Article Image

Messenger feltörés: A leggyakoribb módszerek és megelőzésük

Fedezze fel a leggyakoribb módszereket és tanulja meg, hogyan védheti meg magát a messenger feltörésektől

A digitális kommunikáció korában, amikor mindannyian naponta használjuk a különböző üzenetküldő és kapsolattartó alkalmazásokat, köztük a messengert, fontos tudnunk, mennyire biztonságosak ezek az eszközök. Mennyit lennénk esetleg hajlandóak fizetni azért, hogy biztonságban tudhassuk az üzeneteinket? 5.000 vagy 10.000 Ft-ot, esetleg 50.000 Ft-ot vagy még ennél is többet?

Ahhoz, hogy elkerülhessük, hogy a mi Messenger fiókunkat is feltörjék, kiemelten fontos megismerni a hackerek által használt általános módszereket. Ennek célja, hogy megtehessük a megfelelő óvintézkedéseket és megfelelő előkészületeket tehessünk a biztonságos kommunikáció érdekében.

Gyors menü:

Miért fontos a messenger biztonsága?

A XXI. században, amikor az emberek naponta többször is használják a különböző üzenetküldő alkalmazásokat, mint a WhatsApp, Viber vagy a Facebook Messenger, a biztonság kiemelten fontos. Gondoljunk csak bele: mennyi személyes információt osztunk meg ezeken a platformokon? A családi fotóktól kezdve a munkahelyi beszélgetésekig, lényegében mindent itt intézünk.

Ne hagyd, hogy veszélyeztessék az adataidat!

Vedd fel a kapcsolatot szakemberrel és biztosítsd be magad még ma!

    Segítséget kérek

Az adatvédelem jelentősége a digitális korban

Az adatvédelem nem csak egy divatos kifejezés. Az elmúlt években több nagy cég, mint például az Equifax vagy a Marriott is szenvedett adatszivárgást, ahol milliók adatai kerültek illetéktelen kezekbe. És nem csak a nagyvállalatok vannak veszélyben. A nem megfelelő adatvédelem miatt akár a helyi kisvállalkozások, egyéni vállalkozók is veszélyben lehetnek és akár 4-500.000 Ft értékű adatot is ellophatnak. Az ilyen esetek megmutatják, hogy az adatvédelem mindenki számára fontos, legyen az egy nagy cég vagy egy kis vállalkozás.

A feltörések következményei

A messenger feltörések nem csak az adatok elvesztését jelentik. Sokkal többről van szó. Mi történik, ha valaki hozzáfér a banki adataidhoz és ellop 2-3.000.000 Ft-ot a számládról? Vagy mi van, ha egy versenytárs hozzáfér a vállalkozásod üzleti terveihez? A következmények súlyosak lehetnek, mind pénzügyileg, mind a cég hírnevét illetően. A tavalyi évben a helyi hírekben beszámoltak arról, hogy egy közeli étterem elveszítette az ügyfelei adatait és emiatt sokan elkerülték azt. Ennek a forgalomkiesésnek köszönhetően a veszteségük több mint 10 millió Ft volt. Ezért is fontos, hogy mindig legyünk óvatosak és védekezzünk a feltörések ellen.

A leggyakoribb feltörési módszerek

A digitális világban, ahol az emberek egyre inkább az online térben élik az életüket, a hackerek is egyre kifinomultabb módszerekkel próbálnak hozzáférni az adatainkhoz. Az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb támadási forma a phishing, azaz adathalászat.

Adathalász támadások

A phishing támadások célja, hogy az áldozatokat rávegyék arra, hogy önként adják meg érzékeny adataikat, például jelszavakat vagy bankkártya információkat, egy hamis, de hitelesnek tűnő weboldalon vagy akár e-mailben. Azonban már az sem ritka, hogy direkt telefonos hívások keretei között keresik fel az áldozatokat a csalók.

Hogyan működnek a phishing támadások?

A támadók létrehoznak egy weboldalt, ami megtévesztően hasonlít egy népszerű szolgáltatás, mint például a Gmail vagy az OTP Bank oldalára. Ezt követően küldenek egy e-mailt az áldozatnak, amelyben arra kérik, hogy frissítse az adatait vagy változtassa meg a jelszavát és egy linket adnak meg, ami az általuk létrehozott hamis oldalra vezet. Amikor az áldozat megadja az adatait, a támadók azonnal hozzáférnek azokhoz.

Példák népszerű adathalász módszerekre

Hamis banki értesítések

Sokan kapnak e-maileket, amelyek azt állítják, hogy a bankjuknál probléma adódott, és sürgősen frissíteniük kell az adataikat. Például, egy e-mail, amely azt állítja, hogy az OTP Banknál technikai probléma adódott és azonnal meg kell változtatni a jelszót.

Ha nem szeretnénk bedőlni egy ilyen üzenetnek, több mindent is megtehetünk: felhívhatjuk a szolgáltatót és megkérdezhetjük, hogy valóban a levélben megírt dolog történik-e. Egy másik módszer, hogy nem a levélben megadott linket nyitjuk meg, hanem saját magunk keressük fel böngészőn keresztül a weboldalt és úgy nézzük meg, hogy továbbra is kéri-e az oldal az adott tevékenység elvégzését.

Szállítási értesítések

Egy másik népszerű módszer, amikor a támadók azt állítják, hogy egy csomagot próbáltak kézbesíteni, de nem sikerült és az áldozatnak egy linkre kell kattintania a további információkért. Sokan nem gondolkodnak el azon, hogy valójában nem is vártak csomagot és már kattintanak is a linkre.

Ennek az elkerülésére szolgálhat, ha nyomon követjük, milyen megrendeléseink voltak. A másik egyszerű módszer, hogy nem foglalkozunk egy ilyen levéllel. A futárszolgálat ugyanis meg fogja próbálni még egyszer kézbesíteni a terméket, ha valóban erről volt szó, valamint megpróbál majd elérni más módokon is. Ha pedig nem, legalább nem dőltünk be a csalóknak.

Adóvisszatérítési ígéretek

Sokan kapnak e-maileket, amelyek azt állítják, hogy jogosultak egy adóvisszatérítésre és csak meg kell adniuk néhány információt a pénz megkapásához. Ebben az esetben is a támadók csak az adatainkra vadászhatnak.

Ha szeretnénk ellenőrizni, hogy valamilyen adókedezményre jogosultak lehetünk-e, akár mi magunk is utána nézhetünk az interneten vagy kérhetünk szakértői segítséget magán adótanácsadótól vagy a kormányablakban.

A leggyakoribb phishing módszerek és jellemzőik

Módszer neve

Jellemző link

Hogyan ismerjük fel?

Hamis banki értesítés

www.otpbankszolgaltatas.com

A domain névben lévő apró eltérések, mint például a "szolgaltatas" kifejezés.

Szállítási értesítés

www.dhl-kiszallitas.info

Ismeretlen csomag értesítés vagy a domain névben lévő plusz szavak.

Adóvisszatérítés

www.ado-visszaterites.net

Túl jó ajánlatok vagy a domain névben lévő kötőjelek.

Sorsolási nyeremény

www.nagy-nyeremenyjatek.org

Meghívás egy ismeretlen sorsolásra vagy a ".org" domain.

Hamis közösségi média értesítés

www.facebokk-invite.com

Helyesírási hibák a domain névben vagy ismeretlen helyről származó meghívók.

Fizetési probléma

www.paypa1-problema.com

A domain névben lévő számok vagy a "problema" szó használata.

A táblázat bemutatja a leggyakoribb adathalász módszereket és a hozzájuk kapcsolódó gyanús linkeket, valamint azt, hogyan ismerhetjük fel őket. Fontos, hogy mindig legyünk óvatosak és ne kattintsunk ismeretlen vagy gyanús linkekre! Ha pedig valamiben nem vagyunk biztosak, inkább ne is kattintsunk!

Bizonytalan vagy a messenger biztonságával kapcsolatban?

Lépj kapcsolatba profi szakemberrel, aki segít!

   Kapcsolatfelvétel

Malware és kártékony alkalmazások

A digitális korban nem csak az emberekkel kell megküzdenünk, hanem a kártékony szoftverekkel is, amelyek célja, hogy hozzáférjenek az adatainkhoz vagy kárt tegyenek a készülékeinkben. A "malware" egy összefoglaló név, ami minden olyan kártékony alkalmazást jelent, amik kárt tehetnek az alkalmazásainkban vagy adatok ellopására lehetnek alkalmasak. Ezeket minden esetben rosszindulatú céllal készítették.

Hogyan terjednek a kártékony alkalmazások?

Ezek a vírusok többféleképpen is terjedhetnek. Egy gyakori módszer a hamis alkalmazások letöltése. Például, ha valaki egy ingyenes zenelejátszó alkalmazást keres a Google Play Áruházban, könnyen letölthet egy olyan alkalmazást, amely valójában malware-t tartalmaz. Ezen kívül a kártékony alkalmazások gyakran terjednek e-mail mellékletekben, hamis frissítési értesítésekben vagy fertőzött weboldalakon keresztül. Az sem ritka azonban, ha a különböző üzenetküldő alkalmazásokon belül kapunk egy-egy linket. Ezek onnan ismerhetők fel, hogy gyakran olyan személyektől érkeznek, akikkel egyébként ritkábban beszélünk.

A leggyakoribb malware típusok

  • Ransomware: Ez a típusú vírus "fogva tartja" az adataidat és váltságdíjat kér azok visszaadásáért. Például a WannaCry, ami 2017-ben több ezer számítógépet fertőzött meg világszerte. Ha pedig nem történik meg a váltságdíj kifizetése, az adatok megsérülhetnek vagy örökre elveszhetnek.
  • Trojai: Ezek a programok úgy néznek ki és úgy működnek, mint a valódi alkalmazások, de kártékony kódokat futtatnak a háttérben. Éppen ezért sokszor nagyon nehezen vagy is ismerhetők fel a laikusok számára.
  • Spyware: Ez a malware típus az adataidat kémkedik és továbbítja azt a támadóknak anélkül, hogy tudnál róla.

Gyenge jelszavak és azok kihasználása

A jelszavak az első védelmi vonalunk az online támadások ellen. De mi történik, ha ez a védelem nem elég erős?

Miért veszélyesek a gyenge jelszavak?

A gyenge jelszavak, mint például a "123456" vagy a "jelszó", könnyen kitalálhatók. A hackerek gyakran használnak olyan eszközöket, amelyek automatikusan próbálgatják a leggyakoribb jelszavakat és ha a tiéd között van, akkor könnyen hozzáférhetnek az adataidhoz. Gondolj csak bele, mennyi időt és energiát fektettél be az online életedbe és mennyire könnyen elveszítheted azt egy egyszerű jelszó miatt.

Tippek erős jelszó létrehozásához

  • Használj hosszú jelszavakat: Minél hosszabb a jelszó, annál nehezebb feltörni. Célszerű legalább 12 karakter hosszúságú jelszót használni.
  • Kombinálj különböző karaktereket: Használj nagybetűket, kisbetűket, számokat és speciális karaktereket.
  • Kerüld el a nyilvánvaló információkat: Ne használj születési dátumot, családtagok nevét vagy más könnyen kitalálható információt.
  • Használj jelszókezelőt: Egy jelszókezelő alkalmazás segíthet abban, hogy erős és egyedi jelszavakat használj minden online fiókodhoz.

Jelszó erősség és annak jellemzői

Jelszó típusa

Példa

Biztonsági szint

Gyenge

123456

Alacsony

Közepes

Almafa123

Közepes

Erős

QwErT#2023!

Magas

Nagyon erős

Zs!l@k3rT#p9&

Nagyon magas

Gyakori hiba

password

Nagyon alacsony

Gyakori hiba

jelszo123

Nagyon alacsony

Kombinált

Kutya$44Macska

Magas

Speciális karakterek

^Budapest&2023*

Nagyon magas

A táblázat bemutatja a különböző jelszó típusokat, példákat rájuk és a biztonsági szintjüket. A jelszó erőssége kulcsfontosságú a digitális biztonság szempontjából, ezért mindig törekedjünk a lehető legerősebb jelszó használatára.

Úgy gondolod, hogy feltörtek?

Fordulj szakemberekhez biztonsági kérdéseiddel és legyél egy lépéssel a hackerek előtt!

    Kérj segítséget

Hogyan védekezhetünk az üzenetküldő alkalmazások feltörések ellen?

A digitális korban az adatvédelem kiemelten fontos. A messenger alkalmazások, mint a WhatsApp, Viber vagy a Telegram, rengeteg személyes információt tartalmaznak, így kiemelten fontos, hogy megvédjük őket a különböző támadásoktól. Nem csak a vállalkozások számára, de magánszemélyként is nélkülözhetetlen, hogy minden szükséges óvintézkedést megtegyünk.

Kétlépcsős azonosítás bekapcsolása

A kétlépcsős azonosítás egy plusz védelmi vonalat ad a fiókjaidhoz, mely segít megelőzni a nem kívánt hozzáféréseket.

Miért fontos a kétlépcsős azonosítás?

Ha valaki megszerzi a jelszavadat, de nem tudja a telefonodhoz kötött kódot vagy nincs nála a készülék, akkor nem fog tudni belépni a fiókodba. Ez különösen fontos, ha például a telefonodat elveszíted vagy ellopják. Éppen ezért jelent a kétlépcsős azonosítás egy második védelmi vonalat a hackerekkel szemben.

Hogyan állítsuk be a kétlépcsős azonosítást?

  1. Nyisd meg a messenger alkalmazás beállításait.
  2. Keresd meg a "Biztonság" vagy "Adatvédelem" menüpontot.
  3. Válaszd a "Kétlépcsős azonosítás" opciót, és kövesd az utasításokat. Általában egy SMS-ben kapott kódot kell megadnod, vagy egy alkalmazáson keresztül generált kódot.

Rendszeres frissítések és alkalmazások ellenőrzése

A frissítések nem csak új funkciókat hoznak, hanem a biztonsági réseket is javítják. Ezért pedig nagyon fontos, hogy mindig végezzük el a szükséges frissítéseket!

Miért fontosak a frissítések?

A szoftverfejlesztők folyamatosan keresik az alkalmazásokban lévő biztonsági réseket és hibákat. Amikor találnak egyet, kiadják a javítást egy frissítés formájában. Ha nem frissíted az alkalmazásaidat, akkor ki vagy téve ezeknek a réseknek.

Hogyan ellenőrizzük az alkalmazásokat?

  1. Rendszeresen ellenőrizd az alkalmazásboltot (pl. Google Play, App Store) frissítésekért.
  2. Tartsd távol az ismeretlen forrásból származó alkalmazásokat.
  3. Használj egy megbízható vírusirtó alkalmazást, amely rendszeresen ellenőrzi a telefonodat kártékony szoftverek után.

Vigyázat a gyanús linkekkel és üzenetekkel

A digitális kommunikáció során gyakran találkozunk különféle linkekkel és üzenetekkel. Azonban nem minden link és üzenet az, aminek látszik. Sokszor a hackerek pont ilyen módszerekkel próbálnak hozzáférni az adatainkhoz, ezért kiemelten fontos, hogy óvatosak legyünk.

Hogyan ismerjük fel a gyanús linkeket?

A gyanús linkek gyakran tartalmaznak helyesírási hibákat, vagy olyan domainneveket, amelyek csak egy-két karakterben térnek el a valódi weboldal nevétől. Például, ha egy link "facebok.com"-ra mutat a valódi "facebook.com" helyett, az egyértelműen gyanús. Emellett a gyanús linkek gyakran ígérnek valami túl jónak tűnőt, mint például nagy összegű nyereményeket vagy ingyenes ajándékokat.

Tippek a biztonságos kommunikációhoz

A biztonságos kommunikáció érdekében mindig ellenőrizzük a linkek URL-jét, mielőtt rákattintanánk. Kerüljük az ismeretlen forrásból érkező üzenetek megnyitását és soha ne adjuk meg személyes adatainkat ismeretleneknek. Ha valami túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, valószínűleg az is.

Összefoglalás és további lépések a biztonság érdekében

Az üzenetküldő alkalmazások használata során a biztonságunk megőrzése kiemelten fontos. A támadók folyamatosan keresik az új módszereket, hogy hozzáférjenek az adatainkhoz, ezért nekünk is lépést kell tartanunk velük. A fent említett tippek és trükkök segítségével azonban jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat és biztonságosan kommunikálhatunk a digitális térben.

A messenger feltörések nem csak másokkal történhetnek meg.

Légy proaktív és kérj segítséget szakértőnktől!

   Szakértői tanács

Gyakran Ismételt Kérdések a Messenger Feltörésről

Milyen jelek utalnak arra, hogy a messenger alkalmazásomat feltörték?

Ha furcsa üzeneteket küldtek a nevedben, vagy olyan bejelentkezési értesítéseket kapsz, amelyeket nem ismersz fel, ezek jelezhetik, hogy illetéktelen hozzáférés történt a fiókodhoz.

Hogyan védekezhetek a messenger feltörések ellen?

Javasolt erős, egyedi jelszavak használata, a kétlépcsős azonosítás bekapcsolása, és kerüld az ismeretlen forrásból érkező linkek és fájlok megnyitását.

Hallottam, hogy a Qjob.hu-n keresztül is történtek messenger feltörések. Ez igaz?

Igen, a Qjob.hu, mint sok más platform, népszerű célpontja lehet a támadóknak. Mindig legyen óvatos, ha a Qjob.hu vagy bármely más platformon keresztül kapott furcsa linkeket és szokatlan üzeneteket kap.

Milyen lépéseket tegyek, ha úgy gondolom, hogy a messenger fiókomat feltörték?

Azonnal változtasd meg a jelszavadat, kapcsold be a kétlépcsős azonosítást, és értesítsd az alkalmazás ügyfélszolgálatát a gyanús tevékenységről.

Barbara, cikk szerzője
Szövegszerkesztő
Barbara, a cikk szövegírója és szerkesztője, alapos kutatómunkát végzett a "Messenger feltörés: A leggyakoribb módszerek és megelőzésük" című cikk elkészítése során. Tapasztalata és szakértelme révén részletes útmutatót nyújt a felhasználók számára, hogy megértsék a Messenger feltörésének kockázatait, és hatékonyan védekezzenek ezek ellen. Barbara cikke hasznos tanácsokkal látja el az olvasókat a jelszókezelés, az adatvédelem és a kétlépcsős azonosítás területén, hogy biztonságosabbá tegyék online kommunikációjukat.