Mennyibe kerül otthonunk burkolása?

A burkolás árak átlagosan 3.100 - 7.000 Ft/m2 között alakulnak. Ebből maga a munkadíj átlagosan 1.500 Ft/m2-től kezdődik. Az alapanyagot pedig akár már 1.600 Ft/m2-től is megvásárolhatjuk.

Honnan tudjuk ezeket az árakat?

Évente emberek százai kérik a Qjob segítségét projektjeikhez. Nyomonkövetjük a helyi szakemberektől kapott árajánlatokat, majd ezeket megosztjuk Önökkel.

Mennyibe kerül a burkolás

A burkolás átlagosan négyzetméterenként 3.500 -7.000 Ft-ba kerül, amely a munkadíjat és az anyagköltséget is magában foglalja. A legalacsonyabb árú burkoló lapokhoz már 1.500 Ft-os négyzetméter áron hozzájuthatunk, de a különleges, egyedi darabok ára akár 15.000 Ft/m2 is lehet. A burkolás munkadíja átlagosan 5000 Ft/m2, mely a burkolás bonyolultságától és az egyedi igényektől függően növekedhet.

Kérjen ingyenes árajánlatot

Burkolólapok beszerzési költsége

Átlagos költség

3.500 Ft/m2

Átlagos költségtartomány

2.000 - 5.000 Ft/m2

Legalacsonyabb ár

1.500 Ft/m2

High-end kategóriás ár

10.000 Ft/m2

A burkolandó felület nagysága és a kiválasztott burkolóanyag a két legjelentősebb befolyásoló tényező a burkolás árak meghatározásakor. Az alábbi útmutatóban segítséget nyújtunk a burkolási költségek becsléséhez.

A burkolás árak meghatározása

Ha lakásfelújítást tervezünk, vagy házépítésbe fogunk, a költségek kalkulálásánál az egyik fontos tétel a burkolás árak meghatározása. Az alábbiakban átfogó segítséget nyújtunk abban, hogy milyen burkoló anyagok közül választhatunk és milyen árakra számíthatunk a különböző járólapok és csempék esetében, hogy meg tudjuk becsülni, mennyi lesz a burkolás ára.

A burkolóanyagok fajtái

A burkolat típusa nagyban befolyásolja a lakásunk vagy házunk hangulatát.  Azonban a megfelelő burkolat kiválasztása nem csak esztétikai szempontból fontos, hiszen a különböző burkolatoknak egyúttal funkcionális szerepe is van, például tartósság, vízállóság, csúszásmentesség, és a felület terhelhetősége szempontjából.

A burkolás helyszínét tekintve beszélhetünk kültéri vagy beltéri burkolásról, a burkolás helye szerint pedig padló burkolást, másnéven aljzat burkolást vagy oldalfal burkolást végezhetünk. A burkoláshoz használt alapanyag típusától függően két féle kategóriát különböztetünk meg: hideg-, és melegburkolást.

A burkolólapok esetében széles palettáról válogathatunk az olcsóbb, közepes minőségű és a prémium kategóriás anyagokból egyarántA burkolólapok esetében széles palettáról válogathatunk az olcsóbb, közepes minőségű és a prémium kategóriás anyagokból egyaránt

Hidegburkolat például a csempe és a járólap. A hideg burkoló anyagok keményebb, ridegebb felületű, ellenálló anyagok, ezért kültérre mindenképpen ezek javasoltak. Ezeket alkalmazzuk például terasz burkolás vagy kültéri lépcső burkolás esetén. Emellet a lakás azon részeinél is érdemes hidegburkolatot használni, amelyek folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, például konyha vagy fürdőszoba burkolás, de wc burkolás esetén is.

Melegburkolat például a padlószőnyeg, a tapéta, a különböző faburkolatok, de például a linóleum is. Ezek a burkoló anyagok sokkal lágyabbak, ezért legfőképp beltéri burkolásnál alkalmazzuk őket.

A burkolás folyamata és költségtényezői

A burkolási munkálatok egymásra épülő lépésekből állnak, amelyek a burkolás árak alakulásában is nagy szerepet játszanak.

Lássuk mi a burkolás menete csempe vagy járólap lerakása esetén:

1️⃣    Egyenletes felület kialakítása: a burkolási munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a burkolandó felületet, mert egyenletlen felületre nem lehet szép burkolást végezni. Az első lépés tehát a padló vagy a fal kiegyenlítése burkolás előtt.

2️⃣   Alapozás: a következő lépés minden esetben a felület portalanítása és alapozása, a megfelelő tapadás elérésének érdekében.

3️⃣    Burkolóanyag helyének kimérése: az alapozás után kerülhet sor a tervezésre és a burkolólapok elrendezésének pontos kijelölésére

4️⃣   Burkolóanyag leragasztása: a tervezés után a burkolólapok ragasztó rétegre való lehelyezése következik

5️⃣   Fugázás: utolsó lépés a burkolólapok közti rés kitöltése fugázó anyaggal.

A fentiek befolyásolják tehát a burkolás árakat is. A költségek megbecsüléséhez alábbi táblázat nyújt segítséget:

Munkafolyamat

Ár (munkadíj)

Burkolatbontás

1.000-2.000 Ft/m2

Önterülős aljzatkiegyenlítés

300-500 Ft/m2

Mischungos aljzatkiegyenlítés

900-1.200 Ft/m2

Kerámia gress burkolás (alapozással)

2.000-4.300 Ft/m2

Márvány agglo burkolás (alapozással)

2.100-5.500 Ft/m2

Gránit burkolás (alapozással)

2.300-6.100 Ft/m2

Szilikonfugázás

120-300 Ft/m

Hideg burkolás árak

A hidegburkolatok kültérre, illetve a sokat igénybe vett területekre használt, kemény, strapabíró és jól ellenálló anyagok, ezért az áruk is valamivel magasabb lehet a melegburkolatokénál.

Óriási a választék a hidegburkolatok terén, melyek a szín, a minta, az anyag minősége és az ár szempontjából is széles palettán jelennek meg. A hidegburkolatokat kerámiából, kőből, fémből, de akár üvegből is készíthetik. A járólapokat és csempéket általában kemény mázzal bevont kerámiából, porcelánból vagy égetett agyagból gyártják. Kőburkolatoknál gyakori a gránit és a márvány.

Az alábbiakban sorra vesszük a különböző típusú burkoló anyagokat és azok árait.

Fali csempék

A különböző csempék az egyik legnépszerűbb fali burkoló anyagok, a praktikusságuk, könnyű tisztíthatóságuk és esztétikai látványuk miatt. Óriási választékból szemezhetünk, az 1.900 Ft / m2 ártól egészen  5.500 Ft / m2 árig találunk csempéket.

Padlólapok

A járólapok, vagy padlólapok a falra helyezhető csempékkel szemben vastagabb, nagyobb terhelést bíró, nagyobb kopásállósággal rendelkező anyagok, ezért az átlagos költségük is valamivel magasabb. Padlólapokat 1.500 Ft – 14.800 Ft / m2 áron találhatunk.

Burkolás

Bordűrök és lábazatok

A különböző bordűrök és lábazatok kiváló dekorációs elemei lehetnek lakásunknak, a csempék közé, vagy a burkolat felső zárásaként elhelyezve. Ezek ára 500 Ft – 2.300 Ft / db között mozog.

Mozaikok

A mozaikok univerzálisan és sokoldalúan használhatóak, gyakran használják fürdőszobán, oszlopokon, szaunában, medencében és a konyhában is. 500 Ft – 7.000 Ft / db áron juthatunk hozzájuk.

Falburkolók

A falburkoló használata viszonylag költséges megoldás, azonban nagyon különleges hatást érhetünk el vele. Általában kőhatású megjelenés jellemzi őket és mediterrán hangulatot kölcsönözhetünk fele otthonunknak. A falburkolók ára széles skálán mozog, 4.200 Ft/ m2 ártól egészen a 15.000 Ft / m2-es árig találhatunk ilyen anyagot.

Dekorációs csempék

A dekorációs csempék az átlagos csempékhez képest valamivel magasabb áron mozognak, illetve általában darabra kaphatóak. Ezekkel kombinálva hangulatossá és különlegessé tehetjük a legegyszerűbb csempéket is. Dekorációs csempéket 400 Ft/db-tól 22.600 Ft / db-ig találhatunk.

Lábazati csempék

A lábazati csempék kifejezetten a padlóburkolat szegéllyel való lezárására alkalmasak és általában a padlóhoz illő színekben és felületekkel kaphatóak 2.600 Ft – 3.400 Ft / m2 áron.

Kérje szakember segítségét a megfelelő burkolat kiválasztásában!

Kérjen ingyenes árajánlatot

A burkolás árak befolyásoló tényezői

A burkolandó felület mérete, a kiválasztott burkoló anyag típusa, a területenként változó burkolás munkadíj árak és a minta bonyolultsága is nagyban befolyásolhatja a burkolásra fordítandó végösszeget.

Alapterület

A legtöbb szakember az árajánlatot a burkolandó felület mérete alapján adja meg. A négyzetméter ár a következőktől függően változik:

•    Hova kell a burkoló anyagot telepíteni? Más díja van egy kültéri munkának (pl. kerítés lábazat burkolás, kerti burkolás) és a beltéri feladatoknak (pl. konyha, vagy fürdőszoba burkolás)
•    A burkolandó felület nagysága és állapota
•    A burkolóanyag mérete (a kisebb csempék felhelyezése munkaigényesebb, ezért többe kerülnek, mint a nagyobbak)

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb területet kell burkolni, annál alacsonyabb lesz a burkolás négyzetméter ár. Éppen ezért nagyon fontos az alapterület meghatározása  ahhoz, hogy személyre szabott árajánlatot kapjunk a burkoló szakembertől.

Az alapterület kiszámítása nagyon egyszerű: először mérjük meg a padló hosszát, majd a szélességét, és a két számot szorozzuk össze. Például egy 5 méter hosszú és 4 m széles szoba = 20 m2.

Hasznos tipp, hogy érdemes az alapterülethez szükséges anyagra 10-15%-ot rászámolni, mert a burkolónak szüksége lehet egy kis pluszra a törött csempék pótlására, illetve szokatlan formák kialakításánál is érdemes valamivel több anyagot venni.

A burkolóanyag típusa

A burkolóanyagok választéka nagyon széles palettán mozog, a gyártótól és a kereslettől függően 1.500 Ft/m2 ártól a 15.000 Ft/m2 árig válogathatunk. Persze a nagyon speciális, vagy különleges darabok ennél többe is kerülhetnek. Illetve a nem egységes, esetleg kézzel készült daraboknál előfordulhat, hogy az egyenetlen felület miatt a csempe hátuljára habarcsot kell felhordani annak érdekében, hogy az egyenletes padlóra megfelelően illeszkedjen, ami szintén plusz költség. Ha drágább alapanyagot választunk, akkor az a projekt összköltségét is növelni fogja.

Javítási munkálatok

Ha olyan területen szeretnénk burkolni, ahol szivárgás, penészesedés vagy szerkezeti probléma merült fel, akkor az új burkolat lerakása előtt orvosolni kell ezeket a problémákat. Néhány burkoló képes ezeket megoldani (amiért persze felárat számít fel), de a kár mértékétől függően előfordulhat, hogy speciális szakember kell alkalmaznunk.

Ha a szükséges javítások addig nem láthatóak, amíg az eredeti burkolatot vagy padlót el nem távolítják, akkor a kapott árajánlatunk valószínűleg növekedni fog a javítási munkálatok díjával. Ez nem jelenti azt, hogy a vállalkozó átvert minket, hiszen az építési vagy átalakítási projektekben, amelyek bontással járnak, mindig fennáll a veszélye, hogy olyan problémát fedezünk fel, ami kívülről nem látszott.

Fontos, hogy a szakemberrel világosan kommunikáljunk, és pontosan tisztázzuk le a javítás miatti árváltozást, hogy megbizonyosodjunk arról, milyen javításokra van szükség és ezeknek mi lesz a költsége.

Felületi előkészítés

Jellemzően minél kevesebb időbe telik egy burkolás, annál alacsonyabb lesz a költsége. Még ha nem is vagyunk nagyon jártasak a témában, akkor is beláthatjuk, hogy a sima, egyenletes padlóval sokkal gyorsabban lehet dolgozni, mint a rögös felületeken, amelyeket először le kell csiszolni. A burkolás munkadíj fontos tényező az ár meghatározásában. Éppen ezért a sima felületeken elhelyezendő burkolatok általában jóval kevesebbe kerülnek, mivel a burkolónak kevesebb munkát kell elvégeznie a csempe felhelyezése előtt.

Ezzel szemben az egyenetlen padlók, a régi burkolatok, amelyeket el kell távolítani, és a falak vagy pultok, amelyek a szokásos előkészítésen túl további lépéseket igényelnek, növelhetik a négyzetméterenkénti összköltséget.

Találja meg a megfelelő burkolót!

Kérjen ingyenes árajánlatot

Földrajzi elhelyezkedés

A földrajzi elhelyezkedés is nagyban befolyásolja a költségeket, ugyanis a burkolás árak vidéken jóval olcsóbbak, mint a nagyobb városokban, illetve a fővárosban és környékén.
 A nagyobb városok és a magasabb megélhetési költségekkel rendelkező régiók szakemberei általában magasabb árakat számítanak fel a szolgáltatásokért, ugyanis ezeken a területeken magasabbak a munkadíjak, és nagyobb költség a vállalkozás működtetése is.

Burkolóanyag mérete és formája

A járólapok és csempék leggyakrabban négyzet alakúak, és a 10 x 10 cm-estől egészen a 60x60 cm-es méretig kaphatóak. De találkozhatunk más méretekkel és formákkal is, beleértve a téglalap alakú metrócsempéket, illetve a hatszögletű és a nyolcszögletű csempéket is.
A kicsi vagy szokatlan formájú csempék több időt és szakértelmet igényelhetnek, ami megnöveli burkolási költségeket. A nagyobb csempékkel való burkolás sokkal kevésbé összetett és éppen ezért olcsóbb is.

Bár a szokatlan formájú csempékkel különleges hatást lehet elérni, az ezekkel való burkolás több időt és szakértelmet igényel, ezért növeli a burkolási költségeketBár a szokatlan formájú csempékkel különleges hatást lehet elérni, az ezekkel való burkolás több időt és szakértelmet igényel, ezért növeli a burkolási költségeket

Miért drágább egyes burkolólapok, mint mások?

Itt az ideje, hogy tisztázzunk néhány fontos technikai szakkifejezést, úgy mint kopásállóság és fagyállóság. A burkolólapok szilárdságuk és tartósságuk alapján különböző osztályozással rendelkeznek, amelyek értelemszerűen befolyásolják az árukat is.

Mit jelent a kopásállóság?

Nem minden csempe jó minden felületre. A forgalmas, sokat használt helyiségekben (pl előszoba vagy konyha) tartósabb burkolatokra van szükség, mint egy falicsempe esetén. A burkolólap kopásállóságának meghatározására az úgynevezett PEI-értéket használják, amellyel öt osztályba sorolják őket. A PEI 5. osztály a legtartósabb, a PEI 1. osztály pedig a legsérülékenyebb burkolólapot jelenti. Egy tapasztalt burkoló segíteni tud nekünk a célnak legjobban megfelelő burkolólap kiválasztásában.

Mit jelent a fagyállóság?

A második leggyakrabban szóba kerülő tulajdonság burkolólapok esetén a fagyállóság. A fagyállóság a vízfelvétel, azaz az ún. porozitás függvénye. Ettől függ például, hogy egy burkolólap használható-e kültérre vagy sem. A magyarországi időjárási viszonyok mellett a préselt technológiával készült lapok közül a B I. kategóriába tartozó, azaz a 3% alatti vízfelvételű burkolólapok javasoltak kültérre is. De például a megfelelő fugázó anyag kiválasztásához is szükséges tudni, hogy a választott burkolat esetében mennyire szívóképes anyagról van szó.

Minél porózusabb egy burkolólap, annál jobban nedvszívó. A csempe porozitását az alapján értékeljük, hogy milyen mértékben „üveges” vagy üvegszerűMinél porózusabb egy burkolólap, annál jobban nedvszívó. A csempe porozitását az alapján értékeljük, hogy milyen mértékben „üveges” vagy üvegszerű

A zuhanyzó falát mindenképpen vízhatlan, a legkevésbé porózus típusú csempével burkoljuk!A zuhanyzó falát mindenképpen vízhatlan, a legkevésbé porózus típusú csempével burkoljuk!

Hogyan alkalmazhatjuk a legjobb szakembert?

A megfelelő és tapasztalt burkoló szakember kiválasztása nem csak azért fontos, hogy szép végeredményt kapjunk. A burkolat hosszú távú befektetés, ezért jó minőségűnek és strapabírónak kell lennie, ami a megfelelő csempén kívül a szakember hozzáértésén is múlik. Egy szakszerűen lerakott burkolat nem mozdul el, nem jön fel és ráadásul szebb eredményt kaphatunk, ha jó szakemberre bízzuk a kivitelezést.

Egy tapasztalt burkoló emellett jó tanácsokkal is elláthat minket a megfelelő csempe kiválasztásához. A burkolás árak számításánál ezért érdemes egy tapasztalt szakemberrel kalkulálni, ami bár magasabb költséget jelenthet, de cserébe biztosan minőségi végeredményt kapunk.

Ha teljes felújítást vagy új ház építését tervezzük, előfordulhat, hogy generál kivitelezővel dolgozunk, aki alvállalkozóként biztosíthat burkolót. Ha azonban egy kisebb projektbe kezdünk, akkor magunknak kell kiválasztanunk a megfelelő szakembert erre a feladatra. Az első lépés a helyi burkolók felkutatása és szűkítése az igényeinknek megfelelően.

Ezután kérjünk két-három ajánlatot, akik a helyszíni felmérést követően pontos árakat kalkulálnak nekünk. Egyeztessük velük a burkolandó felület méretét, valamint a tervezett burkolóanyag méretét és típusát is. Ha a csempét illetően még bizonytalanok vagyunk, bátran kérjük ki a véleményüket! Illetve az igények pontosítása után akár kérhetjük azt is, hogy a megfelelő burkolatot rendeljék meg a nevünkben!

Burkolási munkadíjak

Árak

Önterülős aljzatkiegyenlítés alapozással

300-500 Ft/m2

Mischungos aljzatkiegyenlítés alapozással

900-1.200 Ft/m2

Aljzat és oldalfalburkolás /hálóban/

1.900-4.700 Ft/m2

Aljzat és oldalfalburkolás /diagonál/

2.000-5.000 Ft/m2

Terméskő burkolás

3.500-8.000 Ft/m2

Üvegmozaik burkolás (egyszínű)

2.200-5.700 Ft/m2

Üvegmozaik burkolás (mintás)

2.500-3.000 Ft/m2

Lépcső burkolás

2.100-3.500 Ft/m2

Bordűr ill. keretburkolás

300-360 Ft/m

Élvédők, díszcsíkok felhelyezése

250-350 Ft/m

Padka burkolás

900-2.300 Ft/m

Lábazatburkolás

600-1.750 Ft/m

Lapcsere

300-350 Ft/db

Burkolatbontás és linóleum felszedés

350-450 Ft/m2

Vízszigetelés

700-1.000 Ft/m2

Negatív sarkok szigetelése szalagozással

200-500 Ft/m

Hajlaterősítő szalag

200-360 Ft/fm

Szilikonfugázás

120-350 Ft/m

Hagyományos fugázás

200-350 Ft/m2

 

Kérjen ajánlatot több szakembertől és hasonlítsa össze egymással a kapott árakat a legmegfelelőbb választáshoz!

Kérjen ingyenes árajánlatot

Tippek a burkolási költségek csökkentéséhez

Véleményünk szerint a szakemberen nem érdemes spórolni, hozzáértés nélkül nagyobb hibákat is véthetünk, főleg egy bonyolultabb munkánál, például kerítés burkolás vagy íves lépcső burkolás esetén. Ráadásul a felhelyezett csempe vagy járólap – jó esetben – hosszú távra szól, ezért a burkolás házilag való megoldását nem javasoljuk.

Ennek ellenére a  burkolásnak nem feltétlen kell  egy vagyonba kerülnie. Íme néhány tipp, amivel pénzt takaríthatunk meg:

Kerüljük a bonyolult mintákat és ne válasszunk túl kisméretű burkolólapokat! A standard formájú és nagyobb méretű anyagok általában olcsóbbak és a felhelyezésük kevesebb munkaórát vesz igénybe, ezért alacsonyabb költséggel járnak.

Válasszunk időtálló burkolatokat, a hosszú távú befektetés érdekében! A legújabb trendek folyamatosan változnak, ám érdemes a klasszikus és időtálló darabokhoz nyúlnunk a legújabb divat ész nélküli követése helyett. Amennyiben szeretnénk az erőteljesebb színekkel és a mintákkal játszani, inkább a könnyen cserélhető kiegészítőkön (pl. függöny, dekoráció, bútor) tegyük ezt, mint  a drágán, és komoly építési és bontási munkával járó burkolaton. Ráadásul a semleges színek, a ház eladásakor is nagyobb értékkel bírhatnak.

A klasszikus, időtálló burkolólapokkal hosszútávra fektethetünk be, így érdemes ezeket alkalmazniA klasszikus, időtálló burkolólapokkal hosszútávra fektethetünk be, így érdemes ezeket alkalmazni

Tágítsuk optikailag a teret! Erre az egyik legjobb megoldás a nagyobb méretű burkolólapok használata, ami egyúttal a munkadíjakat is csökkenti.

Ne vegyünk azonnal új burkolólapokat! A burkolatok teljes lecserélése előtt egy jó közbenső lépés lehet, ha a kerámia burkolatok lefestésével frissítjük fel azok kinézetét. Ezt megtehetjük epoxi alapozóval és közepes- vagy magasfényű festékkel.

Szeretnéd, hogy otthonodban a csempéket magas minőségben, alacsony áron és gyorsan tegyék le? Ne kockáztass azzal, hogy látatlanba, hirdetés alapján bízol meg valakit és ne fizess feleslegesen a kivitelező cégek munkájáért. Inkább találj egy ellenőrzött szakembert a Qjob.hu-n. Hozz létre egy feladatot és néhány perc elteltével ki is választhatod a megfelelő szakembert a visszajelzések és referenciák alapján. Add meg a számodra elfogadható árat és határidőt.

Megbízok egy burkolót

1711 szakember várja a megrendelésed

Viktor Sári Burkoló szakember