Article Image

Szélezetlen deszka kerítés: Csináld magad vagy szakemberrel?

Fedezd fel, hogyan hozhatsz létre szélezetlen deszka kerítést saját kezűleg, vagy válassz hozzáértő szakembert a feladatra!
Konzultálás szakikkal
Szakember segítségére van szükség??Konzultálás szakikkal

Gondolta volna, hogy a szélezetlen deszka kerítés nem csak praktikus, de esztétikus is lehet? Ezt akár saját kezűleg is elkészíthetjük, de ha időt és energiát szeretnénk spórolni, érdemes szakembert megbízni a feladattal. A cikkben tippeket és tanácsokat adunk a megfelelő anyagok kiválasztásához, a tervezéshez és a megvalósításhoz.

Gyors menü:

Mi az a szélezetlen deszka kerítés és miért érdemes ezt választani?

Ez a fajta kerítés nem csak költséghatékony, hanem a természetességét megőrző esztétikai megjelenésével is lenyűgözhet. Egy új világba kalauzoljuk, ahol a kertje kerítése nem csak egyszerű határoló, hanem kifejezi az egyéniségét és harmóniában van környezetével.

A szélezetlen deszka kerítés előnyei

Elsőként is, az egyik legköltséghatékonyabb megoldás. Anyagára roppant kedvező, egy átlagos szélezetlen deszka ára megközelítőleg 500-800 forint között mozog. Emellett egyszerű a kivitelezése, ami szintén csökkenti a költségeket, hiszen kevesebb szakértelmet és időt igényel.

Másodsorban, a természetességét megőrző kinézete miatt az esztétikumra törekvők kedvence. A rusztikus és természetközeli stílusú kertekbe tökéletesen illeszkedik, mégis elegáns látványt nyújt.

Harmadsorban, ez a kerítés ökológiai szempontból is kiváló választás, mert a deszkák feldolgozása során kevesebb energiát használnak fel, így kisebb a környezeti lábnyoma.

A szélezetlen deszka kerítés hátrányai

Azonban nem árt megjegyezni, hogy minden előny mellett vannak hátrányok is. Karbantartás-igényes lehet. Az időjárás viszontagságai miatt rendszeres ápolást és felületkezelést igényel, hogy hosszú éveken keresztül megőrizze szépségét és funkcionalitását.

Továbbá, ha nem megfelelően van lerakva és rögzítve, idővel megbillenhet vagy deformálódhat. Ezért fontos, hogy a telepítést alaposan és gondosan végezzük el, esetleg szakember segítségét vegyük igénybe, aki már rutinosan végez hasonló munkákat.

Minden hátrány ellenére továbbra is nagyszerű választás lehet, ha természetközeli, rusztikus megjelenést szeretnénk elérni. Emlékezzünk, hogy minden kerítésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a lényeg, hogy olyat válasszunk, ami a leginkább illeszkedik a kertünkhöz és az egyéni igényeinkhez.

A szélezetlen deszka kerítés a legjobb választás az otthonod számára, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? 

Ne hagyd, hogy a részletek visszatartsanak!  

  Érdeklődj telepítő szakemberektől

Szélezetlen deszka kerítés rusztikus és természetes választás

Rusztikus szélezetlen deszka kerítés

Hogyan készítsen szélezetlen deszka kerítést saját kezűleg?

Egy kerti kerítés elkészítése nem ördöngösség, de igényel némi hozzáértést és odafigyelést. Nézzük, hogyan építhet szélezetlen deszka kerítést a saját kezűleg!

Anyagok és eszközök beszerzése

Az elkészítés előtt a legfontosabb lépés az anyagok és szükséges eszközök beszerzése. Ezt általában a kerti áruházakban, fafeldolgozóknál vagy barkácsboltokban tehetjük meg. A pontos mennyiség a kerítés hosszától és magasságától függ.

A megfelelő deszka kiválasztása

A kerítés deszkáinak kiválasztása nem csupán esztétikai kérdés. Vegyük figyelembe a deszka minőségét, az anyagot és a méreteket is. A leggyakrabban használt szélezetlen deszkák akác- és fenyőfából készülnek. Ezek kedvező árúak (kb. 500-800 Ft/darab között), de jól bírják az időjárás viszontagságait.

A deszkák méretei nagyban befolyásolják a kerítés stabilitását. Általában 1,5-2 méter magas és 10-20 cm széles deszkákat használunk. Azonban fontos, hogy a kerítésünk ne legyen túl magas, ugyanakkor megfelelően védje a kertünket.

Szélezetlen deszka kerítés anyagok és árak

Deszka típusa

Méret (cm)

Ár (Ft/m)

Luc szélezetlen

200 x 10

1.500

Borovi fenyő szélezetlen

200 x 10

3.500

Akác szélezetlen

200 x 10

2.900

Vörösfenyő szélezetlen

200 x 10

6.000

Tölgy szélezetlen

300 x 10

1.000

Diófa szélezetlen

300 x 10

1.500

A fenti táblázatban felsoroltuk a leggyakrabban használt szélezetlen deszka típusokat kerítésépítéshez, méreteikkel és áraikkal együtt. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az árak változhatnak a piaci körülményektől és az eladótól függően.

Milyen eszközökre lesz szükség?

A szükséges eszközök listája attól függ, hogy milyen típusú kerítést szeretnénk. Alapvetően szükségünk lesz kalapácsra, mérőszalagra, szintezőre és csavarhúzóra. Az erős és stabil kerítéshez talajba helyezett betonoszlopokra is szükség lesz, amelyeket betonkeverővel tudunk elkészíteni.

Ha a faanyagot szeretnénk felület-kezelni, akkor szükségünk lesz festékre vagy lazúrra, valamint ecsetre vagy festőhengerre is. A felületkezelés fontos lépés, mert megvédi a fát az időjárás káros hatásaitól, így hosszabb élettartamot biztosít a kerítésnek.

A kerítés tervezése és a helyszín előkészítése

Miután beszereztük a szükséges anyagokat és eszközöket, jöhet a tervezés és a helyszín előkészítése. Mindkettő kulcsfontosságú lépés, melyek meghatározzák a végeredményt.

Hogyan tervezze meg a kerítést?

Ennek során több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Elsődlegesen azt, hogy milyen hosszú és magas kerítést szeretnénk. Egy átlagos kerítés magassága 1,5-2 méter szokott lenni, de fontos, hogy a magasság illeszkedjen a környezethez és megfelelő védelmet nyújtson.

Szintén fontos a deszkák távolságának megtervezése. Ez attól függ, hogy milyen sűrű kerítést szeretnénk. A deszkák közti távolság befolyásolja a kerítés átláthatóságát és a széláteresztő képességét.

Ne feledkezzünk meg a bejárati kapu helyének és méretének megtervezéséről sem. Gondoljunk arra, hogy milyen széles legyen a kapu, hogy kényelmesen át tudjunk menni rajta, esetleg autóval, vagy nagyobb járművel, ha szükséges. 

Mire figyeljen oda a helyszín előkészítésénél?

Fontos, hogy a talaj legyen egyenletes és szilárd. Ha nem az, akkor a kerítés nem lesz stabil, és könnyen eldőlhet.

Először távolítsuk el a növényzetet és a köveket a kerítés tervezett helyéről, majd egyenlítsük ki a talajt. Ezután jelöljük ki a kerítés helyét, figyelve arra, hogy egyenes legyen. A helyszín megjelölése után fúrjuk le a lyukakat a kerítésoszlopok számára. Ezeknek a lyukaknak elegendően mélynek és szélesnek kell lenniük, hogy a betonoszlopok stabilan álljanak.

Ha minden előkészítő munka kész, hozzáfoghatunk a szélezetlen deszka kerítés kivitelezéséhez!

A szélezetlen deszka kerítés lépésről lépésre építése

Az előkészítő munka elvégzése után elkezdhetjük a szélezetlen deszka kerítés lépésről lépésre történő építését. Az alábbiakban bemutatom a főbb lépéseket.

A kerítés alapjának elkészítése

Az első lépés a kerítés alapjának elkészítése, azaz a kerítésoszlopok felállítása. Az oszlopokat mélyen a talajba kell helyezni, hogy stabilak legyenek. A pontos mélység a talaj minőségétől és az oszlopok magasságától függ, de általában 60-80 cm mélyen helyezzük el őket. Az oszlopok közötti távolságot úgy határozzuk meg, hogy a deszkák között ne legyenek túl nagy távolságok, általában 1,5-2 méter távolságot tartunk. A lyukakba helyezzük az oszlopokat, majd töltsük fel a lyukakat betonnal, hogy az oszlopok ne mozduljanak el.

A deszkák elhelyezése

Az oszlopok megszilárdulása után jöhet a deszkák elhelyezése. A deszkákat az oszlopokhoz erősítjük, általában fémcsavarokkal vagy fa csavarokkal. Fontos, hogy a deszkák ne érjenek a talajhoz, mert ez a korhadást gyorsíthatja. Ajánlott 5-10 cm távolságot hagyni a talaj és a deszka között. A deszkák elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy a kerítés összképe harmonikus legyen, és a deszkák közötti távolság egyenletes legyen.

Az utómunkálatok

Az utolsó lépés a kerítés felületkezelése. A faanyagot védeni kell az időjárás viszontagságaitól, ezért érdemes bevonni valamilyen védelemmel. A legtöbb esetben lazúrt vagy festéket használunk erre a célra. A felületkezelés nem csak a fa élettartamát növeli meg, de esztétikai szempontból is fontos, hiszen a kerítés a kertünk éke lehet.

Végezetül érdemes ellenőrizni a kerítést, hogy mindenhol megfelelően rögzítettük-e a deszkákat és az oszlopokat. Ha minden rendben van, akkor elkészült a saját kezűleg épített szélezetlen deszka kerítésünk!

Építsd meg álmaid kerítését a segítségünkkel!

Szakemberek széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a szélezetlen deszka kerítések telepítésében. 

   Profi telepítés érdekel

Szélezetlen deszka kerítés házilag

Egy szélezetlen deszka kerítés készítéshez sok eszköz kell

Mikor érdemes szakembert megbízni a szélezetlen deszka kerítés elkészítésével?

Bár házilag is elkészíthető, vannak olyan helyzetek, amikor jobb döntés lehet szakembert megbízni a feladattal. Ezt számos tényező befolyásolhatja, nézzünk meg néhányat közülük.

Milyen esetekben érdemes szakembert hívni?

Vannak bizonyos esetek, amikor célszerűbb szakember segítségét kérni a kerítés építésében. Ilyen esetek lehetnek:

Az idő és a készségek hiánya

Ha nincs elegendő szabadideje a kerítés építésére, vagy nem rendelkezik elegendő kézügyességgel vagy tapasztalattal a faipari munkákban, érdemes szakembert hívni. A szakértő gyorsabban és hatékonyabban végezheti el a munkát, és garantálja a minőségi végeredményt.

Bonyolult tervezési igények

Amennyiben bonyolultabb, egyedi tervezésű kerítést szeretne, amely speciális anyagokat és technikákat igényel, vagy a telek adottságai miatt a kerítés építése nehezebbé válik (pl. lejtős terület), akkor szintén érdemes szakembert megbízni, mivel ő rendelkezik a szükséges tudással és tapasztalattal, hogy megfelelően kezelje ezeket a kihívásokat.

Emlékezzünk, hogy a szakember megbízása esetén is érdemes több ajánlatot kérni, és alaposan utána járni a szakember hírnevének és referenciáinak. Így biztos lehetünk abban, hogy a kerítésünk stabil, tartós és esztétikus lesz.

Hogyan válassz megfelelő szakembert a munkához?

A szélezetlen deszka kerítés építése nem egyszerű feladat, így ha szakértőre bízza a munkát, fontos a megfelelő személy kiválasztása. Az alábbi tippek segítenek a döntésben:

Tippek a szakember kiválasztásához

  • Kérjen ajánlásokat: Ismerősök, barátok vagy családtagok ajánlása nagy segítség lehet a megfelelő szakember megtalálásában. Ezen kívül az interneten is találhat véleményeket és értékeléseket különböző szakemberekről.
  • Nézze meg a szakember korábbi munkáit: Ha lehetséges, tekintse meg a szakember által korábban készített kerítéseket. Így képet kaphat arról, hogy milyen minőségű munkát végzett a múltban.
  • Vegye figyelembe az árat: A kerítés építésének költségei nagyban befolyásolhatják a döntést. Kérjen árajánlatot több szakembertől is, hogy összehasonlíthassa őket.
  • Ellenőrizze a szakember minősítéseit és biztosítását: Győződjön meg róla, hogy a szakember rendelkezik a szükséges minősítésekkel és biztosítással. Ezzel elkerülheti a későbbi problémákat.
  • Beszélgessen a szakemberrel: Egy személyes találkozó során jobban megismerheti a hozzáértőt, és felteheti neki a kérdéseit. Megtudhatja, hogy milyen anyagokat és technikákat használ, és hogy mennyi idő alatt tudja befejezni a munkát.

Végül, de nem utolsósorban, hallgasson a megérzéseire. Ha nem érzi jól magát egy szakemberrel, vagy nincs meggyőződve a képességeiről, keressen másikat. Ne feledje, hogy a kerítés az Ön otthonának része lesz, és fontos, hogy elégedett legyen a végeredménnyel.

A szakember által készített szélezetlen deszka kerítés költségei

A szélezetlen deszka kerítés egyre népszerűbb választás a természetközeli, rusztikus megjelenés iránt rajongók körében. A költségek azonban jelentősen változhatnak a választott faanyag, a kerítés magassága, a deszkák vastagsága és természetesen a munkadíj alapján. Általánosságban elmondható, hogy a szakember által készített kerítés költsége magasabb, mint az egyszerű présszerelt vagy a hagyományos kerítéseké. Jelenleg a piaci árak alapján egy szélezetlen deszka kerítés négyzetméter ára 20.000 Ft-tól kezdődhet, és 50.000 Ft-ig vagy annál is magasabbra is kúszhat, a fent említett tényezőktől függően. Emellett fontos figyelembe venni az esetleges további költségeket is, mint például a földmunka, oszlopok, festés vagy pácolás.

Szakember bevonásának költségei

Szolgáltatás típusa

Időtartam (óra)

Ár (Ft/óra)

Tervezés

2

6.000

Anyagok beszerzése

3

3.000

Helyszín előkészítése

3

5.000

Kerítés alapjának építése

5

6.000

Deszkák elhelyezése

8

7.000

Utómunkálatok

4

5.000

Az árakat óránként adjuk meg, és a szolgáltatás típusától függően változhatnak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek az árak csak iránymutatók, és a tényleges költségek változhatnak a szakember díjszabásától és a projektre vonatkozó egyedi igényektől függően.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakran feltett kérdést, hogy segítsünk tisztázni a legfontosabb információkat.

Mennyibe kerül egy szélezetlen deszka kerítés?

Az árak nagyban függnek az anyagoktól és a kerítés méretétől. A fenyő szélezetlen deszka árak általában kedvezőbbek, mint az akácé. Érdemes több helyről is árajánlatot kérni, hogy megtalálja a legjobb ajánlatot.

Milyen anyagok közül választhatok a szélezetlen deszka kerítéshez?

A leggyakrabban használt anyagok a fenyő és az akác. A fenyő szélezetlen deszka könnyű, de ellenálló, míg a szélezetlen akác deszka kerítés tartósabb és időjárásállóbb, de drágább.

Hogyan találhatok megfelelő szakembert a szélezetlen deszka kerítés elkészítéséhez?

A Qjob.hu oldalon számos szakember hirdeti szolgáltatásait. Itt összehasonlíthatja az árakat, elolvashatja a szakemberek értékeléseit és megtekintheti korábbi munkáikat.

Mennyi idő alatt készül el egy szélezetlen deszka kerítés?

Ez függ a kerítés hosszától, a terepviszonyoktól és a szakember tapasztalatától. Általában néhány nap alatt elkészül, de bonyolultabb esetekben akár több hétig is eltarthat a munka.

Reméljük, ezek a válaszok segítenek abban, hogy jobban megértse a szélezetlen deszka kerítésekkel kapcsolatos főbb kérdéseket. Ha további kérdései vannak, ne habozzon kapcsolatba lépni egy szakemberrel, aki segíthet tisztázni a részleteket.

Összefoglalás: kerítés saját kezűleg vagy szakember által

Ez a kerítés kiváló választás lehet, ha természetes megjelenést szeretne otthonodnak adni. A deszkák erősek és tartósak, és helyesen telepítve évekig megtartják szépségüket.

A saját kezűleg készített kerítés nagyszerű DIY-projekt lehet, amely jelentős költségmegtakarítást jelenthet. Azonban fontos figyelembe venni, hogy a munka bizonyos ismereteket és szerszámokat igényel, és időigényes lehet. A szélezetlen deszkák megválasztása, a tervezés, a helyszín előkészítése és az építés mind szükséges lépések a projektben.

Ezzel szemben a szakember bevonása időt és fáradságot takaríthat meg, különösen, ha nincs ideje vagy tapasztalata a kerítésépítésben. Egy szakértő segíthet a tervezésben, kiválaszthatja a megfelelő anyagokat, és gyorsan és hatékonyan végzi el a munkát. Az árak változhatnak, ezért érdemes több ajánlatot is kérni.

Hagyd, hogy profi csapatunk megkönnyítse számodra a szélezetlen deszka kerítés építését!

Vegyél fel a kapcsolatot, és tervezd meg velünk a tökéletes kerítést!

 Szakembert keresek

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést