Article Image

Hogyan építsünk kerítést? Útmutató kezdőknek és haladóknak

Felfedjük a kerítés építésének titkait! Ismerje meg a lépésről-lépésre történő felépítést, anyagokat és tippeket, hogy otthona körül tökéletes kerítést építsen.
Ajánlatkérés szakemberektől
Szakember segítségére van szükség??Ajánlatkérés szakemberektől

Elgondolkodott már azon, hogy saját kerítést építsen, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Akkor jó helyén jár! Ebben a részletes útmutatóban megosztjuk a kerítésépítés minden titkát. Tartson velünk!

Gyorsmenü:

Bevezetés a kerítés építésbe

Miért fontos a kerítés a ház körül?

Sokak számára nem csak egy praktikus megoldás, hanem szinte nélkülözhetetlen. Otthona körül egy jól megépített kerítés jelentős biztonságot nyújt. Megvédi a birtokot a nem kívánt látogatóktól, legyenek azok emberi betolakodók, vagy éppen a szomszéd szabadon bóklászó háziállatai. Ráadásul segít meghatározni a privát területe határait is, így a szomszédja sem parkolhat már a kertjében. És valljuk be, a kerítés esztétikailag is hozzáad a házhoz, nem beszélve arról, hogy akár az ingatlan értékét is növelheti. 

Az ideális kerítés kiválasztása

Mielőtt erre sor kerülne, számos szempontot érdemes mérlegelni. Az anyagok széles választéka közül a fa, az acél, az alumínium és a PVC a leggyakoribbak. Mindegyik matériának megvan a maga előnye és hátránya.

A fakorlát például természetes megjelenést kölcsönöz, de rendszeres karbantartást igényel, és ára is magasabb, körülbelül 10.000 Ft/m és 25.000 Ft/m között mozog.

Az acél és az alumínium viszont tartós, de drágább megoldás, általában 20.000 Ft/m és 50.000 Ft/m között van.

A PVC kerítés kedvező áron kapható, körülbelül 5.000 Ft/m és 15.000 Ft/m között, ráadásul karbantartást sem igényel, de esztétikailag kevésbé vonzó.

Természetesen a típusának kiválasztása személyes preferencián és pénzügyi lehetőségeken is múlik. A legfontosabb, hogy jól érezze magát a saját kertjében, mert a kerítés nem csak védelmet, hanem otthonosságot is nyújt.

Nem biztos, hogy belevágjon-e a kerítésépítésbe egyedül?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és hagyja, hogy szakértőink adjanak egy ajánlatot!

  Szakértői ajánlatkérés

Hogyan kezdjünk hozzá a kerítés építéshez?

Ez egy komoly projekt, amit nem szabad elkapkodni. A megfelelő tervezés és előkészület nélkül sajnos könnyen lehet, hogy nem lesz elégedett a végeredménnyel. Nézzük, milyen lépések szükségesek a sikeres építéshez.

A tervezés folyamata

Az első és talán legfontosabb lépés a tervezés. Itt dől el, hogy milyen kerítést szeretne, mennyi anyagra és milyen költségvetésre van szüksége.

Megfelelő anyagok kiválasztása

Mint már korábban említettem, az anyag meghatározó szerepet játszik mind a kerítés árában, mind a tartósságában. A fa elegáns és természetközeli hatást kelt, de karbantartást igényel, és az ára is magasabb, mint a PVC-é. Az acél és alumínium pedig tartós, de költségesebb megoldás. A PVC viszont jó választás, ha alacsonyabb költségvetésből gazdálkodik. Döntse el, melyik matéria illik legjobban a kertjéhez és a pénztárcájához!

A terület felmérése és a kerítés hosszának meghatározása

A kerítés hosszának pontos meghatározása alapvető. Először is, meg kell mérnie a területet, amit  válaszfallal szeretne körbevenni. Ezt egy egyszerű mérőszalaggal is megteheti. A hossz adja meg, hogy mennyi anyagra lesz szüksége. Átlagos magassága 1,5 - 2 méter, de ez a szabályozástól és a saját igényeitől is függ.

Ezen kívül, ne felejtse el, hogy a kerítés építését be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál, és szükség esetén építési engedélyt kell szerezni. A szabályok településenként változhatnak, így érdemes erről is tájékozódni.

A kerítés építésének lépései

Ebben a szakaszban bemutatom a főbb lépéseket, amelyeket szem előtt kell tartania a kerítés megfelelő felállítása érdekében.

Alapozás készítése

Ez az egyik legkritikusabb része a kerítésépítésnek. Enélkül a kerítése idővel eldőlhet vagy elmozdulhat, ami akár baleseteket is okozhat.

Az alapozás jelentősége és a helyes módszer

Az alapozásának két fő célja van: először is, biztosítani kell, hogy a kerítés stabilan álljon, másrészt pedig meg kell védeni a válaszfalat az időjárás viszontagságaitól, különösen a talaj nedvességétől és a fagyástól. Az alapozás általában betonból készül, amelyet az alábbiak szerint helyeznek el.

Először is, ásunk egy árkot a kerítés mentén. Mélysége függ a kerítés magasságától és a talaj minőségétől, de általában 50-80 cm. A szélességnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy befogadja a tartóoszlopokat és az alapbeton rétegét, ez általában 30-40 cm.

Miután az árok kész, betonkeveréket öntünk bele. A betonkeverék ára kb. 10.000 Ft és 15.000 Ft között mozog méterenként. A betonréteg vastagságának legalább 10-15 cm-nek kell lennie, hogy megfelelő alapot biztosítson.

Az alapozás költsége tehát a beton mennyiségétől és az árától függ, valamint a földmunka mennyiségétől. Ezt érdemes figyelembe venni a költségvetés tervezésekor.

Különböző kerítés anyagok és árak

Kerítés Anyaga

Jellemzők

Átlagos Ár (forint/méter)

Fa

Természetes megjelenés, könnyű kezelhetőség

8.500 - 15.500

Fém

Tartós, erős, minimális karbantartás

16.000 - 26.000

Beton

Nagyon tartós, alacsony karbantartás

22.000 - 45.000

Műanyag

Alacsony karbantartás, széles választék

9.000 - 22.000

Vaskerítés

Extrém tartósság, elegáns megjelenés

27.000 - 57.000

Huzal

Költséghatékony, funkcionális

5.000 - 10.000

Figyelembe kell venni, hogy az árak változhatnak a kivitelezés minőségétől és a piacon lévő kínálattól függően.

Oszlopok telepítése

Az alapozás után következik az oszlopok telepítése.

Az oszlopok helyes elhelyezése és rögzítése

Fontos, hogy pontosan mérjük meg azok közötti távolságot. Általában 2-3 méter közötti táv ajánlott, de ez függ a kerítés típusától és a terheléstől. Az oszlopokat általában a beton alapba rögzítik, ami biztosítja a stabilitást.

A betonba történő rögzítéshez egy fúróval lyukat készítünk az alapba, majd acél rudat helyezünk bele, amire az oszlopot ráhelyezzük. Ezután betonnal töltjük ki a lyukat, ami rögzíti az oszlopot. Áruk függ az anyaguktól, méretüktől és a mennyiségtől, de általában 3.000 Ft és 10.000 Ft között mozog darabonként.

Kerítés panelek, lapok vagy drótháló felszerelése

Miután az oszlopokat rögzítettük, a következő lépés a kerítés elemek felszerelése. Ez a folyamat kissé változhat a típustól függően, de alapvetően a panelek, lapok vagy hálók az oszlopokhoz vannak rögzítve.

A kerítés elemek rögzítésének technikái

A kerítés elemek rögzítésének több módja is van. Ha például fém paneleket vagy hálót használ, akkor ezeket általában dróttal vagy speciális csatlakozókkal rögzítik az oszlopokhoz. A fa panelek vagy lapok esetében gyakran használnak fém záróelemeket vagy csavarokat a rögzítéshez.

A rögzítési technika kiválasztásakor figyelembe kell venni a kerítés anyagát, a terhelést és az időjárás hatásait. A kerítés elemek költsége is változik a méret, az anyag és a stílus alapján, de általában 10.000 Ft és 50.000 Ft között mozog négyzetméterenként.

Szeretne időt és energiát megtakarítani a kerítésépítés során? 

Vegye fel a kapcsolatot szakértőkkel, akiktől ingyenes ajánlatot kap!

  Ingyenes ajánlatok szakiktól 

A kerítés építésének költségei

Saját építés vs szakember bevonása

Az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznia, az az, hogy maga csinálja-e a munkát, vagy szakembert bíz meg vele.

Az előnyök és hátrányok összehasonlítása

Előbbi esetben spórolhat a munkadíjon, de több időt és erőfeszítést igényel. Lehet, hogy szerszámokat kell vásárolnia, és időt kell töltenie a tervezéssel és a munkával.

Ha szakemberre bízza a munkát, akkor többet kell fizetnie, de a munka gyorsabban és precízebben lesz elvégezve. A szakértők rendelkeznek a szükséges szerszámokkal és tapasztalattal, és ismerik a helyi építési előírásokat.

Mikor érdemes szakembert felkérni

Általában akkor, ha a kerítés építése nagy vagy bonyolult projekt, vagy ha nem rendelkezik az építési munkákhoz szükséges idővel, szerszámokkal vagy készségekkel.

Szakértelmének megbecsülése és tapasztalata

A szakemberek több éves tapasztalattal rendelkeznek a kerítés építésében, és ismerik a legjobb technikákat és anyagokat a munka elvégzéséhez. Érdemes megbízható és tapasztalt hozzáértőt keresni, és referenciákat kérni korábbi munkáikról.

Idő- és költségfaktorok

Az idő és a költség az a két legfontosabb faktor, amit figyelembe kell venni. Ha saját kezűleg végzi a munkát, akkor több időt kell rászánnia, de spórolhat a munkadíjon.

Az anyagok ára is nagyban befolyásolja a projekt költségét. A drágább matériák, mint például a vaskerítés vagy a műanyag, hosszabb távon megéri a beruházást, mivel tartósabbak és kevesebb karbantartást igényelnek. Az olcsóbbak, mint például a fa vagy a drótháló, kevésbé tartósak, de kezdetben olcsóbbak.

Kerítés építési költségek

Szolgáltatás

Leírás

Ár (forint)

Alapozás készítése

Az alap készítése a kerítés számára

95.000 - 200.000

Oszlopok telepítése

Oszlopok elhelyezése a megfelelő távolságban

60.000 - 120.000

Kerítés panelek telepítése

A panelek vagy háló felszerelése az oszlopokra

120.000 - 220.000

Kerítés festése vagy kezelése

A kerítés megóvása az időjárás hatásaitól

70.000 - 170.000

Kapu telepítése

A kerítésbe kapu beépítése

110.000 - 200.000

A költségek csak becslések, a végső ár a munka konkrét követelményeitől és a választott szakembertől függ.

Gyakori hibák és megoldások 

Az építés során könnyű hibákat elkövetni, különösen, ha először próbálkozik meg vele. Az alábbiakban néhány gyakori hibát és a megoldásukat mutatjuk be.

Kerülje el az építési hibákat

Az egyik leggyakoribb hiba a rossz tervezés. Ha nem méri meg pontosan a kerítés hosszát, vagy nem számolja bele a terepviszonyokat, akkor a végeredmény csalódást okozhat. Mindig tartsa szem előtt a kerítés célját és tervezze meg alaposan a projektet, mielőtt hozzáfogna.

Egy másik gyakori hiba a nem megfelelő anyagok használata. Nem minden matéria alkalmas mindenhová, és ha rosszul választ, a kerítés nem lesz elég erős vagy idővel megrongálódhat. Mindig válasszon olyan anyagot, ami megfelel az időjárásnak, a terhelésnek és az esztétikai elvárásoknak!

Végül, de nem utolsósorban, sokan elkövetik a hibát, hogy nem veszik figyelembe a helyi szabályokat és rendeleteket. Egyes helyeken korlátozások vonatkoznak a kerítések magasságára, anyagára vagy helyére, és ha nem tartja be ezeket, akkor a kerítése illegálisan épül fel. 

A hibák hatása és a javításuk módjai

A fent említett bakik különféle problémákat okozhatnak, a kerítés instabilitásától kezdve az esztétikai hibákig, és a legrosszabb esetben jogi problémákat is. Szerencsére, a legtöbb javítható, ha időben észreveszi őket.

Ha például rosszul mérte meg a kerítést, akkor esetleg újra kell szerveznie a projektet, és több anyagot kell vásárolnia. Ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni a méréshez és a tervezéshez.

Végül, ha nem tartotta be a helyi szabályokat, akkor szankciókat kaphat, és a védőfalat le kell bontania. Ebben az esetben mindig kérjen információt a helyi hatóságoktól, mielőtt hozzáfogna a kerítésépítéshez.

A kerítés karbantartása és javítása

Ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizze a szépségét és funkcióját, rendszeres karbantartásra és időnkénti javításra van szükség.

Karbantartási tippek a tartós kerítésért

Gondozása nagymértékben függ annak matériájától. Fa térválasztók esetén például rendszeresen ellenőrizni kell a rothadást és a kártevőket, és időnként le kell festeni vagy be kell vonni védekező anyaggal. A fémkerítéseket rendszeresen le kell tisztítani, és ellenőrizni kell a rozsdásodást.

Javítási technikák sérült kerítés esetén

Egy fa kerítés esetén például egy rothadt szakaszt ki kell cserélni, vagy ha a festék lekopott, akkor újra kell festeni.

Fémek esetén a rozsdás részeket tiszítjuk és festjük, vagy ha a sérülés komolyabb, akkor az adott szakaszt ki kell cserélni. Mindenesetre, ha nem biztos a javításban, mindig hívjon egy szakembert, aki segíthet a helyes megoldás megtalálásában.

Mi az a karbantartást nem igénylő kerítés?

Egy olyan kerítés, amelyet úgy terveztek meg és építettek fel, hogy minimális karbantartást igényeljen. Ezek általában olyan anyagokból készülnek, mint a vinyl, a kompozit, vagy a rozsdamentes acél, amelyek ellenállnak az időjárásnak, a kártevőknek és a kopásnak.

Bár kezdetben drágábbak lehetnek, hosszú távon megéri a beruházás, mivel kevesebb időt és pénzt kell rászánni a gondozásra és javításra. 

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen anyagokat ajánlanak a kerítés építéshez?

A leggyakoribb matériák közé tartozik a fa, a fém, a beton és a műanyag. A választása a védőfala céljától, a rendelkezésre álló költségvetéstől, az esztétikai preferenciáidtól és a karbantartási követelményektől függ.

Hogyan határozhatom meg a kerítés hosszát és magasságát?

Függ az Ön igényeitől és az önkormányzati előírásoktól. A legtöbb helyen vannak szabályok a kerítések magasságára és helyére vonatkozóan, ezért érdemes ezeket előzetesen ellenőrizni.

Milyen szakembert érdemes felkérni a kerítés építésére?

A kerítés építésére specializálódott szakemberek közül érdemes választani. A Qjob.hu weboldalon számos ilyen hozzáértő található, akik rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és képzettséggel, hogy professzionális és minőségi munkát végezzenek.

Mekkora költségekkel jár a kerítés építése?

Ez a választott anyagtól, a kerítés hosszától és magasságától, valamint attól függnek, hogy maga végzi-e el a munkát, vagy szakembert bíz meg vele. Az árak jelentősen változhatnak, ezért érdemes előzetesen árajánlatot kérni és költségvetést készíteni.

Zárszó

Összefoglalva, ez egy jelentős projekt, amely előkészítést, tervezést, fizikai munkát és időbefektetést igényel. A kerítés megtervezése és felállítása azonban hosszú távon megtérül, mivel biztonságot és magánéletet biztosít a tulajdonosnak.

Megfontolandó tényezők a kerítés építés során

Számos tényezőt érdemes mérlegelni, ideértve az anyagokat, a költségeket, az időt, a karbantartást és a szakértelmet. Az anyagok kiválasztásakor fontos a kerítés céljának, a költségvetésnek és az esztétikai preferenciáknak a figyelembevétele. Bár ez egy komoly feladat, jól megtervezett és jól épített kerítés értéket ad a tulajdonhoz, és éveken keresztül szolgálhat bennünket!

Miért csinálna egyedül a kerítésépítést, ha jobb a szakértőkre bízni?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és válassza Önnek tetsző árajánlatot!

  Árajánlatkérés

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést