Article Image

Mennyibe kerül egy beltéri zöldfal telepítése?

Fedezze fel, hogyan választhatja ki a legjobb beltéri zöldfalat otthonára vagy irodájára, és mik a beltéri zöldfal árak.
Kérj egyedi ajánlatokat
Szeretnél egy beltéri zöldfalat??Kérj egyedi ajánlatokat

Ebben a cikkben bemutatjuk a beltéri zöldfalakat, azok előnyeit és a telepítésükkel járó költségeket. Ismerje meg, hogyan javíthatja lakókörnyezetét és munkahelyi atmoszféráját egyaránt, miközben egy kis természetet visz be zárt terekbe.

Gyorsmenü:

Miért érdemes beltéri zöldfalat telepíteni?

A növények által biztosított természetes zöld tér nemcsak hogy szépíti környezetünket, de aktívan részt vesz a levegő minőségének javításában és a stressz csökkentésében. Ezek a falak közel hozzák a természetet városi környezetben is, ezáltal az otthoni és munkahelyi hangulatra is pozitív hatással vannak 

A beltéri zöldfalak előnyei

A beltéri zöldfalak számos előnnyel rendelkeznek, amelyek túlmutatnak a puszta vizuális hatáson. Egyrészt, a zöldterület növelése javítja a belső tér mikroklímáját, szabályozza a páratartalmat, és csökkenti a káros szennyeződések koncentrációját a levegőben. Másrészt, egy jól megtervezett zöldfal növeli az ingatlan piaci értékét is. Példaképpen egy 10 méter széles és 2,5 méter magas zöldfal létesítése Budapest belvárosában körülbelül 1.500.000 forintba kerül. De ennél sokkal kisebb zöldfalak is divatosak, ráadásúl pénzügyileg sokkal kedvezőbbé jön ki az ár. Ne féljünk az egyedileg tervezett projektekről! 

Légtisztítás és pszichológiai hatások

A zöldfalak különösen fontosak lehetnek azokban a belső terekben, ahol a levegő minősége alapvető problémát jelent. A növények, mint például a pálmaféle, szobafikusz és pozsgások, képesek számottevő mennyiségű szén-dioxidot feldolgozni és oxigénné alakítani, ezzel javítva a helyiség levegőjének minőségét. Ezenfelül, pszichológiai kutatások igazolják, hogy a zöld környezet csökkenti a stressz szintet, javítja a koncentrációt és ösztönzi a mentális jóllétet. A növények látványa és a természetes elemek jelenléte csökkenti a munkahelyi stresszt, növeli a munkavállalói elégedettséget és produktivitást, amit számos tanulmány is alátámaszt.

Egy zöldfal feleslegesnek tűnhet, azonban a pozitív pszichológiai hatásai rendkívüliek. Sokkal többet ad, mint amennyibe kerül!

Kisebb zöldfalak is rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre és a lelki állapotunkra! 

A beltéri zöldfalak típusai és költségek

Ezek a rendszerek különböző igényeket és környezeti feltételeket szolgálnak ki, lehetőséget adva mindenki számára, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb típusokat, kiemelve azok jellemzőit és felhasználási területeit.

Öntözőrendszerekkel ellátott zöldfalak

Ez megoldás azoknak ideális, akik minimalizálni szeretnék a növények gondozásával járó időráfordítást. Ezek a rendszerek automatikusan biztosítják a növények számára a szükséges vízmennyiséget, ami optimalizálja a növekedési körülményeket és csökkenti a vízpazarlást. Egy ilyen rendszer általában tartalmaz egy beépített víztartályt, szivattyút és csepegtető öntözőfejeket, amelyek egyenletesen osztják el a vizet a falon elhelyezkedő növények között. A telepítési költségek változók, de egy közepes méretű lakásba szánt rendszer ára körülbelül 200.000 forinttól kezdődik.

Automatizált zöldfal rendszerek

Az automatizált zöldfalak a modern technológiát használják fel a növénygondozás minden aspektusának kezelésére. Ezen rendszerek nem csak az öntözést, hanem a tápanyagellátást és a fényviszonyok szabályozását is automatikusan végzik, ezzel biztosítva a növények számára a legideálisabb növekedési feltételeket. Továbbá, beépített szenzorok monitorozzák a környezeti tényezőket, mint a páratartalom és a hőmérséklet, amelyeket egy központi vezérlőegység kezel, így az egész rendszer összehangoltan működik. Ezeknek a komplex rendszereknek az ára magasabb, bekerülési költségük általában 500.000 forint felett kezdődik.

Kézi gondozást igénylő zöldfalak

A kézi gondozást igénylő zöldfalak a hagyományos megközelítést képviselik, ez a típus azok számára ideális, akik szeretnek közvetlenül érintkezni a növényekkel és élvezik a kertészkedés folyamatát. Mivel kevesebb technológiai berendezés szükséges, ez esetben a telepítés költsége viszonylag alacsony, akár már 150.000 forintból megvalósítható. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő zöldfalat?

A mérlegelendő szempontok között elsődlegesek a zöldfal célja, a tér mérete és a helyiség fényviszonyai, valamint a hosszú távú használhatóság.

A zöldfal célja és funkciója

Azt fontos meghatározni, hogy a zöldfal dekoratív, funkcionális (pl. légtisztító), vagy pszichológiai előnyöket hordozzon-e inkább. Egy munkahelyi környezetben például a stresszcsökkentő és hangszigetelő tulajdonságok kerülnek előtérbe, míg egy otthoni környezetben inkább az esztétikai és légtisztító funkciók. Minden esetben a zöldfal célja határozza meg, hogy milyen típusú növényeket és kialakítást kell alkalmazni a legideálisabb eredmény elérése érdekében. 
Tér és elhelyezés

Fontos figyelembe venni a rendelkezésre álló terület nagyságát és alakját. Egy kis lakásban például a kompakt, függőleges zöldfalak jelenthetik a megoldást, melyek kevesebb helyet foglalnak, míg egy tágasabb irodai környezetben nagyobb, lenyűgöző zöldfalakat is létrehozhatunk. Ezenkívül ki kell találni a zöldfal elhelyezését is, más típusú növények kellenek közvetlen napfény esetén, mint például egy árnyékosabb helyiségben.

Fényviszonyok figyelembevétele

A fényviszonyok jelentős hatással vannak a növények egészségére és növekedésére. A megfelelő zöldfal kiválasztásánál elengedhetetlen, hogy értékeljük a helyiségben rendelkezésre álló természetes fény mennyiségét. Általános szabály, hogy a legtöbb beltéri növény közepes vagy erős fényviszonyokat igényel a megfelelő növekedéshez. Amennyiben a terület nem eléggé világos, úgy árnyéktűrő növényeket kell választani, vagy mesterséges fényforrásokat kell biztosítani, amelyek pótolják a napfényt.

Beltéri zöldfal árak

A költségek széles skálán mozognak, attól függően, hogy milyen típusú rendszert szeretnénk, mekkora a tervezett fal mérete, és milyen növényekkel szeretnénk azt beültetni. A költségek általában magukban foglalják a tervezést, az anyagokat, a növényeket, a telepítést és a rendszeres karbantartást is. Alapvetően egy kisebb, egyszerűbb zöldfal telepítése már 200.000 forinttól elérhető, míg a nagyobb és technológiailag összetettebb projektek költsége akár több millió forintra is rúghat.

A zöldfalak költségvetése

A költségvetés megtervezésekor több tényezőt is figyelembe kell venni:

Tervezési díjak

Egy szakképzett tervező bevonása elengedhetetlen különösen nagyobb vagy bonyolultabb installációk esetében.  Egyszerű, kisebb projektek esetében 20-50.000 ft a tervezés díja, azonban irodai komplexumokban, nagyon terek dekorálása esetén több százezres tétel lehet a munkadíj. 

Anyagköltségek

Magukban foglalják a növénytartó paneleket, a víztároló rendszereket, öntözőrendszereket és egyéb szerelvényeket. Ezek az árak változhatnak a választott anyagok minőségétől és típusától függően. Itt az induló ár például egy 150x120 cm-es panel esetében 50.000 ft-tól indul.

Növények ára

A növények típusa és minősége szintén befolyásolja a költségeket. Ritkább, speciális igényű növények drágábbak lehetnek, és magasabb karbantartási költségekkel is járhatnak. Az ár itt is nagyon változatos, a több tízezres tételtől a százezres nagyságrendig.

Telepítési költségek

A megépítés díja függ a projekt méretétől és összetettségétől. Példaképpen a fentebb említett 150x120 cm-es növénypanel építése általában darabonként 5-10.000 ft körüli összeg, tehát nagyobb munkálatok esetén viszont szintén több százezer, akár milliós nagyságrendű kivitelezési költséggel kell számolni. 

Energiafogyasztás

Automatizált rendszerek esetében figyelembe kell venni az energiafogyasztás költségeit is, amelyek a működéshez szükséges elektromos energiát fedezik. 

A beltéri zöldfalak hosszú távú előnyei, mint a levegőminőség javítása és a fűtési-hűtési költségek csökkentése, gyakran ellensúlyozzák a kezdeti beruházásokat. Ezért érdemes a költségeket egy hosszú távú befektetésként kezelni, amely javítja az életminőséget és növeli az ingatlan értékét.

Beltéri zöldfalak típusai és átlagos költsége

Zöldfal típusa 

 Méretek (szélesség x magasság) 

Átlagos költség (Ft)

Egyszerű manuális öntözésű

2m x 2.5m

150.000 - 300.000

Automatizált öntözőrendszerrel

2m x 2.5m

350.000 - 800.000

Moduláris panelrendszer

3m x 2.5m

500.000 - 900.000

Teljesen automatizált rendszer

3m x 2.5m

1.200.000 - 2.000.000

Luxus egyedi kivitel

4m x 2.5m

2.500.000 - 4.000.000

Az első táblázat a különböző típusú beltéri zöldfalakat tartalmazza. Ez segíthet a potenciális vásárlóknak abban, hogy jobban megértsék, milyen költségekkel kell számolniuk a különböző rendszerek telepítéseko

Tervezési szempontok a zöldfalakhoz

A beltéri zöldfalak tervezésekor fontos szempontokat kell figyelembe venni, hogy a végeredmény esztétikailag vonzó és funkcionálisan is megfelelő legyen. Az alábbiakban részletezzük a legfontosabb tervezési szempontokat, beleértve a helyszínt, a növények megfelelő kiválasztását, valamint a növények fény- és vízigényét.

A helyszín kiválasztása

A helyszín kiválasztása kulcsfontosságú lépés a zöldfal tervezési folyamatában. Fontos szempont, hogy a kiválasztott fal mennyire van kitett napfénynek, milyen a helyiség levegőcirkulációja és páratartalma. Olyan falfelület az ideális, amely elegendő fényt kap, viszont a növények nincsenek kitéve közvetlen napfénynek.Továbbá, a fal mérete is meghatározó, hiszen ez alapján tudjuk megtervezni a zöldfal struktúráját és annak kapacitását.

A megfelelő növények kiválasztása

A növények kiválasztása során több tényezőt is figyelembe kell venni, többek között a helyszín adottságait, a zöldfal funkcióját és a kívánt esztétikai hatást. Érdemes olyan növényfajtákat választani, amelyek jól alkalmazkodnak a beltéri körülményekhez és kevés karbantartást igényelnek. 

Növények fényigénye és vízigénye

Ez kulcsfontosságú tényező a zöldfal sikerességéhez. Fényigényes növények például a szobafikusz vagy egyes pálmafajták, míg az árnyéktűrő növények, mint a páfrányok és zöldike, kevesebb fény mellett is szépen fejlődnek. A vízigény tekintetében is fontos a megfelelő egyensúly megtalálása; túlöntözés esetén a növények gyökerei rothadni kezdhetnek, míg a vízhiány stresszt okozhat a növényekben.

Növények típusai, fény- és vízigényük

Növény neve

Fényigény

Vízigény

Átlagos ár (Ft/db)

Pothosz (Epipremnum)

Alacsony - Közepes

Közepes

1.500 - 3.000

Szobafikusz

Közepes - Magas

Magas

4.000 - 10.000

Areka pálma

Magas

Magas

8.000 - 15.000

Páfrányok

Alacsony

Közepes

2.500 - 5.000

Zöldike

Alacsony

Alacsony

1.000 - 2.000

Bonsai Fikusz

Magas

Közepes - Magas

15.000 - 30.000

A második táblázat a gyakran használt növényeket mutatja be, kiemelve azok fény- és vízigényét, valamint árát, amelyek segítséget nyújthatnak a növények kiválasztásához. Ez a tájékoztatás nélkülözhetetlen a megfelelő növények választásához, mivel a növények igényei jelentősen befolyásolják a zöldfalak fenntarthatóságát és esztétikai megjelenését.

A zöldfal esztétikai szempontjai

Az esztétikai szempontok meghatározóak lehetnek a zöldfalak tervezésekor. Fontos, hogy a növények színe, formája és elrendezése harmonizáljon a környezettel. Egy jól megtervezett zöldfal nemcsak hogy szemet gyönyörködtető, hanem javítja a tér hangulatát és az ott tartózkodók közérzetét is. Az esztétikai tervezés során figyelembe kell venni a növények textúráját, színösszeállítását és növekedési tulajdonságait, hogy a zöldfal évekig vonzó maradhasson.

A zöldfalak egyre népszerűbbek itthon is, főleg az irodaházakban és a szállodákban, de otthonra is kivitelezhető!

A zöldfalak egyre népszerűbbek itthon is, főleg az irodaházakban és a szállodákban, de otthonra is kivitelezhető!

Telepítsünk magunk vagy hívjunk szakembert?

Egyes zöldfalak telepítése komoly mérnöki és kertészeti ismereteket igényelhet, ezért fontos mérlegelni, hogy saját kezűleg vállalkozunk-e a feladatra, vagy szakemberre bízzuk. A döntés során vegyük figyelembe a projekt méretét, összetettségét és a saját tapasztalatunkat is.

Szakember megbízása 

Amennyiben úgy döntünk, hogy szakemberre bízzuk a munkát, több forrásból is kereshetünk megbízható szakértőt. Az ajánlások aranyat érnek; kérdezzük meg ismerőseinket, családtagjainkat, tudnak-e ajánlani valakit. Az interneten számos platform áll rendelkezésre, ahol ellenőrzött szakemberek profiljait böngészhetjük, ilyen például a Qjob.hu, ahol a felhasználói értékelések alapján is választhatunk. Ezen felül érdemes szakmai fórumokon, Facebook csoportokban is érdeklődni, ahol gyakran osztanak meg tapasztalatokat a tagok.

Telepítési útmutató lépésről lépésre

A zöldfal telepítése több lépcsős folyamat, amely alapos előkészítést és a megfelelő eszközök beszerzését igényli.

Szükséges eszközök és anyagok

A telepítéshez szükséges eszközök közé tartozik:

  • Fúrógép és csavarozó
  • Vízmérték
  • Vágóeszközök a növénytálcák és csövek méretre szabásához
  • Öntözőrendszer elemek, mint csövek, csepegtetők és kapcsolók
  • Tartókeretek a falra szereléshez
  • Speciális táptalaj és a kiválasztott növények

A telepítés folyamata

Lépésről lépésre érdemes követni a sikeres beüzemelés érdekében:

  1. Fal felületének előkészítése: tisztítás és simítás
  2. A tartókeret rögzítése a falra
  3. A vízellátó és tápanyagellátó rendszer installálása
  4. A tálcák és növények elhelyezése
  5. Az öntözőrendszer tesztelése és finomhangolása
  6. Szakértői tanácsok a telepítéshez

Gondoskodjunk arról, hogy a fal képes legyen elbírni a szerkezet súlyát, különösen a vízzel teli öntözőrendszerrel együtt. A növények kiválasztása során vegyük figyelembe azok fény- és vízigényét, hogy a zöldfal minden része egyenletesen fejlődjön. Az öntözőrendszer tervezésekor ügyeljünk arra, hogy minden növény egyenletes mennyiségű vizet kapjon, elkerülve a vízelosztás problémáit.

Karbantartás fontossága

A rendszeres karbantartás fontossága nem hanyagolható el; a rendszeres ellenőrzés és az esetleges hibák korai kijavítása elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez.

Napi és szezonális karbantartás

A zöldfalak megfelelő karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon is szépek és egészségesek maradjanak. Ez magában foglalja a napi rutinműveleteket és a szezonális gondozási feladatokat is, amelyek biztosítják a növények optimális állapotát.

Alapvető karbantartási teendők

A napi karbantartás alapvető elemei közé tartozik a vízszint ellenőrzése, a növények vizsgálata kártevők és betegségek szempontjából, valamint az elhalt levelek eltávolítása. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az öntözőrendszer működését, hogy a növények egyenletesen kapják meg a szükséges mennyiségű vizet és tápanyagot. 

A zöldfalak szezonális gondozása

A szezonális karbantartás során érdemes a növényeket átültetni, metszeni és szükség esetén pótolni. Tavasszal és ősszel különös figyelmet kell fordítani a növények tápanyagellátására, hogy megfelelően felkészüljenek a növekedési és pihenő időszakokra. A hőmérséklet változásaival együtt a zöldfalak páratartalmának és világításának szabályozása is kulcsfontosságú, mivel a környezeti feltételek jelentős hatással vannak a növények egészségére.

Problémák azonnali kezelése

A zöldfalak gondozása során előfordulhatnak váratlan problémák, mint például kártevők megjelenése vagy betegségek kialakulása. Az ilyen problémák azonnali kezelése létfontosságú a további károk elkerülése érdekében. Például, ha levéltetveket észlelünk, azonnal alkalmazzunk növénybarát rovarirtó szereket.

Gyakran Ismételt Kérdések 

Mennyibe kerül egy beltéri zöldfal telepítése?

A beltéri zöldfalak ára széles skálán mozog, a kiválasztott rendszer típusától és méretétől függően. Egy egyszerű, manuális öntözésű rendszer telepítése körülbelül 200.000 forinttól kezdődik, míg az összetettebb, automatizált rendszerek ára több millió forint is lehet.

Mely tényezők befolyásolják leginkább a költségeket?

A költségeket elsősorban a fal mérete, a növények fajtája, az öntöző- és tápanyagellátó rendszerek komplexitása, valamint a szükséges szerkezeti módosítások határozzák meg. Ezen felül a telepítés helyszíne és a szakember díjazása is jelentős tényező.

Hol találhatók szakemberek?

A Qjob.hu egy kiváló forrás, ahol szakemberek ajánlják szolgáltatásaikat. Ezen a platformon böngészhetünk a szakemberek profiljai közt, megnézhetjük a korábbi felhasználók értékeléseit, ezek is segítik a választást.

Hogyan lehet csökkenteni telepítés és karbantartás költségeit?

A költségek csökkentésének egyik módja, ha kevésbé igényes növényeket választunk, és a legegyszerűbb öntözőrendszert telepítjünk. Továbbá a saját kezű megoldások is jelentős megtakarítással járnak. 

Milyen karbantartási teendők szükségesek?

A napi gondozás magában foglalja az öntözést, a növények állapotának ellenőrzését és az elhalt levelek eltávolítását. Szezonális karbantartásként ajánlott a növények átültetése, a tápanyagok pótlása és a növények metszése is szükséges lehet.

Julianna, cikk szerkesztője
Virtuális asszisztens
Julianna, aki a "Beltéri zöldfal árak" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.

Hagyj megjegyzést