamint az, hogy milyen jellegű kerítést szeretnél. Ezenkívül fontos szempont a kő ára is, hiszen a költségek jelentősen eltérhetnek a különböző kőtípusok között.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a kőkerítés?

Az előnyök közé tartozik a természetes és esztétikus megjelenés, valamint a kiváló tartósság és az alacsony karbantartási igény. A kőkerítés továbbá nagyon jól illeszkedik a kertbe, és kiemeli a környezet természetes szépségét. A hátrányok között szerepel, hogy a kőkerítés építése idő- és költségigényes, különösen ha szakembert bízol meg a munkával. Ezenkívül a kőkerítés építése előzetes tervezést és előkészületeket igényel, ami további időt és erőfeszítést jelenthet.

Hogyan gondoskodhatok a kőkerítésem hosszú távú karbantartásáról?

A kőkerítések nagyon tartósak, és kevés karbantartást igényelnek, de néhány dolgot megtehetsz a hosszú élettartam érdekében. Először is, évente egyszer ellenőrizd a kerítést. Ha repedéseket és egyéb károkat találsz, ki kell javítani azokat a további állagmegóvás érdekében. A moha és az algásodás ellen a kőkerítést évente egyszer mossuk le, ez segít megőrizni a kő természetes szépségét.

Hogyan tudok a Qjob.hu-n szakembert találni kőkerítés építéséhez?

A Qjob.hu egy online platform, ahol számos szakembert találhatsz különböző szolgáltatásokhoz, beleértve a kerítésépítést is. Csak írd be a keresőbe, hogy "kerítésépítés", és a rendszer megjeleníti a hozzád legközelebbi, rendelkezésre álló szakembereket. Minden szakember profilján megtalálhatóak a szolgáltatásaik részletes leírása, az elvégzett munkák fotói, valamint a korábbi ügyfelek értékelései. Ezután csak annyi a dolgod, hogy kiválasztod a számodra legmegfelelőbb szakembert, és időpontot egyeztetsz vele a munka elvégzésére.

Megálmodta a tökéletes kőkerítést, de nem tudja, hogyan valósítsa meg?

A Qjob.hu-n megtalálja a legmegfelelőbb szakembert! Lépjen kapcsolatba velünk még ma!

Találjon szakembert!

Záró gondolatok

A kőkerítés építése komoly döntés, amely alapos tervezést és előkészületet igényel. De ha időt és energiát fektetsz bele, a végeredmény egy gyönyörű, tartós kerítés lehet, amely évtizedekig állja a sarat.

Ne feledd, a kerítésed az otthonod kibővítése, amely meghatározza a házadról alkotott első benyomást. A kőből kerítést építeni egy hosszú távon megtérülő beruházás, amely növeli az otthonod értékét és egyben különlegessé teszi.

Végül is, a kerítésed a te történeted – miért ne mesélnéd el kőben?

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést