Article Image

Hat lépés a tökéletes téglakerítéshez: Praktikus útmutató

Ha azon tűnődik, hogyan építhetné meg a tökéletes téglakerítést, akkor jó helyen jár.
Konzultáció kérés szakemberektől
Szakember segítségére van szükség??Konzultáció kérés szakemberektől

Üdvözöljük ebben a kis útmutatóban, amely segít abban, hogy minden szempontból tökéletes téglakerítést hozzon létre. Ha ön értékeli a minőséget és az esztétikát, akkor a téglakerítés tökéletes választás lesz, mert nemcsak a telkünk határait jelöli ki, de komoly esztétikai értéket is hozzáad otthonunkhoz.

Miért válasszuk a téglakerítést?

Cikkünk részletes útmutatót kínál a tökéletes téglakerítés megépítéséhez. Többek között tárgyaljuk az előnyöket és hátrányokat, a tervezés fontos szempontjait, az építési folyamatot, valamint a karbantartásra vonatkozó tippeket.

A téglakerítés nem csupán praktikus, de igazán stílusos is lehet. Számos előnye van, többek között a tartósság, a karbantartás könnyedsége és a széleskörű design lehetőségek. Persze, mint minden más, a téglakerítésnek is vannak hátrányai. A legfontosabb talán az, hogy a téglakerítés építése több időt és pénzt igényel, mint például egy fakerítésé. A legtöbb esetben a téglakerítés ára 10.000-20.000 forint között mozog négyzetméterenként, attól függően, hogy milyen anyagot és milyen design-t választunk.

Megfelelően épített és tartós téglakerítésre vágyik? 

Ne habozzon, lépjen kapcsolatba a Qjob.hu-n található szakemberekkel! Ők segítenek megvalósítani álmai kerítését.

Keressen szakembert!

Téglakerítés: előnyök és hátrányok

Ahogy már említettük, a téglakerítésnek számos előnye van. Tartós, szép és könnyen karbantartható, viszont a téglakerítés építése nem olcsó és eléggé időigényes. Mielőtt döntést hoznánk, érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen megjelenésű legyen a kerítésünk.

A téglakerítések típusai

Vannak egyszerű, minimalista formájú téglakerítések, de találhatunk gazdagon díszített, bonyolult mintájú kerítéseket is. A választásunkat nagyban befolyásolja az otthonunk stílusa, a kertünk kinézete, és persze a saját ízlésünk.

A tökéletes téglakerítés megtervezése

A megfelelő kerítés kiválasztása komplex feladat, de nem kell félni tőle. A következő lépések segítenek a folyamatban.

A kerítés helye és az anyagmennyiség meghatározása

A tervezés során az első és egyben a legfontosabb lépés a kerítés pontos helyének a kijelölése, valamint a hosszúság és a magasság meghatározása. 

A helyszín szerepe

Attól függően, hogy hol építjük a kerítésünket, ügyelnünk kell a stabilitás biztosítására, emiatt figyelembe kell vennünk a terepviszonyokat, például a talaj jellegét, a szomszédos területeket, a fényviszonyokat és az esővíz elvezetésére is gondolnunk kell. Tartsuk szem előtt, hogy kerítésünk harmonizáljon a környezetével, legyen az a saját kertünk, vagy a szomszédos területek.

Anyagmennyiség kiszámítása

A kerítés nyomvonalának meghatározása után következik az anyagmennyiség kiszámítása. Ehhez tudnunk kell, milyen magas és milyen hosszú kerítést szeretnénk. A téglakerítések általában 1,5-2 méter magasak, de természetesen ez is a saját igényeinktől függ. Egy négyzetméter kerítéshez átlagosan 60 darab tégla szükséges, tehát egy 10 méter hosszú és 1,5 méter magas kerítéshez körülbelül 900 db tégla kell. A tégla ára változó, de 120-150 forinttal számolhatunk darabonként. Ez az ár természetesen függ a tégla minőségétől és a vásárlás helyétől.

A téglakerítés stílusának kiválasztása

Akár egy klasszikus, letisztult stílusú kerítést szeretnénk, akár valami egyedibb, kreatív megoldást, a tégla számos lehetőséget kínál. Fontos, hogy a végeredmény harmonizáljon a környezetével és illeszkedjen az otthonunk stílusához.

Egy minimalista, modern stílusú házhoz például tökéletesen illik egy egyszerű, fehérre festett téglakerítés, míg egy vidéki, rusztikus stílusú otthonhoz jobban illik a természetes vörös tégla. A konkrét stílus kiválasztásánál a legfontosabb, hogy az tükrözze az egyéniségünket, és jól érezzük magunkat a környezetében.

A téglakerítés színe és textúrája

A téglakerítés színének és textúrájának kiválasztása ugyancsak fontos része a tervezési folyamatnak. A természetes vörös tégla meleg, barátságos hangulatot áraszt, és jól illik a zöld növényzet közé. A fehérre vagy szürkére festett tégla modern, letisztult hatást kelt. A téglakerítés textúrája is nagyban befolyásolja a végeredményt: a sima, egyenletes tégla elegáns, míg a durva, érdes tégla rusztikus hatást kelt.

A tégla színét és textúráját a gyártási folyamat során alakítják ki, természetesen a tégla árát befolyásolják ezek a tulajdonságok. A standard, természetes vörös tégla ára darabonként körülbelül 120-150 forint, míg a színezett vagy texturált téglák ára már 200 forint felett kezdődik. Mindig érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen típusú tégla felel meg leginkább az elképzeléseinknek, és mennyit vagyunk hajlandók rákölteni.

Az építési folyamat lépésről lépésre

A tervezési fázis után következik az építés. A téglakerítés megépítése bár kihívást jelent, nem lehetetlen feladat. Íme, egy útmutató, hogy miként valósítható meg a tökéletes téglakerítés.

Alapozás

Az alapozás az építkezés első és egyik legfontosabb lépése. Először is ki kell ásnunk az alapozó árkot, amelynek mélysége a talaj típusától és a kerítés magasságától függ, de általában 60-80 cm. Az árok szélessége legyen legalább 30-40 cm. A kialakított árokba betontörmeléket helyezünk, majd betonnal töltjük fel, és hagyjuk megszáradni. Ez adja a kerítésünk stabilitását.

Tétel

Egységár (Ft)

Mennyiség

Összesen (Ft)

Munkagépek bérlése

40.000

5 nap

   200.000

Alapozó beton (m3)

15.000

10

   150.000

Acél háló (m2)

 3.000

50

   150.000

Vasrudak (db)

 2.000

50

   100.000

Habarcs (zsák)

 2.500

40

   100.000

Tégla (db)

120

2.000

   240.000

Homok (zsák)

1.500

20

     30.000

Könnyűbeton (m3)

15.000

2

     30.000

Szállítási díjak

20.000

1

     20.000

Munka (óra)

4.000

80

   320.000

Összesen

 

 

1.340.000

A fenti árak csak tájékoztató jellegűek és változhatnak a helyszín, a munka bonyolultsága és az anyagok minősége szerint. Ajánlott szakemberrel konzultálni a végleges költségek meghatározása érdekében.

A téglakerítés építése

Az alap megszáradása után kezdődhet a téglakerítés felépítése. Először is felhúzzuk a sarokpontokat, majd közöttük madzaggal kijelöljük a kerítés vonalát. Ezután kezdődhet az építés. Mindig használjunk építési ragasztót vagy habarcsot a téglák között, hogy stabil és tartós legyen a kerítés. A kivitelezés során figyeljünk arra, hogy a téglák egyenletesen és pontosan egymásra kerüljenek. Az építés befejezése után hagyjuk a kerítést pár napig száradni.

Tétel

Egységár (Ft)

Mennyiség

Összesen (Ft)

Tégla (db)

120

2000

240.000

Habarcs (zsák)

2.500

  100

250.000

Homok (zsák)

1.500

    20

  30.000

Vízszigetelő festék (liter)

3.000

    10

  30.000

Szállítási díjak

20.000

      1

  20.000

Munka (óra)

4.000

    80

320.000

Összesen

 

 

890.000

Fontos megjegyezni, hogy ezek az árak csak hozzávetőlegesek, az anyagok minősége, a munka bonyolultsága és a helyszín meghatározóak. Mindig konzultáljon szakemberrel a konkrét munkát illetően .

Hogyan találhatunk szakembert a téglakerítés építéséhez?

A téglakerítés építése szakértelmet és tapasztalatot igényel. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan találhat szakembert ehhez a feladathoz.

  • Ismerősök ajánlása: A legjobb, ha olyan szakembert választunk, akit már ismerünk, vagy aki jó hírnevnek örvend ismerőseink körében. Például, ha barátaink vagy szomszédaink már építettek téglakerítést, és elégedettek voltak a szakember munkájával, érdemes őket megkérdezni az elérhetőségekről.
  • Online szakemberkereső platformok: Az online platformok, mint például a Qjob.hu, lehetővé teszik a szakemberekkel való gyors és egyszerű kapcsolatfelvételt. A Qjob.hu oldalon különböző szakmákban dolgozó szakembereket találhatunk, akik megmutatják korábbi munkáikat, valamint láthatjuk az értékeléseiket. Ezen felül a szolgáltatások árai is megtalálhatóak, ami segít a költségvetés megtervezésében.
  • Helyi építőipari vállalatokkal való kapcsolatfelvétel: A helyi építőipari vállalatok gyakran rendelkeznek széles körű tapasztalattal a téglakerítés építésében. Érdemes felkeresni őket, és árajánlatot kérni a projektre.
  • Szakember korábbi munkáinak megtekintése és értékelése: Az is hasznos lehet, ha megnézzük az adott szakember korábbi munkáit.
  • Visszajelzések és vélemények olvasása: Az interneten található értékelések és visszajelzések segíthetnek abban, hogy jobb képet kapjunk a szakember munkájáról és megbízhatóságáról.

Ne feledje, a legfontosabb, hogy olyan szakembert válasszon, aki tisztában van az Ön igényeivel és képes minőségi munkát végezni.

A téglakerítés építéséhez szükséges szakember megtalálása

  1. Ismerősök és barátok ajánlásainak kérése
  2. Online platformokon, mint például a Qjob.hu, szakemberek keresése
  3. A helyi építőipari vállalatokkal való kapcsolatfelvétel
  4. A szakember korábbi munkáinak megtekintése és értékelése
  5. A szakemberrel kapcsolatos visszajelzések és vélemények olvasása

Hosszú élettartam biztosítása: karbantartási tippek

A téglakerítés hosszú élettartamának biztosítása érdekében fontos a rendszeres karbantartás. Ez magában foglalja a kerítés tisztítását, a habarcs és a tégla állapotának ellenőrzését, és szükség esetén a javítások elvégzését. Ha a tégla repedezett vagy törött, cseréljük ki. Ha a habarcs elkezd kihullani a téglák közül, akkor azt újra kell tölteni. A téglakerítés évente egyszer történő alapos tisztítása is segít meghosszabbítani annak élettartamát. A karbantartás mellett fontos a megfelelő védelem is. A téglakerítés élettartamát növelhetjük azzal, ha időnként impregnálóval vagy vízlepergetővel kezeljük, így megóvva  az időjárás viszontagságaitól.

Kerítésépítés álomprojekt a Qjob.hu-val

A nevem Anna, és egy szép, családias kisvárosban, Egerben élek. Mindig is szerettem a rusztikus stílust, és álmodoztam arról, hogy saját téglakerítésem lesz, ami tökéletesen passzol a házamhoz. Azonban, a kerítésépítés nem könnyű feladat, és szükség volt egy tapasztalt szakemberre, aki segít megvalósítani az álmaimat.

Amikor rábukkantam a Qjob.hu oldalra, meglepődtem, mennyire egyszerű volt megtalálni a szükséges szakembert. Könnyen navigáltam a weboldalon, és hamar találtam egy kerítésépítő szakembert, Istvánt, aki Egerben is dolgozott. Az ő korábbi munkái lenyűgöztek, és a visszajelzések is biztatóak voltak.

Felvettem Istvánnal a kapcsolatot, miután megvitattuk a részleteket elkészítette az árajánlatot. A projekt összköltsége 850.000 forintra rúgott a munkadíjjal és az anyagköltséggel együtt, ami teljesen elfogadható volt számomra.

A munka körülbelül két hétig tartott, és az eredmény valóban lenyűgöző. A téglakerítés pont olyan lett, amilyennek elképzeltük: rusztikus, de elegáns, és tökéletesen harmonizál a környezetével.

A Qjob.hu-nak köszönhetően könnyen és gyorsan találtam szakembert, aki segített megvalósítani az álmaimat és minden nap gyönyörködöm a téglakerítésemben.

 

Ne engedje, hogy a téglakerítés építése túlságosan bonyolult legyen.

Nálunk talál szakembereket, akik segítenek. Lépjen kapcsolatba velük most!

Kapcsolatfelvétel

Gyakran ismételt kérdések a téglakerítésekkel kapcsolatban

Mennyi ideig tart egy téglakerítés építése?

A kivitelezés ideje függ a kerítés hosszától és magasságától, valamint az építkezés körülményeitől. Egy átlagos méretű ház kerítésének felépítése nagyjából 2-4 hétig tarthat, de ez az idő hosszabb is lehet  rossz az időjárás esetén, vagy ha a területen előkészítő munkálatokat kell végezni.

Mekkora költségvonzata van a téglakerítésnek?

A téglakerítés költségét számos tényező befolyásolja, beleértve a kerítés méretét, a választott tégla típusát és minőségét, valamint az építkezés bonyolultságát. Egy átlagos méretű, egyszerű téglakerítés ára, melynek magassága 1,5 méter és hossza 30 méter, a tégla minőségétől függően 600.000-1.200.000 forint között lehet, a munkadíjat is beleértve.

Milyen gyakran kell karbantartani a téglakerítést?

A téglakerítést évente egyszer célszerű alaposan átnézni és tisztítani. A habarcs és a tégla állapotát rendszeresen ellenőrizni kell, és szükség esetén javítani szükséges. A karbantartási munkálatok általában a tavaszi időszakban történnek, amikor fel lehet mérni a téli időjárás okozta károkat.

Zárszó: A téglakerítés, mint hosszú távú befektetés

Összefoglalva, a téglakerítés építése komoly befektetés, mely emeli otthonunk értékét. A téglakerítés nemcsak esztétikus és stílusos, hanem rendkívül tartós is. Ha megfelelően tervezzük és építjük meg, valamint rendszeresen karbantartjuk, évtizedekig szolgálhatja otthonunkat.

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést