Article Image

Térelválasztó kerítés: Minden, amit tudnia kell

Miután elolvastad ezt a cikket, meglepően sokat fogsz tudni erről a témáról.
Konzultáció szakemberekkel
Szakember segítségére van szükség??Konzultáció szakemberekkel

Üdvözlünk a térelválasztó kerítések világában! Ezek a kerítések nemcsak praktikusak, de kiválóan dekorálják a kertet és az udvart.

Térelválasztó kerítés

A térelválasztó kerítés a kertben vagy más területen segít elhatárolni és védelmezni a tulajdonodat. Különböző anyagokból, például fából, műanyagból vagy fémből készülhet, a telepítés és karbantartás pedig attól függ, milyen típusú kerítést választasz. A kiválasztás fő szempontjai az ár, a várható élettartam és nem utolsó sorban a stílus.

A térelválasztó kerítések funkciója

A térelválasztó kerítések elsődleges célja, hogy elhatárolja a területet, és szolgálja a magánélet biztonságát. De mindezen hasznos tulajdonságok mellett ügyes tervezéssel szépítik a környezetet. 

Mikor szükséges a térelválasztó kerítés?

A kerítés építése sok esetben szükséges lehet. Például, ha szeretnéd megőrizni az intim szférádat a kertben vagy a teraszon, esetleg meg akarod óvni a kisgyermekeket és háziállatokat a veszélyektől. Vagy csak meg szeretnéd osztani a területet különböző zónákra. Egy térelválasztó kerítés ára átlagosan 10.000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedhet, az anyag és a méret függvényében.

Egy jól megválasztott kerítéssel nemcsak a kertünk lesz szebb, de a mindennapjaink is kényelmesebbé válnak. Mi a te célod a kerítéseddel? Gondolkozz el ezen, és olvasd el a cikk többi részét, hogy megtudd, melyik kerítés passzol a legjobban hozzád!

Szeretne tökéletes kerítést a kertjében?

Forduljon hozzánk bizalommal, hogy segíthessünk a legjobb szakember megtalálásában. 

Szakértőt keresek

A különböző típusú térelválasztó kerítések

Miután tisztában vagyunk a kerítések funkciójával és hasznosságával, nézzük meg, milyen anyagból készülhetnek. A  számunkra legjobb kerítés kiválasztásakor a fő szempontok: a stílus, a költségkeretünk és a karbantartási igények . A fából, műanyagból és fémből készült kerítések a leggyakoribbak. Nézzük meg őket közelebbről!

Fából készült térelválasztó kerítések

A fából készült kerítés az egyik legnépszerűbb választás, mivel természetes megjelenéséve harmóniát sugároznak. A fából készült egyszerűbb kerítések ára körülbelül 20.000 Ft-tól 100.000 Ft között alakul, a fafajtától és a kerítés magasságától függően.

Egy fából készült térelválasztó kerítés költségvetése

Az alábbi táblázatban egy 20 méter hosszú fakerítés komplett szerkezetének költségvetése látható, ami tartalmazza az alapanyagok, a telepítési munka díját és a festési/felületkezelési kiadásokat. Kérjük, ne feledje, hogy ezek a költségek becslésen alapulnak. 

Tétel

Mennyiség

Egységár (Forint)

Összesen (Forint)

Kerítés anyag (fa)

20 m

5.000/m

100.000

Kerítés oszlopok (beton)

5 db

10.000/db

  50.000

Kapu

1 db

50.000/db

  50.000

Talaj előkészítése

1 munka

20.000/munka

  20.000

Kerítés telepítése

1 munka

40.000/munka

  40.000

Kapu telepítése

1 munka

25.000/munka

  25.000

Festés és felületkezelés

20 m

2.000/m

  40.000

Összesen

 

 

325.000

Műanyag térelválasztó kerítések

A műanyag kerítések könnyen telepíthetők, hosszú az élettartamuk és minimális karbantartást igényelnek. Emellett széles színskálában és stílusban kaphatók, így minden kertbe illeszkedhetnek. Az áruk azonban magasabb lehet, 20.000 Ft-tól akár 100.000 Ft-ba is kerülhet.

Fém térelválasztó kerítések

A fémkerítések, mint például a vas, az acél, vagy az alumínium, erősek, tartósak és időtállóak. A fémkerítések kifejezetten biztonságosak, és inkább a modern kertekben mutatnak jól. A fémkerítések ára széles skálán mozog, áruk 30.000 Ft-tól akár 200.000 Ft-ig is terjedhet, az anyagától és a kivitelezéstől függően.

Mindegyik kerítéstípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Te melyiket választanád? Gondolkodj el ezen, mielőtt tovább olvasnád a cikket!

Térelválasztó kerítések típusai és árai

Ebben a táblázatban szemléltetésképpen láhatunk adott méretekhez tartozó árakat, segítve a vásárlókat a megfelelő kerítés kiválasztásában.

Kerítés típusa

Méretek (Magasság x Hosszúság)

Ár (Forint)

Fából készült kerítés

1.5m x 10m

  30.000 -   55.000

Műanyagkerítés

1.8m x 10m

  25.000 -   40.000

Fémkerítés

2m x 10m

  50.000 -   80.000

Huzalkerítés

1.5m x 10m

  15.000 -   25.000

Bambuszkerítés

1.5m x 5m

  10.000 -   25.000

Betonkerítés

2m x 10m

100.000 - 150.000

Kőkerítés

2m x 10m

150.000 - 200.000

Hogyan válasszunk térelválasztó kerítést?

Egy kerítés kiválasztása nem kis feladat. Rengeteg tényezőt kell figyelembe venni a döntés során, azonban érdemes rászánnunk az időt, hogy meg tudjuk hozni a legjobb választást.

Az anyag és a design fontossága

A kerítés anyaga és designja meghatározza kerítésünk kinézetét, befolyásolja élettartamát és karbantartási igényeit. Ha szeretsz barkácsolni, egy fa kerítés lehet számodra a tökéletes választás, míg ha valami tartósabbra és karbantartásmentesre vágysz, a műanyag vagy a fém kerítés lehet a nyerő. A design szintén fontos, hiszen a kerítésnek jól kell illeszkednie a kert stílusához és a házhoz.

Az ár és az élettartam szempontjai

Az ár gyakran meghatározó szempont a kerítés kiválasztásánál. Fontos, hogy ne csak a kezdeti kiadásokat vedd figyelembe, hanem a várható élettartamot és a karbantartási költségeket is. Egy olcsóbb fakerítés lehet, hogy vonzónak tűnik, de ha minden évben festeni kell, az igen költséges lehet. A műanyag és a fémkerítések induló költsége magasabb lehet, viszont hosszú távon gazdaságosabbak lehetnek, mivel kevesebb karbantartást igényelnek. Egy jó kerítés 15-20 évet is kiállhat, ezért érdemes átgondoltan dönteni.

Amikor eldöntötted, milyen kerítést szeretnél, érdemes árajánlatot kérni több helyről, egy alapos piackutatással jelentős összeget spórolhatsz meg.

A térelválasztó kerítések telepítése

Most, hogy megtaláltad a tökéletes kerítést, jöhet a telepítés! De vajon érdemes saját kezűleg csinálni, vagy inkább szakembert bízz meg vele? És hogyan is zajlik egy kerítés telepítése? Lássuk!

Saját kezű (DIY) vagy szakértői telepítés

A do-it-yourself (DIY), vagyis a saját kezű telepítés lehetősége sokak számára vonzó, hiszen így tovább csökkenthetők a költségek. Ha rendelkezel némi barkácskészséggel, és szívesen veszed a fáradságot, akkor ez egy jó opció lehet számodra. Egy saját készítésű kerítés ára általában 30.000 Ft és 80.000 Ft közé esik, természetesen az alapanyagtól és mérettől függően.

Viszont a szakértői kivitelezés számos előnnyel jár, például a gyorsasággal és a hibák minimalizálásával. A szakemberek által végzett telepítés ára 50.000-200.000 Ft-ba kerülhet.

A telepítési folyamat lépései

A kerítés telepítése egy komplex folyamat, melynek során számos lépést kell követni. Először is szükséges az alapok előkészítése: a terület kiásása, a talaj előkészítése, a kijelölések elhelyezése. Ezt követően jöhet a kerítés oszlopainak felállítása, majd a kerítés paneleinek rögzítése. Végül a kerítés festése vagy kezelése zárja a munkát.

Bárhogy is döntesz, a legfontosabb, hogy elégedett légy a végeredménnyel. A jó kerítés nem csak védi, de szépíti is a kertedet!

Hagyja a kerítés telepítését a profikra! Segítünk a tervezéstől a kivitelezésig.

Lépjen kapcsolatba szakértő csapatunkkal még ma!

Kapcsolatfelvétel telepítőkkel

A térelválasztó kerítések karbantartása

Egy kerítés nemcsak telepítést, de karbantartást is igényel, annak érdekében, hogy hosszú távon is megőrizze szépségét és funkcióját. Lássuk, milyen karbantartási feladatokkal kell számolnod a különböző anyagok esetén.

Fából készült kerítések karbantartása

A fakerítések karbantartása időigényes, de megtérül, hiszen meghosszabbítja a kerítés élettartamát. Fontos, hogy rendszeresen vizsgáld meg a kerítést: ellenőrizd, van-e rajta penész, rothadás, vagy kártevő. Továbbá, évente legalább egyszer érdemes lefesteni vagy lazúrral kezelni, hogy megvédjük a faanyagot az időjárási viszontagságoktól.

Műanyag- és fémkerítések karbantartása

A műanyag- és a fémkerítések karbantartása jóval egyszerűbb a fánál. Ezeket a kerítéseket általában évente egyszer érdemes átnézni, és ha szükséges, tisztítani szappanos vízzel. A műanyag kerítések esetében a színtartósságot kell ellenőrizni, míg a fémkerítéseknél a rozsdásodásra. A rozsdát érdemes azonnal kezelni, hogy ne terjedjen tovább.

Karbantartási költségek a különböző típusú kerítésekhez

A lenti táblázat becsült karbantartási költségeket szemléltet évente és öt éves időtartamra vonatkozóan, segítve, hogy a vásárlók jobban tervezhessék a költségeket.

Kerítés típusa

Évente egyszeri karbantartás (Forint)

5 éves karbantartás (Forint)

Fából készült kerítés

10.000

50.000

Műanyag kerítés

  5.000

25.000

Fém kerítés

  8.000

40.000

Huzal kerítés

  5.000

25.000

Bambusz kerítés

  8.000

40.000

Beton kerítés

  5.000

25.000

Kő kerítés

  5.000

25.000

A térelválasztó kerítések jogi vonatkozásai

A kerítések telepítése nemcsak technikai és esztétikai kérdéseket vet fel, hanem jogi tudnivalókat is. Itt vannak a legfontosabb jogi szempontok, amiket figyelembe kell venni a kerítés telepítésekor.

Szomszédok közötti kerítések

A kerítések a szomszédok közötti viszonyt is befolyásolhatják. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a kerítés ne lépje túl a saját telked határát. Hasznos tudni, hogy ha a kerítés a közös határon áll, akkor mindkét szomszédnak jogában áll használni és karbantartani azt. Ilyen esetben ajánlott előzetesen megegyezni a szomszéddal a kerítés anyagáról, stílusáról és a karbantartási feladatok megosztásáról.

Helyi és országos szabályozások

A kerítések telepítését általában helyi és országos előírások is szabályozzák. Ezek általában meghatározzák a kerítések maximális magasságát, anyagát és a telepítés módját. Ezeket a szabályokat mindenképpen érdemes betartani, hogy elkerüljük a felesleges vitákat és büntetéseket. Az aktuális szabályozásokról érdemes a helyi önkormányzatnál vagy az illetékes építési hivatalnál tájékozódni.

A kerítés telepítése tehát nemcsak a kerted szépségét növeli, de gondolni kell a jogi vonatkozásokra is. Tervezd meg alaposan a kerítésedet, és élvezd a magánéletet nyugalmát!

Térelválasztó kerítés a kertben és a tájban

A térelválasztó kerítés nemcsak a kertedet óvja meg, de stílusos elemként is szolgálhat. Íme néhány ötlet, hogyan használd ki a kerítésedet a kert- és tájtervezésben!

Kerttervezési ötletek

A kerítésedet kreatívan is használhatod a kertedben: például futónövényekkel befuttathatod, amitől természetesebbé válik a megjelenése, vagy színesre lefestheted, hogy feldobja kerted hangulatát. A térelválasztó kerítés kiválóan alkalmas arra is, hogy különböző zónákat hozz létre a kertben: egy pihenő részt a nyugalomhoz, és egy játszóteret a gyerekek számára.

Tájtervezési megoldások és inspirációk

A tájtervezésben a kerítés is fontos jelentőséggel bír. A kerítés kijelöli a terület határait, megőrizve a természetes környezet, vagy éppen ellenkezőleg, hangsúlyozva a táj sajátosságait. A kerítés segítségével kiemelhetjük a gyönyörű kilátást, vagy éppen eltakarhatunk egy kevésbé vonzó részt.

Még többet szeretne megtudni a térelválasztó kerítésekről?

Vegye fel a kapcsolatot a szakértőkkel, szívesen válaszolnak minden kérdésére.

További információ kérése

A leggyakrabban feltett kérdések a térelválasztó kerítésekről

Számos kérdés adódhat a térelválasztó kerítésekkel kapcsolatban. Lássuk ezeket és nézzük a hozzájuk tartozó megoldásokat!

Gyakori problémák és megoldások

Egy gyakori probléma a kerítésnél a rothadás és a rozsdásodás. A rothadás leginkább a fa kerítéseknél fordul elő, megfelelő kezeléssel azonban elkerülhető. A rozsdásodás a fém kerítéseket érinti, de ezt is megelőzhetjük megfelelő festékkel vagy bevonattal.

Hasznos tippek a térelválasztó kerítésekkel kapcsolatban

A térelválasztó kerítés kiválasztásánál tartsd szem előtt a kerted jellegét és a kerítés funkcióját. Ne feledd, hogy a kerítés nemcsak a kertedet óvja, de a szemedet is gyönyörködtetheti. Ha gondosan megtervezed és karbantartod a kerítésedet, hosszú évekig örömöd leled benne!

Záró gondolatok a térelválasztó kerítésekkel kapcsolatban

A térelválasztó kerítés kiválasztása és telepítése jelentős beruházás, azonban hosszú távon előnyökkel jár. Megfelelő karbantartással, a kerítés évtizedekig tartó szépséget és funkcionalitást nyújthat. Emellett, a kerítés lehetőséget ad a kreatív kerttervezésre és tájformálásra is, tovább növelve ingatlanod esztétikai és anyagi értékét.

Fontos azonban, hogy a kerítés telepítése során tartsuk tiszteletben szomszédaink jogait, és ügyeljünk a helyi és országos szabályozások betartására is. Mindig kérjünk tanácsot szakértőtől, ha bizonytalanok vagyunk, és ne felejtsük el, hogy a kerítés telepítése hosszú távra szóló projekt, amely időt és energiát igényel.

Reméljük, hogy cikkünk hasznos volt számodra, és segített a térelválasztó kerítések világában eligazodni. Sok sikert kívánunk a tökéletes kerítés kiválasztásához és telepítéséhez!

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést