Article Image

Mennyibe kerül egy reklámfilm készítése?

Fedezze fel a reklámfilmek készítésének költségeit különböző típusok és projektméretek szerint. Ismerje meg, milyen tényezők befolyásolják a költségeket, és hogyan tervezheti meg hatékonyan a költségvetését a siker érdekében.
Segítünk találni!
Reklámfilm készítésre keresel szakembert??Segítünk találni!

Ebben a cikkben felfedjük a reklámfilmek készítésének titkait és árait. Megtudhatja, hogy milyen tényezők határozzák meg a költségeket, és hogyan tudja az Ön számára leginkább megfelelő szolgáltatót kiválasztani. Az árak sokfélék lehetnek attól függően, hogy milyen bonyolultságú a projekt. Olvasson tovább, hogy teljes képet kapjon a piacról és arról, hogyan spórolhat a költségeken, miközben kiváló minőségű reklámfilmeket állít elő.

Gyorsmenü:

Reklámfilm szerepe a vállalkozásoknál 

A reklámfilmek világa izgalmas és változatos. Egy jól megtervezett reklámfilm lehetőséget biztosít a vállalatok számára, hogy erős viszonyt építsenek ki célközönségükkel, miközben növelik ismertségüket és eladásaikat. A modern marketingstratégiák központi elemei, mivel képesek hatékonyan kommunikálni a márka üzenetét, és érzelmi hatást gyakorolni a nézőkre. A következő szakaszokban részletesen elemezzük a reklámfilmek jelentőségét és a különböző típusokat, amelyek különböző célokra és költségkeretre szabhatók.

Miért fontos a reklámfilm a márkák számára?

A reklámfilmek kiemelkedő szerepet játszanak a márkák életében. Ezek a vizuális eszközök képesek gyorsan és hatékonyan közvetíteni egy vállalat értékeit és termékének előnyeit. Egy 2021-es tanulmány szerint a videóalapú tartalom, mint amilyen a reklámfilm is, 50%-kal nagyobb eséllyel generál láthatóságot és interakciót, mint a szöveges vagy képalapú tartalmak. Emellett, a reklámfilmek hosszú távon is megtérülő befektetések, mivel javítják a márkaismertséget és hozzájárulnak a fogyasztói lojalitás növekedéséhez. Az erőteljes vizuális és hangi elemek összekapcsolódása révén egy jól kivitelezett reklámfilm mély benyomást hagyhat, ami növeli a márka iránti elköteleződést.

Kérjen ajánlatot a videós szakemberektől
 

A stáb és a kamera összehangolt munkája életre kelti a forgatókönyvet.

A stáb és a kamera összehangolt munkája szükséges, hogy a célnak megfelelően életre keltessenek a forgatókönyvet.

A reklámfilmek típusai

A reklámfilmek széles skálán mozognak típus és stílus tekintetében, attól függően, hogy milyen célközönséget és marketingcélokat szolgálnak. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb típusokat.

Termékfókuszú reklámfilmek

Ezek a filmek közvetlenül a termék előnyeit és használatát mutatják be. Például a Samsung legújabb okostelefonjának bemutató videója, amely kiemeli a készülék kamerafunkcióit és vízállóságát.

Érzelmekre ható reklámfilmek

Céljuk, hogy érzelmi szinten hassanak, ezáltal erősítsék a márkahűséget és -elkötelezettséget. Egy klasszikus példa erre a Coca-Cola karácsonyi reklámja, amely a családi összetartozás és ünnepi hangulat érzését hivatott erősíteni.

Társadalmi üzenetet közvetítő reklámfilmek

Ezek a videók fontos társadalmi kérdésekre hívják fel a figyelmet, miközben kapcsolódik a márka értékrendjéhez. A Nike "Just Do It" kampányának részeként bemutatott reklámok, amelyekben a sportolók az akadályok leküzdésére és kitartásra ösztönöznek, jól példázzák ezt a típust.

Demonstrációs videók

A cél az, hogy bemutassák, hogyan működik egy termék vagy szolgáltatás a gyakorlatban. Ezek rendkívül hasznosak lehetnek olyan technikai vagy bonyolult termékek esetében, mint például háztartási eszközök vagy szoftverek. Az iRobot Roomba robotporszívó működését bemutató videók például segítenek a vásárlóknak megérteni a termék használatát.

Márkaépítő videók

Fókuszuk a vállalat arculatának és kultúrájának bemutatására, gyakran inspiráló vagy motiváló üzenetekkel. Az Apple "Think Different" kampánya ikonikus példa, amely kiemeli a kreativitást és innovációt, amit a márka képvisel.

A cégbemutató reklámfilmek

Alapvetően a vállalatok arculatának és működésének bemutatására szolgálnak. Gyakran tartalmaznak interjúkat a cég vezetőivel, bemutatják a munkatársak mindennapi tevékenységét, a gyártási folyamatokat vagy az irodai környezetet. Ezek a filmek segítenek építeni a márka személyiségét és erősítiki a fogyasztók bizalmát a vállalat iránt. Példaként említhető a magyar Borsodi Sörgyár kis reklámfilmje, amely bemutatja a sörgyártás folyamatát és a dolgozók elhivatottságát.

Az image filmek

Más néven nagy reklámfilmek, átfogóbbak és látványosabbak, céljuk a márka imázsának formálása és erősítése. Ezek a produkciók gyakran magasabb költségvetésből készülnek, és olyan elemeket integrálnak, mint a lenyűgöző vizuális effektek, profi színészi játék, és a legmodernebb kamerakezelési technikák. Ezen filmek célja, hogy mélyebb, érzelmi szinten szólítsák meg a nézőket, gyakran történetmesélésen keresztül, amely azonosulásra ösztönzi a célcsoportot. Egy jól sikerült image film nem csak informál, hanem inspirál is, és hosszú távú hatással van a nézőkre. 

Ezek a reklámfilm típusok különböző célokra és célközönségekre szabhatók, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy hatékonyan kommunikálják üzeneteiket a kívánt módon. A megfelelő típus kiválasztása kulcsfontosságú a kampány sikerességéhez, hiszen a megfelelő üzenet a megfelelő formában képes a legnagyobb hatást elérni a nézőkben.

A reklámfilm készítés ára

A reklámfilmek költsége széles skálán mozog, attól függően, hogy milyen típusú produkcióról van szó, milyen hosszúságú a film, milyen technikai igényei vannak, és milyen szintű a szereplők és stáb profizmusa. A költségeket számos tényező befolyásolja, beleértve a forgatási helyszíneket, a technikai felszereltséget, a szereplők számát és minőségét, valamint a forgatás idejét.

Érdekel a reklámfilm készítés ára? Kapjon egyszerre több árajánlatot!
 

Árak a különböző típusú reklámfilmek esetén

Cégbemutató videók: Ezek általában rövidebb, egyszerűbb produkciók, amelyek költsége 500.000 forinttól kezdődik és akár 2.000.000 forintig is terjedhet, attól függően, hogy mennyire bonyolult a forgatókönyv és a forgatási helyszín.

Image filmek: Nagyobb költségvetésű projekt, amely magában foglalhat speciális vizuális effekteket, profi színészeket és bonyolult forgatókönyveket. Az ilyen típusú filmek gyártási költsége általában 2.000.000 forinttól 10.000.000 forintig terjed.

Termékfókuszú reklámfilmek: Ezek a filmek középkategóriás költségvetésűek, általában 1.000.000 forinttól 5.000.000 forintig terjednek, függően a termék jellegétől és a bemutatás módjától.

Érzelmekre ható reklámfilmek: Az ilyen típusú filmek árai változóak, attól függően, hogy milyen mélyreható az üzenet és milyen érzelmi hatást szeretnénk elérni. Általában 1.500.000 és 7.000.000 forint közötti összeggel kell számolni. 

Reklámfilmek típusainak költségösszehasonlítása

Reklámfilm típusa

Becsült költség (Ft)

 Jellemzők

Egyszerű termék bemutató

500.000 - 1.500.000 

Rövid, 1-2 perc, minimális speciális effektek, helyi felvétel

Összetett image film

2.000.000 - 10.000.000

Hosszabb, akár 5 perc, magas színvonalú speciális effektek, több helyszín

Animációs reklámfilm

1.500.000 - 3.500.000

Közepes hosszúság, 2-3 perc, teljesen animált

Híresség szerepel a filmben

5.000.000 - 15.000.000

Rövid, 1-2 perc, ismert személy részvétele, magas gyártási költségek

Társadalmi reklámfilm

1.000.000 - 2.500.000

Közepes hossz, 2-3 perc, társadalmi problémákra fókuszál, minimális effektek

Technológiai demó film

2.000.000 - 5.000.000

Közepes hossz, 2-4 perc, összetett technikai részletek, termék bemutatása

Ez a táblázat egy előzetes és tájékoztató jellegű áttekintést nyújt a különböző kategóriájú reklámfilmek becsült költségeiről, figyelembe véve azok bonyolultságát és tartalmát. A pontos árakat mindig az adott szakemberrel, céggel kell megbeszélni. 

További költségvetési tényezők

 • Forgatási helyszín: A külföldi helyszínek vagy a nehezen hozzáférhető helyek jelentősen növelhetik a költségeket.
 • Utómunka: Az utómunkálatok, beleértve a vágást, színezést, effektezést és hangmérnöki munkát, jelentős részét képezheti a költségvetésnek, különösen, ha speciális effekteket vagy animációt is igényel a film.
 • Jogdíjak és engedélyek: Zenei jogdíjak, helyszíni engedélyek és egyéb jogi költségek szintén jelentős részei lehetnek a teljes költségvetésnek.

A reklámfilmek készítése komplex folyamat, amely alapos tervezést és költségvetési tudatosságot igényel. A pontos költségvetés meghatározásához érdemes profi produkciós céggel konzultálni, hogy a kívánt minőségű és hatású reklámfilm a lehető legköltséghatékonyabban valósulhasson meg.

Mit tartalmaznak általában az árajánlatok?

Egy reklámfilm készítése során az árajánlatok különböző elemekből tevődnek össze, amelyek pontosan körvonalazzák a projekt minden szakaszának költségeit. Az alábbiakban ismertetjük, hogy egy standard árajánlat milyen tételeket foglal magában, figyelembe véve a konkurens oldalak által is említett szempontokat.

 1. Forgatókönyvírás és szövegírás: Ez az első és egyik legfontosabb lépés, amely magában foglalja a kreatív koncepció kidolgozását, a forgatókönyv írását, és a dialógusok megfogalmazását. Ez a fázis alapozza meg a reklámfilm történetét és üzenetét.
 2. Eszközök: A kamera- és egyéb forgatási eszközök, beleértve a speciális technikai berendezéseket, mint például drónokat vagy stabilizátorokat. Az eszközök bérlése vagy amortizációja jelentős költséget jelenthet.
 3. Stáb: A forgatási stáb, amely a rendezőt, operatőrt, hangmérnököt, világosítót és további munkatársakat foglalja magában. A stáb mérete és szakmai tapasztalata közvetlenül befolyásolja a költségeket.
 4. Helyszín és forgatás: A helyszín kiválasztása és annak biztosítása, valamint a forgatási napok száma. Ez magában foglalhatja a helyszíni engedélyek beszerzésének költségeit is.
 5. Digitális utómunka: Az anyag vágása, színek korrekciója, speciális effektek és animációk hozzáadása, valamint a hangutómunka. Ez a szakasz kritikus a végső termék minőségének biztosítása szempontjából.
 6. Gyártásvezetés és árkalkuláció: A projekt menedzselése, amely magában foglalja a logisztikát, a költségfigyelést és a kommunikációt a klienssel. Ez biztosítja, hogy a projekt a tervezett keretek között maradjon.
 7. Határidő: Az árajánlatnak tartalmaznia kell az elkészítés várható határidejét, ami befolyásolhatja a projekt költségeit, különösen sürgős esetekben.
 8. Opcionális és járulékos költségek: További költségek, mint például extra forgatási napok, különleges helyszínek vagy technikai igények, valamint az utómunka során felmerülő váratlan kiadások.

Egy átfogó és részletes árajánlat nemcsak a fenti elemeket tartalmazza, hanem segít a megrendelőnek teljes képet kapni a várható költségekről, lehetővé téve számára, hogy informált döntést hozzon a reklámfilm megrendelése előtt. Ez a struktúra elősegíti a transzparens és hatékony pénzügyi tervezést.

A reklámfilmkészítés költségelemzése

Gyártási elemek

Tájékoztató költség (Ft)

 Megjegyzések

Forgatókönyv és kreatív koncepció

200.000 - 500.000 

Az ötlet kifejlesztése és a forgatókönyv megírása

Szereplők kiválasztása

100.000 - 300.000

A szereplők száma és ismertsége alapján változik

Stáb és technikai felszerelés

500.000 - 1.500.000

Berendezések bérlése és a személyzet díjazása

Helyszínek

50.000 - 200.000

A forgatási helyszínek bérlési díjai

Vágás és utómunka 

300.000 - 800.000

Montázs, színkorrekció, speciális effektek

Marketing és disztribúció

100.000 - 300.000 

A film promóciója és terjesztése

A  mellékelt táblázat részletesen bemutatja az egyes gyártási elemek költségeit a kreatív koncepció kialakításától, a marketingtől kezdve a disztribúción át. Ezek az információk segítenek a potenciális megrendelőknek és a reklámfilmek készítőinek megérteni, hogy mely tényezők befolyásolják a projekt teljes költségét, lehetővé téve számukra, hogy tájékozott döntést hozzanak a projekt indítása előtt.

A reklámfilm készítés folyamata

A reklámfilm készítésének folyamata egy összetett, többlépcsős projekt, amely kreativitást, technikai szakértelmet és precíz projektmenedzsmentet igényel. A folyamat három fő szakaszra osztható: tervezés, forgatás és utómunka. Mindegyik szakasz kulcsfontosságú a sikeres végeredmény elérése érdekében, és a következő részletekben bemutatjuk, hogy mely lépéseket tartalmazzák.

Reklámfilmre van szüksége? Segítünk találni szakembert!
 

A tervezési szakasz

A tervezési szakasz az alapja minden reklámfilmnek, itt kerül meghatározásra a projekt koncepciója és célja. Ebben a fázisban történik meg a célcsoport elemzése, az üzenet meghatározása, a forgatókönyv megírása és a vizuális stílus kiválasztása. A tervezés során a következő lépések zajlanak:

 • Célkitűzések megfogalmazása: Meghatározásra kerül, hogy mit szeretne elérni a reklámfilm.
 • Célcsoport elemzése: Kutatás történik a célközönség preferenciáiról és viselkedéséről.
 • Forgatókönyvírás: A kreatív csapat megírja a szkriptet, amely tartalmazza a dialógusokat és a jelenetek leírását.
 • Szereplőválogatás: Kiválasztják a szereplőket, akik illenek a film hangulatához és üzenetéhez.
 • Helyszínek és eszközök biztosítása: Kiválasztásra kerülnek a forgatási helyszínek, és lefoglalásra kerülnek a szükséges technikai eszközök.

Egy jó reklámvideó, film, vagy csak videó mindig a megfelelően megírt forgatókönyvvel kezdődik.

Egy jó videó sikerének kulcsa a jól megírt forgatókönyv.

A forgatás folyamata

A forgatás a reklámfilm készítésének legintenzívebb szakasza, ahol a tervezett jelenetek életre kelnek. A forgatás általában több napot is igénybe vehet, és számos kihívást jelenthet a stáb számára. A forgatás alapvető elemei a következők:

1. Technikai előkészületek: A kamera, világítás és hangfelszerelés beállítása.

2. Jelenetek felvétele: A rendező irányításával a szereplők eljátsszák a jeleneteket, miközben a stáb gondoskodik a tökéletes felvételről.

3. Napi visszajelzések: A forgatás végén a rendező és a producer értékeli a felvételeket, hogy biztosítsák a minőséget és az ütemterv betartását.

4. Utómunka és értékelés

A forgatás után következik az utómunka szakasza, amely során a nyersanyagból készül el a végső film. Ez magában foglalja a vágást, a színek korrigálását, speciális effektek hozzáadását és a hangutómunkát:

 • Vágás: A vágó összeállítja a legjobb felvételeket, hogy létrejöjjön a történet íve.
 • Színkorrekció és vizuális effektek: A színek és vizuális effektek finomhangolása a film esztétikai hatásának fokozása érdekében.
 • Végső értékelés: A film befejezése után a csapat – beleértve a kreatív vezetőt, a kliens képviselőit és a marketing szakembereket –  értékeli a végeredményt. Ez az értékelés gyakran tartalmaz tesztvetítéseket célközönségen, hogy meggyőződhessenek arról, hogy a film megfelel-e a kitűzött céloknak.

Ezen lépések elvégzése után a reklámfilm készen áll a közönség elé tárásra, legyen szó televíziós sugárzásról, online megosztásról vagy más digitális platformokon való bemutatásról. A reklámfilm készítésének minden szakasza kulcsfontosságú a siker eléréséhez, és a minőségi utómunka biztosítja, hogy a végső produktum professzionálisan kommunikálja a márka üzenetét.

Hol keressük reklámfilmeket készítő szakembereket?

A reklámfilm készítése során alapvető fontosságú a megfelelő szakemberek kiválasztása, akik magas szintű szakértelmmel és kreativitással rendelkeznek. Egy hatékony módszer a szakemberek felkutatására a Qjob szakemberkereső portál, ahol magánszemélyek és vállalkozások egyaránt regisztrálhatnak és hozhatnak létre részletes profilokat. Ezek a profilok bemutatják a szakemberek szakmai tapasztalatát, korábbi munkáit és speciális képességeit.

A Qjob platform különösen hasznos funkciója, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerre több szakember vagy vállalkozás árajánlatát kérjük be. Ez a funkció különösen előnyös, mivel összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat, árakat és szolgáltatásokat, így megtalálhatjuk a leginkább megfelelő szakembert a projekthez. Több ajánlat kérése nem csak árérzékeny projektek esetén előnyös, hanem  különböző szakemberek kreatív ötleteit és megközelítését is mérlegelhetjük, ami segíthet jobban megérteni, hogy ki tudja a leginkább életre kelteni a reklámfilm koncepcióját.

A szakemberek közötti választás során az árajánlatok összehasonlítása mellett figyelembe vehetjük a szakemberek korábbi munkáit és a kapott értékeléseket is, így segítve, hogy a végső döntés a projektre leginkább illő személyre vagy csapatra esik.

Reklámfilm készítésre céget keresel? Ebben segíthetünk.
 

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy átlagos reklámfilm elkészítése?

A reklámfilmkészítés ára széles skálán mozog, függően a projekt komplexitásától és a választott szolgáltatásoktól. Egy egyszerűbb, rövid reklámfilm ára körülbelül 500.000 forinttól kezdődik, míg a nagyobb, bonyolultabb produkciók költsége elérheti a 10.000.000 forintot vagy annál is többet.

Mik a legnagyobb költségtényezők a reklámfilm gyártás során?

A legjelentősebb költségelemek közé tartozik a stáb, a forgatókönyvírás, a színészek, a forgatási helyszínek, a technikai eszközök és az utómunka. A kreatív igények és a gyártás időtartama szintén jelentős befolyásoló tényezők.

Hogyan lehet csökkenteni a reklámfilm készítés költségeit?

A költségek csökkentése érdekében érdemes előzetesen alaposan megtervezni a projektet, hatékonyan kihasználni a forgatási napokat, és helyi színészeket vagy stábot alkalmazni. További megtakarítás érhető el a forgatókönyv egyszerűsítésével és a digitális effektek mértékletes használatávall.

Mennyi időt vesz igénybe egy reklámfilm elkészítése?

A reklámfilm elkészítésének ideje nagymértékben függ a projekt méretétől és összetettségétől. Egy egyszerűbb projekt esetén néhány hét elegendő, míg a nagyobb és bonyolultabb reklámfilmek gyártása akár több hónapot is igénybe vehet.

Zsuzsanna, cikk szerkesztője
Tapasztalt szövegszerkesztő
Zsuzsanna egy sokoldalú és elhivatott szakember, aki minden projekthez alapos kutatással és mély odafigyeléssel áll hozzá. Évek óta foglalkozik kreatív szövegírással. Kiváló helyesírási és stilisztikai ismereteivel biztosítja, hogy minden általa szerkesztett vagy ellenőrzött szöveg grammatikailag tökéletes és stílusos legyen. Zsuzsanna precíz munkáját a "Reklámfilm készítés árak" című cikk szerkesztőjeként is megcsodálhattuk, ahol ismét bebizonyította, hogy minden témájú szöveg szerkesztéséhez hozzáértéssel és alaposan felkészülten áll hozzá.