Article Image

Mennyibe kerül otthonunk burkolása?

Egyetlen kattintással városának legkiválóbb burkolói között válogathat, kérhet ingyenes ajánlatokat és összehasonlíthatja azokat!
Gyorsított keresés
Számold ki a projekted költségétGyorsított keresés

Burkolás árak 2024-ben

A burkolás árak átlagosan négyzetméterenként 7.500-10.000 forint körül mozognak, az ár a munkadíjat és az anyagköltséget is magában foglalja. A legalacsonyabb árú burkoló lapokhoz már 2.500 Ft-os négyzetméter áron hozzájuthatunk, de a különleges, egyedi darabok ára akár 25.000 Ft/m2 is lehet. A burkolás munkadíja átlagosan 5.000 Ft/m2, mely a burkolás bonyolultságától és az egyedi igényektől függően növekedhet.

Burkolás, csempézés árak

Árkategória

Árak

Átlagos ár

5.000 Ft/m2

Minimum ár

3.500 Ft/m2

Maximum ár

25.000 Ft/m2

A burkolandó felület nagysága és a kiválasztott burkolóanyag a két legjelentősebb befolyásoló tényező a burkolás árak meghatározásakor. Az alábbi útmutatóban segítséget nyújtunk a burkolási költségek becsléséhez.


Tartalomjegyzék


A burkolás árak meghatározása

Ha lakásfelújítást tervezünk, vagy házépítésbe fogunk, a költségek kalkulálásánál az egyik fontos tétel a burkolás árak meghatározása. Az alábbiakban átfogó segítséget nyújtunk abban, hogy milyen burkoló anyagok közül választhatunk és milyen árakra számíthatunk a különböző járólapok és csempék esetében, hogy meg tudjuk becsülni, mennyi lesz az ára.

Kérjen több ajánlatot különböző szakemberektől, és hasonlítsa össze minél több szakember munkadíjat a piaci aktuális árak pontos megismeréséhez.

A burkolóanyagok fajtái

A burkolat típusa nagyban befolyásolja a lakásunk vagy házunk hangulatát.  Azonban a megfelelő burkolat kiválasztása nem csak esztétikai szempontból fontos, hiszen a különböző burkolatoknak egyúttal funkcionális szerepe is van, például tartósság, vízállóság, csúszásmentesség, és a felület terhelhetősége szempontjából.

A burkolás helyszínét tekintve beszélhetünk kültéri vagy beltéri burkolásról, a helye szerint pedig padló burkolást, másnéven aljzat- vagy oldalfal burkolást végezhetünk. A burkoláshoz használt alapanyag típusától függően két féle kategóriát különböztetünk meg: hideg-, és melegburkolást.

A burkolólapok esetében széles palettáról válogathatunk az olcsóbb, közepes minőségű és a prémium kategóriás anyagokból egyarántA burkolólapok esetében széles palettáról válogathatunk az olcsóbb, közepes minőségű és a prémium kategóriás anyagokból egyaránt

Hidegburkolat például a csempe és a járólap. A hideg burkoló anyagok keményebb, ridegebb felületű, ellenálló anyagok, ezért kültérre mindenképpen ezek javasoltak. Ezeket alkalmazzuk például terasz vagy kültéri lépcső burkolás esetén. Emellet a lakás azon részeinél is érdemes hidegburkolatot használni, amelyek folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, például konyha vagy fürdőszoba burkolás, de wc burkolás esetén is.

Melegburkolat például a padlószőnyeg, a tapéta, a különböző faburkolatok, de például a linóleum is. Ezek a burkoló anyagok sokkal lágyabbak, ezért legfőképp beltéri burkolásnál alkalmazzuk őket.

Átlagos anyagárak

Anyagtípus

Ár

Fali csempe

3.000-6.000 Ft/m2

Padlólap

2.000-6.000 Ft/m2

Beltéri falburkoló

4.000-10.000 Ft/m2

Terméskő

10.000-20.000 Ft/m2

Márvány burkolat

6.000-12.000 Ft/m2

Mozaik burkolat

10.000-40.000 Ft/m2

Terrazzo burkolat

2.000-24.000 Ft/m2

Műgyanta

2.500-15.000 Ft/m2

Faburkolat

6.000-10.000 Ft/m2

Padlószőnyeg

1.500-4.000 Ft/m2

PVC és vinyl

1.500-5.000 Ft/m2

Laminált padló

3.000-8.000 Ft/m2

A burkolás folyamata és költségtényezői

A munkálatok egymásra épülő lépésekből állnak, amelyek a burkolás árak alakulásában is nagy szerepet játszanak.

Lássuk mi a burkolás menete csempe vagy járólap lerakása esetén:

1️⃣   Egyenletes felület kialakítása: a burkolási munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a burkolandó felületet, mert egyenletlen felületre nem lehet szép burkolást végezni. Az első lépés tehát a padló vagy a fal kiegyenlítése burkolás előtt.

2️⃣   Alapozás: a következő lépés minden esetben a felület portalanítása és alapozása, a megfelelő tapadás elérésének érdekében.

3️⃣   Burkolóanyag helyének kimérése: az alapozás után kerülhet sor a tervezésre és a burkolólapok elrendezésének pontos kijelölésére

4️⃣   Burkolóanyag leragasztása: a tervezés után a burkolólapok ragasztó rétegre való lehelyezése következik

5️⃣   Fugázás: utolsó lépés a burkolólapok közti rés kitöltése fugázó anyaggal.

A fentiek befolyásolják tehát a burkolás árakat is.

Burkoló árak, járólapozás árak

Munkafolyamat

Ár (munkadíj)

Burkolatbontás

1.000-2.000 Ft/m2

Önterülős aljzatkiegyenlítés

3.000 Ft/m2

Mischungos aljzatkiegyenlítés

1.500-2.000 Ft/m2

Kerámia gress (alapozással)

7.000-10.000 Ft/m2

Márvány agglo (alapozással)

7.000-10.000 Ft/m2

Gránit (alapozással)

7.000-9.000 Ft/m2

Szilikonfugázás

700 Ft/m

Hidegburkolás árak 2024

A hidegburkolatok kültérre, illetve a sokat igénybe vett területekre használt, kemény, strapabíró és jól ellenálló anyagok, ezért az áruk is valamivel magasabb lehet a melegburkolatokénál.

Óriási a választék a hidegburkolatok terén, melyek a szín, a minta, az anyag minősége és az ár szempontjából is széles palettán jelennek meg. A hidegburkolatokat kerámiából, kőből, fémből, de akár üvegből is készíthetik. A járólapokat és csempéket általában kemény mázzal bevont kerámiából, porcelánból vagy égetett agyagból gyártják. Kőburkolatoknál gyakori a gránit és a márvány.

Az alábbiakban sorra vesszük a különböző típusú burkoló anyagokat és azok árait.

Fali csempék

A különböző csempék az egyik legnépszerűbb fali burkoló anyagok, a praktikusságuk, könnyű tisztíthatóságuk és esztétikai látványuk miatt. Óriási választékból szemezhetünk, az 2.000 Ft/m2 ártól egészen 20.000 Ft/m2 árig találunk csempéket.

Padlólapok

A járólapok, vagy padlólapok a falra helyezhető csempékkel szemben vastagabb, nagyobb terhelést bíró, nagyobb kopásállósággal rendelkező anyagok, ezért az átlagos költségük is valamivel magasabb. Padlólapokat 4.000 Ft–20.000 Ft/m2 áron találhatunk.

Padló burkolása

Padlólap lerakása

Bordűrök és lábazatok

A különböző bordűrök és lábazatok kiváló dekorációs elemei lehetnek lakásunknak, a csempék közé, vagy a burkolat felső zárásaként elhelyezve. Ezek ára 600 Ft–2.300 Ft/db között mozog.

Mozaikok

A mozaikok univerzálisan és sokoldalúan használhatóak, gyakran használják fürdőszobán, oszlopokon, szaunában, medencében és a konyhában is. 1.000 Ft–10.000 Ft/db áron juthatunk hozzájuk.

Falburkolók

A falburkoló használata viszonylag költséges megoldás, azonban nagyon különleges hatást érhetünk el vele. Általában kőhatású megjelenés jellemzi őket és mediterrán hangulatot kölcsönözhetünk fele otthonunknak. A falburkolók ára széles skálán mozog, 4.200 Ft/m2 ártól egészen a 20.000 Ft/m2-es árig találhatunk ilyen anyagot.

Dekorációs csempék

A dekorációs csempék az átlagos csempékhez képest valamivel magasabb áron mozognak, illetve általában darabra kaphatóak. Ezekkel kombinálva hangulatossá és különlegessé tehetjük a legegyszerűbb csempéket is. Dekorációs csempéket 1.500 Ft/db-tól 22.600 Ft/db-ig találhatunk.

Lábazati csempék

A lábazati csempék kifejezetten a padlóburkolat szegéllyel való lezárására alkalmasak és általában a padlóhoz illő színekben és felületekkel kaphatóak 4.000 Ft–12.000 Ft/m2 áron.

Az árakat befolyásoló tényezők

A burkolandó felület mérete, a kiválasztott burkoló anyag típusa, a területenként változó burkolás munkadíj árak és a minta bonyolultsága is nagyban befolyásolhatja a burkolásra fordítandó végösszeget.

Alapterület

A legtöbb szakember az árajánlatot a burkolandó felület mérete alapján adja meg. A négyzetméter ár a következőktől függően változik:

  • Hova kell a burkoló anyagot telepíteni? Más díja van egy kültéri munkának (pl. kerítés lábazat burkolás, kerti burkolás) és a beltéri feladatoknak (pl. konyha, vagy fürdőszoba burkolás)
  • A burkolandó felület nagysága és állapota
  • A burkolóanyag mérete (a kisebb csempék felhelyezése munkaigényesebb, ezért többe kerülnek, mint a nagyobbak)

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb területet kell burkolni, annál alacsonyabb lesz a burkolás négyzetméter ár. Éppen ezért nagyon fontos az alapterület meghatározása  ahhoz, hogy személyre szabott árajánlatot kapjunk a burkoló szakembertől.

Az alapterület kiszámítása nagyon egyszerű: először mérjük meg a padló hosszát, majd a szélességét, és a két számot szorozzuk össze. Például egy 5 méter hosszú és 4 m széles szoba = 20 m2.

Hasznos tipp, hogy érdemes az alapterülethez szükséges anyagra 10-15%-ot rászámolni, mert a burkolónak szüksége lehet egy kis pluszra a törött csempék pótlására, illetve szokatlan formák kialakításánál is érdemes valamivel több anyagot venni.

A burkolóanyag típusa

A burkolóanyagok választéka nagyon széles palettán mozog, a gyártótól és a kereslettől függően 4.000 Ft/m2 ártól a 300.000 Ft/m2 árig válogathatunk. Persze a nagyon speciális, vagy különleges darabok ennél többe is kerülhetnek. Illetve a nem egységes, esetleg kézzel készült daraboknál előfordulhat, hogy az egyenetlen felület miatt a csempe hátuljára habarcsot kell felhordani annak érdekében, hogy az egyenletes padlóra megfelelően illeszkedjen, ami szintén plusz költség. Ha drágább alapanyagot választunk, akkor az a projekt összköltségét is növelni fogja.

Gábriel
5,0 (2 értékelés)
Profiloldal
Nézze meg burkolási szaküzleteket és oldalakat a különböző csempe típusok és márkák piaci árainak áttekintéséhez, így könnyebben tájékozódhat az aktuális árak között. Ezenkívül kérjen több szakembertől is ajánlatot, hogy a munkadíjakat is össze tudja hasonlítani és a legkedvezőbb kombinációt választhassa.

Javítási munkálatok

Ha olyan területen szeretnénk burkolni, ahol szivárgás, penészesedés vagy szerkezeti probléma merült fel, akkor az új burkolat lerakása előtt orvosolni kell ezeket a problémákat. Néhány burkoló képes ezeket megoldani (amiért persze felárat számít fel), de a kár mértékétől függően előfordulhat, hogy speciális szakember kell alkalmaznunk.

Ha a szükséges javítások addig nem láthatóak, amíg az eredeti burkolatot vagy padlót el nem távolítják, akkor a kapott árajánlatunk valószínűleg növekedni fog a javítási munkálatok díjával. Ez nem jelenti azt, hogy a vállalkozó átvert minket, hiszen az építési vagy átalakítási projektekben, amelyek bontással járnak, mindig fennáll a veszélye, hogy olyan problémát fedezünk fel, ami kívülről nem látszott.

Fontos, hogy a szakemberrel világosan kommunikáljunk, és pontosan tisztázzuk le a javítás miatti árváltozást, hogy megbizonyosodjunk arról, milyen javításokra van szükség és ezeknek mi lesz a költsége.

Felületi előkészítés

Jellemzően minél kevesebb időbe telik egy burkolás, annál alacsonyabb lesz a költsége. Még ha nem is vagyunk nagyon jártasak a témában, akkor is beláthatjuk, hogy a sima, egyenletes padlóval sokkal gyorsabban lehet dolgozni, mint a rögös felületeken, amelyeket először le kell csiszolni. A burkolás munkadíj fontos tényező az ár meghatározásában. Éppen ezért a sima felületeken elhelyezendő burkolatok általában jóval kevesebbe kerülnek, mivel a burkolónak kevesebb munkát kell elvégeznie a csempe felhelyezése előtt.

Ezzel szemben az egyenetlen padlók, a régi burkolatok, amelyeket el kell távolítani, és a falak vagy pultok, amelyek a szokásos előkészítésen túl további lépéseket igényelnek, növelhetik a négyzetméterenkénti összköltséget.

Földrajzi elhelyezkedés

A földrajzi elhelyezkedés is nagyban befolyásolja a költségeket, ugyanis a burkolás árak vidéken jóval olcsóbbak, mint a nagyobb városokban, illetve a fővárosban és környékén.
A nagyobb városok és a magasabb megélhetési költségekkel rendelkező régiók szakemberei általában magasabb árakat számítanak fel a szolgáltatásokért, ugyanis ezeken a területeken magasabbak a munkadíjak, és nagyobb költség a vállalkozás működtetése is.

Burkolóanyag mérete és formája

A járólapok és csempék leggyakrabban négyzet alakúak, és a 10 x 10 cm-estől egészen a 60x60 cm-es méretig kaphatóak. De találkozhatunk más méretekkel és formákkal is, beleértve a téglalap alakú metrócsempéket, illetve a hatszögletű és a nyolcszögletű csempéket is.
A kicsi vagy szokatlan formájú csempék több időt és szakértelmet igényelhetnek, ami megnöveli burkolási költségeket. A nagyobb csempékkel való burkolás sokkal kevésbé összetett és éppen ezért olcsóbb is.

Konyha burkolásaBár a szokatlan formájú csempékkel különleges hatást lehet elérni, az ezekkel való burkolás több időt és szakértelmet igényel, ezért növeli a burkolási költségeket

Miért drágábbak egyes burkolólapok, mint mások?

Itt az ideje, hogy tisztázzunk néhány fontos technikai szakkifejezést, úgy mint kopásállóság és fagyállóság. A burkolólapok szilárdságuk és tartósságuk alapján különböző osztályozással rendelkeznek, amelyek értelemszerűen befolyásolják az árukat is.

Mit jelent a kopásállóság?

Nem minden csempe jó minden felületre. A forgalmas, sokat használt helyiségekben (pl előszoba vagy konyha) tartósabb burkolatokra van szükség, mint egy falicsempe esetén. A burkolólap kopásállóságának meghatározására az úgynevezett PEI-értéket használják, amellyel öt osztályba sorolják őket. A PEI 5. osztály a legtartósabb, a PEI 1. osztály pedig a legsérülékenyebb burkolólapot jelenti. Egy tapasztalt burkoló segíteni tud nekünk a célnak legjobban megfelelő burkolólap kiválasztásában.

Mit jelent a fagyállóság?

A második leggyakrabban szóba kerülő tulajdonság burkolólapok esetén a fagyállóság. A fagyállóság a vízfelvétel, azaz az ún. porozitás függvénye. Ettől függ például, hogy egy burkolólap használható-e kültérre vagy sem. A magyarországi időjárási viszonyok mellett a préselt technológiával készült lapok közül a B I. kategóriába tartozó, azaz a 3% alatti vízfelvételű burkolólapok javasoltak kültérre is. De például a megfelelő fugázó anyag kiválasztásához is szükséges tudni, hogy a választott burkolat esetében mennyire szívóképes anyagról van szó.

Minél porózusabb egy burkolólap, annál jobban nedvszívó. A csempe porozitását az alapján értékeljük, hogy milyen mértékben üveges vagy üvegszerű

Zuhanyzó, fürdőszoba burkolásaA zuhanyzó falát mindenképpen vízhatlan, a legkevésbé porózus típusú csempével burkoljuk!

Hogyan válasszuk a legjobb szakembert?

A megfelelő és tapasztalt burkoló szakember kiválasztása nem csak azért fontos, hogy szép végeredményt kapjunk. A burkolat hosszú távú befektetés, ezért jó minőségűnek és strapabírónak kell lennie, ami a megfelelő csempén kívül a szakember hozzáértésén is múlik. Egy szakszerűen lerakott burkolat nem mozdul el, nem jön fel és ráadásul szebb eredményt kaphatunk, ha jó szakemberre bízzuk a kivitelezést.

Egy tapasztalt burkoló emellett jó tanácsokkal is elláthat minket a megfelelő csempe kiválasztásához. A burkolás árak számításánál ezért érdemes egy tapasztalt szakemberrel kalkulálni, ami bár magasabb költséget jelenthet, de cserébe biztosan minőségi végeredményt kapunk.

Tamás
5,0 (1 értékelés)
Profiloldal
A megbízható szakember megtalálásához kérjen személyes ajánlásokat ismerőseitől és tanulmányozza az online oldalakon lévő értékeléseket. A kiválasztott jelölttel készítsen írásos szerződést a munka pontos részleteiről!

Ha teljes felújítást vagy új ház építését tervezzük, előfordulhat, hogy generál kivitelezővel dolgozunk, aki alvállalkozóként biztosíthat burkolót. Ha azonban egy kisebb projektbe kezdünk, akkor magunknak kell kiválasztanunk a megfelelő szakembert erre a feladatra. Az első lépés a helyi burkolók felkutatása és szűkítése az igényeinknek megfelelően.

Ezután kérjünk két-három ajánlatot, akik a helyszíni felmérést követően pontos árakat kalkulálnak nekünk. Egyeztessük velük a burkolandó felület méretét, valamint a tervezett burkolóanyag méretét és típusát is. Ha a csempét illetően még bizonytalanok vagyunk, bátran kérjük ki a véleményüket! Illetve az igények pontosítása után akár kérhetjük azt is, hogy a megfelelő burkolatot rendeljék meg a nevünkben!

Szolgáltatás típus szerinti árak

Burkolási munkadíjak

Árak 2024

Önterülős aljzatkiegyenlítés alapozással

2.500 Ft/m2

Mischungos aljzatkiegyenlítés alapozással

1.500 Ft/m2

Aljzat és oldalfalburkolás /hálóban/

2.000-7.500 Ft/m2

Aljzat és oldalfalburkolás /diagonál/

5.000-9.000 Ft/m2

Terméskő burkolás

4.000-10.000 Ft/m2

Üvegmozaik burkolás (egyszínű)

4.500-9.000 Ft/m2

Üvegmozaik burkolás (mintás)

4.500-11.000 Ft/m2

Lépcső burkolás

4.500-9.500 Ft/fok

Bordűr ill. keretburkolás

2.000 Ft/fm

Élvédők, díszcsíkok felhelyezése

1.500-3.500 Ft/fm

Padka burkolás

1.700-2.000 Ft/fm

Lábazatburkolás

2.500-3.500 Ft/fm

Lapcsere

2.000 Ft/fm

Burkolatbontás és linóleum felszedés

1.500 Ft/fm

Vízszigetelés

6.000 Ft/m2

Negatív sarkok szigetelése szalagozással

200-500 Ft/m

Szilikonfugázás

700 Ft/fm

Hagyományos fugázás

300-550 Ft/m2

Tippek a burkolási költségek csökkentéséhez

Véleményünk szerint a szakemberen nem érdemes spórolni, hozzáértés nélkül nagyobb hibákat is véthetünk, főleg egy bonyolultabb munkánál, például kerítés burkolás vagy íves lépcső burkolás esetén. Ráadásul a felhelyezett csempe vagy járólap – jó esetben – hosszú távra szól, ezért a burkolás házilag való megoldását nem javasoljuk.

Ennek ellenére a  burkolásnak nem feltétlen kell  egy vagyonba kerülnie. Íme néhány tipp, amivel pénzt takaríthatunk meg:

  • Kerüljük a bonyolult mintákat és ne válasszunk túl kisméretű burkolólapokat! A standard formájú és nagyobb méretű anyagok általában olcsóbbak és a felhelyezésük kevesebb munkaórát vesz igénybe, ezért alacsonyabb költséggel járnak.
  • Válasszunk időtálló burkolatokat, a hosszú távú befektetés érdekében! A legújabb trendek folyamatosan változnak, ám érdemes a klasszikus és időtálló darabokhoz nyúlnunk a legújabb divat ész nélküli követése helyett. Amennyiben szeretnénk az erőteljesebb színekkel és a mintákkal játszani, inkább a könnyen cserélhető kiegészítőkön (pl. függöny, dekoráció, bútor) tegyük ezt, mint  a drágán, és komoly építési és bontási munkával járó burkolaton. Ráadásul a semleges színek, a ház eladásakor is nagyobb értékkel bírhatnak.

Konyhai csempe, burkolásA klasszikus, időtálló burkolólapokkal hosszútávra fektethetünk be, így érdemes ezeket alkalmazni

  • Tágítsuk optikailag a teret! Erre az egyik legjobb megoldás a nagyobb méretű burkolólapok használata, ami egyúttal a munkadíjakat is csökkenti.
  • Ne vegyünk azonnal új burkolólapokat! A burkolatok teljes lecserélése előtt egy jó közbenső lépés lehet, ha a kerámia burkolatok lefestésével frissítjük fel azok kinézetét. Ezt megtehetjük epoxi alapozóval és közepes- vagy magasfényű festékkel.

Szeretnéd, hogy otthonodban a csempéket magas minőségben, alacsony áron és gyorsan tegyék le? Ne kockáztass azzal, hogy látatlanba, hirdetés alapján bízol meg valakit és ne fizess feleslegesen a kivitelező cégek munkájáért. Inkább találj egy ellenőrzött szakembert a Qjob.hu-n. Hozz létre egy feladatot és néhány perc elteltével ki is választhatod a megfelelő szakembert a visszajelzések és referenciák alapján. Add meg a számodra elfogadható árat és határidőt.

Gyakori kérdések

Milyen típusú burkolatokat használnak?

A burkolás során elsősorban csempe, parketta, laminált padló, vinyl, linóleum és más hasonló anyagokat használnak.

Milyen tényezők befolyásolják a burkolás árakat?

A burkolás költsége függ a választott anyagok minőségétől és mennyiségétől, valamint az alapfelület méretétől és állapotától is. Az árakat mindenesetre a szakemberrel kell egyeztetni.

Milyenek a burkolás árak 2024-ban?

A burkolás árak 2024-ben négyzetméterenként 7.000 és 10.000 Ft körül alakulnak. Egy 10 nm-es szoba padló burkolása már 75.000 Ft-tól is elérhető anyagárral együtt.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a burkolat kiválasztásánál?

A burkolat választásánál fontos figyelembe venni az otthonunkban lévpóő páratartalmát, a hőmérsékletet, az esztétikai elvárásainkat, és az anyagi lehetőségeinket.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresés   Szakemberként regisztrálok!

Viktor, cikk szerzője
Burkolás szakértője
Szakértelme magában foglalja a különböző típusú padlók és falak burkolását, valamint a burkolati anyagok megfelelő kiválasztását és alkalmazását. Viktor munkája során kiemelt figyelmet fordít a precizitásra, a minőségi kivitelezésre és az ügyfelek igényeinek maximális kielégítésére

Hagyj megjegyzést