Article Image

Mennyibe kerül a grafitos szigetelés?

Fedezze fel a grafitos szigetelés árát és annak előnyeit. Milyen befektetést jelent hosszú távon?
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ez a cikk kiegészítő cikként készült a már korábban közzétett szigetelés árak című cikkhez. 

Az otthonok hőhatékonyságának növelése ma fontosabb, mint valaha. De vajon mennyit is kellene költenünk az energiatakarékosság növelésére? Ebben a cikkben bemutatjuk, mennyibe kerül a grafitos szigetelés és milyen előnyökkel jár.

Gyorsmenü:

Miért jó a grafitos szigetelés?

Ez a fajta eljárás ma egyre népszerűbbé válik az otthonokban, és ennek jó oka van. Egyrészt a hővezetési képességei révén kiemelkedik más szigetelési anyagok közül. Másrészt költséghatékonysága miatt sok háztartás számára elérhető. De nézzük meg részletesebben, hogy miért is válasszuk ezt a típust!

A grafitos szigetelés előnyei

Egy régebbi ház esetében, ahol már esedékes a felújítás, az ember gyakran keres megoldást a hőveszteség csökkentésére.

  • Hatékonyság: A grafit kiváló hővezető, ezért télen melegen tartja az otthonunkat, nyáron pedig hűvösen.
  • Költséghatékonyság: Míg egy hagyományos szigetelés bekerülési ára mintegy 180.000 Ft lehet egy 100 m2-es ház esetében, a grafitos eljárás ezt az összeget 150.000 Ft környékén tarthatja.
  • Tartósság: A grafitnak köszönhetően ez a szigetelési forma rendkívül tartós. Több, mint 30 évet is kibírhat anélkül, hogy csökkenne a hatékonysága.
  • Környezetbarát: A grafit természetes anyag, ami azt jelenti, hogy a környezetre gyakorolt hatása minimális. Ezenkívül csökkenti a fűtésre és hűtésre fordított energia mennyiségét, így redukálva a szén-dioxid kibocsátást.

A szigetelés fontossága az otthonokban 

Egy energetikailag hatékony otthon jelentősen csökkenti a fűtési és hűtési költségeket. Gondoljunk csak bele: egy jól szigetelt házban a fűtésszámla akár 30%-kal is kevesebb lehet! Másrészről, hozzájárul az otthon kényelméhez is. Csökkennek a külső zajok, így nyugodtabb és csendesebb környezetben élhetünk. Ezen kívül segít fenntartani az otthon belső hőmérsékletét.

Szigetelésre van szükség?

Vegye fel a kapcsolatot szakemberekkel és kapjon ajánlatokat!

 Ingyenes ajánlatkérés

Miben különbözik a grafitos szigetelés a többi szigeteléstől?

A nevében szereplő grafit adalékjának köszönhetően kiváló hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik. De vajon miben különbözik ez a szigetelés a hagyományos megoldásoktól? A válasz egyszerű: hatékonyság, tartósság és spórolási lehetőségek. 

A grafit adalék hatása 

A grafitnak az az egyedülálló képessége, hogy kiválóan vezeti a hőt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy átengedi - épp ellenkezőleg! Egy olyan határként működik, amely optimalizálja a meleg áramlását az épület belsejében, miközben minimalizálja a külső hatásokat.

Az energiahatékonyság szempontjából 

Ez a szempont napjainkban kulcsfontosságú a lakóépületek és irodák szigetelésénél. A grafitos megoldás ebben is kiemelkedik! Gondoljunk csak bele: egy átlagos ház esetében, ahol nincs megfelelő szigetelés, a hő akár 25%-a is elveszhet a falakon és a tetőn keresztül.

Egy 150 m2-es ház esetében ez azt jelenti, hogy akár évente 500.000 Ft-tal is magasabb lehet a fűtési számla. Ez a fajta szigetelés azonban ezt a veszteséget akár 10% alá is csökkentheti, ami jelentős megtakarítást eredményez. Ráadásul csökkenti a káros anyag-kibocsátást is, így az épület nem csak gazdaságosabb, hanem környezet barátabb is lesz.

Az energiahatékonyság növelése mellett hozzájárul a kényelemhez is, hiszen a belső hőmérséklet sokkal kiegyensúlyozottabb, nincsenek hideg vagy túl meleg pontok az épületen belül.

A grafitos szigetelés különböző típusai 

Ez az eljárás az utóbbi években vált egyre népszerűbbé, és az innovációs fejlődéseknek köszönhetően többféle formában is elérhető. Mindegyik típusnak megvan a maga előnye és alkalmazási területe. Lássuk, melyek ezek a főbb kategóriák!

Hengerelt szigetelés 

A hengerelt grafitos megoldás lapok vagy tekercsek formájában érkezik, és különösen alkalmas nagyobb felületek gyors szigetelésére.

Hab alapú és lemez alapú szigetelés 

A hab alapú szigetelés egy lágy, rugalmas anyagból készül, amely kiválóan zár és tömít. Ezt gyakran használják olyan helyeken, ahol a légáramlást is meg kell szüntetni, mint például ablakok és ajtók körül. Emellett nagyobb területek lefedésére is alkalmas.

A lemez alapú bevonat kemény és merev. Gyakran használják külső falak, födémek vagy akár alapok szigetelésére. Mivel ez a típus erősebb és tartósabb, ideális választás olyan helyekre, ahol a szigetelésnek ellenállónak kell lennie a külső tényezőkkel, például vízzel vagy hővel szemben.

Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért fontos, hogy mindig az adott projekt igényei szerint válasszunk. Emlékezzünk arra, hogy a grafitos szigetelés választása nem csak az energiahatékonyságot növeli, hanem hosszú távon pénzt is megtakaríthatunk vele.


A különböző grafitos szigetelési típusok összehasonlítása

Szigetelés Típusa

Alkalmazási Terület

Átlagos Ár m2-ként (Ft)

Hengerelt szigetelés

Tetők, padlók

2.800 Ft

Hab alapú szigetelés

Falak, ablakok

4.000 Ft

Lemez alapú szigetelés

Alapok, alapozások

2.300 Ft

Hab + Lemez

Falak, alapozások

5.500 Ft

Az árak a régiótól és a szállítótól függően változhatnak.

Szeretné javítani otthona hőmegőrzését? 

Vegye fel a kapcsolatot egy hőszigetelő szakemberrel!

  Kérjen ajánlatot!

Mennyibe kerül a grafitos szigetelés? 

A költségei változók lehetnek a felhasznált anyagtól, a munka mennyiségétől és a kivitelezőtől függően. Az alábbiakban bemutatjuk az átlagos összegeket és néhány tippet, hogy hogyan határozzuk meg a szükséges mennyiséget.

A grafitos szigetelés átlagos költségei

Az összegek különbözhetnek a piaci viszonyoktól és a termék minőségétől függően. Azonban egy átlagos érték szerint:

  • A hengerelt szigetelés költsége valamivel alacsonyabb, 6.000-10.000 Ft/m2 közötti.
  • A hab alapú átlagosan 9.000-13.000 Ft/m2.
  • Míg a lemez alapú szigetelés a legdrágább, általában 11.000-15.000 Ft/m2 között.

Természetesen ezek csak átlagos értékek, és a végső ár függhet a beszerelési költségektől, az alkalmazott márkától és a régiótól is.

Grafitos szigetelés összehasonlítása más anyagokkal

Szigetelés Típusa

Átlagos Vastagság

Hatékonyság (R-érték)

Átlagos Ár m2-ként (Ft)

Grafitos szigetelés

10 cm

R-6

6.200 Ft

Üveggyapot szigetelés

12 cm

R-3.5

5.500 Ft

Polisztirol szigetelés

10 cm

R-5

8.500 Ft

Cellulóz szigetelés

12 cm

R-3.7

6.300 Ft

Gyapjú szigetelés

11 cm

R-4

8.800 Ft

Kőgyapot szigetelés

13 cm

R-4.2

6.500 Ft

 A választásnál ne csak az árat, hanem a hosszú távú hatékonyságot és a ház egyéb igényeit is vegyük figyelembe!

Hogyan határozhatjuk meg a szükséges mennyiséget? 

Ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk, mennyire szükségünk, figyelembe kell vennünk néhány fontos tényezőt:

  • Térképezze fel a teret: Mérje le az összes felületet, amit szigetelni szeretne. Ne feledje a tetőt, az alapzatot, a falakat és a padlót.
  • Mérje meg az anyag vastagságát: Egy szélesebb matéria jobb hőszigetelést biztosíthat, de többe kerülhet.
  • Figyelembe venni a kivitelezési költségeket: Ezt a többletet a szigetelési ár felett kell hozzáadni. Érdemes árajánlatot kérni több kivitelezőtől is.
  • Vegye figyelembe az esetleges pazarlást: Mindig számítson rá, hogy 5-10% több anyagra lehet szüksége a vágási veszteségek és a hibák miatt.

A beruházás megtérülése: Megéri a grafitos szigetelés? 

Bár beszerzése kezdetben jelentős költséget jelenthet, de a hosszú távú megtakarítások és a termék élettartama alapján megtérülhet-e ez a beruházás? 

Hosszú távú megtakarítások 

Legnagyobb előnye az energiahatékonyság növekedése. Ez azt jelenti, hogy a fűtés és a hűtés költségei jelentősen csökkennek, mivel a szigetelés redukálja a hőveszteséget télen és a hőbejutást nyáron.

A szigetelés élettartama és karbantartása 

Élettartama nagymértékben függ a beszerelés minőségétől és az anyag minőségétől. Egy színvonalas szigetelés akár 20-30 évig is szolgálhat, minimális karbantartást igényelve. Ennek során néha érdemes ellenőrizni az állapotát, különösen a fizikai sérülések vagy a vízszivárgás jelei miatt.

A karbantartás viszonylag egyszerű. Ha kisebb sérüléseket észlel, általában helyi javításokkal megoldhatók. Azonban ha nagyobb károkat vannak, lehet, hogy a szigetelés egy részét vagy egészét cserélni kell.

Összefoglalva, ez egy hosszú távú beruházás, amely jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményezhet. A kezdeti költségek magasak lehetnek, de az évek során ezek a megtakarítások bőven megtérítik a kezdeti befektetést.

Telepítési tippek és trükkök 

Ez a fajta eljárás telepítése nem kis feladat. A megfelelő folyamat biztosítja a szigetelés hatékonyságát és élettartamát. Tehát hogyan lehet biztos benne, hogy mindent jól csinál? Nézzük meg az alábbi tippeket és trükköket!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vállalkozót? 

A szakember kiválasztása kulcsfontosságú lépés. 

Ajánlások és vélemények

Beszéljen barátaival, családtagjaival és szomszédjaival. Továbbá online platformokon is kereshet értékeléseket.

Tapasztalat

Kutassa fel azokat a vállalkozókat, akiknek már van tapasztalatuk a grafitos szigetelések telepítésében!

Árajánlatok

Több szakembertől is kérjen árajánlatot, hogy összehasonlíthassa az árakat és a szolgáltatásokat!

Biztosítás és garancia

A vállalkozónak rendelkeznie kellett felelősségbiztosítással, és garantálniuk kell a munka minőségét.

Csináld magad vs. szakember telepítés 

Talán elgondolkozott azon Ön is, hogy saját maga végezze el a munkát. De vajon jó ötlet-e?

Csináld magad

Ha van megfelelő ismerete és eszköze, pénzt takaríthat meg. Azonban fontos megjegyezni, hogy hibák esetén az anyag- és munkaköltségek megnőhetnek. 

Szakember

Bár kezdetben drágább lehet, egy hozzáértő biztosítja a munka minőségét és hatékonyságát. A garancia és a szakértelem hozzáadott értéket képvisel, és hosszú távon megtakarításokat eredményezhet.

Míg a Csináld magad telepítés lehet egy kísértés, mindig mérlegelje a kockázatokat és az előnyöket. A szakember telepítés hosszú távon biztonságot és nyugalmat kínálhat.

Hőszigetelő szakemberre van szükség?

2 perce belül kapcsolatba léphet a szakemberekkel! 

Összehasonlítás más szigetelési típusokkal

A szigetelés kiválasztása fontos döntés minden háztulajdonos számára, és számos opció áll rendelkezésre. Nézzük meg ezeket!

Grafitos vs. üveggyapot szigetelés 

Az üveggyapot régóta az építőipar egyik alapvető szigetelőanyaga. De hogyan hasonlít a grafitoshoz?

  • Hővezetés: A grafitos megoldás jobban ellenáll a hőátvitelnek mint az üveggyapot, ami azt jelenti, hogy jobb hőszigetelést nyújt.
  • Telepítés: Míg az üveggyapot könnyen vágható és illeszthető, a grafitos eljárásnak speciális technikái vannak, ami időigényesebb lehet.
  • Élettartam: A grafittal való dolgozás hosszabb élettartamot kínálhat, mivel nem szenved a páratartalomtól és nem esik össze idővel, mint az üveggyapot.
  • Költségek: Az üveggyapot kezdetben olcsóbb lehet, de a grafitos szigetelés hosszú távú megtakarításai kompenzálhatják a magasabb kezdeti költségeket.

A grafitos szigetelés előnyei más típusokhoz képest 

  • Hőtükrözés: A grafit adalék a szigetelésben tükrözi a hőt, ami csökkenti a hőbejutást nyáron és a hőveszteséget télen.
  • Környezetbarát: Sok grafitos szigetelés újrahasznosított anyagokból készül, ami környezet barátabbá teszi.
  • Hosszú élettartam: Mivel a grafitos megoldás nem veszít tulajdonságaiból olyan könnyen, mint néhány más típus, hosszabb élettartamot kínál.
  • Penészálló: A grafit nem vonzza a nedvességet, így kisebb a penész kialakulásának esélye.

Tehát, míg a grafitos eljárás több előnnyel rendelkezik, mindig fontos mérlegelni a ház sajátos igényeit és a költségvetést a legjobb döntés meghozatala érdekében.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a grafitos szigetelés ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést